Kuinka blogilla voi tienata?

Bloggaajien blogitulot ovat aihe, joka kiinnostaa todella monia ja myönnän itsekin kuuluvani tähän kiinnostuneiden kerhoon. Tottakai olen utelias kuulemaan, mitä joku tienaa blogillaan ja mistä ne tulot muodostuvat!

Aiheeseen liittyy kuitenkin paljon myös yleisiä harhakäsityksiä sekä näkökantoja, jotka ovat mielestäni hieman erikoisia, minkä vuoksi halusin pitää pienen puheenvuoron asialle ja tehdäkseni asioista entistä läpinäkyvämpiä myös niille, joilla ei ole selkeää kuvaa blogitulojen muodostumisesta.

Bloggaajan tulot Ostolakossa Virve Vee

Bloggaan itse lehden verkkosivustolla, joten arvatenkin ja tottakai saan sitä kautta pienen korvauksen työstäni. En voi tietystikään paljastaa sopimukseni yksityiskohtia, mutta  sanottakoon nyt sen verran, että en haluaisi jättäytyä koskaan vain niiden tulojen varaan, sillä kun niistä maksaa yrittäjälle pakolliset  maksut ja verot, ei käteen todellakaan jää sellaista summaa, että sillä elelisi kovin kuninkaallisesti. Sievoisen summan kartuttamisen eteen saisi tehdä todella, todella paljon työtä (ainakin kun ei ole julkkis, jonka jokainen pieninkin päivitys kiinnostaa kansaa), joten tuloja kannattaakin haeskella myös muilla tavoilla.

Joku on ehkä huomannut, ettei blogissani liiemmin näy maksettuja postauksia eli kaupallisia yhteistöitä. Jotenkin ne eivät vain tunnu omalta jutultani ja edellisen kerran tein maksetun postauksen viime vuonna. Kyseessä oli tuolloin tuote, johon uskoin todella kovasti ja johon ihastuin niin paljon, että ostan sitä nykyään omilla rahoillani ja suosittelen sitä jatkuvasti muillekin. Minulle maksetun yhteistyöpostauksen toteuttamiseen on todella iso kynnys.

Bloggaajan tulot Ostolakossa Virve Vee

Maksettujen postausten idea on tietysti itsestäänselvästi, että bloggaaja kirjoittaa postauksen maksua vastaan. Jos osaa myydä itsensä mainostajille hyvin, voi maksetulla postauksella tienata Suomessakin todella hyvin muutamista sadoista euroista jopa useisiin tuhansiin euroihin asti, jos blogilla vain riittää kävijäkuntaa ja mainetta.

Minä olen paitsi huono myymään itseäni yrityksille, myös surkea kirjoittamaan tietäessäni, että asiasta on sovittu ja saan siitä rahallisen korvauksen. Tavallisesti yritykset antavat bloggaajille täysin vapaat kädet sisällön suhteen enkä itse ainakaan suostuisi edes kirjoittamaan mitään, mitä en allekirjoita, mutta kyse ei varsinaisesti olekaan siitä. Minulle kyse on enemmän siitä tunteesta, jonka korvieni välissä koen, kun tiedän, että tästä on nyt pakko kirjoittaa postaus, kun postauksen julkaisemisesta kerran on sovittu.

Tuote voi olla vaikka kuinka kiva, mutta en vain tunne siitä maksettua postausta kirjoittaessani samanlaista iloa kuin muuten postauksia näpytellessäni tunnen. Tämä on yksi syy siihen, miksi blogistani ei liiemmin löydy maksettuja postauksia.

(Kannattaa kuitenkin huomioida, että sääntöjen mukaan postaukset, joissa linkitetään jonkun merkin verkkokauppaan ilman komissioita kerryttävää mainoslinkkia ja siitä kertovaa merkintää on myös merkittävä kaupallisiksi yhteistöiksi, vaikka bloggaaja ei saisi siitä penniäkään. Minulla tällaisia ovat esimerkiksi Sheet Happens -verkkokaupan kanssa toteutetut postaukset, joita olen halunnut tehdä ihan vain siksi, että yritys on minusta mahtava ja kun teen postaukseen yritystä promoavan linkin, on se automaattisesti kaupallinen yhteistyö siitäkin huolimatta, etten saa siitä keneltäkään rahaa.)

Bloggaajan tulot Ostolakossa Virve Vee

Keneltäkään ei varmastikaan ole kuitenkaan jäänyt huomaamatta, että kylvän postauksiini runsaasti affiliate-linkkejä eli mainoslinkkejä, joiden kautta tehdyistä ostoksista saan itse komission. Niitä minä nimittäin todellakin tykkään käyttää!

Moni on kysynyt, saanko maksun siitä, että joku klikkaa mainoslinkkejäni. Vastaus on, että ei, en saa siitä penniäkään. Harva firma maksaa julkaisijalle siitä, että joku käy kurkkimassa heidän tuotteitaan, mutta ei silti välttämättä osta niitä. Mistä sen sijaan saan prosentuaalisen komission on mainoslinkkien kautta tapahtunut ostotapahtuma. Lukijan ei tarvitse ostaa juuri sitä tuotetta, johon linkki vie, mutta linkin kautta tehdystä ostoksesta kertyy minulle silti komissio.

Bloggaajan tulot Ostolakossa Virve Vee

Minusta mainoslinkkien käyttö onkin lukijoiden kannalta jopa reiluin tapa tehdä blogilla rahaa. 

Koen ensinnäkin olevan palvelus lukijalle, että mistä tahansa tuotteesta kirjoittaessa postauksessa on annettu linkki, josta lukija voi ostaa tuotteen vaikka välittömästi ilman, että hänen täytyy itse googletella pitkin nettiä tai käyttää aikaa käydäkseen fyysisesti kaupassa. Linkki ei ole postauksessa siksi, että sillä yritettäisiin saada jokainen ostamaan tuotteen juuri sen kautta vaan siksi, että itse ainakin jostakin tuotteesta hehkutusta kuullessani tahdon välittömästi tietää, mistä sitä saa käsiinsä. Toisilla on aikaa tehdä asian suhteen tutkimustyötä ja ostopaikkojen vertailua, mutta toisilla ei ehkä ole edes halua siihen – kunhan tuotteen vaan saa helposti tilattua itselleen.

Tuotetta myyvään verkkokauppaan linkkaaminen ylipäätään on siis minusta palvelus lukijalle, jotta hän voi halutessaan ostaa vaivatta tuotteen, josta olen hänelle juuri kertonut. On tietysti plussaa, jos voin itse myös hyötyä näistä linkeistä.

Sitä paitsi toisin kuin maksetuissa kaupallisissa yhteistöissä, joiden ideana on muutenkin nimenomaan pyrkiä esittelemään tuote sovittua maksua vastaan sellaisessa valossa, että se herättää jonkun kiinnostuksen, voi mainoslinkkejä sisältävissä postauksissa ilmaista muutenkin huomattavasti vapaammin. Näistä postauksista ei ole sovittu kenenkään kanssa vaan ne tehdään, koska minusta on tuntunut, että haluan juuri sillä kirjoitushetkellä näpytellä aiheesta tekstin blogiini. Koen ne itse jollain tapaa aidommiksi.

Bloggaajan tulot Ostolakossa Virve Vee

Postaan itse tuotteista, joista olen innostunut ja joiden koen olevan hyvä vinkki jollekin tietylle käyttäjäryhmälle. Aina en itse kuulu tähän ryhmään, mutta tiedän, että monet lukijoistani voivat kuulua. En koskaan sano, että blogini olisi keskittynyt tuotearvosteluihin, sillä kutsun niitä mielummin tuote-esittelyiksi. En ole arvosteleva kriitikko, vaan haluan vain jakaa hyvien löytöjen ja minut innosta piukeaksi saavien tai joskus ihan höpöhöpöltä kuulostavien tuotteiden sanomaa. Kerron kyllä, jos törmään idioottimaisiin keksintöihin, mutta pääsääntöisesti koen blogini kanavaksi, jossa saan jakaa parhaiden löytöjeni riemua.

Itseasiassa koen affiliate-linkkien käytön reiluimmaksi tavaksi tehdä rahaa myös yrityksen näkökulmasta, sillä aivan kuten bloggaaja ei maksa pelkällä näkyvyydellä vuokraansa, ei myöskään pelkkä bloginäkyvyys tarkoita yritykselle automaattisesti myyntejä. Tuotteen esittely suuressakaan blogissa ei suoraan tarkoita, että siitä tulisi yritykselle tuottoa – tämän olen itse oppinut myös lukemattomien blogiyhteistöiden kautta päivätyöni puolella. Se, että jonkun postauksen lukee parituhatta henkilöä ei välttämättä tarkoita, että yksikään heistä päätyisi ostamaan tuotteen heti tai edes myöhemmin.

Bloggaajan tulot Ostolakossa Virve Vee

Jos kuitenkin esittelen blogissani hyvän tuotteen ja joku kokee siitä lukiessaan, että on kaivannut juuri sellaista tuotetta päätyen vinkkini ansiosta ostamaan sen, niin en usko, että kukaan voi sanoa, etten olisi tehnyt mitää työtä ansaitakseni komissiotani.

Postaukseen koottu tieto kuvineen sekä vuosien varrella kerrytetty asiantuntemus, jonka pohjalta juuri sitä tuotetta voi suositella jollekin ovat todellakin sen pienen komission arvoisia, joka ei edes mene tuotteen ostajan vaan tuotteen myyjän rahapussista.

Eri asia olisivat postaukset, jotka eivät oikeasti anna lukijalle mitään vinkkejä vaan listaavat vain mainoslinkkeinä tietoa tarjouksista ja mainoskampanjoista tai ovat selkeästi parissa minuutissa kasattuja ns. Nelly-kollaaseja. Haluan itse kokea ansainneeni rahani ja tuotepostauksien yhteydessä olevien mainoslinkkien kautta tulojen saaminen on minusta nimenomaan rahojensa ansaitsemista tekemänsä työn kautta. Ja tottakai haluan joskus myös vinkata, jos tiedän jostakin todella hyvästä tarjouksesta, joka lukijoideni kannattaisi hyödyntää.

Bloggaajan tulot Ostolakossa Virve Vee

Voiko komissioilla sitten tienata Suomessa hulluna?

Voisi varmasti, jos mainoslinkkejä tyrkyttäisi joka suuntaan ja jokaiseen paikkaan tai rakentaa postauksia ihan vain niihin perustuen.

Olen saanut joskus palautetta siitä, että blogissani on niin usein nimenomaan elevenin mainoslinkkejä (nykyään tästä ei onneksi tosin enää liiemmin ole mainittu minulle). No, tottakai niitä on, sillä jos minun pitää kertoa, mistä jonkun suosittelemani tuotteen voisi ostaa, niin tietysti vinkkaan ostamaan sen omasta yrityksestäni sen sijaan, että kehottaisin menemään kilpailijalle. Miksi ihmeessä kukaan kehottaisi ostamaan omassa yrityksessään myytävän tuotteen mielummin kilpailijalta?

Blogistani löytyy siis pääsääntöisesti elevenin ja eBayn affiliate-linkkejä ja kylvän niitä postauksiini aina parhaani mukaan jos niitä vain on mahdollista siihen sisällyttää. En häpeile tätä yhtään, vaikka nykyisen blogikotini vaatima tapa julistaa heti postauksen alussa sen sisältävän mainoslinkkejä onkin varsin silmiinpistävä verrattuna moniin muihin sivustoihin, joilla mainoslinkkien olemassaoloa selvennetään tavallisesti vasta postauksen lopussa. Hyvä kuitenkin vaan, että asia tehdään heti lukijalle selväksi, jos se kerran hänen ajatuksiinsa voi vaikuttaa.

Bloggaajan tulot Ostolakossa Virve Vee

Jostain syystä aina välillä tulee edelleen esiin luulo, että koska joku postaukseni sisältää mainoslinkkejä, on se syntynyt lähtökohdasta myydä tuotetta mainostamalla sitä postauksessa. Ihan kuin bloggaaja olisi miettinyt, että ”Hhhmmm, mistä tuotteesta kannattaisi kirjoittaa, että saisi rahaa?”

Totuushan on kuitenkin juuri päinvastainen: Kokeilen valtavasti tuotteita ja kun kirjoitan parhaista löydöistäni on vain suuri bonus, jos voin lisätä postaukseen affiliate-linkin verkkokauppaan, josta tuotetta voi ostaa. Toki täytyy myös muistaa, että työskentelen kosmetiikan verkkokaupassa, jonka valttikortteja on nimenomaa Pohjoismaiden kenties laajin tuotevalikoima, joten ei varmastikaan ole mitenkaan yllättävää, että hyvin suurta osaa käsiini saamiani tuotteita nyt vain satutaan myymään meillä, joten voin vaivatta linkata niihin. Moniin tuotteisiin pääsen myös tutustumaan nimenomaan juuri työni ansiosta.

Bats extra effective women antiperspirant kokemuksia

Toisaalta erityisesti Instagram Stories -klippejäni seuraavat tietävät, että shoppailen myös paljon eBayssa ja etsin sieltä tuotteita, joista ajattelen saavani kiinnostavaa sisältöä blogiini. Ostan siis eBaysta tuotteita voidakseni kirjoittaa niistä teille ja kun te taas vastavuoroisesti klikkaatte tuotesuosituksieni perusteella linkkejäni ja tienaan niillä komissioita, kierrätän varsin sujuvasti nämä komissiot jälleen uusien eBay-hankitojen tekemiseen.

Haluan kuitenkin uskoa, että tällaiset satunnaiset kommentoijat ovat niitä, jotka eivät ole seurannut blogia tiiviimmin ja joilla voi siksi olla oma, harmittavan vääristynyt näkemys blogityöstäni.

Muutenkin voin rehellisesti sanoa, että ostan kosmetiikkaa nykyään aina miettien, että saako siitä teille hyvän postauksen ja jos ei saa tai tiedän, etteivät lukijani voi saada tuotetta helposti käsiinsä skippaan sen ostamisen yleensä. En minä tarvitse kaikkea ympärilläni olevaa kosmetiikkaa itseäni varten, minä tarvitsen sitä tehdäkseni työtäni ja tuottaakseni blogiini sisältöä.

Bloggaajan tulot Ostolakossa Virve Vee

Kuinka suuria komissioita affiliate-linkeillä voi sitten saada?

No ei nyt mitään ihan mielettömiä näin kosmetiikkaostoksista puhuttaessa ainakaan. Yritykset maksavat julkaisijoille tavallisesti n. 4-12% komissioita, mikä tarkoittaa, että jos vaikka suosittelen blogissani 15 euron ripsiväriä, voin saada sen myynnistä 1,2 euron komission. Voitte varmasti arvata, ettei sitä ripsiväriä nyt ihan niin valtavan moni kuitenkaan osta juuri sen linkin kautta, joten mainoslinkkien käyttö on todellakin rahan ansaitsemista työnsä kautta.

Parhaat komissiot kertyvätkin postauksista, joista näkee bloggaajan olevan aidosti aivan innoissaan esittelemästään tuotteesta ja saa siksi lukijansakin innostumaan. Silloin puolestaan huomaa, ettei postausta ole tehty vain euron kuvat silmissä.

Voin myös vakuuttaa, että jos bloggaajan suosittelemat tuotteet eivät oikeasti ole sellaisia, jollaisiksi hän on niitä kehunut, ei mainostulojen saaminen ole kovin pitkäjaksoista. Bloggaajan antamiin suosituksiin täytyy luottaa, jotta ostopäätöksen uskaltaa tehdä enkä itse ainakaan olisi valmis katkaisemaan tätä luottamussuhdetta suosittelemalla blogissani tuotteita, joiden takana en voi seistä. Tuskin kukaan edes ostaisi tuotteita, jos yhden tai kahden suositukseni jälkeen kokisi, etteivät ne ole yhtään sellaisia, millaisia olen niiden sanonut olevan. En minä ainakaan ostaisi.

Bloggaajan tulot Ostolakossa Virve Vee

Omana tavoitteenani ei ole yrittää rikastua lopettamalla päivätyö ja siirtymällä päätoimiseksi bloggaajaksi, vaan lähinnä yrittää tienata tarpeeksi, jotta minulla on taloudellisesti varaa tehdä juuri sellaista työtä, josta innostun. Kun saa tehdä sitä, mistä nauttii, on työn jälkikin parasta. Käytännössä tämä on tarkoittanut, että olen viimeaikoina saanut antaa hieman enemmän aikaa blogilleni, mutta pysyä silti vielä elevenin leivissä.

Olen käynyt mainoslinkkien käytöstä paljon keskusteluja bloggaajakollegoideni kanssa, sillä monilla on niihin jostain syystä jotenkin negatiivinen asenne, mitä en voi itse ymmärtää. Jos teet hyvän postauksen ja kirjoitat tuotteesta niin, että joku kokee tekstisi perusteella tarvitsevansa tuotetta, niin kyllähän siinä todellakin on penninsä ansainnut – varsinkin, jos kirjoittaisi tuotteesta muutenkin ilman mainoslinkkejä.

Samoin tuntuu vastaavasti hassulta, että joku lukija ensin nappaa silmät kiiluen kiinni suosituksestani kuultuaan siitä postaukseni ansiosta, mutta sitten tietoisesti päättää, ettei tilaa sitä linkkini kautta vaan siirtyy mielummin mainitsemalleni sivustolle itse, jotta en varmasti saisi työstäni palkkaa. Oletan, että nämä ovat niitä samoja ihmisiä, jotka eivät ottaisi tuhatta euroa, jos se tarkoittaisi, että naapuri saisi kymmenen tuhatta euroa.

CAOLION Premium Hot & Cool Pore PackDuo

Minun täytyy myös jopa myöntää, että minulla nousee aina niskavillat hieman pystyyn lukiessani jostakin blogista sen monien bloggaajien viljelemän ”voitte klikata linkkiä vapaasti, en saa sen kautta tehdyistä myynneistä mitään komissiota” -lauseen. Miksi kukaan sanoisi näin? Mitä pahaa on saada selvästikin hyvin tehdystä työstään pienen pieni korvaus? Miksi oman blogin lukijoille täytyy oikein erikseen mainita, ettei linkki ole siellä siksi, että bloggaaja saisi työstään korvauksen? Onko bloggaajan yleisölle jäänyt bloggaajasta sellainen kuva, että hän voisi kirjoittaisi blogiaan vain rahan takia ja pitäisiköhän siinä tapauksessa keskittyä mielummin varmistamaan, että se kuva korjaantuu, jottei noin hassua lausetta tarvitse jatkuvasti kirjoittaa?

Tykkään itse käyttää mainoslinkkejä ja käytän niitä mielelläni jatkossakin aina kuin se vain on mahdollista. Kannustan muitakin bloggaajia tekemään niin. Olen myös todella kiitollinen jokaiselle, joka tukee blogini eteen tekemääni työtä päättämällä ostaa suosittelemani tuotteen juurikin blogissani olleen mainoslinkin kautta. Se jos mikä on kaunis kiitos siitä, että lukija tiedostaa bloggaajan nähneen vaivaa postauksen eteen ja juuri sen vaivan ansiosta lukija on saanut kuulla hänen ostohalunsa juuri herättäneestä tuotteesta, päätynyt jopa hankkimaan sen sekä toivottavasti myös ihastunut siihen. Sen ansiosta saan jatkossakin keskittyä tekemään juuri sellaista työtä, mikä tekee minut onnellisimmaksi ja takaa sen, että lukijatkin saavat jatkossa hyviä kosmetiikkavinkkejä.

Bloggaajan tulot Ostolakossa Virve Vee

Onko teillä jaettavana jotain ajatuksia aiheesta?

EDIT. Halusin vielä varmuuden vuoksi lisätä pienen tarkennuksen ettei kellekään jää vääränlainen mielikuva: Minulla ei ole mitään kaupallisia yhteistyöpostauksia vastaan ja koen, että moni bloggaaja näkee niiden eteen vielä aivan erityistä vaivaa tehdäkseen niistä loistavia. Ihailen niitä, jotka tekevät näitä postauksia luontevasti ja bloginsa tyyliin sopien. Mitä tekstilläni tarkoitin oli vain, että alan itse usein sressata turhaan kun tiedän, että postaus on ”pakko” julkaista, kun siitä kerran on sovittu, mikä vie minulta hieman sitä kirjoittamisen iloa. Tämä ei silti missään tapauksessa tarkoita, etteikö blogissani voisi joskus taas tulla näkymään tänne sopivia kaupallisia yhteistöitä. 🙂

58 kommenttia artikkeliin ”Kuinka blogilla voi tienata?”

 1. Olipas hyvä kirjoitus! 🙂 Ja hyvä, että hälvensit taas sitä luuloa, että pelkistä affiliate-linkkien klikkailusta tulisi bloggaajalle rahaa. Näinhän asia ei tosiaan ole, mutta monet ei-bloggaavat yhä niin luulevat.

  • Joo, tämä on tuntunut olevan yleinen luulo, joten hyvä jos asiaa sää vähän oikaistua. 🙂

 2. Hei Virve, pari päivää sitten ig storyssasi oli juttua kasvojen sheivaamisesta. Jos et vielä ole tehnyt, niin voisiko tästä tulla postaus myös blogiin, jossa kertoisit vähän enemmän? Tutkailin asiaa jo netistä, mutta en uskalla vielä lähteä sheivaamaan naamaani.

 3. Moikka Virve! Olen lukenut blogiasi jo jonkin aikaa ja eka kerta kun kommentoin. Tuntui nimittäin, että käsittelit aihetta, josta oli vaan pakko itsekin avata suuni.

  Mielestäni on nimenomaan hienoa, ettei blogissasi esiinny yhteistyöpostauksia, tämä on varmaankin juuri se syy miksi olet jo pidemmän aikaa ollut suosikkibloggaajani. Blogin kirjoittamisen ilo näkyy teksteistäsi, kun saat itse valita mistä ja miten kirjoitat. Sinun tuote-esittelyjäsi on mukava lukea juuri siksi, että kerrot asioista rehellisesti ja seisot sanojesi takana. Siksi luotankin erityisen paljon sinun sanaasi, kiitos siitä ja jatka samaan malliin!

 4. Ahh, kyllä!! Oli pakko jakaa omalla seinällä facessa (ja tuli avauduttua sinne puolelle :D). Mun mielestä mainoslinkit ja ylipäätään mainostaminen on erittäin ok, siinä missä mainostaminen telkkarissa tai lehdessäkin on.

  x Charlotta
  http://www.charlottaeve.com

 5. Sydämeni pohjasta voin vakuuttaa, ettei sinun ainakaan minun mielestäni tarvitse puolustella saamiasi tuloja, tulivat ne sitten bloggaamisesta, linkeistä tai päivätyöstäsi. Vuosien tasokas kirjoittaminen, pitkä, tiukkatahtinen ja perusteellinen opiskelu Suomessa ja Englannissa, rankka työtahtisi ja kova työmoraalisi sekä erinomainen blogisi ovat takuulla jokaisen ansaitsemasi euron ja kruunun arvoisia.

  Jostain syystä naisten on todella vaikea antaa arvoa muiden naisten tekemälle kovallekaan työlle ja siitä saadulle korvaukselle, vaikka valtava joukko miehiä saa isoja rahoja vain siksi, että on sattunut syntymään mieheksi, osaamisella ja tekemisellä ei usein ole edes vastinetta niille rahoille.

  Joten hanki tiedoillasi, taidoillasi ja työlläsi ihan niin paljon kuin voit, se ei ole minulta pois. Päinvastoin olen todella innoissani aikaansaannoksistasi! On hienoa, että joku viitoittaa tietä sille, miten nainen voi sitkeällä työllä ja opiskelulla hankkia tuloja juuri sillä mikä itseä eniten kiinnostaa.

 6. Vielä yksi juttu. Voisitko sinä tai joku muu asiaan perehtynyt kertoa, miten niitä Instagram Stories -klippejä pääsee katsomaan? Sinun instassasi niitä ei ainakaan näy vai näkyykö? Pitääkö olla jotenkin rekisteröitynyt tai vastaavaa että näkyy? Tämä on askarruttanut mua jo pidemmän aikaa, mutta en ole kehdannut kysyä 😀

  Onko mahdollista saada ne kaikki videoklipit vaikka youtubeen? Siis niin, että kaikki olisi helposti nähtävillä ja vaikka pidemmän aikaa, kun jäin sellaiseen käsitykseen, että ovat lyhytikäisiä tuolla instassa? Harmittaa missata ne, kun muistaisin jostain sun videopostauksesta aikoinaan, että pidin siitä ja sun esitystavastasi kovasti.

  • Instagram Stories -klippejä pääsee katsomaan vain mobiililaitteella kun on kirjautunut sisään Instagramiin, eli niitä ei näy tietokoneelta. Meillä on esimerkiksi iskällä sinne tunnukset ihan vain siksi, että on voinut sieltä katsella matkakuulumisiani yms vaikka ei olekaan Instagramin käyttäjä muuten. Klipit löytyvät sieltä kun painaa käyttäjän tiliä tutkiessa profiilikuvaa. 🙂 Instagram Stories -klippien juttu on juuri se, että ne ovat sellaisia lyhyitä ja huolettomia (yhden klipin kesto on max 10 sekuntia) sekä spontaaneja nappauksia, jotka on hauska sillä hetkellä kertoa, mutta joissa on ihanaa juuri se, etteivät ne jää minnekään nettiarkistoihin eikä niitä tarviste sitten jälkikäteen hävetä… 😀

   • Tämä nyt on ihan pilkunviilausta, mutta ei tietenkään sinne insta storyynkaan pidä laittaa mitään, mitä joutuisi ehkä häpeämään joskus. ”Kerran netissä, aina netissä” on hyvä periaate kaikkeen mitä julkaisee. 🙂

    Mutta itse postauksen aiheesta sen verran, että kiitos kiinnostavasta tekstistä. Itse en myöskään ymmärrä sitä, että lukija bongaa blogista hyvän tuotteen, mutta tieten tahtoen välttää bloggaajan laittamaa mainoslinkkiä! Sairasta kateutta ja itsekkyyttä se on, eikä mitään muuta. Se pikkuruinen muutaman euron komissio kirjoittajalle on oiva kiitos siitä, että on auttanut lukijaa löytämään mielenkiintoisia tuotteita.

    Etenkin alennuksiin liittyvä mainostus on minusta oikein ok, kun silloin voi saada normaalia halvemmalla jotain, mitä olisi muutenkin ollut jo ostamassa.

    • Joo, tuo on tietysti totta ja hyvä pitää mielessä. 🙂 Tarkoitan lähinnä sitä, että Instagram Stories -klippeihin voi vaikka laittaa finninpuristeluvideon huonolla kuvanlaadulla kuvattuna, mutta YouTubeen ei tekisi ihan samanlaista ja jälkikäteen hävettäisi, miksi videota ei oltu suunniteltu paremmin. Lähinnä siis hävettäisi se, että kuvan laatu ja toteutus on huono, ei niinkään se, mitä videolla tekee.

     Ihanaa kuulla teidän ajatuksianne ja kommenttejanne noihin linkkeihin liittyen, kiitos! 🙂

 7. Itse merkitsen aina ettei linkki ole affi-linkki, koska en halua että kellekään jää asia epäselväksi. Jotkut epäilevät niin helposti piilomainostamista. Minusta mainoslinkeissä ei ole mitään pahaa, mutten halua tai oikeastaan viitsi niitä käyttää, koska saatavat rahasummat ovat niin pieniä, etten koe niitä tarpeellisiksi 🙂

  • Minusta on myös harmi, että niin moni jättää mainoslinkkinsä merkitsemättä, sillä se kostautuu juuri muille, joista tuntuu, että heidän on tärkeää nimenomaan korostaa etteivät juuri heidän linkkinsä ole niitä. Pitäisi ennemminkin olla itsestään selvää, että mainoslinkit on merkitty ja jos niitä ei ole merkitty, eivät ne ole sellaisia.

 8. Tämä oli loistava ja selväntävä postaus. Itsehän en merkannut aluksi mitään postauksiin, jos linkit eivät olleet affliate-linkkejä, mutta mainoslinkkien käytön yleistymisen myötä aloin saada paljon kyselyitä, että ovatko nuo sinun linkkisi mainoslinkkejä. En viitsi jokaiselle erikseen tätä asiaa selväntää. Joten siksi varsinkin postauksissa, jossa linkkaan suoraan kauppaan, olen alkanut loppuun kirjoittaa, että postauksen linkit eivät ole mainoslinkkejä, enkä saa niistä rahallista korvausta. Tämän myötä jatkuvat kyselyt asiasta ovat loppuneet. Joten toisille lukijoille tuntuu olevan hyvin tärkeä asia tai eivät tavallaan halua usko, että kyseessä ei ole mainoslinkki, jos en erikseen sitä korosta ettei ole, vaikka jo pelkästään se, että en laita postaukseen sis. affliate-linkkejä, pitäisi kertoa etteivät linkit ole mainoslinkkejä vaan siitä pitää olla toisille kirjallinen ”julistus”. 🙂

  Olen samaa mieltä noista linkkien käytöstä, sehän on juuri sitä aitoa blogin kautta tienaamista. Voi innostuneesti kirjoittaa tuotteesta mistä pitää, ilman paineita ja linkin kautta kertoa ostopaikan ja sitä kautta mahdollisesti ostosuorituksen kautta saada siitä tekemästään postauksesta pienen korvauksen. 🙂 Maksetuista yhteistöistä on ihan erilainen paine kirjoittaa postausta, vaikka Suomessa saakin jopa niissä kirjoittaa todella vapaasti omat mielipiteensä, toisin on muualla maailmassa, jossa ymmärtääkseni maksetut postaukset voivat olla paljon tiukemmin saneltuja kuin meillä. Suomessa mielestäni varsinkin blogien mainostus on hyvin avointa, kaikki kertovat tunnollisesti affliate-linkeistä, kaupallisista yhteistöistä ja varsinkin kosmetiikkabloggaajat merkkaavat todella tunnollisesti pr-näytteet postauksiinsa, tämä ei ole muualla maailmassa ollenkaan itsestäänselvyys.

  • Hirveän harmillista tosiaan, että juuri sen vuoksi, etteivät kaikki mene reilun pelin sääntöjen mukaan, voi lukijoilla olla epävarma olo siitä, ovatko linkit mainoslinkkejä vai eivät.

   Ja tuo on kyllä totta, että Suomessa maksetut yhteistyöpostaukset saa kirjoittaa varsin vapaalla tyylillä. En ainakaan itse ole koskaan törmännyt yhteenkään tahoon, joka olisi sanellut sisältöä mitenkään, lähinnä esittänyt suuntaa antavia toiveita, että olisi kiva, jos postaus sisältäisi maininnat siitä, että tuotteet on valmistettu niin ja näin tai muuten heittää jonkun lähestymistavan aiheseen. En sulje itse mitenkään noiden maksettujen postausten mahdollisuutta pois, mutta olen aina huomannut niitä tehdessäni, että jotenkin se ajatus siitä, että postauksesta on sovittu saa aikaan, etten kirjoita niin suurella ilolla.

   Kosmetiikkabloggaajat ovat minusta Suomessa pääsääntöisesti kyllä todella esimerkillisiä linkkien merkkaajia. Lifestyle-puolen blogeissa taitaa olla eniten niitä, joille käytännöt eivät ole tuttuja tai jotka tietoisesti sitten jopa rikkovat niitä muiden harmiksi.

 9. Olen nykyisin siirtynyt paljon Youtubeen katsomaan amerikkalaisten vloggaajien videoita. Siellä nämä affiliate-linkit tuntuvat olevan aika negatiivinen asia (moni niitä kritisoi). Tästä postauksesta tykkäsin erityisen paljon siksi, että kerrot rehellisesti työstäsi ja tuloistasi. Kaupalliset yhteistyöt ovat mielestäni myös ok. Toki haluan niistä ilmoitettavan selkeästi ja kaikki eivät näin tee – olen siis usean blogin entinen lukija. Mielestäni eBay-linkit ovat erityisen hyviä… en millään jaksa selata luotettavaa myyjää sekä oikeaa tuotetta. Kieltämättä olen myös pyrkinyt suosimaan pieniä suomalaisia yrityksiä, jotka K-beautya myyvät.

  Eleven täytyisi vielä kokeilla. Nyt vain kaapit pullistelevat tuotteita 😉 Kosmetiikka-addikti, kun olen.

  • Joo, ja minä en tosiaan ole millään tapaa kaupallisia yhteistöitä vastaan ja jos bloggaaja vain osaa kirjoittaa sujuvasti ja löytää aiheeseen hyvän kulman, niin nehän ovat vain loistavia ja on mukava tietää, että bloggaaja saa myös työstään palkinnon. Usein noiden kaupallisten yhteistyöpostausten sisällön tekoon nimenomaan sitten myös satsataan enemmän kuin muiden postausen. Itselläni onkin lähinnä korvien välissä aina, että postauksen pitää sitten myös satsata ja se heti tuo pienen stressin, mikä vähentää omaa kirjoittamisen iloa.

   Minustakin tuntuu, että varsinkin eBay-linkit ovat käteviä, kun tuotteiden myyjät löytyvät niin helposti eikä tarvitse itse etsiä. 🙂

 10. Blogistasi on löytynyt niin paljon hyviä tuotevinkkejä, että koen ainakin itse että teen mielelläni ostoksen sitä kautta ja toivottavasti myös tuen blogia tällä tavoin. Mieleen jää välillä aina pyörimään jotain hyviä tuotevinkkejä ja palaan välillä lukemaan postauksesi tuotteesta ja sitä kautta ebay linkkiin. Suorat linkit ovat siis olleet käteviä ja toivon, että niitä on jatkossakin.
  Minulle on myös jäänyt tunne siitä, että kaikki hehkuttamasi tuotteet ovat oikeasti toimivia itselläsi ja blogistasi paistaa aitous ja innostus kosmetiikkaa kohtaan.

  Kateus on turhaa ja onnellisempi on itsekin jos toivoo muillekin hyvää ja pystyy iloitsemaan toisen puolesta! Tätä ajattelutapaa voi työstää jokainen itsekin kun huomaa kateuden piston, niin usein huomaa että toisen hyvä ei ole itseltä pois.

  • Ihana kuulla! <3 Tuntuisi tosiaan hassulta postata sellaisista tuotteista, joita en voisi hehkuttaa itselleni tai jollekin tietylle kohderyhmälle, johon en itse välttämättä kuulu, mutta tiedän monen lukijani kuuluvan. Sanon myös aina, että ei ole huonoja tuotteita, on vain erilaisia tarpeita ja minusta se pitää hyvin paikkansa. Toki jokainen tuote ei tietenkään sovi jokaiselle, mutta kun kuvailen tuotteiden ominaisuuksia, niin kyllä minulle on tärkeää, että ne myös sellaisia ovat, kun joku kokeilee tuotetta. Turha siis vaikka väittää, että joku voide jättää todella mattaisen pinnan jos se ei sitä tee, mutta turha myös sanoa, että se on huono, koska saa oman ihoni mattaisuutensa vuoksi kiristelemään jos se johtuu siitä, ettei oma ihoni ole rasvoittuva eikä se siksi kaipaa sellaista tuotetta. Sen sijaan voin heti hehkuttaa, että nyt rasvoittuvasta ihosta kärsivät kuulolle, sillä tuote sopii nimenomaan heille. 🙂

   Ja niin totta nuo viimeiset lauseesi! 🙂

 11. Itse mielelläni ostaisin affi-linkkien kautta, mutta olen vähän hidas päätöksentekijä. Monesti kyllä linkkaan blogin linkistä kauppaan, mutta yleensä juuri silloin en ole vielä valmis tekemään ostopäätöstä. Ei ole juuri sillä hetkellä tarvetta, tai nettipankkitunnuksia. Sitten parin päivän tai viikon päästä, kun tuotteen ostan, en enää jaksa mennä blogiin etsimään ko linkkiä. Mielellä tukisin yrittäjiä, ja tämän takia voisitte puolestani saada rahaa jo ihan linkkikäynneistä :).

  • Minusta on kuitenkin tärkeintä, että postaus on antanut kipinän hankkia tuotteen vaikka ostopäätös syntyisi myöhemmin eikä ostosta tehtäisi linkin kautta. Loppujen lopuksi rahaa enemmän kyse on kuitenkin juuri siitä, että saa auttaa muita löytämään kivoja tuotteita – tai ainakin näin sen minusta pitäisi olla. 🙂

 12. Moikka! Täällä yksi suht uusi vakkarilukija.
  Mua kiinnostaisi kauheasti tietää, että kun kokeilet koko ajan uusia kosmetiikkatuotteita, niin onko sulla tästä huolimatta joitain tuotteita, joita säännöllisesti käytät kuukaudesta toiseen?

  • Ihanaa, mukava kuulla, että olet löytänyt blogini! 🙂

   Ei oikeastaan ole sellaisia tuotteita, joita käyttäisin jatkuvasti, sillä minulla on periaatteena, etten osta samaa tuotetta uudelleen. Lipsun tästä joskus ihan vähän (siniraitaista Bepanthenia löytyy kotoa aina esimerkiksi), mutta vain hyvin, hyvin harvoin. Tuntuu, että maailma on niin täynnä uusia ihania tuotteita, että olisi tylsää jumittaa samoissa vanhoissa, sillä vaikka ne olisivat kuinka hyviä tahansa, voi jossakin olla tarjolla vieläkin parempia. 🙂

 13. Minä käytän ilmaisua ”voitte klikata linkkiä vapaasti, en saa sen kautta tehdyistä myynneistä mitään komissiota” 🙂 minulta on monesti kysytty mitkä ovat mainoslinkkejä ja mitkä eivät. On ainakin kerrottu selkeästi koska kaikki eivät halua käyttää mainoslinkkejä enkä minä ainakaan harrasta mitään piilomainontaa affilinkeillä. Mukava on tietysti että osa lukijoista ostaa mainoslinkkieni kautta, saan juurikin tuotettua uutta sisältöä affituloilla. Jotka eivät tosiaan tälläisellä pienbloggaajalla kovin suuret ole, niitä ei tod kannata kadehtia ;D

  • Todella tylsää tosiaan, etteivät kaikki merkitse affi-linkkejä selkeästi, mikä saa sitten lukijat tietysti epäilemään muidenkin kohdalla asiaa. Toivottavasti tästä päästään pian ja bloggaajat ymmärtävät linkkien merkitsemisen tärkeyden. 🙂

 14. On ihan mahtavaa, että tällaisia blogeja voi vapaasti käydä lukemassa. Sinulla Virve on alan korkeakoulututkinto ja monipuolista alan työkokemusta, niin on todella mukava lukea asiantuntevaa ja innostavaa tekstiä. Pidän myös siitä, että blogista selviää mistä jotakin tuotetta voi ostaa. Näillä tuotesivuilla voi sitten tarkemmin tutustua esim. tuoteselosteeseen ja asiakkaiden arvioon, joita myös lueskelen ennen ostopäätöstä. Jokainen aikuinen vastaa itse ostoksistaan.

  Tasokkaan blogin pitäminen ja jatkuva ylläpito vie paljon aikaa. Siihen mahdollisesti liittyvät korvaukset ovat paikallaan. Kyllähän blogin pitokin myös maksaa. Tuotteita ja materiaalia pitää itsekin ostaa, tehdä matkoja ja ostella paljon sellaistakin mistä lukijat haluavat tietää. Minusta olet jokaisen pennosen ansainnut. Sinä teet niin paljon työtä. Se on ihan päivänselvä asia.

  Ainakin minä olen saanut ihan valtavasti tästä blogista. Kosmetiikan maailma on avautunut aivan toisella tavalla.

 15. Vaikka yhteistyöpostaukset tuntuvat vieraalta, voisi yhteistyö esimerkiksi tuotteiden kehittämisen parissa olla mielekästä. Monilla nettikaupoilla ja kosmetiikkayrityksillä on tarvetta sisällön tuottamiseen sivuillensa, jolloin yhteistyö on läpinäkyvämpää kuin omassa blogissa tuotettu. Ihan mielelläni lukisin elevenin sivuilta Virven top 10 listat tai ostaisin Virven boxin. Näitä on maailmalla nähty. Mikään ei estä sinua pistämästä pystyyn K-beauty ihonhoidon konsultaatioita tai kursseja.

  • Joo, tuollaiset erilaiset yhteistyöt ovat kyllä loistavia juttuja ja kommentissasi tuli loistavia ideoita – ehkä jopa varastan niistä vielä jonkun. 😉

   • Virven / elevenin Beauty Boxia kannatan minäkin ihan ehdottomasti! Jos sellaisen voisi tilata vaikka muutaman kuukauden välein, olisi ihan huippujuttu!

    Esimerkiksi vuodenaikojen mukaan nimetyt eli Virven/elevenin kesän kuumimmat, syksyn suloisimmat, talven timantit jne? Takuulla olisi ihanat sisällöt, jos sinä saat päättää ja vaikka osittain valita esim. elevenin ja K-Beautyn suursuosikkien mukaan <3 Oi että, tuli ihan vesi kielelle sitä ajatellessani.

    Nuo joulukalenterit kun ovat vain kerran vuodessa… 🙂

 16. Hyvä, nyt tiedän ostaa tuotteet postauksesi kautta. En ole asiaa ajatellut, koska sillä ei ole minulle mitään merkitystä. Blogisi on tosi laadukas ja rentouttavaa lukemista, ja jos voin jotain antaa takaisin, niin mielelläni sen teen. Voisitko laittaa vaihtuvat top-10 tuotteet johonkin kulmaan, ja linkit suoraan kauppoihin? Ei sitten tarvitsisi etsiä oikeaa postausta, kun tekee mieli jotain uutta.

  • Kiva idea tämä ”vaihtuvat top-10 tuotteet”.

   Kommentoin tähän samaan, että hyvä ja avaava kirjoitus, Virve 🙂

   Semmoista kysyisin puolestani minä, että kuinkas kauan minkäkin postauksen linkit on ’voimassa’ eli saatko komissiota vaikka pari vuotta vanhan postauksen linkin kautta? Sori jos tää on vähän tyhmä kysymys, mutta olen käyttänyt aivokapasiteettini tänään jo töissä ;D Osaan arvailla, mutta annan sun selittää ihan itse 🙂

   • Kiva idea tuo vaihtuva TOP-lista, täytyykin alkaa suunnitella sitä! Kiitos vinkistä. 🙂

    Ja minusta tästä aiheesta ei Niina ole olemassakaan tyhmiä kysymyksiä ja hyvä vain, jos saa täällä avata asioita, jotka ovat epäselviä. 🙂
    Nuo mainoslinkit ovat periaatteessa voimassa niin kauan kuin ne vaan toimivat, mutta joskus voi olla, että joku firma on voinut lopettaa affiliate-yhteistyönsä vuosien aikana. Tällöin linkki ei enää välttämättä ohjaa lukijaa edes oikealle sivulle. Pääsääntöisesti ne kuitenkin toivat, eli jos nyt siirryt vaikkapa toista vuotta vanhan blogipostaukseni linkistä elevenin verkkokauppaan ja ostat sieltä ihan mitä tahansa, saan komission. 🙂

 17. Tosi hyvä kirjoitus 🙂 Vaikka en täysin samaa mieltä olekaan, mutta ei tietysti tarvitsekaan 😀 Ymmärrän silti sinunkin näkökantasi erittäin hyvin.

  Minulla on blogissani sekä kaupallisia yhteistöitä että affiliate-linkkejä, ja affi-linkkejä vasta viime kesästä lähtien. Täysin päinvastoin kuin sinä, olen kokenut kaupalliset yhteistyöt enemmän omikseni ja affi-linkit taas vieraiksi.

  Affi-linkkeihin on aina liittynyt minun mielessäni mahdollisuus (ja joidenkin bloggajien kohdalla jopa todennäköisyys), että ko. bloggaaja esittelee affi-linkitettyjä tuotteita ensisijaisesti tienausmotiivilla, _ei_ sillä motiivilla, että hän esittelisi tuotteet muutenkin koska on niistä innoissaan. Lukijalla ei loppukädessä koskaan voi olla tietoa siitä, millä motiivilla bloggaaja kirjoittaa tuotteesta, jonka mainostamiseen liittyy taloudellinen hyöty. Sinut tuntevana totta kai tiedän, että intoilisit kaikista affi-linkittämistäsi tuotteista muutenkin, mutta valitettavasti kaikkien bloggaajien kohdalla ei ole näin. Minusta lukijoilla on ihan perusteltu syy kyseenalaistaa, onko affi-linkitetty tuote esitelty siksi, että se voi hyödyttää bloggaajaa taloudellisesti, jolloin henkilölle on luonnollisestikin mielekästä hehkuttaa myös vähemmän kivaa tuotetta, vai onko se tuote jonka bloggaaja joka tapauksessa vilpittömästi esittelisi. Koska olet fiksu nainen niin toivon ja luulen, että varmasti ymmärrät mitä tarkoitan 🙂 Tottahan toki blogimaailmassa on bloggaajia, jotka harkiten miettivät minkä hehkutustuotteen kautta voisivat tienata. Ja ei, blogillaan tienaamisessa ei todellakaan ole mitään väärää, mutta tavoissa tienata voi olla kyseenalaisuuksia.

  Toki sama pätee myös kaupallisiin yhteistöihin, eli yhtä lailla niiden kohdalla lukija saa miettiä, millä motiivilla bloggaaja on lähtenyt yhteistyöhön mukaan. Lukija voi arvioida yhteistyön luontevuutta ja tapaa, jolla bloggaaja esittelee asian, ja loppupeleissä vain lukijan luottamus bloggaajaa kohtaan ratkaisee kuinka uskottavana yhteistyö näyttäytyy. Kukaan kaupallisiin yhteistöihin mukaan lähtevä bloggaaja ei varmastikaan kiellä maksetun palkkion hyötyä, eli tottahan toki myös palkkio vaikuttaa, toisille enemmän, toisille vähemmän. Toiset ovat halukkaampia ottamaan vastaan jokaisen tarjotun yhteistyön koska jollain ne laskut on maksettava, ja työ on työtä, mutta toiset valitsevat harkiten ja lähtevät mukaan vain sellaisiin yhteistöihin jotka tuntuvat oikeasti omilta jutuilta ja aiheilta, joista kirjoittaisi muutenkin. Ihan niinkuin affi-linkitetyt tuotteet jollekin toiselle bloggaajalle.

  Minulle kaupalliset yhteistyöt ovat aina olleet affi-linkkejä luontevampi juttu toteuttaa. Lähden mukaan vain yhteistöihin jotka herättävät aidon kiinnostukseni tai ovat juuri sitä ”tästä kirjoittaisin muutenkin” -kategoriaa. Olen jättänyt monet todella rahakkaatkin yhteistyöt väliin koska markkinoitava asia ei ole sopinut blogiini eikä kiinnosta minua. Toki – tätä lukijat eivät tiedä ja heillehän näkyvät vain ne yhteistyöt joille olen sanonut ”kyllä”, joten yhtä hyvin he voivat olettaa että lähden mukaan joka ikiseen yhteistyöhön. Mutta minulle riittää, että itse tiedän yhteistyöni motiivit ja rehellisyyden. En halua olla enkä ole sellainen ihminen, joka mainostaa jotain asiaa – tai tekee mitä tahansa – vastoin luontaista kiinnostusta vain rahallisesta kannustimesta. Jos minun pitäisi niin tehdä, olisi varmasti aika etsiä toinen työ ja miettiä, mitä arvopohjalleni on tapahtunut. Olen kokenut, että arvomaailmani ja rehellisyyteni välittyy myös lukijoilleni, mutta totta kai on varmasti heitäkin jotka miettivät, ihan niinkuin minä monien blogien affi-linkkien äärellä, ”Hmmm, nyt se on mukana tällaisessa kun sille maksetaan”… Se on täysin ymmärrettävää.

  Juuri tänään blogissani on taas ilmestynyt kaupallinen yhteistyöpostaus; yksi mieleisimpiä yhteistyökumppaneitani, Dermosil. Olen tykännyt Dermosilin tuotteista ja koko konseptista jo yli 10 vuotta, ja aivan todella ilolla heidän tuotteitaan markkinoin 🙂 <3 Kirjoitit, että sinusta tuntuu vastenmieliseltä ja ahdistavalta kirjottaa kaupallista yhteistyöpostausta, kun tiedät, että se on "pakko" kirjoittaa. Voin ymmärtää tämänkin asenteen, mutta minulle se näyttäytyy juuri toisin päin; "jess, nyt pääsen taas kirjoittamaan Dermosilin tuotteista…!" Jos Dermosil minulle siitä haluaa vielä korvauksen maksaa, en tietenkään kieltäydy. Päin vastoin, ihan kuten sinäkin, olen tehnyt blogini eteen todella paljon työtä ja myös mainostanut lukuisia yrityksiä ja tuotteita vuosikaudet täysin ilmaiseksi, ja koen, että on täysin kohtuullista, että alan jossain vaiheessa saada korvaustakin yrityksille tekemästäni markkinoinnista.

  Hyvin toimiva, luonteva kaupallinen yhteistyö hyödyttää kaikkia osapuolia; sekä mainostajaa, sisällöntuottajaa että lukijaa. Mielestäni valitsen omia yhteistöitäni juuri tällä perspektiivillä, ja mietin aina, kiinnostaako aihe myös Karkkipäivän lukijoita = voinko tarjota lukijoille jotain mikä hyödyttää heitä. Ihanteellisesti toimivassa kaupallisessa yhteistyössä minä saan kirjoittaa itseäni ja/tai lukijoita kiinnostavasta aiheesta ja saan sitä kautta mielenkiintoista sisältöä blogiini, lukija saa monipuolisesti ja perusteellisesti esitettyä tietoa aiheesta ja mainostaja saa viestinsä perille ja tuotteelleen tai asialleen näkyvyyden.

  Affi-linkkeihin liittyen alan olla jo vähän pehmentynyt, mutta viiden kuukauden hitaasti käynnistyneen käytön jälkeen ne ovat edelleen minulle samalla lailla hieman vastenmielinen asia kuin kaupalliset yhteistyöt ovat sinulle. Joka kerta kun liitän affi-linkin, saan miettiä, "Koetaanko tämä nyt taas turhana, kyseenalaistetaanko motiiviani kirjoittaa näistä tuotteista, kuulostellaanko postauksen yleistä sävyäkin nyt eri tavalla kun se sisältää mainoslinkkejä"… En voi tälle mitään. Aivan kuten sinä, pidän ihan oikeutettuna että minulla on mahdollisuus tienata muutama hilu blogityöni kautta, koska mielestäni laitan siihen paljon aikaa ja sydäntä. Jos lukijat hyötyvät tai viihtyvät tuottamani sisällön parissa, ei ole väärin saada siitä jotain pientä korvausta (affi-linkeillähän ei tosiaankaan rikastu, kuten kirjoititkin). Silti, affi-linkeillä tulee todennäköisesti aina olemaan minulle toisenlainen "kaiku" kuin kaupallisilla yhteistöillä. Affit ovat helpompia ja vaivattomampia kuin yhteistöt, joihin mielestäni liittyy erilainen, painavampi "sitoutuminen". Kirjoitit, että affi-linkkien hyvä puoli on se, että bloggaaja voi viljellä niitä vapaasti ihan niin paljon ja mihin kohteisiin vain haluaa, ilman että kukaan ulkopuolinen liittyy tilaajana tähän mainostamiseen. Mutta minulle _juuri tuo_ on se, joka luo perusteen kyseenalaistukselle. Jos jokainen linkki voi hyödyttää bloggaajaa taloudellisesti, eikö hänelle ole mielekästä laittaa niitä niin paljon kuin mahdollista? Myös tuotteisiin, joista hän ei niin pidäkään? Kun jokainen positiivinen arvio jostain tuotteesta voi tuottaa kirjoittajalle tuloa, sillä on potentiaali muuttaa blogin sävyä ja uskottavuutta ratkaisevasti.

  Sinä ja minä tiedämme omassa päässämme ja sydämessämme, missä seisomme rehellisyyden ja läpinäkyvyyden kentällä. Mutta kaikki lukijat eivät sitä voi tietää. Siksi kyseenalaistus ja luottamuksen menetyksen riski on aina olemassa.

  • Kiitos ihana Sanni, että näit vaivaa näpytellä noin paljon hyviä pointteja ja tuoda tätä kantaa esiin! <3<3<3<3<3 Ihanaa, että tästä saadaan keskustelua!

   Minun täytyy kuitenkin tähän väliin vielä korostaa, ettei kellekään jää nyt väärä käsitys, ettei minulla ole mitään kaupallisia yhteistöitä vastaan missään tapauksessa ja monet bloggaajat käyttävät niihin tavallisia postauksia enemmän aikaakin tarkoittaen, että palkkio on ehdottomastikin ansaittu.

   En tosiaan sanonut missään tapauksessa, että ne "tuntuvat vastenmieliseltä ja ahdistavalta", sillä tämä ei pidä paikkaansa – pahoittelen jos ilmaisin itseäni niin, että hommasta sai sen käsityksen. Mitä itse vain sanoin ja sanoillani tarkoitin oli, että en osaa nauttia kirjoittamisprosessista samalla tavalla kun päässä jyskyttää ajatus, että koska tästä on minulle maksettu, niin tämän postauksen on oltava hyvä. Minulla ei siis ehdottomastikaan ole mitään maksettuja yhteistyöpostauksia vastaan ja varmasti niitä näkyy minunkin blogissani joskus, mutta en ensisijaisesti hakeudu tekemään niitä juuri siksi, että tieto siitä, että jonkun postauksen pitää tulla ulos joskus tiettyyn aikaan ja oltava niin hyvä, että itse koen, että siitä kannattikin maksaa vie minulta henkilökohtaisesti kirjoittamisen iloa jossain määrin, vaikka kirjoitankin tuotteesta, jonka takana seison sataprosenttisesti. 🙂 Tämän vuoksi affi-linkit tuntuvat luontevammilta.

   Olen itse melkoinen stressaajaluonne, joten otan helposti hassuistakin asioista stressiä – kuten vaikka siitä, että onko tämä yhteistyöpostaus nyt oikeasti tarpeeksi hyvä, että ansaitsen siitä palkkioni. Affi-linkeissä se on helppoa: jos postaus on ollut niin hyvä, että ansaitsen palkkioni niin se näkyy heti affi-tuloina.

   Minusta tämä on loistava aihe keskustella, jotta asioista tulee avoimempia eikä siitä vallitse outoja harhakäsityksiä. 🙂

   • ”Näppikset kuumina keskiviikkoiltana kellon lähestyessä puolta yötä… :D”

    Kiitos vastauksesta Virve, tämä heti avasi minulle paremmin suhtautumistasi yhteistyöpostauksiin, nyt ymmärrän paremmin 🙂

    Ja pahoittelut kärjistetyistä ilmaisuista, minulle jäi kirjoituksesi perusteella kuva että kaupalliset yhteistyöt ovat sinulle vastenmielisiä ja jopa ahdistavia, vaikka näitä nimenomaisia ilmaisuja ei tekstissä käytetty.

    Kokemasi fiilis voi varmaan helposti syntyä etenkin silloin, jos tarjottujen yhteistöiden joukossa ei ole ihan sellaisia jotka täysillä ”nappaisivat” ja jotka kenties ovat sellaisia ”semikiinnostavia” mutta eivät suoraan saa sormia näppikselle tai testivoidepurkkiin ^_^ 😀

    Minulla on varmaan ollut onnea yhteistöiden suhteen, kun minulle tarjottujen joukossa on ollut niin monia sellaisia, jotka sopivat blogini aihepiireihin ja omiin kiinnostuksen kohteisiini hyvin ja joista inspiroidun jo heti ehdotusta lukiessa. Tähän on selvästi vaikuttanut myös uusi blogikoti, entisessä ”kodissa” tein huomattavasti vähemmän kaupallisia yhteistöitä koska blogiini luontevasti sopivia oli niin vähän tarjolla.

    Osa yhteistöistäni on myös sellaisten tahojen kanssa (esimerkkinä vaikka Biodelly), jotka ovat näkyneet blogissani jo niin monta vuotta, että yhteistyö on yhtä luonnollinen osa Karkkipäivää kuin vaikka violettien luomivärien fiilistelyt..! <3 🙂 Myös tunnen näitä yhteistyökumppaneita henkilökohtaisesti ja töiden suunnittelu on todella vapaata ja mielipiteitä kunnioittavaa, jos esimerkiksi en ole kiinnostunut kumppanin tarjoamasta markkinointia kaipaavasta tuotteesta tai huomaan testivaiheessa että se ei sovikaan minulle, sanon suoraan että tämän jutun skippaan, ja se on täysin ok 🙂 Näin luontevalla pohjalla yhteistöitä on aivan ihana tehdä, ja kuten tuolla ylempien kommenttien keskustelussa tuli esiin, Suomessa kaupallisten yhteistöiden sisältö on hyvinkin vapaata eikä mainostaja puutu niihin tai sanele miten tuote täytyy esitellä. Tietenkään tuotetta ei haukuta yhteistyöpostauksessa, sen jokainen ymmärtää (jos tuote on niin huono että se pitää haukkua, vetäytyy jokainen järkevä bloggaaja tällaisesta yhteistyöstä), mutta kritiikkiäkin saa esittää. 🙂

    Mutta joo, jokainen on omansalainen persoona ja eri jutut sopivat eri ihmisille. Saa nähdä tuleeko minusta koskaan luontevaa affi-linkkailijaa, tai tarjoutuuko sinulle sellaisia yhteistöitä, joista inspiroidut tarpeeksi napataksesi kiinni 🙂

    • Minä olen huomannut, että voin olla jostakin asiasta aivan innoissani etukäteen ja siksi lähtenyt kaupalliseen yhteistyöhönkin mukaan, mutta sitten kun postauksen pitäisi syntyä, niin en saa istuttua alas ja huomaan näpytteleväni kaikkea muuta mahdollista kasaan juuri sen nimenomaisen postauksen sijaan. Ihan sama käy minulle, jos tiedän, että aion postata jostakin tuotteesta ja mainitsen sitten jollekin, että hei, minulta tulee siitä ihan kohta postaus. Sitten en saa kirjoitettua mitään ja tuntuu yhtäkkiä, että teen sitä, koska se ”pitää” nyt tehdä.

     Innostun siis kyllä yhteistöistä ja on firmoja, joiden kanssa mielelläni tekisinkin kaupallista yhteistyötä, mutta siis kyse on vain ihan siitä hetkestä, kun postausta pitää istua luomaan ja koen stressiä ”luomisen pakosta”. 🙂

   • Luen vain sinun ja Sannin blogia säännöllisesti ja mietin juuri tätä lukiessa, että teillä on varmaan erilainen näkökulma tähän. Mielestäni molemmille sopii juuri se tapa, jota käytätte.

    Olen saanut sellaisen käsityksen, että Virve kirjoittaa usein vain tuotteista, joista on super innoissaan. Tästä syystä en ikinä kokisi, että nuo linkit olisivat vain tienaamisen vuoksi, vaan voin luottaa, että tuote on myös loistava. Tällöin ehdottomasti haluan myös antaa sinulle tuloja hyvin vaativasta taustatyöstä.

    Teidän kummankin postaukset ovat kuin jotain pitkiä tutkimusreportaaseja, joihin on nähty varmasti todella paljon vaivaa ja aikaa. Tämän lisäksi, jos kometiikka on vielä itse ostettu, on postauksen tekeminen jopa tavallaan maksanut bloggaajalle. Taloudellinen hyöty on siis todellakin vain ja ainoastaan perusteltua.

    Itse pidän mainos/yhteistyöpostauksista silloin kun ne ovat aitoja. Jos taas terveysintoilija lifestyle-bloggaaja yhtäkkiä suosittelee Apetitin mikroateriaa, saa se vähän naurahtamaan. Tulee sama fiilis kun ostos-tv:stä tai niistä lehdissä näkyvistä törkeröistä luontaistuote”lääke”mainoksista, jotka parantavat muka kaiken.

    Hyvintoteutetut yhteistyöpostaukset ovat mielestäni kuitenkin hyviä, sillä kun bloggaaja saa tutkimustyöstään palkan, voi siihen ehkä keskittyä myös enemmän. Mielestäni Sannin blogissa yhteistyöt ovat tehty aina todella hyvin ja vaikka Sannin blogissa ruvettaisiin mainostamaan noita samoja mikroateria, luottaisin siihen varmaan 100 %, koska Sanni on blogissaan aina niin rehellinen. Minusta Sannin blogiin nuo sopivat juuri siksi, että Sanni julkaisee myös negatiivisia tuotekokemuksiaan täysin rehellisesti.

    Koen kuitenkin, että suurimmassa osassa blogeja yhteistyöt eivät ole toteutettu kovin hyvin. Ne sopivat parhaiten rehellisille bloggaajille, joille blogi on oikeasti intohimo. En kyllä lopeta yhdenkään blogin lukemista tällaisten takia, mutta en myöskään osta tällaisten ihmisten suosittelemia tuotteitakaan, koska suosituksiin ei voi täysin luottaa.

    Tiivistettynä: Pidän teidän molempien blogeista ja tyyleistä todella paljon ja tämä oli Virve huippu postaus ja kiitos kun näet niin paljon vaivaa blogisi eteen 🙂 Usein mietin, että eikö olisi hullua, jos jokainen maksaisi blogin lukemisesta vaikka euron vuodessa (miksei kuukaudessakin) ihan vapaaehtoisesti. Jos lukijoita on vaikka 10 000, olisi se aika paljon rahaa ja euron ei luulisi olevan kenellekään kynnyskysymys. Muotilehti maksaa helposti 5e ja koen, että blogit ovat moninkerroin sen arvoisia. Osa ulkomaalaisista vloggaajista taitaa tällaista palvelua ylläpitääkin.

    • Kiitos tästä, Nn (niin itseni kuin Virven puolesta :D), on ihanaa lukea että meihin luotetaan 🙂 Ja totta kai olen myös iloinen kuullessani, että yhteistyöpostaukseni välittyvät lukijallekin aitoina. Tosiaan, tyylejä on monia ja yhdelle sopii yhdenlainen tapa ansaita blogillaan, toiselle toisenlainen. Virvelle affi-inkit esimerkiksi ovat jo lähtökohtaisesti mielekkäämpi ja luontevakin tapa, koska hän kirjoittaa blogissaan niin valtavan paljon tuote-arvioita ja -esittelyjä. Minulla ei ole lähellekään yhtä tiheästi tuote-esittelyjä, joten vaikka laittaisin joka ikisen täyteen affi-linkkejä, en siitä taloudellisesti kovin paljon kostuisi. 🙂

 18. o/ Olen ollut siina uskossa, etta eleven maksaa naista mainoksista lehdelle! Tai ainakin pitaisi, silla toimivathan ne, ja sinakin saat bonuksesi myynneista.

  • Hyvä siinä tapauksessa, että saatiin luuloa korjattua enkä usko, että olet ainoa, joka on näin ajatellut. Mutta siis jos tosiaan postaan meillä myynnissä olevista tuotteista, niin en ole sopinut postauksistani kenenkään kanssa, kirjoitan niitä koska itse olen jostakin innostunut tai koen että lukijani voisivat kiinnostua. eleven ei maksa kenellekään mitään postauksista (eikä muutenkaan tee maksettuja blogipostauksia kenenekään kanssa) ja ainoastaan jos bloggaaja käyttää affiliate-linkkejä, saa hän niistä komission myyntiensä mukaan.

   elevenillä meillä on muutenkin tällä hetkellä linjauksena, että teemme mielellämme blogiyhteistyötä bloggaajien kanssa tarjoamalla heille tuotteita, joiden avulla he voivat tehdä oman halunsa mukaan ja itsensä näköistä sisältöä blogiinsa, mutta emme maksa postauksista. ”Palkkionsa” suuruuteen bloggaaja voi sitten itse vaikuttaa myyntiensä kautta affi-linkeillä: hyvin tehdystä ja kiinnostavasta postauksesta saa paremmin affi-tuloja kuin hutaistusta, mutta toki blogin kävijämääräkin vaikuttaa. Sen rakentaminen on puolestaan sitten ollut bloggaajasta itsestään kiinni jo aiemmin. 🙂

 19. Tämä oli todella hyvä postaus! Klikkailen mielelläni jatkossakin ”Virve makes me buy it”- hankintani blogisi kautta!
  En itse tykkää lukea kaupallisia yhteistyöpodtauksia, ja vallan ärsyttävää on lukea sama teksti seitsemästä eri blogista. (Tämä nyt on toki vähän kärjistettyä, mutta ymmärtänet pointin.) Mielummin luen postausta joka sisältää mainoslinkkejä, ja henkilökohtaisesti myös koen sen rehellisempänä.

  Sinä olet alasi pioneereja, etkä suotta. Lueskeltuani postauksia tytöltä joka istui vessassa haistelemassa saippuapalojaan (ensikosketukseni Lushiin, btw) en voi olla ihailematta uraasi, jonka olet luonut kovalla työllä, opiskelulla, rohkeilla päätöksillä ja tietotaidolla. On myös upeaa nähdä, että kaltaiseni hömppä kosmetiikkanarkkari on myös äärimmäisen älykäs ja rautainen ammattilainen. Ehkä siis minullakin on toivoa!

  Matkassasi mukana since 2010. Pidä toi! ❤️

  • Kiitos ihanasta kommentista ja aivan huikeaa, että olen saanut pitää sinut mukana näin kauan! <3

   Minulla ei ole itselläni lukijana mitään kaupallisia yhteistyöpostauksia vastaan ja luen monia erittäin mielelläni, sillä ne ovat usein tavallisia postauksia paremmin kirjoitettuja ja niihin on käytetty aikaa. Koska tiedostan, että niihin satsataan ja pitäisikin satsata, tulee minulle itselleni vaan sellainen olo, että apua, osaanko tehdä tästä postauksesta niin hyvän, että siitä kannattaa minulle maksaa ja siitä tulee vain heti lukko aivoihin sitä kirjoittaessa, mikä on tietysti ihan hassua. 🙂

 20. Voih. Siis just maanantaina näpyttelin itselleni eleveniltä tilaukseen sellaisia tuotteita, joista oon sun suosittelun ja intoilun takia niin innoissani (mm. foreo!!:D). Jälkeenpäin tajusin että olisin voinut tilata ne sun linkkien kautta, ja jäi harmittamaan että en niin tehnyt koska todella olisit ansainnu komissiosi siitä :’) ei varmasti suuri summa, mutta ajatuksen tasolla harmitti. Hyvä postaus, pidän sun tyylistä ja rehellisyydestä <3

 21. Meinasin jo jättää lähettämättä ja deletoida tämän kommentin, mutta menköön, vaikka voi kuulostaa todella nolostuttavan naiivilta ajatukselta 🙂

  Miksi maahantuojat ja tuotteita myyvät ja/tai valmistavat tahot eivät maksaisi jälkikäteen palkkiota tai bonusta, jos jokin blogipostaus on heidän kannaltaan hyödyllinen? Ihan vaan reilun pelin vuoksi kiitoksena ja osoituksena heidän arvostuksestaan. Saahan palkkioita ja bonuksia jälkikäteen monesta muustakin työstä ja erilaisista hyvistä suorituksista (urheilu, taide ym).

  Kuulostaa toki hassulta ajatella näin päin, mutta tällöin bloggaajalla ei olisi kirvestä niskassaan kirjoittaessaan, jolloin postaus on rento ja iloinen, mutta toisaalta myyjätahokin hyötyy paljon enemmän.

  Tuskin kukaan silti alkaa kaikkia postauksia kirjoittaa mahdollinen ja hyvin epävarma palkkio takaraivossa jyskyttäen, suomalaiset ovat siihen liian rehellisiä.

 22. Tykkään sun blogista tosi paljon Sun kirjoituksista välittyy aito innostuminen tuotteista joista kirjoitat. Ei ole kyllä kertaakaan tullut sellainen olo, et väkisin jotain vääntäisit koska on pakko.
  Oon saanut tosi hyviä vinkkejä ja löytänyt huipputuotteita sun blogin kautta. Niistä varmaan suurin osa olisi jäänyt muuten löytymättä. Käytät niin paljon aikaa ja energiaa löytääksesi meille huipputuotteita, joten on todellakin oikeutettua, että saat myös korvausta tekemästäsi työstä.
  Tuossa joku jo heittikin ilmaan ajatuksen Virve Boxista, vähänkö olis huippu idea!!! Pistäpä vakavasti harkintaan

 23. En ymmärrä sitä asennetta, että työstä ei kuuluisi palkkaa. Uskon, että laadukkaaseen blogipostaukseen menee kyllä työtä. Olen kuitenkin erittäin allerginen blogeille, jossa koko teksti vaikuttaa vain kokoonkursitulta että sinne saisi mahdollisimman paljon ängettyä niitä affi-linkkejä… En vain saa mitään iloa sellaisten blogien lukemisesta 😛 Mutta sitten on teitä bloggaajia, joista kyllä huomaa asiantuntemuksen, paneutumisen ja rakkauden lajiin, ja luotan, että affi-linkit ovat päätyneet blogiin siksi, että ne ovat bloggaajasta hyviä 🙂 Mun mielestä on myös kivaa, jos bloggaustulot mahdollistavat sen, että bloggaaja ehtii, jaksaa ja haluaa kirjoittaa muitakin kivoja postauksia lukijoiden iloksi.

  Vielä sanottava, että mietin eilen, että aikamoinen sun työura ja muu stoori! Olen lukenut blogiasi ihan alkuajoista saakka, kun olit vielä kosmemyyjä, ja nyt jo mietit mitä tuotteita voisi saada Skandi-markkinoille. Todella innostavaa. Kunpa itsekin löytäisin sen jutun, johon on valmis laittamaan koko sydämensä ja pakertamaan hulluna. Kun on intohimo, ahkeruus ja halu kehittyä, niin syntyy tuollaista jälkeä kuin mistä olet esimerkki. Upeaa Virve!

  Ihanaa syksyä sinulle ja jätä kaikki arvostelijat ihan omaan arvoonsa, ilostutat asiantuntevalla (ja välillä juuri sopivan höpsöllä :D) blogillasi meitä lukijoita!

 24. Paras lukemani aihetta käsittelevä postaus! Käytän itse mielelläni juurikin linkkaamiasi ostopaikkoja, koska se on nopeuttaa ostamista ja tykkään tuottojen käyttö -ideologiastasi.

  • (Anteeksi myöhäinen vastaus, löysin tämän kommentin nyt viikkoa myöhemmin jostain syystä roskapostikommenttien seasta, jonne se oli automaattisesti mennyt.) Kiitos, kiva kuulla, että pidit postauksesta! 🙂

 25. Hyvä postaus. Sun blogi on niin huippu ja selkeesti näät paljon vaivaa postausten eteen, joten todellakin ostan aina sun linkin kautta jos mahdollista 🙂 En ymmärrä jatkuvia yhteistyöpostauksia joissa hehkutetaan aina kaikkea, tai linkkejä jotka ei edes liity aiheeseen, tai tyyliin ”osta täältä samantyylinen paita” joka ei ole yhtään samanlainen, tai juurikin nuo nellykollaasi-postaukset 😀 Joten sun blogi on ihana ja täällä linkit on oikeesti hyviä ja monta kertaa tullutkin jotain niiden kautta ostettua!
  Mäkin haluun ostaa Virve-boxin!! (tähän sydänsilmäemojeita)

 26. Hyödyllistä tietoa! Itse aloitin eilen bloggauksen ja juuri siinä toivossa että ”nyt saan työn tästä..” Tällä hetkellä se kuitenkin tuntuu harrastukselta.. Eihän koskaan voi tietää mitä elämä tuo tullessaan. 🙂 Ihana lukea blogiasi!

Kommentointi on suljettu.