5 keinoa opiskella kieltä äänikirjasovelluksen avulla

Kaupallinen yhteistyö: Storytel

Kirjat ovat minulle intohimo, joten olen myös äänikirjasovellusten aktiivinen käyttäjä.

Paljastin alkuvuodesta, kuinka monin tavoin hyödynnän Storytelin äänikirjasovellusta uuden lukemisen etsimisessä.

Toinen tapa, jolla olen hyödyntänyt äänikirjasovellusta on ollut sen käyttäminen kielen opiskeluun.

Lähdin neljä kuukautta sitten Espanjaan ja pari viikkoa ennen matkalle lähtöä päätin alkaa opiskella espanjaa.

Minulla ei ole koskaan ollut mikään hyvä kielipää ja kun uupumus sai unohtelemaan ihan tavallisiakin arjen sanoja, tuntui kynnys uuden kielen opiskeluun korkealta.

Pääsin kielen opiskelussa kuitenkin hyvään alkuun Duolingo-sovelluksella, jota käytän edelleen.

Espanjassa olen puolestaan hyödyntänyt kielen oppimiseen viikoittaista espanjan keskustelupiiriä, jossa kokoonnutaan kahdeksankymppisen meksikolaisrouvan ohjauksessa puhumaan ajankohtaisista aiheista.

Sen lisäksi yritän käyttää arjen tilanteissa espanjaa vaihtelevalla menestyksellä.

Koska tarvitsen kuitenkin paljon vaihtelua pitääkseni kielen oppimisen innostavana, olen kehittänyt itselleni myös muita tapoja espanjan opiskeluun.

Yksi tärkeimpiä apuvälineitäni on ollut äänikirjojen kautta monille tuttu Storytel-sovellus, jonka kautta olen löytänyt monia keinoja opiskella espanjaa.

Näin Storytel-sovellusta voi hyödyntää espanjan opiskelussa:

espanjan opiskelu Virve Fredman

1. Kielikurssit

Storytelin valikoimasta löytyy kirjojen lisäksi myös runsaasti kielikursseja, joiden joukkoon mahtuu myös onnekseni useita espanjan kursseja.

Kielen perusasioita täysin aloittelijallekin perkaava kielikurssi onkin ehkä se klassisin tapa alkaa opiskella uutta kieltä.

Äänitteenä oleva kielikurssi on hyvä tapa aloittaa uuden kielen opiskelu ja sen kautta sanavarastoonsa voi napata esimerkiksi ihan vain ne kielen perusilmaisut ennen lomamatkalle lähtöä, vaikka kieltä ei aikoisikaan kehittää vahvemmaksi.

Esimerkkejä espanjan kielikursseista ovat esimerkiksi Kuuntele ja opi espanjaa sekä Espanjan kielikurssi, joiden avulla voi oppia niin perusasioita kuin hieman edistyneempiäkin juttuja kuuntelun ja toistamisen kautta.

Storytelin kielikursseilla voi espanjan lisäksi opiskella mm. englantia, ranskaa, ruotsia, saksaa, kreikkaa, viroa, puolaa, portugalia, japania, arabiaa, kiinaa, italiaa, tanskaa ja venäjää.

espanjan opiskelu Virve Fredman

2. Espanjankielisten kirjojen kuuntelu ja lukeminen

Storytel operoi lähes 30 maassa, joten sen valikoimaan kuuluu runsaasti kirjallisuutta eri maista.

Yksi sovelluksen parhaita ominaisuuksia on mielestäni se, että sovelluksen käyttäjä voi valita asetuksista, millä kielillä hän tahtoo nähdä kirjoja.

Suomalaisen tilin luonut käyttäjä voi tällä hetkellä valita nähdä kirjoja kuudella kielellä: suomi, englanti, ruotsi, venäjä, espanja ja italia.

Siinä missä muissa sovelluksissa on ennen ainakin voinut vain lisätä suomen rinnalle muita kieliä, voi Storytelissa valita, että sovellus näyttää vain ja ainoastaan vaikka juuri espanjankielisiä kirjoja.

Tämä on minusta hauska säätö, sillä sen avulla espanjankielistä luettavaa ja kuunneltavaa löytyy helposti, kun sitä ei tarvitse yrittää etsiä suomenkielisten kirjojen seasta.

E-kirjojen avulla voi harjoittaa luetun ymmärtämistä, äänikirjojen avulla puolestaan kuullun ymmärtämistä.

Koska äänikirjojen nopeutta voi säätää, voi kaltaiseni aloittelija helpottaa hommaa hidastamalla puheen tavallista hitaammalle nopeudelle (0,75x).

Kirjaksi voi valita jonkun kiinnostavan uutuuden tai sitten jonkun itselleen jo tutun kirjan, jonka seuraaminen vieraalla kielellä voi olla helpompaa, kun kertomus on jo valmiiksi jossain määrin tuttu.

Itse olen tykännyt myös lyhyistä lasten saduista ja kuuntelin viimeksi espanjaksi Punahilkan (Caperucita Roja). 

espanjan opiskelu Virve Fredman

3. Espanjankieliset podcastit

Koska Storytel ei ole vain pelkkiä kirjoja tarjoava sovellus, voi sen kautta harjoittaa kuullun ymmärtämistä myös podcastien avulla.

Espanjankieliset podcastit löytyvät minusta helpoiten, kun sovelluksen asetuksista valitsee näytettävän sisällön ainoaksi kieleksi espanjan ja haku-toiminnolla etsii podcastit-tagin yhteen kokoamat podcastit.

Espanjankielisiä podcasteja löytyy Storytelin valikoimasta melko paljon ja aivan kuten suomeksi, on myös espanjaksi saatavilla Storytel Original -podcasteja, eli nimenomaan vain Storytelia varten luotuja podcasteja.

Kuten äänikirjoissakin, voi näissäkin halutessaan hidastaa puhenopeutta kuuntelun helpottamiseksi.

espanjan opiskelu Virve Fredman

4. Espanjankielisen kirjavalikoiman tutkiminen

Nauran usein, että vaikka tykkään lukea kirjoja, tykkään ehkä jopa sitäkin enemmän etsiä lisää luettavaa ja tutkia, mitä voisin lukea.

Kielen opiskelussa olen hyödyntänyt Storytelia erityisesti tähän tarkoitukseen, sillä espanjan kielitaitoni on kuitenkin edelleen hyvin rajallinen.

Käytännössä tykkään siis selailla Storytelin valikoimaa ja ensinnäkin kääntää kirjojen nimiä päässäni suomeksi.

Siinä puuhassa löytää paitsi mielenkiintoisia kirjoja, mutta ennen kaikkea oppii uusia sanoja ja saa harjoitettua yksinkertaisia ilmaisuja.

Tykkään erityisesti myös lukea kirjojen esittelyjä, sillä ne ovat sopivan kokoisia pieniä harjoituksia luetun ymmärtämisestä.

(Niiden ymmärtämistä helpottaa myös iPhonessa ”käännä”-ominaisuus, jonka kautta itselleen vieraan sanan käännöksen näkee nopeasti nappia painamalla.)

espanjan opiskelu Virve Fredman

5. Espanjaan liittyvien kirjojen tutkiminen

Kielen opiskelun rinnalla myös espanjan kulttuurista oppiminen on mielenkiintoista.

Tässä yhteydessä hyödynnän jälleen Storytelin tunnisteita (tag), joiden avulla samaan aihepiiriin kuuluvia kirjoja on ryhmitelty kätevästi.

Storytelin hausta löytyy oma Espanja-tunniste, joka kokoaa yhteen Espanjaan eri tavoilla liittyviä kirjoja.

Tunnisteen alta löytyy fiktiivistä espanjalaista käännöskirjallisuutta ja Espanjaan liittyviä romaaneja, mutta myös esimerkiksi suomalaisten kertomuksia Espanjassa elämisestä.

Tässä kolme omaa kirjavinkkiäni:

Vanha nainen Espanjassa, Sirkku Passinen

Tämä kirja ei ole kieliasun puolesta mitenkään erityisen lumoava matkakertomus, mutta tämä oli silti se kirja, joka muistutti minulle Torreviejan olemassaolosta ja sai minut matkustamaan tänne. Kirjassa Sirkku kertoo omasta uskaliaasta talvipaostaan Torreviejaan.

Enemmän Espanjaa, Liisa Väisänen

Tämä tietokirja avaa espanjalaista kulttuuria monesta näkökulmasta ja on varmasti kiinnostava teos niille, jotka ovat uteliaita oppimaan Espanjasta. Kirja auttaa ymmärtämään espanjalaisia hieman paremmin, opastaa kiinnostaviin kohteisiin sekä selittää kulttuuriin liittyviä asioita.

Onnenpekat Espanjassa, Tuula Ranta

En ole itse vielä kuunnellut loppuun tätä vasta julkaistua kirjaa, mutta alun perusteella se on vaikuttanut kiinnostavalta. Kirja kertoo suomalaisesta pariskunnasta, joka osti asunnon Costa del Solilta, joten kirjassa esitellään asunnon ostamiseen liittyviä kiemuroita, uuteen maahan asettumista ja kulttuurieroja.

espanjan opiskelu Virve Fredman

30 päivän maksuton Storytel-kokeilu

Jos et ole vielä kokeillut Storytelia, voit huhtikuun ajan lunastaa *tämän linkin kautta maksuttoman 30 päivän kokeilujakson.

Kokeilujakson aikana Storytelia saa käyttää rajattomasti. Tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa koska tahansa.

Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 16,99 €/kk.

Millaisia vinkkejä teillä on kielen opiskeluun?