Matkan Pariisiin ja vierailun L’Oréalille tarjosi L’Oréal.
Tulin perjantaina yötä vasten kotiin Pariisista saatuani sinne kutsun L’Oréalin vieraana ja vaikka mielessäni oli vaikka kuinka paljon kirjoitettavaa, en saanut tuotettua aiheesta tekstiä eilen. Tämä johtui nimittäin siitä, että näkemykseni yrityksestä oli mullistunut niin täysin, etten oikein tiennyt miten päin olisin ja kuinka asiaa sulattelisin. Suoraan sanottuna olin hämmentynyt.
Sain siis kutsun päästä käymään L’Oréalin laboratorioilla Pariisissa ja olin siitä jo etukäteen aivan suunnattoman innoissani. L’Oréal järjesti ensimmäistä kertaa Skin Summit -tapahtuman, johon osallistui n. 150 bloggaajaa ja toimittajaa Euroopasta, Kiinasta ja jopa Kanadasta asti. Meille avattiin yhdeksi päiväksi ovet maailmaan, jossa jatkuva tutkimus, tuotekehittely sekä motivoituneet ja inspiroituneet ihmiset pitivät huolen, että kuluttajat ympäri maailman pääsevät käsiksi nokkeliin innovaatioihin ja laadukkaisiin tuotteisiin.
Minut tuntevat ja varmasti myös blogiani seuranneet tietävät, etten ole ollut mikään L’Oréal-fani. Olen tiedostanut, että valtavan määrän tuotemerkkejä omistava yritys tekee loistavia tuotekoostumuksia, mutta rehellisesti sanottuna minulla on ollut pieniä vaikeuksia luottaa siihen, että useissa yrityksen tuotteissa olisi muuta erityistä kuin välitön ihotuntuma. Minun mielessäni esimerkiksi L’Oréal Paris ja Lancome -tuotteet ovat yleensä kyllä tuntuneet hyviltä, mutta jos minun on pitänyt puntaroida mielessäni uskoani niiden aikaansaamiin hoitotuloksiin en ole suostunut uskomaan niihin täysin. Meikkituotteissa tiedostin tuotteiden laadun, sillä niiden taika on nimenomaan ihotunnussa, mutta muuten olen ollut todella tiukka skeptikko.
Voitte uskoa, että tämä oli varsin hyvä lähtökohta tällaiselle ainutkertaiselle vierailulle. Skeptinen bloggaaja, jonka mieli on ladattu kysymyksillä ja jonka perusajatuksena on, että yritys nyt vaan on keksinyt tavan, kuinka hyvän ja uskottavan tuntuisilla koostumuksilla ja markkinointiviestinnällä voidaan tehdä rahaa. Voinkin siis sanoa yllättyneeni täysin siitä, kuinka tuo päivä vaikutti ajatusmaailmaani.
Tässäkin asiassa saatiin jälleen todeta, kuinka tietämättömyys on usein rehellinen syy ymmärtämättömyydelle. L’Oréal tuottaa tuotteita laajasti ympäri maailmaa, joten minulle oli selvää, että sillä on useita tehtaita. En ollut kuitenkaan koskaan tajunnut, että tehtaiden lisäksi konsernilla oli myös useita tutkimuskeskuksia ympäri maailmaa – ja useita on tässä yhteydessä melko pieni ilmaisu, sillä nyt puhutaan käsittääkseni noin paristakymmenestä keskuksesta, jotka ovat ihan vaan keskittyneet tutkimustyöhön ja tuotekehittelyyn. Nämä keskukset työllistävät melkoisen määrän ihmisiä joten on oletettavaa, että niissä oikeasti tutkitaan asioita, ihmiöitä ja kerrytetään melkoinen määrä tietoa ihosta, siihen liittyvistä toiminnoista ja tavoista eikä vaan mietitä, kuinka huijataan koostumuksesta miellyttävän tuntuinen. Noiden lisäksi on sitten vielä olemassa erilliset tehtaat ja evaluaatiokeskukset, eli tiluksia kyllä riittää!
L’Oréal siis ihan oikeasti tekee ihan mielettömästi tutkimusta, mikä tuli minulle kaikessa laajuudessaan jopa suurena yllätyksenä, sillä olin jotenkin vain ajatellut sillä olevan ehkä yhden tutkimuskeskuksen Ranskassa ja muiden toimitilojen olevan tehtaita… Enpä vaan ollut tullut asennevammaltani ottaneeksi selvää tästä asiasta, vaikka siitä onkin verkossa helposti saatavilla tietoa.
Oli mielenkiintoista päästä aina tilaisuuden tullen haastamaan merkin merkittäviä työntekijöitä kysymyksillä, sillä niitähän nimittäin riitti!
Olin itse erityisen kiinnostunut tuotekehittelyprosessista ja pääsin heittelemään siitä sopivia kysymyksiä sopiville tahoille. Halusin ensinnäkin tietää, kuinka tutkimus- ja kehittelyprosessi toimii. Onko esimerkiksi L’Oréal Parisilla oma labransa, jossa innovaatiot keksitään alusta loppuun ja jaetaanko tutkimustuloksia L’Oréalin eri merkkien kesken.
Selvisi, että yrityksen tutkimus ja tuotekehittelykeskuksissa työskennellään yleisellä tasolla. Siellä tutkitaan, selvitetään, mietitään, pohditaan, ratkotaan ja löydetään niitä merkittäviä raaka-aineita sekä mullistavia yhdisteitä, joissa tuotteiden teho piilee. Siinä vaiheessa ei vielä välttämättä tiedetä, mihin raaka-aine lopulta päätyy ja kuinka sitä tullaan käyttämään, eli tutkimuskeskuksien löydöt ja havainnot päätyvät yhteiseen ”koriin”, johon teoriassa kaikilla yrityksen tuotemerkkien omilla tuotekehittelytiimeillä on sitten pääsy.
Halusin tietysti tietää, että kuka sitten päättää, mille merkille esimerkiksi se uusi löydetty superaine päätyy. Viimekädessä päätöksen tekee kuulemma toimitusjohtaja, joka päättää saamiensa tietojen perusteella, lähteekö tehoaine vaikkapa edullisemman L’Oréal Paris -merkin käyttöön vai Lancomelle. Monet ”koriin” päätyneet keksinnöt ovat kuitenkin usein oikeastaan vapaata riistaa, jota eri tuotemerkkien kehittelytiimit voivat sitten hyödyntää omalla tavallaan ja adaptoida innovaation merkilleen tunnusomaisella tavalla.
Kuinka löydetystä tehoaineesta sitten tulee se täydellinen tuote? Tässä vaiheessa kehiin astuvat juuri nuo tuotemerkkien omat tuotekehittelytiimit, jotka tietävät tutkimuskeskusten löytöjen perusteella, että käyttämällä uutta löydettyä tehoainetta 6-prosenttisena seoksena kyetään sen avulla vaikuttamaan juonteisiin ja pigmenttimuutoksiin. Tässä vaiheessa projekti siirtyy vaikkapa sille L’Oréal Parisin omalle tuotekehittelyporukalle, jonka tehtävänä on ratkaista, kuinka tuo tehoaine saadaan hyödynnettyä tuotteessa parhaalla mahdollisella tavalla.
Tuotteiden formulointi on aivan suunnattoman kiinnostavaa, sillä tehoainetta ei voida tietenkään vain heittää mihin tahansa purkkiin. L’Oréalilla korostetaan jatkuvasti sitä, kuinka tärkeää heille on, että tuote on paitsi toimiva, myös aisteja miellyttävä. Sen on siis myös tunnuttava hyvältä, näytettävä hyvältä ja tuoksuttava hyvältä. Koska tuotteiden formulointi on kemiaa ja moni yllättävä seikka voi vaikuttaa lopputulokseen, on todella haastavaa yrittää löytää se täydellinen koostumus, joka on paitsi tehokas myös miellyttävä käyttää – ja sitten vielä varmistaa, että sen valmistaminen onnistuu myös parin tuhannen litran erissä eikä vain pienessä laboratorion astiassa!
Sain tuon päivän aikana niin paljon tietoa L’Oréalin tuotekehittelyn laajuudesta, että olin varsinaisen hämmentynyt asioita jälkikäteen miettiessäni ja huomasin katsovani yrityksen tuotteita aivan uusin ja yhtäkkiä todella luottavaisin silmin. Jos tuotemerkki olisi vain se rahanahne markkinajätti, jollaisena olin sitä mielessäni etukäteen hieman pitänyt ja jolle tärkeintä olisi vain hyvän tuntuisten tuotteiden tekeminen, ei se todellakaan pitäisi noin laajaa tutkimustyöhön keskittynyttä verkostoa yllä, joka taatusti kustantaa sille vuositasolla omaisuuksia.
Pääsimme päivän aikana tutustumaan niin moneen eri tapaan testata tuotteita, että kun yhdistin mielessäni tutkimuskeskusten toiminnan laajuudeen ja näköjään varsin helposti mitattavissa olevat tutkimustulokset en keksinyt enää mitään syytä miksi en innostuisi tulevaisuudessa L’Oréalin alaisuudessa olevista tuotemerkeistä.
Voisikin sanoa, että reissu oli minulle todella mieltä avaava, sillä sen ansiosta koin minulle auenneen aivan uuden kosmetiikkaosaston, jonka tuotteisiin suhtaudun nyt aivan erilailla. Aiemmat ajatukseni yrityksestä ovat sabotoineet hieman tuotekokeilujani, sillä me kaikkihan tiedämme, että osa kosmetiikkatuotteen käyttökokemusta on myös usko siihen ja minä en ole ennen uskonut L’Oréaliin. Nyt voin kuitenkin sanoa, että skeptikon mielenkiinto on herätetty ja luottamus voidettu. Olenkin aivan mielettömän kiitollinen L’Oréalille tästä saamastani tilaisuudesta päästä kurkistamaan yrityksen kulisseihin, sillä sen ansiosta kosmetiikkamaailma avautui minulle jälleen aivan uudesta vinkkelistä!
Päivän aikana vastaanotin niin paljon tietoa, että siitä riittää näpyteltävää muutamaankin postaukseen. Yksi asia, jonka uskoisin monia kiinnostavan on se paljon kohottu L’Oréalin suhde eläinkokeisiin, mihin minulla on nyt varsin hyviä vastauksia ja joihin palaan mahdollisimman pian saatuani tekstin kasaan!
Mikä on teidän suhtautumisenne L’Oréaliin ja sen alaisiin tuotemerkkeihin?
Olisi niin mahtavaa päästä kokemaan tuo! 🙂 Kertoiko Loreal ihon 3D-printtauksesta tai näittekö jopa sitä?
Siitä oli puhetta kyllä. On kuulemma kuitenkin toistaiseksi niin hidasta puuhaa, ettei ole vielä samalla lailla käytössä. 🙂
Upea tilaisuus! Itse tykkään niin monen L’orealin alaisena olevan merkin tuotteista, että luotto on ollut kyllä aina kova.
Taisin nyt kyllä itsekin löytää yrityksen uudella tavalla. 🙂
Itse olen siirtynyt lähes kokonaan Lumenen ja L´Oréalin kosmetiikkaan ja olen tyytyväinen käyttäjä.
Lumenen nimeen olen itsekin jo pitkään vannonut ja nyt taisi aueta hieman uutta maailmaa. 🙂
Mä olen varmaan vähän ummikko, mutta vaikka tiedän, että monet jopa boikotoi L`orealin tuotteita, itselläni ei ole ollut mitään isoja ennakkoluuloja firmaa kohtaa vaan olen hyvillä mielin käyttänyt sen tekemiä tuotteita niin kauan kuin muistan.
Alan nyt kyllä itsekin tehdä yrityksen tuotteiden kanssa tuttavuutta uudella tavalla. 🙂
Onko Loreal lopettanut youth code sarjansa? Sen seerumi oli ehdottomasti lempparini mutten nyt onnistunut sitä löytämään mistään kaupasta, harmi :/ Muistanpa jonkun bloggaajan kirjoittaneen sen olevan köyhän tallaajan Lancomen genifique! Ainakin inc-lista oli todella paljon yhtenevä!
Ei taida tosiaan enää löytyä valikoimista, olisikohan Skin Perfection -linja syrjäyttänyt sen?
Suhde on juuri se että kuten mainitsit oman ennakkoluulosi että on rahanahne jättifirma, minulle se on sitä edelleenkin. Firma myy tuotteita Kiinaan, jossa eläinkokeet ovat pakollisia. Siksi en osta merkin tuotteita. Tiedän että kehittävät vaihtoehtoja eläinkokeille mutta se ei kyllä riitä kun markkinat ulottuvat Aasiaan eli etiikka jää rahan alle. Mielenkiintoista kuulla lisää aiheesta.
Tämä on valitettavasti omakin ajatukseni L’Oréalista. Toivottavasti teitä ei ”aivopesty” niin tehokkaasti, että kriittinen pohdinta aiheen tiimoilta loppuu? 😀 Parasta luulojen niittaamista on tieto eli kuten vanha kansa sanoi, luulo ei ole tiedon väärti. Siksipä odotankin mielenkiinnolla, josko oma negatiivinen suhtautumiseni L’Oréalin tuotteisiin ja etiikkaan muuttuisi postaustesi myötä neutraalimmaksi tai positiivisemmaksi. Ja jos vaikka niin ei kävisikään, on kuitenkin aina kiinnostavaa saada erilaista näkemystä asiaan ja erityisesti lisää tietoa. Sinulla on jo niin paljon koulutuksellista ja kokemuspohjaista taustatietoa kosmetiikka-alasta, että luotan sinun pystyvän kriittiseen arviointiin jopa noin jännittävän (ja järjestäjän maksaman) matkan jälkeen.
Itseasiassa meille yleisesti kerrotut asiat olivat melko pintaraapaisua, mutta me onnekkaat pääsimme esittämään päivän päätteeksi olleissa ryhmähaastatteluissa parinkymmenen minuutin ajan firman edustajille kaikkia niitä kysymyksiä, jotka itseämme mietityttivät ja minä sekä Sanni olimme vieläpä niin onnekkaita, että olimme päivän viimeisessä ryhmähaastattelussa _ainoat_ osaanottajat muiden bloggaajien/toimittajien jo kiiruhdettua lennoilleen. Saimme siis koko haastattelulle varatun ajan laukoa juuri niitä kysymyksiä, joihin itse halusimme vastauksia! Siksi ei siis tullut aivopesty olo vaan sain vastauksia juuri niihin asioihin, jotka ovat itselläni herättäneet epäilyä ja ihmetystä. En siis usko, että jokainen paikallaolija sai samalla lailla tapahtumasta irti sitä infoa, jota itse sain nyhdettyä. 🙂
Todella mielenkiintoista! 🙂 Odotan innolla postauksia. Oma suhtautuminen L’Orealiin on vähän ristiriitainen. En millään tavoin boikotoi firman tuotteita, mutta varsinkaan markettisarjojen ihonhoitoon en vaan ole millään tavoin uskonut tai luottanut. Katsotaan kääntyykö ajatusmaailma yhtään.
Oma suhtautumiseni taisi tosiaan juuri muuttua! 🙂
Suhtautumiseni L’Orealiin? Todella kaksijakoinen. Toisaalta olen tietoinen markkinajohtajan asemasta ja sen tuomasta tietotaidosta, esim. meikkien osalta luotan Lorkun riveistä löytyvän laadukkaita vaihtoehtoja eri tarpeisiin..
Toisaalta sitten.. kun kyseessä on niin laaja tutkimustyö ja valtavat resurssit, kuluttajana voisin odottaa parempaa… Kykyä olisi tehdä laadukkaampia tuotteita (ei vain ylellisen tuntuisia!) paremmissa pakkauksissa, pumppupullo tai tuubi pakkausvaihtoehtona olisi jo huima hyppäys ylöspäin.
Olin myös hämmentynyt apteekkimerkkinä profiloituneen La Roche Posayn osallisuudesta viimeisimpään kohuun. sen superhellävaraisena myyty misellivesi (omakin suosikkini) sisälsi haitalliseksi havaittua säilöntäainetta vielä vuoden 2015 lakimuutoksen jälkeen…
Meni tavallaan luottamus siihen, että kuluttajana voin luottaa brändin huomiovan ajankohtaista tietoa kyllin nopeasti ja toimivan sen mukaan.
Kunhan ei odota kosmetiikkajätiltä liikoja, voi yllättyä iloisesti. Ainakin Biotherm merkkinä on osannut aina ilahduttaa 🙂
Minä olin aina itse jotenkin ajatellut, että suurin osa merkin tuotteista vaan tuntui hyviltä iholla, mutta kyseenalaistanut niiden hoitotehon. Nyt onkin mukavaa sitten testailla ajatuksen kanssa myös sitä hoidollista puolta, sillä en ole antanut sille oikein edes mahdollisuutta epäluuloineni. 🙂
Saimme myös kyseltyä paljon juuri noista pakkausvaihtoehdoista, jotka ikävä kyllä dominoivat todella paljon kuluttajien mieltymykset, joissa on paljon alueellisia eroja. Entisenä kosmetiikkamyyjänä kuulin päivittäin perusteluja sekä esimerkiksi purkkien puolesta että vastaan.
Kuulin muuten mielenkiintoisen jutun siitä, että esimerkiksi kun Maybellinen puuterin kohuttiin sisältävän kielletyksi tullutta ainetta ei puuteri itseasiassa sisältänyt sitä enää vaan sen tarroja ei vaan oltu päivitetty.
En ihan oikein usko tuohon, että Loreal ei olisi vain vaihtanut meikkinsä tuoteselostetta muuttaessaan tuotteen sisältöä. Aika leväperäistä toimintaa ja kuluttajien aliarvioimista. Selvästikään firma ei välitä kuluttajistaan, kun kerran sisältötiedot eivät ole kunnossa.
Edelleenkin jätän Lorealin tuotteet ostamatta. Firmasta on ihan tarpeeksi kohuja ja mieluiten tuen pienempiä firmoja kuin monikansallista suuryritystä. Loreal saattaa olla tutkimuksessaan edellä muita mutta aivan yhtä hyviä ellei parempia tuotteita löytyy muiltakin. Ja vieläpä firmoilta, joita asiakaspalvelu ja asiakkaiden tyytyväisyys näyttää kiinnostavan.
Lorkku ja kaikki sen alaiset merkit on tiukassa boikotissa sen vuoksi, että yhtiön omistaa merkittävältä osin Nestlé. Boikotoin kaikkea Nestlén alaista ja se lista on aivan jäätävän pitkä. Välillä harmittaa, että juuri joku L’Oréalin (tai sen omistaman merkin) tuote vaikuttaa todella kiinnostavalta, kuten nyt vaikka se Body Shopin korkean suojakertoimen aurinkovoide kasvoille, joka postauksesi mukaan on koostumukseltaan kuin unelma. Ei auta meikäläisen muu, kuin jäädä odottamaan, että joku muukin tuottaa yhtä hyvän koostumuken aurinkosuojavoiteen, ja kärvistellä siihen asti lähmäisten ja tahmaisten aurinkorasvojen kanssa.