Inventaario

Jokainen vuokra-asuntoon muuttanut tietää, että vuokra-asunnon kunto on syytä katsastaa vuokrasopimuksen alkaessa ja kaikista puutteista, vioista tai rikkinäisistä asioista on syytä informoida vuokranantajaa, jottei sitten itse tule jälkikäteen syytetyksi asioista, joita ei ole itse aikaansaanut. Näin myös täällä Englannissa. Joskin täällä hieman tarkemmassa mittakaavassa…
Saimme asunnostamme inventaariolistan, jossa oletin olevan lueteltuna kalustettuna tulleen asuntomme irtaimisto sekä mahdollisia muita pieniä vikoja ja puutteita. Tuossa listassa on kuitenkin KAIKKI mahdollinen.
Listassan on kerrottuna, että ovikellomme nappi on kromin värinen ja sen sijaintikin on kerrottu. (Mehän todennäköisesti voisimme vaihtaa sen toisen väriseen ja siirtää sijaintiakin ja pitää itsellämme vanhan napin.) On myös ollut tärkeää kertoa, että ulko-ovessamme on peilipintainen asunnon numerokyltti, harmaa muovinen ovisilmä sekä kromin väriset ovenkahvat molemmilla puolilla ovea.Tärkeää on myös ollut mainita, että paitsi että ovisilmä on oven ulkopuolella, on se myös sisäpuolella. 
 
Lähes 30 sivua kattava inventaariolista kertoo myös, että komerossamme on harmaakahvainen moppi ja valkoinen silityslauta keltaisella kuvioinnilla sekä että keittiömme varusteissa on mustavartinen pizzapyörä ja purkinavaaja. Ja että pihalla on puinen harja.


Listassa kerrotaan myös jokaisen seinän, panelin, katon ja ovenkarmin väri mangoliasta valkoiseen ja erilaisiin puunväreihin sekä mainitaan kaikki niiden naarmut ja värjäymät.
 Joka ikisen huoneen joka ikinen asia käydään läpi ja noiden usean sivun jälkeen on vielä kymmeniä kuvia asunnosta. Ja meidän täytyy tarkistaa, että kaikki tuo listassa esitetty ja kuvailtu pitää paikkansa ja ettei mitään ole jäänyt listaamatta. 
On hienoa, että  kaikki tämä vaiva on nähty ja tottakai se helpottaa asunnosta ulosmuuttaessa kiistatilanteita, mutta kuten moni muukin englantilainen asia, kuulostaa tämäkin kaikessa pikkutarkkuudessaan minun korvaani hmm… hassulta. Ymmärrän, että kaupunkiin mahtuu jos monen laista eläjää ja jos listassa ei lue, että ovenkarmit olivat valkoiset, voi joku älypää keksiä maalata ne neonvihreiksi.
Ei auta kuin toivoa, että listaukseen on tullut mukaan kaikki mahdollinen emmekä ole unohtaneet tarkistaa tai ilmoittaa jotain asiaa, josta koituu meille ongelmia myöhemmin. 
Suurimmaksi ongelmaksi lasken kuitenkin sen, että asunnossamme on asioita, jotka tahtoisin vaihtaa/heittää pois, mutta minun on inventaariolistauksen vuoksi säilytettävä niitä täällä (säilytystilaakin kun on niin runsaasti).
Ymmärrän kyllä, että miljoonakaupungissa asiat täytyy hoitaa pikkutarkasti, mutta se ei tarkoita, etteivätkö paikalliset tavat jatkuvasti naurattaisi minua (tai etteivätkö ne saisi minua repimään hiuksia päästäni…)!


3 kommenttia artikkeliin ”Inventaario”

  1. Mun vanhemmat vuokrasivat asunnon kun asuivat down under. Vastaavassa luettelossa oli mainittu, että ulkolampun sisällä on hämähäkinseittejä. No, ei ollut lähteissä kun äitini ne siivosi pois. Hauskaa oli kun mietittiin, pitääkö lähteissä laittaa takaisin. 😉

  2. Uudessa-Seelannissa asuessani olin alivuokralainen, enkä nähnyt mitään tällaista listaa missään vaiheessa, mutta sen sijaan talon varsinainen omistaja kävi kaksi kertaa vuodessa tarkastuskäynnillä. Talvella tekemänsä kierroksen jälkeen pöydällämme oli lappu: "Asunto muuten hyvässä kunnossa, mutta vuokralaisten tulee jynssätä homepilkut pois näistä ja näistä paikoista".

    Ensinnäkin, hyi olkoon, en ollut koko pilkkuja edes huomannut aiemmin, selittikin sitten sen flunssakierteen. Ja toisekseen, ai että VUOKRALAISEN täytyy kloorilla jynssätä?! Yritin selittää että Suomessa hometta pidetään vakavana ongelmana ja on omistajan vastuulla selvittää tällaiset asiat, mutta ei auttanut, oli otettava sieni (siis pesusieni! hehheh) kauniiseen käteen…

  3. Tää on niin hauskaa luettavaa! Älä vaan lopeta näitä postauksia, vaikka eivät kosmetiikkaan suoraan liitykään. Ja kiitos kaikista vinkeistä. Kävin kuukausi sitten Lontoossa, ja matkaseura ihmetteli miks Oxford Streetillä kuljin Bootsista toiseen vaikka muutakin ostettavaa olis ollut… Kaikkea kivaa tarttui mukaan;)

Kommentointi on suljettu.