Ihonhoito-opas: Sekaihon hoito

*Sis. mainoslinkkejä

Useimmat suomalaiset mieltävät ihonsa sekaihoksi. Moni liittää siihen yhtäaikaisen kiristelyn, kuivuuden ja jopa herkkyyden sekä mustapäät ja muut epäpuhtaudet. Hyvin usein sekaiho voi kuitenkin olla seurausta ihonhoitorutiinista, joka ei ole omalle iholle optimaalinen ja saa ihon siksi epätasapainoon.

Millainen iho on sekaiho?

Tyypillisesti sekaiholla tarkoitetaan ihoa, joka rasvoittuu T-alueelta eli otsan, nenän ja leuan iholta muuta kasvojen ihoa enemmän. Toisilla tämä näkyy vain näiden ihoalueiden runsaana kiiltelynä, mutta toisilla se voi myös näkyä näillä alueella mustapäiden ja finnien kaltaisina epäpuhtauksina.

Tyypillisesti sekaiho on poskien alueelta normaali, mutta joskus poskien luonnostaan normaalista ihosta on myös voitu tehdä pintakuiva käyttämällä kasvoilla liian peseviä ja iholta liikaa talia imeviä hoitotuotteita. Sekaiholla onkin tärkeää varmistaa, että jokainen ihoalue saa sopivaa hoitoa eikä joku tietylle alueelle paremmin sopiva ihonhoitotuote aiheuta ongelmia toiselle ihoalueelle.

On hyvä huomioida, että kevyt ihon rasvoittuminen päivän aikana on täysin normaalia eikä se vielä tee ihosta sekaihoa. Myös normaalilla iholla voi olla välillä yksittäisiä finnejä ja esiintyä toisinaan mustapäitä, joten omaa ihoa ei kannata julistaa sekaihoksi liian kepein perustein.

Sekaihon puhdistus

Tyypillisimpiä virheitä sekaihon hoidossa on ihon vääränlainen puhdistus. Jos iholla esiintyy paikoittaista rasvoittumista ja epäpuhtauksia, saatetaan käyttöön helposti valita liian voimakkaasti pesevä puhdistustuote, joka kuivattaa ihon pintaa. Jos ihon pinta kuivuu liikaa, saattaa se saada ihon jopa erittämään lisää talia kuivuuden tasapainottamiseksi, jolloin iho on entistä rasvaisempi. Tali saattaa myös jäädä loukkuun kuivan ihon pinnan alle ja siten aiheuttaa epäpuhtauksia iholle.

Kaksoispuhdistus on loistava tapa syväpuhdistaa sekaiho, sillä sen avulla iho voidaan puhdistaa tehokkaasti, mutta hellävaraisesti. Puhdistusöljy on mitä parhain tuote sekaihon hoidossa, kunhan puhdistukseen valitsee kevyen, veteen helposti liukenevan koostumuksen. Koska öljy liuottaa öljyjä, se syväpuhdistaa ihon pinnalta sille erittyneen liiallisen talin erityisen tehokkaasti. Samalla puhdistusöljy on myös hellävarainen muille ihoalueille.

Sekaiholla kaksoispuhdistus on ensisijaisen tärkeää myös siksi, että puhdistuksen ensimmäinen vaihe pääsee raivaamaan rasvoittuvien ihoalueiden pinnalta turhat esteet, jotta jälkimmäinen vaihe pääsee syväpuhdistamaan helposti tukkeutuvat ihohuokoset. Erityisesti kaksoispuhdistuksen jälkimmäisessä vaiheessa sekaihon tarpeet voidaan huomioida käyttämällä esimerkiksi puhdistusvaahtoa, joka sisältää epäpuhtauksia ehkäisevää salisyylihappoa.

Ihon kaksoispuhdistuksesta voi lukea lisää tästä postauksestani ja tästä postauksesta voi katsoa vinkkejä sen tehostamiseen. Sekaiholle sopivaa puhdistusvaahtoa valitessa on kuitenkin erittäin tärkeää huomioida puhdistustuotteen pH-arvo, jotta tuote on iholle hellävarainen. Ihonpuhdistustuotteen pH-arvon merkityksestä voi lukea lisää tästä postauksestani. 

Ihonpuhdistuksen tukena voi sekaiholla käyttää erilaisia apuvälineitä. Puhdistusöljy voi huuhtoutua iholta helpommin konjac-sienen tai musliiniliinan avulla, joiden hellä hankaus saa puhdistustuotteen irtoamaan. Korealaiset puhdistusöljyt on tyypillisesti tehty emulgoitumaan iholta pois pelkällä vedellä eivätkä ne jätä kasvoille öljyistä tunnetta, mutta monet luonnonkosmetiikan pelkkiä öljymäisiä ainesosia sisältävät puhdistusöljyt voivat kaivata avukseen esimerkiksi juuri musliiniliinaa, jonka avulla ne saa pyyhittyä pois kasvoilta, sillä vesi ei itsessään liuota öljyä.

Kasvoharjat voivat olla hyvä tapa tehostaa varsinaista ihonpuhdistusta puhdistusvaahdon kanssa, mutta harjaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että harjakset ovat erityisen pehmeät. Liian jäykät ja kovat harjakset raapivat kasvojen ihoa ja voivat jopa saada epäpuhtauksien tulehduksia leviämään tai kuoria ihoa liikaa, minkä seurauksena ihon pinta voi kuivua.

Oma suosikkituotteeni on sähköinen FOREO LUNA -kasvoharja, jonka silikoniset harjakset yhdessä laitteen mikrovärähtelyn kanssa ovat hellävarainen tapa tehostaa ihonpuhdistusta. Kasvoharjoja on saatavilla eri ihotyypeille sopivina versioina ja niistä voi lukea lisää esimerkiksi tästä aiemmasta postauksestani. 

Sekaihon kuorinta

Kun rasvoittuville ihoalueille syntyy helposti epäpuhtauksia, tarttuu moni helposti erilaisiin kuorintatuotteisiin uskoen niiden syväpuhdistavan ihoa. Ihon kuorinnasta voi olla epäpuhtaille ja rasvoittuville ihoalueille apua, mutta samalla on myös hyvä huomioida, etteivät kaikki sekaihoisen kasvojen alueet kaipaa samanlaisia tuotteita.

Moni rakastaa rakeellisia kasvokuorintoja, sillä niiden jäljiltä iho tuntuu usein ihanan pehmeältä ja niiden kuoriva vaikutus on hyvin konkreettinen. Jos ihon pinta rasvoittuu helposti, tuntuu erityisen ihanalta, kun siltä saa kuorintatuotteen avulla raivattua pois liiallisen talin, kuolleen ihosolukon ja muut epäpuhtaudet.

Epäpuhtaan ihon kuoriminen rakeellisella kuorintatuotteella voi kuitenkin olla ongelmallista, sillä sen hierominen finnien päälle voi jopa pahentaa ja levittää tulehduksia. Jos iho rasvoittuu, mutta sillä ei ole varsinaisia finnejä, voivat rakeelliset kuorinta-aineet olla hyvä vaihtoehto, mutta muussa tapauksessa parempi vaihtoehto ovat AHA- ja BHA-happoihin tai entsyymeihin perustuvat kuorinnat, jotka eivät hankaa ihoa, vaan irrottavat kuolleen ihosolukon ja liiallisen talin iholta hellävaraisesti. Tällaiset tuotteet ovat hellävaraisia myös muille kasvojen ihoalueille.

Kun kuorintatuote on oikeanlainen, on kuorinnasta hyötyä sekaiholle, sillä se auttaa ehkäisemään kuolleen ihosolukon, talin ja epäpuhtauksien aikaansaamaa ihohuokosten tukkeutumista. Sekaihon voi tavallisesti kuoria kerran tai jopa kaksi viikossa, mutta sitä tiheämpää kuorintatahtia kannattaa pääsääntöisesti vältellä – ellei käytössä sitten ole esimerkiksi kuorivia happoja sisältävä, päivittäiseen käyttöön tarkoitettu kasvovesi.

Sekaiholla voi olla parasta kuoria koko kasvojen iho kerran viikossa ja jos kasvojen T-alue kaipaa toista hellävaraista kuorintaa, voi viikon viikon toisella kuorintakerralla kuoria vain sen ja jättää muu kasvojen iho kuorimatta. Usein kuitenkin riittää, että sekaihon kuorii kerran viikossa ja muuten iholla voi käyttää esimerkiksi ihohuokosten tukkeutumista ehkäiseviä AHA- ja BHA-happoja sisältäviä hoitotuotteita. Jos tällaisia tuotteita kuitenkin käyttää päivittäin esimerkiksi kasvoveden tai seerumin muodossa, ei sekaiho tarvitse erillistä kuorintatuotetta.

Sekaihon hoito

Sekaihoisen on erityisen tärkeää kuunnella eri ihoalueiden tarpeita, sillä ne voivat vaihdella huomattavasti. Tämä lisää tietysti ihonhoidon haasteellisuutta, mutta myös sekaihon voi saada tasapainoiseen tilaan huomioimalla ihon tarpeet tuotteita valitessaan ja käyttämällä jopa eri tuotteita eri ihoalueilla.

Erityisesti sekaiholla on tärkeää, ettei ihonhoitotuotteita valikoi ostoskoriin vain siksi, että niissä lukee niiden sopivan sekaiholle, sillä sekaihon tuotteet ovat tyypillisesti liialliseen talineritykseen tehojaan kohdistavia tuotteita, jotka eivät kuitenkaan vastaa kaikkien ihoalueiden tarpeisiin automaattisesti.

Kasvovesi ja hoitoneste sekaiholle

Sekaihon pintaa saattaa helposti kiristellä, minkä vuoksi kasvovesi on tärkeä tuote palauttamaan ihon pH-tasapainon ja lopettamaan ihon kiristely. Kasvoveden ja sen jälkeen käytettävän hoitonesteen voi valita vastaamaan sekaihon erityisiä tarpeita suosimalla esimerkiksi puhdistavia tai kosteuttavia tuotteita.

Sekaiholle voi valita kasvovedeksi tuotteen, jossa on kevyt, ihoa hellästi puhdistava koostumus. Hoitoneste puolestaan tuo sekaiholle tehokkaasti sen kaipaamaan kosteutusta ilman rasvaista tunnetta, mutta se voi myös sisältää ihoa hellästi kuorivia ainesosia.

Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että sekaihon kasvovesi ja hoitoneste täydentävät toisiaan eivätkä molemmat ole esimerkiksi ihoa kuorivia. Sekaiholle voi usein jopa riittää, että käytössä on vain hoitava kasvovesi, joka sekä kosteuttaa ihoa että sisältää esimerkiksi ihoa hellästi kuorivia happoja. Japanilaisessa kosmetiikassa tällaiset hoitavat kasvovedet kulkevat hoitoveden nimellä, mutta korealaisen kosmetiikan puolelta löytyy nykyään yhä enemmän hoitavia kasvovesiä, jotka ajavat myös hoitonesteen virkaa.

Tästä postauksestani voi lukea, mitä eroa on kasvovedellä, hoitonesteellä ja hoitovedellä.

Seerumi sekaiholle

Seerumi on mitä parhain tehotuote sekaihon hoidossa, sillä sen avulla epätasapainossa oleville ihoalueille voidaan tuoda täsmähoitoa. Koska ihon tarpeet eivät ole samat kaikkialla kasvoilla, ei seerumia tarvitse levittää kuin niille ihoaluaille, joiden tarpeisiin se vastaa. Muilla ihoalueilla voi halutessaan käyttää toisenlaista seerumia. Moni sekaihoinen käyttää esimerkiksi T-alueella ihoa puhdistavaa seerumia ja muualla kasvoilla kosteuttavaa ja antioksidanttista seerumia.

Sekaihoinen voi esimerkiksi käyttää kasvojen rasvoittuvalla T-alueella seerumia, joka sisältää ihohuokosten tukkeutumista ehkäisevää salisyylihappoa (BHA-happo) ja muilla ihoalueilla kosteuttavaa seerumia, joka sisältää esimerkiksi hyaluronihappoa ja ihoa suojaavia antioksidantteja.

Jos muilla ihoalueilla ei ole ongelmia kuivuuden kanssa, voi sekaiholla niiden kosteutukseen riittää pelkkä kasvovesi ja/tai hoitoneste, jolloin vain epäpuhtaiden ihoalueiden hoitoa täydennetään ihoa puhdistavalla seerumilla.

Kosteusvoide sekaiholle

Omat mieltymykset ratkaisevat erityisen paljon sekaihon kosteusvoiteen valinnassa. Ohuet kosteusemulsiot tai geelivoiteet voivat kuitenkin olla erityisen hyviä sekaiholla, sillä ne tuovat iholle sen kaipaamaa kosteutta, mutta eivät silti ole liian rasvaisen tuntuisia.

Sekaiholla voi myös käyttää päivällä mattapinnan jättävää kosteusvoidetta tai valita kosteusvoiteen päälle mattapinnan tuovan meikinpohjustajan, jota voi käyttää vaikka ei meikkaisikaan. Tällöin yövoiteeksi voi valita hieman kosteuttavamman tuotteen, jonka ei silti tarvitse kuitenkaan olla koostumukseltaan paksu tai tuntua raskaalta ja rasvaiselta.

Millaiset kasvonaamiot sopivat sekaiholle?

Kangasnaamiot ovat loistava tapa kosteuttaa sekaihoa, ja niiden sisältämä hoitava neste voi sisältää kosteuttavien ainesosien lisäksi ihoa puhdistavia ja siten tasapainottavia ainesosia. Sekaihon hoidossa voidaan käyttää myös tavallisia naamioita ja kohdistaa niiden käyttö multi masking -trendin mukaisesti juuri niille alueille, jotka naamiota kaipaavat. Tyypillisesti otsa, nenä ja leuka kaipaavat puhdistusta kun taas poskille sopivat kosteuttavat naamiot.

Epäpuhtailla ihoalueilla käytettäviksi sopivat erilaiset savea, mutaa tai turvetta sisältävät kasvonaamiot, jotka auttavat imemään iholta liiallista talia ja epäpuhtauksia ehkäisten siten finnien ja mustapäiden muodostumista.

Erityisen hyviä puhdistavia ainesosia epäpuhtaan ihon naamioissa on esimerkiksi kaoliini, joka muita savilaatuja pienemmän partikkelikoon ansiosta imee rasvaisuutta hieman kevyemmin iholta. Bentoniittisavi puolestaan sopii hyvin erittäin rasvaisille ihoalueille, sillä alhaisen kosteuspitoisuutensa vuoksi sillä on hyvin tehokas imukyky.

Myös hiili on suosittu ja tehokas ainesosa epäpuhtaan ihon kasvonaamioissa. Hiilen tehokkuus perustuu sen erityiseen rakenteeseen, sillä hiilipartikkelit ovat hyvin huokoisia. Huokoisuutensa ansiosta niissä on kokoonsa nähden erityisen suuri pinta-ala ja siksi myös poikkeuksellisen hyvä kyky imeä itseensä liiallista talia ja ihohuokosia tukkivia epäpuhtauksia.

Sekaiholla voi myös käyttää ihoa kuorivia naamioita, jotka ehkäisevät ihohuokosten tukkeutumista ja kirkastavat ihoa. Kasvoilla voi myös käyttää ensin erillistä kuorintaa tai kuorivaa naamiota ja sen jälkeen levittää rasvoittuville ihoalueille vaikkapa savinaamiota, joka imee iholta pois rasvaisuutta ja syväpuhdistaa ihohuokosia. Savinaamioita käyttäessä on kuitenkin hyvä muistaa, ettei niiden ole hyvä antaa kuivua iholle, vaan ne kannattaa pitää kosteina esimerkiksi kasvosuihkeen avulla koko niiden vaikutusajan, jotta iho puhdistuu, mutta sen pinta ei kuivu.

Yönaamio voi olla loistava tuote myös sekaiholle, vaikka iho ei kuivuisikaan. Yönaamioiden laajasta kirjosta löytyy nimittäin myös ohuita ja raikkaita geelinaamioita, jotka tuovat iholle kosteutta ja heleyttä. Saatavilla on myös ihoa hellästi kuorivia yönaamioita, jotka saavat ihon näyttämään kirkkaammalta ja voivat auttaa ehkäisemään epäpuhtauksin muodostumista.

Mitä mustapäät ovat?

Mustapäitä syntyy erityisesti rasvoittuvilla ihoalueilla, eli sekaihoisella tyypillisesti varsinkin nenän iholla, mutta joskus myös otsassa ja leuassa. Mustapäät ovat tukkeutuneita ihohuokosia, joihin pakkautunut tali näyttää hapettumisen seurauksena mustalta ihon pinnan läheltä. Iho tuottaa luonnostaan öljyjä, jotka pääsevät tavallisesti kulkemaan huokosista ongelmitta iholle, mutta toisinaan esimerkiksi kuollut ihosolukko voi estää öljyjä pääsemästä ulos ihohuokosista, minkä seurauksena ihohuokonen tukkeutuu.

Paras tapa ennaltaehkäistä mustapäitä on pyrkiä varmistaaan, etteivät ihohuokoset tukkeudu. Huolellinen kaksoispuhdistus on tärkeää, sillä se auttaa varmistamaan, että ihosta tulee varmasti puhdas.

Kuinka mustapäistä pääsee eroon?

Mustapäihin taipuvainen iho hyöytyy kuorinnasta, sillä kuorinta auttaa ehkäisemään ihon pinnalla olevan kuolleen ihosolukon aiheuttamaa ihon tukkeutumista. Ylivoimaisesti parhaan avun mustapäiden kanssa painivalle tarjoavat BHA-hapot, joista yleisin on salisyylihappo. Öljyliukoisena ainesosana se kykenee imeytymään ihohuokosiin ja kuorimaan niitä sisältäpäin auttaen varmistamaan, etteivät ihohuokoset pääse tukkeutumaan.

Sen lisäksi, että mustapäitä voidaan ennaltaehkäistä BHA-hapon avulla, myös iholla jo olevia mustapäitä voidaan poistaa. Mustapäiden poistoon on kehitetty runsaasti erilaisia tuotteita sekä kasvonaamioita, joiden aktiiviaineet auttavat imemään ihohuokosista epäpuhtauksia. Kaikkein suosituimpia ovat erilaiset peel off -kasvonaamiot, jotka muodostavat kuivuessaan ihon pinnalle ohuen kalvon. Kun naamio poistetaan iholta nykäisevällä liikkeella, lähtee iholta sen mukana huokosissa lymyilleitä mustapäitä. Tästä postauksestani voi katsoa vinkkini tehokkaasta mustapäänaamiosta. 

Tarjolla on myös erilaisia mustapäälappuja, jotka on  kehitetty erityisesti nenän rasvoittuvalle ja mustapäihin taipuvaiselle iholle. Kostealle iholle asetettavat laastarimaiset laput kuivuvat muutamissa minuuteissa ja ne poistetaan peel off -naamioiden tapaan iholta rivakasti nykäisemällä, jolloin ne nappaavat mukaansa mustapäitä. Mustapäälaput ovat tavallisesti vielä peel off -naamioitakin tehokkaampia tuotteita. Mustapäälappuja voi käyttää esimerkiksi kerran viikossa ihon kuorinnan jälkeen. Puhdistetun ihon voi valmistella mustapäälapuille hautomalla sitä hetken lämpimällä vedellä kostutetulla pyyhkeellä. Vinkkini tehokkaimmista mustapäälapuista voi katsoa täältä. 

Mustapäiden poistoon on kehitetty myös muita apuvälineitä kuten komedorauta eli mustapäärauta ja mustapääpinsetit, jotka auttavat työntämään ihohuokosessa jumissa olevan mustapään ihon pinnalle. Näiden apuvälineiden kanssa on kuitenkin syytä olla varovainen, sillä ihon liian kovakourainen kohtelu saattaa saada aikaan tulehduksia ja jopa pysyviä arpia. Mustapäitä ei koskaan kannata puristaa ihohuokosista väkisin.

Mustapäiden poiston jälkeen iho on hyvä rauhoittaa antiseptisia, tulehduksia ehkäiseviä ainesosia sisältävällä tuotteella. Myös BHA-happoa sisältävät kasvovedet, hoitonesteet ja seerumit ovat erityisen suositeltavia tuotteita, sillä ne auttavat pitämään tyhjennetyt ihohuokoset puhtaina. Tästä postauksestani voi lukea lisää siitä, mitä iholle kannattaa levittää mustapäiden poiston jälkeen. 

Mustapäiden kanssa taistelu voi joskus tuntua turhauttavalta, sillä niiden ahkerasta poistamisesta huolimatta ne palaavat usein takaisin. Hanskoja ei kuitenkaan kannata heittää tiskiin, sillä jos mustapäitä ei aina välillä poista, voivat ne kasvaessaan venyttää ihohuokosia ja jättää ne pysyvästi laajentuneiksi. Aiheesta voi lukea lisää tästä postauksestani. 

Joskus voi myös käydä niin, että luulee taistelevansa mustapäitä vastaan, vaikka todellisuudessa ihon pinnalla mustan pisteen sijaan lähinnä harmaina näkyvät pisteet ovatkin itseasiassa talisäikeitä (engl. ebaceous filaments). Harmahtavat ja kellertävät talisäikeet ovat nekin ihohuokosessa olevaa talia, mutta siinä missä kovaksi jähmettyneet mustapäät voi kiskaista ihohuokosesta esimerkiksi mustapäälapuilla, ei talisäikeitä voi poistaa iholta samalla tavalla, sillä niiden tali ei ole kovettunutta. Juokseva tali kyllä tulee huokosesta ulos puristaessa.

Talisäikeitä ei ole tarkoitettu poistettaviksi iholta, sillä niillä on tarkoitus. Niiden avulla ihon pinnalle kuljettuu sen kimmoisana ja kosteutettuna pitävää talia. Itseasiassa talisäikeet ovat jopa niin luonnollinen osa ihoa, ettei niistä edes voi päästä eroon, sillä vaikka niitä kuinka puristelee iholta ulos, palaavat ne silti lähes poikkeuksetta aina takaisin. Talisäikeille voi kuitenkin tehdä jotakin, jos ne tuntuvat ihon pinnalla röpelöisinä. Aiheesta voi lukea lisää tästä postauksestani. 

Finnien hoito

Koska myös finnit ovat tukkeutuneita ihohuokosia (joissa tosin on yleensä käynnissä tulehdus), voi niitä ehkäistä samalla tavalla esimerkiksi ihoa kuorivien happojen tai retinoidien avulla kuten mustapäitäkin. Kun tali pääsee iholta esteettä ulos ja iho on puhdas, ei finnejä muodostu iholle yhtä helposti.

Aina avuksi ei kuitenkaan riitä pelkkä tehostettu ihonhoito oikeilla tuotteilla, sillä finnit voivat syntyä hormonaalisista vaikutuksista. Aknea ei siis voi parantaa vain ihonhoitotuotteilla, mutta aknen oireita voi silti yrittää helpottaa niillä.

Jos iholle on noussut finni, on kaikkein parasta yrittää pitää sormensa siitä erossa. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä jokainen tietää, ettei valkopäisen finnin vaan voi antaa olla rauhassa. Yhtä moni varmasti kuitenkin myös tietää, että finnin puristamisesta seuraa tavallisesti tulehdus, jonka vaikutuksesta iho finnin ympärillä punoittaa.

Avuksi finnien hoitoon voi ottaa finniä kuivattavat täsmätuotteet, finniä tulehduksilta suojaavat ja finnin kuivattavat finnitarrat sekä jopa LED-valoa hyödyntävän ihonhoitolaitteen. Puristetun finnin jäljiltä rikkonaiseksi jääneen ihon korjautumista voi nopeuttaa Bepanthenin avulla. Olen koonnut tähän postaukseeni parhaat täsmätuotteet finnien hoitoon. Näistä tuotteista on apua myös ihonalaisten finnipahkuroiden hoitoon.

Kuinka finniarvet saa pois?

Epäpuhtauksien aiheuttamille arville paras hoitokeino on tavallisesti ennaltaehkäisy. Yksittäisiä epäpuhtauksia on tärkeää olla puristelematta, jotta niissä oleva tulehdus ei leviä. Jos iholla esiintyy runsaasti epäpuhtauksia, on suositeltavaa käydä ihotautilääkärillä, joka auttaa pääsemään epäpuhtauksista eroon niin, että iholle jää mahdollisimman vähän arpia.

Tuoreita finniarpia voi haalistaa käyttämällä ihoa hellästi kuorivia ja sitä kautta ihon uudistumista tukevia aktiiviaineita kuten AHA-happoa ja apteekista saatavaa bentsoyyliperoksidia. Myös C-vitamiini ja ihon uudistumista tukeva retinoli kirkastavat ihoa ja auttavat häivyttämään epäpuhtauksien jättämiä jälkiä. Eteläkorealaisessa ihonhoidossa erittäin suosittu aktiiviaine etanaseerumi on myös loistava aknearpien hoidossa, sillä sekin auttaa tukemaan ihon uudistumista.

Voiko laajentuneet ihohuokoset saada pienentymään?

Rasvoittuvien ihoalueiden ongelmana ovat tyypillisesti laajentuneet ihohuokoset. Ihohuokoset itsessään ovat samoja tiehyitä, joista myös kasvojen hennot ihokarvat kasvavat. Ihohuokosten koko määrittyy suureksi osaksi geenien perusteella ja laajentuneet ihohuokoset syntyvät tavallisesti liiallisen talintuotannon seurauksena.

Kun ihohuokonen erittää tavallista runsaammin talia, joka yhdistyy kuolleeseen ihosolukkoon ja muihin epäpuhtauksiin, muodostuu ihohuokoseen tukos, joka voi näkyä esimerkiksi mustapäänä. Kun ihohuokonen on tukkeutunut, tali ei pääse kulkemaan siitä iholle normaalisti ja ihohuokonen venyy. Normaalilla ja kuivalla iholla talia erittyy vähemmän kuin rasvoittuvalla iholla, minkä vuoksi ihohuokoset pysyvät niillä pienempinä.

Ihohuokosten laajentumista voi ehkäistä huolehtimalla, että tali pääsee kulkeutumaan ihohuokosista ulos. Mustapäitä ehkäisevä BHA-happo on erinomainen tehoaine, joka auttaa yhdessä epäpuhtauksia imevien kasvonaamioiden ja muiden ihon pinnan kuivumista ehkäisevien tuotteiden kanssa varmistamaan, etteivät ihohuokoset pääse tukkeutumaan. Myös retinoideja sisältävät tuotteet voivat auttaa tekemään ihohuokosista huomaamattomamman näköiset.

Usein geeneissä tulevan liiallisen talintuotannon lisäksi myös liiallinen auringon saanti voi saada ihohuokoset laajentumaan. Auringon UV-säteily heikentää ihon kollageenia, joka vastaa ihon kimmoisuudesta. Kimmoisuuden menettäminen saa aikaan juonteita ja veltostuttaa myös ihohuokosia, mikä näkyy niiden laajentumisena. Ihon suojaaminen UV-säteilyltä auttaa siis myös ehkäisemään laajentuneiden ihohuokosten syntymistä. Ihon kollageenintuotanto hidastuu iän myötä, joten ikääntyminenkin voi saada aikaan laajentuneita ihohuokosia.

Yleinen harhaluulo on, että ihohuokosia voi avata ja sulkea kuin ikkunoita ja vaikuttaa niihin esimerkiksi kylmällä tai kuumalla vedellä. Jos ihohuokoset kuitenkin ovat laajentuneet, ei niitä ole mahdollista saada pysyvästi supistettua ihonhoitotuotteilla tai meikeillä.

Vaikka laajentuneita ihohuokosia ei voikaan saada kosmetiikan avulla pysyvästi pienemmiksi, voidaan ne saada kuitenkin väliaikaisesti häivyttymään kosmetiikan avulla. Ihoa puhdistavat naamiot, kuorinnat ja mustapäälaastarit voivat saada ihohuokoset hetkellisesti näyttämään pienemiltä ja erilaiset meikinpohjustustuotteet tasoittavat ihon pintaa välittömästi täyttämällä laajentuneita ihohuokosia tilapäisesti.

Hyviä ainesosia sekaihon hoitoon

Sekaihon epäpuhtaiden ihoalueiden hoitoon sopivat erityisesti BHA-hapot, sillä rasvaliukoisina ainesosina ne kykenevät imeytymään ihohuokosiin ja kuorimaan niitä sisältä päin. Näin ne auttavat ehkäisemään, ettei huokoseen pääse kertymään liikaa talia, joka saattaa aiheuttaa ihohuokosen tukkeutumista ja sen seurauksena epäpuhtauksia ja tulehduksia. BHA-hapot, kuten salisyylihappo, sopivat loistavasti niin finnien kuin mustapäidenkin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Sekaiholla voi käyttää esimerkiksi BHA-happoja sisältävää kasvovettä, hoitonestettä tai kasvoseerumia. BHA-hapoista voi lukea lisää tästä postauksestani.

Paitsi että sekaiho nauttii ihohuokosten tukkutumista ehkäisevistä ainesosista, iloitsee se  myös rauhoittavista ja tulehduksia ehkäisevistä ainesosista. Esimerkiksi korealaisessa ihonhoidossa suosittuja ainesosia ovat teepuu, propolis, hunaja ja rohtosammakonputki (jota sisältävät tuotteet kulkevat usein nimellä ”cica”), jotka auttavat rauhoittamaan ja ehkäisemään rasvoittuvalle iholle helposti syntyviä tulehduksia.

Kaikkein tehokkain reseptivapaa ainesosa sekaihon epäpuhtauksien hoitoon on apteekeissa myytävä bentsoyyliperoksidi (Benzoyl peroxide). Sen teho perustuu sen kykyyn tuhota aknebakteereja ja  ihoa kuorivaan vaikutukseen. Ainesosa auttaa irrottamaan iholta huokosia tukkivaa kuollutta ihosolukkoa ja liiallista talia, minkä ansiosta ihohuokoset eivät tukkiudu. Erinomaista ainesosassa on sen nopeavaikutteisuus, eli se voi jo viikossa saada iholla aikaan todella selkeän muutoksen. Ainesosan ongelmana on, että se saattaa ärsyttää ihoa ja saada sen punoittamaan ja hilseilemään. Kuorivan vaikutuksensa vuoksi se tekee ihosta myös herkän auringolle. Bentsoyyliperoksidia ei saa käyttää yhtä aikaa retinolin tai ihoa kuorivien ainesosien kanssa. Bentsoyyliperoksidista voi lukea lisää tästä postauksestani.

Myös niasiiniamidi on suosittu ainesosa sekaihon hoidossa, sillä se auttaa ehkäisemään tulehduksia ja rauhoittamaan ihoa. Sen on kerrottu auttavan ihoa paranemaan nopeammin sekä häivyttämään epäpuhtauksien jättämiä jälkiä. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei niasiiniamidi itsessään varsinaisesti ole epäpuhtauksia ehkäisevä ainesosa, eli suosittelen itse käyttämään sitä muiden aktiiviaineiden rinnalla hoitamassa nimenomaan iholle jo ilmestyneitä epäpuhtauksia ja niiden aikaansaamia jälkiä. Niasiiniamidista voi lukea lisää tästä postauksestani.

Myös sekaiho kaipaa kosteutusta ja yksi parhaita kosteuttavia ainesosia on hyaluronihappo, joka on tunnettu kyvystään sitoa kosteutta erittäin tehokkaasti. Sekaihoa kosteuttaessa kannattaa kuitenkin välttää liian paksuja tuotekoostumuksia, jotta ne eivät tunnu raskailta kasvojen rasvoittuvilla ihoalueilla. Vaihtoehtoisesti täyteläisempiä koostumuksia voi käyttää vain muualla kasvojen iholla.

On kuitenkin hyvä muistaa, että ihonhoitotuotteet muodostuvat tyypillisesti usean ihonhoitotuotteen yhdistelmästä ja joskus tuotelupauksissa esiin nostetut, hyviltä kuulostavat ainesosat voivat olla tuotteissa vain hyvinkin pieninä pitoisuuksina. Joskus voi myös olla, että tuote sisältää kyllä sitä lupailtua ”hyvää” ainesosaa, mutta tuotteen muu sisältö ei ole kehumisen arvoinen, sillä se ei vastaa ihon tarpeita.

Toisaalta on myös hyvä huomioida, että monet ihonhoidon ainesosat voivat vaikuttaa jo pieninäkin pitoisuuksina eikä niitä aina siksi tarvita tuotteissa runsaita määriä. Tämän vuoksi ne eivät automaattisesti aina löydy kosmetiikkatuotteen ainesosalistan kärjestä.

Joskus voi myös olla, että joku ainesosa voi tehdä iholle hyvää, mutta sen liian korkea pitoisuus voi tehdä tuotteesta epämiellyttävän käyttää. Esimerkiksi monet luonnon öljyt voivat korkeina pitoisuuksina saada kosmetiikkatuotteen tuntumaan monen makuun liian rasvaiselta. Joidenkin ainesosien liian korkeat pitoisuudet voivat jopa tehdä tuotteesta huonon ja esimerkiksi alkaa sitoa kosteutta iholta sen sijaan, että ne sitoisivat kosteutta iholle.

Mitkä ainesosat tukkivat ihoa?

Komedogeeninen tarkoitaa ainesosaa (tai kosmetiikkatuotetta), joka tukkii ihohuokosia ja saa siten iholla aikaan epäpuhtauksia. Tavallisesti ihohuokosissa oleva tali pääsee kulkemaan esteettä ihon pinnalle, mutta jos ihohuokonen tukkeutuu esimerkiksi liiallisen talin ja kuolleen ihosolukon vaikutuksesta, ei tali pääse ulos ihohuokosesta. Tulehduksia aikaan saavaa Propionibacterium acnes –aknebakteeria on iholla luonnostaan, mutta bakteeri viihtyy erityisen hyvin tukkeutuneessa ihohuokosessa, jossa se lisääntyy mm. rasvahappojen avulla. Ihohuokosen voi myös tukkia kosmetiikan ainesosa.

Termiä ei-komedogeeninen eli ei-ihohuokosia tukkiva viljellään kosmetiikan markkinoinnissa paljon, sillä se tuo käyttäjille hyvän ja varman olon tuotteesta. Jos tuotteessa lukee, ettei se tuki ihoa, ei sen pitäisi sitä tehdä. Oikeasti asia ei ole yhtään niin yksinkertainen ja erilaiset komedogeenisiä ainesosia listaavat luettelot voivat jopa johtaa suurestikin harhaan. Komedogeeniseksi määriteltyä ainesosaa sisältävä tuote kun ei todellisuudessa ole välttämättä komedogeeninen eikä tällä tarkoiteta vain sitä, ettei se tukkisi jokaisen ihoa.

Tästä aiemmasta postauksestani voi lukea siitä, kuinka ainesosien komedogeenisyyttä on tutkittu sekä siitä, mitä ongelmia tutkimiseen liittyy.

Esimerkkituotteita sekaihon hoitoon

Puhdistusöljy: *Yves Rocher Pure Calmille Cleansing Micellar Oil

Puhdistusgeeli: *Huxley Cleansing Gel; Be Clean, Be Moist

Kasvovesi: *Benton Aloe BHA Skin toner

Seerumi epäpuhtaille ihoalueille: *The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution

Kosteuttava seerumi: *The Ordinary Marine Hyaluronics

Kosteusvoide: *Laponie of Scandinavia Face Cream

Kasvonaamio: *Lumene Valo NORDIC-C Glow Reveal Peeling Mask

Lisää vinkkejä sekaihon hoitoon sopivista tuotteista voi katsoa esimerkiksi *TwistBen verkkokaupasta täältä.

Postauksia hyvistä sekaihon hoitotuotteista

Skin79 Cleanest Rice Cleansing Oil -puhdistusöljy

Yves Rocher Pure Calmille Cleansing Micellar Oil -puhdistusöjy

Whamisa Organic Flowers Cleansing Oil -puhdistusöljy

The Face Shop Rice Water Bright Light Cleansing Oil -puhdistusöljy

Huxley Cleansing Gel; Be Clean, Be Moist -puhdistusgeeli

Drunk Elephant Beste No. 9 Jelly Cleanser -puhdistusgeeli

Laponie of Scandinavia Gel Cleanser -puhdistusgeeli

COSRX Low pH Good Morning Gel Cleanser -puhdistusgeeli

CAOLION O2 Sparkling Blackhead Soap -kasvosaippua

Laponie of Scandinavia Toner Spray -kasvovesi

Pixi Glow Tonic -kasvovesi

COSRX BHA Blackhead Power Liquid -hoitoneste

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% -hoitotiiviste

The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution -tehotuote

Akademikliniken Pure Active Serum -kasvoseerumi

Laponie of Scandinavia Face Cream -kosteusvoide

Näppylät kuiviksi imevät finnitarrat

Blackhead Killer Peel Off Mask -kasvonaamio

Lumene HARMONIA Nutri-Recharging Purifying Peat Mask -kasvonaamio

FOREO ESPADA

 

Postauksia, joissa on vinkkejä sekaihon hoitoon

Kaikki kaksoispuhdistuksesta

Parempi kaksoispuhdistus 1+1-tekniikalla

7 vinkkiä parempaan ihonpuhdistukseen

7 vinkkiä finnien ja epäpuhtauksien hoitoon

Parhaat tuotteet finnien hoitoon

Mitkä ainesosat tukkivat ihohuokosia?

Bentsoyyliperoksidi on paras ja tehokkain apu finneille

Ruusunmarjaöljy pelastaa epäpuhtaan ihon

Propolis auttaa epäpuhdasta ja sameaa ihoa

Voiko puhdistusöljy tukkia ihohuokosia?

Mustapääsi eivät ehkä olekaan mustapäitä

Miksi mustapäitä kannattaa poistaa, kun ne kuitenkin palaavat aina takaisin?

Mitä iholle kannattaa levittää mustapäiden poiston jälkeen?

Tämän vuoksi C-vitamiini on ihonhoidon superstara

Näin käytät AHA-happoja oikein

Pikaopas AHA- ja BHA-happoihin 

LED-valo avuksi epäpuhtaan ihon hoitoon

Voiko mustapäät imeä iholta pois? Testissä mustapääimuri

Viikunakaktusöljy pelastaa sekaihon

Tehosta ihonhoitoa luopumalla kasvopyyhkeestä

Jos uusi ihonhoitotuote aiheuttaa näppylöitä, voi kyse olla ihon puhdistumisesta

Mitä tuotteita silmänympäryksillä voi käyttää ja mitä ainesosia kannattaa välttää?

 

Yleisiä kysymyksiä ihonhoidosta

Pitääkö kasvovesi levittää käsin vai vanulapulla?

Mitä tarkoittaa, että kasvovesi tasapainottaa ihon pH-arvon?

Näin määrittelen, onko ihonhoitotuotteessa hyvä vai huono sisältö

Miksi ihonpuhdistustuotteen oikea pH on niin tärkeä asia?

Pitääkö ihonhoitotuotteet taputella vai hieroa iholle?

Näin luot oman ihonhoitorutiinin

Mitä eroa on päivävoiteella ja yövoiteella?

Mitä eroa on kasvovedellä, hoitonesteellä ja hoitovedellä?

Tarvitseeko iho kaksoispuhdistaa jos ei käytä meikkiä?

Tämän vuoksi seerumia kannattaa käyttää

Tämän vuoksi ihonpuhdistustuote kannattaa aina vaahdottaa

Opas ihonhoidon aktiiviaineisiin ja niiden yhdistelyyn

Ultimaattinen opas The Ordinary -tuotteisiin ja niiden valintaan

Älä osta The Ordinary -tuotteita ennen kuin olet lukenut tämän

Näin saat heleältä näyttävän ihon – 7 vinkkiä

Vääränlainen ihonpuhdistus on yleisin syy ihon pintakuivuuteen


Tämä sivu sisältää esimerkkejä epäpuhtaalle iholle sopivista tuotteista. Jos kuitenkin haluat oppia lisää siitä, kuinka voit jatkossa itse löytää juuri oman ihosi tarpeisiin sopivat tuotteet, suosittelen tutustumaan TwistBen Uusi alku ihollesi -verkkovalmennukseen.

Verkkovalmennus auttaa oppimaan lisää kosmetiikkatuotteiden sisällöstä, itselleen sopivien tuotteiden valitsemisesta sekä siitä, kuinka ravinto, liikunta ja elämäntavat vaikuttavat paitsi kehon, mutta myös ihon hyvinvointiin. 

Saat 20 euron alennuksen Uusi alku ihollesi -verkkovalmennuksesta käyttämällä kassalla koodia OSTOLAKOSSA (norm. hinta 127 €, koodilla 107 €). *Tutustu TwistBe Uusi alku ihollesi -verkkovalmennukseen täällä.

Lue lisää TwistBe Uusi alku ihollesi -verkkovalmennuksesta tästä postauksestani.

Katso kaikki ihonhoito-oppaat täältä