Kuinka paljon blogin mainoslinkeillä tienaa?

Kuulin jonkin aikaa sitten mielenkiintoisen olettamuksen blogeissa viljeltävien mainoslinkkien kannattavuudesta:

”No sulla nyt on tollanen iso blogi niin sä nyt teet yhden postauksen ja laitat sinne mainoslinkin niin saat siitä heti paljon rahaa.”

En yhtään epäile, etteikö tämä olisi varsin yleinen harhaluulo ja tiedän, että asia kiinnostaa monia. Kannatan ehdottomasti avoimuutta bloggaajien tulorakenteen suhteen, joten aihe innosti minut tarttumaan siihen. Tiedän, että ihan varmasti haluatte kuulla, kuinka hyvin niillä mainoslinkeillä tienaa, sillä näettehän niitä blogissani jatkuvasti.

Glossybox Sweden advent calendar joulukalenteri Ostolakossa Virve Vee

Haluan heti alkuun korostaa, että tämä postaus on kirjoitettu vain oman kokemukseni pohjalta eikä ole mikään yleinen fakta. Korostan myös, että kirjoitan tämän kosmetiikkabloggaajan näkökulmasta.

Käytän itse paljon mainoslinkkejä. Jos kirjoitan jostakin tuotteesta, tarjoan mielelläni myös linkin kauppaan, josta tuotetta saa. Kun kirjoittaa tuotteesta postauksen, haluaa moni myös tietää, mistä sen voi ostaa ja tottakai mainoslinkistä on hyötyä myös minulle.

Jos bloggaaja tekee kattavan ja rehellisen postauksen jostakin tuotteesta ja käyttää asiaan aikaansa sillä seurauksella, että muut voivat hyötyä lopputuloksesta on minusta hyvin kohtuullista, että bloggaaja saa pienen hyvityksen jonkun tekemästä ostoksesta. On bloggaajan itsensä valinta päättää, kuinka hän omaa brändiään rakentaa ja millaisen maineen hän itsellensä tuotesuosituksillaan rakentaa, eli kylvääkö linkkejä kaikkeen mahdolliseen vai tuotteisiin, joiden takana itse ihan oikeasti seisoo.

Innisfree The Green Tea Seed Serum kokemuksia Ostolakossa blogi Virve Vee

Blogilinkeistä saatavat komissiot eivät ole mitään valtavia. Tavallisesti verkkokaupat tarjoavat bloggaajille 6-12% prosentin komissiota linkin kautta tulleista ostoksista ja jos bloggaa halvasta kosmetiikasta kuten minä esimerkiksi etupäässä teen tarkoittaa se, ettei linkeillä lyö kovin helpolla rahoiksi. Jos suosittelen vaikkapa puhdistusöljyä, joka maksaa 16,90 euroa voi olla, että saan yhdestä myyntitapahtumasta 1,40 euron komission.

Moni kuitenkin luulee, että kun bloggaaja suosittelee jotain, ryntäävät kaikki saman tien ostamaan sitä ja niistä pienistä puroista kertyy sitten valtava kassavirta. Omalla kohdallani se ei todellakaan pidä paikkaansa.

Huxley kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Jos käytän useamman tunnin aikaa tuotteen kokeiluun, kuvaamiseen sekä kirjoittamiseen ja lopputuloksena syntyy postaus aiheesta, josta olen oikeasti todella innoissani, ei se automaattisesti tarkoita, että tuotteen myynti kasvaa, vaikka toki monesti niin voikin tapahtua. Olen itse siitä etuoikeutetussa asemassa kosmetiikan verkkokaupassa (tai no, nykyään jopa kahdessa) työskennellessäni, että näen, kuinka bloggaajien postaukset vaikuttavat tuotemyyntiin oli kyse sitten omasta postauksestani tai jonkun muun postauksesta.

Aina postaus ei kuitenkaan automaattisesti kasvata tuotteen myyntiä nimenomaan postauksessa linkitetyssä verkkokaupassa. Voin käyttää tunteja sellaisen postauksen tuottamiseen, joka koskee tuotetta, josta olen oikeasti aivan innoissani ja lopputulos on, että vaikka postausta luetaan tuhansia kertoja ja kommenteissa fiilistellään tuotetta, kaupaksi menee oikeasti vain yksi tuote. Tämä on todella yleistä monissa blogeissa.

Ostolakossa Virve Vee ihonhoitorutiini

Joskus voi olla, että blogipostaus saa aikaan ostoryntäyksen, mutta suomalaiseen luonteeseen kuuluu myös vahvasti se, ettei mainoslinkkiä haluta klikata vaan tuotesivulle siirrytään Googlen kautta, jotta bloggaaja ei varmasti saisi penniäkään työstään. Aina välillä katselenkin töissä tyytyväisenä, kuinka meillä lisääntyy sellaisen tuotteen myynti, josta joku toinen bloggaaja on toteuttanut postauksen toisen verkkokaupan linkeillä.

Jos siis testaan tuotetta, käytän aikaa sen kuvaamiseen ja kirjoitan siitä postauksen on hyvin tyypillistä, että postauksen kautta tulee sen julkaisupäivänä 1-3 ostotapahtumaa. Joskus voi jopa olla, ettei postauksen vaikutuksesta myydä yhden yhtä tuotetta.

Blogissani voi käydä päivässä tuhansia ihmisiä, mutta uuden postauksen linkin kautta tapahtuneet ostotapahtumat ovat silti tavallisesti yhden käden sormilla laskettavissa. Niistä kolmesta myydystä, 16,90 maksaneesta puhdistusöljystä kertyneestä korkeintaan 4,20 euron palkasta vähennetään verot ja muut yrittäjälle pakolliset maksut, eli lopputuloksena on tuskin yhteen kangasnaamioon riittävät rahat. Toki joskus voi kyllä käydä tuuri ja suosittelussa on arvokkaampi tuote tai linkin kautta ostoksille mennyt ostaa muuten vain jotain kalliimpaa, mutta on hyvin tyypillistä, ettei siitä uusimman tuotepostauksen linkistä oikeasti kilahda tilille ihan kauheasti rahaa, vaikka moni muuta luuleekin.

Ostolakossa Virve Vee ihonhoitorutiini

Juttelin asiasta vähän aikaa sitten tutun bloggaajan kanssa, joka kertoi, ettei jaksa käyttää mainoslinkkejä kun ei niistä kuitenkaan saa tuloja ja kokee siksi mielekkäämmäksi tehdä kaupallisia yhteistöitä, joissa hän saa yritykseltä könttäsumman rahaa kirjoittaakseen aiheesta, josta hän muutenkin haluaisi kirjoittaa. Ymmärrän tämän täysin.

Kerroin hänelle, että en minäkään saa siitä yhdestä postauksesta välittömästi kovin montaa lanttia. Hän oli selvästi huojentunut saadessaan kuulla, ettei kyse ollut vain siitä, etteivät mainoslinkeillä höystetyt postaukset toimineet juuri hänen lukijakunnalleen. Hän kuitenkin tiesi, ettei blogissani näy liiemmin kaupallisia yhteistöitäkään, joten hän oli kiinnostunut kuulemaan, miksi ihmeessä sitten jaksan kokoajan lisätä postauksiini mainoslinkkejä, jos niistä ei edes saa rahaa.

Rebecca Stella The Squad Palette Eye Shadow Palette Luomiväripaletti Kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Moni joka ei bloggaa osaa nähdä bloggaajan työssä vain sen, mitä blogitekstissä lukee ja kuvissa näkyy. Jos olet huono myymään itseäsi yrityksille kuten minä olen, ei yksittäisillä blogipostauksilla rikastuta. Ainoaksi keinoksi tehdä yritystoiminnasta kannattavaa jääkin siis satsata sitkeyteen.

Kosmetiikasta bloggaaminen on oma alansa siinä mielessä, että blogipostaukset ovat tietopaketteja, jotka ovat ajankohtaisia vielä paljon niiden julkaisun jälkeenkin. Siinä missä lifestyle-bloggaajan (tai kosmetiikkabloggaajan) kuulumisia ja päivän asua käsitteleviä postauksia ei ihan kauhesti googletella jälkikäteen, ovat tuote-esittelyt, kosmetiikan ainesosiin ja muuhun kosmetiikkatietouteen liittyvät tekstit postauksia, joita kaivataan paljon vielä jälkikäteenkin.

Kosmetiikasta blogatessa yksi tärkeimpiä juttuja onkin hakukoneoptimointi ja kun pääsin siitä itse kärryille kymmenien tuntien omatoimisen (ja edelleen jatkuvan) opiskelun jälkeen, aukesi minulle aivan uusi maailma. Yhtäkkiä sillä ei enää ollutkaan väliä, mitä vain viimeisin postaukseni sisälsi, sillä suurin osa blogiliikenteestä ei tullut somesta tai sivuilta, jotka nostivat esiin viimeisintä postaustani vaan nimenomaan Googlesta ihmisten etsiessä jotain tiettyä asiaa.

Esimerkiksi viime kuussa blogiini tultiin Googlesta 70 000 kertaa ja ennen blogin osoitemuutosta jopa yli 100 000 kertaa kuukaudessa (sivuston osoitemuutokset heikentävät tavallisesti ainakin hetkellisesti blogin sijoittumista Googlessa). Sillä ei siis todellakaan ole väliä, että mitä vain viimeisin postaukseni pitää sisällään. Taloudellisesti kannattava bloggaaminen vaatii siis paljon muutakin kuin vain sen, että kirjoittaa kokeilemastaan tuotteesta fiilikset ylös, lisää pari mainoslinkkiä ja painaa julkaise-nappia.

The Ordinary High-Spreadability Fluid Primer meikinpohjustaja kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Hakukoneoptimoidun sisällön tuottaminen on laaja käsite ja keskityn siihen nykyään paljon myös päivätyössäni verkkokaupan puolella. Blogitulojen kannalta se on myös erittäin merkittävä asia. Jos postaukset sijoittuvat hyvin Googlessa ja ihmiset, jotka hakevat juuri niissä olevaa tietoa esimerkiksi käyttökokemusten muodossa löytävät postaukseni, hyödyttävät niiden tekstit monia vielä vuosia postauksen julkaisemisen jälkeenkin. Samalla se tietysti tarkoittaa, että niistä on hyötyä myös minulle. Jos en tee työtäni kunnolla, on ainoa mahdollisuuteni tienata mainoslinkeillä uusimmassa postauksessani ja harmitella sitten jälkikäteen kun se ei toiminut.

Sen yhden blogipostauksen kirjoittamisella ei siis lyö rahoiksi, mutta jos jaksaa vuodesta toiseen kirjoittaa postauksia tuotteista, joista ihan oikeasti innostuu ja jotka kiinnostavat ihmisiä, voi yksittäisten postausten linkeistä tulla lopulta kannattavia. Jos siis esimerkiksi ostat blogini innoittamana jonkun tuotteen blogissani olleen linkin kautta, et palkitse minua yhdestä onnistuneesta tuotesuosituksesta vaan lähes kymmenestä blogivuodesta ja juuri nyt melkein 3500 blogipostauksen verran kertyneestä pitkäjänteisyydestä.

Joku voi googlettaa mustapäänaamiota, päätyä pari vuotta sitten kirjoittamaani blogipostaukseen ja ostaa linkkini kautta sen yhden, 1,65 euroa minulle komissiota tuovan mustapäänaamion. Samana päivänä joku toinen ostaa puhdistusgeelin toisen postauksen linkkini kautta etsittyään tietoa kaksoispuhdistuksesta ja saan 2,40 euroa. Ehkä joku käy shoppailemassa innostamani oikein kunnolla K-Beautya ja saan 7,60 euroa tai joku toinen ostaa shampoon ja hoitoaineen, joita juuri fiilistelin. Joskus voi olla, että nämä ovat ne päivän ainoat komissiot, mutta joskus voi käydä tuuri ja joku ostaa pari vuotta vanhan postaukseni linkin kautta vielä suoristusraudan ja saan varsinaisen jackpotin eli kokonaiset 14 euroa komissioita.

Linda Hallberg LH Cosmetics Blossom Oil Kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Jos siis oletteko miettineet, että kuinka valtavia summia näillä kosmetiikkablogin postausten blogilinkeillä voi tienata niin Suomessa ei ainakaan yksittäisillä postauksilla päivästä toiseen mitään valtavia summia. Jos kuitenkin jaksaa kirjoittaa tiheällä tahdilla vuodesta toiseen hakukoneoptimoituja tekstejä, jotka hyödyttävät ihmisiä vielä pitkään niiden julkaisemisen jälkeen, voi mainoslinkeistä alkaa olla taloudellista hyötyä.

Jos siis mietit, että viitsitkö klikata blogipostauksen linkkiä ja tehdä ostoksesi sen kautta, kun bloggaaja saattaa hyötyä siitä, niin klikkaa vaan. Bloggaaja ei taatusti hyödy siitä niin paljon kuin kuvittelet ja jos postaus kerran sai sinut innostumaan tuotteesta, niin kyllä se bloggaaja on penninsä tainnut ansaita. Ja jos se bloggaaja käyttää mainoslinkkejä jatkuvasti ja vuodesta toiseen niin se ei ehkä kerro ahneudesta vaan sinnikkäästä ja työteliäästä luonteesta, kun blogipostauksia rakennetaan sillä ajatuksella, että ne sijoittuisivat hyvin Googlessa ja toisivat vielä myöhemminkin tuloja. Minä ainakin saisin joka päivä paljon helpommalla rahaa vain istumalla päivätyössäni kuin blogipostauksia kirjoittelemalla.

Clarins Instant Light Natural Lip Perfetor huulikiilto kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

Toivottavasti tämä postaus avasi mainoslinkkien tuomia tuloja hieman!


Lue myös:

Kuinka blogilla voi tienata?

 

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

41 kommenttia artikkeliin ”Kuinka paljon blogin mainoslinkeillä tienaa?”

 1. Ihan järkyttävää kuinka kateellisia ja pahansuopia suomalaiset ovat vieläkin toisilleen. Kiitos tästä postauksesta, jatkossa jos/kun olen tilaamassa jotain tuotetta netistä, selaan ensimmäisenä läpi että saisinko tilauksellani hyödyn myös jollekin tuota haastavaa ja vaativaa työtä tekevälle. Sehän ei tosiaan ole minulta pois. Ja näin ruohonjuuritasolla kun asiaa ajattelee, niin miten ihmeessä ihmiset ajattelevat että parempi kun joku kansainvälinen suurketju saa sen 10€ kokonaan, kuin että siitä siivu menisi suomalaisen yrittäjän kassaan. Ihan mieletön vääryys ja olen aina ihmetellyt, miten pystytte kirjottamaan tästä aiheesta näin rauhalliseen sävyyn suivaantumatta, kun itseä ihan eri alalla ja asiaan mitenkään liittymättä, ottaa päähän ihan totaalisesti ihmisten ajatusmaailma tämän asian suhteen.

  • On tosiaan kieltämättä hyvin kiinnostavaa huomata suomalaisten ajattelutapa linkkien klikkaamisen suhteen. Minusta kertoo myös paljon se, että monet bloggaajat kokevat joutuvansa kirjoittamaan sivuhuomautuksen ihan tavallisia, komissio tuomattomia linkkejä sisältäneen postaukseensa siitä, etteivät linkit ole mainoslinkkejä eivätkä he saa niiden klikkaamisesta rahaa. Jotenkin vähän kurjaa, että moni kokee tällaista olevan tarpeellista kirjoittaa. :/

  • Virve,

   Mä ainakin muistan lukeneeni (ehkä just siellä lifestylegenressä) tosi selkeitä mainospostausia. Niissä on koottu jostain verkkokaupasta kollaasi, ja tekstinä ”hame täältä”. Niistä postauksista on avoimuus, laatu ja kriittisyys (jota esim. sulta löytyy) kaukana, ja sen myötä monet affilinkit aiheuttaa kylmiä väreitä – eikä hyvällä tavalla. Kiitos että avasit tätä logiikkaa!

  • Lifestyle-puolella näitä ”Nelly-kollaaseja” tosiaan näkyy aika paljon ja välillä ne on tehty hyvin (bloggaajalla oikeasti kiva tyyli ja palvelus lukijalle vinkata vastaavista vaatteista) ja välillä taas ihan pelkkä rahankiilto silmissä tuotteita listaten selvästikin.

 2. Minusta on mukavaa, että bloggaajat tarjoavat linkin tuotteen ostamiseksi ja lisäksi vielä saavat ostosta pienen korvauksen. Haluisin tukea lukemiani loistavia bloggareita niin paljon kuin voin. Nolottaa kuitenkin myöntää, että suurin osa suositteluista jää lukuhetkellä korvan taakse ja jos muutaman kuukauden päästä päädyn ostamaan tuotteen, unohdan pääsääntöisesti palata vanhaan postaukseen ja klikata linkin kautta ostoon. 🙁 Otanpa taas tsemppauksen alle tämän, että kuljen nettikauppaan aina lempibloggarieni linkkien kautta!

  • Minä uskon, että tuo on hyvin tavallista enkä koe sitä ollenkaan pahana juttuna. 🙂 Itse huomaan bloggaajana usein, että jos kirjoittaa jostain nimenomaisesta tuotteesta blogissa voi olla, että sitä innostuu heti samana päivänä ostamaan 30 ihmistä, vaikka normaalisti sen myynti olisi vain yksi tai kaksi päivässä. Kun verkkokaupan myyntilukua sitten vertaa mainoslinkkien tuloihin näkee, että on vain suomalainen juttu laittaa tuote mielummin Googleen, tehdä ehkä pientä hintavertailua siinä samalla ja sitten mennä Googlen kautta ostamaan tuote linkitetystä paikasta. Se on enemmän se hämmentävä juttu minusta.

 3. Kiitos tästä postauksesta! Ajattelen asiasta nyt täysin toisella tavalla ja aion käyttää linkkejä vastaisuudessa. Oikein hävettää miten ei ole tajunnut ajatella tätä asiaa näin.
  Yksi kysymys nousi mieleeni, että jos menee linkin kautta kauppaan, käy katsomassa muita tuotteita kaupassa ja palaa sitten ostamaan linkitetyn tuotteen, saako bloggaaja silloinkin komission? Ettei haittaa vaikka katselee muita tuotteita siinä välissä?

  • Kiva kuulla, että postauksesta oli hyötyä. 🙂 Jos klikkaat bloggaajan mainoslinkin kautta kauppaan, saa bloggaaja komission ostamastasi tai ostamistasi tuotteista siitä huolimatta, ostatko juuri bloggaajan linkittämän tuotteen vai jotain ihan muuta ja mitä tuotteita verkkokaupassa selailee. 🙂

 4. Itse mielelläni tulisin esim sun ja Sannin linkkejä, mutta tämä tyyli ei oikein tue ostokäyttäytymistäni. Saan teiltä inspiraation johonkin tuotteeseen, mutta hyvin harvoin ostan sitä heräteostona heti, vaan tarvitsen hetken harkinta-aikaa, ja sitten muutaman päivän päästä on vaan nopeampi mennä suoraan nettikauppaan. Ja yleensä luen blogeja puhelimella, mutta nettiostokset teen yleensä pöytäkoneella. Mutta joskus muistaessani kierrän tarkoituksella blogin kautta nettikauppaan :).
  Ja tosi hyvä pointti tuossa yllä, että linkkejä käyttämällä saadaan nimenomaan suomalaisille yrittäjille etua!

  • Minä ymmärrän tämän täysin ja on vain hyvä, että osaa olla ostopätöksensä kanssa harkitseva. Minä olen itsekin kyllä samanlainen, että luen blogit puhelimella, mutta sitten ostan läppärillä mieluiten. 🙂

 5. Pidän tästä sun tavasta toimia, koska näissä mainoslinkeissa kyse on enemmänkin juuri siitä, että haluat suositella tuotteita omasta halusta ja helpottaa lukijan työtä tuotteen metsästyksessä. Sen sijaan esim muotiblogeissa nähdyt ”saman tyylinen täältä” tai ”tässä suosikkini verkkokaupasta X” eivät saa minua klikkaamaan verkkokauppaan, näistä tulee se fiilis että bloggaaja on laittanut linkit vain rahan takia.

 6. Itellä ei oo mitään mainoslinkkejä vastaan ja onhan se kiva ettei itse tarvitse netin syövereistä niitä ettiä. Itelläni on kuitenkin Bonusway tunnukset millä saa sen extra komission itselleen eikä sille toiselle. Kunhan hotelli varauksen bonukset tulee tilille, niin olen tienannut bonuswayn kautta jo satasen, millä syön jo ihan kivasti maaliskuun reissussa. (pelkästään hotellista sain 73e tupla bonuksilla)

 7. Itseä ei koskaan ole tämmöinen bloggaajaa kannattava linkki häirinnyt (vaan mistäpä netissä ei kinasteltaisi tai liikkuisi väärää tietoa :D) mutta aivan mielenkiintoista tietää, miten systeemi toimii 🙂
  Olen vain huomannut blogeissa vuosien aikana ettei linkki aina suuntaudu siihen tai niihin lempikauppoihin vaikka tuote olisi sielläkin tarjolla. Ja sehän on kannattavampaa ostaa kaikki/useampi tarvittava samasta, että säästää postitkin tai jos on ale. Mutta jos sopiva linkki on niin totta kai, useampaan kertaan kyllä tullut linkkien kautta shoppailtua 😀 Olen kyllä vähän semmoinen, että tallennan sopivat tuotteet ja tilaan ne mahdollisesti sitten vasta harkinnan jälkeen, tarvittaessa toisen tuotteen loppuessa tai kun on varaa, niin ei tule sitten linkin kautta ostetuksi vaikka alun alkaen olisi blogista löytänytkin. :/ 😀

  • Minusta on mukavaa, että asiasta puhutaan avoimesti, jotta ihmisillä ei ole siitä väärinkäsityksiä. 🙂

 8. Kirjoitit sekä itse blogitekstissä että kommentissa, että kyseessä olisi suomalainen tapa tehdä ostokset googlen kautta mielummin kuin mainoslinkkien kautta ja näin varmistaa, ettei bloggaaja saa tuloja. Tarkoitatko siis, että suomalaisten mainoslinkkien käyttötapa eroaa muunmaalaisten blogilukioiden mainoslinkkien käyttötavasta, ja perustuuko tämä oletuksiin vai johonkin tilastoihin? Olisi kiinnostavaa tietää. Ja voisiko selityksenä olla enemmänkin hintatietoisuus kuin kateellisuus bloggaajia kohtaan?

  • Itse vertaan tätä omiin havaintoihini pohjautuen suomalaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten verkkokäyttäytymiseen, jota työssäni päivittäin havainnoin. Eli siis suomalaiset blogien lukijat tekevät muita enemmän sitä, että saatuaan blogista suosituksen eivät halua klikata bloggaajan antamaa linkkiä verkkokauppaan vaan menevät itse tekemään ostoksen samasta verkkokaupasta Googlen kautta tai suoraan ja tämän ovat huomanneet ruotsalaiset kolleganikin. Oman kokemuksen mukaan ei selity esimerkiksi tuolla aiemmin mainitulla Bonusbaylla, sillä sitä huomaan käytettävän esimerkiksi oman yrityksemme kohdalla hyvin vähän kun itse niitä laskuja kuittailen. Työni vuoksi näen tämän hyvin yleisenä ilmiönä nimenomaan Suomessa kun taas vaikkapa juuri Ruotsissa bloggaajien mainoslinkkejä klikataan paljon enemmän. En tosin usko, että kyse on niinkään kateellisuudesta bloggaajia kohtaan, mutta en tosin osaa sanoa mikä se syy sitten on. Tähän kuulisin mielelläni lisää ajatuksia! 🙂

 9. Tosi hyvä postaus jälleen, Virve 🙂

  Koska itsekin omaan negatiivisen suhtautumisen historian affi-linkkien suhteen, ja olen sittemmin siirtynyt niitä jonkin verran käyttämään, tykkään tällaisista kirjoituksista joissa linkkien käyttöön liittyviä ”myyttejä” avataan ja selvennetään ja luodaan parempaa ymmärrystä niiden käytön perusteille – entisen minunkin kaltaisille ihmisille 😀

  (Mutta joo – toki blogosfäärissä on aina niitä jotka käyttävät linkkejä myös ”Nelly-kollaasi”-tyyppisesti)

  • Minusta on mukavaa, että näistä asioista puhutaan avoimesti, sillä ne eivät todellakaan ole selviä lukijoille tai edes bloggaajillekaan aina. Itse olen siitä etuoikeutetussa asemassa, että pääsen töiden kautta näkemään sitä ”taustapuolta” paljon, joten näitä havaintoja on kivaa saada jakaa. 🙂

 10. Itse oon ainakin hyvin harkitseva kuluttaja, joten kun luen jostain kiinnostavasta tuotteesta blogissa, se menee ns. muistiin korvan taakse, koska pyrin ostamaan vain tarpeeseen, ja noudatan ”yksi tyhjä, yksi uusi” periaatetta parhaani mukaan. Yritän suunnitella ostokset mahdollisimman tarkkaan, vertailen eri kauppojen hintoja ja jos kyseessä on vähänkin kalliimpi tuote, jään yleensä odottamaan tulevia alennuskampanjoita jne. Eli saatan joskus ostaa jonkun bloggaajan suositteleman tuotteen vasta pitkän ajan kuluttua, eikä silloin välttämättä edes muista, kuka tuotetta alunperin suositteli, eikä tule palattua jonnekin vanhaan postaukseen etsimään mainoslinkkiä. Ja jos kyseessä on joku yksittäinen, suht edullinen tuote, vaikkapa ripsiväri, niin ne tulee yleensä ostettua ihan fyysisistä kaupasta siinä vaiheessa kun vanha alkaa olla lopussa. Jos tarve on vain yhdelle edulliselle tuotteelle, ei sitä usein edes kannata tilata verkkokaupasta, koska useimmissa pitäisi maksaa postikulut päälle, jolloin on edullisempaa ostaa se ruokaostosten yhteydessä lähimarketista. Eli itselläni ei ainakaan ole kyse siitä, etten haluaisi tukea bloggaajaa, vaan siitä että joudun osin myös olosuhteiden pakosta miettimään ostokseni tarkasti ja harkiten, eli en päädy tekemään ns. heräteostoja samantien kun luen jostain kiinnostavasta tuotteesta, jolloin mainoslinkit ovat minulle tavallaan ”tarpeettomia”. Mutta kuulostaa kieltämättä hassulta, että jotkut tarkoituksella jättävät ne käyttämättä, jos kuitenkin ostavat ko. tuotteen heti ja vielä samasta paikasta, johon linkki on.

  • Minä ymmärrän tällaisen harkitsevan kulutuksen täysin ja on vain hieno asia, että ihmiset harkitsevat ostopäätöksiään ja ostavat tarpeeseen. 🙂 Blogini idea onkin nimenomaan saada suositella ihmisten tarpeisiin sopivia tuotteita, jotta niiltä hutiostoilta voidaan välttyä. Uskon, että moni ei tosiaan tietoisesti ja tahallaan jätä mainoslinkkejä klikkaamatta. Töiden kautta pääsee kuitenkin usein näkemään sen, kuinka joku bloggaaja (enkä puhu nyt vain itsestäni) suosittelee jotain tuotetta, jonka myynti kasvaa välittömästi samana päivänä, mutta ehkä vain pari ihmistä oikeasti menee ostoksille linkin kautta. Tämä osuus ihmetyttää minua eniten.

 11. Arvostan työtäsi tosi paljon ja olen laittanut kiinnostavimmat jutut omiin suosikkeihin mutta toisinaan myös muistelen vanhoja postauksia ja niiden tuotesuosituksia aikojenkin päästä ja silloin googlaamalla, aina hyvällä menestyksellä.

  Sinun kirjoituksiasi on ilo lukea, ne ovat hyvin rakennettuja, elävää kieltä ja napakan ytimekkäitä ilman turhaa jaarittelua. Niitä linkkejäsi on ilo klikkailla, ansaitset sen. Minä tosiaan klikkailen, taisin joskus kommentoida, että innostun ostamaan paljon tuotteita suositusten perusteella ja onnistuneita on olleet suurin osa, kaapit vaan alkaa olla täynnä mutta kyllä on ihokin ihanassa kunnossa!

 12. Hyvä ja valaiseva postaus 🙂

  Huomasin jokin aika sitten (olisikohan ollut joku listaus /joulukalenteripostaus?) että täällä kommenttiboxissa kävit keskustelua siitä miten et aina voi esitellä kaikkia tuotteita koska ne ovat kilpailevan firman? tuotteita. Ymmärrän ammattieettisen ongelman siinä että firman a työntekijä ei voi kovin avoimesti mainostaa firmaa b. Minua kuitenkin kiinnostaisi tietää, joudutko rajaamaan toimintaasi bloggarina Ruotsin työsi vuoksi ja kuinka paljon? Tuleeko sinulle vastaan tilanteita että saat firmalta b mahtavan tuotteet mutta joudut ammattieettisistä syistä jättämään sen blogisi ulkopuolelle? Eli teoriassa jos ainut työsi olisi tämä blogi, olisiko täällä jotain sellaista sisältöä mitä et nykyisessä tilanteessa saa tuottaa?

  • Hyvä kysymys! Ei oikein rajoita toimintaani mitenkään muuten kuin että en esimerkiksi ottanut pr-lahjana kilpailijan joulukalenteria. En usko, että ketään meillä olisi asia töissä edes liiemmin kiinnostanut, mutta minusta se olisi outoa.

   Olen itse kirjoittanut työt aloittaessani sopimusehtoni ja halusin ne vain varmistaakseni, ettei asioiden kanssa tule koskaan ongelmia ja saan vapaasti blogata. Tuo kilpailijan joulukalenteri on oikeastaan ainoa tuote, josta olen jättänyt kirjoittamatta, mutta muuten voin aikalailla kirjoittaa mistä haluan. Ainoa ero on, että en voi (tai tietenkään edes halua) mainostaa joidenkin kilpailijoiden tarjouksia, mutta en koe sen rajoittavan omaa toimintaani mitenkään. Voin vapaasti kirjoittaa tuotemerkeistä, joille kilpailijoilla on yksinmyyntioikeus ja teenkin sitä (esim. Linda Hallberg Cosmetics -tuotteet), mutta ainoa mikä postauksesta jää puuttumaan on linkki kilpailijan verkkokauppaan ja jää lukijan itsensä googletettavaksi, että mistä tuotetta saa. 🙂

 13. Hei
  Mielenkiintoinen postaus 🙂 . Itseänikään eivät haittaa linkit mutta on tuntunut välillä, että blogistasi on tullut elevenin mainosväylä. Mietin sitäkin, kuinka paljon se loppujen lopuksi ohjailee tuotekokeiluja. Joidenkin samojen tuotteiden, mutta vähän eri versioiden ainaiset postaukset myös vähän ihmetyttää… En myöskään itse näe oikein eroa maksetun postauksen ja mainoslinkkien välillä. Lähipiirissä yksi aika tunnettu life style bloggaaja, jonka kuvausten perusteella maksetunkin julkaisun sisällön ja julkaisemisen päättää itse bloggaaja.

  Koreajutut eivät myöskään ole tempaisseet vielä mukaansa, mutta sitä odotellessa 🙂 . Ehkä juuri mainitsemieni syiden takia blogisi seurailu on vähentynyt, mutta käyn silti säännöllisesti katsomassa, josko olisi joku mielenkiintoinen postaus.

  Vaikka kosmetiikka alunperin sai minut lukijaksi, olisi taas kiva lukea jotain minimalismi postauksia.

  • Mielenkiintoinen kommentti! Ehkä tähän ajatukseen vaikuttaa juuri se, etten voi tai liiemmin edes halua sisällyttää postauksiin muiden yritysten mainoslinkkejä, vaikka samoja tuotteita myydään usein myös muualla? 🙂

   Tilanne olisi varmasti erilainen, jos työskentelisin pienemmällä yrityksellä, jonka valikoimassa ei olisi satoja merkkejä eikä työ inspiroisi minua samalla tavalla. Nythän työni ja vapaa-aikani ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa.

   Itse näen selvän eron maksetun postauksen ja mainoslinkeillä varustetun postauksen välillä, eli toisesta tarjotaan tavallisesti 300-500 euroa (tai jopa enemmän) käteen ja toisesta saa muutamia euroja. Kuten tuossa aiemmassa postauksessani olen kertonut, eivät yritykset sanele yhteityöpostausten sisältöä, mutta pidän itse myös siitä vapaudesta, että postaus ei ole tehty kenenkään kanssa yhteistyössä. Nämä ovat makuasioita ja ymmärrän myös täysin bloggaajia, jotka suosivat kaupallisia yhteistöitä enkä todellakaan sano, ettenkö itsekin voisi niitä tehdä, jos aihe on sopiva.

   Hyvällä hetkellä mainitsit tuon minimalismin! Tavaroiden vähentämisen vuoksi olen saanut elää koko syksyn tavaroita tippaakaan ajattelematta, mutta juuri eilen asia tuli mieleen ja aloin näpytellä aiheesta postausta. 🙂

   Olisi kiva kuulla, että mitkä ovat sellaisia aiheita, jotka blogissa voisivat kiinnostaa. Tällä hetkellä kirjoituksia ohjaa tietysti kovasti lukijoiden käyttäytyminen, eli ne aiheet, jotka saavat eniten lukijoiden huomiota saavat minut myös kirjoittamaan eniten, mutta ehkä on joku juttu, jota en ole hetkeen kokeillut?

 14. Kiitos valaisevasta postauksesta! Mua ei haittaa nää linkit yhtään, tuen mielelläni suosikkibloggajiani, oon vaan onnellinen ettei nykyään enää tarvi nähdä joka blogissa Nelly-kollaaseja 😀 Ja muutenkin kivaa on se, ettei ”maksettu mainos” tyyppinen postailu ole enää blogeissa ihan niin yleistä.

 15. Tiedätkö mä en ole tiennyt että jos menee linkin kautta siitä hyötyy bloggaaja! En ollut ajatellut sitä niin..
  ostan valehtelematta 80% kosmetiikasta blogien suositusten ”seurauksena” koska tämä on minua kiinnostava aihe-alue.
  Olen usein tehnyt juuri niin että lukenut jonkun kosmetiikkasuosituksen ja pohtinut ostoa jonkun aikaa ja sitten joskus kun eksyn verkkokauppaan ja näen tuotteen ostan tai sitten vain googlaan sen tuotteen tai menen suoraan Googlen kautta verkkokaupan sivuille.
  Mutta nyt kun kerroit tämän että linkeistä hyötyy hieman myös se bloggaaja niin toki haluan että hyöty tulee myös sille bloggaajalle joka hyvää tuotetta suositellut 🙂 joten jatkossa menenkin sitten aina sen blogilinkin kautta 🙂

  • Kiva kuulla, että postaus avasi asiaa uudella tavalla. 🙂 Ymmärrän täysin, että kaikki eivät osta tuotetta heti vaan laittavat asian korvan taakse mietintään ja palaavat siihen sitten jälkikäteen. Töiden kautta on aina mielenkiintoista kuitenkin seurata näitä juttuja ja nähdä, mitä tapahtuu, kun joku bloggaaja (enkä nyt siis tarkoita vain itseäni) tekee mainoslinkeillä varustetun blogipostauksen ja kuinka tuotteen myynti kasvaa heti, mutta kuinka pieni määrä ihmisiä suhteessa myynnin kasvuun sitten ostaa mainoslinkin kautta. Jos tuotteen kuitenkin päätyy tietoisesti ostamaan postauksen vaikutuksesta niin bloggaajien mainoslinkkien kautta shoppailu on tosiaan yksi tapa tukea bloggaajan työtä. 🙂

 16. Omalta kohdalta toimin siten, ettà poimin blogeista vinkkejà, mutten koskaan mene sità suinpàin ostamaan, haluan aina kàyttàà jo kàytòssà olevan tuotteen loppuun, sitten kun on uuden aika voin harkita blogissa suositeltua. Sen jàlkeen katson mistà se on edullisinta hankkia ja tàmà on se joka vaikuttaa itsellàni eniten, kilpailu on kovaa ja tosi usein on alennuksia joka puolella. Minua eivàt linkit hàiritse, mutta harvoin niità tulee itse kàytettyà.
  Ehkà saisitte enemmàn ostoksia linkkien kautta, jos laitatte pienen alennuksen myòs ostajalle. Ei ainakaan silloin pitàisi olla kateus syynà, kun kumpikin osapuoli hyòtyy 🙂

 17. Minä olen varmaan tällainen hämmentävä Google-shoppailija. En tykkää klikkailla mainoksia millään sivustoilla, siis bannerimainoksia yms. En myöskään Google-hauissa ikinä klikkaa sitä firman linkkiä missä lukee pienellä mainos vaan etsin sen ns ”oikean” linkin sieltä hakutuloksista, yleensä se on samalla sivulla. Ja esimerkiksi Facebookissa on usein mainoksia joitten kautta jonkin tuotteen saa alennushintaan kun taas jos menee firman sivuille suoraan (kirjoittamalla osoitteen suoraan osoitekenttään tai Googlen kautta), ei alennushintaa löydy. Tällöin jätän tuotteen kokonaan ostamatta. Jotenkin olen automaattisesti jättänyt mainoslinkit myös blogeissa klikkailematta, useimmiten ainakin. Ei kyse ole siitä että pahansuopuuttani ja kateellisena toisen menestyksestä en soisi bloggaajalle tienestejä bloggaamisesta, päinvastoin, minulla on perheessä (kauneus)bloggaaja ja teidän mikä työ sen blogin takana on. Tämä on vain muodostunut tavaksi. Harvoin tosin edes käyn ostamassa jotain heti kun jossain blogikirjoituksessa suosittelun näen. Useimmiten tässä kuluu jonkin verran aikaa välissä tai teen ainakin hintavertailua, sekä tutkimusta mitä voisin sitten eri nettikaupoissa niillä samoilla postikuluilla tilata myös.
  En voi vastata kaikkien muitten googlettajien puolesta mutta omalla kohdalla asia ei liity bloggaajaan ollenkaan, vaan kyse on yksinkertaisesti pinttyneestä (foliohattu-)tavasta olla klikkailematta linkkejä. Enkä nyt tietenkään tarkoita että luulen bloggaajien linkkien olevan vaarallisia, näin selvennykseksi varmuuden vuoksi.
  Mutta tämä kirjoitus oli oikein hyvä sellainen ”herätys”, että toimintatapojaan voisi tarkastella, niitä voisi mahdollisesti muuttaa ja tulevaisuudessa toimia toisin.

  • Erittäin mielenkiintoista lukea kommentteja ja ajatuksia aiheesta. Kiitos, että jaoit! 🙂

 18. Minua kiinnostaa enemmän paljonko bloggaajalle maksetaan kun kirjoittaa blogia jollakin sivustolla, kuten terve.fi?

  • Nämä varmasti vaihtelevat paljon ja kyseessä ovat henkilökohtaiset sopimukset, joten en omasta sopimuksestani ainakaan voi puhua, mutta sen verran voin kuitenkin sanota, että itse en ainakaan vain sillä eläisi. En usko, että kovin moni muukaan, sillä juuri sen vuoksi blogeissa näkyy kaupallisia yhteistöitä sekä mainoslinkkejä ja itsekin käyn mielelläni edelleen muissakin töissä. 🙂

 19. Luen vain tiettyjä suht läpinäkyviä blogeja (ei täynnä mainoksia). Itse markkinointia opiskelleena tiedän miten homma toimii. Suosin tiettyjä yrityksiä ja esim. Eleveniä, koska sinä työskentelet siellä ja blogisi on laadukas. Välillä menen linkin kautta, välillä en… ihan miten ehdin ostokset tehdä. EBay suositukset ovat parhaita, vältän turhan selaamisen.

 20. Kiitos taas kerran kiintoisasta postauksesta, Virve
  On mahtavaa, ettei blogisi ole muuttunut kaupallisia yhteistöitä suoltavaksi mainos mediaksi, vaan on yhä luotettava ja useimmiten myös ehdottomasti paras tietolähde.
  Eli ❤️ Kiitos perusteellisista ja ennen kaikkea rehellisistä arvosteluistasi ❤️
  Itse pyrin aina ensisijaisesti käyttämään sun linkkejä, pienenä kiitoksena super laadukkaasta työstä etenkin K-Beautyn saralla.
  (Ainoa poikkeus on, jos tiedän saavani saman tuotteen toisesta kaupasta huomattavasti halvemmalla, mutta se taas johtuu siis vain ja ainoastaan siitä, että joskus vain on pakko säästää…)

 21. Mä hyödytän kyllä mielellään bloggaajaa ostamalla tuotteen käyttäen heidän linkkiään. Koska eihän se nyt, herranjumala, minulta pois ole! Kohdallasi on vaan viime aikoina käynyt valitettavan usein niin, että hehkuttamasi tuote on ollut eleveniltä loppu. Se on kurja. Siitäkin syystä, että usein kyseessä on itselle entuudestaan tuntematon tuote, jota haluaisin hetken mielijohteesta kokeilla, mutta en automaattisesti myöhemmin muista ostaa lisää. Näin tilaaminen unohtuu.

Kommentointi on suljettu.