Hyvä deodorantti, tai oikeastaan tarkemmin sanottuna hikoilua ehkäisevä antiperspirantti on minulle välttämättömiä kosmetiikkatuotteita.
En kutsuisi itseäni mitenkään erityisen voimakkaasti hikoilevaksi, mutta sen verran kuitenkin, että tarvitsen dödöä, joka pitää kainalot hajuttomina eikä ihan mikä tahansa tuote onnistu siinä.
Yleensä suosin antiperspirantteja, mutta olen kokeillut vuosien varrella myös deodorantteja, jotka eroavat antipersiranteista siinä, ettei niitä ole tehty ehkäisemään kainaloiden hikoilua, vaan ainoastaan vähentämään mahdollisia ikäviä hajuja sekä toisinaan mahdollisesti imemään kevyesti kainaloihin erittyvää hikeä.
Minulla on hyviä kokemuksia luonnonmukaisesta Kolme Cosmetics -merkin soodapohjaisesta deodorantista, jota kehuin aiemmin, mutta joka lopulta jatkuvassa käytössä alkoi ärsyttää kainaloideni ihoa, mikä on yleistä soodapohjaisissa deodoranteissa niiden iholle epämieluisan pH-arvon vuoksi.
Vaikka löytäisinkin hyvän luonnonmukaisen deodorantin, joka ehkäisisi kainaloiden ikäviä hajua myönnän, että en silti pidä siitä, että kainalot kastuvat.
Tämän vuoksi haluan mieluiten käyttää hyvää antiperspiranttia, joka pitää kainalot sekä kuivina että hajuttomina koko päivän.
Itselleni parhaita antiperspirantteja ovat olleet aiemmin esittelemäni Löwengrip-merkin antiperspirantit, joihin palaan edelleen säännöllisesti kokeiltuani aina välillä uteliaisuudesta jotain muuta.
Viimeisimmän kokeiluni tein kuitenkin jälleen luonnonmukaisen tuotteen parissa, kun innostuin testaamaan paljon kehuja saanutta ja hypeä ympärilleen kasvattanutta Nuud-deodoranttia, jonka tilasin itselleni Nuud-brändin omasta verkkokaupasta.
Nuud-dedorantin käyttö
Erityistä luonnonmukaisessa ja vegaanisessa Nuud-deodorantissa on se, että vaikka se ei olekaan antiperspirantti, lupaillaan sen silti vaikuttavan kainaloissa taianomaisesti jopa 3–7 päivän ajan ilman, että sen vaikutus perustuu hikeä erittävien tiehyeiden tukkimiseen.
Tämä kuulosti mielenkiintoiselta ja noh, rehellisesti sanottuna melko uskomattomalta, joten tilasin deodorantin itselleni kokeiluun puhtaasta uteliaisuudesta. Olin sitäpaitsi kuullut siitä paljon kehuja.
Raikkaita kainaloita ilman alumiinia lupailevaa Nuud-deodoranttia levitetään puhtaisiin kainaloihin herneen kokoinen nokare.
Deodorantissa on tiivistetty koostumus, jonka ansiosta pieneltä näyttävän 15 ml tuubin kerrotaan riittävän kuudesta seitsemän viikon käyttöön – tietysti osittain siksi, ettei tuotetta ole tarkoitettukaan käytettäväksi päivittäin.
Tämä tilaamani 15 ml tuubi on aloituspakkaus, ja deodoranttia on saatavilla myös 20 ml tuubeissa.
Voidemainen, sormin kainaloihin hierottava deodorantti itsessään on levittäessä hieman harmahtavan valkeaa, mutta sulautuu lopulta omaan valeaan ihooni hyvin eikä jätä jälkiä.
Deodorantti ei myöskään ole tahrannut edes tummia vaatteita.
Lue myös: Aiheuttaako antiperspirantti rintasyöpää?
Antibakteerista mikrohopeaa sisältävä deodorantti
Deodorantin kerrotaan vaikuttavan kainaloissa mikrohopeaa hyödyntäen.
Hopea on jo pitkään tunnettu antibakteerisista ominaisuuksistaan ja sen kosmetiikan käyttöön sopiva, pienemmäksi pilkottu muoto mikrohopea on kuulemma täysin turvallista ihmiselle ja ympäristölle.
Mikrohopea auttaa kuulemma neutralisoimaan hajua aiheuttavia bakteereja – hikihän itsessään ei haise millekään, mutta ihon bakteerit, joiden kanssa hiki reagoi saavat hien lopulta haisemaan.
En ollut varma, mitä bakteerien neutralisointi oikeasti tarkoittaa, mutta pieni googlettelu hopean vaikutuksesta bakteereihin osoitti sen olevan sulokkaampi ja markkinointikieleen paremmin sopiva ilmaisu sille, että se käytännössä tappaa bakteereja.
Deodorantin vaikutus perustuu siis siihen, että vaikka sitä käyttäessä hiki nouseekin kainaloiden iholle, on kainaloissa mikrohopean vuoksi vähemmän bakteereja, joiden kanssa hiki voisi reagoida ja näin todennäköisyys hien hajulle on pienempi.
Lue myös: Tämän vuoksi antiperspiranttia kannattaa käyttää yöllä
Nuud-deodorantin pito
Nuud-deodorantti lupailee, että sen hajuja ehkäisevä vaikutus kestää tosiaan jopa viikon yhdellä levityskerralla eikä urheilu tai suihkussa käynti kuulemma heikennä sen tehokkuutta.
Vaikka mieluiten haluankin käyttää kainaloni paitsi hajuttomina, mutta myös kuivina pitävää antiperspiranttia, olin silti utelias kokeilemaan luonnonmukaista kosmetiikkatuotetta, joka saattaisi pitää kainaloni hajuttomina noinkin pitkään.
Todellisuudessa minulle riittäisi, jos tuote kykenisi pitämään kainaloni hajuttomina edes kaksi päivää, sillä toistaiseksi vain hyvä antiperspirantti on kyennyt sellaiseen.
Nuud oli kuitenkin saanut paljon kehuja, joten olin utelias antamaan sille mahdollisuuden. Minua sitäpaitsi houkutteli se, kuinka kätevästi pienen pieni tuubi kulkisi matkustaessakin mukana.
Olen nyt testaillut deodoranttia reilut kaksi kuukautta (käyttäen välillä antiperspiranttia), mutta minulle kävi kuitenkin hyvin nopeasti selväksi, ettei Nuud-deodorantti ollut minulle sopiva tuote.
Sen kyky pitää kainaloni raikkaina oli lähes olematon. Joinakin päivinä se saattoi kyetä siihen lähes iltaan asti, mutta yleensä ei.
Jos päivä sisälsi vähänkin aktiivisuutta tai muuten vain hikoilua, saattoivat kainalot haista jo muutaman tunnin kuluttua deodorantin levityksestä.
Ehkä toki vähemmän kuin ilman deodoranttia, mutta jos levitän kainaloihini tuotetta, ei ratkaisevaa ole kohdallani se, minkä verran vähemmän kainaloni haisevat, vaan haluan, että kainaloni eivät haise. Piste.
Nuud-deodorantin kanssa ole tullut kuuloonkaan, että olisin voinut käyttää deodoranttia vain kerran tai pari viikossa, vaan sitä on täytynyt käyttää päivittäin eikä se silloinkaan ole tosiaan ollut minulle riittävä.
En kuitenkaan lähde väittämään, että tuote itsessään olisi huono, mutta omalla kohdallani se ei kyennyt pitämään kainaloitani raikkaina sen pidempään kuin mikään muukaan luonnonmukainen deodorantti.
Nuud-deodorantti sopii kuitenkin varmasti monille sellaisille käyttäjille, jotka eivät tavallisestikaan tarvitse erityisen tehokasta deodoranttia ja ovat mahdollisesti ennenkin löytäneet luonnonkosmetiikasta itselleen riittävän tuotteen.
Veikkaan kuitenkin, että niille, joille kainalot raikkaina pitävän dödön löytäminen on jo valmiiksi tuottanut haastetta, ei tämäkään deodorantti saa aikaan ihmeitä.
Lue myös: 24, 48 vai jopa 72 tai 96 tunnin antiperspirantti?
Jokainen ei tarvitse antiperspiranttia
On myös hyvä muistaa, ettei jokainen hikoile samalla tavalla ja on myös olemassa ihmisiä, jotka eivät tarvitse dödöä ollenkaan.
Tutkijat ovat löytäneet geenin (ABCC11), jolla on todettu olevan vaikutus kahteen asiaan: hien hajuun ja korvavaikun kuivuuteen.
Suurimmalla osalla itäaasialaisia ei kuulemma ole tätä geeniä toiminnollisena, minkä vuoksi arvolta 80–95 prosentilla itäaasialaisista kuten esimerkiksi korealaisilla, japanilaisilla ja kiinalaisilla ei ole tarvetta antiperspirantille tai edes deodorantille, sillä heidän hikensä ei yksinkertaisesti ala haista.
Hien hajuttomuuden lisäksi geeni vaikuttaa tosiaan myös korvavaikun koostumukseen: siinä missä meillä länsimaalaisilla on tyypillisesti märkää ja tummahkoakin korvavaikkua, on itäaasialaisten korvavaikku lähes valkoista ja kuivaa.
Kuulemma 98% eurooppalaisista kantaa kuitenkin kainalot haisemaan saavaa, tahmeamman korvavaikun geeniä.
Vaikka ei olisi niin onnekas, että kuuluisi siihen kahden prosentin vähemmistöön, joka ei tarvitse dödöä ollenkaan, voi silti olla, että omaan hikoiluun riittää tällainen Nuud-deodorantin kaltainen, kevyemmän vaikutuksen tuova tuote.
Lue myös: Kuinka syvällä kosmetiikka saa vaikuttaa?
Mielenkiintoista! Oon ite kans halunnut kokeilla tätä ja vastikään tullutta luonkosin jauhedödöä mut mietityttää just tehon riittävyys omalla kohdalla D:
Hopean käyttö jatkuvasti kuulostaa epäilyttävältä. Hopeaa sisältäviä haavanhoitotuotteita ei suositella käytettäviksi kahta viikkoa pidempään. Saattaa edesauttaa resistenttien bakteerien kehittymistä. Itse teen dödön kookosöljystä, maissijauhosta ja soodasta ja toimii erinomaisesti.
Kiitos, piti heti googletella aiheesta. Liittyy ilmeisesti tähän tutkimukseen:
https://yle.fi/uutiset/3-7971866
Ihanaa, että olet löytänyt itsellesi sopivan kombon! 🙂
Moro, olen käyttänyt ainoastaan Nuudia nyt parisen vuotta. Ainoa asia, joka itseäni häiritsee luovuttuani antiperspirantista on kainaloiden hieneritys. Joka siis toki on luonnollista lämmönsäätelyä, mutta välillä osuu huonoon ajankohtaan ja joutuu kärsimään märistä läiskistä paidassa. Hienhajun kanssa ei ole ollut ongelmia, tai siedän sitä ehkä hiukan enemmän kuin artikkelin kirjoittaja. Ei tämä missään nimessä samaan pysty kuin antiperspirantti.
Niin ja, käytän keskimäärin kolmen päivän välein. Välillä tiheämmin, välillä harvemmin.
Kiitos, että jaoit omia kokemuksia! Hyvä saada tähän niitä useammilta käyttäjiltä! 🙂
Kokeilin Nuudia pari kk vuosi sitten ja pidin sen tehosta. Tuote oli miellyttävä levittää ja se piti hien hajun poissa jopa raskaissa urheilusuorituksissa – tosin sitä piti levittää päivittäin suhkin jälkeen. Lopulta käyttö loppui, kun hikirauhaset (tmv) menivät tukkoon, kainaloihon kehittyi iso ja kipeä patti. Se parani viikossa nuudin lopettamisen jälkeen ja tuli takaisin jos käytin nuudia pari päivää. Palasin sitten tavalliseen dödöön. Harmi.