Itä vs. länsi

Minulta on joskus kysytty, onko suomalaisten ja ruotsalaisten naisten tuoksumaussa eroa.

Se lienee monille selvää, että suomalaisten naisten (yleistetysti sanottuna) mieltymys kevyempiin tuoksuihin itänaapurimme naisten voimakkaiden tuoksujen himoon verrattuna on erona valtava, mutta entäpä ovatko suomalaiset ja länsinaapurimme ruotsalaiset sitten niin kaukana toisistaan?

Yleensä suomalaisten ja ruotsalaisten tuoksumaku ei eroa suuresti, mutta yhden selkeän eron olen kuitenkin löytänyt ja tämä on mielestäni itseasiassa todella mielenkiintoinen ero. Kyse on nimittäin keski-ikäisten ruotsalaisnaisten tuoksumausta.

Suomalaiset neljässäkymmenissä olevat naiset tykkäävät usein ”aikuisemmista” tuoksuista ja jopa esimerkiksi Versacen Bright Crystal on monen makuun liian ”lapsellinen” kevyen makeutensa vuoksi. Tiettyyn ryhmään keski-ikäisiä suomalaisia naisia Escadan kesätuoksut jaksavat vedota, mutta yleisesti ottaen voisi kärjistää, etteivät suomalaiset keski-ikäiset naiset tahdo usein kovin makeita ja sitä kautta ns. ”nuorekkaita” tuoksuja. (Kevyet ja raikkaat tuoksut luokkaa Dolce Gabbanan Light Blue ja Burberryn Brit Sheer ovat sitten asia erikseen, sillä niitä ostavat sekä nuoret että vanhemmat.)

Mutta tiedättekö, mitä länsinaapurimme keski-ikäset naiset napsivat innolla hyllyistä?

Nämä naiset tarttuvat innolla sellaisiin tuoksuihin kuin Britney Spearsin Fantasy ja Midnight Fantasy, Avril Lavingen Black Star ja Forbidden Rose, Beyoncen Heat ja Christina Aquileran koko tuoksukavalkaadi. … sekä sitten tietysti Escadan makeaakin makeammat kesätuoksut.

Kuinka monen ruotsalaisen keski-ikäisen naisen olenkaan kuullut hehkuttavan ”Britney Spearsin ihanaa Midnight Fantasya” kun taas saman ikäiset suomalaiset naiset sanovat sitä ostamassa oleville teini-ikäisille tyttärilleenkin, että josko he kuitenkin tahtoisivat katsoa jotain muuta…

Muutenkin julkkistuoksut tuntuvat vetoavan ruotsalaisiin naisiin suomalaisia enemmän. (Toinen juttu, josta ruotsalaiset yleisesti muuten innostuvat suomalaisia enemmän ovat Cleanin tuoksut!)

Briney Spearsin tuoksuja ei ole enää pariin vuoteen saanut Suomesta, mutta miten on, innostutteko te niiden kaltaisista makeista tuoksuista? Hämmentävätkö teitäkin aikuiset naiset, jotka käyttävät teinityttöjen idolien nimikkotuoksuja?

(Kirjoitin tämän kaikella rakkaudella ja pieni pilke silmäkulmassa. Jos juuri Britneyn Midnight Fantasy on Se Sinun tuoksusi niin se on ihanaa eikä siinä ole mitään pahaa. Minua vaan hämmentää tämä valtava ja hyvin yleinen selväksi käynyt ero näiden kahden kansan tuoksumaussa.)

22 kommenttia artikkeliin ”Itä vs. länsi”

 1. Olipa mielenkiintoinen postaus. Myönnän suomalaisen "keski-ikäisen" naisen makuni ja tuskin ostaisin ns. julkkistuoksuja.

  Olen 40v ja pidän raikkaista tuoksuista, omat suosikkini ovat juurikin Dolce&Gabbanan Light Blue, Marc Jacobsin Daisy Eau so Fresh ja seuraavalta reissulta olen ajatellut ostaa jonkin Cleanin tuoksuista. Tuoksuttelin niitä jo Tallinnan laivalla kesällä ja tykkäsin.

  Vastaa
 2. Britney Spears löytyy todellakin täältä 😉 Ja vieläpä taulunakin sen tuoksun juliste.

  Vastaa
 3. Todella kiva postaus, erilainen.

  Meidän nelikymppinen äiti tykkää Avrilin ja Christinan tuoksuista (vaikkakin suosikkihajuvesi löytyy aikuisempien tuoksujen lokerosta). Äidin työkaverilta löytyy Aguileraa ja äitipuolenikin hyllyillä olen sitä nähnyt 🙂 Eli ei kummastuta lainkaan aikuisten naisten mieltymys "teinien tuoksuihin".

  Vastaa
 4. Mä taidan olla näin 18-vuotiaana enemmän keski-ikäinen suomlainen kuin ruotsalainen 😀 En tykkää yhtään makeista hajuvesistä. Se aika oli sillon 14-vuotiaana. Jean-paulit on kyllä ihan mun suosikki tuoksuja 😉

  Vastaa
 5. Olen luultavasti jo hieman yli keski-iän, mutta tuoksufriikki edelleen – nyt olen tosin jämähtänyt yhteen, kevyehköön Dioriin.
  En voi sietää noita B.Spearsin tai muiden laulajatyttöjen tuoksuja, ne ovat kuin kamalia karkkeja ja pullot mauttomia ja jotenkin halvan oloisia. Jos ostan tuoksun lahjaksi miniälle, tyttärelle tai kummitytölle en ikimaailmassa ostaisi näitä.

  Voin kuvitella henkilön, joka näistä pitää, hän on "ylikypsä teinityttö", jolla on vaaleansinistä luomiväriä, liian tummaa meikkivoidetta ja pinkkiä huulipunaa ja joka haluaa näyttää nuoremmalta onnistumatta siinä kuitenkaan.

  Vastaa
 6. Mielenkiintonen ero kieltämättä. 🙂
  Suomalaiset tuntuu aina miettivän, että mitä MUUT ajattelee, eikä oikein uskalleta tehä oman pään mukaan. Itse monesti kapinoin tuota ajatusta vastaan. Mun mielestä jokainen käyttäköön niitä tuoksuja joista itse tykkää ja itselle sopii, oli se sitten joku teini-idolin nimikkotuoksu tai ei (nehän on muuten paljon halvempiakin). Ei hämmennä yhtään. 🙂

  -M-

  Vastaa
 7. Itse omistan Britneyn Fantasyn ja Midnight Fantasyn ostan seuraavalla laivareissulla. Nämä ja Escadat on mun ehdottomia lemppareita. 🙂 Ja ikäähän minulla on hieman alle parikymmentä. En kyllä itse henk. koht. ymmärrä miksi keski-ikäiset naiset hamstraavat "teinien" tuoksuja.

  Vastaa
 8. Kyllä nauratti tämä postaus, kun ajattelin äitiäni 53v joka oli (ja olisi varmaan vieläkin jos antaisin hänen enää sitä ostaa) aivan rakastunut britney spearsin fantasyyn.

  Vastaa
 9. Suomesta laivalle lähtee koko kansa, Ruotsissa laivat on aika junttijuttu. Saattaa vaikuttaa asiaan 🙂

  Vastaa
 10. Ehkä ruotsalaisilla on tarpeeksi itseluottamusta ostaa juuri sitä, mistä itse tykkäävät, ja se on hieno homma. Mitä sitten, jos ei näytä/käyttäydy kuin ikäisensä? Musta ainakin on upeaa, että toteuttaa ennemmin omaa persoonaansa, kuin jotain ulkoa annettua muottia. Näissäkin kommenteissa oli taas tosi tympeitä asenteita 🙁 .

  Mun viisikymppinen tätini on aina tykännyt aika värikkäistä ja näyttävistä vaatteista yms. ja tuoksutkin on suht nuorekkaita. Ei hän tosin varmaan ihan kovin imelistä sokeripommeista välitä, mutta monet hänen tuoksuistaan on olleet sellaisia, missä monet parikymppisetkin viihtyisivät. Esim. Daisyn annoin kerran synttärilahjaksi, ja tykkäsi.

  Vastaa
 11. Musta nämä tuoksujen "ikäkriteerit" ovat vähän teennäisiä. Tai siis nuorempana saattaa olla enemmän altis päätymään johonkin teineille markkinoituun tuoksuun (markkinavoimathan tässä puhuvat, eivätkä niinkään ne tuoksun ainesosat), mutta aikuistuessa tajuaa, että saa ostaa ihan sitä tuoksua, joka nenää miellyttää. Persoonastahan tässä on kyse, eikä iästä.

  Nimim. "DKNY Delicious Candy Apples Ripe(!) Raspberry 39v."

  P.S. Mitä nuorempana tämän ajatuksen sisäistää, sitä hauskempaa ja rennompaa elämä on, siskot!

  Vastaa
 12. Haha juuri minun tuoksuni on tuo Britneyn Fantasy ja ikää 22v. On mulla sen vastapainoksi sit muutamia kirpeämpiä, miedompia ja "aikuismaisempia" tuoksuja, mutta tuo on sellainen perustuoksu, joka on vaan niin mua. Kavereilta ja poikaystävältä olen kuullut, etten saa vaihtaa sitä, koska se tuoksu tuo aina niin vahvasti mieleen mut. Ja kyllähän mä siitä itekki edelleen tykkään, viiden vuoden jälkeenkin.

  Vastaa
 13. Tunnustan, minulla on jokin allergia "julkkistuoksuja" kohtaan. Joskus tuhisen parfyymihyllyjen edessä "hajuvesipilkkaa" kun mielestäni hajuvesi pitää aina ostaa ensisijaisesti tuoksun perusteella, ei mainoksen, ei merkin, muodikkuuden.. saati julkun.

  Mutta toisaalta tämä julkkisallergiani on myös huvittavaa snobismia; minähän käytän Mitsoukoa enkä mitään britnispiersiä ;D Tästä syytä olen pakottanut itseni tuoksuttamaan julkkutuoksuja. Jos näette oudosti nykivän naisen parfyymihyllyn edessä, niin siinä Honey ruoskii itseään koskemaan julkkistuoksuihin.

  Ihan yhtä tyhmäähän se on leimata nää tuoksut huonommiksi julkkisnimen perusteella kuin että ostaisi tuoksun mainoksen tai muodikkuuden perusteella.

  Ja tämä urhea kokeiluni on tuonut tulosta, tuttavan käyttämä J-Lo tuoksu miellytti kovasti herkkää nenääni. Kannattaa rohkeasti mennä sinne parfyymihyllylle, mihin kukaan muu samanikäinen ei ole koskaan mennyt.

  Vastaa
 14. Niin, miksi ihmeessä jokin tuoksu olisi tarkoitettu vain tietyn ikäisille? Itse olen 22 v (en siis teinityttö enää) ja rakastan makeita tuoksuja. Olen myös nähnyt esimerkiksi isoäitini pöydällä Christina Aguileran tuoksun ja mikäs siinä, jos se tuoksu häntä miellyttää. Ei kai se iästä kiinni ole. Toisaalta, onhan se ehkä vähän semmoinen imago-asia, käyttääkö teini-idolien tuoksuja vaiko jotain aikuisempaa.

  Mielenkiintoinen postaus.

  Vastaa
 15. Hmmm, jännä huomio. Itse olen saanut tuon Midnight Fantasyn äidiltäni ja kuvan Christina Aquileran tuoksun anopiltani. Isäni taas toi kerran tuliaiseksi Noa Perlen tuoksun, jonka oli valinnut hänen naispuolinen työkaverinsa. Jälkimmäistä ei ole tullut käytetty, koska se oli silloin ja on yhä turhan voimakas ja aikuismainen tuoksu. Noista kahdesta julkkistuoksusta kuitenkin tykkään.

  Anopilta löytyy muuten Naomi Cambellin tuoksu. Semmoinen jossa on leopardin kuviota ja vaaleanpunaiset karvapallot koristeena. Oma äitini taas käyttää niin harvoin tuoksuja, ettei mitään hajua, mitä sen hyllystä voisi löytyä. Voisin kuitenkin kuvitella, että äitini tykästyisi noihin Cleanin tuoksuihin.

  Vastaa
 16. Mä itseasiassa pahimpina androgyyniaikoinani käytin miesten tuoksua, kun en löytänyt riittävn ei-naisellista naisten tuoksuista. Mikähän se oli, hugo bossin joku… se miesten versio naisten redistä? Jotain sinne päin. -m-

  Vastaa
 17. Ooh hyvä kun kerroit Beyoncé-hajuvedestä! Piti käydä haistelemassa ja se kesäversio Heat Rushan oli tosi kiva ja pääsikin heti hajuvesihyllyyni asumaan. 😉

  T. 23v 😀

  Vastaa
 18. Ihmettelen suomalaisten naisten tuoksumakua. AINA kevyt,kukkainen,ei liian vahva. Todella tylsää… ja tuollaiset tuoksut harvoin kestävät pitkään iholla. Kyllähän nyt hajuveden kuuluu jollekin tuoksua vielä 1 tunnin päästä.

  Itse vaihtelen tuoksuja,olen parikymppinen ja kokeilunhaluinen. Löytyy hyvin vahvoja ja mausteisia (esim.CK Ephoria) ja löytyy raikkaita,jotka kuitenkin kestävät (Miss dior Cherie edp)

  Suomessa ihmiset eivät halua erottua. They just go with the flow…

  Vastaa
 19. Olen 40 v. Teininä '80-luvun lopulla ei ollut makeita tuoksuja, lähinnä vahvoja. Nimikkotuoksuni siihen aikaan olivat Poison ja Samsara. Toki mustanpuhuva pukeutumistyyli ja dramaattinen meikki saattoivat vaikuttaa asiaan. '90-luvulla oli lähinnä vesituoksuja ja tietenkin Angel. Kun noita ihania karkkituoksuja alkoi enemmän tulla ollessani 30+ vuotias, ostin niitä innolla, vaikka jotenkin tuntui että olen vähän vanha niihin. Pink Sugar löytyy hylättynä hyllyltä. Julkkistuoksuista olen käyttänyt muutamaa kevyttä töissä kun olen halvalla saanut, mutta nykyään käytössä on taas aikuisempia tuoksuja. Vai onko Dior Miss Cherie ja Chanel Coco Mademoiselle teinituoksuja? Mielestäni ei, vaikka nuorekkaana mainostetaankin. Britneyn tuoksut taitavat olla Ardenin valmistamia, mutta muut taitavat olla Cotyn halpiksia. En laittaisi Paris Hiltonia (enää), kamalia ja aikas juntteja joo.

  Vastaa
 20. Kävin nuuhkimassa joitakin mainittuja mutta kaikki olivat todella pistäviä. Kuitenkin kaksi lemppariani ovat juurikin makeita. Tosin olenkin vasta 32v 😀
  Joku tuossa mainitsi kadotetun nuoruuden tavoittelun (eri sanoin tosin). Voi olla. Tai sitten ko naiset tekevät just niinkuin heitä huvittaa. Ainakin toivon niin.

  -AT

  Vastaa
 21. Kivaku mainitsit Midnight Fantasyn. 😀 Se sattuu nimittäin oleen just mun lemppari tuoksu. Jo kolmas 100 ml pullo menossa sitä. 😀

  Vastaa

Jätä kommentti