*Sis. mainoslinkkejä
Rasvoittuvan, epäpuhtaan ihon kanssa eläminen voi olla välillä melkoista tuskailua. Kun tuntuu, että iholle nousee joka päivä uusi epäpuhtaus ja sen rinnalla on aina vähintään parin muun epäpuhtauden jättämät jäljet tai ainakin reipas joukko mustapäitä, voi iho pahimmillaan jopa vaikuttaa itsetuntoon negatiivisella tavalla.
Rasvoittuva iho erittää keskivertoa enemmän talia, mikä näkyy ihon kiiltelynä ja saa ihon tuntumaan öljyiseltä. Siitä huolimatta iho voi kaivata kosteutta, sillä jos se kuivuu pinnalta liikaa esimerkiksi liian pesevän puhdistustuotteen vaikutuksesta, voi se jopa alkaa rasvoittua enemmän palauttaakseen ihon pinnan tasapainon.
Jos rasvoittuvasta ihosta on jotain hyötyä, niin ainakin se, että iho pysyy rasvoittumisen ansiosta paremmin kosteutettuna ja kimmoisana, minkä ansiosta se myös yleensä säilyy pidempään nuorekkaamman näköisenä. Kuivalle iholle syntyy juonteita rasvoittuvaa ihoa huomattavasti helpommin ja ryppyjä tavallisesti aiemmin.
Miksi iho rasvoittuu?
Rasvoittuva iho tuottaa tavallista enemmän talia, minkä vuoksi ihon pinta tuntuu ja toisinaan myös helposti näyttää rasvaiselta. Tyypillisesti iho rasvoittuu erityisesti otsan, nenän ja leuan alueelta, jota kutsutaan T-alueeksi. Rasvoittuvalla iholla epäpuhtauksia voi kuitenkin muodostua myös poskien ja kaulan alueelle sekä joillakin myös vartalon iholle esimerkiksi rintaan, selkään, käsivarsiin ja takapuoleen.
Ihon rasvoittuminen voi lisääntyä, jos ihoa pestään liian pesevillä puhdistustuotteilla, jotka saavat ihon pinnan kuivumaan, minkä seurauksena iho erittää lisää talia. Yleensä rasvainen iho ei kuitenkaan aiheudu pelkillä väärillä ihonhoitotottumuksilla, vaan sen taustalla ovat geneettiset ja hormonaaliset syyt.
Ihon rasvoittumiseen voi myös vaikuttaa ikä, eli nuorena iho voi rasvoittua enemmän, mutta ihon rasvoittuminen voi tasapainottua vanhetessa. Näin ei kuitenkaan tapahdu aina, eli myös ikääntynyt iho voi edelleen olla rasvoittuva. Kesällä ja kosteassa ilmastossa iho voi myös olla rasvaisempi.
Moni sekaihon tai jopa normaalin ihon kanssa elävä saattaa kuvitella ihonsa rasvaiseksi vain siksi, että otsa ja nenä kiiltävät helposti ja iholla on välillä näppylöitä. Pieni ihon rasvoittuminen on kuitenkin täysin normaalia aivan kuten yksittäiset finnit ja mustapäätkin. Jos iholla on epäpuhtauksia, mutta sillä tuntuu myös kuivuutta, on kyse yleensä sekaihosta – tai rasvoittuvasta ihosta, jonka pinta on kuivatettu liian tujuilla puhdistus- ja hoitotuotteilla.
Epäpuhtaan ihon puhdistus
Yleisin virhe rasvoittuvan ihon hoidossa on ihon puhdistaminen liian pesevillä tuotteilla, jotka kuivattavat ihon pinnan, mutta voivat jopa jättää pinnan alla lymyävät epäpuhtaudet loukkuun. Rasvoittuvan, epäpuhtaan ihon hoidossa onkin erityisen tärkeää puhdistaa iho oikeanlaisilla tuotteilla ja huolehtia, että tuotteet sisältävät ainesosia, jotka auttavat ehkäisemään runsaasti talia erittävien ihohuokosten tukkeutumista ja ihon tulehtumista.
Ihon kaksoispuhdistus on omiaan rasvoittuvalle iholle, sillä sen avulla iholta saadaan helposti ja hellävaraisesti ensin pois liiallinen tali ja muut öljyliukoiset epäpuhtaudet, minkä jälkeen ihohuokoset voidaan vielä syväpuhdistaa, jotta iho ei tukkeudu.
Rasvoittuvan ihon puhdistus puhdistusöljyn avulla kuulostaa monista oudolta ajatukselta. Tosiasiassa puhdistusöljy on mitä parhain tuote epäpuhtaan ihon hoidossa, kunhan puhdistukseen valitsee kevyen, veteen helposti liukenevan koostumuksen. Koska öljy liuottaa öljyjä, se syväpuhdistaa rasvoittuvan ihon pinnalta sille erittyneen liiallisen talin erityisen tehokkaasti.
Rasvoittuvan, epäpuhtaan ihon puhdistusöljyä valitessa kannattaa kuitenkin olla erityisen tarkka, jos haluaa valita täysin luonnonmukaisen koostumuksen. Monet luonnonmukaiset puhdistusöljyt sisältävät vain rasvamaisia ainesosia, jotka eivät liukene veteen, minkä vuoksi iho saattaa tuntua niiden käytön jälkeen epämiellyttävän rasvaiselta. Kannattaa siis huolehtia, että käyttöön valitsee puhdistusöljyn, joka on tehty liukenemaan iholta täysin vedellä.
Rasvoittuvalla iholla kaksoispuhdistus on ensisijaisen tärkeää myös siksi, että puhdistuksen ensimmäinen vaihe pääsee raivaamaan ihon pinnalta turhat esteet, jotta jälkimmäinen vaihe pääsee syväpuhdistamaan helposti tukkeutuvat ihohuokoset.
Epäpuhtaan ihon kaksoispuhdistuksen jälkimmäisessä vaiheessa on tärkeää huolehtia, ettei tuote ole niin pesevä, että iholle jäisi sen jäljiltä suorastaan natisevan puhdas tunne. Iho halutaan vain puhtaaksi, mutta ei silti niin puhtaaksi, että se kuivuisi. Puhdistustuotetta valitessa onkin tärkeää huomioida, että sen pH on ihoneutraali, eli noin 5-6. Monissa erityisesti epäpuhtaalle iholle tarkoitetuissa puhdistustuotteissa on huomattavasti korkeampi pH, minkä vuoksi ne kuivattavat ihoa liikaa. Ihonpuhdistustuotteen pH:n tärkeydestä voi lukea lisää tästä postauksestani.
Monet epäpuhtaalle ja rasvoittuvalle iholle tarkoitetut, päivittäiseen ihonpuhdistukseen tehdyt tuotteet voivat sisältää ihoa kuorivia rakeita, mutta suosittelen itse välttämättään tällaisia tuotteita, sillä ne ovat usein aivan liian tehokkaita päivittäiseen käyttöön. Jos iho rasvoittuu paljon, voi niiden sijaan valita puhdistustuotteen, joka sisältää ihoa hellävaraisemmin kuorivia AHA- tai BHA-happoja. Tästä postauksestani voi lukea, mitä eroa AHA- ja BHA-hapoilla on. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tällaisen tuotteen käyttö aamuin illoin voi edelleen olla iholle liikaa ja saada ihon pinnan kuivumaan ja ärtymään.
Rasvoittuva, epäpuhtauksiin taipuvainen iho on tärkeää puhdistaa paitsi illalla, mutta myös aamulla, jotta ihon pinnalla oleva liiallinen tali saadaan puhdistettua epäpuhtauksien ja tulehduksien ehkäisemiseksi. Aknebakteeria on iholla luonnostaankin, mutta ongelma syntyy, jos ihohuokoseen erittyy liikaa talia ja propionibacterium acnes eli p. acnes -bakteeri alkaa lisääntyä aiheuttaen tulehduksen. Jos ihoa ei puhdista, on aknebakteerilla helposti runsaasti ravintoa. Ihon puhdistaminen aamulla auttaa myös parantamaan meikkipohjan kestoa.
Ihon kaksoispuhdistuksesta voi lukea lisää tästä postauksestani ja tästä postauksesta voi katsoa vinkkejä sen tehostamiseen.
Ihonpuhdistuksen apua voi käyttää erilaisia apuvälineitä. Puhdistusöljy voi huuhtoutua iholta helpommin konjac-sienen tai musliiniliinan avulla, joiden hellä hankaus saa puhdistustuotteen irtoamaan. Korealaiset puhdistusöljyt on tyypillisesti tehty emulgoitumaan iholta pois pelkällä vedellä eivätkä ne jätä kasvoille öljyistä tunnetta, mutta monet luonnonkosmetiikan pelkkiä öljymäisiä ainesosia sisältävät puhdistusöljyt voivat kaivata avukseen esimerkiksi juuri musliiniliinaa, jonka avulla ne saa pyyhittyä pois kasvoilta, sillä vesi ei liuota öljyä.
Kasvoharjat voivat olla hyvä tapa tehostaa varsinaista ihonpuhdistusta puhdistusvaahdon kanssa, mutta harjaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että harjakset ovat erityisen pehmeät. Liian jäykät ja kovat harjakset raapivat kasvojen ihoa ja voivat jopa saada epäpuhtaan ihon tulehduksia leviämään.
Oma suosikkituotteeni on sähköinen FOREO LUNA -kasvoharja, jonka silikoniset harjakset yhdessä laitteen mikrovärähtelyn kanssa ovat hellävarainen tapa tehostaa ihonpuhdistusta. Kasvoharjoja on saatavilla eri ihotyypeille sopivina versioina ja niistä voi lukea lisää esimerkiksi tästä aiemmasta postauksestani.
Epäpuhtaan ihon kuorinta
Kun iho rasvoittuu runsaasti ja sille syntyy epäpuhtauksia, tarttuu moni helposti erilaisiin kuorintatuotteisiin uskoen niiden syväpuhdistavan ihoa. Ihon kuorinnasta voi olla epäpuhtaalle ja rasvoittuvalle iholle apua, mutta sitä tehdessä kannattaa ensin selventää itselleen, mitä tekee, millä sen tekee ja miksi sen tekee.
Moni rakastaa rakeellisia kasvokuorintoja, sillä niiden jäljiltä iho tuntuu usein ihanan pehmeältä ja niiden kuoriva vaikutus on hyvin konkreettinen. Jos ihon pinta rasvoittuu helposti, tuntuu erityisen ihanalta, kun siltä saa kuorintatuotteen avulla raivattua pois liiallisen talin, kuolleen ihosolukon ja muut epäpuhtaudet.
Epäpuhtaan ihon kuoriminen rakeellisella kuorintatuotteella voi kuitenkin olla ongelmallista, sillä sen hierominen finnien päälle voi jopa pahentaa ja levittää tulehduksia. Jos iho rasvoittuu, mutta sillä ei ole varsinaisia finnejä, voivat rakeelliset kuorinta-aineet olla hyvä vaihtoehto, mutta muussa tapauksessa parempi vaihtoehto ovat AHA- ja BHA-happoihin tai entsyymeihin perustuvat kuorinnat, jotka eivät hankaa ihoa, vaan irrottavat kuolleen ihosolukon ja liiallisen talin iholta hellävaraisesti.
Kun kuorintatuote on oikeanlainen, on kuorinnasta vain hyötyä rasvoittuvalle iholle, sillä se auttaa ehkäisemään kuolleen ihosolukon, talin ja epäpuhtauksien aikaansaamaa ihohuokosten tukkeutumista. Rasvoittuvan ihon voi tavallisesti kuoria parikin kertaa viikossa, mutta sitä tiheämpää kuorintatahtia kannattaa pääsääntöisesti vältellä – ellei käytössä sitten ole esimerkiksi kuorivia happoja sisältävä, päivittäiseen käyttöön tarkoitettu kasvovesi.
Epäpuhtaan ihon hoito
Vaikka epäpuhdas iho ei tavallisesti kuivukaan helposti on silti tärkeää huolehtia, ettei ihoa kuivata käyttämällä sillä liian peseviä ihonpuhdistustuotteita tai ihoa liikaa kuivattavia hoitotuotteita. Moni ajattelee, että rasvainen iho tarvitsee kuivattavia tuotteita, mutta on hyvä muistaa, ettei rasvaisen ihon vastakohta ole kuiva iho. Rasvaisuus johtuu liiallisesta talin määrästä eikä liiallisesta kosteudesta. Jos ihon pinta kuivuu liikaa voi jopa käydä niin, että iho alkaa erittää lisää talia tasapainottaakseen tilanteen.
Kasvovesi epäpuhtaalle iholle
Epäpuhtaan ihon hoitoon kannattaa valita kasvovesi, joka puhdistaa ihoa. Kasvovesi voi sisältää antiseptisia ainesosia, jotka auttavat nujertamaan iholta tulehduksia aikaansaavia bakteereja. Suuren alkoholipitoisuuden sisältävä kasvovesi voi kuivattaa ihoa helposti liikaa, mutta jos kasvovesi sisältää alkoholin tasapainona myös ihoa hoitavia ja kosteuttavia ainesosia, voi pieni määrä talia tehokkaasti liuottavaa ja ihoa puhdistavaa alkoholia olla rasvoittuvalle iholle jopa hyväksi.
Rasvoittuva ja epäpuhdas iho hyötyy myös kuorivista kasvovesistä. Vaihtoehtoisesti ihoa voi myös hoitaa hoitonesteellä, joka sisältää kuorivia ainesosia kuten AHA- ja/tai BHA-happoja. Koska hoitoneste kuitenkin tavallisesti suunniteltu ihoa tehokosteuttavaksi lisätuotteeksi eikä rasvoittuva iho välttämättä tarvitse enää lisää kosteutta, voi sille riittää hoitonesteen tapaan käytettävä kasvovesi, jonka koostumus sisältää pienen pitoisuuden ihon pintaa hellästi kuorivia AHA-happoja.
Seerumi epäpuhtaalle iholle
Moni ajattelee seerumit anti-age-vaikutteisiksi, ikääntyvää ihoa aktivoiviksi tuotteiksi tai kuivan ihon kosteusvarastoja täyttäviksi apulaisiksi, mutta tosiasiassa seerumi on aktiiviaineita täyteen pakattu tehotuote, joka voi hyödyttää mitä tahansa ihotyyppiä, kun seerumin vain valitsee oikein.
Epäpuhdas ja rasvoittuva iho hyötyy seerumista aivan erityisesti, kun seerumiksi valitsee kevyellä koostumuksella varustetun tuotteen, joka ei jätä iholle liian klähmäistä tunnetta. Jos seerumin käyttö kosteusvoiteen alla päivisin tuntuu olevan liikaa, voi epäpuhtaalla ja rasvoittuvalla iholla käyttää seerumia vain iltaisin. Seerumia ei myöskään tarvitse levittää kaikkialle kasvojen iholle, vaan sen voi kohdistaa vain niille kasvojen alueille, jotka sitä kaipaavat. Seerumiksi voi esimerkiksi valita salisyylihappoa (BHA-happo) sisältävän tuotteen, joka auttaa ehkäisemään ihohuokosten tukkeutumista.
Kosteusvoide epäpuhtaalle iholle
Raikkaat kosteusgeelit ovat usein erityisesti rasvoittuvan ihon tuotteita, sillä ne eivät tavallisesti sisällä öljyjä. Ne kosteuttavat ihon ilman rasvaista tunnetta ja voivat vähentää ihon kiiltelyä. Kosteuttavaksi tuotteeksi voi myös valita ohuen emulsion, joka on perinteistä kosteusvoidetta kevyempi. Rasvoittuvalla iholla kosteusvoiteen tärkeimpänä tehtävänä voi kosteuttamisen sijaan usein olla imeä iholta liiallista talia. Se ei silti tarkoita, että voide kuivattaisi ihoa, vaan tavallisesti vain sitä, että voiteessa on kyllä kosteuttavia ainesosia, mutta hyvin vähän tai ei ollenkaan öljyjä.
Rasvoittuvan ihon hoitoon voi sopia aamuin illoin sama kosteusemulsio tai -geeli, mutta mikäli iholla haluaa päivisin käyttää erittäin mattapintaista tuotetta, voi iholle olla hyvä antaa yöaikaan erityistä tehokosteutusta tilanteen tasapainottamiseksi. Tehokkaasti kosteuttavan yövoiteenkaan ei kuitenkaan tarvitse olla paksu ja rasvainen, vaan saatavilla on myös ohuita, syväkosteuttavia emulsioita. Tällaisen tuotteen ansiosta iho on aamulla täyteläisen kosteutettu eikä mattapintaisen voitten käyttö päivällä saa aikaan epämiellyttävää ihon kiristelyä tai ihon pinnan kuvuimista.
Joskus saattaa käydä niin, ettei uusi ja kehuttu ihonhoitotuote vaikutakaan tekevän iholla niitä taikatemppuja, joita siltä odotti. Sen sijaan se räjäyttää iholle massiivisen näppylärykelmän. Tuotteen suhteen ei kuitenkaan kannata antaa välittömästi periksi. Kyse ei välttämättä ole siitä, ettei tuote sovi omalle iholle, vaan kyse voi olla ihon puhdistumisesta, joka kyllä rauhoittuu ajan myötä.
Englanniksi nimellä purging kulkevasta ihon puhdistumisesta puhutaan, kun uudet ihonhoitotuotteet saavat ihon pinnan alla jo valmiiksi lymyilleet epäpuhtaudet nousemaan iholle. Tästä postauksestani voi lukea asiasta tarkemmin sekä selvittää, mitkä ainesosat tätä voivat tyypillisesti aiheuttaa.
Silmänympärysihon hoito
Silmänympärysiholla ei ole talirauhasia samalla tavalla kuin muualla kasvojen iholla, mutta rasvoittuvalla iholla silmänympärykset kuivuvat silti harvemmin. Muualla kasvojen iholla oleva öljyisyys kulkeutuu siis tavallisesti myös silmänympärysiholle.
Vaikka rasvoittuva iho ei tavallisesti tarvitsisikaan kovin kosteuttavaa silmänympärysvoidetta, on rasvoittuvan ihon hoidossa kuitenkin erityisen tärkeää huomioida, että silmänympärysihoa hoidetaan erillisellä tuotteella. Siinä missä muu kasvojen iho rasvoittuu runsaasti ja nauttii siksi mattapinnan jättävistä, ihoa puhdistavia ainesosia sisältävistä tuotteista, eivät tällaiset tuotteet sovi silmänympärysiholle, jolla ei ole samanlaista ongelmaa rasvoittumisen ja epäpuhtauksien kanssa.
Rasvoittuvalla iholla silmänympäryksille voi siis valita kevyesti kosteuttavan silmänympärysvoiteen tai raikkaan ja kevyen silmänympärysgeelin, joka imeytyy hyvin ja virkistää silmänympäryksiä.
Millaiset kasvonaamiot sopivat epäpuhtaalle iholle?
Siinä missä erilaiset iholle kosteuttavia ja hoitavia ainesosia juottavat kangasnaamiot sopivat erityisesti kuivalle ja janoiselle iholle, hyötyy epäpuhdas iho eniten perinteisistä, iholta pois huuhdottavista naamioista, jotka puhdistavat ihoa. Tyypillisesti tällaisia ovat erilaiset savea, mutaa tai turvetta sisältävät kasvonaamiot, jotka auttavat imemään iholta liiallista talia ja epäpuhtauksia ehkäisten siten finnien ja mustapäiden muodostumista.
Erityisen hyviä puhdistavia ainesosia epäpuhtaan ihon naamioissa on esimerkiksi kaoliini, joka muita savilaatuja pienemmän partikkelikoon ansiosta imee rasvaisuutta hieman kevyemmin iholta. Bentoniittisavi puolestaan sopii hyvin erittäin rasvaiselle iholle, sillä alhaisen kosteuspitoisuutensa vuoksi sillä on hyvin tehokas imukyky.
Myös hiili on suosittu ja tehokas ainesosa epäpuhtaan ihon kasvonaamioissa. Hiilen tehokkuus perustuu sen erityiseen rakenteeseen, sillä hiilipartikkelit ovat hyvin huokoisia. Huokoisuutensa ansiosta niissä on kokoonsa nähden erityisen suuri pinta-ala ja siksi myös poikkeuksellisen hyvä kyky imeä itseensä liiallista talia ja ihohuokosia tukkivia epäpuhtauksia.
Epäpuhtaalla iholla voi myös käyttää ihoa kuorivia naamioita, jotka myös ehkäisevät ihohuokosten tukkeutumista. Kasvoilla voi myös käyttää ensin erillistä kuorintaa tai kuorivaa naamiota ja sen jälkeen vaikkapa savinaamiota, joka imee iholta pois rasvaisuutta ja syväpuhdistaa ihohuokosia. Savinaamioita käyttäessä on kuitenkin hyvä muistaa, ettei niiden ole hyvä antaa kuivua iholle, vaan ne kannattaa pitää kosteina esimerkiksi kasvosuihkeen avulla koko niiden vaikutusajan, jotta iho puhdistuu, mutta sen pinta ei kuivu.
Rasvoittuva iho tarvitsee harvemmin kosteuttavia naamioita, mutta joskus ihon pintaa saattaa silti kiristellä. Rasvoittuvaa ihoa voi kosteuttaa kevyillä, geelimäisillä kasvonaamioilla, jotka huuhdotaan iholta pois vedellä niiden vaikutusajan jälkeen. Monet niistä voivat sisältää myös kuollutta ihosolukkoa irrottavia happoja, jotka auttavat puhdistamaan ja heleyttämään ihoa.
Hyviä ainesosia epäpuhtaalle iholle
Rasvoittuva iho nauttii erityisesti BHA-hapoista, sillä rasvaliukoisina ainesosina ne kykenevät imeytymään ihohuokosiin ja kuorimaan niitä sisältä päin. Näin ne auttavat ehkäisemään, ettei huokoseen pääse kertymään liikaa talia, joka saattaa aiheuttaa ihohuokosen tukkeutumista ja sen seurauksena epäpuhtauksia ja tulehduksia. BHA-hapot, kuten salisyylihappo, sopivat loistavasti niin finnien kuin mustapäidenkin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Epäpuhtalla iholla voi käyttää esimerkiksi BHA-happoja sisältävää kasvovettä, hoitonestettä tai kasvoseerumia. BHA-hapoista voi lukea lisää tästä postauksestani.
Paitsi että epäpuhdas iho nauttii hellästä kuorinnasta ja ihohuokosten tukkutumista ehkäisevistä ainesosista, iloitsee se myös rauhoittavista ja tulehduksia ehkäisevistä ainesosista. Esimerkiksi korealaisessa ihonhoidossa suosittuja ainesosia ovat teepuu, propolis, hunaja ja rohtosammakonputki (jota sisältävät tuotteet kulkevat usein nimellä ”cica”), jotka auttavat rauhoittamaan ja ehkäisemään rasvoittuvalle iholle helposti syntyviä tulehduksia.
Suosituimpia epäpuhtaan ihon hoitoon käytettyjä ainesosia ovat ihon uudistumista tehostavat retinoidit. Retinoidi on A-vitamiinista saatava ainesosa, jonka voimakkaimpia muotoja on saatavilla aknen ja ikääntymisen merkkien hoitoon vain lääkärin määräyksellä. Sen miedompia muotoja kuten retinolia ja retinyylipalmitaattia käytetään kosmetiikassa reseptivapaasti. Retinolista ja retinoideista puhutaan usein ristiin, mutta tosiasiassa ne eivät ole toistensa synonyymeja. Retinoidi on siis yleisnimitys useille reseptillä saataville sekä reseptivapaille A-vitamiinin johdannaisille. Retinoideista voi lukea lisää tästä postauksestani.
Retinoidin rinnalle suosituksi ainesosaksi on viimeaikoina noussut myös sen luonnonmukaiseksi vaihtoehdoksi kutsuttu bakuchiol. Bakuchiolista voi lukea lisää tästä postauksestani.
Kaikkein tehokkain reseptivapaa ainesosa epäpuhtauksien hoitoon on apteekeissa myytävä bentsoyyliperoksidi (Benzoyl peroxide). Sen teho perustuu sen kykyyn tuhota aknebakteereja ja ihoa kuorivaan vaikutukseen. Ainesosa auttaa irrottamaan iholta huokosia tukkivaa kuollutta ihosolukkoa ja liiallista talia, minkä ansiosta ihohuokoset eivät tukkiudu. Erinomaista ainesosassa on sen nopeavaikutteisuus, eli se voi jo viikossa saada iholla aikaan todella selkeän muutoksen. Ainesosan ongelmana on, että se saattaa ärsyttää ihoa ja saada sen punoittamaan ja hilseilemään. Kuorivan vaikutuksensa vuoksi se tekee ihosta myös herkän auringolle. Bentsoyyliperoksidia ei saa käyttää yhtä aikaa retinolin tai ihoa kuorivien ainesosien kanssa. Bentsoyyliperoksidista voi lukea lisää tästä postauksestani.
Myös niasiiniamidi on suosittu ainesosa epäpuhtaan ihon hoidossa, sillä se auttaa ehkäisemään tulehduksia ja rauhoittamaan ihoa. Sen on kerrottu auttavan ihoa paranemaan nopeammin sekä häivyttämään epäpuhtauksien jättämiä jälkiä. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei niasiiniamidi itsessään varsinaisesti ole epäpuhtauksia ehkäisevä ainesosa, eli suosittelen itse käyttämään sitä muiden aktiiviaineiden rinnalla hoitamassa nimenomaan iholle jo ilmestyneitä epäpuhtauksia ja niiden aikaansaamia jälkiä. Niasiiniamidista voi lukea lisää tästä postauksestani.
On kuitenkin hyvä muistaa, että ihonhoitotuotteet muodostuvat tyypillisesti usean ihonhoitotuotteen yhdistelmästä ja joskus tuotelupauksissa esiin nostetut, hyviltä kuulostavat ainesosat voivat olla tuotteissa vain hyvinkin pieninä pitoisuuksina. Joskus voi myös olla, että tuote sisältää kyllä sitä lupailtua ”hyvää” ainesosaa, mutta tuotteen muu sisältö ei ole kehumisen arvoinen, sillä se ei vastaa ihon tarpeita.
Toisaalta on myös hyvä huomioida, että monet ihonhoidon ainesosat voivat vaikuttaa jo pieninäkin pitoisuuksina eikä niitä aina siksi tarvita tuotteissa runsaita määriä. Tämän vuoksi ne eivät automaattisesti aina löydy kosmetiikkatuotteen ainesosalistan kärjestä.
Joskus voi myös olla, että joku ainesosa voi tehdä iholle hyvää, mutta sen liian korkea pitoisuus voi tehdä tuotteesta epämiellyttävän käyttää. Esimerkiksi monet luonnon öljyt voivat korkeina pitoisuuksina saada kosmetiikkatuotteen tuntumaan monen makuun liian rasvaiselta. Joidenkin ainesosien liian korkeat pitoisuudet voivat jopa tehdä tuotteesta huonon ja esimerkiksi alkaa sitoa kosteutta iholta sen sijaan, että ne sitoisivat kosteutta iholle.
Öljyt epäpuhtaan ihon hoidossa
Vaikka öljy ei olekaan ensimmäinen tuote, jota rasvoittuvalle iholle tulisi mieleen laittaa, voi moni silti yllättyä, kuinka hyvin öljyt sopivat myös rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon hoitoon. Esimerkiksi melko ohuelta tuntuvan jojobaöljyn koostumus on hyvin lähellä ihon luonnollista talia ja sopii siksi hyvin myös epäpuhtaalle iholle.
Myös ruusunmarjaöljy on tuonut avun monen epäpuhtaaseen ihoon, sillä se sisältää runsaasti ihon uudistumista tehostavaa A-vitamiinia. Ruusunmarjaöljyä pidetäänkin erityisen hyvänä öljynä nimenomaan epäpuhtauksien jättämien arpien hoidossa.
Hieman vähemmän julkisuutta saanut, mutta silti monien epäpuhtaan ihon kanssa tuskailleen ylistämä öljy on antibakteerinen ja antimikrobinen tamanuöljy. Öljy auttaa ehkäisemään ihon tulehduksia ja siten rauhoittamaan epäpuhdasta ihoa, minkä lisäksi se on myös tehokas tukemaan ihon uudistumista ja siten häivyttämään epäpuhtauksien jättämiä jälkiä.
Öljyjä kannattaa käyttää aina kostealla iholla, sillä ne eivät itsessään kosteuta ihoa, vaan auttavat vain lukitsemaan kosteutta iholle. Rasvoittuvalla iholla öljyä voi levittää iholle muutaman pisaran kosteusvoiteen asemasta kun iho on vielä kasvoveden ja seerumin jäljiltä kostea.
Mitä mustapäät ovat?
Mustapäät ovat tukkeutuneita ihohuokosia, joihin pakkautunut tali näyttää hapettumisen seurauksena mustalta ihon pinnan läheltä. Iho tuottaa luonnostaan öljyjä, jotka pääsevät tavallisesti kulkemaan huokosista ongelmitta iholle, mutta toisinaan esimerkiksi kuollut ihosolukko voi estää öljyjä pääsemästä ulos ihohuokosista, minkä seurauksena ihohuokonen tukkeutuu.
Mustapäitä syntyy erityisesti rasvoittuvalla iholla, mutta niitä voi esiintyä myös muilla ihotyypeillä. Paras tapa ennaltaehkäistä mustapäitä onkin pyrkiä varmistaaan, etteivät ihohuokoset tukkeudu. Huolellinen kaksoispuhdistus on tärkeää, sillä se auttaa varmistamaan, että ihosta tulee varmasti puhdas.
Kuinka mustapäistä pääsee eroon?
Mustapäihin taipuvainen iho hyöytyy kuorinnasta, sillä kuorinta auttaa ehkäisemään ihon pinnalla olevan kuolleen ihosolukon aiheuttamaa ihon tukkeutumista. Ylivoimaisesti parhaan avun mustapäiden kanssa painivalle tarjoavat BHA-hapot, joista yleisin on salisyylihappo. Öljyliukoisena ainesosana se kykenee imeytymään ihohuokosiin ja kuorimaan niitä sisältäpäin auttaen varmistamaan, etteivät ihohuokoset pääse tukkeutumaan.
Sen lisäksi, että mustapäitä voidaan ennaltaehkäistä BHA-hapon avulla, myös iholla jo olevia mustapäitä voidaan poistaa. Mustapäiden poistoon on kehitetty runsaasti erilaisia tuotteita sekä kasvonaamioita, joiden aktiiviaineet auttavat imemään ihohuokosista epäpuhtauksia. Kaikkein suosituimpia ovat erilaiset peel off -kasvonaamiot, jotka muodostavat kuivuessaan ihon pinnalle ohuen kalvon. Kun naamio poistetaan iholta nykäisevällä liikkeella, lähtee iholta sen mukana huokosissa lymyilleitä mustapäitä. Tästä postauksestani voi katsoa vinkkini tehokkaasta mustapäänaamiosta.
Tarjolla on myös erilaisia mustapäälappuja, jotka on kehitetty erityisesti nenän rasvoittuvalle ja mustapäihin taipuvaiselle iholle. Kostealle iholle asetettavat laastarimaiset laput kuivuvat muutamissa minuuteissa ja ne poistetaan peel off -naamioiden tapaan iholta rivakasti nykäisemällä, jolloin ne nappaavat mukaansa mustapäitä. Mustapäälaput ovat tavallisesti vielä peel off -naamioitakin tehokkaampia tuotteita. Mustapäälappuja voi käyttää esimerkiksi kerran viikossa ihon kuorinnan jälkeen. Puhdistetun ihon voi valmistella mustapäälapuille hautomalla sitä hetken lämpimällä vedellä kostutetulla pyyhkeellä. Vinkkini tehokkaimmista mustapäälapuista voi katsoa täältä.
Mustapäiden poistoon on kehitetty myös muita apuvälineitä kuten komedorauta eli mustapäärauta ja mustapääpinsetit, jotka auttavat työntämään ihohuokosessa jumissa olevan mustapään ihon pinnalle. Näiden apuvälineiden kanssa on kuitenkin syytä olla varovainen, sillä ihon liian kovakourainen kohtelu saattaa saada aikaan tulehduksia ja jopa pysyviä arpia. Mustapäitä ei koskaan kannata puristaa ihohuokosista väkisin.
Mustapäiden poiston jälkeen iho on hyvä rauhoittaa antiseptisia, tulehduksia ehkäiseviä ainesosia sisältävällä tuotteella. Myös BHA-happoa sisältävät kasvovedet, hoitonesteet ja seerumit ovat erityisen suositeltavia tuotteita, sillä ne auttavat pitämään tyhjennetyt ihohuokoset puhtaina. Tästä postauksestani voi lukea lisää siitä, mitä iholle kannattaa levittää mustapäiden poiston jälkeen.
Mustapäiden kanssa taistelu voi joskus tuntua turhauttavalta, sillä niiden ahkerasta poistamisesta huolimatta ne palaavat usein takaisin. Hanskoja ei kuitenkaan kannata heittää tiskiin, sillä jos mustapäitä ei aina välillä poista, voivat ne kasvaessaan venyttää ihohuokosia ja jättää ne pysyvästi laajentuneiksi. Aiheesta voi lukea lisää tästä postauksestani.
Joskus voi myös käydä niin, että luulee taistelevansa mustapäitä vastaan, vaikka todellisuudessa ihon pinnalla mustan pisteen sijaan lähinnä harmaina näkyvät pisteet ovatkin itseasiassa talisäikeitä (engl. ebaceous filaments). Harmahtavat ja kellertävät talisäikeet ovat nekin ihohuokosessa olevaa talia, mutta siinä missä kovaksi jähmettyneet mustapäät voi kiskaista ihohuokosesta esimerkiksi mustapäälapuilla, ei talisäikeitä voi poistaa iholta samalla tavalla, sillä niiden tali ei ole kovettunutta. Juokseva tali kyllä tulee huokosesta ulos puristaessa.
Talisäikeitä ei ole tarkoitettu poistettaviksi iholta, sillä niillä on tarkoitus. Niiden avulla ihon pinnalle kuljettuu sen kimmoisana ja kosteutettuna pitävää talia. Itseasiassa talisäikeet ovat jopa niin luonnollinen osa ihoa, ettei niistä edes voi päästä eroon, sillä vaikka niitä kuinka puristelee iholta ulos, palaavat ne silti lähes poikkeuksetta aina takaisin. Talisäikeille voi kuitenkin tehdä jotakin, jos ne tuntuvat ihon pinnalla röpelöisinä. Aiheesta voi lukea lisää tästä postauksestani.
Finnien hoito
Koska myös finnit ovat tukkeutuneita ihohuokosia (joissa tosin on yleensä käynnissä tulehdus), voi niitä ehkäistä samalla tavalla esimerkiksi ihoa kuorivien happojen tai retinoidien avulla kuten mustapäitäkin. Kun tali pääsee iholta esteettä ulos ja iho on puhdas, ei finnejä muodostu iholle yhtä helposti.
Aina avuksi ei kuitenkaan riitä pelkkä tehostettu ihonhoito oikeilla tuotteilla, sillä finnit voivat syntyä hormonaalisista vaikutuksista. Aknea ei siis voi parantaa vain ihonhoitotuotteilla, mutta aknen oireita voi silti yrittää helpottaa niillä.
Jos iholle on noussut finni, on kaikkein parasta yrittää pitää sormensa siitä erossa. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä jokainen tietää, ettei valkopäisen finnin vaan voi antaa olla rauhassa. Yhtä moni varmasti kuitenkin myös tietää, että finnin puristamisesta seuraa tavallisesti tulehdus, jonka vaikutuksesta iho finnin ympärillä punoittaa.
Avuksi finnien hoitoon voi ottaa finniä kuivattavat täsmätuotteet, finniä tulehduksilta suojaavat ja finnin kuivattavat finnitarrat sekä jopa LED-valoa hyödyntävän ihonhoitolaitteen. Puristetun finnin jäljiltä rikkonaiseksi jääneen ihon korjautumista voi nopeuttaa Bepanthenin avulla. Olen koonnut tähän postaukseeni parhaat täsmätuotteet finnien hoitoon. Näistä tuotteista on apua myös ihonalaisten finnipahkuroiden hoitoon.
Kuinka finniarvet saa pois?
Epäpuhtauksien aiheuttamille arville paras hoitokeino on tavallisesti ennaltaehkäisy. Yksittäisiä epäpuhtauksia on tärkeää olla puristelematta, jotta niissä oleva tulehdus ei leviä. Jos iholla esiintyy runsaasti epäpuhtauksia, on suositeltavaa käydä ihotautilääkärillä, joka auttaa pääsemään epäpuhtauksista eroon niin, että iholle jää mahdollisimman vähän arpia.
Tuoreita finniarpia voi haalistaa käyttämällä ihoa hellästi kuorivia ja sitä kautta ihon uudistumista tukevia aktiiviaineita kuten AHA-happoa ja apteekista saatavaa bentsoyyliperoksidia. Myös C-vitamiini ja ihon uudistumista tukeva retinoli kirkastavat ihoa ja auttavat häivyttämään epäpuhtauksien jättämiä jälkiä. Eteläkorealaisessa ihonhoidossa erittäin suosittu aktiiviaine etanaseerumi on myös loistava aknearpien hoidossa, sillä sekin auttaa tukemaan ihon uudistumista.
Voiko laajentuneet ihohuokoset saada pienentymään?
Rasvoittuvan ihon ongelmana ovat tyypillisesti laajentuneet ihohuokoset. Ihohuokoset itsessään ovat samoja tiehyitä, joista myös kasvojen hennot ihokarvat kasvavat. Ihohuokosten koko määrittyy suureksi osaksi geenien perusteella ja laajentuneet ihohuokoset syntyvät tavallisesti liiallisen talintuotannon seurauksena.
Kun ihohuokonen erittää tavallista runsaammin talia, joka yhdistyy kuolleeseen ihosolukkoon ja muihin epäpuhtauksiin, muodostuu ihohuokoseen tukos, joka voi näkyä esimerkiksi mustapäänä. Kun ihohuokonen on tukkeutunut, tali ei pääse kulkemaan siitä iholle normaalisti ja ihohuokonen venyy. Normaalilla ja kuivalla iholla talia erittyy vähemmän kuin rasvoittuvalla iholla, minkä vuoksi ihohuokoset pysyvät niillä pienempinä.
Ihohuokosten laajentumista voi ehkäistä huolehtimalla, että tali pääsee kulkeutumaan ihohuokosista ulos. Mustapäitä ehkäisevä BHA-happo on erinomainen tehoaine, joka auttaa yhdessä epäpuhtauksia imevien kasvonaamioiden ja muiden ihon pinnan kuivumista ehkäisevien tuotteiden kanssa varmistamaan, etteivät ihohuokoset pääse tukkeutumaan. Myös retinoideja sisältävät tuotteet voivat auttaa tekemään ihohuokosista huomaamattomamman näköiset.
Usein geeneissä tulevan liiallisen talintuotannon lisäksi myös liiallinen auringon saanti voi saada ihohuokoset laajentumaan. Auringon UV-säteily heikentää ihon kollageenia, joka vastaa ihon kimmoisuudesta. Kimmoisuuden menettäminen saa aikaan juonteita ja veltostuttaa myös ihohuokosia, mikä näkyy niiden laajentumisena. Ihon suojaaminen UV-säteilyltä auttaa siis myös ehkäisemään laajentuneiden ihohuokosten syntymistä. Ihon kollageenintuotanto hidastuu iän myötä, joten ikääntyminenkin voi saada aikaan laajentuneita ihohuokosia.
Yleinen harhaluulo on, että ihohuokosia voi avata ja sulkea kuin ikkunoita ja vaikuttaa niihin esimerkiksi kylmällä tai kuumalla vedellä. Jos ihohuokoset kuitenkin ovat laajentuneet, ei niitä ole mahdollista saada pysyvästi supistettua ihonhoitotuotteilla tai meikeillä.
Vaikka laajentuneita ihohuokosia ei voikaan saada kosmetiikan avulla pysyvästi pienemmiksi, voidaan ne saada kuitenkin väliaikaisesti häivyttymään kosmetiikan avulla. Ihoa puhdistavat naamiot, kuorinnat ja mustapäälaastarit voivat saada ihohuokoset hetkellisesti näyttämään pienemiltä ja erilaiset meikinpohjustustuotteet tasoittavat ihon pintaa välittömästi täyttämällä laajentuneita ihohuokosia tilapäisesti.
Mitkä ainesosat tukkivat ihoa?
Komedogeeninen tarkoitaa ainesosaa (tai kosmetiikkatuotetta), joka tukkii ihohuokosia ja saa siten iholla aikaan epäpuhtauksia. Tavallisesti ihohuokosissa oleva tali pääsee kulkemaan esteettä ihon pinnalle, mutta jos ihohuokonen tukkeutuu esimerkiksi liiallisen talin ja kuolleen ihosolukon vaikutuksesta, ei tali pääse ulos ihohuokosesta. Tulehduksia aikaan saavaa Propionibacterium acnes –aknebakteeria on iholla luonnostaan, mutta bakteeri viihtyy erityisen hyvin tukkeutuneessa ihohuokosessa, jossa se lisääntyy mm. rasvahappojen avulla. Ihohuokosen voi myös tukkia kosmetiikan ainesosa.
Termiä ei-komedogeeninen eli ei-ihohuokosia tukkiva viljellään kosmetiikan markkinoinnissa paljon, sillä se tuo käyttäjille hyvän ja varman olon tuotteesta. Jos tuotteessa lukee, ettei se tuki ihoa, ei sen pitäisi sitä tehdä. Oikeasti asia ei ole yhtään niin yksinkertainen ja erilaiset komedogeenisiä ainesosia listaavat luettelot voivat jopa johtaa suurestikin harhaan. Komedogeeniseksi määriteltyä ainesosaa sisältävä tuote kun ei todellisuudessa ole välttämättä komedogeeninen eikä tällä tarkoiteta vain sitä, ettei se tukkisi jokaisen ihoa.
Tästä aiemmasta postauksestani voi lukea siitä, kuinka ainesosien komedogeenisyyttä on tutkittu sekä siitä, mitä ongelmia tutkimiseen liittyy.
Esimerkkituotteita epäpuhtaan ihon hoitoon
Puhdistusöljy: *Skin79 Cleanest Rice Cleansing Oil
Puhdistusgeeli: *Huxley Cleansing Gel; Be Clean, Be Moist
Kasvovesi: *Pixi Glow Tonic
Tehohoito: *The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution
Seerumi: *Akademikliniken Pure Active Serum
Tehohoito epäpuhtauksille: *Basiron
Kosteusvoide: *Laponie of Scandinavia Face Cream
Ihonhoitolaite: *FOREO ESPADA
Lisää vinkkejä epäpuhtaan ihon hoitoon sopivista tuotteista voi katsoa esimerkiksi *TwistBen verkkokaupasta täältä.
Koska kannattaa mennä lääkäriin?
Kosmetiikan avulla ihon rasvaisuutta voidaan saada tasapainotettua onnistuneesti, mutta kosmetiikalla voidaan silti vain hoitaa rasvoittuvaa ihoa eikä niinkään saada runsasta rasvoittumista itsessään vähenemään. Mikäli iholle muodostuu runsaasti epäpuhtauksia, jotka ovat jatkuvasti tulehtuneessa tilassa, ei kyse ole vain ihon rasvoittumisesta vaan akneksi kutsuttavasta ihosairaudesta, jonka kanssa on aina suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen.
Koska akne johtuu hormonaalisista tekijöistä, lääkäri pystyy tarjoamaan siihen parhaan avun. Erityisesti nuoren iholla on tärkeää ottaa tilanne vakavasti, sillä usein taustalla ovat nimenomaan hormonaaliset syyt eikä niihin voida tuoda pysyvää ratkaisua vain ihoa ulkoisesti hoitamalla.
Jos epäpuhtaudet aiheuttavat jatkuvasti ikävää fiilistä, ei lääkäriin menoa kannata turhaan vältellä. Liian moni ajattelee, ettei viitsi mennä vaivaamaan lääkäriä asialla, sillä vaikka oman ihon kanssa eläminen tuntuukin välillä jopa tuskaiselta sitä ajattelee silti, että voisihan se tilanne olla pahempikin.
Olen itse syönyt kahdesti Roaccutan-kuurin lievään akneen ja olen äärettömän kiitollinen, että menin lääkärille ja että lääkäri määräsi kuurit minulle. Leukaani oli molemmilla kerroilla jatkuvasti noussut kipeitä, ihonalaisia finnejä ja tuntui, että joka päivä edessä oli uusi finni. Oli loppujen lopuksi todella pieni vaiva käydä näyttämässä ihoa lääkärille, sillä molemmilla kerroilla jo kuukauden kuluttua ihoni oli aivan toisessa kunnossa.
Omien kokemukseni mukaan Roaccutan-kuuria on turha pelätä. Maksa-arvoja seuraraan Roaccutania syödessä ja vaikka iho kuivuukin kuurin aikana tavallisesti reippaasti, on se silti minusta pieni miinus siihen nähden, että kuurin syötyään voi tavallisesti päästä finneistä jopa pysyvästi eroon sekä välttyä monilta finniarvilta. Hyvällä ihonhoidolla myös ihon kuivumiseen voi saada tehokkaan avun, jolloin tilanteen kanssa pärjää kuurin ajan.
Tärkeää huomioida epäpuhtaan ihon hoidossa
- Ihon rasvaisuus ei vähene kuivattamalla ihoa ja ihon rasvoittuminen voi jopa lisääntyä, jos ihon pinta kuivuu liikaa.
- Ihon rasvoittumista ei voi ”parantaa” kosmetiikalla, mutta sopivien kosmetiikkatuotteiden avulla rasvoittuvan ihon kanssa voi olla helpompaa elää.
- Jos iho rasvoittuu paljon ja sillä on paljon epäpuhtauksia, ei ihon kanssa tarvitse tuskailla yksin, vaan apua kannattaa hakea lääkäristä.
Postauksia hyvistä epäpuhtaan ihon hoitotuotteista
Skin79 Cleanest Rice Cleansing Oil -puhdistusöljy
Yves Rocher Pure Calmille Cleansing Micellar Oil -puhdistusöjy
Whamisa Organic Flowers Cleansing Oil -puhdistusöljy
The Face Shop Rice Water Bright Light Cleansing Oil -puhdistusöljy
Huxley Cleansing Gel; Be Clean, Be Moist -puhdistusgeeli
Drunk Elephant Beste No. 9 Jelly Cleanser -puhdistusgeeli
Laponie of Scandinavia Gel Cleanser -puhdistusgeeli
COSRX Low pH Good Morning Gel Cleanser -puhdistusgeeli
Etude House Baking Powder B.B. Deep Cleansing Foam -puhdistusvaahto
CAOLION O2 Sparkling Blackhead Soap -kasvosaippua
Kiehl’s Blue Astrigen Herbal Lotion -kasvovesi
Laponie of Scandinavia Toner Spray -kasvovesi
COSRX BHA Blackhead Power Liquid -hoitoneste
The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% -hoitotiiviste
The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution -tehotuote
The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion -retinoliemulsio
Akademikliniken Pure Active Serum -kasvoseerumi
Laponie of Scandinavia Face Cream -kosteusvoide
Holika Holika Smooth Egg Skin Peeling Gel -kuorintageeli
Näppylät kuiviksi imevät finnitarrat
Blackhead Killer Peel Off Mask -kasvonaamio
Lumene HARMONIA Nutri-Recharging Purifying Peat Mask -kasvonaamio
Mario Badescu Special Cleansin Lotion ”O” -hoitovesi selän ja rinnan finneille
Postauksia, joissa on vinkkejä epäpuhtaan ihon hoitoon
Parempi kaksoispuhdistus 1+1-tekniikalla
Trendikäs ihon kolmoispuhdistus
7 vinkkiä parempaan ihonpuhdistukseen
7 vinkkiä finnien ja epäpuhtaan ihon hoitoon
Parhaat tuotteet finnien hoitoon
Mitkä ainesosat tukkivat ihohuokosia?
Bentsoyyliperoksidi on paras ja tehokkain apu finneille
Ruusunmarjaöljy pelastaa epäpuhtaan ihon
Propolis auttaa epäpuhdasta ja sameaa ihoa
Voiko puhdistusöljy tukkia ihohuokosia?
Mustapääsi eivät ehkä olekaan mustapäitä
Miksi mustapäitä kannattaa poistaa, kun ne kuitenkin palaavat aina takaisin?
Mitä iholle kannattaa levittää mustapäiden poiston jälkeen?
Tämän vuoksi C-vitamiini on ihonhoidon superstara
Näin käytät AHA-happoja oikein
Pikaopas AHA- ja BHA-happoihin
LED-valo avuksi epäpuhtaan ihon hoitoon
Voiko mustapäät imeä iholta pois? Testissä mustapääimuri
Viikunakaktusöljy pelastaa sekä kuivan että epäpuhtaan ihon
Tehosta ihonhoitoa luopumalla kasvopyyhkeestä
Jos uusi ihonhoitotuote aiheuttaa näppylöitä, voi kyse olla ihon puhdistumisesta
Mitä tuotteita silmänympäryksillä voi käyttää ja mitä ainesosia kannattaa välttää?
Yleisiä kysymyksiä ihonhoidosta
Pitääkö kasvovesi levittää käsin vai vanulapulla?
Mitä tarkoittaa, että kasvovesi tasapainottaa ihon pH-arvon?
Näin määrittelen, onko ihonhoitotuotteessa hyvä vai huono sisältö
Miksi ihonpuhdistustuotteen oikea pH on niin tärkeä asia?
Pitääkö ihonhoitotuotteet taputella vai hieroa iholle?
Näin luot oman ihonhoitorutiinin
Mitä eroa on päivävoiteella ja yövoiteella?
Mitä eroa on kasvovedellä, hoitonesteellä ja hoitovedellä?
Tarvitseeko iho kaksoispuhdistaa jos ei käytä meikkiä?
Tämän vuoksi seerumia kannattaa käyttää
Tämän vuoksi ihonpuhdistustuote kannattaa aina vaahdottaa
Opas ihonhoidon aktiiviaineisiin ja niiden yhdistelyyn
Ultimaattinen opas The Ordinary -tuotteisiin ja niiden valintaan
Älä osta The Ordinary -tuotteita ennen kuin olet lukenut tämän
Näin saat heleältä näyttävän ihon – 7 vinkkiä
Vääränlainen ihonpuhdistus on yleisin syy ihon pintakuivuuteen
Tämä sivu sisältää esimerkkejä epäpuhtaalle iholle sopivista tuotteista. Jos kuitenkin haluat oppia lisää siitä, kuinka voit jatkossa itse löytää juuri oman ihosi tarpeisiin sopivat tuotteet, suosittelen tutustumaan TwistBen Uusi alku ihollesi -verkkovalmennukseen.
Verkkovalmennus auttaa oppimaan lisää kosmetiikkatuotteiden sisällöstä, itselleen sopivien tuotteiden valitsemisesta sekä siitä, kuinka ravinto, liikunta ja elämäntavat vaikuttavat paitsi kehon, mutta myös ihon hyvinvointiin.
Saat 20 euron alennuksen Uusi alku ihollesi -verkkovalmennuksesta käyttämällä kassalla koodia OSTOLAKOSSA (norm. hinta 127 €, koodilla 107 €). *Tutustu TwistBe Uusi alku ihollesi -verkkovalmennukseen täällä.
Lue lisää TwistBe Uusi alku ihollesi -verkkovalmennuksesta tästä postauksestani.