Aloitin työkaverini kanssa reilu kuukausi sitten pienen haasteen, jonka ideana oli lisätä vedenjuontia.
Idea haasteeseen lähti työkaveriltani, joka koki juovansa liian vähän vettä. Koin niin itsekin, mutta asia ei ollut liiemmin häirinnyt minua koskaan. En oikeastaan ikinä muista päivän aikana liiemmin juoda vettä ja saattaa olla, että huomaan vasta illalla etten ole juonut sinä päivänä vielä yhtään vettä. En juo oikestaan koskaan myös mehuja tai limsojakaan, eli en siis korvaa vedenjuontiani epäterveellisemmillä vaihtoehdoillakaan. Syön paljon hedelmiä, vihanneksia ja marjoja, jotka sisältävät vettä, joten ehkä niukkaan vedenjuomiseen tottunut kehoni otti tarpeelliset nesteensä irti niistä?
Alkaessamme puhumaan asiasta muistin jo jonkun aikaa sitten Daily Mailin sivuilta lukemani artikkelin naisesta, joka lisäsi päivittäistä vedenjuontiaan, minkä seurauksena hän nuoreni viikkojen aikana silmissä. Ihon sävy tasoittui, tummat silmänaluset katosivat ja neljän viikon kuluttua nainen oli kuin itsensä nuorempi versio. Voisiko tuo ihan oikeasti toimia noin tehokkaasti?
Olin yrittänyt lisätä vedenjuontia ennenkin. Olin käyttänyt apunani erilaisia siitä muistuttavia kännykkäsovelluksia ja vaikka mitä muita ratkaisuja, mutta yleensä homma kuoli parin päivän jälkeen. Metrin päässä istuvan työkaverini haaste sai minut kuitenkin innostumaan hommaan mukaan ja ajatus siitä, että voisin kuurin lopuksi mahdollisesti ilmoittaa teille löytäneeni maailman tehokkaimman anti-aging -tuotteen houkutteli, joten otin homman ihan tosissani.
Neljän viikon ajan join säntillisesti joka päivä keskimäärin kolme litraa vettä. En oikeastaan koskaan jäänyt alle tuon ja joinakin päivinä määrä meni jopa hieman ylikin. Määrä on melko runsas eikä minun kokoiselleni ihmiselle tällä liikuntamäärällä missään tapauksessa tarpeellinen (veikkaisin kahden litran riittävän jo hyvin), mutta halusin ihan oikeasti nähdä, voisiko se tehdä minulle ihmeitä.
Jotta pääsisin tavoitteeseeni, otin käyttööni hieman yli 0,6 litraa vettä sisäänsä mahduttavan pullon. Asetin itselleni päivän ajalle erilaisia määräaikoja, joihin mennessä yksi pullollinen olisi aina oltava tyhjennettynä. Usein join ensimmäisen pullollisen aamun ja työmatkani aikana, toisen kello yhteentoista mennessä, kolmannen kello kahteen mennessä, neljännen kello viiteen mennessä ja viidennen kello yhdeksään mennessä.
Yksi konkreettisimmista vaikutuksista oli tietysti se lisääntynyt vessassa ravaamisen tarve, joka oli varsinkin aluksi todella ärsyttävää. Juoksimme työkaverini kanssa vuoronperään vessassa ja jouduin rytmittämään päivääni hieman vedenjuontia jopa ajatellen. Esimerkiksi aamulla kotona otin vettä vain pari hörppyä ja mitä lähemmän työpaikkaa tulin, sitä enemmän uskalsin alkaa juoda. Kuljen työmatkani junaa ja bussia käyttäen ja VR on viimeaikoina aamuisin ollut sen verran painajaismainen yhteistyökumppani, etten todellakaan halunnut jäädä asemalle pissihätäisenä seisoskelemaan pitkiksi ajoiksi. Vähensin juomista myös iltaa kohti, sillä en halunnut ravata koko yötä vessassa.
Täytyy rehellisesti sanoa, että minä odotin kovasti, että kokeilusta seuraisi näkyviä muutoksia. Vesi on ihon ja kehon hyvinvoinnin kannalta kuitenkin niin tärkeä aine, että koska kerran olin aiemmin juonut sitä vain todella niukasti, olisi tällaisen superlisäyksen väistämättäkin näyttävä jossakin.
Täytyy kuitenkin myös sanoa, että petyin lopputuloksiin pahasti. Aluksi menin kerran viikossa töihin ilman meikkipohjaa, jotta voisimme vertailun vuoksi ottaa kuvia ihostani ja todeta yhdessä, millaisia mahdollisia muutoksia sillä oli syntynyt. Parin viikon kokeilun jälkeen olin aamulla edelleen ihan samannäköinen kuin aiemminkin eikä ihossani ollut tapahtunut mitään havaittavia muutosia, joten en enää viitsinyt lähteä töihin ilman meikkipohjaa. (Varsinkaan, kun minut eräänä aamuna nähneet tuttuni kommentoivat jälkikäteen, että tiesivät minun kyllä tekevän paljon hommia tällä hetkellä, mutta väsyneen näköinen olemukseni hämmensi heitä kovasti… jaksoinko varmasti kiireideni keskellä?)
Kittasin siis neljän viikon ajan keskimäärin kolme litraa vettä päivässä, mutta en ihan oikeasti huomannut ihossani mitään selkeitä eroja tuon jakson jälkeen. Kehoni kyllä sen sijaan huomasi erilaisia tuntemuksia, jotka eivät nekään oikeastaan edes olleet kovin positiivisia.
Ensinnäkin se jatkuva vessahätä. Keho tottui runsaaseen vedenjuontiin pikkuhiljaa, mutta vessassakäynti rytmitti silti väkisinkin elämää jossain määrin kun täytyi suunnitella, missa pääsee seuraavan kerran vessaan (esimerkiksi Tukholman keskustassa ilmaisvessat ovat harvassa!). En ole myöskään koskaan ennen liiemmin tullut tutuksi janon tunteen kanssa muuten kuin satunnaisina hetkinä, joihin on usein liittynyt helle (tai joskus alkoholi…), mutta siitä huolimatta, että kittasin vettä päivittäin kamelin lailla en ollut koskaan ennen tuntenut itseäni yhtä usein yhtä janoiseksi kuin mitä nyt tunsin.
Tunne oli suorastaan hämmentävä. Voisi kuvitella, että kun runsaaseen vedenjuontiin tottumaton saa illalla kulautettua alas viimeiset pisarat päivittäisestä kolmen litran annoksestaan ei hänellä todellakaan olisi enää jano, mutta minullapa vasta olikin. Joka ilta kurkkuani kuivasi ja tunsin selkeää janon tunnetta, minkä vuoksi minun oli pakko juoda vielä lisää vettä illan aikana -ja tietysti ravata sitten siellä vessassakin.
Nyt reilun kuukauden runsaan vedenjuomisen jälkeen olen suorastaan ärsyttävässä tilanteessa: haluan uskoa, että runsas vedenjuonti on tottakai keholleni hyväksi, mutta en vain löydä kokreettisia todisteista itselleni. Ihoni sävy ei ole tasoittunut, epäpuhtauksia on siinä missä ennenkin ja silmänympäryksetni ovat yhtä tummat kuin aiemminkin. Myöskään ihoni ei tunnu vähemmän kuivalta.
Sen sijaan jatkuva vessahätä kiukuttaa, janon tunteen löytyminen ärsyttää ja olo on skeptinen. Miksei tämä tunnu paremmalta?
Millaisia kokemuksia teillä on vedenjuonnin lisäämisestä? Kuinka paljon te juotte vettä päivässä?
Jatkuva vessassa ravaaminen viittaisi siihen, että juotu vesi ei imeydy ja näin ollen pääse myöskään vaikuttamaan kehossa. Olen joskus lukenut, että tällaisessa tilanteessa juotavaan veteen voi lisätä pienen hyppysellisen suolaa (niin vähän, että suola ei maistu vedessä eli vesi maistuu edelleen normaalilta, ei suolavedeltä) jolloin se imeytyy paremmin. En sitten tiedä onko ihan huuhata koko juttu.
Kiitos vinkistä, ehkä täytyy kokeilla! Mutta tuo kolme litraa on kyllä minustakin jatkuvasti juotuna ihan liikaa itselleni. 🙂
äh, kunpa nyt muistaisin, mistä kaikkialta olen aiheesta lukenut, että voisin linkkailla luettavaa, mutta kun ei niin ei. joudun siis tyytymään ulkomuistista kertomiseen 🙂
ensinnäkin daily mail taitaa olla varsinainen klikkausten mestästäjä, joten noi jutut voivat useinkin olla ihan höpöhöpöä.
toisekseen, tuo ylenpalttinen vedenkittauksen kannattaminen on suoranainen (naistenlehtien luoma) myytti. siinä ei ole mitään perää, että enemmän olisi automaattisesti parempi. päin vastoin, yletön juominen voi käsittääkseni jopa alkaa huuhtoa tärkeitä suoloja ja ravinteita kehosta. kehossa on oltava tietty nestetasapaino, jonka toteutumisesta keho kyllä aivan varmasti pitää huolen niin kauan kuin nestettä on tarjolla.
kolmanneksi nestettä tulee ruoassa kaikille huomattava määrä, ja jos syöt paljon nestepitoisia ruokia saat varmasti tarpeeksi vettä. tällaiset vähän hipimmät terveysihmiset taitavat olla jopa sitä mieltä, että kasveista saatava neste on parempaa kuin esim. vesijohtovesi, sillä se on ns. "elävää vettä" 🙂 no, tämän paikkansa pitävyyteen en ota kantaa…
itse urheilen ja hikoilen niin paljon, että vettäkin tulee juotua aika hurjia määriä, mutta ei sitä tarvitse erikseen miettiä. joskus tekee mieli suolaisempia ruokia kuin yleensä tai vissyä, jolloin tietää, että kroppa kaipaa vähän suolojakin pelkän puhtaan veden kylkeen, jos on hikoillut ja urheillut oikein paljon. tosin joskus tulee juotua oikein varmuuden vuoksi esim. jo hyvissä ajoin ennen tärkeää urheilusuoritusta. siinä nestetankkauksen hyödyn huomaa, mitään muuta vaikutusta tai hyötyä nestetankkauksesta ei ole. tosin silloin mullekin tulee tuollaista jännää "ylimääräisen janon" tunnetta, mikä ei ole normaalia janoa. se menee kuitenkin ohi heti kun palaan normaalirytmiin. sanoisinkin, että kannattaa googlailla aihetta lisää ja muistaa lähdekritiikki. ja tekisi myös mieli sanoa, että ihan turha pakkojuottaa itseään 🙂 sulla aivan varmasti olisi jano normaalioloissa jos kroppasi olisi kuivumassa 🙂
Kiitos hyvistä pointeista! Ihanaa, että teiltä tulee tällaisia monipuolisia ajatuksia asioista tänne kommentteihin. Itsekin olen sitä mieltä, että tuo kolme litraa oli liikaa tarpeisiini nähden, mutta nyt se on kokeiltu ja myytti murrettu ainakin omalta osaltani. 🙂
Samanlainen fiilis tääläkin, se jatkuva vessassa ramppaaminen ärsyttää ja kovasti, minkä vuoksi satunnaisia kausia, jolloin oikeasti keskityn juomaan vettä, ei tule juurikaan juotua vettä. Töissä saattaa mennä lasi tai pari päivän aikana jos oikein kuivaa kurkkua mutta muuten ei oikeastaan ikinä…
Minäkin tosiaan juon normaalisti melko vähän ja nyt opin, että eipä se ylenpalttinen kittaaminenkaan tuonut mitään muutosta. 🙂
Mä kokeilin samaa tammikuussa, kun facebookissa kiesi se vedenjuomishaaste. Mä kyllä huomasin itsessäni pieniä muutoksia, mutten mitään tositosiselkeitä. Aloitin samoihin aikoihin sen ihmepuhdistussienen käytön, joten ehkä enimmät muutokset ihon kunnossa kuittaantui sillä.
Mulla oli aluks kans etenkin iltaisin ihan hirveä jano, kärvistelin sängyssä ja yritin mennä nukkumaan, vaikka janotti ihan hemmetisti. Itse en silloin lähtenyt enää lisää juomaan, vaan ajattelin että kroppa vaan ei oo tottunu tällaiseen vesimäärään. Lisäksi janontunne voi johtua myös siitä, että suolatasapaino ei oo kondiksessa, niin sekin sai pysymään olemaan juomatta. Loppuvaiheessa meni sit ihan hyvin (lukuunottamatta sitä jatkuvaa vessassa ravaamista ja sitä, että kun tuntui, että alkaa pissattaa, niin todellakin oli pakko mennä vessaan just sillä hetkellä). Helmikuun alussa muutin ruokavaliota, ja päivittäin tulee juotua kaksi isoa smoothieta, ja ihan samalla tavalla en pysty enää vettä juomaan.
Luin just gains.fi:n yhdestä blogista, että tuota veden juomisen tarvetta liioitellaan, ja jos syö paljon vesipitoisia ruokia (kuten hedelmiä, kasviksia ja marjoja) niin päivittäinen vedentarve tulee pitkälti täytettyä niillä. Summa summarun, itse pyrin saamaan nestettä sen parisen litraa päivässä, mutta ns lisävettä, eli normaalin juomisen lisäksi juotua vettä, en ihan hirveesti saa aina juotua. Ehkä jonkun puoli litraa päivässä.
Tässä on linkki siihen blogitekstiin: http://kettunen.gains.fi/lopeta-turha-vedenjuonti/
Kiitos linkistä ja kommentista. Olipa kivaa lukea muidenkin kokemuksia, jotka ovat näköjään sitten olleet melko samanlauisia pmieni kanssa. 🙂
Mä juon paljon vettä päivässä, ja olen huomannut myös sen, että suu kuivuu tavallista nopeammin. Tekisi melkein mieli kokeilla vähempää veden juomista, mutta kurkkua kuivaisi varmasti.
Saa nyt nähdä, kuinka itselläni menee tämä totuttelu vähempää juomiseen. 🙂
Mä juon myös aivan liian vähän vettä. Ostin töihin Stadiumista 0,8 l vetävän juomapullon, ja sellainen menee työpäivän aikana parhaimmillaan kolme kertaa. Tuo vessahätäilmiö on myös mulle tuttu ja suorastaan raivostuttava, varsinkin kun vessassa käyminen on mun mielestä ihan ehdottomasti turhimpia asioita mitä ihminen voi tehdä 😀
Kolme litraa vettä on kaiketi aika paljon. Jos olo ei ole kohentunut, oletko ajatellut, ettei vesi vaan vie mukanaan tarpeellisia mineraaleja ja suoloja? Riittävä suolien 😉 saanti on tärkeää ja itsellä ainakin jos juon paljon mutta suolaa ja magnesiumia on liian vähän, menee mulla ainakin lihaksisto ihan tukkoon. Liika vedenjuonti myös aiheuttaa päänsärkyä. Kohtuus siis tässäkin asiassa kaikessa.
Kohtuus on tosiaan tärkeää. Kolme litraa oli minusta itselleni liikaa, mutta en toisaalta kokenut mitään haittavaikutuksia muuten, eli ei esim. päänsärkyä yms. Jatkossa menen kuitenkin kohtuullisemmilla määrillä. 🙂
Itselleni kehittyy iltaan mennessä päänsärky, jos en ole päivän aikana juonut tarpeeksi (1-1,5l) vettä. Siihen tosiaan auttaa aina veden juominen. Jos yleensä juon jotain ruoan kanssa tai erikseen, se on vettä. Teetä tulee joskus juotua, mehua harvoin, limppareita tai alkoholia ei juurikaan ja maitoa tai kahvia ei koskaan. 🙂
Liian vähäinen juominen voi tosiaan saada tuota päänsärkyä aikaan. :/
Mulla on ollut samantyylinen kamelikuuri mielessä, ja pari vapaapäivää sitä harrastinkin. Vessaravaaminen on kyllä superärsyttävää, ja pissahätä voi iskeä todella yllättäenkin. Mutta ehkä, ehkäpä munkin täytyy kokeilla tätä kunnolla kuurina. Mäkään en nimittäin juo mitenkään supermääriä, vaan oikeastaan vain silloin kun syön jotain. Eikä vaan janota myöskään koskaan. Kehossa on varmasti turvotusta, ja siihen vedenjuonti voisi auttaa… Huomasitko itse mitään sellaista? Pitää testata >:) Päättäväisyyttä etsitään.
Aluksi minusta tuntui, että turvotus vähentyi, mutta en oikeastaan ole viimeviikkoina ehtinyt syödä ihan niin hyvin kuin normaalisti (=epäterveellistä ja turvottavaa ruokaa kului enemmän), joten hankala sanoa absoluuttista vastausta. :/
Aloitin joulukuussa saman ja jaan kokemuksesi. Ei nyt mitään huomattavia muutoksia tosiaan ole tapahtunut, paitsi jatkuva vessassa ravaaminen ja todellakin toi jano! Ei mulla tietääkseni ennen ollut näin kauhea jano pitkin päivää ja varsinkin illalla, vaikka on jo juonut sen 3 litraa:o Tää veden kittaaminen auttaisi varmaan kyllä laihduttamisessa, kun söin (ainakin aluksi) vähemmän kun vatsa on koko ajan niin täynnä vettä, mutta nyt siihenkin on jo tottunut.
Kiva kuulla, että jaamme samat fiilikset asiasta! Saa vakuuttumaan siitä, että en tarvitse jatkossa noin paljon vettä. 🙂
Tällä vedenjuonti-intoilullahan ei ole minkäänlaista tieteellistä pohjaa, eikä se siitä todemmaksi muutu, vaikka sitä jatkuvasti mediassa toistellaan. Toki riittävä nesteen nauttiminen on tärkeää. Mutta. Sisätautilääkärien mukaan elimistömme tosiaan saa yli puolet tarvitsemastaan päivittäisestä nestetarpeestaan suoraan ravinnosta. Ja fiksu elimistömme ilmoittaa janontunteella heti, jos nestetasapaino heittää puolellakaan promillella. Liika vedenkittaaminen puolestaan aiheuttaa ongelmia mm. kaliumtasapainossa. Eli juodaan, kun janottaa, tai mieluummin jo vähän ennen, mutta ei pullokaupalla ^^
Pitää nostaa hattua, että kurjuudesta huolimatta olet jaksanut näin pitkään. Sitkeä sissi!
Meinasin vastata suunnilleen samoin. Entinen ravitsemustiedon opettaja sanoi, ettei ihmisen tarvitse erikseen "muistaa" juoda, jos ei ole jano. Järkevää mielestäni, kyllä terve ihminen osaa juoda riittävästi ilman naistenlehtien kohkaamistakin.
Samoilla linjoilla. Jostain terveys/ravitsemuspuolen tms asiantuntijalta (en enää muista mikä titteli tai koulutus mahtoi olla) kuulin vuosia, vuosia sitten että jos tulee pissahätä puolen tunnin sisällä siitä kun on juonut, tarkoittaa se sitä että juominen oli turhaa ja kroppa ei oikeasti tarvinnut sitä nestettä. (Tähän ei pidä sotkea kahvinjuontia, sehän pissittää aina!). Tällä neuvolla on menty:).
Nyt tuli tosiaan todettua, että vähempikin riittää oikein hyvin eikä kroppani saa mitään hyötyä ylimääräisestä litkimisestä, eli jatkossa voi mennä vähemmillä määrillä. 🙂
Oot aika sitkeä, että jaksoit kuukauden litkiä tuollaisia määriä vettä 😀 Itse yritän juoda vähän reilu litran päivässä ja mulla kyllä monta vuotta vaivanneet tummat silmänaluset vaalenivat huomattavasti ja ihon pintakuivuuskin on lähes kadonnut. Vannon siis vedenjuonnin nimeen, mutta veden määrä kannattaa juurikin suhteuttaa omaan kokoon ja liikunnan määrään yms. 🙂
Kohtuullisuus kannattaa tosiaan muistaa. Toisaalta jäin myös miettimään, että jos olisin ehtinyt nukkua tänä aikana normaalisti, olisiko vaikutuksia näkynyt enemmän. 🙂
Mä aloitin vedenlisäämisen pari kuukautta sitten ja mulla kyllä on tullut tuloksia! Toisaalta jätin myös sokerin pois ja nykyään syön sokerisia juttuja harvemmin kuin ennen. Ihoni ei ole koskaan ollut näin hyvässä kunnossa! Alussa joutui ravaamaan vessassa ihan koko ajan mutta nyt ei enää. Noin pari litraa varmaan tulee juotua päivässä, enempää tuskin tarvitsee. Luulen kyllä tuon sokerin vähentämisenkin olleen osasyynä, mutta on mulla ollut jotenkin parempi olo kun tuota vettä on tullut juotua enemmän.
Kiva kuulla tällaisiakin kokemuksia! 🙂
Mä oon lisännyt kans vedenjuontia, kolmeen litraan en kyllä pääsisi, enkä kyllä aiokaan sitä tavoitella. Plussaa hommassa on se, että sokeroidut mehut ja limpparit jää nyt juomatta ja huomasin etten aluksi osannut erottaa nälkää janosta. Turhaa napostelua tuli, kun söin janoon 😀 Eli parantunut olo ei johdu siitä,että vesi on jokin superhyperihmeaine, vaan että se on nyt korvannut muun "hötön". Ei turvota ja ihokin on himppasen paremmassa kunnossa.
Tuo on hyvä pointti, että monesti saattaa syödä janoon! Itse olen havainnut samaa.
Oma uudenvuodenlupaukseni oli juoda enemmän vettä ja olen aika hyvin pysynyt lupauksessani. Juon noin 2 litraa päivässä ja mittaan vedenjuontia Plant Nanny -sovelluksella (se on tosi suloinen!). Minulla vedenjuonti on parantanut ihon kuntoa huomattavasti! Ihon sävy on paljon kirkkaampi ja tasaisempi ja akne on rauhoittunut. En ole varma onko akneen vaikuttanut jokin muu asia, mutta ainakin muutos parempaan alkoi aika nopeasti vedenjuonnin aloittamisen jälkeen. Itsekin huomasin lisääntyneen janontunteen, mutta ajattelin olleeni ennen aina jatkuvassa nestehukassa ja kehoni tottuneen siihen. Nyt kun solut saa vihdoin vettä keho ilmoittaa että jatka samaan malliin. Okei ei ehkä ihan tieteellistä tietoa 😀 Vessassa toki pitää rampata, mutta opiskelijan päiväni ovat aika hyvin aikataulutettavissa eikä se ole ollut ongelma. Mutta jos sinulla on vedenjuonnista enemmän haittaa kuin hyötyä niin kannattaa vaan vähentää! Litrakin päivässä ruoasta saatavan veden lisäksi riittää varmaan ihan hyvin! 🙂
Kiva kuulla kokemuksia! Itse varmaan vakiinnutan jatkossa vedenjuonnin noin 1,5 litraan. 🙂
Mä olen kanssa superhuono juomaan vettä, ruoan kanssa juon lasin tai pari mutta muuten saattaa mennä monta päivää etten juo ylimääräistä. Urheillessa kyllä tulee jano ja jos on kuuma ilma. Olen miettinyt pitäisikö jotenkin tsempata asian suhteen, mutta toisaalta jos ei janota niin kai sitten saan tarpeeksi nestettä 🙂
En haluaisi antaa negatiivistä palautetta, mutta nyt on pakko. Sun blogi on todella hyvä, eikä sisällöstä sinänsä huonoa sanottavaa. Mutta nää kuvat! Ymmärrän että voi tuntua siltä että pelkkä teksti on raskasta luettavaa, mutta on kyllä liioittelua laittaa seitsemän kuvaa kulahtaneesta Vilan juomapullosta 😀 mielummin oikeasti luen sen mitä sulla on sanottavaa, ja siinä sivussa olisi vaikka sitten kuva pullosta, lasista, hanasta valuvasta vedestä tai ihan mistä vaan, mutta ei samasta pullosta missä on inhottavat huulipunatahrat… olen miettinyt samaa asiaa useamman postauksen kohdalla missä on kymmenkunta kuvaa samasta purtilosta, mutta tässä katkesi kamelin selkä (heh, keksinpä aiheeseen sopivan sanonnan :D) asian suhteen ja oli pakko avautua. 😉
Iloista kevättä!
t. Heidi
Anteeksi, minusta kuva postauksen edetessä tyhjenevästä (ja lopuksi taas kerran täyttyvästä) vesipullosta varustettuna kosmetiikkabloggaajan huulimeikeillä oli hauska, mutta voihan sen noinkin nähdä. 🙂
Mielenkiintoinen postaus! Mutta en minäkään huomannut, että se pullo tyhjeni ja sitten täyttyi taas. Katselin vaan, että jaa, aika monta kuvaa yhdestä pullosta. Itseäni useat kuvat ei sinänsä häiritse, mutta ei niistä ole iloakaan, jos on samasta kohteesta monta kuvaa. Muuten kyllä tykkään kuvistasi ja blogistasi, mutta isosta kuvamäärästä saattaa olla lukijalle enemmän haittaa kuin iloa, ainakin, jos sisältö on koko ajan sama.
Tiedän, että kuvat ovat blogini heikkous, sillä en oikeasti pidä yhtään kuvaamisesta. Ostin kuitenkin vähän aikaa sitten uuden kameran ja kun kiireet nyt huhtikuun jälkeen helpottavat niin ehkä sitten vihdoin saan alettua keskittymään kuviinkin enemmän. Lupaan yrittää tsempata asiassa. En minä itsekään ole tämän postauksen kuviin erityisen tyytyväinen. 😉
En osaa sanoa, paljonko juon vettä päivässä, mutta veikkaisin, että riittävästi. Olen joskus kokeillut veden juonnin lisäämistä, mutta en todellakaan samoissa mittasuhteissa kuin sun testi 😀 Ihan vain tyyliin 0,5-1 litraa enemmän vettä päivässä kuin normaalisti. Musta tuntuu, että veden juominen hitusen parantaa kasvojeni ihon kuntoa.
Olisi mielenkiintoista, jos vedenjuonnin lopputuloksia olisi saanut jotenkin ihan konkreettisesti mitattua, eli esim. ihon kosteustasapainoa mittaamalla yms. 🙂
Kolme litraa päivässä saattaa olla liian paljon, varsinkin jos ei urheile. Silloin huuhtoo vaan turhaan suoloja ym kropasta pois ja jano lisääntyy. Kannattaa kokeilla siihen superjanoon lisätä suolaa tai esim palautusporejuomanappi jossa on suolan lisäksi muitakin tarpeellisia aineksia. 🙂 Itse juon noin pari litraa vettä päivässä, treenipäivinä noin litran enemmän (treenin aikana juotu vesi + palkkari). Plus 2-5 kuppia teetä. Mulla on töissä puolen litran juomapullo ja juon pullollisen aamupäivällä ennen lounasta ja toisen pullollisen iltapävällä. Jos en juo tarpeeksi, tulee vähän huono olo ja samanlainen päänaärky kuin kofeiiniriippuvaisilla jos ei saa kofeiinia.
Jos on fyffeä niin kehonkoostumusmittaushan kertoo nestetasapainon, juoko tarpeeksi vai liian vähän.
Kiitos vinkistä! Minusta kolme litraa oli tosiaan liikaa ja nyt kokeilun jälkeen vakiinnutan sen pienempään määrään. 🙂
Ohoh! Minulla oli aivan samat kokemukset, kun lisäsin vedenjuontiani. En huomannut mitään positiivisia terveysvaikutuksia. Piti vaan koko ajan rampata vessassa ja veden kittaamiseen jäi tavallaan koukkuun, jolloin sitä piti tosiaan juoda koko ajan tai mutten iski jano. Päättelin että veden juonti on turhaa ja siirryin vanhaan tapaani pari lasia päivässä, näillä meillään. 😀
Minä en taida ihan palata vanhoihin tapoihini täysin, mutta jatkossa ehkä n. 1,5 litraa päivässä voisi olla hyvä. 🙂
Mä oon ollut lapsesta asti kova juomaan vettä. Juon päivässä noin 2 litraa, kovin urheilullisina päivinä vielä enemmän. Lisäksi syön paljon kasviksia ja hedelmiä. Huomaan ihossani ja kehossani heti, jos en ole saanut tarpeeksi vettä. Silmänaluset tummuvat, silmänympärykset turvottavat ja ihosta tulee jotenkin harmahtava. Saan myös helposti päänsärkyä, jos en juo tarpeeksi. Ehkä vedentarpeessakin on yksilöllisiä eroja…
Varmasti on tosiaan yksilöllisiä eroja ja kyse on varmasti myös siitä, mihin kroppa on tottunut. 🙂
Mistä tuommoisia pulloja saa? Ois huomattavasti esteettisempi tapaus kuin joku limpparipullo, jonka etiketti on laukussa nyhjääntynyt ja kulunut.
Mutta siihen vedenjuontiin. Ite kun alotin vedenjuonnin lisäämisen, ainoo ero ihon kunnossa oli, ettei iho kuivunu enää niin paljoa. Pari kuukautta myöhemmin huomasin näyttäväni huomattavasti hoikemmalta, kun nesteturvotus oli lähtenyt. Sinulla tosin ei taida olla vaaraa kyseisestä ilmiöstä, täältä päästä kun löytyy kuitenkin ylipainoa. Alkuunsa sai ravata vessassa jatkuvasti, mutta melko nopeasti sekin sitten tasoittui. Oikeastaan ainoa miinus, joka tuosta vedenjuonnista on tähän mennessä löytynyt on se, että olo on aivan kamala, jos ei vettä tule juotua. Ja on paljon useammin jano.
Minun pulloni on jo pari vuotta sitten jostain blogijutusta mukaan kulkeutunut tapaus, eli ei varmaankaan enää mistään. :/
Kiva kuulla muidenkin kokemuksia vedenjuonnista! 🙂
Odotan sitten ehdottomasti jossain kohtaa perusteellista kartoitusta koordinaatteineen ja syväanalyysiä Tukholman ilmaisista vessoista, jos sieltä jostain sellaisia löytyy. Siinä kaupungissa vieraillessa ehdottomasti ärsyttävintä on se, että vaikka muuten pärjäisi ihan ongelmitta korttien kanssa ilman paikallista valuuttaa, vessamaksujen takia pitää nostaa ihan liioiteltu summa käteistä ja ravata ostamassa pikkusnäksejä saadakseen seteleitä rikottua viisikruunuisiksi.. Nykyään mulla on muutaman kerran vuodessa tapahtuvia Tukholmakäyntejä varten erillinen ruotsilompakko, jossa on valmiiksi vähän kruunuja, ja suhtaudun aarteina niihin vessakelpoisiin pikkukolikoihin, enkä kuvittelekaan maksavani niillä mitään muuta. Ärsyttävää kuitenkin. 🙂
Haha, ihan postaukseksi asti asiasta ei iloa riitä, sillä vessoja ei tosiaankaan ole kovin montaa. Ainoa helppo vessa, jonka olen itse löytänyt jonne voi livahtaa helposti maksutta on ollut keskustassa Högtorgetin reunalla Högtorgshallenin alakerrassa. Mutta siis ihan todella, todella ärsyttävää! Toisaalta ymmärän kyllä, että varmasti lisääntynyt kerjäläisten määrä on vaikuttanut paljon tuohon ratkaisuun.
Minäkin luin tuon artikkelin ja aloin huvikseni juoda enemmän vettä. Aiemmin en siis juonut kuin ruokailun yhteydessä eli liian vähän. Veden tarve on melko yksilöllistä, mutta tuo 3 litraa on hyvä ehkä just paljon liikkuville tai kesähelteellä. 2 L on vähän järkevämpi määrä.
Ihossa en huomanut mitään, mutta ei minulla koskaan olekaan ollut ongelmia ihoni kanssa. tosin silmäalusissa minulla on koko ikäni ollut pienet juonteet, jotka häiritsevät. Toivoin, että ne olisivat edes vähän kadonneet veden juonnilla, mutta ei.
Mutta vedenjuontia lisättyäni huuleni eivät enää rohdu juuri ollenkaan ja ennen pävittäiset päänsäryt ovat kadonneet. 🙂
Vessassa ei ole tarvinut ravata, koska mulla on aina ollut seurapiirirakko. :DD
Ah, tahtoo myös seurapiirirakon! 😀 Ihanaa kuulla teidänkin kokemuksianne aiheesta. 🙂
Ennen join n. 0,5l vettä päivässä, reilun vuoden ajan olen nyt juonut 2-3l päivässä. Olen kyllä huomannut eroja, mutta suurimman osan pitkällä aikavälillä:
– Turvotus on vähentynyt/lähes kokonaan poissa. Mulla on myös välillä vähän vaikea vatsa ja viimeisen vuoden se on ollut paljon helpompi. Muutenkin tuntuu, että aineenvaihdunta olisi nopeutunut! 🙂
– Iho ei tänä talvena ollut ollenkaan kuiva. Osasyy on varmasti se, että vaihdoin asuntoa, mutta vedenjuonnillakin on luultavasti ollut jotain vaikutusta.
– Urheilu tuntuu "helpommalta", koska hikoan nyt helpommin jolloin esim. lenkillä ei tule niin tukahduttava olo. Liittynee tuohon aineenvaihduntaankin.
Kasvojen ihossani en mitään hirveitä ihmeitä ole huomannut, samoja hormooninäppyjä kuin ennenkin. Mutta kropassa eron kyllä tuntee!
Ihanaa, että jaoit omat kokemuksesi! Aion itse jatkossa juoda n. 1,5 litraa päivässä ja täytyy seurata, kuinka se vaikuttaa pitkällä aikavälillä. 🙂
Mä en ole koskaan uskonut tähän. Itselläni en ole ikinä huomannut olevan veden juonnilla mitään vaikutusta ihoon. Sitten katsoin vielä muutama vuosi sitten dokkarin, joka käsitteli tätä vedenjuontia juurikin ihon näkökulmasta. Dokkarissa oli kaksi identtistä kaksoistyttöä, molemmat olivat kovia juomaan vettä. Taisi olla tuo 3 litraa päivässä, dokkarissa toinen jatkoi vedenjuontia ja toinen tiputti määrän litraan. Molempien ihoista mitattiiin kosteutta ennen ja jälkeen testin ja koejakso taisi kestää kaksi kuukautta. Yllättäen vedenjuontia vähentäneen siskon iholle ei ollut tapahtunut mitään sen jälkeen, kun vähensi veden juontia. 😀
Olen kuitenkin sitä mieltä, että kukin tekee tyylillään, jos tuntuu, että on hyötyä ja itse voi paremmin niin miksi ei. Tämä sun testisi oli tosi mielenkiintoinen. 🙂 Itse en lähtisi ihoni vuoksi vettä lipittämään, juon, kun on jano. Olen kuullut tästä vedenjuontivimmasta ihmettelyä ihan parilta kosmetologiltakin, perustelevat kantaansa sillä, että juotu vesi ei olotu ihokudokseen, eikä näin vaikuta ihoon vaan muualla elimistössä.
Oli kyllä mielenkiintoinen kokeilu ihan vaan siksi, että en enää mieti mielessäni, voisinko pelastaa ihoni purkkien sijaan pelkällä vedellä. 🙂
Mä oon lisännyt veden juomista ihan sillä, etten lipittäisi limsoja jatkuvasti. Mulla on jotenkin jäänyt tavaksi, että mulla on aina lasi datauskeskuksessa, ja kyllä se vaan on elimistölle parempi lirputella hiljaksiin vettä kuin limsaa/mehua. Mulla on parempi olo, kun oon vähentänyt limsan juomista, mutta nesteensaanti ei sinänsä ole lisääntynyt lainkaan. Eikä mitään kosmeettisia vaikutuksia ole tullut mihinkään suuntaan 🙂
Tuo on kyllä varmasti totta, että limun/veden vaihto veteen on loistava valinta. 🙂
Jotkut britit kyllä juovat todella vähän vettä, mikä on järkyttänyt minut, kun itse juon tosi paljon. Minusta ei ole oikein mukavaa syödä mitään ruokaa ilman, että juon jotain sen kanssa. Voihan olla oma huono tapani, mutta kai keho myös tottuu sellaiseen pieneen nestehukkaan eikä sitten tulekaan juotua. Se, paljonko tarvitsee vettä riippunee yksilöstä. Toki kannattaa kokeilla voisiko veden juontia lisäämällä tulla parempi olo – etenkin jos on jotain vaivoja kuten tuolla Daily Mailin naisella oli. Minusta nuo vesipullokuvat sopivat hyvin tähän postaukseen ja sitä oli mukava lukea!
Tuo on totta ja monet britit ovat jopa sanoneet, etteivät koskaan juo pelkkää tavallista vettä! 😮
Mä olen aina ollut lipittelijä ja päivittäin vettä kuluu useampi litra. Kesäkuumalla olen joskus kantanut huolta siitä, juonko jopa liikaa vettä. Juomisesta huolimatta minulla on kuiva iho, mutta toisaalta iho on muuten näin reippaasti kolmen kympin ylittäneenä erittäin hyvässä kunnossa eikä juonteita tai ryppyjä juuri näy. En tiedä sitten johtuuko jatkuvasta lipittämisestä vai onko vaan hyvät geenit. Ulkonäön takia en vettä juo, taitaa olla enemmän tapa tai sitten mun kroppa vaan vaatii enemmän vettä. Sun testissä mielenkiintoista oli se havainto, että vaikka joit enemmän, sulla oli jano. Kuten sanottu itse juon aika paljon ja mulla on usein tosi kova jano. Jännä juttu.
Tuo oli tosiaan minustakin se jännin havainto. Nytkin istun toimistossa ja olen juonut n. litran vettä tänään tuntien jatkuvasti pientä janoa. Hämmentävää!
Kolme litraa kuulostaa kyllä aika isolta määrältä, varsinkin jos et ole mikään himohikiurheilija. Mulle tulee jo ajatuksestakin pissahätä. Mulla on kyllä niin pieni rakko, että silloin harvoin kun käyn baarissa, niin jo yhden drinkin jälkeen on käytävä "puuteroimassa nenää" ainakin kertaalleen.
Itsekin kyllä vesihypetyksen (ja muutenkin) vuoksi heräsin siihen, että en juo kovin paljon vettä – paitsi tietenkin kesäkuumalla ja urheilun yhteydessä. Lisäksi yritän veden juomisella vähentää karkin ynnä muun napostelun himoa – välillä toimii paremmin, välillä huonommin. Olenkin ottanut tavaksi, että yritän ainakin tyhjentää reilun puolen litran pullon joka työpäivä koneella istuessa, minkä lisäksi heti aamulla herättyäni juon pienen lasillisen monivitamiinin kera sekä lasillisen/kulauksen siellä täällä. En mitään ihmeempiä muutoksia enkä onneksi haittojakaan ole huomannut, mutta ehkä se vesi vähän piristää. Vessassa saa kyllä ravata ihan tarpeeksi, varsinkin jos on tullut juotua tavallista enemmän, joten minäkin aina vähennän iltaa kohti. En ole mikään terveysintoilija, että tämä saa minun osaltani riittää ja loppu neste tulkoon ruoasta, maidosta jne.
T: Kaima
Kohtuudella tosiaan parasta. 🙂
Yksi erittäin tärkeä juttu jota vedenjuonti parantaa on sellainen, mitä yleensä ei näissä "juo paljon vettä"-jutuissa mainosteta. Se on nimittäin gynekologiset ongelmat. Esimerkiksi pissatulehduksia tulee harvemmin, mikäli juo tarpeeksi ja virtsatiet huuhtoutuvat useammin bakteereista. Katsoin juuri dokumentin New Yorkin kodittomista naisista ja heillä on suuri ongelma erilaiset gynekologiset tulehdukset sen takia, että he joutuvat säätelemään veden juontia paljon ihan käytännön seikkojen takia: kodittomien keskusten vessoissa on korkea raiskausriski varsinkin yöaikaan, joten monet naiset eivät juo iltapäivän jälkeen mitään. Toki tähän vaikuttaa myös hygienia, mutta dokumentin naisilla oli mahdollisuus käydä useamman kerran viikossa suihkussa (päiväsaikaan työntekijöitä keskuksissa on enemmän ja väkivallan uhkaa siis vähemmän). Virtsatientulehduksissa lääkäri usein myös ihan täällä Suomessa neuvoo runsaan nesteen juomista, sillä se helpottaa oireita kovasti.
Juon itse aika vakituisesti parisen litraa vettä päivässä. Mikäli en juo tarpeeksi, on päänsärky varma ja reagoin jotenkin tosi voimakkaasti myös kofeiinin nestettä poistavaan ominaisuuteen. Mullakin menee usein janon ja nälän tunteet sekaisin, mutta tarpeeksi juomalla siihenkin voi vaikuttaa 🙂
Kiitos tiedosta, en tiennyt tuosta! 🙂
Minä join viime kesänä todella paljon vettä, elin vesipullo kädessä suunnilleen, kun en halunnut saada nestehukkaa johon hellekesät väistämättä mulla johtaa jatkuvasti. Odotin myös jotain ihmeitä ihon tai esim. painon suhteen, mutta mitään ei tapahtunut! Ainoa mihin vedenjuonnilla oli vaikutusta oli takareisien selluliittimuhkurat jotka selvästi vähenivät vesikuurin aikana (ja palasivat toki takaisin kun syksy koitti ja vedentarve väheni…).
Piti ihan itsekin tarkkailla tuota ja kyllä minusta näyttää, että iho on takareisissä sileämpi tai sitten vaan muistan sen muhkuraisempana. 😛
Atooppisesta ihosta kärsineenä (ja lisäksi etelän suunnalla asuneena) runsas vedenkittaus on ollut itsestäänselvyys – joskin viime vuosina olen vähentänyt, nimenomaan tuon asiantuntijoiden mainitseman mineraalitasapainon takia… Mitään puutostilaa en ole huomannut saaneeni runsaalla lipityksellä, mutta ainakin rakko on ollut aktiivinen, hehe. Hyvä on pitää putkistö kunnossa…
On varmaan aika yksilöllistä, mitä terveyshyötyjä kehossaan huomaa veden seurauksena – siliävätkö rypyt, poistuuko selluliitti, kirkastuuko ajatus… Paras seurata sisäistä tarvetta, eikä liikaa pelätä experttien kommentteja 😉
Omaa kroppaa on tosiaan varmasti parasta kuunnella. 🙂
Vielä se, että eri asiantuntijat puhuvat tästä(kin) ristiriitaisesti. Tuo yllämainittu, että juominen on tarpeen vain janontunteen yhteydessä, on täysin vastoin jossain kuulemaani oppia, jonka mukaan jano on jo merkki elimistön kuivumisesta ja nestehukasta.. auts…
Tästäkin tosiaan on monen monta mielipidettä, eli kannattanee kuunnella omaa kroppaansa. 🙂
Luin joskus nuorena jonkin lehtijutun, jossa käskettiin juomaan jopa seitsemän litraa vettä päivässä. Se jäi jotenkin mieleeni ja vaikka en varmasti seitsemää litraa koskaan juonut, join paljon vettä ja siitä tuli hyvin nopeasti ihan automaattinen tapa. Hoidan kyllä muutenkin ihoani, enkä tupakoi tms., mutta olen nyt melkein 40 ja edelleen minulta pyydetään paperit alkossa/kaupoissa/baarien ovella. Pari vuotta sitten tehdyn leikkauksen takia vedenjuontini väheni ja olen kyllä todellakin huomannut vaikutukset! Iho kuivuu ja hiukset kuivuu ja silmien aluset on tummemmat kuin ennen! Nyt yritän kovasti taas muistaa juoda tarpeeksi vettä. Joten minä kyllä uskon veden vaikutukseen kauneudenhoidossa. Kannattaa kokeilla pidempää jaksoa ja minä myös uskon, että kroppa tottuu siihen, koska en minä mielestäni koskaan ole joutunut kauhean usein käymään vessassa!