ostolakossa.com

Tänään haluaisin kertoa teille, millaista on pyörittää Ostolakossa-blogia. On nimittäin paljon asioita, joita lukija ei välttämättä tule koskaan ajatelleeksi.

Moni kysyy minulta, mistä ihmeestä keksin kosmetiikkajuttuja jokaiselle päivälle. Jokapäiväinen päivitystahti ei tietysti ole millään lailla pakollista ja on ihan vain oma valintani, mutta minä itse tykkään siitä. On mukavaa voida tarjota lukijoille säännöllisesti joka päivä uusi postaus, sillä tiedän monien odottavan sitä. Kun kosmetiikan kanssa kuitenkin on päivittäin tekemisissä niin vapaa-ajalla kuin töissäkin ja ympärillä on jatkuvasti jos jonkun näköistä purkkia, purnukkaa, naistenlehteä, kauppaa ja koulutuskansiota niin kummasti sitä juttua vaan keksii. Ja kun tämän kaiken vielä yhdistää jatkuvaan netissä pyörimiseen ja lukijoiden ja asiakkaiden esittämiin kysymyksiin vastailuun, niin kyllä siinä kummasti tulee postausideoita.

Välillä postausideat ovat ihan vaan päässäni, mutta usein niitä saattaa olla mielessä sen verran pitkä lista, että ne on parasta kirjoittaa ylös. Minulla on tietokoneella muistio, johon kirjoittelen ranskalaisilla viivoilla ideoita postauksiin sitä mukaa, kun niitä syntyy. Jotkut ideat voivat joskus pyöriä listalla kuukausia ja jotkut ovat niin kivoja ideoita, etten edes malta listata niitä vaan haluan heti näpytellä ja julkaista niistä postaukset.

Sama pätee kuviin. Minulla saattaa olla hirveät kasat kuvia kamerassani niistä tuotteista ja juituista, joista aion kirjoittaa, mutta en vaan ole saanut itse juttuja näpyteltyä. Suurin osa kuvista päätyy joskus jutuksi, mutta pieni osa deletoituu lopulta kokonaan.

Ennen jaksoin rajata kuvia enemmän ja pienentää niiden kokoa, jotteivät Bloggerin kuvatilan rajat tulisi ihan heti vastaan. Nyt olen kuitenkin luopunut aika pitälti tästäkin. Muulla lailla muokkaan ehkä yhtä kuvaa viidestäsadasta (jos sitäkään). Tällöin kyse on siitä, etteivät värit esimerkiksi olet tulleet esiin sen näköisinä, mitä ne todellisuudessa ovat. Tiedän monen bloggaajan käyttävän paljon aikaa kuvien muokkaamiseen, mutta minä suosin retusoimatonta linjaa. Toki sen varmasti usein huomaa kuvien laadussakin, mutta koen blogini pääpainon ja tärkeimmän osan edelleen olevan siinä, mitä kirjoitan ja mistä kirjoitan enkä itse valokuvissa (vaikka huonoja kuvia onkin toki ikävää katsoa). Huomasin säästäväni mielettömästi aikaa, kun lopetin kuvien kanssa leikkimisen ja saatoin keskittyä paremmin nimenomaan tekstin tuottamiseen. Tämä siis helpotti mieltäni huomattavasti ja pitää postaustahtinikin aktiivisena.

Entä onko bloggaaminen aikaavievää? No onhan se. Tässä vaiheessa en voi enää millään sanoa, että tekisin tätä vain silloin tällöin kun löydän tälle aikaa vaan joudun myöntämään, että minun on varattava tälle erikseen aikaa. Yhtenä vapaapäivänä näen sitä ja tätä ystävää, toisena päivänä käyn perheeni luona ja kolmantena päivänä sitten bloggaan. Ja mahdollisesti myös joinakin iltoina. Plus että tarkistelen kännykälläni muutaman tunnin välein julkaistavia kommentteja missä sitten ikinä viipotankaan.

Kotona minulla on välillä käytössä pieni odotushuoneeksi ristimäni kori. Nostan koriin aina tuotteita, jotka odottavat blogiin pääsyä ja joista kirjoittaminen on työn alla. Välillä kun postausideoita ei olekaan päässä enää yhtään jäljellä, on hyvä hetki penkoa koria ja katsoa, josko sieltä löytyisi jotain postauksen aihetta.

Joku ehtikin jo hieman marista, enkö voisi keskittyä postaamaan vain blogiini ja että pitääkö tässä ympärillä olla nyt joku Facebook myös. Voisin kuulemma mielummin keskittyä vastailemaan lukijoiden kysymyksiin sen sijaan, että hajautan toimintaa Facebookiinkin ja minun on nyt kuulemma varmasti vaikeaa jo päättääkin, mistä postaan minnekin ja mitä.

Tiedän, etten ole enää viimeisen vuoden aikana ehtinyt vastaamaan lukijoideni kysymyksiin samalla lailla kuin ennen ja minua itseänikin harmittaa se. Valitettavasti elämänrytmini tällä hetkellä on sellainen, ettei minulla ole tarpeeksi aikaa kommentteihin vastailuun. Luen kyllä joka ikisen aina läpi! Siksi minusta onkin ihanaa, että tekin vastailette muille lukijoille.

Ai miten minulla sitten on aikaa postailla, mutta ei muka vastailla kommentteihin? Tämä on ehkä se suurin paljastus, josta ette ole olleet välttämättä tietoisia.

Kuten tiedätte, olen pääsääntöisesti aina kahdeksan päivää laivalla töissä ja kahdeksan sitten vapaalla. Laivalla en niiden muutamien iltapäivän vapaatuntien aikana ehdi pahemmin postailla, sillä nettini toimii hytissä muutenkin vain Suomen päässä (mokkulan avulla), joten tämä tarkoittaa sitä, että minun on näpyteltävä työviikkojeni postaukset aina etukäteen valmiiksi jo ennen töihinlähtöä. Samalla tämä myös tarkoittaa sitä, että jos tahdon vapaaviikollani lähteä jonnekin reissuun, on minun näpyteltävä nämäkin postaukset valmiiksi.

Pahimmillaan tämä tarkoittaa siis sitä, että jos minulla on tiedossa ohjelmaa ja menoa esimerkiksi kahdelle peräkkäiselle vapaaviikolleni, on minun näpyteltävä etukäteen valmiiksi kuukauden postaukset ja ehtiä siinä sivussa vielä hieman elääkin ja nauttia vapaista. Toki aina välillä minulla on työpassieni aikana aikaa kirjoittaa joku postaus, jonka tahdon ehdottomasti julkaista heti, mutta olen pitänyt nyrkkisääntönä sitä, että työpassin postaukset on aina kirjoitettava valmiiksi etukäteen.

Joskus saatan Tukholmankin päässä istua ne iltapäivän muutamat vapaatuntini hytissäni rennosti ottaen ja näpytellä postauksia valmiiksi. Tällöin näpyttelen postauksen toisensa perään tietokoneeni muistioon ja kopioin niitä sitten sieltä Helsingin päässä (tai kotona) bloggeriin liitellen hommaan mukaan kuvia ja mahdollisesti muokkaillen tekstiä vielä hieman.

En yritä olla martyyri ja teen tätä tosiaan vapaaehtoisesti ihan vaan siksi, koska nautin tästä, mutta halusin vain kertoa teille syyn siihen, miksi en ehdi vastailla kommentteihin täysillä. Jos kuitenkin oikeasti toivotte vastauksia, kannattaa kysymys esittää Formspringin kautta. Siellä kysymykset odottavat postilaatikossani niin kauan kunnes ehdin vastata niihin. Täällä bloggerin puolella en viitsi antaa kommenttien odottaa hyväksyntää niin kauaa.. Tiedän kyllä, että aiheeseen liittyvät kysymykset ja vastaukset olisi aina toki mukavinta käydä läpi aiheen postauksen yhteydessä, sillä niin ne hyödyttäisivät myös muitakin varsinkin jälkikäteen postausta tutkiessa.

Ja niin, mitä siihen Facebookiin tosiaan tulee, niin jokainen tuota uutta Ostolakon Facebook-sivua katsomassa käynyt lienee tajunnut sen idean. Facebookin puolella ei kyse tosiaan ole mistään oikeasta postailusta eikä minun koskaan tarvitse miettiä, laitanko jutun sinne vai blogiini. Ostolakon Facebook-sivulle ilmestyy tosiaan lähinnä vain pieniä kuvia, fiilistelyitä ja paljastuksia tulossa olevista postauksista. Hommasta tekee mukavinta ja näppärintä se, että minulla on älypuhelin, eli hyvin suuri osa fiilistelyistäni perustuu juuri puhelimella ohimennen räpsittyihin kuviin ja juttuihin. En siis istu koneelleni ja mieti, että laitanko tämän kuvan nyt Facebookiin vai kirjoitanko siitä jutun blogiini. Saatan istua bussissa, muistaa ottaneeni kuvan jostakin (tai ottaa juuri sillä hetkellä kuvan) ja päivittää sen Facebookiin. Kyse voi olla aamulla lakatuista kynsistä, iltapäivällä luetun sanomalehden sarjakuvasta tai juuri kaupassa tehdystä löydöstä. Tahdon nimenomaan tarjota Facebook-sivuilla jotain pientä lisäkivaa, en vielä mitään täältä pois. Tällä hetkellä toiminta Facebookin puolella ei ole vielä kovin aktiivista, mutta eiköhän siihenkin ole tulossa muutosta.

Oletteko muuten huomanneet, ettei blogini olekaan enää ostolakossa.blogstpot.com vaan pelkkä ostolakossa.com? (Kaikki blogspotin osoitteeseen tehdyt vierailut kyllä ohjautuvat nykyään ostolakossa.comiin.)

Blogia on kivaa kirjoittaa ja Facebook, Formspring ja uusi osoite ovat kaikki pieniä uudistuksia, joita blogissani on tapahtunut ja tulee tapahtumaankin. Olen kuullut teiltä paljon toiveita sen suhteen mitä toivoisitte, että blogissani tapahtuisi ja mitä ette toivoisi missään nimessä tapahtuvan ja yritän mennä niiden mukaan ja höystää hommaa omilla toiveillani. Joukkoon mahtuu aina niitä, joita jokainen pienikin uudistus häiritsee, mutta onneksi samalla myös niitä, jotka ottavat uudistukset postiviivisena asiana.

Toiveita kaiken suhteen otetaan edelleenkin vastaan! Ja jos jotakuta kiinnostaa kysyä jotakin bloggaamisesta ja Ostolakossa.com:in pyörittämisestä niin nyt on sopiva hetki kysymyksille, joihin tällä kertaa toivottavasti ehdin vastata.

16 kommenttia artikkeliin ”ostolakossa.com”

 1. Ei muuta, mutta kommentoinpahan vaan, että faviconisi näkyy blogspot-osoitteen kanssa blogiin tultaessa, mutta ei silloin kun käyttää ostolakossa.comia.

  Saattaa olla, että olet huomannut tuon itsekin, mutta tein vaan pienen huomion tässä kun faviconien kanssa pelasin itse. 🙂

 2. Kiitos että näet vaivaa ja kirjoittelet tätä ihanaa ja hyödyllistä blogia meille lukijoille.
  Tämä on yksi lempiblogeistani ja toivoisin, että seuraavalla risteilylläni (sitten joskus) olisit töissä samalla laivalla ja saisin ujostellen tulla moikkaamaan 🙂

 3. Mielenkiintoinen teksti, täällä ainakin on otettu kaikki tähänastiset muutokset ilolla ja tyytyväisyydellä vastaan. Tsemiä kirjoittelemisiisi ja kiitos kun jaksat ilahduttaa meitä päivittäin!

 4. Onko rivien välistä luettavissa, että joku on alkanut sponsoroida blogiasi? Toivottavasti näin onnellisesti olisi asia, näet niin paljon vaivaa blogin eteen, ja lukijoita on paljon, että olisi kiva jos siitä saisi muutakin kuin hyvän mielen.

  Itse yritän pitää jonkinlaista blogia, mutta jostain syystä bloggerin blogipohja temppuilee jatkuvasti jollain tapaa, toivottavasti sinä olet saanut käyttöösi paremmin toimivan alustan. Ja omaa blogia pitämällä osaa arvostaa näkemääsi vaivaa, ei ole ihan pikkujuttu tehdä päivityksiä (lähes) joka päivälle. Joten kiitos mielenkiintoisesta blogista (joka on kyllä turmioksi lompakolle 🙂 )

 5. Sonia: Minullakin oli näin aluksi, mutta riippuu jotenkin oman koneen "cacheista" miten tuo näkyy (mitä ikinä sitten suomeksi tarkoittaakaan…), eli cachet nollaamalla pitäisi näkyä myös tuossa osoitteessa. Olen testaillut monilla koneilla, koska minulla oli aluksi tuon kanssa ongelmia ja nyt näkyi ainakin kaikilla minun kokeilemillani koneilla tuossakin osoitteessa.

  Mutta kiitos että sanoit, täytyy vielä jollakin koneella kokeilla. 🙂

  Anonyymi: Voi, ei ole kukaan alkanut minua sponsoroimaan, itse pyöritän tätä projektia. 🙂

 6. Tähän väliin sopinee sitten varmaan kiittää tästä mukavasta blogista! Aloin lukemaan tätä 2009 syksyllä kun vaihdossa ollessa oli vähän ylimääräistä aikaa surffailulle. Jäin heti koukkuun vaikka se aika epätodennäköiseltä kuulostaakin, en nimittäin itse käytä koskaan meikkejä, en kynsilakkojakaan edes joka kuukausi. Hiukset ovat pitkät mutta saavat yleensä olla nutturalla tai letillä, ilman muotoilutuotteita. Jotain tämä blogi kuitenkin minullekin tarjoaa ja yleensä luenkin postauksesi ensimmäisten joukossa lukemattomien listalta.

  Ehkä se on vaan valoisa persoonallisuus ja viihdyttävä kirjoitustyyli? Joka tapauksessa pitkää ikää blogillesi ja kiitos!

 7. Kiitos blogista, tämä on hauska ja hyödyllinen, ainakin minä olen löytänyt vinkkejä ja ideoita.
  Sitä en tajua, miten osa lukijoista kuvittelee olevansa bloggaajien "pomoja" ja oikeutettuja paheksumaan milloin mitäkin, aina kirjoitustahdista aihevalintoihin. Jos ei pidä jostain, voi katsoa muualle, ja lakata seuraamasta.

 8. Kiitos, että jaksat kirjoitella blogia meidän lukijoiden iloksi! (ehkäpä myös omaksi iloksi 😀 )
  Ihanaa syksyä sinulle!

 9. Blogisi on kyllä ihana, kiitos siitä, mutta pakko puhua eräästä seikasta. Ymmärrän, että mainokset antavat lisätuloja, mutta tuntuu, että tekstisi hukkuu kaikkien värikkäiden ja liikkuvien mainosten sekaan. Varsinkin tuo liikkuva mainos häiritsee tälläistä herposti reagoivaa lukijaa. En pysty enää lukemaan blogiasi väsyneenä esim.iltaisin koska näin vaalea tausta yhdistettynä neonväreihin rasittaa liikaa, jotenkin tuntuu että tekstisi hukkuvat kaiken tämän massan alle:(

 10. Todella ihana postaus! Tykkään lueskella ajatuksiasi ja blogisi ylläpidosta. 🙂

  Tämän takia haluankin jakaa kanssasi pienen faktan, nimittäin ihminen vastustaa luonnostaan kaikkia muutoksia. Tämä … suorastaan refleksi on jäänne muinaisajoilta, jolloin se on ollut varmasti erittäin hyödyllinen henkiinjäämisen kannalta! "Hmm… mikäs tuo iso ruskea karvainen otus on? Ja onpas sillä suuri määrä hampaita!" Tyyliin noin 😀

 11. Tuore bloggaaja täällä yhtyy tuohon kuvanmuokkausstooriin! Mua niin ärsyttää alkaa muokkailemaan kuvia erikseen, joten pyrin yleensä ottamaan jo luonnossa hyvän kuvan (pokkarikameralla joko onnistuu tai ei, molempia tuloksia nähtävissä blogissani) ja sitten vain rajaamaan tai pienentämään sitä. Laitan paljon silmämeikkikuvia joten silloin rajaaminen on olennaista, ja onneksi se hoituu kivasti Paintilla. Huomasin myös, että jo kuvien kierrättäminen paintin kautta parantaa sävyjä verrattuna tietokoneen Esikatselu-toimintoon. En tiedä miksi näin, mutta ilmeisesti Paint pakkaa kuvaa tiiviimmin ja näin sävyt tulevat inasen lähemmäs oikeaa.

  Näet todella paljon töitä blogisi eteen ja uskon että muutkin lukijat ymmärtävät ettei aikaa vastata kommentteihin aina ole, eikä sillä vastaamattomuudella tarkoiteta pahaa 🙂 Mullakin menee blogiin ihan älyttömästi aikaa, vaikka en tee postauksia kuin joka toiselle päivälle ja kommentteja tulee vain pari per teksti, jos ollenkaan. Kivaa hommaa tämä silti on, ja onhan se hauskaa suunnitella postauksia etukäteen 🙂

  Keep on the good work! Tää on upee blogi ja sinä myös 🙂

 12. Edelleen narisen tuosta facebookista että esim minä en kuulu siihen ollenkaan, eli en nää niitä pieniä kivoja juttuja ollenkaan, eli jään paitsi niistä pienistä fiilistelyistä, ja ei en todellakaan aijo liittyä vaan noiden takia sdinne 🙂 Ja en usko olevani ainut joka niistä jää paitsi.

 13. Ruu, Ostolakon Facebook-ryhmän jutut näkee ilman rekisteröitymistäkin.

 14. Itselläni ei ole MITÄÄN valittamista tai mitään parannusehdotuksia. Harvoin on 😀 Tuli vaan sen ihmisen puolesta mieleen joka oli sanonut että et kerkeä vastaamaan kommenteihin, että: Ehkä se meinasin, että se tahtoisi sun pitävän kommentteihin vastaamista nro 1. ja postauksia nro 2. Siis tärkeysjärjestyksenä 🙂 Tajusitko mitä mä meinasin? Mutta jos ite ajattelet toisin niin sun blogisihan tämä on 🙂

  Mä luen tätä mielenkiintosten juttujen takia ja välillä olevien kynsijuttujen… 🙂 (lisää niitä ;)!

  -R-

 15. Mäkin haluan vain kiittää mahtavasta blogista!! 🙂 Ihan huippua!! Taidankin käydä noita sun arkistoja läpi kun muistan sun syöneen roa-kuurin, ja mä alotin sen juuri, joten sulta saa varmaan hyviä vinkkejä… 🙂

  -Lauraliini

Kommentointi on suljettu.