Kun kymmenisen vuotta sitten kerroin kosmetiikkamyyjänä työskennellessäni asiakkaille, että iho olisi hyvä kaksoispuhdistaa, sain lähes poikkeuksetta kuulla, kuinka työlästä se olisi eikä suurin osa asiakkaista ollut siihen valmiita. Oikeastaan ei tarvitse mennä kuin pari vuotta taaksepäin blogihistoriassa ja sama juttu päti edelleen. Vain harva oli valmis käyttämään aikaa ihon puhdistukseen, vaikka juuri ihon puhdistus on ihonhoidon tärkeimpiä juttuja. Ilman huolellista ihonpuhdistusta iho voi näyttää samealta eivätkä edes hoitotuotteet pääse imeytymään iholle kunnolla.
Korealaisen kosmetiikan rynnittyä markkinoille kaksoispuhdistuksesta tuli kuitenkin iso juttu ja yhä useampi on ymmärtänyt, että kun iholta poistaa ensin meikin ja liiallisen talin öljypohjaisella puhdistustuotteella, voi vasta sen jälkeen päästä syväpuhdistamaan itse ihoa vesipohjaisella ihonpuhdistustuotteella.
Lue myös: Mikä on kaksoispuhdistus ja kuinka se tehdään?
Kaksoispuhdistuksesta on tullut hyvin suosittua ja markkinoilla on paljon siihen sopivia tuotteita, mutta itseasiassa myös paljon sellaisia tuotteita, joita iholla ei ehkä edes kannattaisi käyttää.
Ihon pinnalla on luonnostaan happovaippa eli acid mantel, jota kutsutaan myös nimellä hydrolipidikalvo. Tämä ihon pinnalla oleva kalvo koostuu talirauhasten ja hikirauhasten erittämistä aineista sekä luonnollisista kosteustekijöistä (NMF, Natural Moisturizing Factors), jotka auttavat pitämään ihon pinnan suojattuna ja kosteuden iholla. Jos happovaippa ei ole tasapainossa, pääsee iho kuivumaan ja kun iho kuivuu, se menettää heleyttä ja kimmoisuutta.
Happovaipalla on tärkeä tehtävä, sillä se myös tuo iholle suojaa ulkoisilta rasitteilta kuten esimerkiksi saasteilta, epäpuhtauksilta ja bakteereilta, eli englanninkielisen sanan mukaan sitä voidaankin kutsua ihon suojamuuriksi. Happovaippa voi hyvin, kun ihoa puhdistetaan ja hoidetaan ihon luonnollista pH-arvoa lähellä olevilla tuotteilla. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että ihonpuhdistustuotteiden pH:n olisi hyvä olla n. 4.5-5.5 tai korkeintaan 6.
Todella monien puhdistusvaahtojen pH ei kuitenkaan ole lähelläkään ihoystävällistä. Useiden ihonpuhdistustuotteiden pH nousee seitsemän, kahdeksan tai jopa yli yhdeksän paikkeille, eli paljon emäksisemmäksi, kuin mikä olisi ihon kannalta optimaalista.
Kun iho pestään ihoa huomattavasti emäksisemmällä puhdistustuotteella, peseytyy iholta epäpuhtauksien lisäksi pois myös ihoa suojaavaa ja kosteustasapainoa ylläpitävä happovaippa. Ihon luonnollinen happovaippa palautuu kyllä ajan kanssa, mutta jos ihoa pestään jatkuvasti puhdistustuotteilla, joissa on ihon hyvinvoinnin kannalta liian emäksinen pH ja iholla käytetään jatkuvasti sitä kuorivia tuotteita, jotka horjuttavat ihon luonnolista tasapainoa, ei happovaippa ehdi välttämättä palautua. Seurauksena voi olla kuiva, hilseilevä, punoittava ja ärtynyt iho.
Yksi tai muutama käyttökerta eivät yleensä vielä saa aikaan muuta kuin epämukavan natisevan puhtaan ihon, mutta liian emäksisen ihonpuhdistustuotteen jatkuva käyttö voi ajan myötä saada ihon kuivumaan ja ärtymään.
Ihon pesusta ei silti kannata luopua, sillä jos happovaipan alla muhivia tai iholle ulkoa tulleita epäpuhtauksia ei poisteta iholta, voi iholla syntyä esimerkiksi epäpuhtauksia ja tulehduksia. Tärkeintä onkin, että iho puhdistetaan tuotteilla, jotka ovat lähellä ihon luonnollista pH-arvoa.
Erityisesti useat aasialaiset valmistajat ovat alkanet ilmoittaa puhdistusvaahdoissaan niiden pH-arvon, mutta tavallisesti tieto löytyy tietysti vain sellaisista tuotteista, jotka on formuloitu ihoystävällisen pH-arvon mukaisiksi. Esimerkiksi Whamisa Organic Flowers Creamy Foam Cleanser -puhdistusvaahdossa on hurja pH eli noin yhdeksän, minkä vuoksi se puhdistaa ihon natisevan puhtaaksi.
Koska ihonhoitohifistely on nykyään suosittua, on netin syövereissä paljon erilaisia listauksia ihonpuhdistustuotteiden pH-arvoista. Uuden ihonpuhdistustuotteen ostoa harkitessa kannattaakin kiinnittää huomiota asiaan ja tehdä hieman tutkimusta siitä, mikä tuotteen pH on, jotta iholleen ei tee huomaamattaan haittaa. Moni, joka kertoo kaksoispuhdistuksen olevan omalle iholle liian tuju juttu ei ole hoksannut, ettei kaksoispuhdistus itsessään ole yhtään tuju, vaan siitä on vain itse tehnyt itselleen liian tujun käyttämällä tuotetta, joka ei ole iholle hyvä yksinäänkään käytettynä.
Käytän itse mieluiten ihon kannalta pH-ystävällisiä puhdistustuotteita, mutta myönnän, että kotonani on yhä puhdistustuotteita, joissa on liian emäksinen pH. Käytän ne silti pois, sillä tasapainotan ihoni puhdistuksen jälkeen kasvovedellä ja hoidan sitä paljon kosteuttavilla tuotteilla, mutta jos ostaisin uuden puhdistustuotteen, olisi sen ihoystävällinen pH yksi tärkeimpiä kriteerejä.
Lue myös: Mitä tarkoittaa, että kasvovesi tasapainottaa ihon pH:n?
Etelä-Koreassa iholle pH-ystävällisten tuotteiden tarjonta kasvaa jatkuvasti, sillä erilaiset ihon happovaippaa tukevat ja sen myötä ihon hyvinvointia lisäävät Barrier Booster -tuotteet ovat yhä suositumpia. Barrier Booster -tuotteista voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani. Toivotaan, että trendi kasvaa ja kuluttajat alkavat vaatia valmistajilta yhä enemmän ihonpuhdistustuotteita, joissa on huomioitu iholle optimaalinen pH.
(Jos joku miettii puhdistusöljyjen pH-arvoja, niin vain vesipohjaisilla tuotteilla on pH.)
Miten niin puhdistusöljyillä ei ole PHta? Kookosöljyllä on ainaki ph5.
Jos tuote ei ole vesisekoitteinen vain puhdas öljy, niin näin tosiaan on. Esimerkiksi täältä löytyy lisää tietoa aiheesta: http://www.kysy.fi/kysymys/olemme-taalla-toissa-kiistelleet-phn-mittaamisesta-ruokaoljysta
ja
https://fi.wikipedia.org/wiki/Happamuus
En ole itse koskaan kokeillut mitata öljyn pH-arvoa, eli en tiedä, mitä mittari näyttäisi. 🙂
Täällä myös lisätietoa englanniksi siitä, mitä pH itseasiassa mittaa ja miksi öljypohjaisen tuotteen pH:ta ei voida mitata: https://www.thoughtco.com/the-ph-of-vegetable-oil-608887
Edit. Yritin googlettaa lisää tuosta, että kookosöljyn pH olisi 5, mutta en löytänyt aiheesta mitään. Olisi mielenkiintoista lukea, mihin tuo perustuu, eli jos on jotain linkkiä, niin lukisin mielelläni. 🙂
Ostin tuon Cosrx:n low ph putsarin, mutta ihoni vihasi sitä. Jo yhden käytön jälkeen koko kasvot nitisivät kuivuttaan ja tuntui että kaikki suojaava oli lähtenyt pinnasta pois. Ilmeisesti se on ph:sta huolimatta tarkoitettu muille kuin kuivalle/herkälle ihotyypille.
Joo, tuon koostumuksessa ei ole kauhesti kuivaa ja herkkää ihoa hyödyttäviä ainesosia, vaan ennemminkin normaalista rasvoittuvalle iholle sopivia. :/ Sisältää siis ihoa kuorivia BHA-happoja ja teepuuöljyä. Kuivemmalle iholle voisi sopia varmasti paremmin joku nestemäinen putsari, joka pumppautuu pullosta hellävaraisena vaahtona. 🙂
Päteekö sama ph-arvo myös shampoisiin? Onko tuollaista samanlaista listausta niistäkin? Eikös päänahan vaivat voi usein johtua juuri liian tujuista shampoista?
En ole itse tutustunut erityisemmin hiuspohjaan liittyviin juttuihin, mutta varmasti tosiaan emäksisempi shampoo pesee hiuspohjan hyvin kuivaksi ja jättää hiukset natiseviksi ja toistuva pesu voi siksi ärsyttää ja kuivattaa hiuspohjaa.
Alan itse ensikuussa varmaankin opiskella luonnonkosmetiikan hiustuotteiden tuotekehittämistä, joten ehkä sitten pääsen syventymään aiheeseen lisää. 🙂
Oma superherkkä sekaihoni ei myöskään kestänyt tätä putsaria vaan sain siitä ihottuman. Jatkossa pysyn kaukana kuorivista hapoista, koska eivät näköjään sovi minulle (kokemusta on myös muista happotuotteista, ei vain tästä).
Tiedätkö mistä noita make p:rem :in tuotteita löytyy? Niillä on superhyvä aurinkovoide, mutta en tiedä mistä sitä saisi tilattua
Todella hyvä postaus Virve! Olen käyttänyt viime kuukaudet melko kuivalle ja herkälle 58-vuotiaalle iholleni Whamisan puhdistusvoidetta. Ihotuntuma on ihana, vaahtoaa pehmeästi, mutta olen jokaisen puhdistuksen jälkeen ihmetellyt nitisevän puhdasta tuntumaa, joka kyllä parenee heti, kun laitan deep rich toneria. En kyllä olisi uskonut, että Whamisa ei ole ottanut pH-arvoja huomioon tuotteiden koostumuksia kehitellessä. Kiitos,että muistutit myös tästä aspektista tuotteita valitessa!