Kun suunnittelimme muuttoa käytännössä 34 hyödynnettävästä neliöstä koostuvaan minitaloomme ajattelin, että meidän tulisi keksiä uuteen kotiin hirveästi erilaisia säilytysratkaisuja, sillä emmehän me muuten mahdu asumaan siellä.
Tutkin Pinterestiä, jonne olin jo valmiiksi vuosien varrella pinnaillut loputtoman määrän pienten kotien ja ahtaiden tilojen säilytysratkaisuja, kävin Ikeassa tutkimusmatkalla ja listasin mielessäni erilaisia kompakteja ideoita, joille tulisi varmasti nyt tarvetta.
Lue myös: Ensifiiliksiä minitalossa asumisesta
Kun sitten muuttopäivänä levitimme pakettiautollisen huonekaluja ja irtotavaraa talomme alakertaan ja terassille mietin, että olemme tehneet suuren virheen.
Emme voi ikinä mahtua tavaroinemme tuohon taloon, vaikka kuinka niitä järjestelisimme.
Olisin jatkossa tuomittu asumaan keskellä tavararöykkiöitä ja ahdistuisin tuntiessani jatkuvaa stressiä sanattomasti huomiotani huutavista, kaikkialta silmille hyppivistä tavaroista.
Kuten etukäteismärehtimisellä usein on tapana, osoittautui se tälläkin kertaa kuitenkin turhaksi.
Pieni kotimme nimittäin imaisi tavaramme sisäänsä suorastaan odottamattoman helposti.
Yhden neliön ulkovarastoon mahtui yllättävän paljon tavaraa ja ylipäätään alkoi tuntua, että tavarat maastoutuivat jonnekin kuin itsestään ilman sen suurempaa ahtamista.
Itseasiassa lopputuloksena tuntui aluksi olevan varsin tyhjä alakerta ja makuuparvi, jotka jollain tapaa jopa huusivat tulla täytetyiksi sisustamisen kautta.
Lue myös: Näkösuojaa pikkutaloon Visor-kaihtimilla
Ennen taloon muuttoa ja vielä heti muuton jälkeenkin osoittelin talossa sinne tänne tuumaillen, että tuohon voisi olla hyvä laittaa kaappi, tuohon lipasto, tuohon sitä ja tuohon tätä.
Noilla naapureilla on omassa talossaan tuossa kohdassa tuollainen, meidänkin varmasti kannattaisi hankkia joku sellainen!
Olin kiirehtinyt ideoimaan erilaisia säilytysratkaisuja, mutta uudessa kodissa vietettyjen viikkojen kuluessa saatoin huomata, ettei säilytysratkaisuilla ollutkaan hengen hätää.
Itseasiassa tajusin, että sen sijaan, että yrittäisin epätoivon vimmalla keksiä etukäteen, missä kaikkialla voisin olettaa tarvitsevani minkäkinlaista säilytysratkaisua, oli kannattavampaa vain alkaa rauhassa elää kodissa normaalia arkea ja tunnnistaa niitä pieniä tarpeita sitä mukaa pikkuhiljaa.
Tajusin, että minulla oli meinannut käydä pieneen taloon muuton kanssa samalla tavalla kuin monilla vanhemmilla, jotka saavat arkeensa uuden pienen perheenjäsenen ja päätyvät etukäteisolettamuksien kautta usein hankkimaan valtavat määrät vauvantarvikkeita, joille ei sitten juuri siinä omassa vauva-arjessa olekaan mitään tarvetta.
Lue myös: Kalliin kahvikoneen vaihto halpaan ja kompaktiin pressopannuun
Sisustamisella ei ole kiire ja parhaat ratkaisut löytyvät, kun arkeaan vain alkaa elää uudessa tilassa.
Nyt, kolmen kuukauden pikkutalossa asumisen jälkeen, emme ole loppujen lopuksi hankkineet juurikaan mitään uusia säilytysratkaisuja alun kovista suunnitteluista huolimatta, sillä loppujen lopuksi niille on ollut tarvetta varsin vähän.
Suurimman osan säilytystarpeestamme itseasiassa ratkaisi melko pian muuton jälkeen kotiin hankittu sohva, joka koostuu Ikean Vallentuna-sarjan kahdesta säilytysmodulista.
Moduileista toinen kätkee nyt kirjaimellisesti sisälleen jo lähes koko oman henkilökohtaisen omaisuuteni ja koska pienessä talossa olohuone on vain harppauksen päässä keittiöstä, on toinen moduli jatke keittiön säilytystilalle ja muulle kodin pienelle krääsälle toimistotarvikkeista työkaluihin.
Siinä missä myös aluksi mietin, että tarvitsemme eteiseen isomman kaapin ulkovaatteille mietin nyt, että siellä olemassa ollut pieni komero riittää kyllä aivan hyvin – varsinkin, kun sen sisälle organisoi sopivasti hyllyjä ja koukkuja.
Sen sijaan käytäntö on osoittanut, että tarvitsemme esimerkiksi kotiin sisälle paremman jätteidenlajittelupisteen kierrätysjätteille, joiden lähin kierrätyspiste on kilometrin päässä ja joita ei varsinkaan syksyn sateissa tai talven lumikeleillä viitsi aina yksittäin kantaa ulos varastokomeroon odottamaan kierrätyspisteille vientiä.
Minulle ei myöskään ollut aiemmin tullut mieleenkään, että hankkisin joskus kotiini avainkaapin, sillä isommassa asunnossa asuessa olin vain laskenut avaimet eteisen pöydälle, jättänyt ne käsilaukkuuni tai heitellyt niitä jonnekin eteisen laatikoista.
Uudessa asunnossa oli kuitenkin paljon järkevämpää hankkia ulko-oven viereen avainkaappi sen sijaan, että olisi hankkinut eteiseen kokonaisen lipaston sitä varten, että sinne voi heittää avaimet ja päätyä lopulta heittämään kaikenlaista muutakin.
Lue myös: 12 asiaa, jotka eivät kuulu minimalistiseen elämääni
Ylipäätään säilytysratkaisuja miettiessä olen todella usein havahtunut tajuamaan, että jos alan kehitellä kotiini uusia säilytysratkaisua, täyttyvät ne sitten tavaroilla lähes huomaamattomasti.
Jos on säilytystilaa, tulee helposti ajatelleeksi, että sen voi myös aivan hyvin hyödyntää.
Silloin tuntuu, ettei tavaroiden vähentämiselle ja kotiin tulevan tavaravirran stoppaamiselle ole käytännön sanelemaa pakkoa, joten tilanne lähtee sen myötä helposti eskaloitumaan.
Joissakin tilanteissa säilytysratkaisujen keksiminen on tietysti välttämätöntä, jotta tavarakaaokseen saadaan joku roti ja järjestys, sillä kaikki tavarat eivät tietenkään ole ylimääräisiä, vaikka niitä olisikin paljon.
Jossakin elämäntilanteessa joku voi tarvita paljon jotakin ja sitäpaitsi se, mikä on jollekin paljon, voi olla toiselle juuri sopivasti.
Omalla kohdallani olen kuitenkin usein huomannut, että monesti luulen tarvitsevani säilytysratkaisua, vaikka oikeasti minulla vain on ylimääräisiä tavaroita, joita kaikkia en tarvitsisi.
En siis tarvitse enemmän säilytystilaa, vaan vain vähemmän tavaraa.
Vastaavasti en siis ole tarvinnut isompaa kotia, vaan vain vähähemmän tavaroita, jotka asuvat kanssani.
Voin hankkia isomman kenkäkaapin, mutta yhtälailla voin käydä läpi kenkävarastoni ja miettiä, tarvitsenko kaikkia kenkiä oikeasti.
Joskus voi myös käydä niin, että vaikka kaikkia kenkiään kokisi tarvitsevansa eikä yksistäkään halua luopua huomaa, ettei kaikkien niistä tarvitse olla vaikkapa juuri siinä eteisen kenkäkaapissa.
Talvikengät voi nostaa kesäksi sivuun ja niille voi raivautua tilaa jonkun sellaisen kaapin hyllyltä, jolla on vaikkapa seissyt jo vuoden päivät kasoja lehtiä, joita ei loppujen lopuksi koskaan aio edes lukea ja jotka voi ihan hyvin heittää pois.
Yllättävän monesti auttaa, että jotain vain raivaa tilaa jostakin, sillä sen seurauksena monet muut tavarat voivat liikahtaa jonnekin, mistä on vapautunut niille tilaa.
Lue myös: Mitä jos tekisit kuolinsiivouksen?
Pienen kodin säilytysratkaisuja pohtiessa huomaa myös, kuinka tärkeää on, että kodin säilytysratkaisut ovat käteviä.
Joskus voi käydä niin, että säilytystilaa kyllä on, mutta sen käyttö ei ole arjessa käytännöllistä eikä tavaroita tule siksi helposti panneeksi paikoilleen, mikä puolestaan saattaa helposti saada aikaan sotkua.
Aina ei jaksa ottaa tuolia esiin kurkotellakseen ylähyllylle. Toisinaan ei huvita kyyristyä lattialle vetääkseen laatikon esiin sängyn alta.
Joskus taas jotain on niin työlästä palauttaa paikoilleen siihen hyllyn perällä olevaan laatikkoon, että tavarat vain on helpointa jättää lojumaan jonnekin, mistä seuraa tietysti lopulta kaaosta.
Itselläni on taipumusta juuri tällaiseen toimintaan, joten varsinkin pienessä talossa asuessa on korostunut, kuinka tärkeää on, että tavaroille löytyy oma paikkansa ja että se on kätevällä sijainnilla siihen nähden, missä ja kuinka usein tavaraa käyttää.
Jo ihan vain huonosti organisoitu siivouskomerokin voi saada aikaan sen, ettei siivousvälineisiin huvita tarttua.
Vastaavasti taas komero, josta saa helposti kaiken haluamansa ilman, että tarvitsee pelätä kaiken romahtavan ulos ympäriinsä saa paljon todennäköisemmin tarttumaan pieniinkin siivoustehtäviin helpommin eivätkä ne näin ollen pääse koskaan kasautumaan isoja siivoustalkoita vaativaksi tilanteeksi.
Lue myös: Tee kodistasi helpommin siivottava näillä minimalistin vinkeillä
Pieneen taloon muutto on muistuttanut erityisesti siitä, että asunnosta muotoutuu koti siinä pikkuhiljaa elämällä ja sisustusratkaisuja käytännön osoittamien tarpeiden mukaan tehden.
Moni tavara on näiden kuukausien aikana vaihtanut paikkaansa siltä paikalta, jolle luulin sen alun perin kuuluvan ja tulee varmasti vaihtamaan vielä tulevaisuudessakin.
On okei, että kodin muotoutuminen itseään parhaiten palvelevaksi ottaa aikaa. Välillä se edellyttää jonkin asian hankkimista, toisinaan ratkaisu taas voi olla vähentämisessä.
Olennaista on kuitenkin se, että kuulostelee itseään, omia tarpeitaan ja malttaa antaa prosessille aikaa.
Lue myös: Tämän vuoksi tavaroita kannattaa vähentää hitaasti