Tohtorikalojen näykittävänä

Kreikassa käydessäni pääsin vihdoin kokeilemaan erästä juttua, josta olen haaveillut jo vuosia.

Pääsin nimittäin niin kutsuttuun fish spaahan, eli tohtorikalojen näykittäväksi.

Kalapedikyyri on jo Suomeenkin rantautunut jalkahoidon muoto, jossa hampaattomat tohtorikalat (garra rufa -kalat) näykkivät ihon pinnalta kuolleen ihosolukon antaen samala pientä mikrohierontaa ja erittävät kuulemma samalla jopa entsyymiä, jonka pitäisi kiihdyttää ihon uusiutumista.

Kreetalla kalapedikyyripaikkoja oli paljon ja niiden hinta oli yleensä 10 €/ 10min tai 20€ / 30 min. Itse kävin paikassa, jossa sain kymmenellä eurolla olla kalojen näykittävänä 17 minuuttia.

Jalkahoito alkoi sillä, että jalkani pestiin. Toisessa jalassani oli pieni haava, joka varmuuden vuoksi peitettiin laastarilla ennen jalkojen kala-altaaseen laskemista.

Ja siis olihan se aluksi aika hurjaa ja jännää ja ajatuksena jotenkin niin inhottava, etten oikein tiennyt, miten päin olisin. Mutta pakko se oli saada kokeilla!

Pienten kalojen näykintä ei tietenkään sattunut yhtään, mutta kutitteli aluksi aivan hirveästi. Tunne oli hieman sama, kuin olisin laittanut jalkani altaaseen, jossa niiden alta suihkuaisi kovalla paineella hurja määrä pieniä kutittelevia ilmakuplia.

Kun kutitteluun tottui ja saattoi hyväksyä ajatuksen, että tosiaankin uittaa jalkoja altaassa, jossa pienet limaiset kalat ihan tosi näykkivät ihoani irti, alkoi hommasta tulla jo ihan hauskaakin.

Saamani kalaterapia kesti tosiaan sen 17 minuuttia, joka kyllä riitti pehmittämään ja siloittamaan jalkojeni ihoa, mutta joka ei läheskään riittänyt ottamaan pahimpia kovettumia pois. Yhdistettynä tehokkaampaan kovettuemien poistoon/raspaukseen tämä olisikin ollut huomattavasti ideaalimpi jalkahoito. Kokemuksena tämä oli kuitenkin jo nytkin mahtava.

Kalapedikyyrit ovat olleet yleisiä Aasian maissa jo kauan, mutta meille päin ne ovat rantutuneet vasta viimevuosina. Suomessa kalapedikyyrissä voi käydä mm. Suolahipussa Helsingissä. (Mielestäni lahjakortti tuonne olisi aivan ihastuttava lahjaidea jollekin!)

Oletteko te käyneet tohtorikalojen näykittävinä? Tekisikö mieli kokeilla? Vai hirvittääkö ajatus ihan liikaa?

22 kommenttia artikkeliin ”Tohtorikalojen näykittävänä”

  1. Kyproksella kävin tuollaisessa "hoidossa" ja se oli kyllä todella kummallinen kokemus 😀 Kutitti kovasti, ja yksi iso mötikkä koitti koko ajan tunkeutua ison ja seuraavan varpaan välistä, se vasta kutittikin! 😀 Mutta jalkapohjista tuli todella pehmeät ja sellaiset alkavat karheudet päkiässä sileni jo vartissa ihan sileiksi.

    Eli jos kestää kutinaa ja ajatusta siitä että kalat tunkeilee ties minne, niin kannattaa kokeilla! Jossain pääsee kuulemma ihan uimaan tämmöisiin kala-altaisiin, jolloin kalat tietysti syö koko kroppaa. Itse en ehkä sellaiseen kykenisi menemään, sen verran ahdisti nyt jo 😀

  2. Heippa,
    Kavin tuollaisessa Maltan lomalla ja se oli kylla mielenkiintoista. Dublinissakin on noita muutama joten saatan menna uudelleen. Ei tosiaan saanut kantapaita pehmoisiksi, mutta voisi kuvitella etta jos itse hankaisia pahimpia kovettumia pois niin toimisi mainiosti. Kuulemma Turkissa hoitoja kaytettaan psoriaariksen hoitoon koko vartalolle. Mielenkiintoista!

    T. Ansku Ireland

  3. Ideaparkiin on avattu sen niminen paikka kuin Lagoon Fish Foot Spa. Tekisi hirveästi mieli kokeilla mutten ole vielä uskaltanut 😛

  4. Ideana tuo on ollut aina hirveän kiehtova, mutta itse en siedä edes sitä että jalkoihini kosketaan, kutian niin hirveästi että joudun kieltäytymään ystävällisistä jalkahierontatarjouksistakin usein, joten tämän postauksen lukemisen jälkeen voi jäädä kyllä kokeilematta, vaikka edessä olevalla etelänmatkalla voisi olla mahdollisuus.

  5. Thaimaassa käydessäni törmäsin monasti noihin pikkutohtoreihin. Ajatus kalojen näykittävänä olemisesta ei ällöttänyt, mutta kaihdoin ajatusta uittaa jalkojani samassa vedessä kuin monet monet muut turistit, joilla on parhaassa tapauksessa vieläpä jalkasientä.
    Jos vesi olisi ollut puhtaampaa olisin ehdottomasti kokeillut, mutta tuossa kohtaa hygieenisyysfriikkeyteni tuli vastaan!

  6. Hei!

    Oon miettinyt jonkun kivan ja tarpeeksi edullisen vaikkapa hiusnaamion tms ostoa. En vaan tiedä, mikä on hyvä tai ylipäänsä ostamisen arvoinen. En tarvitse mitään superihmeitä vaan jotain normaalia hoitoainetta jykevämpää ja kosteuttavampaa erikoishemmottelua.
    Mulla on normaalia paljon isommat ja paksummat, vähän kiharatkin hiukset, joten isompi purnukka on aina parempi.

    Jos vain kykenet vastaamaan, kiitos 🙂

  7. Heissan!
    Blogisi on ihana, koukussa ollaan 🙂

    Tuli mieleen eräs asia kun luin tämän postauksen. Jos jalkojen kovettunutta ihoa raspaa, iho valitettavasti puolustautuu kasvattamalla tilalle uutta kovettunutta kudosta, yleensä vielä kaksin verroin verrattuna edelliseen. Kovettuma tavallaan suojaa ihoa, eli sitä ei tulisi siis raastaa kokonaan pois.

    Toki jos kovettumat on pahoja, niin kovettumaa voi raspata kevyesti ja sen jälkeen levittää hieroen jalkojen iholle kunnon rasvan (apteekin perusrasva tähän ehkä paras).
    Kovettumat tulisi siis pehmittää rasvalla eikä raastaa varsinkaan jatkuvasti pohjamutia myöten veke 🙂 Toki eri asia on Jalkaterapeuttien ja Jalkahoitajien tekemät kovettumien poistot veitsellä, jota suosittelisin jos kovettumat tooosi pahoja 🙂

    Tuota kalajuttua olen tosin jo pitkään halunnut kokeilla ihan noin kokemuksena, täytynee pohtia visiittiä Suolahippuun!

  8. Minä kokeilisin tuota mielellään. Tosin olen tosi herkkä kutiamaan jaloista, en tiedä mitä siitä tulisi, liiskaantuisivatko kalaparat minun sätkytellessä jalkojani naurunräkätyksen säestämänä.. Mutta olisihan tuota hauskaa testata. 😀

  9. Oon saanu vastaavanlaisen "kalapedikyyrin" pariinkin otteeseen 10-15 vuotta sitten pienessä lammessa keskellä Etelä-Karjalan korpea 😀 Perhetutullamme on siellä mökki ja sillä oli tapana ruokkia pieniä särkiä kaurahiutaleilla laiturin nokasta. Kalat ei enää osanneet pelätä ihmistä, vaan tulivat ihan lähelle kun vaan seisoi vedessä laiturin päässä ja heitteli hiutaleita ympäriinsä. Samalla ne sitten näykkäili jalkojakin (muistelisin kyllä, että lähinnä sääriä eikä niinkään jalkateriä..) kun etsivät ruokaa 🙂 Mut nimenomaan vaan näykki, ei syöneet elävältä 😀

  10. Olin tuollaisessa kalahoidossa Thaimaan-lomalla ja oli ihan sairaan hauska kokemus! :''D Niitä kaloja oli vieläpä tosi paljon ja olen aika kutitusherkkä… naureskelin varmaan koko hoidon ajan x) Ja "bonuksena" jaloista ja kantapäistä tuli vielä tosi pehmeät! Olen ollut tähän saakka siinä uskossa, ettei Suomessa löydy tällaista hoitomuotoa ollenkaan, mutta nyt pitää kyllä pistäytyä vaikka seuraavalla Ideaparkin-reissulla!

  11. Sulla on ihana tukka! Tuuhea ja aika kerrostamattoman näköinen 🙂 Mietin pitäiskö munkin pätkäistä hiukset jossain vaiheessa tuollaisiksi!

  12. Meillä on täällä Ideaparkissa "kalahoitola". Mua kyllä jotenkin inhottaa ajatus tuosta, joten tuskin kokeilen…

  13. Testasin tota mökillä, kun yliuteliaat särjen poikaset innostuivat ruokailemaan mun varpailla 😀 Namskis!

  14. Ajatus kutkuttais korppukantapäätä, mut siinä kohtaa kun meikäläinen lykkäis jalkansa tuollaiseen altaaseen, pitäis henkiset ja ruumiilliset voimat olla maksimitasolla, muuten vois tulla oksu. 😀 Hihittelen muuten täällä yksinäni, kun mietin, miten joku johtaja ois tossa vieressä sanomassa dramaattisella äänellä: "Release the fish!" :DD

  15. Mä en ymmärrä miksi tää on monelle niin jännää, pienenä oli ihan normaalia veneillessä laskea jalat rantaveteen jossa joku kalanpoikas-/mutuparvi uiskenteli, ne tulivat sitten näpsimään jalkoja hassusti 🙂

    Suomessa niin monella on mökki että luulis useamman törmänneen tähän ilmiöön.

  16. heippa! mulla on tosi iso ongelma! ostin taasen max factorin false lash effectin, vedenpitävänä. SUURI VIRHE! millä mä saan sen pois mun ripsistä? tuntuu että tarviisin dynamiitteja ja tärpättejä että sen saa pois ja sillonkin vaan repimällä omat ripset melkein irti! mikä olis siis sellanen hyvä puhdistusaine jolla sen saisi irtoamaan? 🙂

    -jenni

  17. Kuullostaa mielenkiintoiselta, voin vain kuvitella kuinka se kutittaa jalkoja 😀
    Blogissani on muuten sinulle tunnustus 🙂

  18. joo, joka kesä joessa rautuset tekee saman jos jaksaa olla paikoillaan tarpeeksi kauan… ja ihan ilmaiseksi 🙂

  19. Useimmissa Yhdysvaltojen osavaltioissa ja monissa Kanadan provinsseissa nuo ovat kiellettyjä, koska niiden hygieniaa ei voida taata. Lisäksi kalat eivät juurikaan söisi kuollutta ihoa (tai yrittäisi etsiä sen alta syötävää, eivät ne kaikkea irrottamaansa ihoa syö nytkään) jos niitä ruokittaisiin riittävästi. Siinä mieleessä hieman kyseenalainen käytäntö, vaikka ihan mielenkiintoisen oloinen.

Kommentointi on suljettu.