Niin missä sä nyt oikein opiskeletkaan…?

Kun syksyllä mainitsin aloittaneeni opiskelut, oli moni teistä utelias tietämään, mitä aloin opiskella. Pidin opiskeluni kuitenkin salassa, mutta lupasin palata niihin myöhemmin. Nyt voisi sitten vaikka olla se ”myöhemmin”.

Aloitin syksyllä opiskelemaan kosmetiikkamyyjäksi. Ai enkö jo ollut sitä entuudestaan? No olin kyllä, mutta koska olen vain ylioppilas, joka keskeytti kosmetologin opinnot puolta vuotta ennen valmistumistaan, en ole siis koulutukseltani mitään. Nyt opiskelen myynnin ammattitutkintoa, joka painottuu ensimmäistä kertaa kosmetiikan myymiseen. Arvatkaa vaan, kuinka innoissani olin, kun pääsin mukaan koulutukseen! Tutkinto oli tosiaan aivan uusi, mutta vuonna 2010 näyttäisi vastaava tutkinto alkavan muutamassa muussakin oppilaitoksessa.

Oppilaitos, jossa opiskelen, ei sijainnut ihan parhaalla paikalla asuntooni nähden, joten saan joskus kouluaamuina lähteä kotoa matkaan lähes 1,5 tuntia ennen koulun alkua. Onneksi osa matkasta sujuu mukavasti kimppakyydillä, sillä muuten koulunkäynti olisi todella hankalaa…

Opetus on toteutettu aikuisopiskeluna ja koulupäiviä on viikossa pari kolme ja loput koulupäivät olivat etäopiskelua. Lisäksi opiskeluun kuuluu paljon työharjoittelua. (Onneksi, sillä kun lähden kotoa aamulla puoli kahdeksan jälkeen ja tulen kotiin illalla yhdeksältä, yhdistetyn koulu- ja työpäivän jälkeen, en todellakaan tahtoisi toistaa tätä samaa kovin monena päivänä viikossa ja jatkuvasti.) Tutkintoon on periaatteessa tiivistetty kaikki, mitä tavalliseenkin myynnin ammattitutkintoonkin kuuluu, mutta sopivaksi paketiksi sommiteltuna ja nimenomaan kosmetiikan myymiseen keskittyen.

Minulle tutkinnon mielenkiintoisin anti oli raaka-ainetietoutta koskevat oppitunnit. Niitä oli harmillisen vähän, mutta voi, kuinka paljon ne minulle antoivatkaan! Koulutuksen käytyään tietää hyvin, mihin erilaiset tuotteet kykenevät jo pelkkää inciä katsomalla. Tämä on hieno taito, mutta sen opittuaan kannattaa kuitenkin muistaa, että kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

Yksi hienoin oppimistani asioista olikin siis ehkä se, että opin myymään tuotteita vakuuttavasti ja valehtelematta. Tämä on nimittäin se kohta, jossa moni lähtee väärälle tielle. Joko tuotetta myydään liioitellen ja valehdellen kertoen, että ”Tällä lähtee kaikki rypyt pois!” tai sitten vaan todetaan juuri opitun tuotetietouden pohjalta hölmöinä, että ”Ei tämä nyt ryppyjä kuitenkaan poista, mutta kyllähän tämä kosteuttaa.” Viisas myyjä osaa valita tässä kultaisen keskitien: ”Iho on tämän voiteen jälkeen hyvin kosteutettu ja tuntuu sileämmältä ja napakammalta.” Hyvä myyntiargumentti eikä asiakas edes tajua, että nyt puhuttiin vain pelkästä tuntumasta, joka voiteella kyllä voidaan hetkellisesti luoda.

Koulutuksessa perehdyttiin myös erilaisiin yrityksiin yritysvierailujen muodossa, mikä oli todella mielenkiintoista. Tässä näki hieman eri yrityksien konsepteja, pääsi kyselemään firmaan ja jopa yrittäjyyteen liittyviä asioita ja sai muutenkin paljon mielenkiintoista faktaa.

Koska oppitunneilla ei kuitenkaan ehdi eikä pystykään opettelemaan kaikkea mahdollista työhön liittyvää, oli työharjoittelu hyvin tärkeää. Ja teille varmasti on käynyt jo selväksi, että minä ainakin rakastin omaa työharjoitteluani laivalla! (Suurimman osan työharjoittelusta tein kuitenkin työskentelemällä ihan normaalisti omassa työssäni.)

Koska olen myynyt kosmetiikkaa jo jonkun aikaa (mutta en nyt ihan hirveän monia vuosia kuitenkaan) tuntui kuitenkin, etten itse saanut kursseista ihan niin paljon irti, kun olisin toivonut saavani. Oli mukava kerrata esimerkiksi esillepanoihin liittyviä asioita, mutta mitään uutta infoa ei tarttunut mukaan. (Voi toki johtua siitä, että sain edellisellä työnantajallani työskennellessäni varsin kattavan infon esillepanoista.) Tutkintoon kuului myös valokuvaukseen perehtyminen, mutta sain siitä niin pienen pintaraapaisun, etten oikeastaan oppinut yhtään mitään. Ehkä paketista oli tehty vähän liiankin tiivis?

Voin kuitenkin sanoa, että jos en olisi tehnyt työtä jo valmiiksi tai vähintäänkin ollut pitkään suunnattoman kiinnostunut tuotteista ja alasta ja ollut valmis opiskelemaan tuotetietoutta itsenäisesti, en olisi saanut koulutuksesta valmiutta työskennellä alalla oikeasti. Uusien koulutuksien kanssa taitaa kuitenkin olla aina niin, että ne hakevat aina hetken aikaa muotoaan ja niistä saa eniten irti menemällä niihin vasta niiden kehityttyä hieman.

Minulle itselleni oli kuitenkin tärkeintä saada tutkinnon suorittamisesta todistus, sillä myynnin ammattitutkinto on kuitenkin parempi kuin ei mitään. Ja eihän lisäkoulutus koskaan pahasta ole!

Sen kuitenkin sanon, että tämä sai olla viimeinen kerta, kun lähden amiksen puolelle mitään opiskelemaan. Kun minä nimittäin opiskelen, tahdon minä myös opiskella. Tuli kyllä kova ikävä vanhaa kunnon lukiota, jossa oli tarkka aikataulu ja jos klo 10-10:45 kerran oli historiaa niin sitä myös oli. Yhden asian käsittelyyn ei tarvinnut varata kuutta tuntia päivästä (jonka olisin voinut olla töissä tekemässä rahaa), josta kuitenkin kulutettiin kuulumisten vaihtoon, tupakkataukoihin ja kaikkeen muuhun hömpän hömppään suuri osa. Kuria prkl, sanon minä! (Ja juu, toki tämä on opettaja ja oppilaitoskohtaista, ei tietenkään saisi yleistää.)

Mielestäni koulutusohjelma sopii loistavasti kosmetiikan parissa jo työskenneille, jotka tahtovat vain saada tutkintotodistuksen (here!) tai itsenäisesti asioista jo perillä oleville, jotka tahtovat saada jalkansa ovenrakoon kosmetiikan maailmassa. Koulutusohjelma näyttää kauniilta paperilla, mutta loppujen lopuksi on hyvin paljon oppilaasta itsestään kiinni, kuinka paljon hän saa opetuksesta irti. Kaikkea en itsekään tietysti osaa ja tämä ala on siitä ihana, että jatkuvasti voi oppia ja kehittyä. Hiukan jäi vaan harmittamaan, ettei koulutus tarjonnut minulle kovin suurta mahdollisuutta oppia uutta (toki jotain uutta aina tarttuu haaviin), eli itsenäisellä opiskelulla olen jatkuvasti taitojani kehittänyt.

Tahdon kuitenkin vielä korostaa, että koulutusohjelma keskittyy kosmetiikan myymiseen (myynnin at), ei ehostuksen tai hiustenlaiton opettamiseen. Jos tahdot oppia meikkaamaan, ei se liity mitenkään kosmetiikkamyyjän ammattitutkintoon. Tässä vaiheessa kannattaa kuitenkin huomata, että hyvä kosmetiikkamyyjä osaa kuitenkin valita asiakkaalle oikean meikkivoiteen sävyn ja näyttää, kuinka luomiväriä voisi luomille sutia. Ja tähän tämä koulu ei missään tapauksessa ketään opasta, eli nämä asiat tulisi olla opittuina oman kiinnostuksen tai aiemman kokemuksen pohjalta ennen, kuin voi lähteä kosmetiikkaa oikeasti myymään.

Lisäksi voin sanoa, että jos ei tiedä ihon rakenteesta ja toiminnoista mitään, on myös ihonhoitotuotteita hankala myydä. Ihonhoitotuotteisiin ja ihon toimintaan yleisestikin kun liittyy vaikka mitä uskomuksia ja jos ei tiedä, kuinka iho toimii ja mikä on mahdollista, tulee asiakkaalle helposti syötettyä aika paksua pajunköyttä. Ja uskottua maahantuojia ja heidän tuotelupauksiaan vähän turhankin tarkasti… Toki linjalta sai pintaraapaisua asioihin, mutta ei kovin perusteellista infoa tietenkään.

No, tutkinto kehittyy ja muotoutuu ja eri oppilaitokset tarjoavat siitä varmasti erilaisia variaatioita.

Jos joku tahtoo kysyä jotain koulutusohjelmasta, niin kysykää ihmeessä. Vastailen mielelläni, jos joku on aiheesta kiinnostunut!

24 kommenttia artikkeliin ”Niin missä sä nyt oikein opiskeletkaan…?”

 1. Voi, tuosta koulutuksesta olisi varmasti hyötyä kosmetologin/estenomin koulutuksen jälkeen jotta saisi hiukan perustietoa! Itse haluaisin suuntautua kosmetiikan myyjäksi tai työskentelemään maahantuonnissa tai vastaavaa…vaikka palkka huolettaakin.

  Haluaisinkin kysyä pari yleiskysymystä:)

  -millainen työllisyys alallasi on?
  -Missä tätä koulutustasi oli ja mikä oli pääsyvaatimus?
  – Ja haluaisin vielä kysyä,jos tiedät, että onkohan kauneusalan koulutukseen (ammattikorkeakoulu) vaikea päästä keskitason lukiotodistuksella?

  Kiitos ja kumarrus tästä aiheesta, kirjoitit taas kerran kivasti!^^

  Vastaa
 2. Anonyymi: Koulutus on hyödyllinen kosmetologiksi opiskelun jälkeen, mutta ei enää estenomiksi opiskelun jälkeen, sillä siellä opitaan kaikki sama ja enemmänkin.
  Alalla on mielestäni tällä hetkellä melko heikosti töitä tarjolla. Pääsyvaatimus koulutukseen oli kiinnostus kosmetiikkaan ja toki työkokemus alalta antoi lisäpisteitä. Itse pääsin mukaan melkoisella tuurilla, kun soitin pari viikkoa koulutuksen alkamisen jälkeen ja ryhmässä oli vapaa paikka. Menin sitten ensin mukaan ja täytin hakemuksen sen jälkeen. 😉
  Täältä löytyvät estenomin koulutuksen valintaperusteet: http://www.laurea.fi/internet/fi/01_opiskelu_ja_hakeminen/01_ryhma1/02_Hae_Laureaan/01_AMK_tutkinnot/01_Valintaperusteet/Sosiaali_ja_Terveysalan_valintaperusteet_2009.pdf
  Googlettelemalla löydät tietoa, missä kosmetiikkamyyjän tutkinnon voi opiskella. 🙂

  Vastaa
 3. Niin missäs päin maailmaa olitkaan töissä? Tulisin mielelläni asiakkaaksesi… Nimittäin joskus kahden eri liikkeen myyjät kertovat samasta tuotteesta aivan eri asioita ja lisäksi kumpikin puhuu taas eri asioita, mitä purkin itsensä kyljessä lukee. Eikä varmaan tarvitse erikseen sanoa, että jos tuotetta on täälläkin esitelty, niin siinä on sitten vielä neljännen sorttista tietoa. Joskus vähän turhauttavaa ja ostopäätökset joutuukin liian usein tekemään yksi-risti-kaksi-periaatteella.

  Vastaa
 4. Olen 19 vuotias keväällä merkonomiksi valmistunut naisen alku. Olen tässä mietiskellyt että mitähän sitä tekisi elämällään kun työttömänä olen valmistumisesta lähtien ollut.

  Rehellisesti sanottuna minua ei kiinnosta mikään muu kuin pinnallinen hömppä, vaatteet, meikit, hiustuotteet, meikkaus, hiustenlaitto, kynsien lakkaus jnejne..

  Olen miettinytkin pitäisikö minun hakea keväällä ammattikouluun lukemaan kosmetologiksi. Poikaystävä yrittää tuputtaa minua sinne kun tietää neljän seurusteluvuoden jälkeen kuinka kosmetiikka on lähellä sydäntäni..

  Asiassa on vain muutama ongelma; a. en haluaisi viettää ipanoiden kanssa kahta vuotta koulussa jossa opiskelu on juurikin tuollaista löysäilyä, vihasin ammattikoulua tuon merkomin koulutuksenkin ajan, olisi aika perseestä mennä sinne takaisin, varsinkin kun tuetkin ovat niin vähäiset.. b. minua ei niinkään kiinnosta tehdä maskeerauksia/ihohoitoja ja vastaavia vaan lähinnä oppia asioita jotka ovat juurikin kosmetiikkamyyjän kannalta hyödyllisiä, esim teoriat kiinnostavat.

  Haluaisin myydä tuotteita joista oikeasti tiedän paljon, että ihmiset kysyisivät juurikin neuvoani. Ja että pystyisin aina jatkuvasti oppimaan uutta ja kehittymään työssäni. Esim vaatteiden myynti tai s-marketin kassana oleminen on ihan naurettavaa verrattuna siihen jos työskentelet esimerkiksi kicksissä, jotain haastavuutta siis!

  Mitä olet mieltä, kannattaako minun mennä ammattikouluun vai onko esimerkiksi merkonomista meikkimyyjäksi? Pitäisikö sinusta minun miettiä vielä muuta alaa, lukea esim tradenomiksi? Miten työllisyys? Miten voisin oppia lisää?

  Jos kysyn vaikka paikallisesta kicksistä töitä tai vaikka työkkärin työharjoittelua mitä luulet nauraako ne mut pihalle sieltä? (Ei sillä että kicksin myyjät muistavat minut kun vierailen siellä ihan jatkuvasti..)

  Ja asun siis joensuussa joten koulutusmahdollisuudet täällä ovat aika rajoitetut verrattuna esim helsinkiin. Enkä kuitenkaan täältä haluaisi pois lähteä.

  Vastaa
 5. Nyt kun olet maininnut, että työtunteja ei ole liikaa, oletko miettinyt kosmetologin tutkinnon loppuun käymistä? Ilmeisesti et, mutta jos jäljellä on enää puoli vuotta, eikö sekin kannattaisi hoitaa pois.

  Henkilökohtaisesti olen sellainen ihminen, etten halua jättää mitään puolitiehen. Olen sitä jopa niin paljon, että mua ärsyttää se, että sinä et ole käynyt tutkintoa loppuun:) (Menee jo vähän pöpiyden puolelle, tiedän.)

  Vastaa
 6. Kuri & Järjestys ovat tärkeitä! Inhoan, että oppitunneilla höpötetään muuta… Oikeasti! Opiskelemaan sinne tullaan eikä mitään "muuta" 😀

  Nimimerkki: tiukkapipo, joka haluaa opiskella että ehtii kotiin(kin) eikä kaikki opiskelu jää itsenäiseksi opiskeluksi kotona!

  Vastaa
 7. Sirpale: Mikään ei takaa, että minun tietoni olisi sitten sitä oikeaa. 😉

  Anonyymi: Koska olet jo käynyt yhden tutkinnon, et onneksi joutuisi peruskoulupohjaiselle linjalle (itse olin ensimmäisen vuoden peruskoulupohjaisella linjalla kun samalla suoritin lukion viimeistä vuotta iltaopiskeluna ja juu…et sinä sinne halua. 🙂 )
  Sanoisin, että jos jotain alalla työskentelyä halpottavaa tahdot opiskella, niin opiskele kosmetologiksi. Toisaalta voin jo kyllä sanoa, että se ei ole täysin sitä, mitä haluat oppia, sillä kosmetologin opinnoissa keskitytään lähinnä käytäntöön ja hyvin vähän teoriaan (tähän kaatuivat omat opintoni).
  Jos uskot, että voit vakuuttaa hakemasi liikkeen myymäläpäällikön kyvyistäsi ilman tutkintotodistusta, niin antaa mennä. Parhaiten homma tosin voisi toimia menemällä sinne työkkärin kautta, sillä tällä hetkellä työllisyystilanne taitaa olla kaikkialla aika huono ja paperit omaavista on varmasti tunkua. Saisit ehkä helpommin jalan oven väliin tuota kautta, sillä on helppo sanoa "ei", jos hakijalla ei ole alan koulutusta tai työkokemusta.
  Toivottavasti keksit jotain! 🙂

  Anonyymi: Olen miettinyt useinkin, mutta en ole vielä keksinyt, mitä se minua hyödyttäisi. En ikinä koskaan milloinkaan tahtoisi tehdä yhtään hoitoa kellekään, eli en tulisi koskaan tekemään kosmetologin töitä. Minulla on vakuuttavasti työkokemusta omalta alaltani ja nyt saan tutkintotodistuksen omalta alaltani. Olen kyllä päättänyt, että heti kun huomaan tarvitsevani tuota tutkintoa työelämässä, käyn sen suorittamassa loppuun. 🙂

  N: Asiaa! T. Toinen tiukkapipo

  Vastaa
 8. OT: Päivittäisitkö jossain vaiheessa tuota tällä hetkellä käytössä olevien tuotteiden listaa? Tämän hetken luottoviisikko -postauksen innoittamana hankin pitkästä aikaa Lancômen Tonique Confort -kasvoveden. Mitä tehokasta mutta hellävaraista putsaria suosittelisit tuon kaveriksi tai mitä putsaria itse käytät tällä hetkellä? Mainitsit Ole Henriksenin Aloe Veran olevan liian kuivattavaa ja loppuun kuluttamaasi Dioriakaan et suositellut. 😉

  Vastaa
 9. Golden Girl, vaikea uskoa et sulla ois pisamia! En oo yhtään huomannu..sä varmaan osaat sit peittää ne aika hyvinkin, kun kuvissa ei huomaa.. 🙂

  Vastaa
 10. Aiotko muuten pitää lisää noita kosmetiikka-ja kynsilakkakirppiksiä, mitä sul on aina välillä ollut?

  Vastaa
 11. Hei hei hei, ne tupakkatauotkin on tärkeitä! Ja myös vähän vanhemmille ja opiskeluhaluisille 😉 Samoin kun ruokatauot.

  Vastaa
 12. Kirjoitukseen liittymätön kysymys, mutta voiko silmänrajaus kyniä teroittaa aivan tavallisella metallisella teroittimella vai pitäisikö niitä varten olla joku oma?

  Vastaa
 13. Heissan Golden Girl! Olen tässä pohtinut, että mitkäköhän mahtaisivat olla hyviä tuotteita nuorelle iholle, jolla on jonkin verran epäpuhtauksia? Nyt hakisin nimenomaan kasvovettä, rasvaa ja kuorintavoidetta yms. 🙂

  Tähän mennessä olen käyttänyt jotain Lancomen all in one -putsari kasvovettä ja Weledan Wildrose sarjan tuotteita. Pahasti mennyt metsään? 😀

  Vastaa
 14. Anonyymi: Kiitos muistutuksesta! Päivittäminen on ollut lähes päivittäin suunnitteilla, mutta en ole vaan saanut aikaiseksi…ehkä nyt vihdoin. 🙂
  Itse käytän tällä hetkellä Lumenen Premium Beauty-linjan aivan ihanaa voideputsaria, joka on hieman maidon ja voiteen välimuoto: Puhdistaa tehokkaasti, mutta hellävaraisesti ja iho jää hyvin puhtaaksi. Myös edullinen Erisanin Hoitava puhdistusgeeli on aivan loistava: pesee myös hyvin, mutta ei kuivata. 🙂

  <3: Suojaan niitä auringolta epätoivoisesti, etteivät yhtään tummene. Nyt ne saa vielä suht hyvin mineraalipohjan sekaan, joten blogikuvissa niitä ei tosiaan kunnolla näy. Ovat lähinnä keskittyneet isoksi läikäksi nenän päälle ja hieman nenänpieliin. Tämän postauksen kuvista voit ne kuitenkin löytää: http://ostolakossa.blogspot.com/2009/07/paiva-164-mineraalimeikki.html 🙂

  Anonyymi: Jotain pientä on suunnitteilla, mutta suuren mittakaavan kirppikseen ei ole enää tuotteita. 🙂

  Emo: No joo…en osaa tuntea myötätuntoa. 🙂

  Anonyymi: Tavallinen kynänteroitin teroittaa meikkikynät liian teräviksi, jolloin ne joko katkeavat heti tai sitten niitä on vain hankala käyttää. Eli hanki oma teroitin. 🙂

  Heini: Ihana putsari on ainakin Erisanin Hoitava puhdistusgeeli. Kasvovedeksi en ottaisi mitään liian tujua, esimerkiksi Lactolinen kasvovesi tai lähes mikä vaan alkoholiton kasvovesi on passeli tapaus.
  Villiruusu linjan tuotteet on tarkoitettu ikääntyvälle iholle (oikeastaan 40+ iholle), eli ne voivat olla turhan elvyttäviä ihollesi. Iiris- linja voisi olla Weledalta sinulle sopivampi vaihtoehto, sillä se on nimenomaan tarkoitettu epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle hoitamaan ja kuitenkin kosteuttamaan ihoa. (http://www.weleda.fi/tuotteet/naisten-kasvojenhoito/iris-iiris/).
  Esimerkiksi Lumenen Mineraalikuorinta on ihana, puhdistava ja virkistävä tuote kuorimaan ihoa tehokkaasti, mutta hellävaraisesti. 🙂

  Vastaa
 15. Pahoittelen aluksi, että kysyn ihan asiaankuulumatonta asiaa.

  Ajattelin tilata tuolta feeluniquesta BAreMineralsin Start kitin: http://www.feelunique.com/p/Bare-Escentuals-Get-Started-Kit.html , se kun näyttäisi olevan alennuksessa hintaan 41.32e. Osaatko sanoa, mikä on hintarajana tuolta tuleville kosmetiikkatuotteille, ettei tarvitse maksaa tullimaksuja?

  Koitin googletella, mutten löytänyt kovin tyhjentäviä vastauksia. Jostain kuulin, että jotain tullirajaa olisi nostettu 50e->150e, mutta eipä ole hajuakaan onko tuossa mitään perää.

  Kiitos!

  Vastaa
 16. Nekku: Eipä mitään, aina saa kysyä. 🙂
  Jos EU:n tullialueen ulkopuolelta (Feel unique sijaitsee Jerseyssä, eli ei kuulu EU:n tullialueeseen) tilatessasi on tuotteiden ja postikulujen yhteisarvo yli 45 euroa, voi paketti joutua tulliin ja joudut maksamaan alv:t (22% tilauksen arvosta). Alveja ei joudu maksamaan, jos niitä tulisi maksettaviksi alle 10 euroa ja kun pidät ostokset alle 45 euron, ei alv ylitä tuota kymmentä euroa (45€ x 0,22 = 9,9€).
  Eli et joudu maksamaan mitään ylimääräisiä kuluja, kun pidät ostokset alle 45 euroa. 🙂

  Vastaa
 17. "Koska olet jo käynyt yhden tutkinnon, et onneksi joutuisi peruskoulupohjaiselle linjalle"

  meillä kun täällä yo opiskelijoita otetaan vain muutama tyyliin 2-7 niin kyllä minä niiten peruskoululaisten kanssa joutuisin olemaan? 🙁 olen nyt vähän hukassa, mitä tekisin.. ammatinvalintapsykologille ensiviikolla, jos se auttaisi

  Vastaa
 18. Olen itsekin ihmetellyt tuota ammattikoulujen linjaa, vähän joskus opiskellaan, mutta lähinnä heitetään läppää, juodaan kahvia ja pidetään tupakkataukoja? Ja sitten ihmetellään, miksi ammattikouluissa tupakoidaan niin paljon..
  Itse en ole ammattikoulua käynyt, mutta tuttavani opettaa ammattikoulussa ja monet kaverini ovat sen myös käyneet. Ehkäpä joillekin sopii tuollainen " rento" meininki, mutta se vaikuttaa hieman ajanhukkaukselta ja itse varmasti myös toimeliaana ihmisenä turhautuisin kuoliaaksi!

  Vastaa
 19. Itse lähdin nyt aikuisena ammattikouluun opiskelemaan ja pelkäsin juuri tuota teinimeinikiä. Yo pohjaiselle linjalle menin enkä ole katunut ollenkaan. Ryhmä on fiksu ja tekee kovasti töitä. Toki kun muita ryhmiä katsoo ja kuuntelee, huomaa, että tuollaisessa porukassa ei olis kauaa jaksanut.

  Vastaa
 20. Jatkoa ylempään… On siitä kosmetologin tutkinnosta ainakin se hyöty, että saa valmiin tutkinnon ansioluetteloon. Näyttää työnantajan silmissä paremmalta, vaikka työ ei tutkintoon suoranaisesti liittyisikään.

  Ja itsellekin tulee parempi mieli, kun voi sanoa, että on valmistunut kosmetologiksi, eikä tarvitse muistuttaa, että se jäi vaan puoli vuotta kesken:)

  Vastaa
 21. Tuo amitsun löysä kuri oli kuule niin osuvasti kirjoitettu ettei mitään rajaa. Itse amitsussa muutaman viikon piipahtaneena ylioppilaana revin hiuksia, kun PowerPointin ja Wordin käyttöä opeteltiin neljä tuntia. Jos joku ei vaikka osaa kopioida ja liittää— Kamalaa ajanhukkaa!

  Vastaa
 22. Ahhahhaha, tradenomin tutkinnossa (AMK) piti käyttää useampi tunti MS Officen opiskeluun. 4 tuntia verrattuna siihen on oikeasti vähän. 10-sormijärjestelmääkin piti tahkota. Vähempikin määrä kyllä olisi riittänyt, mutta kaikenlaisia pieniä juttuja nuo ohjelmat sisältävät, mutta ohjelman oma ohje auttaa kyllä pitkälle. Ohjelmatkin vaihtelevat yrityksittäin, että senkin puolesta ei kannata vain yhteen panostaa liikaa, vaikka tietysti tietoja pystyy soveltamaan muihinkin.

  Vastaa
 23. Itse opiskelen tällä hetkellä amiksessa vuoden kestävässä matkailualan perustutkinnossa (suomen matkailun tiedotuksen ja myynnin ko) juurikin aikuispuolella, eli samalla pari lähipäivää pari etäpäivää-kaavalla. Pääsin viime keväänä ylioppilaaksi ja NIIN allekirjoitan ton ammattikouluopiskelu on p*rseestä, kuria ja järjestystä mullekin pliis:D. en oikeesti jaksa odottaa ensi syksyä ja korkeakouluopintoja!:)

  Vastaa
 24. moikka! olisin kiinnostunut tästä kosmetiikkamyyjän koulutuksesta. onko tuollaisella monimuotokoulutuksella oikeutettu opintotukeen, vai täytyykö opiskelu rahoittaa töitä tekemällä?

  Vastaa

Jätä kommentti