Paluu Torreviejaan – olisiko tässä uusi kotikaupunki?

Vietin vuosi sitten talvella ja keväällä puoli vuotta Espanjan Torreviejassa ja rakastuin paikkaan totaalisesti.

Olin puoli vuotta ennen Torreviejaan lähtöä kokenut pahan uupumusromahduksen ja lähdin matkaan edelleen puolikäynnillä.

Reissun aikana energiatasoni alkoivat kuitenkin nousta ja pikkuhiljaa aloin tuntea olevani energisempi kuin aikoihin.

Suunnittelimme alunperin puolisoni kanssa yhdessä kolmen viikon reissua, joka sitten venyi omalta osaltani kuuteen viikkoon.

Sen jälkeen pidensin matkaani vielä parilla kuukaudella enkä vielä sittenkään halunnut palata takaisin Ruotsiin, vaan viivyin Torreviejassa vielä pari kuukautta lisää.

Lopulta matkani venyi siis puolen vuoden reissuksi.

Lue myös: 7 syytä, joiden vuoksi viihdyn Torreviejassa

 Espanja Torrevieja kokemuksia

Minulle Torreviejasta tuli tuon matkan aikana paikka, jossa tunsin olevani kotona.

Nautin siitä, millaisen arjen sain siellä itselleni luotua, millainen tunnelma kaupungissa oli sekä ylipäätään vain sain itselleni valtavasti virtaa siellä olosta.

Kun sitten palasin kesällä pariksi kuukaudeksi Ruotsiin ja yritin nauttia aivan vastaavista aktiviteeteista kuin Torreviejassakin, en vain saanut sitä samaa fiilistä.

Kävin kahvilla uusien ihmisten kanssa, lähdin erilaisiin tapaamisiin, löysin harrastusryhmiä, pidin hauskaa pubivisassa ja löysin ruotsin kielikahvilan.

Kaikki se oli mukavaa, mutta toisin kuin Torreviejassa, nyt nämä aktiviteetit söivät Ruotsissa energiaani eivätkä suinkaan lisänneet sitä, kuten ne Torreviejassa olivat tehneet.

Ruotsissa tunsin jälleen palanneeni samaksi vanhaksi introvertiksi, joka tarvitsee omaa aikaa palautuakseen sosiaalisesta kanssakäymisestä.

Lue myös: Olen introvertti – enkä aio enää hävetä sitä

 Espanja Torrevieja kokemuksia

Vietettyäni pari kuukautta kesäisessä Ruotsissa, lähdimme puolison kanssa elokuussa yhdessä 2,5 kuukauden vaellukselle Espanjaan ja Portugaliin, ja Espanjaan päästessä tunsin, kuinka energiani alkoivat jälleen palata.

Espanjassa vain tuntui jostakin käsittämättömästä syystä siltä, että olin tullut kotiin.

Vaelluksen aikana kuljimme läpi parisen sataa espanjalaista kylää ja kaupunkia ja yritin lyhyillä visiiteillä aistia niiden tunnelmaa miettien, voisiko niistä joku olla sellainen, jossa haluaisin asua.

Löysin monta ihanaa kaupunkia, joissa voisin haluta viettää pidempäänkin aikaa, mutta en silti uskonut, että ne tuntuisivat samalta kuin Torrevieja, jonka taika on nimenomaan siinä, millainen yhdistelmä kaupunki on paikallisia ja muualta tulevia sekä erityisesti lomailevia ihmisiä.

Lue myös: Santiago de Compostelan reitti – mistä tietää minne mennä ja missä yöpyä?

 Espanja Torrevieja kokemuksia

Portugalinkin läpi oli mukavaa kulkea, mutta se ei vain tuntunut samalta kuin Espanja.

Siellä oli kaunista, ihmiset olivat todella ystävällisiä ja kaikki oli oikein hyvin, mutta kaikki tuntui hieman vaisummalta kuin Espanjassa.

Kun sitten jälleen parin kuukauden Ruotsissa kääntymisen jälkeen lähdimme Albaniaan, koin siellä samaa tunnetta kuin Portugalissa.

Kaikki oli mukavaa, ihmiset ihania ja siellä viihtyi, mutta ei se tuntunut samalta kuin Espanja ja erityisesti Torrevieja.

Lue myös: Talvipako Albanian Durrësiin

 Espanja Torrevieja kokemuksia

Tässä vaiheessa aloin jo miettiä, olinko luonut päässäni Torreviejasta epätodellisen ihannekuvan ihan vain siksi, että se oli juuri siinä elämänvaiheessa tuntunut niin hyvältä.

Ehkä kävisi kuitenkin niin, että jos matkustaisin sinne uudelleen, olisin jo täysin eri ihminen kuin vuotta aiemmin olin ollut ja Torreviejan taika olisi sen myötä kadonnut?

Puolisoni rakastui hänkin Espanjaan caminolla ollessamme, joten kun sitten ehdotin hänelle, että voisimme Albaniasta Ruotsiin palattuamme lähteä yhdessä Torreviejaan, innostui hänkin ajatuksesta.

Hän ei ollut ehtinyt viettää Torreviejassa kuin kolme joulukuista viikkoa, joiden aikana hän oli jopa sairaana, joten ajattelin, että olisi ihanaa tehdä paluu Torreviejaan yhdessä ja lähteä selvittämään, olisiko Torrevieja sellainen paikka, jossa ensinnäkin itse edelleen viihtyisin ja jossa toisekseen myös puolisoni viihtyisi.

Teimme siis kokeiluluontoisen paluun Torreviejaan yhdessä puolisoni kanssa selvittääksemme, olisiko kaupungissa potentiaalia ihan pysyvämmäksikin kotikaupungiksemme jossakin vaiheessa.

Lue myös: Talveksi Espanjaan

 Espanja Torrevieja kokemuksia

Suureksi ilokseni olen voinut viime viikkojen aikana todeta, että kaupunki tuntuu juuri niin ihanalta paikalta kuin viimekin vuonna ja että ennen kaikkea se on yhä paikka, jossa tunnen olevani kotona.

Se on se tunne, jonka perässä olen useita vuosia matkustellut ja aina uuteen kohteeseen päästessäni kysynyt itseltäni, voisiko tämä olla se paikka, jossa tunnen olevani kotona.

Vaikka olen viettänyt aikaa monessa ihanassa paikassa, ei mikään niistä ole kuitenkaan tuntunut luissa, ytimissä, sydämessä ja sielussa asti kodilta samalla tavalla kuin Torrevieja.

Saan kaupungista energiaa ja hyvää oloa, minkä lisäksi ylipäätään vain rakastan sitä, tunnelmaa, joka Torreviejassa on.

Lue myös: Asunnon vuokraaminen Torreviejasta – miten ja mihin hintaan?

 Espanja Torrevieja kokemuksia

Olen yrittänyt vuosia saada Ruotsin tuntumaan kodilta ja erityisesti viime kesänä tein kaikkeni, jotta voisin tuntea niin, mutta sitä tunnetta ei vain voi pakottaa.

Sen tunteen puuttuminen ei tarkoita, että Ruotsissa (tai Suomessa) olisi jotain vikaa, vaan ihan vain sitä, ettei sydämeni siellä ollessa pakahdu onnesta samalla tavalla kuin se Torreviejassa ollessa tekee.

Jos on joskus saanut kokea, miltä tuntuu, kun löytää sen oman kaupunkinsa (tai kylänsä) niin tietää, mistä puhun.

Tunsin tämän tunteen aikoinaan Lontoossa asuessani ja sittemmin olen matkustanut ympäriinsä löytääkseni sen uudelleen (enää nykyisin Lontoo ei tarjoa minulle sellaista elämää, jota haluan elää, joten tunne on väistynyt, vaikka Lontoosta edelleen pidänkin).

Epäilinkin jopa pitkään, voisinko edes löytää sitä tunnetta uudelleen ja ennen kuin löysin sen Torreviejasta ajattelin, että ehkä kotini on määrittelemättömästi maailmalla eikä minun kuulukaan pysyä vain yhdessä paikassa.

Lue myös: Kotona maailmalla

 Espanja Torrevieja kokemuksia

Nyt vietämme siis kesään asti aikaa Torreviejassa ja sillä aikaa kodissamme Ruotsissa tapahtuu jännittäviä asioita, jotka saavat vatsanpohjassa aikaan mukavaa kutkutusta.

Annoimme nimittäin kiinteistönvälittäjälle pikkutalomme avaimet ja meidän ollessa reissussa hän on aloittanut talomme myyntiprosessin.

Toiveena on, että olisimme tämän kesän jälkeen kodittomia ja voisimme vihdoin lähteä Ruotsista pysyvämmin – tämä kun on ollut tavoitteena jo useampaan otteeseen, mutta esteenä on ollut milloin koronan aikaansaamaa sulkutilaa, milloin terveydellisiä syitä ja milloin taas työkuvioita, jotka ovat olleet liian houkuttelevia jättää väliin (tämä lähinnä puolison osalta).

Nyt olemme kuitenkin molemmat vihdoin samaan aikaan siinä elämäntilanteessa, jossa olemme halukkaita heittämään heipat Ruotsille ja lähtemään tutkimaan yhdessä, millaista muuta elämää voisimme elää.

Etupäässä meitä kiinnostaa aluksi matkustella hieman siellä täällä, mutta tuntuu hyvältä tietää, että kun siltä tuntuu, on maailmassa ainakin yksi kaupunki, jossa meistä molemmista tuntuu kodilta ja jonne voisimme ajatella juurtuvamme pysyvästi.

Lue myös: Torreviejan nähtävyydet

 Espanja Torrevieja kokemuksia

Oletteko te löytäneet sen paikan, joka tuntuu täysin kodilta?

9 kommenttia artikkeliin ”Paluu Torreviejaan – olisiko tässä uusi kotikaupunki?”

  • En usko, että ”parasta” voi tai tarvitseekaan varsinaisesti nimetä, sillä jokaisella on varmasti erilaiset kriteerit sille, mikä saa paikan tuntumaan oikealta juuri itselleen. Mutta Espanjassa on tosiaan kyllä valtavasti kaupunkeja, jotka ovat omalla tavallaan jokainen mahtavia paikkoja. 🙂

   • Paikka missä ensimmäisenä on vieraillut, tai missä eniten aikaa on viettänyt ja missä ehkä on suurimpia tunteita tuntenut voi myöhemminkin olla juuri ”se paikka”. Ei välttämättä viehättävin tai siistein, mutta se jokin siinä on.

 1. En ole vieläkään löytynyt, mutta valitettavasti koti on nyt pysyvästi miehen sukutilan takia itselle väärässä paikassa. Vaikka mitään varsinaisesti huonoa paikassa ei ole, en tunne paikkaa kodikseni. Enkä tiedä kuinka kotiutua…

 2. Todella ihana blogi – kiitos paljon. Itse en äitinä ehdi kirjoittaa. Muuten aloittaisin itsekkin blogin. Todella ihanaa pohdintaa.

  Tiedän tarkkaan mitä tarkoitat. Itselläni oli tämä tunne, että tämä on niin mahtava ja minun paikkani Berliinissä, mutta tästä on jo aikaa ja samoin kuin sinun kohdallasi, en enää ole varma tuntisinko samoin. Kaupunki on muuttunut.

  Minä kaipaan ihan suunnattomasti suomalaisten aitoa ystävällisyyttä. Ja vaikka suomalaiset ovat ehkä melankolisia ja tuppisuita. Minä henkilökohtaisesti pidän siitä enemmän, kuin ylimalkaisesta ystävällisyydestä, joka ei ole aitoa.

  Asun Itävallassa ja olen keskustellut tästä niin monta kertaa mieheni kanssa. Hän on itävaltalainen.
  Itävallan hyviä puolia ovat: suhkoht lämpimä kesä, lyhyet välimatkat, kauniit maisemat, hyvä huumorintaju (tämä tietysti on erittäin subjektiivista).
  Huonoja puolia ovat paljon, paljon Suomea huonompi koulujärjestelmä, asioista ”oikeasti” puhumisen välttely. Sitten on se ns. ystävällisyys, jota kyllä esim. turistina jonkin verran kokee. Itävaltalaiset ovat kyllä puheliaita, mutta se ystävällisyys ei välttämättä tarkoita yhtään mitään. Ja jos joku sanoo, että ollaan yhteydessä ja ilmoittelen pian itsestäni. Se ei välttämättä tarkoita yhtään mitään etkä koskaan kuule ihmisestä.
  Tykkään tästä maasta, mutta usea asia on täällä todella,todella paljon huonommin kuin Suomessa. Ja jotta ymmärtää sen eron, siis sen, että asioista ei kunnolla puhuta, varsinkin silloin, kun on kysymys jostain negatiivisesta johtaa siihen, että asioista usein vain vaietaan eikä niihin puututa. Tämä on niin suuri asia, että se on ollut minulle täällä Itävallassa todella suuri ja vaikea ”totutteluprosessi”. Haluan myös painostaa, että olen ns. oppinut hyväksymään kuinka asiat ovat. Onhan se ns. lähes pakko. Siltikään en pidä tästä mentaliteetista tai piirteestä lainkaan.
  Tässä taas pätee se, että sitä täydellistä ei ole. Tulen siis aina kaipaamaan Suomea ja vielä yksi tärkeä asia. Pidän itseäni vielä yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen ulkomailla todella suomalaisena. Ehkä senkin vuoksi nuo asiat ovat minulle vaikeita. Nämä asiat, jotka mainitsin ovat Suomessa niin paljon paremmin.

 3. Hei Virve!
  Olen seurannut sinua aina niistä Golden Girl-ajoista. Kuinka paljon onkaan elämäsi muuttunut.
  Tässä postauksessa pisti silmääni se, että etsit samaa tunnetta, jonka olet kokenut jossain muualla. Palatessasi Ruotsiin ja yrittäessäsi elää samanlaista arkea koit pettymyksen: joudunko palaamaan siihen entiseen introvertiaalin elämään?

  Mun mielestäni on aika perusluonteenpide, ovatko ihmiset enemmän intro- vai extrovertuaaleja. Silloin paikan vaihto ei ehkä auta pidemmän päälle. Se kyllä auttaa, että hyväksyy itsensä enemmän erakkoihmisenä kuin seuraihmisenä.
  Toivon sinulle ihania seikkailuja eteenpäinkin, nauti elämästä ja postaile ahkerasti!
  Tiedätkö nyt varmaan rajasi, sen mikä sinua kuormittaa ja mikä vahvistaa.

 4. Itse taas koen samoin Fuengirolassa! Siinä on vain jotain.. Oli kiva lukea kokemuksestasi, minä mietin aivan samoin Fuengirolan kohdalla kun olimme sinne kuukaudeksi palaamassa usean vuoden jälkeen: olenko vain keksinyt että pidän siitä ja kuvitellut mielessäni että se on the paikka minulle. Sitten kun sinne pääsin, huomasin että en ollut keksinyt, se vain on minun henkinen kotini ja sinne vielä palaan pitemmäksi ajaksi, kuka tietää, loppuelämäksi! Hassua, että välillä kävimme Torreviejassakin ja siellä en kokenut tuota, en vain tykännyt Torreviejasta samoin, vaikka yritin 😅

Kommentointi on suljettu.