SPF aurinkovoiteessa vai päivävoiteessa?

Varsinkin näin kesäaikaan minulta kysellään paljon aurinkotuotteisiin liittyviä kysymyksiä niin töissä kuin bloginkin puolella. Tänään vastaan yhteen yleisimmistä kysymyksistä.

”Minulla on kasvoille tarkoitettu aurinkovoide, jossa on SPF 20. Minulta löytyy myös kasvoille tarkoitettu päivävoide, jossa on suojakerroin SPF 20. Suojaako aurinkovoiteen suojakerroin tehokkaammin kuin päivävoiteen vastaava suojakerroin?

Aurinkovoiteen suojakerroin ei suojaa yhtään tehokkaammin kuin päivävoiteen sama suojakerroin. Kun aurinkotuotteita testataan, on SPF 20 tuotteen täytettävä aina samat kriteerit voidakseen olla SPF 20. Eli suojakerroin 20 on aina suojakerroin 20 olipa kyse mistä tahansa tuotteesta.

Pieniä eroja näillä kahdella tuotteella kuitenkin voi olla käytännössä, mikä saattaa ratkaista, kumpaa tuotetta tahdot kasvoillesi laittaa.

Ensinnäkin jotta suojakerroin toteutuisi, tulisi voidetta laittaa kasvoille tarpeeksi. Tällä hetkellä suositus on käsittääkseni 1/4 teelusikallista eli reilu milli (1,25 ml), jolloin tavallinen päivävoidepurkki (50 ml) olisi käytetty loppuun noin 40 päivässä eli reilussa kuukaudessa. Harva kuitenkaan raaskii läträtä päivävoidettaan kasvoille niin paljoa, joten päivävoidetta tulee automaattisesti laitettua säästeliäin ottein. Aurinkovoiteen kohdalla joku saattaa vielä muistaa laittaakin tuotetta edes lähes tarpeeksi, sillä aurinkovoide on kausituote, jonka riittävyydeksi riittää hyvinkin ne 40 käyttökertaa.

Toinen eroavaisuus on usein tuotteiden koostumuksissa. Suojakertoimellisista päivävoiteista on yritetty tehdä mahdollisimman miellyttäviä käyttää ja ne pyritään tekemään iholla ohuen tuntuisiksi ja hyvin imeytyviksi, sillä moni tahtoo yhdistää ne meikkiin. Aurinkovoiteet eivät puolestaan aina ole yhtä miellyttäviä kosmeettisessa mielessä, vaan saattavat olla hieman paksumpia ja raskaampia ja ikäviä yrittää esimerkiksi yhdistää meikin alle. Tähänkin on kuitenkin syynsä.

Suojakertoimelliset päivävoiteet suojaavat kyllä auringossa kuten aurinkovoiteetkin, mutta niiden koostumuksia ei ole (yleensä ainakaan) tehty samalla lailla kosteutta ja hikoilua hylkiviksi kuten aurinkovoiteita. Tavallisessa citykäytössä ne varmasti riittävät, kun aurinko paistaa, mutta tuskanhiki ei valu kokoajan kasvoille (EIPÄ!), mutta rannalla hiessä maatessa tuote ”peseytyy” iholta helpommin pois kuin hieman tahmaisempi ja vettä paremmin hylkivä aurinkovoide.

Teoriassa voit siis valita, menetkö rannalle suojakertoimellisessa päivävoiteessa vai aurinkovoiteessa, mutta muista huomioida tarvittava tuotteen käyttömäärä sekä pohtia, hikoiletko tavallisen päivävoiteesi helposti kasvoiltasi pois.

Huomaathan, että myös meikkivoiteen suojakerroin mitataan samalla lailla kuin kosteusvoiteiden, eli suojakerroin 20 on kyllä tässäkin tapauksessa 20, mutta kuinka moni laittaa meikkivoidetta neljäsosa teelusikallisen kasvoilleen aurinkoon mennessä (eikä hikoile sitä pois)? Ja kannattaa myös huomioida, että tuotteen käyttömäärän puolittaminen ei tarkoita, että suojakerroinkin automaattisesti puolittuisi, vaan se saattaa laskea huomattavasti alle puolenkin. Tosiasiassa suojakertoimella 20 varustettu meikkivoiteesi siis tuskin suojaa ihoasi kovinkaan tehokkaasti, vaikka toki voikin estää palamista jonkun verran.

Toivottavasti vastaukseni auttoi monia asiaa pohtineita! Kurkista myös muut aurinkotuotteita koskeneet postaukseni.

13 kommenttia artikkeliin ”SPF aurinkovoiteessa vai päivävoiteessa?”

 1. tuli tästä mieleen, että jos laittaa päivävoidetta jossa on spf 20 ja vielä aurinkovoidetta jossa on myös spf 20 niin suojaako se ihoa spf 40:n voimakkuudella vai vaan se 20 ? :–D

 2. Sofia: Korkeintaan 20 ja koska kyse on kemiasta, voi päällekkäin lykkääminen jopa pahimmillaan alentaa suojakerrointa, sillä toisessa voiteessa saattaa olla jotain toisen kanssa yhteensopimatonta. Jos puolestasi laitat SPF 20 voiteen ja päälle SPF 30 voiteen, on suojakerroin silti maksimissaan sen 30.

 3. Oli kyllä apua, kiitos!

  Saisiko vielä kysellä suositusta suojakertoimellisesta päivävoiteesta? Mieluusti suht edullinen, toisaalta jos on hyvä niin voi siitä vähän enemmänkin maksaa 🙂

 4. hei, asiani ei tähän ko. postaukseen juurikaan yhtään milläänlailla liity, mutta jokos olet kokeillut Lumenen uutta Koivu & Hunaja -sarjaa? 🙂

 5. Kiitos postauksesta, oli siitä apua! 🙂 Yksi juttu on mua silti mietityttänyt enkä tästäkään saanut siihen vastausta. Eli kun kasvoille suositellaan tuo 1/4 teelusikallista spf-voidetta, tarkoittaako se pelkkiä kasvoja?? Poislukien kaula + dekoltee, joihin aina myös suositellaan lisättäväksi kasvorasvaa?

  Itsellä kuluu 50 ml kasvovoide loppuun tosiaan reilussa kuukaudessa (suojakertoimellisia näin kesällä), mutta puolet päivittäin käyttämästäni määrästä tungen siis kaulalle ja dekolteelle. Laitanko siis voidetta suojakertoimellisesti liian vähän vai en? Kiitos! 🙂

  -M-

 6. Piti tulla sanomaan kun olet useimpaan otteeseen kehunut Muradin Oil-Control Mattifier SPF 15 voidetta on myös Muradin Perfecting Day Cream SPF 30 päivävoide todella hyvä tuote pintakuivalle/kuivalle iholle. Voide kosteuttaa tehokkaasti mutta ei jätä ihoa rasvaiseksi eikä tahmaiseksi mikä parasta, tuote ei myöskään ala kiiltelemään iholla päivän mittaan mikä on jo pieni ihme näin korkean Spf:n omaavalta tuotteelta. Suosittelen! 🙂

 7. Kiitos postauksesta, oli hyviä pointteja tässä! 🙂

  Omasta mielestäni täällä Suomessa monelle riittää jopa kesäaikaan päivävoide, jossa on SPF 15-20.
  JOS siis sitä levittää tarpeeksi, mutta kuten Virve totesi, harva lutraa voidetta naamariin tarpeeksi jolla kertoimet olisivat todellisia.

  Anni kysyi suosituksia hyvistä suojakertoimellisista päivävoideista.
  Oma ehdoton lempparini on Chanel Beaute Initiale Energizing Multi-Protection Fluid SPF 15 (huh mikä nimihirvitys!! :O)

  Ja juu, ei sitten ole halpaa… mutta aivan mahtava tuote, käytin viime ja edellisen kesän, enkä muita suojakertoimia nassuuni tarvinnutkaan. Kaunis Chanelmainen pullo, tuoksu ihana ja mieto, ja voide imeyty hetkessä tehden ihosta kuulaan ja tasaisen värisen.
  Voin suositella – varsinkin jos on mahdollisuus ostaa muualta kuin Suomesta (täällä aivan sikatörkyhintainen). Tax freesta lentoasemilta tai laivalta voisi bongailla, omani on diilattu ulkomailta.. 🙂

  Linkki tuotteen sivuille:
  (http://www.chanel.com/en_US/fragrance-beauty/Skincare-Moisturizers-BEAUT%C3%89-INITIALE-89451)

  Toinen mitä ajattelin kokeilla, on Dior Hydra Life Youth Essential Hydrating Essence-In-Base SPF 15 -päivävoide. Tai samaa sarjaa oleva Dior Hydra Life Pro-Youth suojaava neste SPF 15.

  Jälkimmäinen on nyt tarjouksessa Strawberrynetissä, maksaa 38 €, mikä alkaa olla jo suht kohtuu hinta selektiivisen brändin tuotteelle (joskin yleinen kipurajani menee yleensä siinä 30€:n tietämillä kasvovoiteiden kanssa…)
  Tykkään muutenkin tosta Diorin Pro Youth -sarjasta, se on aika passeli näin 25-vuotiaana, kun ennaltaehkäistään niitä parin vuoden päästä tulevia ikääntymisen ensimerkkejä (voi kauhistus.. x)

  Virve, minä kysyisin taas vinkkiä hyvästä ja kevyestä silmänympärysvoiteesta, jossa olisi suojakerroin?
  Niitä on hankalampi löytää – ihme, kun juuri silmien ympärillehän niitä ryppyjä ensimmäisena alkaa ilmestymään, yleensä…

  Sy-voide saisi olla kevyt ja vaikka hieman turvotusta poistava tms. Kun nyt olisi edes kevyt ja suojakertoimellinen. 🙂

 8. Suosittelen kaikille normaali-, pintakuiva- ja kuivaihoisille Lumenen heleyttävää päivävoidetta SPF 15. Hintaa muistaakseni alle 20€. Voide on omalle kuivalle iholle aivan täydellinen! Koostumus ei ole paksua jankkia, tuote kosteuttaa hyvin ja jättää ihon samettisen sileäksi, ei YHTÄÄN kiiltäväksi (t-alueeni on etenkin kesällä taipuvainen kiiltämään). Sisältää jonkin verran silikonia mutta ei ole aiheuttanut yhtään epäpuhtauksia.

  Tämä sisältää myös UVA ja UVB-suojat, sillä kaikki päivävoiteet ei sisällä tuota UVA.suojaa.

  Kokeilin myös Vichyn UV-päivävoidetta pumppupullossa, mutta se oli aivan kamalaa. Toisena incissä silikoni, jätti ihon lähmäiseksi. Ei enää ikinä tuota! Tässä oli kyllä hyvät aurinkosuoja-ainesosat. =(

  Itse käytän myös tuota Lumenen SPF 15 päivävoidetta silmänympäryksilläkin, en ole huomannut mitään ongelmia. =) Muistaakseni Clarinsilta löytyy SPF 30 suojakertoimellinen silmänympärysvoide, samoin Lieracilta.

 9. Macin mineraalimeikkivoide mainostaa että siinä olisi SPF 15. Päteeköhän tuohon jauheeseekin sama 1,25 millin sääntö jotta se toteutuisi 😀 Mahtaisi tulla mielenkiintoinen meikki tuollamäärällä – varmasti blkkaisi kaikki säteet…

  Vakavasti puheenollen, oman tuntuman mukaan mineraalinen pohja suojaa auringolta hyvinkin tehokkaasti ihan normaalina määränä käytettynä, se on pitkälti titaniumi dioxidia jota käytetään rasvoissakin fysikaalisena suojana 🙂

 10. Moikka! Tästä aurinkoon liittyvästä postauksesta tuli mieleeni että huonontaako itseruskettavien käyttö ihon ruskettumista auringossa vai edesauttaako se ruskettumista? Ja mikä olisi hyvä itseruskettava kaulan alueelle josta jää usein laikukas

 11. Sattuipa somasti 🙂 Olin nimittäin juuri tulossa tänne blogiin kysymään sinulta kyseisestä asiasta ja sitten huomasin, että joku olikin ehtinyt ennen ja olit omistanut kysymykselle oman postauksen. Kiitos siis tästä!

  Itse omistan dermalogican 'sheer tint moisture' spf 15. 40 millin tuubi maksoi 67 euroa, joten ihan niin paljon en viitsi sitä naamalle läträrä, että tuo suojakerroin täyttyisi. Mutta muuten oiva tuote esimerkiksi kesäillaksi terassille.

Kommentointi on suljettu.