Rethimnon, Kreeta, Kreikka, Välimeri

Koska Kreetan Rethimnon keikkuu monien äkkilähtöjen seassa ja moni on tänäkin kesänä aikeissa matkustaa sinne, ajattelin vielä palata hieman matkatunnelmiini ja koota pienen yhteenvedon omista mielipiteistäni ja kokemuksistani kohteessa. Onhan nyt kuitenkin juhannuksen jälkeinen viikko, jolloin moni perinteisesti aloittaa kesälomansa.

Rethimnon on noin 30 000 ihmisen kaupunki, mutta tuntui minusta enemmän jo kylältä. Kolmisen kilometriä pitkä rantakatu on täynnä hotelleja, ja kohde näytti olevan varsinkin suomalaisten, skandinaavien ja venäläisten suosiossa.

Rethimnonin ostosmahdollisuudet eivät ole kovin suuret ja muutaman ketjuliikkeen yksittäisen vaateliikkeen lisäksi suurin tarjonta kaupungin ostosmahdollisuuksista näin naisnäkökulmasta katsottuna keskittyi piraattituotteisiin. Varsinkin rantakadun paikkeilta ja vanhankaupungin laitamilta merkkilaukkujen kopioita lähti halvalla ja jokaisiin aurinkolaseihin oli saatu mahdutettua niin Chanelin, Guccin tai Raybanin logo. Yksilöllisempiä vaatteita etsiessä kannatti siis kurkistaa syvemmälle vanhankaupungin kaduille.

Turistialueilta löytyi muutamia kampaamoita ja Fish Spa -jalkahoitoloita, joissa hoidon tekevät pienet kalat kuolleen ihosolukon jaloista poisnäykkien. Varsinaisia kosmetologin palveluita en missään oikeastaan bongannut.

Koska kyseessä oli turistikohde, löytyi ravintoloita paljon. Ruokailu oli samanhintaista kuin suomalaisissakin pizzerioissa ynnämuissa vastaavissa, eli pizzan sai 5-8 eurolla, kreikkalaisen salaatin 3,50-5 eurolla ja pihviaterian noin kympillä. Kohteliasta on jättää noin kymmenen prosentin tippi. Kaupungista löytyi baareja, mutta ne olivat enemmän drinkkien kanssa Kreetan yössä istumiseen tarkoitettuja.

Rantakadun ravintoloissa oli sisäänheittäjiä, muttei ehkä missionsa suhteen yhtä aggressiivisia kuin esimerkiksi Turkissa tai Egyptissä. Moni ravintoloiden työntekijä puhui yksittäisi sanoja ja lauseita suomea, eli halutessaan asioinnin olisi varmasti voinut hooitaa ihan suomeksikin.

Kapungista löytyi paljon pieniä marketteja, muttei pahemin minkään ketjunkaan ruokakauppoja edes. Kaikki marketit olivat pieniä ja jopa paikallinen Carrefour oli samaa kokoluokkaa kun monen meistä hieman reilumman kokoinen lähikauppa on. Hyvää leipää ei ollut saatavilla mielestäni yhtä hyvin ja helposti kuin mitä viime kesänä olin Hanissa nähnyt sitä aamusta iltaan myytävän ja esimerkiksi jogurtit olivat melko kalliita. Hedelmiä oli saatavilla, mutta hinnat olivat suurinpiirtein suomen hinnoissa -usein jopa kalliimpiakin.

Viikko kohteessa riitti itselleni hyvin, sillä täällä ei ole liiemmin nähtävää. Yhdessä viikossa ehti hyvin koluta paikalliset nähtävyydet (suurin nähtävyys alueen Fortezzan linnoitus) ja käydä vuoristossa ja lähiseudulla pienten punaisten tai keltaisten avonaisten possujunien kyydittämänä. (Suosittelen näitä 10-25 euron hintaisia retkiä, mikäli tahtoo nähdä maisemia ja elämää hieman rantakatua sivummassa.)

Rethimnonista oli helppo tehdä bussilla omatoimisesti retki saaren toiseksi suurimpaan kaupunkiin Haniaan (jossa itse kävin viime kesänä) tai saaren pääkaupunkiin Iraklioniin. Bussilippu Iraklioniin maksoi 7,60 euroa (Haniaan hieman yli kuusi) ja busseja lähti kapunkia kohti kerran tunnissa bussimatkan viedessä aikaa reilun tunnin verran.

Parhaiten kohde sopii mielestäni niille, jotka tahtovat lähteä viettämään rentoa rantalomaa ilman sen suurempia tekemisen suunnitelmia.

Viihdyin itse kohteessa, mutta jos matkaan ei lähde puhtaasti vaan auringonpalvonnan vuoksi, en keksi mitään syytä, miksi sinne tahtoisi palata vielä toiste -kaiken kun tosiaan ehtii viikossa jo nähdä ja kokea melko hyvin.

Onko joku teistä käynyt kyseisessä lomakohteessa? Mitä tykkäsitte?

Entäpä millaisia lomasuunnitelmia teillä on tälle kesälle?

PS. Jos suunnittelet lähtöä Kreetalle tuoreen kultasi kanssa, niin harkitse uudelleen. Saaren viemäriverkoston putket ovat sen verran ahtaita, ettei vessanpönttöön saa heittää paperia, vaan kaikki paperille jäävät tuotokset on arkistoitava yhteiseen roskakoriin…

8 kommenttia artikkeliin ”Rethimnon, Kreeta, Kreikka, Välimeri”

 1. mikä hotelli mahtaa olla tuossa toiseksi viimeisessä kuvassa? näyttää tutulta 🙂

  ja olin kreetalla geranissa toukokuun alussa 🙂

 2. Itse olin Rethymnonissa viime kesänä kaksi viikkoa. Itse koin minimarkettien valikoiman todella hyväksi, ja kreikkalaiseen tapaan kala, liha ja leipä kannattaa ostaa niihin erikoistuneista myymälöistä ja näitäkin löytyy Rethymnonista reilusti. Haimme jokatoinen aamu ihanan tuoretta leipää ja leivonnaisia paikallisesta leipomosta, sikäli en voi yhtyä arvioosi. Itse viihdyin todella hyvin, olimme vuokranneet vuorilta asunnon mutta lähes päivittäin laskeuduimme "kaupunkiin". Itse nautin tästä kohteesta selvästi enemmän kuin esim. Haniasta jossa joka nurkalla oli sisäänheittäjä tmv, Rethymnonissa sai olla huomattavasti enemmän omassa rauhassa ja palvelu oli joka paikassa aivan erinomaista.

 3. Yllättävän nopeasti tuohon tottuu, että ei vessapaperia pönttöön. Viikon reissun jälkeen tein samaa Helsinki-Vantaalla. Tunsin itseni hölmöksi tajutessani mitä tein.

 4. Innostuin tuosta yksin matkustamisen ajatuksestasi aika paljo 🙂 Olen kuitenkin hyvin pieni ja pelokas naikkonen, joten en uskalla vielä repästä ja lähtä yksin reissuun. Toteutin sen sen sijaan pienemmässä mittakaavassa! Kävin yksin leffassa 😀 Oli aika vapauttava kokemuksena vaikka niin pieni muotoinen olikin ja pelkäsin näyttäväni säälittävältä. Sainpahan mennä oman mieleni mukaan, eikä tarvinut odotella ketään. Melko hassu juttukin tapahtui! Viereeni istui nimittäin toinen yksin leffassa oleva tyttö 😀 Yli 400 hengen teatterissa tuo on jo aika pieni todennäköisyys!

  Mutta kiitokset rohkaisusta! Yksin olemisen voi aloittaa vaikka leffassa käymisellä 🙂

 5. Lauantaina lähtö Kreetalle, Geraniin 🙂 Auringonpalvontaa ja rentoa oleskelua luvassa!

 6. Käymäsi lomakohde vaikuttaisi ihan ok mestalta. Omat lomasuunnitelmat ei ulotu ulkomaille, mutta syksyllä olisi tarkoitus mennä jonnekkin päin maailmaa.
  Heini: Heh.. olen yrittänyt mennä yksin leffaan vuosia ja viime vkolla se melkein tapahtui, mutta edelleen se on haaveissani 🙂

 7. Hih, nää on näitä hassuja eroja, mitä ei tule ajatelleeksi ennen kuin niistä juttelee ihmisten kanssa… Minä nimittäin käyn n. seitsemän kertaa kymmenestä yksin leffassa ja syömässä, enkä ole ikinä ajatellut, että siinä olisi jotain hassua :).

  Olen myös matkustanut yksin maailman ympäri ja käyn joka vuosi 2-4 Euroopan reissulla itsekseni (mutta myös kavereiden kanssa). Suosittelenkin kaikille, jotka vain suinkin haluavat kokeilla ;).

Kommentointi on suljettu.