Tule jo, aurinko! (Vai tulisitkohan sittenkään…)

Valmistautuminen auringon tuloon ja vaatteiden vähentämiseen on alkanut:

Sain Clarinsilta koulutuslahjaksi Sun Care Spray Oil-Free Lotion Progressive Tanning suihkeen suojakertoimella 15 sekä Sun Care Cream High Protection voiteen suojakertoimella 30.

Voide lähtee ehdottomasti käyttöön, mutta suihke epäilytti aluksi. Siinä on nimittäin veden jälkeen heti toisena aineosana alkoholi ja minä ainakin olen ymmärtänyt, että alkoholi ja aurinko ovat huono yhdistelmä, joka voisi aiheuttaa iholle maksaläiskiä. (Okei, onhan esimerkiksi hajuvesissä jopa n. 70-80% alkoholia mikä on varmasti huomattavasti suurempi määrä, mutta silti…)

Selvitin kuitenkin asiaa oman mielenrauhani turvaamiseksi ja selvisi, että alkoholia on aurinkotuotteissa hyvin pieni määrä ja alkoholia käytetään tuotteiden liuottimena silloin, kun niille halutaan hyvin kevyt koostumus (muuten käytetään erilaisia rasvoja). Alkoholin pitäisi kuitenkin haihtua iholta hyvin nopeasti jo tuotetta iholle levittäessä, jolloin iholle jäävät vain suoja-aineet. Epäilyttää silti hieman kyllä…

Mutta asiasta aurinkoon: Kuten varmasti olen kertonutkin (ja kuten varmasti voitte värityksestäni itsekin päätellä), en pahemmin ota aurinkoa. Olen lähes poikkeuksetta varjossa ja minulla on kasvoilla talvisinkin voide (tai ainakin meikkipohja), joka antaa iholleni aurinkosuojan.

Olen paasannut paljon auringolta suojautumiselta, mutta näin aurinkoisten päivien (toivottavasti!) lähestyessä (ja välillä jopa jo ollessa täällä), on lienee hyvä hieman kerrata.

Yksinkertaistettuna auringon UVA-säteily on siis se, joka rypistää ja UVB-säteily se, joka polttaa. Aurinkovoiteiden suositus on, että UVA-suoja olisi vähintään 1/3 UVB-suojan suuruudesta, mutta UVA-suojan korkeutta ei taida olla tuotteissa esillä muuten kuin mahdollisilla merkinnöillä +, ++ tai +++. Pakkauksissa lukeva SPF30 tarkoittaa siis vain UVB-suojan korkeutts.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kun iho palaa, se vaurioituu. (Itseasiassa jo ruskettuminenkin on merkki siitä, että iho on jo vaurioitunut ja yrittää puolustautua.) Ja jokainen esimerkiksi kätensä ihon uuninpeltiin polttanut tietää, että ihoon todennäköisesti jää jälki. Auringonpolttamista jää harvoin yhtä selkeä jälki, mutta vuosien saatossa ja auringon kärvistellessä ihoa lisää iho vaurioituu kokoajan kevyesti. Tämän tai UVA:n vanhentava vaikutus ei näy iholla nuorena selkeästi, mutta vaikutus kulumoituu takuuvarmasti ja kun ikäsi alkaa olla 40 tai 50-vuotta, ovat ahkerat auringonpalvomisen vaikutuksen usein jo selkeästi näkyvillä: rypyt, epätasainen ihonväri…

Olen jatkuvasti kehottanut suojaamaan kasvoja auringolta, joten se ei ole uusi juttu. Nyt kun aurinkoiset päivät kuitenkin tosiaan lähestyvät tahtoisin huomauttaa eräästä ihoalueesta, jonka suojaaminen helposti jää, mutta joka kärsii ja kovasti: dekoltee.

Dekoltee on ihoalue kaulasi ja rintojesi välissä. Iho on tältä kohti ohuehko ja todella alttiina UV-säteilylle kesätoppien ja muiden avonaisempien vaatteiden vuoksi. Tuota aluetta olisi ehdottoman tärkeä suojata jos toivoo, että voisi vielä kypsemmälläkin iällä esitellä dekolteetaan. (Kypsemmällä iällä mahdolliset allit tahdotaan kätkeä, vatsa piilottaa ja hameetkin pitenevät, joten edes dekolteen näyttäminen antaa jo asulle hieman seksikkyyttä. Ja huomio: dekolteen ja rintojen näyttäminen eivät ole sama asia!)

Jos siis tahdot, ettei rintavakosi ole ryppyinen ja jatku ryppynä kaulallesi asti tai ole jatkuvasti punakka ja epätasaisen värinen maksaläiskineen ja luomineen, ala suojata dekoteetasi ajoissa. Dekoltee on juurikin se alue, joka poltetaan helposti, sillä se pysyy yleensä läpi päivän esillä kesäisin.

Itse asion ehdottomasti käyttää aurinkovoiteeni dekolteeni suojaamiseen. Olen yläasteikäisenä polttanut dekolteeni pari kertaa ja uskon, että iho olisi ehdottomasti sileämpi ilman näitä vauruota. Enempää en taatusti enää ota riskejä, sillä minulla tulee ainakin tulemaan vielä 80-vuotiaana mieletön rinnusta, vaikkeivät sitä muut näkisikään!

Suojaatteko te dekolteenne auringolta?

Moni muuten pohtii aina, mitä suojakerroin itseasiassa tarkoittaa. Suojakerroin kertoo, kuinka suuri määrä UV-säteilyä (eli UVB-säteilyä) ihollesi imeytyy. Pois blokkautuvan säteilyn määrän voi laskea helpolla kaavalla:
SPF X = 1- (1/X) (X on suojakertoimen suuruus)

Suomeksi siis…

SPF 10= 10 % säteilystä pääsee iholle
SPF 15= 6,7 % säteilystä pääsee iholle
SPF 30=3,3 % säteilystä pääsee iholle
SPF 50=2,0 % säteilystä pääsee iholle

Kuten huomaatte, ei yli 30 mentäessä suojausteho enää kasva valtavasti, eli jos pelkäät kemikaaliövereitä, tyydy suojakertoimeen 30.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jotta suojakerroin oikeasti vastaisi pakkauksessa annettua kerrointa, täytyisi aurinkosuojaa käyttää kunnon kerros. Kasvoilla tämä tarkoittaisi noin puolta teelusikallista eli 2,5 millilitraa ja aikuisen ihmisen vartalolla 40 millilitraa. Tavallisen 200 millilitran aurinkovoide tuubin pitäisi siis olla tyhjä viiden käyttökerran jälkeen, eli turha sanoa, että voidetta jäi edelliseltä kesältä! (Ja tavallisen suojakertoimellisen 50 ml päivävoiteen alle kuukaudessa, eli turha edes väittää, että käyttäisit tarpeeksi voidetta.) Tämä annostelu kuitenkaan harvemmin toteutuu, joten kannattaa pelata varman päälle ja ottaa aina se kunnollinen suojakerroin, jolloin tehon lasku ei ole niin vaarallista. (Lisää vinkkiä suojakertoimen valintaan tästä taulukosta.)

Huomioi myös, että jos läträät itseesi suojakertoimella 12 olevasta pullosta vaikkapa 30 ml suositellun 40 ml sijaan, ei suojakerroin silti ole välttämättä 75% pullossa annetusta suojakertoimesta vaan voi itseasiassa olla vain puolet. Tämä kun on nähkääs kemiaa eikä matematiikkaa!

Myös puuteri ja rasvaisuutta imevät puuteripaperit yms. saattavat vaikuttaa aurinkosuojan tehoon kasvoilla, sillä puuterin rasvaa itseensä imevät partikkelit eivät valikoi, mitä rasvoja itseensä imevät ja saattavat imeä itseensä alla olevan aurinkosuojatuotteen liuottimia ja sitä kautta myös itse suoja-aineita omien hiukkastensa pinnalle, jolloin aurinkosuoja ei enää olekaan välttämättä niin tasaisesti asettunut. Jos aurinkotuotetta kuitenkin on kasvoilla kunnolla, on puuterimaisten tuotteiden vaikutus todennäköisesti mitätön. (Ja toki aurinkotuotteen päällä oleva meikkikin tekee jo jonkun näköistä suojaa itsessään iholle. Mutta toki ohut valkoinen t-paitakin päästää lävitseen UV-säteilyä ja on suojakertoimeltaan korkeintaan vain noin SPF 5 -luokkaa…)

Kannattaa myös muistaa, että erilaisten aurinkosuojatuotteiden kerrostaminen iholle ei lisää suojan tehokkuutta, vaan saattaa jopa laimentaa sitä (kaikki aineet eivät ole keskenään sopivia ja kosmetiikassa on aina kyse kemiasta). Esimerkiksi 8 + 10 ei ole 18 eikä välttämättä edes sitä kymmentä, sillä alla oleva kahdeksikon voide saattaa laimentaa kympin tehoja ja suoja-aineet voivat muutenkin levittyä epätasaisesti toisen päälle levitettäessä. Kun siis otat aurinkoa, älä laita oman suojakertoimesi päälle tunnin kuluttua lisää voidetta kaverin pullosta vaan käytä sitä samaa omaa pulloasi, jota aiemminkin käytit.

Joko teitä on peloteltu tarpeeksi?

Auringosta tuli muuten vielä mieleeni, kuinka peräänkuuluttelin joku aika sitten uutta seuraajaa Diorin Hydraction Visible defence -linjan lopetetulle silmänympärysvoiteelle, jossa oli SPF 20 (Clarinsin ja Biothermin aurinkopuolen silmänympärystuotteet kun eivät minulle kelvanneet.) Eräs lukijani vinkkasikin minulle Shiseidolta löytyvän muutenkin kohtuu hyvällä sisällöllä varustetun silmänymärysvoiteen, jossa on suojakerroin 25.

Jätin nuukuuksissani Shiseidon vielä harkintaan ja onneksi jätinkin, sillä läysin kelpo korvaajan huomattavasti halvemmalla.

Korvaaja löytyi paikallisen Tokmannin konserinin edustajan (Tarjoustalo, Säästötalo Robinhood, Vapaa Valinta…) hyllyltä:

Tuote on Eveline Cosmeticsin Anti-Wrinkle Eye Cream ja suojakerroin on 15.

30 ml (!!!) tuubilla on normaalisti hintaa muistaakseni 7,90 euroa, mutta tämä sattui olemaan helmikuun ajan tarjouksessa vain 5,90. Ei paha diili ollenkaan (eikä edes normaalihintaisenakaan)!

Tämä on kiva kevyt kosteuttaja ja jättää ihan mukavan tuntuisen pinnan, jolle myös mineraalimeikki levittyy hyvin. Tämä olkoot oma ensiapuni kevätauringon säteitä vastaan suojautuessa. Kesäksi sitten hankin sen Shiseidon.

(Vaikka tuote onkin ”Anti-Wrinkle”, käy tämä vallan hyvin myös nuoremmille, jotka tahtovat suojata silmänympäryksensä. Eniten ryppyjä vastaan tässä kun on vain tuo aurinkosuoja.)

Aikooko joku kipittää kauppaan hakemaan tämän löydön?

35 kommenttia artikkeliin ”Tule jo, aurinko! (Vai tulisitkohan sittenkään…)”

 1. Olen niiiiin helppo! Ostin tänään sen Isadoran blondie kajalin ja palan mintuntuoksuista lush-saippuaa. Plus vielä heräteostoksena aluslakan ja kirkkaan vihreän (!) kynsilakan.
  -tiina

 2. Voisi vaikka kokeillakin. Hinta ainakin olisi kohdillaan. Toisaalta, esittelemäsi Weledankin silmänympärysvoide kiinnostaisi kovasti. Täytyy nyt katsella. Vai kumpaa itse suosittelisit jos silmänaluset tuntuu sormiin kuivilta?

  Tuosta alkoholista ja auringonotosta. Minä ainakin laitan kesäisin hajuveden niskahiuksiin. Joskus meinaa nähnyt sen miltä näyttää kun se palaa iholle auringossa, enkä todellakaan halua sellaista

 3. Tämä auringon haitoista kirjoittaminen on todella tarpeellista. Itse kuulun niihin jotka eivät lähde etelään (lomalle) makaamaan aurinkoon ja ruskettumaan. Huvittavinta on palata kahden viikon etelänlomalta ja kuulla ihmettely "ethän sä oo yhtään sen näkönen, että olisit ollut etelässä!" … niinpä. Suomen kesäkin on minulle aivan muuta kuin "toivo ruskettumisesta".
  Muistakaamme kuitenkin auringon hyvätkin puolet joista tärkein on D3-vitamiini. Sen modostumiseen ihminen tarvitsee n. 15 min aurinkoa, muutaman kerran viikossa.

 4. Ihanaa kiitos tästä, oikein kunnon faktapaketti 😀

  Ja saatan kyllä kipittää lähimpään Vapaavalintaan etsimään tuota voidetta

 5. entä jos käyttää meikkivoidetta jossa on suojakerroin aurinkovoiteen päällä, kärsiikö suoja?

 6. Kyllä auringossa täytyy olla kesällä joka päivä sen 15 minuuttia ilman aurinkosuojia, että saa tarvitsemansa D-vitamiinin. Auringon haitoista on hyvä kirjoittaa, mutta toisaalta on otettava huomioon myös se, että ihminen on luotu olemaan pihalla, eikä suojaamaan itseään päästä varpaisin kaiken maailman tököteillä. Kohtuus siis kaikessa, auringon välttelyssäkin.

  Loppuun vielä kiitokset kivasta blogista! :o)

 7. Hyvä ja tarpeellinen juttu ihon suojaamisesta.
  Mutta aivan kuten Maape tuossa kirjoittikin, on auringonvalolla niitä hyviäkin puolia.
  Jos iho on koko ajan peitettynä vaatteilla tai voimakkailla suojavoiteilla, ei D-vitamiinia pääse iholla muodostumaan. Tällöin riittävästä D-vitamiinin saannista pitää huolehtia muilla keinoin, eli lisäravinteilla. Talviaikaan nuo lisäravinteet ovat tarpeen kaikille, ravinnosta riittävää määrää D:tä kun on käytännössä mahdoton saada.

  Itse omaan suomalaiseksi tumman ihon, joka ei pala kovinkaan helposti. Niinpä oleskelenkin kesällä normaalisti ilman suojavoiteteita ja täytän D-vitamiinivarastojani talven varalle:) Suojavoiteet tulevat minulla kuvioihin vasta silloin, jos tiedän viettäväni auringossa koko päivän tai oleskelevani esimerkiksi veden äärellä. Palamaan en päästä itseäni koskaan, enkä vanhempieni kertoman mukaan ole palanut myöskään lapsena. Tiedä sitten, kuinka suuri riski minulla sairastua esimerkiksi ihosyöpään… ryppyjä mä varmasti saan 🙂

 8. Wau, mahtava postaus! Kiitoksia, nyt en malta odottaa kesää ja sitä, että pääsee lotraamaan aurinkosuojatuotteiden kanssa nyt kun tietää niiden toimintaperiaatteista taas hieman enemmän… Saan selvästi jotain ihme kiksejä tällaisista pikku tiedonjyvistä 😀

  Tipsu

 9. Kiitos noista aurinko vinkeistä! Ensi kesänä pitääkin huolehtia paremmin rasvaamisesta..

  Mutta asiaan, eli itse olen saanut tuota evelinen voidetta kaverilta lahjaksi pari näytepussukkaa ja tässä linkki miltä naamani näytti, kun testasin voidetta:

  http://beautyandbunn.blogspot.com/2010/01/eveline.html

  kyllä, hyvin öljyiseltä, joten tämä tuete ei ole ainakaan minua varten!

 10. Itse en kyllä ostaisi noita Eveline tuotteita.. mielstäni inci-listat ovat aika eipäilyttävää luettavaa.. Mutta suosittelen tilaamaan Briteistä Lovelulasta Kimberly Sayerin Antioxsidant Daily Moisturising Cream SPF 25. Sopii aivan mainiosti silmäympäryksillekin ja mineraalipohjan alle. Orgaaninen tuote. Suojakerroin riittää näin keväällä naamalle mainiosti. Suosittelen todella lämpimästi; )

 11. Tuon voisi kyllä laittaa hankintalistalle, sen verran edullinen tuote ettei mene budjetti nurin jos ei miellytäkään. Kiva että testailet myös halvempia juttuja 🙂

 12. Kiitos kun selitit tämän asian minulle juurta jaksaen! Minulle selvisi paljon uutta, varsinkin tuo suojakerroin juttu. Mielestäni kaikissa naisten lehdissä suojakertoimet on selitetty siten, että jos voiteessa on spf 8, niin auringossa voi olla 8 kertaa pidempään palamatta, jos spf 25, niin 25 kertaa pidempään. Eli kiitos kun selvitit asian oikeaa laitaa! 🙂

 13. Tästä postauksesta tuli taas hyvin mieleen, että kesäksi on pakko ostaa jotain hillittömillä kertoimilla varustettua arskarasvaa. Viime kesänä juuri tuo mainittu ongelma-alue dekoltee paloi nimittäin sen verran ikävästi että vaikutukset näkyivät pitkään ja tämä siis huolimatta 20-kertoimisesta aurinkorasvasta ja sen ahkerasta lisäämisestä… 🙁 jouduin töissä jopa pari kertaa kääntämään paidan ympäri ulkona ollessa jotta rinnukset eivät käristyisi enempää. Tulevan kesän projekti onkin säilyä valkoisena! 😀 Iho on mielestäni parhaimmillaan juuri näin kevättalvella kun kaikki typerät rusketukset ovat vihdoin kuluneet pois ja jäljellä on ihanan kaunis, tasaisen vaalea iho.

 14. Ryppyinen dekoltee on kamala! Näin niitä ihan liikaa viime keväänä ja kesänä asuessani Italiassa. Täytyy kyllä myöntää, että itsekin tuon alueen onnistuin kerran polttamaan, mutta se ei kyllä tule toistumaan!

 15. Aikas hupaisa tuo iltalehden juttu, varsinkin puuterimaisten tuotteiden kohdalla… 🙂 Kohtahan tietokoneen näppäimistäkin voi saada silsan ja ties mitä!

 16. Kiitos tiedoista, tuli sellaisia pointteja mitä en ole ennen ajatellutkaan! Minulla on taas jälleen kerran ongelma näin kesän tultaessa, olen herkkä auringolle ja palanut parina kesänä joten vartalon kanssa ei yleensä tule ongelmia koska peitän ihon vaatteilla tai aurinkokertoimella 30, mutta kasvojen ihon kanssa on ongelma. Kasvojen ihosta en ole ikinä palanut, mutta tahdon silti vältellä sitä ryppyjä aiheuttavaa vaikutusta. Riittääkö kesällä The Body Shopin mineraalimeikkivoiteen SPF 25 vai mitä muuta suosittelisit lisänä sellaiselle iholle joka rasvoittuu nopeasti? Kesällä tuo ongelmani oikein korostuu kun ei kuiva pakkasilma ole edes vähän auttamassa. I´m desperate 🙁

 17. Itseänikin epäilyttää alkoholi aurinkovoiteissa. Viime kesänä oleskelin paljon auringossa, ja ensimmäistä kertaa elämässäni ihoni tuntui herkältä ja kuivalta. Epäilen aurinkorasvani sisältämän alkoholin osuutta asiaan. Lisäksi, miten sitä voi olla voiteessa häviävän pieni määrä, jos se on kuitenkin incin kärkipäässä?

  En levitä aurinkorasvaa suositeltua määrää, mutta käytän mahdollisimman korkeita suojakertoimia. Palan todella herkästi ilman aurinkorasvaa, joten uskon levityksen onnistuneen, jos en pala (mitä en ole moneen vuoteen tehnyt). Tietenkään UVA-säteilyn vaikutuksia ei voi nähdä heti, mutta en jaksa stressata ylenmäärin siitä. Ryppyjä enemmän pelkään ihosyöpää.

  Tilasin tuon Shiseidon sy-voiteen, nyt heräsi toive, että se kävisi sellaisenaan ilman kosteuttavaa voidetta. 🙂

 18. tiina: Tervetulos kerhoon. 😉

  Anonyymi: Kun pitää huolta siveltimien hygieniasta, pysyvät paletit hyvinä. Ne taitavatkin olla ainoita meikkejäni, joista osa on muutamia vuosia vanhoja (muutamien meikkikynien ja huulmeikkien lisäksi). 🙂

  Laura: Kosteutusmielessä ehdottomasti Weleda, suojaamismielessä tämä. 🙂

  Maape: Ehdottomasti kannattaa muistaa hyvätkin puolet.:)

  Anni: 🙂

  Anonyymi: Kuten tosiaan sanoin, on kyse ihan kemiasta eli riippuu täysin aineosista. En kuitenkaan alkaisi turhaan miettimään tuota kärsivyyttä, kyllä se silti suojaa. 🙂

  Anonyymi: Ehdottomasti kannattaa olla, itse lähinnä kehottaisin vain suojaamaan tietyt alueet (kasvot ja dekolteen) päivittäin, muuten sitten lähinnä aurinkoa ottamaan mennessä (jos näin Suomessa pysytään). 🙂

  Anonyymi: Tosiaan, auringolta ei pidä hysteerisesti suojautua aina, vaan itse kehotan suojaamaan lähinnä kasvot ja dekolteen ja muuten sitten imemään itseensä tarvittavan määrän D-vitamiinia. 🙂

  Tipsu: 🙂

  Anonyymi: Mikä tarkalleen ottaen sinua epäilytti? Muita tuotteita en ole tutkinutkaan, mutta tästä en keksi mitään muuta kun mitä ehkä joku voisi pohtia kuin aurinkosuojakertoimen avobentsonin. Sekö mietityttää? Sekin on tosin loistava suoja UVA-säteilyä vastaan.
  Itse en keksi tästä oikein mitään epäilyttävää, ihan normaaleja aineosia.

  Jenna K.: Halvemmat jutut ovat heikkouteni… 🙂

  ninni: Juuri sitä tuo käytännössä tarkoittaa tavallaan. 🙂

  Lucy S.: Dekolteen suojaamista kannatan ehdottomasti. 🙂

  Noora: Noita näkee pelottavan paljon. :S

  Pipsa: Mitä ihmettä ihmiset meikeillään tekevät, jos onnistuvat tartuttamaan niihin ties mitä… Enemmän kyllä kyseenalaistaisin ihmisten käsityksen hygieniasta tuon jutun perusteella ja keskittyisin saarnaamaan meikkivälineiden puhdistamisesta. 🙂

  Anonyymi: Kyllä tuo mineraalipohja jo ihan hyvän suojan antaa normaaliin menoon, aurinkoa ottamaan mennessä sitten ihan aurinkovoidetta. 🙂

  Heidi: Tule kertomaan kokemuksiasi, kun pääset kokeilemaan tuon. 🙂

 19. Siiri: Niin siis sinulla on ollut sarjan kasvovoidetta, ei tätä voidetta. 🙂
  Ihanan öljyinen koostumus minun makuuni, tosin ei päiväkäytössä. 🙂

 20. Heissan!

  Olen jo pitkään viihtynyt blogisi parissa, ja aivan täysin koukuttunut! Kiitos siis paljon hienosta blogista, joka vaikuttaa asiantuntevalta. 🙂 Ja sama on käynyt omalle kohdalle kuin mistä muutkin ovat valittaneet: blogia lukiessa omat varastot on räjähtänyt ihan exponentiaalisiksi! 😀 Ja nyt lähdetään siis tilanteesta, ettei mulla vuosi sitten ollut esim. yhtä ainutta luomiväriä… 😉

  Mutta sitten asiaan: osaisitko suositella jotain kohtuuhintaista päivävoidetta, jossa olisi aurinkosuoja? Itse olen arponut omaksi ihotyypiksi sekaihon/rasvoittuvan, mutta koska iho on ihan karmea, en osaa sitä oikein kunnolla määritellä…

 21. Heidi: Hhmm…menee melkein apteekkipuolelle, sillä edullisemmilla sarjoilla ei ole oikein kevyitä suojakertoimellisia voiteita. Ihon rasvaisuudesta riippuen mieleeni tulevat ainakin Vichyn Normaderm Mate spf 15 (ei kovin kosteuttava, eli ei pintakuivalle), Eucerin Aquaporin Active SPF 15 (jos iholla on pintakuivuutta) tai Vichy Aqualia Antiox emulsio SPF 12. Hintaa kaikilla noin. 20 €.

 22. Kiitos tasta postista! Asun nyt aurinkoisilla ulkomailla (aka Thaimaassa) ja olen onnellisena possuna kuljeskellut paahteessa ilman aurinkorasvaa "kun oon 18, en mie viela mitaan ryppyja saa" ja palanut en ole onneksi.
  Mutta siis huiapua jos jo taman ikaisena alkaa iho auringon takia vaurioitumaan! 0.o kipitin saikkyna lahimpaan watsoniin ja ostin vahvimman aurinkovoiteen mita nassulle loytyi. 130+++ . tuolla luulisi ainakin selviavansa ilman suurempia vaurioita taallakin?

 23. hei! oon ajatellut ostaa niitä paljon puhuttuja Bare Minerals mineraalimeikkejä. Eikös niissä kaikissa ole aurinkosuojat 15? Jos/kun on, niin tuovatko ne riittävän suojan kasvoille? Tietty rantapäivänä aurinkosuojaa, mut noin niinkun muuten hengailuun. 🙂

  Sit oon ettiny hyvää korkeakertoimista (+25) luonnonmukaista aurinkorasvaa, osaatko suositella mitään merkkiä?

  Kannattaa muuten syödä paljon d-vitamiinia ja esim. tomaatista saatavaa lykopeenia, niin saa sisäistä aurinkosuojaa! Jostain luin myös, että ihan vaan seesamiöljyllä saa korkean suojakertoimen, siitä olisi mielenkiintoista kuulla lisää.

 24. Kiitos jälleen hyvästä tietopaketista (ja tuotevinkistä)! Heh, ja taidanpa suunnata taas kauppaan… 😀

  Olisiko sinulla ohjetta/vinkkiä, mikä olisi sopiva (melko edullinen) voide sitten dekolteelle? Vai käykö tuo mainitsemasi Evelinen eye cream?

  Ja nyt tuli mieleeni, että oletko muuten kokeillut Suhadan tuotteita? (saa Lidlistä) Ovat suht edullisia ja luonnonsertifikaatin saaneita. (ymmärtääkseni) Itse hankin yövoiteen, vaikuttaa ihan kivalta, kosteuttaa sopvivasti.

 25. Minäkin olen nyt sun (blogin) yllyttämänä päätynyt muutamaan tuotteeseen, jotka on osoittautuneet superhyviksi! Tänään tilasin jo pitkän miettimisen jälkeen itselleni Bare Mineralsin kokeilupakkauksen (vaikka epäilenkin että noiden pakettien vaaleimmatkin sävyt olis liian tummia).

  Nyt kun kuitenkin "pelottelit" tuotteiden yhteisvaikutukseta tai niiden puutteesta aurinkosuojakertoimen osalta niin onko kesällä sitten tyydyttävä pelkästään suojakertoimeen ilman meikkiä tai meikkivoiteen mahdollisesti liian pieneen suojakertoimeen? Vai voiko mineraalimeikkipohjan alle laittaa jotain "lisäsuojaa"?

 26. Olipas hyvä muistutuspaketti aurinkorasvoista! Itse palan niin helposti, että lotraan kyllä joka kesä Nivean 30-suojakertoimellisen rasvan kanssa kyllästymiseen asti, on todella raivostuttavaa kun naama ja kädet ja kaikki paikat jäävät tahmaiseksi. Viime kesänä löysin onneksi muistaakseni Vichyn kasvoille tarkoitetun kevyemmän aurinkorasvan. Tietäisitkö siis jonkin aurinkorasvan, joka ei jätä ihoa tahmaiseksi?

 27. Clarinsin aurinkosprayta voin kehua maasta taivaisiin. Parasta, kestää vähän lutrausta ja urheiluakin. Vain levitys on hankalaa kun spray on niin kevyt, ettei nää mihin sitä on viimeksi hutkinut. Ja tuuli aiheuttaa ongelmia spreiaamiseen 😀

 28. Ava: No ohhoh, siinä on jo suojakerrointa kerrakseen… 🙂

  saara: Kyllä tuo bM ihan sopivan suojan tekee arkeen, jos ei liioittelemaan tahdo ryhtyä. 🙂
  Luontaiskosmetiikan aurinkovoiteista en valitettavasti osaa sanoa sanaakaa. :/

  Maria: En laittaisi tuota silmänymärysvoidetta dekolteelle, tulee käytössä varmaan turhan kalliiksi. Sama suojakertoimellinen voide, mitä käytät kasvoillesi toimii ihan hyvin tuossa tai sitten ihan aurinkovoide. 🙂
  Suhadaan palaan itseasiassa pian!

  ele: Ei kannata säikähtää, käytä ihan normaalisti mitä tahdot. Aurinkoa ottamaan mennessä sitten kunnon aurinkovoide vaan. bM:n pohjan alle voi halutessaan laittaa aurinkosuojan sisältävän voiteen. 🙂

  Mandi: Vichyn Capital Soleil Micro-fluid mat (muistaakseni saatavilla spf 30 ja 50 ovat ainakin olleet kehuttuja. Jos aurinkovoiteen incistä löytyy denaturoitu alkoholi, on se todennäköisesti kevyttä. Ilman tuota liuotinta kun aurinkovoiteet tuppaavan olemaan paksumpia jankkeja.

  Anonyymi: Kiva kuulla! 🙂

 29. Tämä nyt on pilkunviilausta, mutta luulisin sinun kirjoittaneen suojakerroin kaavan väärin, eli sen pitäisi epäilemättä olla
  SPF X:(1/X)*100%,
  koska sitten esim. SPF 10 tuottaisi:
  (1/10)*100%=10%
  SPF 20:
  (1/20)*100%=5%,
  SPF 30:
  (1/30)*100%=3,3%.

  Tuolla sinun antamalla kaavalla taas esim.
  SPF 10:
  1-(1/X)=1-(1/10)=1-0.1=0.9=90%,
  mikä ei oikein kuulosta hyvältä, eli sinun antamasi kaava itse asiassa kertoo kuinka paljon säteilyä blokkaantuu pois.

  (Ja toivottavasti en nyt seonnut sanoissa, aika väsynyt.)

  Anyway, hyvä juttu. 🙂

  Minua itseäni on aurinkovoiteissa eniten kiusannut se, että kerrotaan UVB-säteilyn blokkaaminen, mutta ei UVA:ta, kun kuitenkin on olemassa jonkin verran tutkimusnäyttöä, että UVA aiheuttaisi melanooman. Rehellisesti sanoen olenkin itse yleensä jättänyt aurinkovoiteet käyttämättä ajatellen, että haluan edes ihostani kyetä näkemään kuinka paljon sitä säteilyä tulee, kun se UVA on kuitenkin se pelottavampi ja toisaalta heikommin blokattu. Epäilemättä tuo on ollut järjetöntä, ja pitänee parantaa tavat… 🙂

 30. Kävin tänään itseäni lähimmän Tarjoustalon vieressä työhaastiksessa ja heti haastiksen jälkeen oli ihan pakko kipittää Tarjoustaloon ostamaan tuo Evelinen sy-voide 😉 Vaikka Tarjoustalo onkin aika lähellä mua (bussilla reilu 5 min ja pyörällä n.15) ei siellä hirmuisen usein tule käytyä koska ei ole kuitenkaan mun normaalien kulkureittin varrella. Bongasin sieltä myös jotain vartalovoidetta 400ml putelissa n. 1,7€ mutta jätin ostamtta. Nyt vähän jo harmittaa vaikka kroppavoiteita on kotona ihan tarpeeksi vähäksi aikaa.

 31. Osaisitko suositella jotain edullista (alle 20e) ja mineraaliöljytöntä (tästä en tingi, vaikka jotkut toista mieltä olisivatkin) aurinkovoidetta meikin alle käytettäväksi? Käytössäni on ollut Erisanin aurinkorasva, surkealla SPF 15:lla varustettuna.:D Tuote oli kuitenkin liian rasvainen ja hitaasti/vajaasti imeytyvä meikin alle. En viitsisi ostaa summan mutikassa jotain edullista merkkiä, jos sekin osoittautuu kasvoille sopimattomaksi. Korkea suojakerroin on plussaa, mutta ilmeisesti joku SPF 50 tahmaa jo todella pahasti?

  Vartalolle hommaan sitten eri voiteen, sen tahmaisuus ja mineraaliöljyisyys ei onneksi haittaa.

 32. Fantome: Itseasiassa Ecerinilla on hyvä aurinkosuojatuote kasvoille: Eucerin Sun Fluid Face SPF 50 Mattifying. Koostumus on kevyt (kevyt koostumus ja korkea suojakerroin tarkoittaa, että liuottimena on käytetty alkoholia) ja jättää iholle nimenomaan mattaisemman pinnan, eli tarkoitettu sekaiholle. Mineraaliöljyä tuosta ei löydy. Hinta on 19 euroa.

 33. Kiitoksia paljon vinkistä, hienoa että jaksat neuvoa täällä kommenttiboksin puolella. 🙂 Sopivasti tuote sopii myös budjettiini.

  Täytyykin varmaan sitten kipaista apteekkiin, ainakaan meillä päin tuota merkkiä eivät myy mitkään kaupat.

 34. Fantomelle: Korresilla on aurinkosuojastikki kasvoille, spf30, ja pitkälti luonnonmukainen. Hyväntuoksuinen, ei paksu, mutta hiukan tahmea, kuten aurinkotuotteet aina tuntuu olevan. Sopii koko kasvoille, myös silmänympärysiholle. Löytyy ainakin Stoccalta (23,-) ja kotimaansa Kreikan apteekkinettikaupasta http://www.pharmazon.gr hintaan 9,- + postitus 4,-.

Kommentointi on suljettu.