10 asiaa, jotka haluan työt lopetettuani tehdä

Kun lopetin syyskuussa päivätyöt sanoin itselleni, että voisin ottaa itselleni aikaa ainakin vuoden, jonka aikana minun ei tarvitse miettiä, mitä haluan tehdä työkseni, vaan voin ottaa juuri niin rennosti kuin haluan.

Olen viime vuodet painanut kahta tai välillä jopa kolmeakin hommaa yhtäaikaisesti ja elänyt niin säästeliäästi, että talouteni mahdollistaa sen, että voin ottaa hieman rennommin. Nyt olisi siis täydellinen hetki kääntää elämässä aivan uusi sivu ja katsoa, mihin suuntaan elämä alkaa minua johdattaa, kun keskityn tekemään asioita, jotka kiinnostavat ja innostavat minua.

Näpyttelinkin itselleni heti syyskuun alussa kasaan listan kymmenestä asiasta, jotka koin haluavani seuraavan vuoden aikana tehdä tai oppia. Lista syntyi silloin hyvin luontevasti ja vaikka juuri nyt, toista kuukautta myöhemmin listaa tutkiessani mietinkin, ovatko juuri nämä jutut ne kymmenen asiaa, jotka haluan elämääni nimenomaan sisällyttää, tuntuvat ne kaikki sen verran mielenkiintoisilta, että aion antaa listani näyttää tältä.

Ostolakossa Virve Fredman vuosi ilman töitä

Syy, miksi halusin laittaa listan ulos blogiin oli, että minusta on mielenkiintoista seurata, tuleeko tuleva vuosi oikeasti menemään listan mukaisesti vai onko lopputulema sitten kuitenkin jotain ihan muuta. Aion nimittäin keskittyä tekemään juuri niitä asioita, joista nautin ja jotka tuovat elämääni hyvää fiilistä sekä ennen kaikkea tuntuvat mielekkäiltä.

Ehkä tämä on myös sellainen helppo ”turvalista”, josta voin vetää asioita esiin jokaiselle, joka kysyy minulta, että ”Mitä sä nyt sitten siis oikein aiot seuraavaksi tehdä?”

Toisaalta minua myös naurattaa hieman, kun tämän kaiken kirjoitettuani tajusin, että olen varsin ironisesti jopa onnistunut kyhäämään kasaan kymmenkohtaisen  ”saavutuslistan” asioista, jotka haluan tehdä sen vuoden aikana, jonka tavoitteena on nimenomaan ennen kaikkea oppia ottamaan rennosti…

Nämä asiat listallani nyt kuitenkin ovat:

Ostolakossa Virve Fredman vuosi ilman töitä

1. Suorittaa loppuun luonnonkosmetiikan tuotekehittämisen opintoni Formula Botanica -kursseilla

Aloitin luonnonkosmetiikan tuotekehittämisen opintoni Formula Botanican kursseilla maaliskuun lopulla ja kahlasin niitä läpi monta kuukautta ripeällä tahdilla. Viime kuukaudet olen kuitenkin hieman laiskotellut niiden kanssa siitäkin huolimatta, että lisäsin kurssivalikoimaani heinäkuussa vielä luonnonmukaisten hiustuotteiden tuotekehittämisen kurssin.

Odotan kuitenkin innolla, että pääsen taas uppoutumaan kursseihini ja minulla onkin ajatuksenani alkaa tehdä sitä heti ensi viikosta alkaen, kun palaan Suomesta kotiin Ruotsiin. Minulla on jo useamman kuukauden ajan ollut mietinnässä peruskurssin lopputyö, johon en ole saanut kunnon inspiraatiota, mutta jonka toteutukseen uskon vihdoin löytäneeni idean.

2. Opetella paremmaksi kuvaajaksi

Inhoan ottaa valokuvia ja tieto kameran säädöistä menee välittömästi ulos toisesta korvasta, vaikka se olisi vasta tullut sisään toisesta. Ne jutut eivät vain tunnu pysyvän päässäni. Uskon kuitenkin, että voisin inhota kuvaamista vähemmän, jos opettelen kameran perus säädöt ja sen myötä voin alkaa jopa pitämään kuvaamisesta.

Aionkin siis yrittää lähestyä kuvaamista ja sen opiskelua hieman avoimemmalla mielellä ja tulla vähän tutummaksi kameran ja sen säätöjen kanssa. Listallani on jo vaikka kuinka monta LinkedIn Learning -oppimisympäristön kurssia, jotka toivottavasti tekevät minusta edes ihan vähän paremman kuvaajan.

3. Oppia käyttämään Photoshop Lightroomia

Taitoni editoida kuvia (eli lähinnä korjata niiden sävyjä) ovat hyvin alkeelliset enkä osaa käyttää Photoshoppia yhtään. Haluaisin kuitenkin oppia tässä hieman paremmaksi, sillä vaikka minua ei niinkään kiinnosta muokata kuvia siinä mielessä, missä moni sen ajattelee, haluaisin oppia käsittelemään niitä niin, että esimerkiksi niiden värit toistuvat paremmin.

Tämä tavoite kulkee hyvin käsi kädessä sen kanssa, että haluaisin oppia paremmaksi kuvaajaksi, joten tämän kaksikon oppiminen tuntuu mielekkäältä ja siitä on paljon hyötyä blogijutuissa.

Ostolakossa Virve Fredman vuosi ilman töitä

4. Oppia ymmärtämään Facebook- ja Google-mainoksien luomista paremmin

Nämä ovat kykyjä, joita tulen varmasti työelämässä tarvitsemaan, joten haluan oppia nämä taidot. Tämä oli ensimmäisiä juttuja, joita kuukausi sitten listalleni kirjoitin, mutta nyt tässä vaiheessa täytyy jo myöntää, että en enää olekaan ihan varma, onko tämä juttu minulle sittenkään enää niin tärkeä.

Jätin tämän kuitenkin listalleni, sillä ennen päivätöiden loppumista tämä oli asia, jonka uskoin olevan ehdottomasti niitä juttuja, joita tulen opettelemaan ihan vain siksi, kuinka monella tavalla siitä voi tulevaisuudessa olla hyötyä. Katsotaan siis, tulenko oikeasti opiskelemaan asiaa, vai vaihtuuko se johonkin muuhun vuoden kuluessa.

5. Oppia koodaamaan

CSS ja HTLM ovat ne kielet, jotka ainakin haluan oppia hallitsemaan ja minulle oli täysin selvää, että koodaaminen on paitsi blogin, myös tulevien työelämän juttujen kannalta juttu, johon haluan syventyä ja joka kiinnostaa minua todella paljon. Tämä on kiinnostanut minua jo pitkään, joten nyt on täydellinen hetki siihen syventymiselle.

Juttelin eilen myös sattumalta sopivasti ystäväni miehen kanssa, joka antoi minulle loistavia opiskeluvinkkejä aiheeseen liittyen ja innostuin samantien rekisteröitymään mukaan Helsingin Yliopiston tarjoamille kaikille avoimille verkkokursseille, jotka opettavat ohjelmointia, eli ehkä mm. Java saattaa sekin tulla tulevan vuoden aikana tutuksi.

Ostolakossa Virve Fredman vuosi ilman töitä

6. Oppia uuden kielen

Aloin parisen vuotta sitten opiskella koreaa, mutta opintoni hiipuivat nopeasti. En ole varma, onko juuri korea se kieli, jonka haluan oppia, mutta olisi ihanaa kuitenkin saada oppia joku uusi kieli.

Mielessäni ovat tietysti olleet ranskan opinnot (valitsin peruskoulussa aikoinaan saksan opinnot), mutta ihan erityisesti minua on alkanut houkutella kiinan oppiminen. Tämä siksi, että esimerkiksi ranskalaista yhteiskuntaa voi hyvin oppia minusta ymmärtämään jo englannin kielen kautta, mutta Kiina on niin oma erityinen maansa, että jos sitä ymmärtäisi, voisi päästä sisään aivan erilaiseen yhteiskuntaan.

Katsotaan siis, mitä kieltä alan opiskella vai alanko edes opiskella mitään.

7. Lukea ja kuunnella valtavan määrän kirjoja

Tämä oli juttu, johon tartuin heti päivätöiden loputtua ja joka on avannut mieleni ja maailmani aivan uudella tavalla sekä antanut minulle jatkuvasti uutta inspiraatiota. Välillä minusta on jopa tuntunut, että voisin vain kuluttaa koko seuraavan vuoden kirjojen parissa lisäten tietoa sekä ennen kaikkea kehittäen osaamistani ja mieltäni.

Olen suorastaan ahminut viime ajat kirjoja ja mitä enemmän luen, sitä pidemmäksi lukemista odottavien kirjojen lukulistani vain kasvaa, sillä jokainen kirja tuntuu inspiroivan minut yhä uusien ja uusien kirjojen pariin ja samalla viitoittavan tietä sellaisiin suuntiin, joihin en ollut edes tajunnut käydä kurkkimassa.

On ollut aivan taivaallista, että minulla on vihdoin aikaa lukea ja kuunnella kaikkia niitä kirjoja, joille en ole kokenut viime vuosina minulla olleen aikaa.

Ostolakossa Virve Fredman vuosi ilman töitä

8. Löytää liikuntamuodon, josta pidän

Lähtökohtaisesti en ole vielä koskaan löytänyt liikunnan iloa. Ainoa ilo, jonka olen liikunnan kautta saavuttanut on ilo siitä, kuinka liikunta on saanut kroppani näyttämään paremmalta, mutta silloinkin ilo on koskenut vain lopputulosta, johon olen päässyt hampaat irvessä liikkuen eikä niinkään itse liikuntaa.

Olisi kuitenkin mahtavaa, jos oikeasti voisin löytää sellaisen tavan liikkua, josta itsessään pidän. Olen asian suhteen hieman epäileväinen, mutta yritän antaa sille mahdollisuuden ja kokeilla enemmän uusia juttuja. Jos teillä on vinkkejä kivoista tavoista liikkua ja erityisesti jutuista, joista olette itse löytäneet sen oman liikunnan riemun, niin kuulisin niistä todella mielelläni!

9. Oppia tekemään parempaa ruokaa

Myönnän olleeni tyyppi, joka on jatkuvasti laiminlyönyt syömisiään. Olen halunnut syödä terveellisesti, mutta usein kahvi on ollut hyvä ruuan korvike ja olen ollut valmis tinkimään ravintoarvoista kätevyyden ja nopeuden nimissä. Olen ajatellut, että ruuanlaitto on erittäin tylsää eikä minulla ole muutenkaan vain ollut aikaa sille.

Nyt minulla kuitenkin on aikaa ja nautin kyllä terveellisen ruuan syömisestä. Päätinkin, että kotona ollessani aion satsata siihen, että opettelen laittamaan uusia helppoja ruokia enkä aina vain laiminlyö tätä puolta. Äänikirjojen kuuntelun myötä myös ruuanlaitosta on jo tässä lyhyessä ajassa ehtinyt tulla mukavampaa ja kun tämän Suomessa viettämäni viikon jälkeen tosiaan palaan takaisin Ruotsiin, aion panostaa tähän yhä enemmän.

Ehdin olla Ruotsissa Pariisista palattuani jo reilun viikon ja sinä aikana panostimme miehen kanssa aloitteestani paljon tietoiseen syömiseen, mikä tuntui ihanalta. Teimme ruokahetkistä entistä paremmin yhteistä aikaa, jonka aikana ei katsottu mitään sarjaa tai räplätty puhelinta, vaan istuttiin yhdessä alas syömään ja juttelemaan. Se tuntui ihanalta.

Ostolakossa Virve Fredman vuosi ilman töitä

10. Löytää jutun, jonka parissa rentoutua

Olen ollut jäätävä suorittaja. Olen lukenut kirjoja ja katson ohjelmia vain oppiakseni jotain. Minun on ollut todella vaikeaa vain osata olla ilman, että pyrkimyksenäni on saavuttaa jotain, mistä koen olevan suoraa hyötyä. Yksi suurimmista tämän vuoden tavoitteistani onkin ollut löytää juttu, jonka avulla voin rentoutua kunnolla.

Täytyy silti myöntää, että jo tämä reilu kuukausi on saanut minut rentoutumaan totaalisesti ja olen alkanut saada vihiä siitä, ettei minun ehkä olekaan tarve löytää erityistä juttua, jonka avulla voin rentoutua, vaan kyse onkin ehkä oman mielen kehittämisestä, minkä ansiosta koko elämästä voi ylipäätään tulla rennompaa.

Toivon siis, että löydän tulevan vuoden aikana paljon uusia ideoita siihen, kuinka teen arjestani mielelleni helpompaa. Olen jo jakanut ajatuksiani aiheesta paljon Instagram Stories -klipeissäni ja tulen varmasti jakamaan niitä paljon myös täällä blogissani.

Ostolakossa Virve Fredman vuosi ilman töitä

Kun alun perin kirjoitin tätä listaani, olisin halunnut kirjoittaa listalleni vielä, että ”löytää elämän tarkoituksen” tai vähintäänkin, että ”keksiä, mitä haluan jatkossa tehdä”, mutta päätin jo silloin, että ehkä sen ei tarvitse olla listallani. Jahka otan aikaa noille kaikille asioille, joita haluan tehdä voin siinä samalla ehkäpä jopa löytää, mikä on se juttu, jonka parissa haluan jatkossa puuhailla.

Pariisin matkani aikana opin myös, ettei minun tarvitse myöskään etsiä itseäni, vaikka ennen matkaa uskoinkin olevani hieman hukassa ja juuri sen itseni löytämisen olevan tärkeää. Matkallani kuuntelin kuitenkin kirjaa, joka sanoi hyvin osuvasti, ettei itseään tarvitse yrittää löytää, sillä se saa meidät usein ajattelemaan ja uskomaan, että olemme tietynlaisia, mikä taas voi lopettaa sen oman kehityksen.

Kun sen vielä yhdisti lainaukseen, jonka olin nähnyt useasti, mutta jota en ollut varsinaisesti pysähtynyt kunnolla ennen miettimään oli selvää, ettei minun tarvitse etsiä itseäni. ”Life isn’t about finding yourself. It’s about creating yourself,” kuului tuo lainaus ja se kolahti.

Kaikkien niiden kirjojen lukeminen ja kuuleminen on nimittäin jo nyt näin lyhyessä ajassa auttanut minua itseäni muuttamaan ajatusmallejani, avartamaan näkemyksiäni, löytämään uusia kiinnostuksen kohteita ja ylipäätään kehittämään itseäni. Kun tajusin, ettei minun tarvitse yrittää etsiä jotain tyyppiä, joka voin mahdollisesti olla, vaan voin keskittyä luomaan itsestäni juuri sellaisen tyypin, kuin mitä haluan olla, tuntui elämä jälleen entistäkin inspiroivammalta.

Katsotaan siis, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan!

Ostolakossa Virve Fredman vuosi ilman töitä

Millaisia tavoitteita teillä on tulevalle vuodelle?

7 kommenttia artikkeliin ”10 asiaa, jotka haluan työt lopetettuani tehdä”

 1. Mä odotan millon koulusta tulee viestii, että pääsenkö tammikuussa Suunnitteluassarin aikuiskoulutukseen. Nykyinen työ ei oo enään niin mielekästä ja toivon vapaampaa työtä, missä voin esimerkiks lähtee espanjaan talvipakolaiseks tai jotain ja että myös töiden jälkeen jaksaisi tehä itselleen mielekästä puuhaa. Nyt ei jaksa. Blogi jääny hunningolle, samoin kirjan lukeminen on jääny melkein nollille viimeset 3 vuotta, mutta silti ostan kirjoja hyllyyn, mitä haluan lukea.

 2. Suosittelen kokeilemaan laitepilatesta, siinä on riittävästi mielenkiintoista haastetta ja on täydellinen vastapaino elämälle jossa ollaan paljon koneella

  • Kiitos vinkistä, tästä en ollutkaan koskaan edes kuullutkaan! Tätä täytyy tutkia. 🙂

 3. Mä heitän sulle tähän kokkailuosioon juureshaasteen! Edullista, yleensä lähiruokaa, helposti raflaavampien ainesosien jalkoihin jääviä superherkkuja, joista syntyy pienellä vaivalla tosi hyvää ja juurruttavaa ruokaa: keittoja, uunijuureksia, muuseja, raasteita… Otatko haasteen vastaan? 🙂

  • Hei joo, otan! Oonkin miettinyt itseasiassa, että pitäis oppia tekemään niistä enemmän juttuja. Ehkä koitan keksiä lähiviikkoina kolme hyvää kokkausideaa. Jos on vinkkejä, niin kuulen mielelläni! 🙂

   • 😊👏
    Musta on kiva ottaa aina joskus joku uusi tai vieraammaks jäänyt juures tai muu heviosaston asukki, ja sitten arpoa mitä siitä vois tehdä tai ujuttaa se muiden ruokien joukkoon. Tavoitteekshan vois ottaa vaikka: yksi uusi vihannes viikossa? 🤔😊

Kommentointi on suljettu.