*Sis. mainoslinkkejä
Hyaluronihappo on loistava kosmetiikan ainesosa, jonka käyttö kosmetiikkatuotteissa on lisääntynyt viimeisten vuosikymmenien aikana kiihtyvällä tahdilla. Ainesosaa näkee joka paikassa ja kuluttajat osaavat todellakin nykyään etsiä hyaluronihappoa sisältäviä ihonhoitotuotteita kuten seerumeja ja hoitonesteitä, sillä hyaluronihapon maine ihon ylivertaisena tehokosteuttajana on kiirinyt kauas.
Hyaluronihappoon liittyy kuitenkin useita myyttejä, jotka haluan kumota. Niiden kumoaminen ei tarkoita, ettäkö hyaluronihappo olisi jotenkin huonompi ainesosa, kuin millaisena kuluttajat sitä pitävät, vaan kuten totesin, on se aivan loistava ja pidän sitä itse edelleen ainesosana, jonka haluan ehdottomasti kosteuttavissa tuotteissani nähdä.
Kaikkein eniten pidän kuitenkin siitä, että jaossa on oikeaa tietoa eikä mainoslauseiden toistelua ja huhupuheiden epävarmaa kuiskuttelua, joten halusin tässä postauksessa kumota kolme hyaluronihappoon liittyvää yleistä harhaluuloa, jotka eivät olleet minullekaan ennen selviä juttuja kaikilta osin.
Lue myös: Parhaat The Ordinary -tuotteet kuivalle iholle
Myyti 1: Hyaluronihappo sitoo 1000 kertaa painonsa verran kosteutta
Tämä myytti on yleinen hokema niin markkinointilauseissa kuin jopa tieteellisissä tutkimuksissakin, joiden alustuksissa viitataan hyaluronihapon tehokkuuteen. Tämä on ”tieto”, jota olen itsekin hokenut, sillä se on esitetty niin yleisesti kaikkialla, ettei mieleeni ole edes tullut kyseenalaistaa sitä.
Hauki on kala ja hyaluronihappo sitoo 1000 kertaa painonsa verran kosteutta.
Kuulin viime syksyllä ensimmäistä kertaa kuitenkin väitettävän, ettei tämä pitäisi paikkaansa, vaan pohjautuisi vain virheelliseen tulkintaan, joka tiedon alunperin oikein esittäneestä tutkimusraportista olisi tehty. Asiasta mainitsi ohimennen Essen Trevor Steyn, kun pääsin kuulemaan häntä eräässä tilaisuudessa Suomessa ja maininta jäi kummittelemaan takaraivooni, mutta vasta nyt sain aikaiseksi selvittää, mistä oikein oli kyse.
Kävi ilmi, että joitakin vuosikymmeniä sitten tehdyssä tutkimuksessa oli havaittu, että hyaluronihappo voi sitoa 1000 prosenttia painostaan nestettä. Kuten prosenttien tulkinnan kanssa usein käy, oli joku tulkinnut tämän tarkoittavan samaa kuin tuhat kertaa painonsa verran nestettä ja tämä legenda alkoi kiertää niin vahvana, että se ajatellaan jo yleisesti totuudeksi.
Tosiasiassa se ei kuitenkaan tarkoita sitä. Jos hyaluronihappo sitoisi 100 prosenttia painostaan nestettä, sitoisi se sitä painonsa verran – aivan kuten jos se sitoisi 50 prosenttia painostaan nestettä, sitoisi gramma hyaluronihappoa silloin 0,5 grammaa nestettä.
Se, että hyaluronihappo sitoo siis 1000 prosenttia painostaan nestettä tarkoittaa, että se sitoo nestettä kymmenen kertaa painonsa verran.
Se on edelleen huikea määrä eikä tee hyaluronihaposta yhtää huompaa ainesosaa, mutta se on silti huomattavasti vähemmän kuin legendaarinen sitoo tuhat kertaa painonsa verran nestettä -hokema esittää.
Asiaa tutkiessani löysin useita selvityksiä aiheesta ja niistä yksinkertaisimmassa asiaa havainnollistettiin konkreettisin kuvin. Kun gramma hyaluronihappoa (joka tulee jauheena) sekoitettiin 10 grammaan vettä, eli kymmenkertaiseen määrään, saatiin nopeasti aikaan jämäkkä geeli, joka oli oikeastaan kuin tiukkaa hyytelöä. Hyaluronihappo sitoi siis kaiken nesteen.
Samaa sekoittelua testattiin isommillakin vesimäärillä. 50 grammaa vettä ja yksi gramma hyaluronihappoa muodostivat edelleen jonkin sortin geelin, mutta se oli jo niin löysää, että oli vaikeaa sanoa, oliko hyaluronihappo oikeasti sitonut 50 kertaa painonsa verran vettä vai ei ja oliko osa siitä edelleen irrallisena vetenä – tai oliko osa vedestä ehtinyt haihtua sitoutumista odotellessa.
Siitä saattoi kuitenkin päätellä, että hyaluronihappo voi tosiaan sitoa enemmänkin kuin kymmenen kertaa painonsa verran nestettä, mutta ei sentään tuhatta kertaa. Tätäkin testatiin, mutta parin päivän odottelukaan ei muuttanut sitä tosiasiaa, että gramma hyaluronihappoa kilossa vettä oli edelleen alkuperäisessä, vesimäisessä muodossaan.
Lue myös: 13 tehokasta kosteuttajaa kuivalle iholle
Myytti 2: Mitä enemmän hyaluronihappoa tuote sisältää, sen parempi
Usein kosmetiikan ainesosien kohdalla törmää ajatteluun siitä, että jos jokin ainesosa on iholle hyvästä, täytyy suuren määrän sitä olla iholle aina vain parempi juttu. Todellisuudessa ainesosilla on yleensä se oma sweet spot, jonka mukaisina pitoisuuksina ne toimivat tuotteessa optimaalisesti, mutta jota suurempina määrinä käytettynä niiden hyöty ei enää kasva, vaan voi joskus jopa laskea.
Kun kosmetiikkatuote sisältää hyaluronihappoa, haluaa moni kuulla sen sisältävän sitä mahdollisimman korkeina pitoisuuksina. Hyaluronihapon käytössä on kuitenkin yksi ongelma jo tuotetta formuloidessa, minkä voi päätellä jo aiemman myytinkin kohdalta.
Jos 10 grammaan nestettä sekoittaa gramman hyaluronihappoa (eli tuotteen hyaluronihappopitoisuus on tällöin 9,09%), on se jo varsin kiinteää ja jämäkkää geeliä tai jopa hyytelöä. Sellaista, ettei sitä esimerkiksi voisi laittaa pipettipulloon ja käyttää miellyttävänä seerumina, sillä sitä ei edes saisi ulos pullosta lähinnä muuten kuin pipetin pinnalta sormin kaapien. Täältä löytyi maininta, että hyaluronihappo muodoistaisi stabiilin geelin jo 1,5 prosentin pitoisuutena.
Aktiiviaineita tuotteissaan yleisiin tutkimuksiin pohjautuvia optimaalisia määriä sisällyttävä The Ordinary käyttää hyaluronihapposeerumissaan kaksiprosenttista hyaluronihappoa. Tätä näkee kosmetiikkatuotteissa melko paljon.
Kysyinkin viime syksynä kosmetiikan kemian erinomaisesti tuntevalta Essen Trevorilta hänen puhuessaan hyaluronihaposta ja heidän siihen liittyvistä tutkimuksistaan, pitääkö paikkansa, että optimaalinen pitoisuus hyaluronihappoa olisi nimenomaan kaksi prosenttia. Näin sitä olisi väitteen mukaan tarpeeksi, jotta se vaikuttaisi hyvin, mutta tuotteen koostumus olisi silti miellyttävä.
Trevor ei kiistänyt tätä, mutta ei ollut tästä kuitenkaan myöskään yhtä mieltä. Jälleen kaikki siis oletettavasti riippuu tuotteesta ja kokonaisuudesta. Aihetta nyt jälkikäteen tutkiessani ja erilaisten tutkimusten tuloksia läpi käydessäni olen kuitenkin päässyt jyvälle siitä, ettei hyaluronihappoa tarvita välttämättä edes kahta prosenttia, jotta se voi vaikuttaa tehokkaasti ihoa kosteuttaen.
Itseasiassa selvisi, että jo alle sen olevat pitoisuudet voivat nekin vaikuttaa loistavasti ja eräässä tutkimuksessa merkittäviä vaikutuksia ihon kosteutuksessa ja kimmoisuudessa saatiin jopa 0,1% pitoisuudella.
Ratkaisevinta ei välttämättä ole edes tuotteen hyaluronihappopitoisuus vaan se, minkä kokoista hyaluronihappoa tuotteessa on käytetty, sillä eri kokoiset hyaluronihapot pääsevät imeytymään iholle eri syvyyksiin.
The Ordinary käyttää hyaluronihapposeerumissaan kuulemma kolmenkokoisia hyaluronihappoja ja sen sisarbrändi NIOD, joka iskee kaiken aina paremmaksi sisällyttää sitä vastaavaan tuotteeseensa kuulemma viidessätoista eri koossa. (Postauksen lopusta löytyy lista hyvistä hyaluronihappoa sisältävistä tuotteista.)
Ei siis tarvitse hätääntyä, jos hyaluronihappo ei löydy kosmetiikkatuotteen ainesosaluettelon kärjestä, sillä sen ei tarvitsekaan löytyä sieltä. Sen voi ajatella hieman kuin ruuanlaitossa suolan: se voi parantaa reseptiä siitäkin huolimatta, ettei lopputulosta maistellessa edes arvaisi sen sisältävän hyppysellistä suolaa.
Lue myös: Paras silmänympärysvoide kuivalle iholle
Myytti 3: Kosmetiikkatuote voi kuitenkin sisältää korkean pitoisuuden hyaluronihappoa
Varsinkin aasialaisen kosmetiikan kohdalla törmää usein markkinointiväittämiin, että ihonhoitotuote sisältäisi hyvinkin korkeita pitoisuuksia hyaluronihappoa. Minulla on ollut kasvovesi, joka sisältää kuulemma ”10% hyaluronihappoa” ja jopa seerumi, jonka nimestä saa vaikutelman, että se sisältäisi 97% hyaluronihappoa.
Jos hyaluronihappo 100-prosenttisena on kuitenkin jauhetta ja 10-prosenttisena jo jäykkää hyytelöä, niin kuinka nestemäisissä tuotteissa voidaan käyttää sitä korkeita pitoisuuksia?
Käytännössä tämä tarkoittaakin sitä, että tuotetta valmistaessa on käytetty vaikkapa 15-prosenttista hyaluronihappoa, jollaisena se on ainesosan valmistajalta ostettu (eli seoksena, jossa on 15% hyaluronihappoa), mutta se on sekoitettu tuotteen muihin ainesosiin. Tuote siis sisältää 15-prosenttista hyaluronihappoa, mutta se ei ole lopullisen tuotteen hyaluronihappopitoisuus.
Vähän kuin siis tekisi boolia, jonka yksi ainesosa on 15-prosenttinen viini, mutta kymmenen litran boolisaavista tuota viiniä olisi vain puoli litraa ja loput 9,5 litraa olisi muita, alkoholittomia ainesosia. Booli siis kiistatta sisältää 15-prosenttista viiniä, mutta lopputuoksena ei ole booli, jonka kokonaisalkoholipitoisuus olisi 15%, vaan 0,8%.
Se, että tuotteen kertoo sisältävän 50-prosenttista hyaluronihappoa ei siis ole suora valhe, mutta antaa kuluttajalle tuotteesta täysin vääristyneen käsityksen. Laajasti viljeltynä se myös johdattelee kuluttajat uskomaan, että tuotteet voisivat tavallisesti sisältää hyvinkin korkeita pitoisuuksia hyaluronihappoa.
Tämä puolestaan voi saada monet jättämään hyllyyn aivan loistavasti vaikuttavat kosmetiikkatuotteet, joissa kerrotaan niiden sisältävän ”vain” 0,5% hyaluronihappoa kun kuluttaja uskoo, että rahat on kannattavampaa laittaa tuotteeseen, jossa hyaluronihappoa on merkittävästi suurempia määriä.
Aloin kuitenkin miettiä asiaa ja minulle tuli sellainen kuva, että yleensä näitä harhaanjohtavia väitteitä näkyy tuotteissa, joita ei ole valmistettu EU:ssa tai joita ei ainakaan jaella EU:ssa kovin laajasti, sillä EU:n lainsäädännön kannalta katsottuna kokisin väitteen hyvin harhaanjohtavaksi.
On myös hyvä jälleen huomioida, ettei pelkkä hyaluronihappo kuitenkaan tee tuotteesta automaattisesti hyvin kosteuttavaa, sillä kaikki riippuu kokonaisuudesta. Jos mikään ei auta pidättämään hyaluronihapon sitomaa kosteutta iholla, katoaa kosteus nopeasti.
0,2% hyaluroniahppoa sisältävä tuote voi siis olla kosteutustehoiltaan parempi kuin 2% hyaluronihappoa sisältävä, mikäli ensimmäinen onnistuu pidättämään kosteutta iholla hyvin ja jälkimmäinen huonosti. Myös se, minkä tuotteen kanssa hyaluronihappotuotetta käyttää yhdessä voi ratkaista paljon.
Lue myös: 4 tehokosteuttavaa kasvovettä kuivalle ja janoiselle iholle
Itse olen hyaluronihappoa sisältävien tuotteiden suuri fani ja olenkin viimepäivät uppoutunut ahmimaan kaikkea mahdollista hyaluronihappoon liittyvää tutkimustietoa. Se on syventänyt rakkauttani hyaluronihappoa kohtaan entisestään ja tulen jatkossakin suosimaan ihonhoitotuotteita, joissa sitä käytetään, sillä avain ihon hyvinvointiin on ihon kosteutasapainossa.
Jatkossa tosin olen varmasti entistäkin armeliaampi sen suhteen, etten vain kyttää tuotteen mahdollisia lupailtuja hyaluronohappopitoisuuksia, vaan arvioin tuotetta kokonaisuutena.
Erilaisia nestemäisiä hyaluronihappoa sisältäviä tuotteita kuten kasvovesiä, hoitonesteitä ja seerumeja käyttäessäni huolehdin myös, että niiden päällä on aina hyvä kosteusvoide tai kasvoöljy, joka auttaa pidättämään kosteutta iholla.
Jos haussa on hyvä hyaluronihappoa sisältävä ihon tehokosteuttaja, suosittelen kokeilemaan näitä:
*BYBI Mega Mist -kasvovesi (kasvosuihke)
*The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 -seerumi (blogipostaus täällä)
*NIOD Multi-Molecular Hyaluronic Complex -tehotiiviste (blogipostaus täällä)
*Holika Holika 3 Seconds Starter Hyaluronic Acid -hoitoneste (blogipostaus täällä)