Minimalismi ja tavaroiden vähentäminen

Minimalismi on viehättänyt minua jo vuosia, mutta vasta kesällä 2018 otimme mieheni kanssa ensimmäisen radikaalin askeleen sitä kohti ja aloimme karsia kotimme tavaroita. Siitä lähtien tavaramme ovat vähentyneet pikkuhiljaa ja tällä hetkellä henkilökohtainen omaisuuteni mahtuu yhteen matkalaukkuun.

En ole edelleenkään tavoitteideni suhteen täysin maalissa, sillä minulla on yhä esimerkiksi ylimääräisiä vaatteita, joita käytän niin kauan kuin voin ja ylimääräistä kosmetiikkaa, joka vähenee pikkuhiljaa kulutuksen myötä. Tavaroideni määrä vähenee kuitenkin pikkuhiljaa.

Olen koonnut tälle sivulle linkkejä minimalismiin ja tavaroiden vähentämiseen liittyviin blogipostauksiini, joissa olen esitellyt omaa matkaani ja ajatuksieni muuttumista sekä antanut vinkkejä siihen, kuinka kuka tahansa voi vähentää omia tavaroitaan. Löydät tältä sivulta linkit yli sataan blogipostaukseen.

Toivottavasti näiden postausten sisällöstä on iloa muille, joita tavaroiden vähentäminen ja mahdollisesti jopa minimalismi kiinnostaa!


Tavaroiden vähentäminen

Kysy itseltäsi tämä tärkeä kysymys ennen kuin alat vähentää tavaroitasi – Tavaroiden karsiminen itsessään on kuin jännittävää peliä, jossa jopa vähän haastetaan itseään sekä iloitaan pienistä ja välillä vähän suuremmistakin voitoista. Kun kodista sitten on tyhjennetty kaikki ylimääräinen ja se varsinainen tavaroiden karsiminen on saatettu loppuun, saattaa kuitenkin yhtäkkiä iskeä hämmentävä olo: mitä minä nyt teen? Postauksessa pohditaan, miksi ennen tavaroiden karsimista on niin tärkeää kysyä itseltään, mitä sitten tapahtuu, kun kaiken ylimääräisen on karsinut pois.

5 erilaista taktiikkaa tavaroiden vähentämiseen – Tavaroita voi yrittää karsia monella tavalla. Tässä postauksessa esittelen viisi erilaista tapaa, joiden joukosta voi valita sen mieluisimman ja itsellään parhaiten toimivan. Mukana ovat mm. KonMari, pakkaushaaste sekä pienet tavarahaasteet.

Tämän vuoksi et onnistu vähentämään tavaroitasi – Moni on kertonut yrittäneensä vähentää tavaroitaan, mutta huomaavansa silti toistuvasti kantavansa niitä aina kotiin kuitenkin lisää. Tämä postaus summaa yhteen yleisimmät syyt siihen, miksi tavaroiden vähentäminen ei loppujen lopuksi onnistu ja auttaa ratkaisemaan nämä ongelmat.

Mistä tavaroiden vähentäminen kannattaa aloittaa? – Tämä postaus antaa vinkkejä siihen, mistä tavaroiden vähentäminen kannattaa aloittaa. Postauksessa puhutaan siitä, kuinka tärkeää on virittää ajatukset oikeaan mielentilaan, aloittaa vähentäminen oikeantyyppisestä kategoriasta, miettiä oma vähennystavoite sekä ennen kaikkea olla koskematta muiden tavaroihin.

3 auttavaa ajatusta arvokkaista tavaroista luopumiseen – Joistakin tavaroista voi olla vaikeaa luopua kun tietää, että ne ovat hankittaessa olleet kalliita. Tämä postaus sisältää neuvoja siihen, kuinka arvokkaista tavaroista raaskii helpommin luopua.

Tavaroiden karsimiseen liittyvät syyllisyyden tunteet – Joistakin tavaroista voi olla vaikeaa luopua, sillä se voi syystä tai toisesta saada aikaan suoranaisia syyllisyyden tunteita. Syyllisyys voi johtua esimerkiksi siitä, että tavara on saatu lahjaksi joltakin tai siihen voi liittyä muistoja. Postauksessa käsitellään erilaisia tavaroista luopumiseen liittyviä syyllisyyden tuntoja ja mietitään, kuinka niistä voi päästä eroon, jotta turhista tavaroista on helpompaa luopua.

Mitäs jos tavarasta luopuminen alkaa kaduttaa jälkikäteen? – Moni ei uskalla luopua jostakin tavarasta ihan vain varmuuden vuoksi, sillä pelkää, että siitä luopuminen alkaakin kaduttaa jälkikäteen. Tässä postauksessa kerron omia kokemuksiani siitä, kuinka olen tavaroista luopuessa toiminut, jotta en joutuisi tällaiseen tilanteeseen. Toistaiseksi en nimittäin ole vielä katunut yhtäkään tavaraa, josta olen päättänyt luopua.

”Pakollisia” asioita ei olekaan pakko säilyttää – Tavaroita vähentäessäni olen usein havahtunut huomaamaan, että olen säästänyt asioita vain siksi, että olen luullut, etten voi luopua niistä. Tavallisesti syynä on ollut se, että ne ovat niin yleisiä juttuja, että ”kaikillahan ne pitää olla”. Tässä postauksessa kerron, millaisten tavaroiden kautta tajusin, ettei niitä pakollisina pitämiäni asioita tarvitsekaan oikeasti omistaa.

Tämän vuoksi pidän hidasta vähennysprosessia parhaana – Tavaroita vähentäessäni olen tajunnut, että hiljaa hyvä tosiaankin tulee. Luulin aluksi, että voisin käydä koko omaisuuteni läpi yhdellä rykäisyllä, mutta sen jälkeen opin, että katson tavaroitani jatkuvasti uusin silmin ja esine, josta en ole ollut valmis luopumaan vielä edellisenä päivänä, saattaakin yhtäkkiä tuntua täysin turhalta omistaa. Tässä postauksessani kerron havaintojani hitaaseen tavaroiden vähentämiseen liittyen.

”Miksi ihmeessä luovut hyvistä tavaroista?” – Kun olen näyttänyt, mistä tavaroista olen luopunut, olen usein kohdannut ihmettelyä siitä, miksi luovun hyvistä, käyttökelpoisista tavaroista. Tässä postauksessa pohdin, mikä tekee tavarasta hyvän ja tarkoittaako se, että tavara pitää itse omistaa vain siksi, ettei siinä ole mitään vikaa ja se on edelleen käyttökelpoinen.

Kuinka monta tavaraa omistan? – Moni minimalisti pitää kirjaa kaikista omistamistaan tavaroista tai vähintään tietää niiden määrän. Itse en ole koskaan laskenut omistamiani tavaroita ja postauksessa selvennän, miksi olen myös päättänyt toistaiseksi olla laskematta niitä.

Miksi pelkäämme kyllästymistä ja tylsistymistä niin paljon? – Kun kerron vähentäneeni tavaroitani kuulen usein, ettei jokin määrä jotain riittäisi jollekin toiselle, sillä hän kyllästyisi siihen, koska kaipaa vaihtelua. Postauksessa pohdin, miksi kyllästyminen ja tylsistyminen pelottaa niin paljon, että teemme parhaamme, jotta ympärillämme on niin paljon tavaroita, ettemme vahingossakaan pääsisi kyllästymään.

Vähensin tavaroitani vuoden – nämä asiat se opetti minulle – Tässä postauksessa jaan ajatuksiani siitä, mitä olen tavaroiden vähentämisen myötä oppinut. Kerron postauksessa muun muassa siitä, kuinka hidas tavaroiden vähentäminen on sopinut minulle, kuinka tavaroiden vähentäminen on harjoittanut yleistä kykyäni tehdä päätöksiä ja puhun myös siitä, kuinka minimalismin myötä päädyin rakentamaan arjestani juuri itseni näköistä mukaanlukien päivätöiden lopettamisen.

Näin tavaroista luopuminen on hyödyttänyt minua – Tässä postauksessa kerron, millä tavoilla tavaroiden vähentäminen on hyödyttänyt minua ja helpottanut elämääni. Olen esimerkiksi alkanut huolehtia tavaroistani paremmin, eli arvostan jäljelle jääneitä tavaroitani enemmän ja pidän huolta, että ne pysyvät kunnossa ja siisteinä.

Mitä eroa on keräilyllä ja hamsterimaisella keräämisellä? – Moni selittelee tavaramääräänsä sillä, että kuulemma keräilee jotakin. Tässä postauksessa pohdin, mitä eroa on keräillä jotain sellaista, mistä oikeasti arvostaa ja koska kyse on vain hamsterimaisesta tavaran haalimisesta ja jopa suoranaisesta pakonomaisesta käyttäytymisestä.

Tavaroiden vähentäminen on muuttanut suhdettani tavaroihin – Tässä postauksessa pohdin, kuinka suhteeni tavaroihin ja niiden omistamiseen on muuttunut minimalismin myötä. Kerron postauksessa myös siitä, millä tavalla minimalismi on tuonut elämääni rauhallisuutta ja mitkä nimenomaan ovat olleet niitä juttuja, joiden myötä rauhallisuus ja oma henkinen hyvinvointini on lisääntynyt.

Kaikki henkilökohtaiset tavarani (paitsi kosmetiikka) – Tässä postauksessa esittelen, mitä henkilökohtaisia tavaroita minulla oli jäljellä elokuussa 2019. Olen koonnut postausta varten kaikki tavarani yhteen, jotta niiden määrä on helppoa hahmottaa. Sittemmin tavaroideni määrä on vähentynyt entisestään.

Kannattaako vanhat päiväkirjat säilyttää? – Olin säilyttänyt isoa kasaa vanhoja päiväkirjoja vuosia, sillä ajattelin, että haluaisin joskus vanhana lukea niitä ja muistella menneitä. Tajusin kuitenkin, ettei näiden päiväkirjojen sisältö ollut sellaista, mitä haluaisin vanhana muistaa ja päädyin hävittämään päiväkirjani. Tässä postauksessa pohdin, koska vanhat päiväkirjat on hyvä säästää ja koska niitä taas ei kannata turhaan jemmailla.

Säästin tavaroita fantasiaminälle, jota ei edes ole olemassa – Monella on kotona paljon tavaroita, jotka odottavat sitä täydellistä käyttöhetkeä. Todellisuudessa tuota hetkeä ei välttämättä koskaan tule, sillä tavarat on varattu sille fantasiaminälle, joka leipoo, askartelee, tekee käsitöitä, harrastaa ja hoitaa puutarhaa vain omissa fantasioissa, mutta ei kuitenkaan koskaan todellisuudessa. Tässä postauksessa selvennän, mitä fantasiaminälle säästetyt tavarat ovat ja miksi niistä kannattaa luopua.

Askel lähemmäs minimalismia – näin aion tyhjentää kotimme – Tämä postaus on kirjoitettu, kun suunnittelen ensimmäistä kertaa, kuinka raivaamme kotimme turhista tavaroista.

Unpacking party – mitkä tavarat tuovat minulle iloa? – Kun asuimme puoli vuotta Thaimaassa, pakkasimme sen ajaksi omat tavaramme varastokomeroon. Kotiin palatessamme noiden jo valmiiksi pakattujen laatikoiden läpikäynti oli helppo tapa käydä läpi koko omaisuutemme ja miettiä, mitkä tavarat tuovat oikeasti iloa. Tällainen tavaranraivaus on loistava toteuttaa muuton yhteydessä, jos muuttolaatikoita pakatessaan ei vielä saa luovuttua tavaroistaan.

Minimalismiprojekti etenee: Kävin läpi omaisuuteni – Tässä postauksessa kerron, kuinka Thaimaasta palaamisen jälkeen kävin läpi omaisuuttani ja millaisia aarteiksi luulemiani ja huolella varjelemiani, mutta lopulta täysin turhiksi osoittautuneita tavaroita niiden joukosta löytyi.

Tänään luovumme suuresta osasta omaisuuttamme – Tämä postaus käsittelee fiiliksiäni siitä, kuinka olemme käyneet läpi koko omaisuutemme ja juuri aikeissa luopua valtavasta määrästä tavaroita. Pohdin postauksessa, uskonko jääväni kaipaamaan jotakin ja odotin jo innolla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Palkitseva luopumisprosessi – näin tavaroista luopuminen sujui – Tavarat on loppujen lopuksi melko helppoa käydä läpi, mutta se ylivoimaisesti työläin vaihe on kuskata ylimääräisiä tavaroita ympäriinsä. Summailen tässä postauksessa, kuinka tuo varsinainen luopumisprosessi meiltä sujui ja miltä se tuntui.

Minimalistin tavarahaaste: Raivasin kodistamme vielä 500 tavaraa – Lähes puolen vuoden jälkeen jatkoin tavaran vähentämistä raivaamalla kodistamme pois vielä 500 tavaraa. Olin luullut, ettei meillä olisi enää ylimääräistä, mutta tuo haaste sai minut tajuamaan, kuinka paljon turhaa edelleen omistinkaan ja sen ansiosta olen jatkanut tavaroiden vähentämistä vielä toista vuotta myöhemminkin.

Minimalismihaaste opettaa minulle joka päivä jotain uutta itsestäni – Tässä postauksessa käsittelen sitä, kuinka tavaroiden jatkuva vähentäminen on opettanut minut tuntemaan itseni paremmin. Olen tavaroita vähentäessäni huomannut itsestäni ja mieltymyksistäni uusia asioita ja tajunnut vähitellen, mitkä ovat oikeasti niitä minulle tärkeimpiä asioita. Postauksessa käsitellään myös tavaroiden vastuullista vähentämistä.

Keittiön minimalismihaaste tuo tilaa kaappeihin ja auttaa säästämään rahaa – Keittiön kaappeihin unohtuu helposti kaikenlaista syötäväksi kelpaavaa, joka vie turhaa tilaa. Tämä postaus haastaa käymään läpi kaiken keittiöstä löytyvän ja kokkaamaan siitä ihan uusiakin juttuja.

Tee kodistasi helpommin siivottava näillä minimalistin vinkeillä – Minimalistisen kodin etuna on usein se, että se on nopeaa siivota ja helppoa pitää siistinä. Tavaroitaan ei kuitenkaan tarvitse välttämättä karsia minimiin, jos tavoittelee samaa, sillä tämä postauksen vinkeillä kenen tahansa kodista saa helpommin siivottavan ja yleisilmeeltään siistimmän.

Kuinka kumppanin saa vähentämään tavaroita? – Moni tavaroitaan karsinut kokee ongelmaksi, ettei kumppani ole samalla tavalla halukas vähentämään tavaroitaan. Tässä postauksessa listaan asioita, joista voi olla apua tällaisessa tilanteessa.

Minimalistinen elämä tavaroiden vähentämisen jälkeen – Tavaroiden vähentäminen on usein minimalismin keskiössä, mutta moni ajattelee sen helposti määränpääksi. Oikeasti minimalismi ja tavaroiden vähentäminen ovat vain työkaluja, joiden avulla voi saavuttaa niitä asioita, joita oikeasti haluaa elämäänsä.


Minimalistinen elämäntyyli

Mistä minimalismissa oikeasti on kyse ja kuinka siinä pääsee alkuun? – Tämä postaus selventää, mitä minimalisti oikeastaan tarkoittaa ja kumoaa harhakäsityksen siitä, että kaikesta tarvitsisi luopua, jos on minimalisti. Tämä postaus kannattaa lukea, mikäli minimalismi kiinnostaa ja miettii, kuinka sen kanssa pääsisi alkuun.

Minimalismin tärkein kysymys on miksi – Jos ei ole selvittänyt itselleen, miksi omia tavaroitaan haluaa vähentää, onnistuu hommassa vain harvoin. Tässä postauksessa käyn läpi, kuinka tärkeää on pohtia omia syitään ja motiivejaan tavaroita vähentäessä, sillä ilman niitä maaliin ei yleensä pääse.

Millainen minimalisti olet – 7 erilaista tyyppiä – Minimalisti-sanalla ei ole vain yhtä määritettä ja minimalisti voi olla monella tavalla. Kokosin tähän postaukseen seitsemän yleisintä minimalistia, jotka kaikki toteuttavat minimalismia keskenään eri tavoilla. Postauksen avulla voi tunnistaa, millainen minimalisti itse on tai haluaisi olla.

Tämän vuoksi haluan puhua minimalismista – Olen päätynyt pitkään jatkuneen ketjureaktion kautta elämään minimalistista elämää ja puhun siitä mielelläni, mutta toivon, etteivät ihmiset vertailisi omaa elämäänsä esimerkiksi minun elämääni ja valintoihini. Tämä postaus avaa syitä siihen, miksi koen tärkeäksi puhua minimalismista blogissani.

KonMari ja minimalismi – näin ne eroavat toisistaan – Moni sekoittaa trendikkään KonMari-metodin ja tavaroiden vähentämisen minimalismiin. Tämä postaus selventää, mitä yhteistä KonMarilla ja minimalismilla on sekä tarkentaa, miksi ne eivät kuitenkaan ole ollenkaan sama asia.

Onko minimalismi vain hyvätuloisten etuoikeus? – Tässä postauksessa pohdin, onko jokaisella varaa olla minimalisti ja karsia tavaroitaan, vai onko kyse vain hyvätuloisten etuoikeudesta.

Kuinka yökyläily minimalistin kodissa onnistuu? – Olemme karsineet kodistamme ylimääräiset tavarat niin, että lähes kaikkea on vain kahden ihmisen tarpeisiin. Postauksessa selitän, mitä tämä tarkoittaa yövieraiden kannalta ja kerron, kuinka esimerkiksi vuodevaatteet ja pyyhkeet järjestyvät yövieraille.

Kun omaisuus mahtuu matkalaukkuun – Olen vähentänyt tavaroitani viime vuosien aikana paljon. Tämän postauksen kirjoittamisen aikaan henkilökohtainen omaisuuteni mahtui kosmetiikkaa lukuunottamatta matkalaukkuun.

Päätin jäädä testieläkkeelle – mitä ihmettä? – Olen minimalismin myötä leppoistanut elämääni usealla tavalla ja yksi näistä tavoista oli päivätöiden lopettaminen. Halusin hypätä pois oravanpyörästä, jossa raadetaan ensin vuosikymmeniä ja sitten vasta hyvällä onnella ja joskus vain puolikuontoisena päästään nauttimaan eläkepäivistä. Päätin kokeilla, millaista olisi jäädä eläkkeelle jo 33-vuotiaana – ainakin kokeilumielessä.

Onko minimalismi yhtä tuskaa ja kärsimystä? – Kun olen vähentänyt tavaroitani, olen todennut niistä monien kohdalla, etteivät ne enää tuota minulle iloa. Tässä postauksessa pohdin, tuottaako mikään minulle enää iloa, vai onko minimalismi vain pelkkää puutetta ja kurjuutta, kun lähes kaikesta luovutaan.

Minimalisti matkustaa: Kuukauden tavarat 30 litran reppuun – Lähdin kuukaudeksi Pariisiin ja pakkasin kaikki mukaan lähteneet tavarat selkäreppuun. Postauksessa näytän, mitä kaikkea pakkasin kuukaudeksi mukaani ja esittelen muun muassa, kuinka pieni määrä vaatteita minulle riitti ottaa mukaan.

Viimeisin päähänpisto: Omaisuus reppuun ja kohti Aasiaa – Tässä postauksessa kerron, kuinka keksimme lopettaa työmme, karsia tavaramme minimiin ja lähteä lopulta kiertämään Aasiaa vain reput selässä. (Loppujen lopuksi ehdimme karsia tavaramme, mutta koronaviruksen vuoksi emme päässeetkään lähtemään.)

Älä sorru tähän yleiseen virheeseen minimalismista innostuessasi – Minimalistisen elämän ihannoinnin myötä maalaa helposti mielessään kuvan siitä, millaista minimalistisen elämän tulee olla ja mitä minimalistin tulee omistaa. Moni tulee tämän vuoksi sortuneeksi uusiin tavaroihin, jotka vaikuttavat täydellisiltä minimalistiseen ihanne-elämään. Tämä postaus auttaa välttämään nuo usein varsin turhat hankinnat.

Tämän vuoksi vaaka ei kuulu minimalistiseen elämääni – Minimalismin ajatuksena on pitää vain ne tavarat, joista on itselleen iloa tai hyötyä. Vaikka vaakaa pidetäänkin usein kodin perusjuttuna, ei siitä ole minulle iloa tai hyötyä, joten olen itse luopunut siitä. Tämä postaus summaa, miksi olen tullut siihen lopputulokseen.

Minimalismi toi helpotusta matkastressiin ja pakkaamiseen – Olen matkustellut paljon ja ollut jopa usemman vuoden ajan töissä laivalla, joten pakkaaminen on ollut puuhaa, jota minun on täytynyt usein tehdä. Ennen stressasin siitä ja mietin, onko kaikki tarvittava varmasti mukana, mutta minimalismin myötä tähän on tullut helpotusta. Tässä postauksessa kerron, mistä se johtuu.

Minimalismin myötä en enää yritä tehdä enemmän töitä tienatakseni lisää – Minimalismin myötä tajusin, että en oikeasti tarvitse enemmän rahaa ollakseni onnellisempi, vaan minun piti vain haluta vähemmän ollakseni tyytyväisempi.  Tässä postauksessa kerron ensimmäisiä kertoja siitä, kuinka minimalismi sai minut vähentämään työn määrää, jotta voisin nauttia elämästä enemmän.

Näin minimalistinen elämä on sujunut – Tämä postaus on kirjoitettu kolmisen kuukautta sen jälkeen, kun olimme tehneet kodissamme suuren raivausurakan ja olin hetkellisesti lopettanut tavaroiden karsinnan. Kerron postauksessani, kuinka pienemmän tavaramäärän kanssa eläminen on tuntunut tuovan sekä fyysistä että henkistä helpotusta elämään ja totean, kuinka se on vaikuttanut pukeutumiseeni.

Minimalismi voi avun kuluttavaan päätösväsymykseen – Kun arki on täynnä tavaroita ja asioita, joutuu jatkuvasti ihan huomaamattaankin tekemään pieniä päätöksiä, jotka kuluttavat mieltä. Moni on ratkaissut tämän vähentämällä tarpeellisten päätösten määrää ja minimalismi tuo siihen usein automaattisesti helpotusta. Tässä postauksessa kerron, millaisilla tavoilla minimalismi on helpottanut omaa päätösväsymystäni.

Tämän vuoksi tuntuu hyvältä omistaa vähemmän – Tämä blogipostaus summaa yhteen ajatuksiani siitä, miksi tuntuu paremmalta omistaa vähemmän kuin enemmän. Postauksen esimerkkinä on meikkisivellinkokoelmani, joka on postauksen jälkeen edelleen pienentynyt huomattavasti.

”Onpas askeettista!” – väärinymmärretty minimalismi – Moni luulee, että minimalismi tarkoittaa, että kaikesta on luovuttava ihan vain luopumisen vuoksi ja kotona on oltava tyhjää, jotta voi olla minimalisti. Tämä postaus selventää, miksi minimalismi ei tarkoita millään tapaa askeettista elämää, josta ilot puuttuvat, vaan nimenomaan elämää, joka on täynnä iloa ja pelkkiä ihania asioita.

Minimalistista elämää – Haaveilen pakettiautossa asumisesta – Vähäisillä tavaroilla eläminen houkuttaa minua paljon. Tämän lisäksi olen viehättynyt ajatuksesta asumisesta pienessä tilassa ja ennen kaikkea siitä, että tuo tila kulkisi mukanani ja mahdollistaisi liikkumisen minne tahansa. Tässä postauksessa pohdin, miksi pakettiautoon muuttaminen houkuttelee minua.

Minimalismi toi elämään rauhallisuutta – Minimalismi on tuonut elämääni paljon hyvää ja yksi näistä hyvistä asioista on sen tuoma rauhallisuuden tunne. Tässä postauksessa kerron, mitä tuolla rauhallisuudella tarkoitan ja kuinka se elämässäni näkyy.

Minimalismin paradoksi: Tavaroista luopuminen voi saada elämän pyörimään tavaroiden ympärillä – Minimalismin ideana on, ettei tavaroita tarvitse ajatella, jolloin elämässä jää tilaa muille, tärkeämmille asioille. Jos tavaroitaan kuitenkin yrittää jatkuvasti vähentää, voi se saada elämän päin vastoin pyörimään tavaroiden ympärillä. Tämä postaus summaa ajatuksiani aiheesta ja kerron, kuinka itse laitoin hommalle stopin.

Minimalismin 11 positiivista vaikutusta elämässäni – Minimalismi näkyy konkreettisesti tavaroiden vähentymisenä, mutta hyödyt, jotka minimalismi on elämääni tuonut, ovat paljon tavaroita syvemmällä. Tässä postauksessa listaan 11 positiivista vaikutusta rahan ja ajan säästämisestä parempaan itsensä tuntemiseen ja merkityksellisemmän elämän löytämiseen.

5 tapaa kokeilla minimalismia – Saan usein kuulla, että elämä kodissa, jossa olisi vähemmän tavaroita kiinnostaisi monia, mutta siihen pisteeseen pääseminen tuntuu niin työläältä, ettei projektia halua edes aloittaa. Tässä postauksessa annan viisi vinkkiä siihen, kuinka minimalismia voi helposti kokeilla pienemmillä osa-alueilla.

33 YouTube-kanavaa minimalismista ja yksinkertaisemmasta elämästä – Minimalismi voi näkyä ekämässä usealla eri tavalla. Tämä 33 YouTube-kanavan lista sisältää hyvin erilaisia tyyppejä, jotka jokainen toteuttavat minimalismia erilaisella tavalla ja erilaisella tasolla.Laajan kirjon näkeminen muistuttaa siitä, ettei ole vain yhtä “oikeaa” tapaa olla minimalisti.


Minimalismi ja shoppailu

Tämän vuoksi ostolakko on huono idea – Moni haluaa nykyään ryhtyä ostolakkoon, mutta itse en pidä sitä hyvänä ideana, sillä se keskittyy tavallisesti vain rajoittamaan omaa käytöstä, mutta ei opeta tunnistamaan ostamisen tarvetta aikaansaavia tekijöitä. Tässä postauksessa kerron, mikä on minusta ostolakkoa parempi idea.

Näin pääsin eroon shoppailusta – En ole aina ollut minimalisti ja shoppailu on ennen tuonut minulle suurta iloa. Tämä postaus kertoo siitä, kuinka opin olemaan tyytyväinen siihen, mitä jo omistan ja saatoin sen myötä lakata miettimästä, mitä haluaisin ostaa – tai oikeastaan, mitä en saisi nyt ostaa. Postauksessa on vinkkejä siihen, kuinka omia ajatuksiaan voi muuttaa, jotta ei jatkuvasti tunne halua olla ostamassa jotain uutta.

7 tapaa välttyä kiusaukselta olla ostamatta uutta – Olen koonnut tähän postaukseen seitsemän konkreettista vinkkiä siihen, kuinka kannattaa toimia, jotta shoppailun voi lopettaa. Näiden avulla jokainen voi oppia hillitsemään ostohalujaan ja lopulta jopa pääsemään niistä yli.

Shoppailu ei enää tuokaan reissuun nautintoa – Olen matkustellut paljon ja yksi lempparipuuhistani matkustaessa oli ennen kaupoilla kiertely ja shoppailu. Tässä postauksessa pohdin sitä, kuinka huomasin, ettei shoppailu ja uuden ostaminen enää kiinnostakaan minua enää edes matkustaessa.

Päätin luopua shoppailusta – näin esimmäiset 6 kuukautta ovat sujuneet – Shoppailun lopettaminen oli minulle tietoinen päätös ja tässä postauksessa kerron ensimmäisen puolen vuoden jälkeen fiiliksiäni siitä, miltä se on tuntunut. Esittelen postauksessani myös, mitä välttämättömiltä tuntuvia hankintoja olen noiden kuukausien aikana tehnyt.

Reissu Souliin testasi suhteeni shoppailuun – Matkustin muutamaksi viikoksi yksin Souliin, joka tunnetaan shoppailuparatiisina. Jännitin etukäteen hieman, lankeaisinko matkalla pahoihin kiusauksiin, mutta selvisin lopulta reissusta kotiin varsin vähillä ostoksilla. Postauksessa summaan fiiliksiäni reissusta ja näytän, mitä tulin ostaneeksi.

Minimalistista elämää: Kaikki tänä vuonna ostamani tavarat – Vuonna 2019 aloin kiinnittää erityistä huomiota siihen, etten ostaisi mitään ylimääräistä ja päätin kokeilla sääntöä, joka sallisi vain yhden ostoksen kuukaudessa. Tämä postaus liittyy tuohon kokeiluun.

Miksi en enää haluakaan ostaa lisää kosmetiikkaa – Tässä postauksessa esittelen järjen ääneni ja ne kysymykset, joita se alkoi kysyä, kun vielä meinasin ostaa lisää kosmetiikkaa. Näiden kysymysten miettimisen jälkeen ostohaluni tavallisesti katosivat täysin.


Minimalismi ja kosmetiikka

5 vinkkiä meikkikokoelman pienentämiseen – Jos meikkikokoelma on paisunut järjettömän kokoiseksi, kuten omalla kohdallani oli käynyt, on syytä käydä se ajatuksella läpi. Listasin tähän postaukseen viisi konkreettista neuvoa, joiden avulla oma meikkikokoelma kannattaa käydä läpi.

5 vinkkiä minimalistiseen meikkipussiin – Mitä minimalistisesta meikkipussista löytyy? Tähän postaukseen nappasin avuksi meikkitaitelija Miia Johanssonin, joka antaa vinkkejä siihen, kuinka ne oikeat tuotteet omaan minimalistiseen meikkipussiin löytyvät.

Minimalismi on kutistanut meikkikokoelmani radikaalisti – Olen entinen kosmetiikka-addikti, jonka riesana on ollut valtavaksi paisunut kosmetiikkakokoelmani. Tässä postauksessa kerron, kuinka meikkieni määrä on vähentynyt huomattavasti minimalismin myötä.

Kaikki 56 meikkituotettani – Tämä postaus on kirjoitettu silloin, kun olin jo karsinut meikkikokoelmaani paljon, mutta meikkejä oli silti jäljellä vielä varsin reippaasti.

(Lähes) minimalistinen meikkikokoelma – Tässä postauksessani kerron siitä, kuinka tajusin, ettei minun tarvitse säästää itselläni hyviäkään meikkituotteita, jos ainoa syy niiden käyttämiseen on se, että haluan niiden kuluvan loppuun.

Tämä taktiikka auttoi karsimaan meikkisiveltimeni minimiin – Tässä postauksessa kerron, kuinka onnistuin vähentämään meikkisiveltimieni määrän minimiin. Samaa taktiikkaa voi käyttää minkä tahansa tuotekategorian minimointiin ja se helpottaa päättämään, mistä on valmis luopumaan.

Laponie of Scandinavia – minimalistista ihonhoitoa luonnonmukaisesti – Vaikka olenkin minimalisti, on käytössäni hyvin monipuolinen ihonhoitorutiini. Tässä postauksessa esittelen kuitenkin erittäin kiinnostavan luonnonkosmetiikan tuotemerkin, jonka valikoima rakentuu vain muutamasta tuotteesta ja jonka tuotteissa on erittäin minimalistiset, mutta aivan loistavat sisällöt.

Parhaat monitoimituotteet – 3 suosikkiani – Moni minimalisti suosii kosmetiikkatuotteita, joita voi käyttää usealla tavalla. Summasin tähän postaukseeni kolme kosmetiikkatuotetta, joita voi käyttää todella monella tavalla, minkä ansiosta kotona tarvitsee pitää entistä vähemmän purkkeja.

Luovuin kynsilakoistani – Olen pahimmillaan omistanut useita satoja kynslakkoja. Minimalismin myötä päädyin kuitenkin lopulta luopumaan niistä kaikista. Tässä postauksessa kerron, kuinka päädyin tähän ratkaisuun.

20 tapaa käyttää Dr. Bronner’s Pure-Castile Soap -nestesaippuaa – Dr. Bronner’s -brändin saippua on minimalistien luottotuote monipuolisuutensa vuoksi. Tässä postauksessa esittelen, kuinka sitä voi käyttää jopa kahdellakymmenellä tavalla aina henkilökohtaisesta hygienista kodin siivoukseen ja moniin muihin juttuihin asti.

Näin minimalismi on vaikuttanut ajatuksiini meikkien käytöstä ja hankkimisesta – Tässä postauksessa pohdin, kuinka suhteeni kosmetiikkaa kohtaan on minimalismin myötä muuttunut. Ostin ennen paljon kosmetiikkaa ilman, että edes pidin tärkeänä kuluttaa tuotteita loppuun. Minimalismin myötä havahduin kuitenkin siihen, kuinka pitkään tuotteet käytössä kestävät ja se sai minut muuttamaan kulutustottumuksiani merkittävästi.

Kun kosmetiikka ei enää tuota hyvää mieltä – Minimalismin myötä havahduin huomaamaan, että kun tavaroita on liikaa, ei yksittäisistä jutuista ehdi nauttia kunnolla. Havahtuminen tähän sai minut tajuamaan, etten halua enää omistaa paljon meikkejä, vaan mielummin nauttia simppelistä meikkikokoelmasta, jonka jokaista tuotetta ehdin käyttää.

Helpotusta minimalistiseen arkeen: magneettipaletti luomiväreille – Tässä postauksessa esittelen kätevän meikkipaletin, johon olen voinut koota yhteen kaikki haluamani luomivärit. Kun kaikki tuotteet ovat samassa paletissa, tulee niitä käytettyä varmemmin ja ne on myös helpompaa ottaa mukaan matkalle.

Lakkasin käyttämästä suihkusaippuaa – Moni uskoo, ettei pelkkä vedellä peseytyminen suihkussa riitä. Kokeilin elää ilman suihkusaippuaa ja huomasin, etten tarvitse sitä. Kerron tässä postauksessa tuosta kokeilusta ja postauksen kommenteissa käy ilmi, kuinka moni muukin on luopunut suihkusaippuan käytöstä.

Kaikki hiustuotteeni – Hamstrasin ennen hulluna erilaisia hiustuotteita ja niitä oli joka lähtöön. Minimalismin myötä niidenkin määrä väheni radikaalisti ja nyt hiusten hoito sujuu parilla tuotteella.

Päätin lopettaa meikkaamisen – Havahduin siihen, että meikkaaminen ei itsessään ollut asia, josta pidin ja tein sen vain siksi, että pitäisin peilikuvastani enemmän. Päätin opetella näkemään meikittömät kasvoni riittävinä.

 


Minimalistinen koti ja asuminen

Minimalistinen, yhden huonekalun makuuhuone – Olemme karsineet minimalistisesta kodistamme pois kaiken, mikä ei ole olennaista. Tämän seurauksena esimerkiksi makuuhuoneessamme on nykyään vain yksi huonekalu. Postauksessa juttua siitä, mikä tuo huonekalu on ja miksi se sai jäädä, mutta muut tavarat eivät.

Voisiko kaupunki olla olohuoneesi? – Tässä postauksessa pohdin, tarvitseeko kotona olla puitteet kaikkeen mahdolliseen tekemiseen, vai voisiko kaupunkia ajatella oman kodin jatkeena. Olin postausta kirjoittaessani Pariisissa, jossa moni asuu pienissä asunnoissa ja viettää siksi paljon aikaa kahviloissa, puistoissa ja kaupungilla.

Minimalistiset hamam-pyyhkeet – Minimalismin myötä kodistamme ovat kadonneet turhat kodin tekstiilit ja esimerkiksi kylpypyyhkeitä on jäänyt jäljelle vain yhdet. Tässä postauksessa kerron, miksi päädyimme valitsemaan käyttöömme monipuoliset hamam-pyyhkeet, kuinka elämä toimii yhden pyyhkeen kanssa mihin muuhun hamam-pyyhettä voi käyttää kuin itsensä kuivaamiseen suihkun jälkeen.

Puoli vuotta alle sadalla tavalla? – Asuimme alkuovuodesta 2018 puoli vuotta Thaimaassa ja siellä ollessani huomasin, että minulla oli mukanani vain alle sata tavaraa. Tämän havainnon myötä tajusin, kuinka vähän tavaroita tarvitsen ja päätin, että kotiin palauttuani hankkiutuisin eroon monista turhista tavaroista.

7 asiaa, jotka ulkomaille muutto opetti minulle minimalistisesta elämästä – Tässä postauksessa summaan yhteen havaintoja, jotka ulkomailla asuessani saivat minut tajuamaan, kuinka ihanaa minimalistinen elämä voi olla. Näiden havaintojen ansiosta sain miehenikin innostumaan minimalismista ja tavaroiden vähentämisestä.

Minimalistin kotona – Tässä postauksessa esittelen, miltä kodissamme, kaapeissamme ja laatikoissamme näytti sen jälkeen, kun olimme ensimmäistä kertaa karsineet sieltä turhat tavarat pois.

Tältä minimalistinen kotimme näyttää nyt – Tämä kotipostaus on kirjoitettu vähän yli puoli vuotta sen jälkeen, kun olimme alkaneet vähentää tavaroitamme. Esittelen postauksessa kotimme ja näytän tavaroita, joita sieltä löytyi tuossa vaiheessa.

Takana vuosi tavaroiden vähennystä – tältä minimalistinen kotimme näyttää nyt – Tämä postaus on kirjoitettu sen jälkeen, kun olimme vähentäneet tavaroitamme aktiivisesti vuoden verran. Tämä postaus antaa tilannepäivityksen siihen, miltä kodissamme tuossa vaiheessa näytti.

Miksi minimalistin kotona on aina valkoista? – Stereotyyppinen minimalistin koti on blogeissa ja lehdissä aina valkoinen. Tässä postauksessa arvailen siihen syitä ja kerron, miksi valkoinen on suuressa roolissa myös oman kotini sisustusta.

Luovuimme sängystä – Menikö minimalismi jo överiksi? – Päädyimme minimalismin myötä kokeilemaan sängytöntä elämää. Tämä postaus kertoo, kuinka idea siihen syntyi ja miksi ajatus tuntui meistä hyvältä.

4 kuukautta ilman sänkyä – tältä sängytön elämä on tuntunut – Tässä postauksessa pohdin, miltä on tuntunut nukkua neljä kuukautta lattialla ja millaista hyötyä siitä on ollut meille.

8 kuukautta ilman sänkyä – tämän vuoksi sänky kuitenkin palasi – Nukuimme yhteensä kahdeksan kuukautta lattialla, mutta lopulta päädyimme palauttamaan sängyn takaisin kotiimme. Tässä postauksessa kerron, mistä päätös johtui ja pohdin, millaisia pidemmän aikajänteen hyötyjä kokeilusta meille oli.


Minimalistinen vaatekaappi ja pukeutuminen

Käytän vain kahta vaatetta – näin se sujuu – Päätin kokeilla, miltä tuntuisi mennä päivästä toiseen samoissa vaatteissa. Valitsin käyttööni kaksi samankaltaista mustaa mekkoa, joiden välillä vuorottelin. Tämä postaus kertoo, kuinka homma sujui käytännössä.

Saman vaatteen käyttäminen joka päivä helpottaa elämää – Tässä postauksessa esittelen suosikkimekkoni eli TELAKKA-brändin LEHTINEN-tunikan. Kerron myös ajatuksiani siitä, kuinka helpottavaa on ollut käyttää päivästä toiseen samaa uniformua.

4,5 kuukautta kahdella vaatteella – tältä se on tuntunut – Tässä postauksessa kerron, millaista on ollut käyttää samoja vaatteita yli neljä kuukautta.

8 kuukautta samoissa vaatteissa – Alunperin lyhyemmäksi tarkoitettu kokeiluni venyi kahdeksaan kuukauteen. Tässä postauksessa kerron, onko samoihin vaatteisiin pukeutuminen alkanut kyllästyttää minua, onko joku työpaikalla kommentoinut pukeutumistani ja kuinka pitkään aion jatkaa samojen vaatteiden käyttöä.

Minimalistinen vaatekaappi – kaikki vaatteeni – Tässä postauksessa esittelen minimalistisen vaatekaappini, kun jäljellä on vähän yli 30 vaatetta. Sittemmin vaatekaappini vaatteiden määrä on vähentynyt lähes puoleen.

Vinkit minimalistiseen vaatekaappiin – Olen kirjoittanut tämän postauksen jo vuosia sitten, mutta se on edelleen ajankohtainen. Tässä postauksessa kerron omat vinkkini siihen, kuinka minimalistinen vaatekaappi rakentuu.

Täydellinen pikkumusta – Mustat mekot ovat tyylini kulmakivi. Tässä postauksessa esittelen yhden suosikkimekoistani, eli hihattoman pikkumustan, joka sopii lähes jokaiseen tilanteeseen.

MUJI Multi Cape – Pidän monipuolisista vaatteista, joita voi käyttää usealla tavalla ja tässä postauksessa esittelen yhden suosikkini, eli MUJIn viitan, joka taipuu todella moneksi. Tämä on vaate, jonka pakkaan lähes aina mukaan matkalle, sillä se ei vie paljon tilaa, mutta sopii todella moneen tilanteeseen.

Project 333 – esittelyssä kapselivaatekaappi – Tämä postaus on ikivanha, mutta sen idea on silti hyvä. Esittelen postauksessa ajatuksen kapselivaatekaapista, joka koostuu 33 yhteen sopivasta vaatteesta, jotka vaihdetaan kolmen kuukauden välein vuodenaikaan sopiviksi. Kapselivaatekaappi on kätevä tapa kokeilla, sopisiko minimalistinen vaatekaappi itselleen. Ylimääräisistä vaatteista ei tarvitse luopua, vaan ne voi pakata sivuun vaikka varastokomeroon.


Kirjoja minimalismista

Goodbye, Things on kirja äärimmäisestä minimalismista – Japanilaisen Fumio Sasakin kirja Goodbye, Things on inspiroinut minua jo useamman vuoden ajan kohti erittäin minimalistista elämää. Esittelen tässä postauksessa kirjan ja sen kirjoittajan sekä pohdin mielestäni parhaita kirjan ajatuksia.

Essentialismi, mitä se nyt sitten on? – Tämä postaus kertoo, mistä essentialismissa on kyse ja kuinka se täydentää minimalismin ajatusta. Esittelen postauksessa Greg McKeownin kirjoittaman Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less -kirjan ja kerron, miksi essentialismi herätti kiinnostukseni.

Jätän oravanpyörän – elämä ilman palkkatyötä – Tämä postaus käsittelee ruotsalaisen Åsa Axelssonin Jag Lämnar Ekorrhjulet – Ett Liv Utan Lönearbete -kirjaa, joka on puhuttanut Ruotsissa paljon. Kirjan kirjoittaja hyppäsi pois päivätyöstään ja jäi kotiäidiksi ilman, että hänellä oli valtavia säästöjä. Tämä oli mahdollista, kun hän karsi perheen menoja radikaalisti. Postaus kertoo, millaisia toimenpiteitä kirjailija teki ja pohdin näitä toimenpiteitä postauksessani.

Mitä jos tekisit kuolinsiivouksen? – Tässä postauksessa kerron ruotsalaisen Margareta Magnussonin Mitä jälkeen jää – taito tehdä kuolinsiivous -kirjasta ja selvennän, mitä kuolinsiivous tarkoittaa. Kuolinsiivous ei nimittäin ole vain vanhojen ihmisten juttu, vaan sen perusteella tehty tavaroiden karsinta voi tehdä hyvää jokaisen kodissa.

Tiesitkö, että ruotsalaisuuden sydämessä asuukin minimalismi? – Olen asunut Ruotsissa vuodesta 2015 lähtien, mutta minulla meni lähes viisi vuotta oppia, että ruotsalaisuudessa on pitkälti kyse samasta ajatuksesta kuin minimalismissakin. Tämän asian minulle avasi Anna Brones’n kirja Live Lagom: Balanced Living, The Swedish Way, jonka esittelen tässä blogipostauksessani. Kirjan myötä selvennän ruotsalaisten tunnussanaa lagomia ja sitä, kuinka se liittyy minimalismiin.

Kaapin henki – tavaravaivaisen tunnustuksia – Laura Honkasalon kirja Kaapin henki – tavaravaivaisen tunnustuksia ei varsinaisesti ole kirja minimalismista, mutta siinä pohditaan ihmisten suhdetta tavaroihin hyvin monipuolisesti. Itse koin kirjan todella mielenkiintoiseksi, sillä siinä käytiin läpi esimerkiksi erilaisia syitä tavaroiden ostamiseen ja niistä kiinni pitämiseen, mikä sai minut arvioimaan omaa suhdettani tavaroihin tarkemmin.

Zero Waste – jäähyväiset jätteille – Otso Sillanaukeen kirja käsittelee zero waste -elämää, jossa on pohjimmiltaan kyse hyvin samoista asioista kuin minimalismissakin. Kun elää yksinkertaisemmin, kuluttaa myös vähemmän ja kun kuluttaa vähemmän, syntyy vähemmän jätettä. Kirjasta saa hyviä ajatuksia elämän yksinkertaistamiseen nollahukka-ajattelun kautta ja se on kirjoitettu niin, että lukiessa tulee inspiroitunut olo.

Lisää vinkkejä minimalismiin, tavaroiden karsimiseen ja hitaampaan elämään liittyvistä kirjoista löytyy Kirjavinkit-sivultani täältä.