Toimivatko ryppyvoiteet oikeasti?

*Sis. mainoslinkkejä

Ihonhoito on in ja kaikkialla toistellaan, kuinka mahtava juttu korealainen ihonhoito on, sillä se lähestyy ihonhoitoa niin eri kulmasta kuin mihin me olemme tottuneet. Siinä missä meillä on tapana laiminlyödä ihoa vuosikymmeniä ajatellen, että hyvinhän tuo näyttää ilman mitään hoitoakin voivan ja sitten vasta tarttua hoitotuotteisiin, kun ikääntymisen merkkejä alkaa ilmestyä, lähestyy korealainen ihonhoito asiaa täysin toisella tavalla.

Korealaisen ihonhoidon avaintermiksi voisi kutsua ihon varjelemista. Koko ihonhoito tähtää siihen, että ihosta pidetään jo lähtökohtaisesti niin hyvää huolta, ettei sillä pääse ilmenemään ongelmia ja sen kautta myös ikääntymisen merkkien muodostumisen mahdollisuus minimoidaan.

Tämä on tietysti mahtava juttu parikymppisille, jotka havahtuvat ihonhoidon ihanuuteen korealaisen ihonhoidon kautta, mutta aikuisemmalla iholla se suurin kysymys on, että onko mitään enää tehtävissä, jos ihonhoito ei ole aiemmin kiinnostanut ja nyt havahtuu siihen, että iholla on niin sanotusti tilanne päällä ja ikääntymisen merkit rypyistä ihon veltostumiseen ovat alkaneet ilmestyä näkyviin.

Ostolakossa ryppyvoiteet

Mistä ihon veltostuminen johtuu?

Ihon napakkuudesta ja kimmoisuudesta huolehtivat ihon pintakerroksen epidermiksen alla olevassa dermiksessä säikeinä olevat kollageeni ja elastiini. Kollageeni pitää ihon napakkana, elastiini puolestaan nuorekkaan kimmoisana. Nuorella iholla kollageenia ja elastiinia on tarpeeksi, mutta ikääntymisen myötä kollageenin ja elastiinin määrä vähenee ja niiden muodostamat säikeet alkavat heikentyä, minkä seurauksena iho menettää kimmoisuuttaan sekä alkaa roikkua ja rypistyä. Jos yhtälöön lisää vielä auringon UV-säteilyn, tupakoinnin ja ilmansaateet, tapahtuu kaikki vieläkin selkeämmin ja nopeammalla tahdilla.

Jos ihon oma elastiinintuotanto on lakannut, ei sitä vain ole mahdollista potkaista uudelleen käyntiin. Avainasemassa onkin ennaltaehkäisy. Kuten aina hoen, ei paras ryppyrasva löydy arvokkaista luksusmerkkien purkeista, vaan tärkeintä on aurinkosuojan säännöllinen käyttö. Sen avulla voidaan ehkäistä jo suuri osa ihon ikääntymisen merkeistä (jopa 80%), mutta toki sekään ei torju aivan kaikkea.

Ostolakossa ryppyvoiteet

Voiko rypyille ja velttoudelle tehdä jotakin?

Jos ihonhoito ja ihon varjelu ei aina ole ollut se ykkösasia ja kasvoilla näkyy sekä velttoutta ja ryppyjä, haluaa tietysti tietää, voiko niille ihan oikeasti tehdä jotakin. Vastaus tähän on sekä kyllä että ei. Kaikki tuotteet eivät nimittäin toimi tavalla, jolla monet meistä haluaisivat niiden toimivan, mutta toivoaan ei silti kannata menettää. On nimittäin olemassa aktiiviaineita, jotka toimivat ihan oikeasti. On myös olemassa ainesosia, jotka tuovat vaikutuksen vain hetkeksi.

Monet ihoa silottavat tuotteet voivat sisältää silikoneja, joilla on ihon pintaa välittömästi kaunistava vaikutus. Ne ”meikkaavat” ihon pinnan kauniiksi häivyttämällä näkyvistä juonteita, laajentuneita ihohuokosia ja muita ihon pinnan epätasaisuuksia saaden aikaan illuusion siitä, että hennot ja joskus jopa hieman syvemmätkin juonteet ovat kadonneet. Kun silikonit kuitenkin pestään iholta pois, palaavat myös juonteet näkyviin.

Kiinteyttäviksi mainostettujen voiteiden, seerumien ja tehoeliksiirien avulla on myös mahdollista saada iholle ainakin väliaikaisesti napakalta tuntuva vaikutus, jonka seurauksena veltostuneelta vaikuttanut iho ei ole ihan niin veltto kuin vielä hetkeä aiemmin. Kiinteyttävien ihonhoitotuotteiden teho perustuu lähes poikkeuksetta niiden sisältämiin kalvonmuodostajiin, jotka muodostavat ihon pinnalle joustavan kalvon, joka auttaa tekemään ihosta sileämmän ja napakamman tuntuisen.

Ero ei tietenkään tavallisesti ole usein mullistava, mutta sellainen kuitenkin, että tuotteen käyttäjä kokee napakoittavan vaikutuksen. Vaikutus on tietysti vain tilapäinen ja kun tuotteen pesee iholta, katoaa napakoittava vaikutuskin. Mitään haittaa siitä ei kuitenkaan ole iholle, joten siinä missä jalkaan laitetaan tukisukkahousut ja muotoilevat alushousut oman olon parantamiseksi, voidaan kasvoille hyvin levittää kiinteyttävän tunteen tuovaa voidettakin. Kauneudenhoidossa kun on ainakin minusta tärkeintä, että lopputuloksesta tulee nimenomaan parempi olo itselleen.

Ostolakossa ryppyvoiteet

Auttaako kollageenin lisääminen purkista?

Luonnollisin tapa lähteä hakemaan apua asiaan voi olla tarttua ihonhoitotuotteisiin, jotka sisältävät kollageenia ja elastiinia. Tällaisten tuotteiden ongelmana on kuitenkin se, että niiden sisältämät ainesosat ovat partikkelikooltaan liian isoja voidakseen imeytyä sinne, missä ihon oma kollageeni ja elastiini ovat. Edes se, että ainesosia pilkotaan ei auta, sillä vaikka esimerkiksi pilkottu kollageeni (hydrolyzed collagen) kykenisikin imeytymään syvälle ihoon, ei se silti kykene vahvistamaan ihon luonnollista kollageenia, sillä siihen se on kuulemma jo liian pientä.

Ihan turhia ainesosia kollageeni ja elastiini eivät ihonhoitotuotteissa kuitenkaan ole, sillä ne sitovat kosteutta hyvin, minkä ansiosta ne auttavat pitämään ihon kosteutettuna ja voivat siten häivyttää ihon pintajuonteita lisäämällä ihon pinnan täyteläisyyttä ja saada ihon tuntumaan kimmoisammalta – ainakin väliaikaisesti.

Nämä kolme aktiiviainetta auttavat oikeasti

Kaikkea uskoa kosmetiikkaan ei kuitenkaan kannata menettää, sillä ihonhoitotuotteilla voidaan silti saada iholla ihan oikeita vaikutuksia. Vaikka esimerkiksi juuri kollageenia ei voidakaan purkittaa ja sitten syöttää ihmeitä tekevänä voiteena iholle, voidaan ihonhoitotuotteissa kuitenkin hyödyntää aktiiviaineita, jotka kykenevät imeytymään iholle  ja välittää ihon soluille viestillä kehotuksen tehostaa kollageenin tuotantoa. Ovelaa!

Juttu on kuitenkin niin, ettei kollageenin tuotannon tehostamisenkaan avulla voida kääntää kelloa ja palauttaa veltostunutta ihoa takaisin napakkaan ja kimmoisaan tilaansa. Sen avulla voidaan kuitenkin auttaa tukemaan ihoa niin, ettei ihon veltostuminen ole yhtä näkyvää. Ihon pinnalla näkyviä juonteita anti-age-vaikutteisilla aktiiviaineilla voidaan kuitenkin häivyttää usein hyvin selkeästikin – ellei kyse sitten ole omasta ilmeilystä johtuvista juonteista, joiden kuriin saamiseksi vaaditaan paitsi hoitavia ainesosia, mutta myös ilmelyn lopettamista.

Jos kuitenkin haluaa varmistaa, että ihoaan hoitaa parhailla mahdollisilla anti-age-vaikutteisilla ainesosilla, kannattaa käyttöön valjastaa nämä kolme tehoainetta:

Ostolakossa ryppyvoiteet

1. A-vitamiini: retinoli, retinoidi ja retinyylipalmitaatti

Tunnetuimpia ja tehokkaimpia ihon omaa kollageenia boostaavia ainesosia on A-vitamiini. Retinoidi on A-vitamiinista saatava ainesosa, jonka voimakkaimpia muotoja on saatavilla aknen ja ikääntymisen merkkien hoitoon vain lääkärin määräyksellä. Sen miedompia muotoja kuten retinolia ja retinyylipalmitaattia käytetään kosmetiikassa reseptivapaasti. Retinoidi on siis yleisnimitys useille reseptillä saataville sekä reseptivapaille A-vitamiinin johdannaisille. Retinoidit auttavat tehostamaan ihosolujen tuotantoa ja nopeuttamaan siten ihon pinnan uudistumista. Ne auttavat lisäksi elvyttämään ihon kollageenin tuotantoa.

Kokeile: *The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion, postaus seerumista täällä.

Lue lisää retinoideista täältä.

Ostolakossa ryppyvoiteet

2. Glykolihappo

Toinen supersankari on AHA-happojen tehokkain muoto glykolihappo, joka on tällä hetkellä supertrendikäs. Paitsi että glykolihappo kirkastaa ihoa ihon pintaa kuorivan vaikutuksensa avulla, kosteuttaa se lisäksi myös ihoa sekä auttaa tehostamaan kollageenin tuotantoa.  Se on molekyylikooltaan muita AHA-happoja pienempi, minkä vuoksi se imeytyy hyvin ja voi siksi vaikuttaa iholla tehokkaasti. Glykolihappo onkin AHA-hapoista se, jota suositellaan aina nimenomaan kuivalle, ikääntyneelle sekä auringon ennenaikaisesti vanhentamalle iholle.

Kokeile: *Pixi Glow Tonic, postaus kasvovedestä täällä.

Lue glykolihaposta lisää täältä. 

Ostolakossa ryppyvoiteet

3. Kuparipeptidi

Kolmas ja ehkäpä jopa maailmassa se kaikkein trendikkäin ainesosa ovat kuparipeptidit (copper peptide), jotka ovat erityinen peptidi-muoto. Kupari on tärkeä ainesosa kollageenisynteesissä ja kuparipeptidit voivat tehostaa sekä kollageenin että elastiinin tuotantoa. Ne auttavat pitämään ihon ”korjautumisen tilassa” varmistaen, että kaikki toimii kunnolla. Ne siis auttavat ihoa parantumaan nopeammin ja saavat ihon jopa sietämään retinolia paremmin. Jos iho on jo lähtökohtaisesti hyvässä kunnossa, ei niiden eroa toki erityisemmin huomaa, mutta anti-age-vaikutuksensa lisäksi ne auttavat myös rauhoittamaan ihon tuleduksia.

Joidenkin tutkimuksien mukaan kuparipeptidit voivat jopa olla A-vitamiinia tehokkaampia kollageenin tuotantoa tukevan vaikutuksensa suhteen, mutta on hyvä huomioida, että ne eivät auta samalla tavalla tasoittamaan ihon pintatekstuuria kuin A-vitamiini. Kuparipeptidit ovat kuitenkin tämän kolmikon tuorein tehoaine eikä niiden tukena ole vielä yhtä paljon tutukimustuloksia kuin glykolihapon ja A-vitamiinin. Niitä on kuitenkin viime aikoina alkanut näkyä kosmetiikassa yhä enemmän ja enemmän, vaikkakin niitä sisältävät tuotteet ovat tavallisesti hieman hintavia.

Kokeile: *The Ordinary Buffet + Copper Peptides 1%

Ostolakossa ryppyvoiteet

Anti-age-tuotteet eivät siis ole huuhaata, vaan niiden avulla voidaan ihan tutkitusti saada aikaan ikääntymisen merkkejä häivyttäviä vaikutuksia. Sekä A-vitamiini, glykolihappo että kuparipeptidit tuovat kaikki avun niihin konkreettisimpiin merkkeihin, joita ihon ikääntymiseen usein liitetään, mutta on myös hyvä muistaa, että moni muukin asia voi tehdä ihosta ikääntyneen näköisen.

Kuiva ihon pinta näyttää helposti ryppyisemmältä, pigmenttiläiskät ja sameus voivat himmentää ihon hehkua ja karhea ihon pintatekstuuri voi sekin tehdä ihosta vanhemman näköisen. Kun siis huolehtii, että iho on täyteläisen kosteutettu, sen karheus on kuorittu pois ja ihoa kirkastetaan esimerkiksi C-vitamiinin avulla, voi iho näyttää hyvinkin nuorekkaalta rypyistä ja vähentyneestä kiinteydestä huolimatta.

Lue myös: Paras anti-age-seerumi: The Ordinary ”Buffet” -seerumi

Ostolakossa ryppyvoiteet

Kuuluvatko nämä tehoaineet teidän ihonhoitorutiiniinne?


Lue myös:
Ikääntyvän ihon K-Beauty-ihonhoitorutiini
Tämän vuoksi korealaiset aurinkosuojat ovat parhaita
Miksi meikkivoide rullautuu ja ihonhoitotuotteet murustuvat?

6 kommenttia artikkeliin ”Toimivatko ryppyvoiteet oikeasti?”

 1. Juuri muistin, että en muistanut mitään aurinkosuojaa tänään(kään). Ja aurinko näyttää paistavan kauniisti. Pitääköhän ihan karsia kevääksi ja kesäksi pois ne missä ei ole suojaa.
  Parasta rypyille on mielestäni kunnon kosteutus, kuiva iho näyttää entistä ryppyisemmälle.
  Aika tyyris The Ordinaryn tuotteeksi tuo kuparijutska.. Mutta arvaten halvinpia kategoriassaan :). Ehkä kokeilen joskuS. Nyt on 2 tavis-Buffettia odottamassa.. Ne oli Deciemin sivuilla 5e/kpl Black Fridayna.

  • Joo, kuparipeptidituotteet ovat tosiaan hieman hintavia, eli jopa The Ordinaryn tuotteena niistä saa pulittaa reippaasti euroja. :/

 2. Aurinkorasvoista kysymys! Eikös se ollut niin, että fysikaalinen suoja on luontoystävällisempi kuin kemiallinen? Ja kemiallinen suoja on se ”perussuoja”, mikä on yleensä rasvoissa? Mistä tunnistaa fysikaalisen suojan, kun purkkia katsoo? Onko sulla antaa jopa jotain hyvien tuotteiden nimiä?

  • Zinc Oxide ja Titanium Dioxide ovat ainoat nimet joista tietää ”fysikaalisen” suojan 🙂
   Mun lemppari on MISSHA All-around Safe Block Sun Milk – Soft Finish 70 ml (pinkki pullo). Ei ole tahmaava vaan matta, puuterimainen jälki ja sisältää hoitavia ainesosia. Silmien alle ja reunoille laittaessa ei kirvele eli silmien reuna-alueet saavat hyvän suojan.

   ”Kemialliset” ovat kai ongelma lähinnä rantakäytössä missä ne kerääntyvät mereen ja haittaavat koralleja ja planktonia… Muutenkin rannalle fysikaalinen suoja olisi parempi kun on vedenkestävämpää ja toimii nopeammin. Jätevedestä ei pystytä vielä puhdistamaan todella monia kosmetiikan aineita, ei myöskään kemiallisen aurinkorasvan ainesosia. Todennäköisesti näihin haasteisiin kehitetään uudella teknologialla ratkaisuja ja aletaan tutkia enemmän kosmetiikan (ja muiden aineiden) kierron vaikutuksia ihmiseen ja ympäristöön…

 3. Hei, suositteletko kaikkien kyseisten tuotteiden samanaikaista käyttöä ? miten ylipäätänsä suosittelisit niiden käyttöä? Lisäksi kiinnoistaisi mitä suosittelisit UV-suojaa sisältävää päivävoidetta sekaiholle (joka myös kosteuttaisi pintakuivuutta ym)?

 4. Kiitos taas hyvästä postauksesta! Itse käytän tuota The Ordinaryn retinoidia ja vaikka itselläni on hieman couperosaa niin se näyttää toimivan hyvin! Olen viimeisen 5kk käyttänyt sitä pikkuhiljaa käyttökertoja lisäten ja nyt käytän 3-4 krt/vkossa (enkä tämän useammin aio käyttää). Aurinkosuojaa käytän joka päivä, suojakerroin 50 UVA- ja UVB-suojilla, mutta silti mietin uskallanko jatkaa retinoidin käyttöä kesän yli kun aurinko on paljon tämänhetkistä voimakkaampi ja minulla ei ole mahdollista lisätä aurinkosuojaa päivän aikana (kuten yleensä kuuluisi)? Itselläni osittain ulkotyö niin tulen altistumaan auringolle paljon.

Kommentointi on suljettu.