Tein alkuvuodesta postauksen, jossa kerroin, mitä kosmetiikkaa otan itse lennolle mukaan. Postauksen myötä kävi ilmi, että moni kaipaa edelleen selkeää tietoa siitä, mitä kosmetiikkaa lentokoneeseen ylipäätään saa ottaa mukaan.
Matkustan itse usein pelkillä käsimatkatavaroilla, sillä en läheskään aina tarvitse suurta matkalaukullista tavaraa ja ruumaan pakatun laukun odottelu kentällä vie vain turhaa aikaa.
Käsimatkatavaroiden pakkaaminen onkin vuosien varrella tullut minulle erityisen tutuksi lukuisien lentojen ja niitä edeltävien turvatarkastusten kautta.
Jos tiedossa on siis lento ja mietit, mitä meikkejä ja muuta kosmetiikkaa lentokoneeseen saa ottaa mukaan, kannattaa laukut pakata näiden ohjeiden mukaan.
Kaikkien käsimatkatavaroiden nestemäisten tuotteiden tulee turvatarkastuksessa mahtua litran vetoiseen, uudelleen suljettavaan pussiin
Kannattaa muistaa varmistaa, että kaikki kosmetiikkatuotteet mahtuvat litran minigrippiin.
Jos sellaista ei löydy kotoa valmiiksi, niin lentokentältä saa niitä tavallisesti.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että nesteitä voivat olla myös ruoka ja juoma, jotka aikoo viedä turvatarkastuksen läpi koneeseen ja myös niiden tulisi mahtua samaan pussiin.
Tuotteiden pakkaaminen pussiin on myös hyödyllistä, sillä lentokoneen ilmanpaineen vaihtelu saattaa saada aikaan tuotteiden vuotamista ja tuotteiden pakkaaminen suljettuun pussiin rajaa vahingot.
Pussiin ei siis kannata vain varmuuden vuoksi laittaa mukaan puuterimaisia luomivärejä, poskipunia tai meikkisiveltimiä, sillä vuotava shampoo tai deodorantti voi tehdä niille hallaa.
Yksi pussissa oleva tuote saa olla korkeintaan 100 ml
Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin aloittaa loma luovuttamalla turvatarkastuksessa pois lemppari vartalovoiteensa ja hoitoaineensa tai joutua jättämään aurinkovoiteet matkasta.
Kannattaa siis olla tarkkana, ettei yksikään turvatarkastuksen läpi vietävä nestemäinen tuote ole yli 100 ml kokoinen.
Meikkien kohdalla tämä rajoitus harvemmin tulee vastaan ja kasvojen hoitotuotteetkin ovat tavallisesti pienempiä meikinpoistotuotteita ja kasvovesiä lukuunottamatta. (Silmänympärysvoiteet ovat tavallisesti 15 ml, kasvovoiteet 50 ml ja kasvoseerumit 30 ml.)
Useimmilla lentokentillä tästä asiasta ollaan todella tarkkoja eli kannattaa silti varmistaa, minkä kokoisia omat tuotteet ovat, jottei kentällä tule ikäviä yllätyksiä.
Olen joskus aikoinaan yrittänyt viedä Suomesta Ruotsiin lentäessäni turvatarkastuksesta läpi kirkasta 125 ml hiusöljypulloa, jonka pohjalla oli arviolta 20 ml tuotetta jäljellä.
En olisi halunnut jättää tuotetta Suomeen ja varjelin siksi sen viimeisiä pisaroita.
Turvatarkastuksessa kuitenkin todettiin, että itse pullo on liian iso eikä sitä siksi voida päästää läpi turvatarkastuksesta.
Jouduin nakkaamaan tuotteen jämät harmikseni roskiin ymmärtäen toki, että säädökset olivat olemassa syystä.
Samaan aikaan tuntui kuitenkin ristiriitaiselta, että kuljetin turvatarkastuksesta sadannen kerran läpi sen tyhjän 500 ml vesipullon, jonka sitten täytin lentokentän vessassa uudelleen.
Jos olisin ollut rakentamassa pommia, olisin varmasti todennäköisemmin tehnyt sen siihen pulloon.
Toisaalta ymmärrän kuitenkin täysin, että homma toimii parhaiten, kun säädökset ovat selkeät.
Näin ei jää koskaan tulkinnanvaraa sille, onko jonkun 150 ml vartalovoidepullossa jäljellä yli vai alle 100 ml.
Jos turvatarkastuksen läpi on siis viemässä nestettä, ei se saa olla pakattu yli 100 ml pulloon ja that’s it.

Mitkä meikit ja muut kosmetiikkatuotteet ovat nesteitä?
Kaikki tuotteet, jotka ovat nestemäisen juoksevia ovat nesteitä riippumatta siitä, ovatko ne syötäviä, juotavia tai ulkoisesti käytettäviä, eli niiden tulee kaikkien mahtua litran pussiin.
Jos tuotteen koko on ilmoitettu millilitroissa (ml), on kyse nestemäisestä tuotteesta. Jotkut tuotemerkit saattavat myös ilmoittaa nestemäisten tuotteidensa koon grammoissa, mutta ne ovat silti nesteiksi laskettavia.
Ei siis kannata myöskään yrittää viedä lennolle evääksi sitä herkullista Innocent-smoothieta eikä edes rahkaa, sillä nekin lasketaan nesteeksi eivätkä ne välttämättä ole alle 100 ml pulloissa ja mahdu mukaan nestepussiin.
Ainoan poikkeuksen tähän rajoitukseen tekee vauvan ruoka, joka saa viedä koneeseen lennolla tarvittavan määrän.
Nestemäisiä meikkituotteita ovat siis mm. shampoo, vartalovoide, suihkugeeli, hiuslakka, meikkivoide, huulikiilto, kynsilakka, ripsiväri ja hammastahna.
Kosmetiikan kohdalla nestemäisiksi tuotteiksi lasketaan myös Finavian ohjeistuksen mukaan vapaasti ajateltuna kaikki sellainen, mitä voi ”levittää” iholle.
Ohjeen on epäilemättä kirjoittanut joku mies, sillä myös puuteri, puuterimaiset luomivärit, poskipunat ja muut puuterimaiset tuotteet sekä meikkikynät levittyvät iholle, vaikka niitä ei lasketakaan mukaan nesterajoitukseen.
Tällä kuitenkin tarkoitetaan, että litran pussiin tulisi pakata myös kaikki ”voidemaisesti levittyvät” kosmetiikkatuotteet eli huulipuna, peitepuikko, hiusvaha, deodoranttistick ja korostuspuikko tulee kaikki mahduttaa pussiin.
Tämän säädöksen suhteen ei kuitenkaan olla lentokentillä yleensä kovin tarkkoja tuotteiden olomuodon ollessa kiinteä.
Jos matkustan pelkillä käsimatkatavaroilla ja nestepussissani on täyttä, jätän välillä yksittäisiä kiinteitä tuotteita pois pussista eikä siitä ole tähän mennessä ainakaan tullut koskaan sanomista.
Riippuu siis paljon lentokentästä, kuinka sääntöä tulkitaan.
Kosmetiikan tapauksessa ainoan poikkeuksen tekevät virallisesti siis vain puuterimaiset meikkituotteet kaikkien muiden kosmetiikkatuotteiden kuuluessa litran pussiin.
Myös kangasnaamiot ovat virallisesti nestettä, sillä useissa pusseissa on sisällä seerumia jopa yli 30 ml.
Yksittäisen naamion pussiin pakkaamatta jättämiseen turvatarkastus tuskin puuttuu, mutta jos mukana on 20 kangasnaamiota, tulisi niiden olla ahdettuna pussiin.

Saako hiuslakkaa pakata mukaan lennolle?
Hiuslakka on varmasti tuote, jonka pakkaamiseen lennolle liittyy eniten epäselvyyksiä.
Jos hiuslakka, muotovaahto tai muu aerosol-tuote kuten vaikka deodoranttisuihke on korkeintaan 100 ml, saa sen pakata mukaan käsimatkatavaroihin.
Käsimatkatavaroihin voi siis pakata aerosoleja, jos ne ovat kosmetiikkaa tai lääkkeitä.
Isommat kosmetiikan aerosol-tuotteet voi huoletta laittaa ruumaan menevään matkalaukkuun, mikäli ne ovat korkeintaan 500 ml.
Harva kuitenkaan pakkaa laukkuun mukaan yli puolen litran hiuslakkapulloja, joten tavallisen kuluttajan aerosol-tuotteiden kanssa tulee tuskin koskaan ongelmia.
Jos yksittäisiä aerosol-tuotteita on matkalaukussa paljon, voi tämä teoriassa aiheuttaa ongelmia.
Trafin ohjeiden mukaan lentokoneeseen saa (ruumaan menevässä laukussa) pakata yhteensä korkeintaan 2 litraa aerosoleja.
Jopa tavallisen, kuluttajille suunnatun hiusvärin saa pakata mukaan lennolle sekä käsimatkatavaroihin että ruumaan.
Myös hiusten vaalennukseen tarkoitetut, vetyperoksidia sisältävät tuotteet voi ottaa mukaan vaikka matkustamoon kunhan huomioi yleiset pakkausten kokoa koskevat nesterajoitukset.

Mitä tuotteita lentokoneeseen ei saa viedä?
Varsinaisten kosmetiikkatuotteiden kohdalla ei ole erityisiä rajoituksia, mutta kannattaa huomioida, ettei lentokoneeseen saa viedä teräaseiksi laskettavia välineitä.
Tällaisia ovat esimerkiksi sakset ja muut esineet, joissa on yli 6 cm terä.
Pienet kynsisakaset ovat kuitenkin sallitut, jos niissä on alle 6 cm terä.
Kynsileikkurit eivät ole teräase ja Finavian mukaan myös pinsetit saa viedä koneeseen, mutta tästä olen kuullut myös poikkeavia lausuntoja, joten homma riippuu tietysti, kuinka asiaa taas tulkitaan ja mikä on lentokentän oma käytäntö.
Olen välillä itse matkustanut pinsetit käsimatkatavaroissani eikä siitä ole koskaan tullut ongelmia.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että teoriassa pinsettejä ei välttämättä saa tuoda turvatarkastuksesta läpi, joten jos rakastaa yli kaiken niitä ihanan teräviä Tweezerman-pinsettejään kuten allekirjoittanut tekee, ei kannata riskeerata niiden menettämistä pakkaamalla niitä käsimatkatavaroihin.
Partahöylät ja naisten höylät ovat puolestaan tuotteita, jotka voi ottaa lennolle mukaan, mikäli ne ovat tavallisia kertakäyttöhöyliä ja niiden vaihtopäiden metalliterät ovat kiinteästi kiinni höylän muovipäässä.
Vaikka niissä on terä, jolla voi kieltämättä tehdä hallaa halutessaan ainakin itselleen, ei niiden terää pidetä niin suurena riskinä, että sillä voitaisiin aiheuttaa suurta turvattomuutta kanssamatkustajissa.
Irralliset partahöylän terät ja partaveitset ovat sen sijaan kiellettyjä viedä matkustamoon.
Lentokoneeseen ei saa pakata mukaan ruumaan tai käsimatkatavaroihin kumpaankaan mitään, missä on yli 70% alkoholia, joten moni miettii, voiko käsidesiä ottaa mukaan lennolle.
Tavallisesti käsidesi sisältää 70% etanolia, eli sen saa pakata mukaan niin matkustamoon kuin ruumaankin pullon koosta riippuen.
Lue myös: Parhaat hajuvedet miehille

Mitä jos tuotteita ei ole pakannut litran pussiin?
Lentokentän turvatarkastuksessa ensimmäinen kysymys, jonka virkailija tavallisesti esittää on, että onko matkustajalla mukanaan nesteitä.
Nesteitä sisältävä pussi on siis hyvä jo oma-aloitteisesti ottaa esiin muiden matkatavaroiden joukosta.
Jos tuotteita ei ole ollenkaan pakannut litran pussiin ja niitä on paljon, saattaa virkailija pyytää pakkaamaan ne siihen ennen turvatarkastusta.
Jos tuotteita on muutama ja virkailija näkee jo paljaalla silmällä, ettei yksi huulikiilto ja dödö ylitä rajoituksia, ei tuotteita välttämättä tarvitse alkaa pakkaamaan pussiin, mutta toki olen itsekin ollut tilanteessa, jossa pari pientä meikkituotettani vaadittiin laitettavaksi pussiin eikä riittänyt, että ne oli nostettu pois laukusta.
Minä olen sitä tyyppiä, jonka käsilaukussa majailee usein tietämättäni jopa toistakymmentä huulimeikkituotetta, joten on yleistä, että joku niistä jää laittamatta turvatarkastuksen nestepussiin.
Kun matkustajan käsimatkatavarat läpivalaistaan, näkee lentokenttävirkailija, mikäli laukkuun on jäänyt suuria määriä nesteitä sisältäviä tuotteita.
Parin muutaman millin huulikiillon takia kukaan ei ole koskaan halunnut tutkia laukkuani uudelleen, mutta joskus olen saattanut unohtaa laukkuuni vesipullon rippeet, jotka sitten näkyvät läpivalaisussa.
Kun läpivalaisussa havaitaan tällaisia suuria määriä nesteitä, pyytää virkailija ottamaan ne esiin laukusta ja tilanne arvioidaan.
Jos laukusta löytynyt tuote rikkoo selvästi rajoituksia, on lentokenttävirkailijalla oikeus olla päästämättä matkustajaa sen kanssa lennolle.
Matkustaja voi siis itse valita, luopuuko tuotteesta, pitääkö sen ja jättää lentonsa väliin tai saako hän sen vielä jotenkin menemään ruumaan.
Jos laukustani on löytynyt vesipullon jämät, olen kulauttanut ne äkkiä kurkkuuni, jotta voin viedä tyhjän pullon mukanani ja täyttää sen turvatarkastuksen jälkeen uudelleen.
Turvatarkastuksessa ei kuitenkaan voi alkaa neuvottelemaan ja yrittää havainnollistaa esimerkiksi pullostaan kulauksen ottamalla, ettei se ole pommi vaan juotavaa nestettä, eli jos pullon sisältöä ei tahdo heti tyhjentää, jää tuote turvatarkastukseen.
Olen itse kerran jopa soittanut erään kentällä mukanani olleen kaverin perään pyytäen, voisiko hän tulla turvatarkastukseen noutamaan itselleen kosmetiikkatuotteeni, jonka olin unohtanut käsilaukkuuni, mutta joka oli liian suuri otettavaksi käsimatkatavaroihini.

Mitä kosmetiikkaa ruumaan saa laittaa?
Ruumaan menevissä tuotteissa ei ole kosmetiikan suhteen liiemmin rajoituksia lukuunottamatta jo mainittua yli 500 ml aerosol-tuotteita koskevaa rajoitusta.
Ne suuret kosmetiikkatuotteet kannattaakin siis jo lähtökohtaisesti pakata ruumaan menevään matkalaukkuun ja ottaa käsimatkatavaroihin vain ne tärkeimmät.
Pakkaan itse matkatavarani tavallisesti sillä ajatuksella, että selviän päivän tai pari, jos ruumaan menevä matkalaukkuni ei tulekaan perille samalla lennolla tai katoaa.
Pakkaan käsimatkatavaroihin perussetin kosmetiikkaa, jolla uskon pärjääväni ongelmitta sekä tuotteita, joita haluan käyttää lennon aikana.
Ruumaan meneviä tuotteita pakatessa kannattaa jälleen huomioida, että lämpötilan ja ilmanpaineen vaihtelu voi saada pullot ”räjähtämään” ja vuotamaan, eli tuotteet kannattaa pakata muovipusseihin.
Niiden korkin voi myös teipata kiinni varmistuakseen, ettei yllättäviä vuotoja tapahdu.
Halutessaan pullon suulle voi myös korkin ja pullon kierteiden väliin laittaa palan kelmua, joka ehkäisee vuotoja.
Minulla on viimevuosina useamman kerran vuotanut lennolla roll-on-deodorantti, joten nykyään pakkaan sen usein omaan pieneen pussiinsa viimeistään ennen koneeseen menoa.
Onko lentokentältä ostettavien kosmetiikkatuotteiden suhteen jotain rajoituksia?
Moni sekoittaa tässä yhteydessä kaksi asiaa.
Nesterajoituksilla ei rajoiteta, mitä ja minkä verran nesteitä matkustaja saa viedä lentokoneeseen vaan sitä, mitä matkustaja saa viedä läpi turvatarkastuksesta.
Kun turvatarkastuksen on läpäissyt ja edessä aukeaa tax free -taivas, saa sieltä shoppailla kosmetiikkaa lähes rajoituksetta ja viedä saaliinsa käsimatkatavaroissa koneeseen nesterajoituksia miettimättä.
Jos tiedossa on kuitenkin jatkolento, tulee nestemäiset tax free -ostokset kuitteineen pakata lentokentän myymälässä sinetöityyn pussiin, jotta ne läpäisevät mahdollisen uuden turvatarkastuksen toisella kentällä konetta vaihtessa.
Tax free -ostosten kohdalla voivat ainoastaan tulla vastaan lentoyhtiökohtaiset rajoitukset siitä, kuinka paljon käsimatkatavaroita koneeseen saa viedä.
Tavallisesti käsimatkatavaroissa saa viedä koneeseen yhden rajoitetun kokoisen laukun sekä sen lisäksi vielä käsilaukun, läppärilaukun tai muun vastaavan, joiden yhteispaino on usein korkeintaan 8-10 kg.
Nämä säädökset riippuvat kuitenkin lentoyhtiöstä, eli esimerkiksi joillakin lentoyhtiöillä aivan kaiken koneeseen vietävän tulee mahtua yhteen, korkeintaan seitsemän tai jopa vain viisi kiloa painavaan laukkuun.
Joillakin yhtiöillä vastaava rajoitus voi puolestaan olla 10 kiloa, eli kannattaa aina tarkistaa käyttämänsä lentoyhtiön käytäntö, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.
Monet lentoyhtiöt ovat kuitenkin varsin joustavia lentokentällä tehtyjen ostosten suhteen eikä niitä useinkaan tarvitse yrittää mahduttaa enää noihin laukkuihin.
Monet yhtiöt kertovat jopa myös, että tax free ostoksia voi viedä koneeseen huoletta pussillisen.
Koneeseen vietäviä laukkuja punnitaan harvoin, mutta joskus niinkin voi käydä ja jos laukulla on liikaa painoa, joutuu sen luovuttamaan ruumaan ja mahdollisesti myös maksamaan siitä lisämaksun.
Halpalentoyhtiöt ovat kuitenkin usein poikkeus ja esimerkiksi eräs halpalentöyhtiö rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa ja sallii vain yhden käsimatkatavaran, jonka koko on tarkasti rajattu, mutta painoa ei ole rajoitettu.
Tämän lentoyhtiön portilla on telineeltä näyttävä mitta, jonka sisään laukun tulee mahtua, jotta sen saa viedä koneeseen.
Lentoyhtiö on hyvin tarkka, että lähestulkoon jokaisen koneeseen vietävän tavaran muutamaa yksittäistä esinettä kuten kävelykeppiä tai takkia lukuunottamatta tulee mahtua laukkuun.
Tuttuni kertoi kauhutarinan siitä, kuinka virkailija oli kentällä todennut, että jos heidän mäkkäriateriaansa limuineen ei laiteta laukkuun, ei sitä saa viedä koneeseen.
Ei kuulemma auttanut, vaikka he näyttivät, että katso nyt, tässä laukussa on kyllä teoriassa tilaa ja tämä on syöty viidessä minuutissa, mutta emme vain voi liiskata näitä ruokia ja laittaa tätä limumukia laukkuun.
Asiasta ei neuvoteltu.
Tarkasta epäselvät tapaukset netistä Finavian palvelusta
Jos mielessä on vielä joku epäselvä tuote, jonka kohdalla ei ole varma, saako sitä ottaa käsimatkatavaroihin tai edes laittaa ruumaan, voi tiedon siitä tarkistaa todella helposti verkosta.
Finavian verkkosivujen hakupalvelusta löytää nopeasti ja helposti tiedon yleisimmistä tavaroista ja niitä koskevista rajoituksista.
Lisätietoa asiasta löytyy myös mm. Trafin verkkosivuilta, jossa on myös tietoa siitä, mikä kaikki voidaan turvatarkastuksessa laskea nesteiksi.
Lue myös: Kuinka pakata matkalle kevyesti (ja miksi oikeasti pakkaamme aina liikaa)
Ovatko käsimatkatavarat ja niitä koskevat rajoitukset aiheuttaneet teille joskus turvatarkastuksessa ongelmia?
Singaporessa vaihtaessani lentoa oli turvatarkastus ennen koneeseen pääsyä ja toki olin juuri vessassa täyttänyt vesipullo 😀 Ei muuta kuin vedet huiviin nopealla vauhdilla! Tämä siis transit alueella.
Moikka, pohdiskeluni ei liity tähän postaukseen mitenkään, mutten tiedä miten vanhempien postausten kommentteja lueskelet 🙂
Olen laillasi hurahtanut Estee Lauderin Double Wear-meikkivoiteeseen, mutta sen poistaminen tuottaa päänvaivaa. Olisi ihana sulattaa meikkivoide pois puhdistusöljyllä, mutta ripsienpidennysten käyttäjänä joudun öljyjä hieman karttamaan :/
Tällä hetkellä puhdistan (yritän) meikkivoiteen ensin misellivedellä, sitten puhdistusmaidolla, ja joskus vielä öljyttömällä pumppuvaahtoputsarilla mitä käytin ennen vain ripsien pesuun… Lopputulos usein huono ja ihokin tuntuu tykkäävän kyttyrää rankasta ja kuivattavasta käsittelystä!
Mikä siis jopa Double Wearin poistava kaksoispuhdistus olisi myös ripsienpidennysten kanssa sopiva? Kiitos Virve ja muutkin, jo etukäteen mahdollisista vinkeistä! 🙂
Tämä on vähän hankala juttu kyllä, sillä kaksoispuhdistuksen ideana on nimenomaan puhdistaa kasvoilta sekä öljyliukoiset että vesiliukoiset epäpuhtaudet kahdella erillisellä tuotteella ja öljyliukoisen lian hellävarainen, mutta tehokas poistaminen vaatii öljyjä sisältävän tuotteen, jonka käyttöä ripsienpidennykset eivät tosiaan salli.
Paras idea, jonka keksin, on aloittaa meikinpuhdistus kasvot esimerkiksi tällä Garnierin öljyjä sisältävällä misellivedellä pyyhkien. Garnierilla on myös puhdistusliinoja, joita en ole itse tosin kokeillut, mutta jotka sisältävät öljyjä. Tavallinen misellivesi ei välttämättä tee yhtä puhdasta jälkeä kuin öljyjä sisältävä misellivesi tässä tapauksessa tekee. Näin iholta saa ensin sen kaiken öljyliukoisen meikin pois välttäen ripsienpidennyksiä ja ihonpuhdistusta voi sitten jatkaa valitsemallaan vesipohjaisella puhdistustuotteella.
Toivottavasti tästä vinkistä oli apua ja kertokaa muut ihmeessä myös, jos teillä on hyviä ideoita. 🙂
Minä käytin itse öljyä pidennysten kanssa niin, että puhdistin sen pois meikinpuhdistusliinalla, esim Sensain. Näin pystyy hyvin varomaan silmiä. Sitten toiseen vaiheen puhdistus samoin
Tämä oli hyvä vinkki, kiitos! Nyt kun sanoit, niin minullakin taisi muuten vuosia sitten ripsienpidennyksiä pitäessäni olla apunani juurikin Sensain puhdistusliina kasvoja puhdistaessa. Olinkin jo ihan unohtanut sen. 🙂
Kiitos vinkeistä, Sensain liina löytyy täältäkin! Otetaan käyttöön 🙂 jospa sen kanssa pääsisi kokeilemaan himoitsemaani Cliniquen Take the day off-puhdistusbalmia 😀
Onpa hyvinkin kokemuksia. Brittien kentät ovat kaikkein vaikeimpia. Aikanaan, kun tämä nestemäinen tuotejuttu alkoi, niin olimme Puolisoni kanssa tulossa takaisin kihlajaismatkalta Edinburghista ja määräykset olivat tulleet voimaan matkan aikana. ”Ihana virkailijaherra” tutki kaikki matkatavaramme ja erityisesti meikkipussini. Sinne jäi satojen eurojen arvosta kemiikkejä mukaan lukien puutereita jne. Mies kun ei ollut varma, mitä sai ottaa mukaan. Aikaa ei ollut viedä ruumaan ja hyvä, kun ehdimme koneeseen. Teimme valituksen Finnairille ja he korvasivat pienen osan pitkän taistelun jälkeen. Heillä kun ei ollut ajantasaisia ohjeita. Muulloinkin olen kokenut Brittien kentät kaikkein vaikeimmiksi.
Mulla on myös jäänyt fiilis siitä, että nimenomaan brittikentillä ollaan (ainakin Euroopan mittarilla) kaikista tarkimpia. Monesti on turvatarkastuksessa pengottu koko nestepussi ja tarkistettu suunnilleen jokaisen tuotteen millimäärät, vaikka en ole varmaan ikinä yrittänytkään viedä mitään 50ml suuremmassa pakkauksessa. Tätä on tapahtunut useammalla brittikentällä.
Nyt syksyllä käväisin Manchesterissa käsimatkatavaroilla ja pakkasin nesteeni pussiin, jonka olin paria viikkoa aiemmin saanut Helsinki-Vantaan kentältä, eli sen nyt ainakin luulisi olevan niiden nestemääräysten mukainen. Manchesterista tullessa jouduin kuitenkin turvatarkastuksessa pakkaamaan nesteet uudelleen niiden antamaan muovipussiin. Niillä kun oli siellä käytössä pussit, jotka oli leveämpiä kuin Helsingistä saamani pussi ja turvatarkastusvirkailija ei sen takia pystynyt arvioimaan, onko käyttämäni pussi litran kokoinen vai ei. Niin siellä kyllä pakkasi kaikki muutkin kamojaan uusiksi, että ilmeisesti ihan yleinen käytäntö tuolla kentällä. 🙂
Samaa mieltä! Jäi kerran Manchesterissa turvatarkastukseen, kun virkailija alkoi nipottaa, ettei mukanani ollut litran pussi ollut hänen käsityksensä mukaan re-sealable, koska pussissa oleva tarra oli ihan oikea tarranauha, eikä minigrip-mallinen ”ura”. Äijä urputti, että kamat jäävät kentälle, jos en heti osta heiltä 2 kpl pakkauksissa myytävää uutta pussia (he tosiaan MYIVÄT pusseja 1 punta / 2 kpl vaikka kaikkiallla muualla niitä jaetaan matkustajille Ilmaiseksi…). tilanne ratkesi, kun edelläni oleva tuntematon matkustaja nakkasi minulle äijän pään yli toisen ostamistaan kahdesta pussista, tosin tähänkin väliin äijä yritti valittaa, ettei pussi kelpaa vaan pitää ostaa oma.
Ja jos jatkolento lähtee Yhdysvalloista niin 100ml ei enää päde. Multa on otettu 100ml pullo, joka tietenkin meni Euroopassa läpi tarkastuksesta, mutta Jenkeissä se on 3 fl.oz, ja 100ml on jotain 3.3 eli liian iso. Kyllä otti päähän kun se oli vielä joku vähän kalliimpi hiusseerumi.
Meikkituotteiden tai nesteiden kanssa ei ikinä ole tullut ongelmia, mutta musta tuntuu ihan yleisesti, että Suomessa on suhteellisen lepsut turvatarkastukset verrattuna muihin maihin. Esimerkkinä muutaman vuoden takainen reissu, johon oli laittanut jalkaan tolppakorkoiset korkkarit, jotka jostain syystä piippas metallinpaljastimessa; Suomen kentällä ei muuta kun kengät pois ja uudestaan läpi paljastimesta ja homma ok, mutta Ateenan kentällä jouduin sen takia ensin koko vartalo kopelointiin, sitten kengät piti yksitellen kuvauttaa niille erikseen tarkoitetussa röngtenlaitteessa (kun ensin kerroin, että ne piippas aikasemminkin, että varmaan on taas vaan niistä johtuvaa) ja sen jälkeen virkailija vielä tutki kengät käsin ja sitten mun piti vielä mennä sen metallinpaljastimen läpi ilman niitä kenkiä ennen kun sain jatkaa matkaani 😀
En yleensä kirjoittele kommentteja mihinkään, mutta nyt on pakko, on sen verran mielenkiintoinen aihe nimittäin. Sinetöity tax free-pussi ei ole tae siitä, että se pääsee jatkolennon turvatarkastuksesta läpi. Tämä kannattaa kaikkien vaihdollisella yhteydellä matkustavien ottaa huomioon. Meille kävi parisen vuotta sitten Frankfurtin kentällä niin, että tuliaisiksi Bangkokin kentältä ostettu rommipullo sinettipussissa jäi Frankfurtin kentälle, kun se ei läpäissyt turvatarkastusta. Siinä ei hirveästi sinettipussin ja sen sisällä olevan kuitin esittely, eikä myöskään selitykset koneen vaihdosta auttaneet, vaan vastaus oli tyly ei. Mannerten välisillä lennoilla on aina turvatarkastus lentojen välillä, joten riski on siis olemassa. Viikko sitten matkalla Losista Pariisin kautta Helsinkiin, meidät turvatarkastettiin kaksi kertaa yhden 1,5h koneenvaihdon aikana. Tällä kertaa tosin likööripullomme sinettipussissa läpäisi tarkastukset, mutta revittiin joka kerta auki ja syynättiin huolella. Ja onpa meiltä takavarikoitu myös hedelmiä ja kokonaisia tomaatteja turvatarkastuksissa, joten säännöt ei välttämättä koske vain kosmetiikkaa ja nesteitä. Ehkä omituisin takavarikko sattui Honolulun lentokentällä, kun eväiksi 6h lennolle Los Angelesiin ajatellut banaanit jäivät lähtöturvatarkastukseen.. Omasta mielestäni siis jenkit ovat kaikkien vaikeimpia. Saipahan ilmeisesti kierukkanikin heidän body skannerit huutamaan niin että hyvä ettei sentään lattialle mahalleen laitettu makaamaan kun haarojen välistä hälytys tulee..;)
Ai kauhee :’D Mulle noin vuosi sitten laitettiin kuparikierukka, enkä ole sen jälkeen vielä lentokoneella matkustanut, eipä oo tullut edes mieleen, että kierukka saattaisi aiheuttaa hälytyksen 😀 Siinä se onkin sitten selvittely, että mitä oot yrittänyt salakuljettaa alapäässä… 😀
Täytyy kommentoida, että hedelmien kanssa kyse ei välttämättä ole niiden nesteistä vaan eri maiden säännöistä kasvien yms. maahantuontiin liittyen. Näillä pyritään välttämään uusien lajien leviäminen ja sillä alkuperäislajien syrjäyttäminen ja esimerkiksi tautien tai loisten leviäminen (kasveille yms siis). Joissain paikoissa ollaan todella tarkkoja myös esim. Ettei vaatteiden ja kenkien mukana kulkeudu vierasta maa-ainesta ja sen mukana mikrobeja, rupisammakkoja (jep) ja mitä ikinä suunnilleen voit keksiä. 😀 Eihän etelänlomalta saisi simpukankuoriakaan viedä ympäristö- ja pieneläinten leviämissyistä 🙂
Joo, tuo on tosiaan totta, että prosessoimattoman ruuan kuten kasvien, hedelmien, vihannesten yms. ja esimerkiksi puusta valmistettujen esineiden vieminen tiettyihin maihin (tavallisesti saarivaltioihin) on kiellettyä, sillä ne voivat levittää tauteja tai sisältää ötököitä, joilla voi olla haitallinen vaikutus maan maatalouteen ja luonnon tasapainoon. Tai Kun esimerkiksi suomalainen Silja Europa -laiva annettiin vuokralle Australiaan asuntolaivaksi, täytyi siellä tehdä käsittääkseni remonttia myös sisustuksellisten puurakenteiden suhteen, sillä Australiassa on tiukat rajoitukset sinne vietäviä puuesineitä kohtaan. 🙂
USAssa reissatessa pinsetit kyllä takavarikoidaan, eli niitä ei kannata käsimatkatavaroissa kuljettaa.
Sattuipa itselleni Turun kentällä takavuosina: Olin kesälomalla ja laittanut käsilaukkuuni hopeisen, katkenneen kakkulapion, että muistaisin sen viedä korjattavaksi kultasepälle. Eikös tullut kesken kaiken kutsu töihin ja jouduin yhden päivän varoitusajalla työmatkalle, joka suuntautui päivän kokukseen ulkomaille. Olin tietty unohtanut sen mokoman kakkulapion kokonaan. Kun kentällä minut hyvin tuntema turvatarkastushenkilökunta pyysi nähdä käsilaukkuni sisällön sanoen siellä olevan teräaseen, aloin nauraa. Kuinka minulla, viikoittain matkustavalla, v o i s i olla teräase laukussani…?!!! No olihan siellä, se katkennut kakkulapio.
Kakkulapio laitettiin kirjekuoreen ja sain periä sen tultuani takaisin kokousreissulta.
Näin lentokentällä työskennelleenä voin sanoa että kovin moni ei ole tietoisia tästä ”periaatteessa kaikki mitä voi levittää lasketaan nesteeksi” -säännöstä. Säännösten mukaan myös huulipunat lasketaan nesteeksi (tiedä sitten miksi mutta näin vain on) ja ne tulisi pakata siihen läpinäkyvään pussiin. Joskus myös huulirasvat on laskettu nesteeksi, mulla on yleensä mennyt huulirasva läpi mutta kahdella kerralla se on otettu pois vaikka kaikilla kerroilla mulla on ollut se laukun pohjalla. Monikaan ei myös tiedä että euroopasta ostetut ja jatkolennolle sinetöidyt pussit eivät välttämättä mene läpi jos jatkolento on jollain muulla mantereella kuin euroopassa. Euroopassa on omat säännökset ja omat turvapussit, tiedän ainakin että yleensä suoraan jatkolennolle turvapussien kanssa käymättä uudestaan check-in:ssä ei pääse Jenkeissä ja Singaporessa. Kannattaa siis tarkastaa kuinka tiukat säädökset tulomaassa on, edellämainituissa kohteissa ainoa tapa viedä nesteitä läpi on laittaa ne ruumaan.
Minun on pakko kommentoida, sillä ilmeisesti olen saanut finnarilta väärää tietoa. Työmatkoja olen tehnyt tässä lähiaikoina suht paljon ja aika lailla käsimatkatavaroilla on menty. Ensimmäisen kerran pakatessa mietin, saisinko ottaa alle 100ml hiuslakkapullon mukaani käsimatkatavaroihin ja yritin etsiä tietoa netistä. Löysin mielestäni hieman ristiriitaista tietoa joten päätin varmistaa asian finnairilta. Asiakaspalvelija sanoi, että edes alle 100ml hiuslakkapulloa ei saa tuoda nesteissä ellei ole lääke joten on otettava ruumaan laukku mikäli haluan sen mukaan. Nyt sitten vähän jälkeen päin harmittaa mikäli minua on neuvottu väärin ja olen aina tästä syystä jättänyt hiuslakan kotiin 😀
Pienen hiuslakkapullon kanssa minulla ei ole ikinä ollut ongelmia missään kentällä, joten sinuna ottaisin sen seuraavalle matkalle mukaan 🙂 Tosin tässäkin on tietysti aina poikkeus, sillä viimeksi Kiinassa turvatarkastuksessa minulla ja siskollani oli pienet hiuslakkapullot ”nestepusseissa”, siskoltani se otettiin pois kiellettynä tavarana, koska siinä on ”helposti syttyvää” -merkki, minulta sitä ei otettu pois (todennäköisesti sen takia, että virkailija ei sitä sattunut huomaamaan).,
Samoin viimeksi, kun lensin maailman toiselle puolelle ja samalla menin useammasta turvatarkastuksesta läpi, oli laukkuni pohjalle unohtunut huulipuna ja huulikiilto, jotka huomasin siis vasta perillä, yhdessäkään turvatakastuksessa niihin ei kiinnitetty mitään huomiota. Sääntöjä toki kannattaa noudattaa, mutta ne tuntuvat (hieman) vaihtelevan maasta ja virkailijasta riippuen, joten vaikka sääntöjen mukaan pelaisikin, on silti pieni mahdollisuus, että jotain takavarikoidaan.
Olen huomannut saman että eri maiden kentillä eri käytännöt. Suomesta lähtiessä sain Fiskarsin kynsisakset matkustamoon, niiden terän pituus on alle 6 cm. Paluulennolle Thaimaasta Suomeen en saanut niitä mukaani ja jouduin heittämään ne roskiin.
Tosi hyvä ja kattava postaus, vaikka itselle kaikki tuttua olikin 🙂 Jos haluan joskus tarkistaa niin tuun varmasti lukemaan tän, kiitos!
En ole koskaan pakannut huulipunaa tai huulirasvaa erikseen nestepussiin, vaikka olen tässä rajoitusvuosien aikana lennellyt lukemattomia kertoja. Asiaan ei ole puututtu yhdelläkään kentällä koskaan.
Sama homma täällä. Minulla on laukussa aina pieni meikkipussi, jossa on yleensä vähintään yksi huulikiilto tai -rasva ja/tai huulipuna. Millään kentällä ei ole niitä pyydetty poistamaan.
En ymmärrä mitä niin vaikeaa näissä säännöissä on, mutta tämä Virven yhteenveto on hyvä. Ei ehkä kannata vuosien päästä tulla tarkistamaan sääntöjä täältä, kun ne voivat muuttua. Kannattaa tarkistaa tilanne ko. lentoyhtiön sivuilta ja kaipa asiasta on mainittu myös niiden kenttien sivuilla, joiden kautta lentää.
Finavian sivulla oleva hakukone kyllä sallii huulipunapuikon viemisen käsimatkatavaroissa. Olen kaikki nämä vuodet pitänyt käsilaukussa huulipunan ja huulirasvapuikon. Lisäksi käsimatkatavaroissa on aina ollut stick muotoinen deodorantti. Enkä ole koskaan jäänyt kiinni, etteivät ne ole pussissa.
Joo, tämä on tosiaan kohta, johon ei Helsinki-Vantaalla (tai useimmilla muillakaan kentillä) puututa eikä huulipunien kohdalla ei näytä olevan yhtenäistä linjaa, eli voi riippua maasta ja kentästäkin. Nykyään varsinkaan ei tunnu kentillä kiinnostavan enkä siksi itse oikeastaan koskaan pakkaa punia pussiin. Juuri eilen lensin Bangkokista Kuala Lumpuriin punat pitkin laukkua. 🙂
Karkkipäivän blogissa puikkoaurinkorasva ja dödö ei laskettu nesteiksi. Näin olen itsekin tehnyt.
Gatwikissä jouduin tarkastukseen kun käsilaukkuuni oli jäänyt pieni suihke dödö ilman minigrip pussia. Eli ei se aina ole kovin kevyt toimenpide jos jotain tuollaista puolihuolimatonta jää sen ulkopuolelle.