Näkösuojaa pikkutaloon Visor-kaihtimilla

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Visor Oy

Muutimme uuteen pikkutaloomme hieman alle kaksi kuukautta sitten ja yksi (kirjaimellisesti) isoimpia asioita, joka sai minut rakastumaan kotiimme, olivat pikkutalon isot, tai oikeastaan talon mittasuhteisiin nähden suorastaan valtavat ikkunat.

Ne täyttävät kaksikerroksisen minitalomme yhden kokonaisen seinän kohoten lähes lattian rajasta melkein neljän metrin korkeuteen ja niiden lisäksi minitalon seinustoilla on lisää ikkunoita, joiden ansiosta talo kylpee varsinkin näin kesäaikaan aina valossa.

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Virallisesti 19 asuinneliöstä (mutta käytännössä 33 neliöstä) koostuvassa talossa ikkunat luovat tilan tuntua monella tavalla ja ilman niitä asunto voisi helposti tuntua pieneltä ja hämärältä.

Isot ikkunat ovat siis ihana asia, mutta niissä on yksi ongelma: ne saavat kodin tuntumaan akvaariolta, sillä ohikulkijat eivät arastele kurkkia ohimennessään, millaista elämää pikkutalossa vietetään ja kuinka sitä asutetaan – enkä voi todellakaan tuomita tätä, sillä olen itse ihan yhtä utelias kurkkimaan muiden pikkutalojen sisustusratkaisuja.

Yksi tärkeimpiä asioita pikkutaloon muuttaessa olikin siis miettiä, millaiset verhot tai kaihtimet taloon asennettaisiin. 

Niiden asennus näkösuojan tuomiseksi oli välttämätöntä, sillä ilman niitä talossamme ei ollut minkäänlaista yksityisyyttä. 

Vaikka talo sijaitsee taloyhtiön oman tien loppupäässä, liikkuu tiellä silti yllättävänkin paljon ihmisiä, jotka näkivät sisään niin alakertaan kuin yläkertaankin ja jopa suoraan sänkyymme.

Oli siis selvää, että kaihdinasia tulisi ratkaista pian.

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Ikkunakaihtimet mittatilauksena

Erilaisia ratkaisuja miettiessämme päädyimme tekemään yhteistyötä suomalaisen Visor-yrityksen kanssa, joka toimittaa mittatilauksena valmistettuja kaihtimia kodin sisä- ja ulkotiloihin.

Saimme valita kotimme ikkunoihin haluamamme Visor-kaihtimet, joita on tarjolla valkean, beigen, harmaan, khakin ja mustan sävyissä.

Kankaiset vekkikaihtimet ovat Öko-Tex -sertifioitua polyesteriä, joka palautuu rypistäessä takaisin muotoonsa ja kestää vesipesua.

Meille oli selvää, että haluamme kotiimme valkoiset kaihtimet, sillä halusimme pitää tilan mahdollisimman avaran ja valoisan tuntuisena.

Mietimme hetken kirkkaanvalkoisen ja luonnonvalkoisen vaihtoehdon välillä, mutta päädyimme valitsemaan kirkkaanvalkoiset kaihtimet, jotka tuntuivat sulautuvan valkoisiin seiniimme hyvin.

Visorin verkkosivujen arvostelujen perusteella vaikutti, että juuri valkeat kaihtimet ovat niitä, joihin useat muutkin ovat näyttäneet päätyneen.

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Näkösuojan tuovat kaihtimet, jotka eivät pimennä tilaa

Paitsi että Visor-kaihtimia valitessaan valinnan voi tehdä kaihdinten sävystä, on myös mahdollisuus valita, haluaako kaihtimensa läpikuultavinta, peittävinä vai pimentävinä.

Mietimme hetken erilaisten kaihdinten välillä, mutta tulimme siihen tulokseen, että meille paras vaihtoehto ovat ehdottomasti peittävät, näkösuojaa tuovat kaihtimet, jotka eivät kuitenkaan pimentäisi asuntoamme.

Näin saamme kotona täyden yksityisyyden, mutta emme kuitenkaan menetä ikkunoiden kotiimme tuomaa valoisuutta.

Pystyisimme siis kaihdinten ansiosta säilyttämään kaikki kotimme parhaat puolet – olisi nimittäin kurjaa menettää ikkunoiden tuoma luonnonvalo näkösuojan vuoksi.

Päätimme, että hankisimme kaihdinten rinnalle sitten myöhemmin vielä erilliset verhot, jotka ovat sekä sisustuselementti että tarvittaessa sitten huolehtivat asunnon pimentämisestä – olin nimittäin itse vilkuillut muiden pikkukoteihin sen verran, että muutkin näyttivät haluavan pitää ikkunoitaan peitettynä yksityisyyden saamiseksi, mutta jatkuvasti ikkunoiden edessä olevat pimentävät verhot näyttivät minusta jotenkin masentavilta.

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Kahdesta suunnasta säädettävät kaihtimet

Näiden saamiemme Visorin kankaisten vekkikaihdinten yksi erityisyys on se, että kaihtimia voi liikuttaa sekä ylhäältä että alhaalta päin.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että kaihtimilla voi halutessaan blokata näköalan vaikka vain keskellä ikkunaa olevalta kaistaleelta ja jättää sekä ikkunan ylä- että alaosan paljaaksi.

Meihin kaihtimissa vetosi juuri tämä ominaisuus, sillä jahka pihallamme oleva multainen maa saisi vihdoin tulevaisuudessa ruohopeitteen ja suunnittelisimme muutenkin pihaamme tarkemmin, olisi mukavaa nähdä sinne, mutta blokata silti näkymää kadulta kotiimme.

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Olisi myös mukavaa, että kaihtimilla voisi peittää vain ikkunoiden alareunaa, mutta jättää kauniin taivaan näkyviin varsinkin yläikkunoihin – kaihdinten kaveriksi voi nimittäin tilata teleskooppivartisen käyttösauvan, jolla korkeallakin olevia kaihtimia ylettää alhaalta käsin liikuttamaan.

Kotimme yhdellä seinustalla on sitä paitsi kaksi parkkiruutua, joista toinen kuuluu lähimmälle naapurillemme ja toisen olemme vuokranneet toiselle naapurillemme, joten olisi mukavaa peittää verholla autot ikkunan alareunassa, mutta jättää näkymä muuten vapaaksi, jotta ikkunan edustalla kotona istuskellessa ei tarvitsisi olla jatkuvasti morjestamassa naapureita.

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Kaihtimet mittatilaustyönä

Visorin omien kotisivun kautta helposti tilattavat kaihtimet valmistetaan käsin mittatilaustyönä, joten asiakas ottaa itse ikkunoistaan mitat ennen tilauksen tekoa.

Myönnän, että oikeiden mittojen ottaminen jännitti hieman, mutta Visorin verkkosivuilla oli niiden ottamiseen hyvät ohjeet, joita noudattamalla kotiin saapuivat jokaiseen ikkunaan täydellisesti asettuvat kaihtimet. 

Käytännössä jokainen ikkuna mitataan erikseen pysty- ja pituussuunnassa ja suosituksen mukaan vieläpä neljästä kohdasta, jotta kaihtimet ovat varmasti täydellisen kokoiset.

Kaikki ikkunat kannattaa mitata erikseen, vaikka olettaisikin niiden olevan keskenään saman kokoisia – meilläkin keskenään samankokoisilta vaikuttaneissa ikkunoissa oli muutamien millien kokoeroja.

Visor kaihtimet kokemuksia asennus

Otetut mitat syötetään kaihtimia tilatessa verkkosivuille, mutta kaihdinten leveydestä miinustetaan  5 mm, jotta ne asettuvat ikkunaan täydellisesti.

Kahtimien mittoja syöttäessä näkee heti myös kaihdinten hinnan, eli omiin tarpeisiin sopivan kaihdinkokonaisuuden hintalapun voi laskea Visorin sivuilta koska tahansa kaihdinten hankintaa harkitessa.

Kaihdinten mittojen ottamista ei muutenkaan tarvitse oikeasti stressata, sillä kun tilauksen on tehnyt, soitetaan Visorilta vielä perään ja asiantuntija käy tilauksen läpi varmistaen, että mittaus on tehty oikein, kangaskin on valittu oikein ja että kaihtimille saadaan varmasti oikeanlainen kiinnitystapa, joka sopii kohteeseen.

Paitsi että Visor-kaihtimia tosiaan saa sisätiloihin (ikkunat, lasilliset ovet ja liukuovet), mutta myös parvekkeen ja terassin laseihin.

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Kaihtimia on saatavilla aina kahden metrin leveyteen asti (ja kolmen metrin korkeuteen), mutta jos ikkuna on leveämpi, voidaan kaihtimia myös tarvittaessa asentaa helposti useammat rinnakkain.

Sisätilojen kaihtimet kiinnitetään ikkunan karmiin, joten ainoana ehtona on, että karmin on oltava vähintään 0,8 cm leveä.

Meillä eniten jännitti kiinnitys keittiön ikkunaan, jossa on varsin kapea, aavistuksen kaartuva karmi, mutta loppujen lopuksi se osoittautuihin kotimme helpoimmaksi ikkunaksi.

Kaihtimia tilatessa tilauksen varmistusvaiheessa asiantuntijan soittaessa kannattaa kuitenkin ilmoittaa, jos kaihtimia ollaan kiinnittämässä viistoon tai muotoiltuun karmiin, niin kaihdinten saapuessa ei tule yllätyksiä.

Visor kaihtimet kokemuksia asennus

Visor-kaihdinten asennus

Toinen etukäteen hieman jännittänyt asia oli kaihdinten asennus – sen luvattiin nimittäin sujuvan helposti ihan itse tehtynä, vaikka siihen voikin myös tilata apua.

Visorin omalla sivustolla ollut asennusvideo vakuutti meidät kuitenkin siitä, ettei kaihdinten asennus olisi rakettitiedettä kaltaisillemme amatööriremppaajille, joten uskalsimme ottaa haasteen vastaan.

Visor-kaihdinten asennus oli tosiaan tehty yksinkertaiseksi, mikä oli meidän kohdallamme erityisen tärkeää paitsi siksi, ettemme tosiaan ole kummoisia remppaajia, mutta myös ikkunoiden korkeuden vuoksi.

Jos homma olisi ollut vähänkin haastavampaa, olisi meidän ollut mahdotonta saada kaihtimet kiinnitettyä olohuoneemme yläikkunoihin, joiden yläreuna kohoaa lähes neljään metriin.

Täällä Ruotsissa Visor tekee yhteistyötä Hemfixare-sivuston kanssa, jonka kautta kaihtimet olisi ollut kätevää ja edullista asennuttaa, minkä vuoksi aluksi harkitsimme tätä vaihtoehtoa.

Varausta tehdessä meille kuitenkin selvisi, että koska sivusto välittää yksityisiä remppamiehiä erilaisiin kodin puuhiin, ei heiltä edellytetä niin korkeita tikkaita kuin mitä meillä olisi tarvittu ja työturvallisuussyistä remppamiehet saisivat muutenkin työskennellä korkeintaan 3,5 metrin korkeudessa.

Tämän vuoksi meillä ei edes ollut muuta vaihtoehtoa kuin saada kaihtimet itse paikoilleen. Onneksemme saimme mukavalta naapuriltamme lainaksi korkealle kohoavat tikkaat.

Visor kaihtimet kokemuksia asennus

Naapurin lainaamien tikkaiden ja helpoksi tehdyn asennuksen ansiosta kaihdinten kiinnitys kuitenkin onnistui mieheltäni yllättävänkin helposti – yhdet tikkaat kun myös tarkoittivat, että katon rajassa saattoi kerralla työskennellä vain yksi ihminen, joten mitään monimutkaisia toimenpiteitä siellä ei olisi edes voinut suorittaa.

Kaihtimet kiinnitetään paikoilleen kaihdinten mukana tulevilla kiinnikkeillä, jotka ruuvataan kiinni ikkunan ylä- ja alakarmiin.

Ohjeistukset kertovat hyvin, mihin kohti kiinnikkeet kiinnitetään ja kuinka monta kiinnikettä minkäkin levyinen kaihdin vaatii.

Kapeimmissa kaihtimissa kiinnikkeitä ruuvataan yhteen karmiin kaksi, leveimmissä neljä.

Visor kaihtimet kokemuksia asennus

Itse kaihtimet toimitettiin avattavissa nipuissa eikä niiden kiinnitys ole kiinnikkeiden paikoilleen ruuvamisen jälkeenkään enää vaikeaa.

Kaihdinten profiilit (eli metalliset ylä- ja alareunat) vain naksautetaan paikoilleen kiinni kiinnikkeisiin – joskin täytyy sanoa, että tämä vaatii vähän sormivoimaa.

Visor kaihtimet kokemuksia asennus

Design from Finland -sertifikaatti

Pidän kaihtimissa erityisesti siitä, ettei niistä roiku mitään naruja, joista kaihtimia tulisi kiskoa auki ja kiinni, vaan ainoat narut ovat itse kaihdinten läpi menevät narut.

Koska minulla ei ole lapsia, en olisi edes miettinyt asiaa liiemmin, mutta verhoihin tarkemmin tutustuessani näin, että lapsiperheissä kiiteltiin tätä ominaisuutta erityisesti, sillä kuulemma kaihdinten narut voivat olla lapsiperheessä haaste.

Visor-kaihtimia avataan ja suljetaan siis vain niiden profiilia ylöspäin työntämällä tai alaspäin vetämällä ja kaihdinten mukana tulee paikalleen napsautettavia kiinnikkeitä, joista saa halutessaan otteen ja joihin myös teleskooppisauva on tehty kiinnittymään täydellisesti.

Visor-kaihtimille on myönnetty Design from Finland -sertifikaatti, joka kertoo siitä, että tuote on muotoiltu Suomessa ammattimaisesti, vastuullisesti sekä käyttäjälähtöisesti ja että merkkiä kantava yritys viestii avoimesti tuotantoketjunsa rakenteesta ja valmistusmaasta.

Design from Finland -merkin käytöstä voi lukea lisää täältä.

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Valoa pehmeästi läpäisevät kaihtimet tuovat kotiin ihanan tunnelman

Yhteensä kotiimme tuli yhdeksän Visor-kaihdinta, joita asennettiin kolmenlaisiin ikkunoihin: aukenemattomiin olohuoneen ja portaiden ikkunoihin, parvekkeen oveen sekä auki taittuvaan keittiön ja työhuoneen ikkunaan.

Olimme odottaneet kaihtimia todella kovasti, sillä uskoimme niiden olevan tarpeisiimme täydelliset. 

Kun sitten saimme kaihtimet asennettua saatoimme todeta, että ne olivat jopa vielä paremmat, mitä olimme uskoneet ja olemmekin itseasiassa sen myötä päätyneet käyttämään niitä aivan eri tavalla kuin mitä alunperin olimme ajatelleet.

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Koska olimme tosiaan valinneet meille valkoiset, peittävät kaihtimet, toivat ne ensinnäkin erinomaisen näkösuojan.

Niiden läpi saattaa korkeintaan näkyä varjoja, mutta sen tarkemmin niiden läpi ei oikeastaan erota mitään.

Tämä oli meille todella tärkeää, jotta kotona tosiaan olisi mahdollisimman paljon yksityisyyttä. 

Olin nähnyt Villa Lehikko -blogissa kaihdinten läpikuultavan version loistavasti demonstroituna ja tullut sen pohjalta siihen tulokseen, että meidän kohdallamme on välttämätöntä, että kaihtimet ovat peittävät.

Täältä voi katsoa Visorin oman videon, joka demonstroi läpikuultavan ja peittävän kankaan eroja.

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Kun kaihtimet sitten oli kiinnitetty, tuli niiden luoma tunnelma jopa suoranaisena yllätyksenä.

Asensimme ne kirkkaana kesäpäivänä ja ne suodattivat auringon valon lävitseen asuntoomme kuin valokuvaajien käyttämät light boxit, jotka pehmentävät terävän valon ja saavat sen jakautumaan tilaan kauniisti.

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Visor kaihtimet kokemuksia asennus

Yhtäkkiä kotimme näytti aivan erilaiselta, sillä paitsi että itse valkoiset kaihtimet näyttivät todella tyylikkäiltä, loi niiden läpi suodattuva valo kotiin myös aivan erilaisen tunnelman.

Mieheni totesi spontaanisti, kuinka kotimme tuntui yhtäkkiä uuden, verhojen suodattaman valaistuksen myötä olevan kuin elokuvasta ja hoki sitä usean päivän ajan.

Kankaiset kaihtimet myös vaikuttivat tilan akustiikkaan, minkä huomasin kuunneltuani muusiikkomieheni harjoittelua.

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Olimme etukäteen suunnitelleet, että varsinkin ennen kuin pihamme reunalle olisi saatu kasvamaan näkösuojaa tuovia tuijapensaita, tulisi verhoille varmasti olemaan tarvetta ja että juuri verhojen kätevä liikuteltavuus sekä ylhäältä että alhaalta olisi se juttu, joka meitä miellyttäisi eniten.

Nyt täytyy kuitenkin paljastaa, että rehellisesti sanottuna olemme viettäneet viimeiset pari viikkoa kotonamme verhot lähes jatkuvasti kokonaan eteen vedettyinä.

Emme ole edes olleet kiinnostuneita liikuttamaan niitä, sillä paitsi ettei pihamme ulkotöitä ole vielä aloitettu eikä näköalan sen myötä ole erityinen, olemme olleet niin rakastuneita verhojen tuomaan pehmeään valoon, ettemme ole edes halunneet vaihtaa sitä pistävänä huoneeseen porautuvaan auringonvaloon.

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Olimme etukäteen myös ajatelleet, että haluaisimme pitää verhoja paljon auki myös siksi, että jo valmiiksi pienessä tilassa isojen ikkunoiden blokkaaminen verhoilla saisi tilan tuntumaan entistä pienemmältä, kun näköyhteys pihaan katkeaisi.

Yllätykseksemme valkoiset kaihtimet saivat kuitenkin jotenkin ihmeellisesti huoneen jopa tuntumaan suuremmalta.

Lempparipaikkani kodissamme onkin tällä hetkellä (suljetun kaihtimen) edessä oleva sohva, jolla on ihanaa makailla pehmeästi valoa taittavaa kaihdinseinää katsellen – niin hassulta kuin se kuulostaakin.

Valkoisten, valoa lävitseen päästävien kaihtimien katselussa on kuitenkin jotain todella rentouttavaa ja niitä katsellessa ja päätä kattoa kohti kääntäessä koti tuntuu todella avaralta ja jopa isolta.

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Olemmekin siis olleet kaihtimiimme enemmän kuin tyytyväisiä ja nämä olivat meille loistava ratkaisu.

Alunperin tutustuimme Visor-kaihtimiin jo vanhan asuntomme kattoikkunaan kaihtimia harkitessamme, mutta emme saaneet koskaan aikaiseksi hankkia niitä.

Uuteen asuntoon muutettuamme pidimmekin huolen, että tällä kertaa emme viivyttelisi kaihdinhankinnan kanssa.

Jos Visor-kaihtimet herättivät kiinnostuksen, niin Visorin kotisivuilta löytyy niistä lisätietoa.

Sivulla on myös oma osionsa usein kysytyille kysymyksille ja sieltä löytyy hyvää ja yksityiskohtaista tietoa niin erilaisista kaihdinten käyttökohteista, kankaista, mittaamisesta ja asentamisesta.

Visor toimittaa kaihtimia Suomeen, Ruotsiin ja Saksaan, minkä lisäksi yrityksellä on englanninkieliset verkkosivut, joiden kautta voi tiedustella mahdollisuuksia kaihdinten toimitukseen muihin maihin.

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Onko jollakin muulla kokemuksia Visor-kaihtimista?

2 kommenttia artikkeliin ”Näkösuojaa pikkutaloon Visor-kaihtimilla”

  1. Ihan rupes kiinnostamaan, että miten on hulevedet ohjattu tai salaojat toteutettu kun on niin jyrkän rinteen alla talo? Onnea uuteen pikkukotiin 😌

    • En tiedä näistä asioista sen tarkemmin, mutta talon seinustaa ja terassia reunustavat isot betonilaatat, eli esimerkiksi rinteestä vesi ei valu talon kylkeen jos sataisi paljon ja se valuisi rinnettä pitkin alas.

      Jos asioiden kanssa myös tulisi jotain ongelmia, niin vastuu noista on taloyhtiöllä. 🙂

Kommentointi on suljettu.