Moni on ollut kiinnostunut kuulemaan estenomin opinnoistani ja mikäs olisikaan sen mukavampaa kun jutella perjantai-iltana koulujutuista, joten antaapa palaa sitten vaan!
Mainitsin joskus, kuinka olemme tehneet paljon hommiia ryhmätöinä ja moni olikin kiinnostunut kuulemaan, minkälaisia juttuja sitten ihan konkreettisesti olemme tehneet.
Vajaan kaksikuukautisen opiskeluhistoriani aikana olen tähän mennessä ollut mukana viidessä ryhmätyössä. Kaikki ovat täysin erilaisia ja koostuvat eri ihmisistä erilaisina tapoineen ja menoineen, joten välillä voikin olla haastavaa yrittää ensinnäkin löytää se yhteinen toteutustapa sekä toisekseen yrittää löytää se yhteinen tapaamisajankohta, jona hommaa voi kasata yhteen. Kiitos siis internetille, Facebookille, Googlen Drivelle sekä monille muille nykyaikaisille tahoille, jotka auttavat ihmisten keskeisessä kommunikoinnissa ja mahdollistavat reaaliaikaista tiedonsiirtoa ja keskenäistä kommunikointia! Suurin ero perinteisiin alempien koulujen ryhmätöihin onkin se, ettei näiden ryhmätöidemme toteuttamiseen ole varattu oppitunneilla aikaa, vaan lähes kaikki tapahtuu vapaa-ajalla oman tarpeen mukaisesti.
Muistatteko, kun vähän aikaa sitten vilautin teille Flapper Girl -lookkiani? Siinä oli kyse ryhmätyöstä. Koko luokkamme jaettiin muutaman hengen ryhmiin, joista jokainen ryhmä sai itselleen historiallisen aikakauden muinaisesta Egyptistä renessassin kautta 70-luvulle ja tehtävänä oli selvittää kyseisen aikakauden kosmetiikkahistoriaa, muotia ja niihin vaikuttaneita tekijöitä sekä valmistella aiheesta muulle luokalle maksimissaan vartin kestävä esitys, joka sai olla ihan millainen tahansa vaikkapa Power Pointin tai muun lavastuksen apukeinoja käyttäen. Meidän ryhmällämme oli aiheena 1900-1920 -luvut, jotka olivatkin kuin kolme selkeästi erilaista ajanjaksoa sodan vuoksi.
Toinen ryhmätyö oli liikeidean ideointi. Ryhmien oli keksittävä ihan mikä tahansa mielellään kauneudenhoitoalaan liittyvä liikeidea, josta sitten oli koottava muutaman sivun mittainen liikeideakuvaus ja vielä esiteltävä se muulle ryhmälle. Liikeideakuvauksessa oli mietittävä mm. segmentointia, kilpailuetuja, tarvittavia sidosryhmiä ja verkostoja sekä markkinointia. Oma ryhmäni sovelsi NOMO-farkkumerkin ideaa kustomoiduista, kantajalleen tehdyistä farkuista tuoden sen ihonhoidon puolelle.
Kolmas ryhmätyö oli työelämään liittyvä tehtävä. Tässä tehtävässä ryhmä sai täysin vapaat kädet käydä toteuttamassa alaan liittyvää asiakaspalvelua tai asiakasneuvontaa valitsemassaan ympäristössä ja työstää sitten asiasta raportin. Tähän saattoi valita omien taitojensa ja ryhmän taustojen mukaan mitä tahansa aina estenomin koulutusohjelman esittelemisestä lukioryhmille pankkiporukan pikkujoulujen naisten meikkihetkeen tai vaikkapa mennä tekemään käsihoitoja ja kampauksia vanhainkotiin. Toteutustapa oli siis täysin vapaa ja kaikki kontaktoinnit tuli tietenkin ryhmän hoitaa itse.
Meidän ryhmämme halusi valita kohderyhmäksi joukon, joka ihan aidosti hyötyisi ja ilahtuisi käynnistämme ja päädyimmekin sitten juttelemaan peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille ihonhoidosta, hieman meikkauksesta ja itsetunnosta. Halusimme murtaa muutamia myyttejä, korostaa nuorille ihonhoidon tärkeyttä ja kertoa heille perusteluja, miksi tietyistä ihonhoidollisista jutuista olisi hyvä huolehtia ja samalla antaa heille avaimia siihen, kuinka perustella kotona, miksi on tärkeää, että heillä on omat, heidän iholleen tarkoitetut tuotteet eivätkä he vaan käytä jotain nelikymppisen äidin jemmoista löytyvää tuotetta. Halusimme myös korostaa, että edullisestikin saa hyviä juttuja ja että kaikki lähtee nimenomaan ihonhoidosta.
Kerroimme nuorille ihotyypeistä, rohkaisimme konkreettisesti kysymään apua myyjiltä (moni kun pelkää, että myyjä vie kalleimman voiteen eteen tai että on noloa sanoa, ettei ostakaan nyt). Emme menneet antamaan selkeitä meikkivinkkejä vaan neuvomaan, mistä niitä voisi olla hyvä hakea. Itse keskityin juttuun kosmetiikkamyyjän näkökannalta, kosmetologikollegani puolestaan ihonhoitotietämyksensä kannalta ja ryhmämme kolmas jäsen toi juttuun tärkeitä pointteja hyvän itsetunnon rakentamiseen.
Olimme iloksemme saaneet projektiimme mukaan myös Lumenen, joten saatoimme jättää nuorille pientä mukavaa kokeiltavaa. Lisäksi kosmetologikollegani oli järjestänyt meille muutamia muitakin ihonhoitonäytteitä annettaviksi.
Neljäs ryhmätyö on ollut ihon- ja hiustenhoitoon liittyvä. Tässä tehtävässä painotetaan paitsi tiedon hankintaa myös- ATK-taitoja ja viestintää. Muutaman hengen ryhmän ideana on työstää kymmensivuinen raportti ryhnälle annetusta ihoon tai hiuksiin liittyvästä aiheesta, joka voi olla vaikkapa kädet, jalat tai hiuslisät. Itse olen ryhmässä, joka perehtyy permanenttiin ottaen selvää sen historiasta, varsinaisesta tekoprosessista ja siinä tapahtuvista kemiallisista tapahtumista sekä erilaisista permanenttaustavoista.
Viides ryhmätyö on yritysanalyysi kosmetiikka-alan yrityksestä. Jokainen ryhmä on saanut valita itseään kiinnostavan yrityksen ja tarkastelee sitten yrityksen toimintaa kaikilta mahdollisilta kannoilta kaikki mahdolliset tekijät huomioonottaen. Tehtävässä tulee pohtia mm. paitsi toimialan myös kansantalouden kehityssuuntaa, työvoimatilannetta, verkostoitumisen merkitystä, ympäristökysymyksiä, asiakasprofiilia, kilpailijoita, tavarantoimittajia ja logistiikkaketjuja sekä mainontaa, saatavuutta ja itse myyntityötä. Oma ryhmäni on valinnut yritykseksi kotimaisen firman, josta on helppoa saada infoa ja jonka kanssa on helppoa sopia ihan haastattelukin lisätietoja kaivatessa.
Paljon siis tapahtuu ja sen kaiken ”paljon” lisäksi ovat tietysti ne luennot, joilla käydään läpi niitä perus työkaluja, joita noiden ryhmätöiden toteuttaminen vaatii. Näitä työkaluja ovat niin yritysmaailman ymmärtäminen, lähteiden käyttö tekstejä tuottaessa kuin vaikkapa Power Pointin ja Wordin osaaminenkin.
Hommaa tulee tietysti jatkuvasti lisää, mutta itse olen vielä toistaiseksi kuitenkin innoissani. Aluksi vierastin ryhmätöiden tekemistä, mutta nyt olen jo ehtinyt oppimaan, kuinka ryhmän henki tosiaankin saa tsempattua muutkin siihen tilaan, että nyt hei tehdään eikä laiskotella. Samaisena hetkenä jos olisi lähtenyt tekemään vastaavaa yksin, ei siitä olisi varmasti tullut mitään. On myös mukavaa, ettei kaikki vastuu ole itsellään ja että voi (lähtökohtaisesti ainakin) luottaa siihen, että kaikki hoitavat osuutensa.
Koulu onkin siis paljon muutakin kuin sitä kemiaa ja nyt sitä vasta ollaan heräilemässä sen suhteen, että mitä kaikkea oikeastaan opiskelenkaan!
Miten teidän muiden syksyllä opintonne aloittaneiden koulu on lähtenyt käyntiin?
Monesti olen sinut Laureassa nähnyt ja pakko kyllä todeta, että aina näytät niin hehkeältä! 🙂 Koulupostausta olenkin jo hieman odotellut, kun monesti ollaan sossuporukalla mietitty, että mitähän te oikein opiskelette.
Voi kiitos, olet sattunut siis näkemään hyvinä päivinä! 😉
mitäs nuo pinkit putkilot tuossa kuvassa ovatkaan? en ole itse törmännyt kaupoissa..?
Siinäpä komeilee pussillinen merkin uusinta mascaraa. 🙂