Puoli vuotta alle sadalla tavaralla?

Ostolakossa Minimalismi

Minimalismi kiinnostaa minua paljon ja luen sekä kuuntelen että katselen mielelläni siihen liittyviä juttuja. Yksi silmiini usein sattunut aihe on minimalismihaaste, jossa eletään vain sadalla tavaralla.

Sadan tavaran haaste on tuntunut jollakin tapaa kiehtovalta, mutta en silti ole ryhtynyt kokeilemaan sitä. Luin joskus, että suomalainen omistaa keskimäärin jopa reilusti yli 10 000 tavaraa, joista 70% jää käyttämättä. Jenkkien omistamien tavaroiden määrä on kuulemma moninkertainen. Omaisuuden vähentäminen sataan tarkoittaa siis reilulla kädellä karsimista.

Haasteesta on olemassa monia versioita, joissa radikaaleimmissa lasketaan jokainen henkilön tavara sohvasta sukkiin ja lusikoihin. Yleisin haasteen muoto on kuitenkin hieman armollisempi versio, jossa sadan tavaran raja vedetään henkilökohtaiseen omaisuuteen.  Esimerkiksi keittiön astioita ja kodin koko muuta irtaimistoa ei tarvitse supistaa sataan kanssa-asujien ärsytykseksi, vaan haaste kohdistetaan vain henkilökohtaisiin tavaroihin.

Haasteen lepsummassa versiossa omat intohimon kohteensa voi myös laskea yhdeksi asiaksi, eli lukutoukan ei tarvitse laskea jokaista kirjaansa yhdeksi asiaksi, vaan kirjat voi yhdessä niputtaa yhdeksi kokonaisuudeksi eikä puusepän tarvitse laskea jokaista työkaluaan erikseen, vaan ne voi ajatella yhtenä kokonaisuutena. Myös esimerkiksi sukat voi ajatella yhtenä kokonaisuutena kuten alusvaatteetkin, mutta tavallisesti kaikki vaatteet lasketaan muuten jokainen erikseen.

Homman tarkoituksena ei tietenkään ole tehdä elämästä pakonomaista tavaroiden laskemiseen keskittymistä vaan raivata elämästä turhia asioita, joita ilmankin pärjäisi ja joista luopumisen myötä elämään tulee tavallisesti tilaa muille jutuille.

Sadan tavaran haasteen tarkoitus ei siis ole vähentää omaa tavaramäärää tiettyyn lukuun vain siksi, että voisi kehua muille omistavansa vain tietyn määrän tavaroita samalla kun mielessään harmittelee, ettei voi rajoitusten vuoksi pitää itsellään jotain sellaista, mistä olisi itselleen iloa. Oma ”vapaakortti” voi siis olla mikä tahansa itselleen tärkeä kokonaisuus. Uskonkin, että hyvin moni pystyisi toteuttamaan haasteen ongelmitta, mutta ei vain ole tarttunut siihen.

Sadan tavaran haaste on jo vuosia tuntunut minusta kiehtovalta, mutta en ole saanut laitettua sitä käyntiin. Nyt neljä kuukautta Bangkokiin muuton jälkeen tajusin juuri kuitenkin, että voisin mahdollisesti olla parhaillaan viettämässä jopa alle sataan tavaraan rajattua elämää ja päätin utelisuudesta laskea, millaisella tavaramäärällä elän tätä puolta vuotta.

Tältä näyttää oma tämän hetkinen tavaramääräni:

1. Iso matkalaukku. Tämä on minulle välttämättömyys matkustaessa ja tykkään ajatuksesta, että koko mukaani pakkaamani omaisuus mahtuu matkalaukkuun. Laukkuni on huippumahtava 60L Muji-matkalaukku, joka rullaa neljällä pyörällä eteenpäin kuin itsestään, minkä vuoksi rakastan matkustaa sen kanssa.

2. Pieni matkalaukku. Matkustan lyhyet reissut tavallisesti käsimatkatavaroilla, joten pieni matkalaukku on sekin hyvin usein tarpeellinen.

3. Louis Vuitton Neverfull MM Damier Azur CanvasTämä laukku on mitä täydellisin ihan kaikkeen. Käytän sitä niin arjessa kuin matkustaessakin, sillä sen sisään mahtuu niin paljon ja se on niin kestävä. Laukkua on helppoa pitää puhtaana, mutta sen kanssa voi olla kuitenkin ihanan huoleton eikä minua haittaa, vaikka laukkuni kastuisi läpimäräksi sateessa.

4. Louis Vuitton Florentine Pochette. Tämä vintage-löytö ajaa minulla vyölaukun virkaa ja on mitä loistavin laukku reissatessa, sillä se jättää kädet vapaiksi.

5. Louis Vuitton Damier Ebene Eva Clutch. Tämä on kaikkien aikojen pidetyin laukkuni, sillä sitä voi käyttää niin monella tapaa. Laukku ajaa lompakon virkaa ja vetää hyvin niin parit kännykät kuin passinkin, joten se kulkee mukanani lähes aina.

6. Chanel Wallet on Chain in Black Caviar Leather. Tämä lompakon ja samalla myös käsilaukun virkaa ajava monipuolinen laukku on sekä kätevä että kaunis. Materiaalinsa ansiosta sen kanssa ei tarvitse olla turhan varovainen ja laukun avulla huolettoman tyylin voi tehdä fiinimmäksi hetkessä. Myönnän, että pakkasin tämän laukun mukaani lähinnä tosin siksi, että se olisi ollut liian arvokas jätettäväksi verkkokomeroon säilytykseen. Nyt sentään matkavakuutus korvaa, jos se varastetaan.

7. Rento halpislaukku. Tykkään klassisista merkkilaukuista, joita voin käyttää aina, mutta jotka tiedän voivani myydä monissa tapauksissa jopa kalliimmalla kuin mitä ne aikoinani ostin laukkujen hintojen nousun myötä. Kaikkialle ei kuitenkaan kannata ottaa mukaan merkkilaukkua, joten musta cross body -mallinen parin euron alelaukku on kulkenut mukanani kohta jo kymmenen vuotta.

8. Reppu. Vaaleanpunainen reppuni vetää läppärini ja mukavasti muutakin tavaraa, mutta ei näytä perinteiseltä repulta. Reppu on kuitenkin ostettu vuonna 2014 parilla eurolla Etelä-Koreasta ja on nyt useasta kohtaa hajoamispisteessä, joten se tulee varmasti jäämään Bangkokiin.

8. Hana-fu Pisces -laukku. Ostin tämän ”origamilaukuistaan” tunnetun merkin käsilaukun Bangkokista sen monipuolisuuden vuoksi ja se onkin oikea minimalistin unelma, joka korvaa sekä repun että monta erilaista käsilaukkua. Laukun juju on, että sitä voi muotoilla useaan eri malliin ja käyttää siksi usealla eri tavalla. Ajatuksenani on, että se korvaa lopulta täysin sekä vanhan reppuni että rennon halpislaukkuni, joka sekin on jo hieman huonossa kunnossa ja todennäköisesti tulee jäämään Bangkokiin.

Hana-fu Pisces bag

9. Huivi. Huivi on mitä monipuolisin vaate erityisesti ottaa mukaan matkalle, sillä se toimii niin asusteena kuin lämmikkeenäkin. Oma Vuittonin shaalini päivittää helposti myös asunkin vähän fiinimmäksi. Thaimaa on niin täynnä feikkituotteita, ettei kukaan varmasti edes tajua ajatella merkkilaukkuja tai huiviani aitona ja varastamisen arvoisena asiana.

10. Housut. Käytän housuja hyvin vähän, joten yksi pari pitkiä housuja riittää hyvin.

11. Neuletakki. Lämpimässä maassa neuletakkia tarvitsee melko harvoin, joten pärjään yhdellä. Neuletakki oli minulla päällä Ruotsista tammikuussa Thaimaahan lähtiessä  ja perillä sille on ollut käyttöä sekä tehokkaasti ilmastoiduissa ostoskeskuksissa että elokuvateattereissa.

12. Mustat shortsit. Useita vuosia vanhat lyhyet perusshortsit ovat päälläni useita kertoja viikossa ja kuluvat varmasti reissun aikana siksi puhki.

13. Valkoiset shortsit. Nämä ovat kätevät ihan vain siksi, että ne on helppoa yhdistää lähes mihin tahansa.

14. Musta hame. Kätevä perusvaate, joka toimii lähes aina. Tämä on ollut minulla jo kymmenisen vuotta ja sen vetoketju on hajonnut, mutta ompelin vetoketjun vuosia sitten umpeen ja kiskon joustavan hameen päälle ilman sitäkin.

15. Musta toppi. Myös tämä on helppo perusvaate, joka sopii moniin tilanteisiin. Omassani on hieman koristeröyhelöitä, joiden ansiosta se sopii sekä arkeen että juhlaan.

16. Pitkä hame. Tämä on ollut reissussa hieman turha vaate, jota en ole käyttänyt vielä kertaakaan kuumuuden vuoksi. Hame ei myöskään oikein sovi muihin mukanani oleviin vaatteisiin, eli se oli todellinen huti ottaa mukaan matkalle. Haluaisin, että hame olisi tyyliäni, mutta loppujen lopuksi minusta ei koskaan tunnu siinä erityisen hyvältä.

17. Raidallinen hihaton paita. Tämä parin euron Lontoon Primarkista ostettu halpispaita menee moniin tilanteisiin ja on ollut suosikkejani jo vuodesta 2013 lähtien.

18. Pitkähihainen paita. Tämän kevyen, blogin bannerissakin näkyvän paidan ostin maaliskuussa spontaanisti Malesian matkalta sen satuttua silmiini kaupungilla kierrellessä. Paita sopii niin arkeen, työhön kuin jopa juhlaankin. Paita on siis tummansininen pitkähihainen, jonka erityisyys ovat sen avonaiset käsivarret.

pikkumusta gif

19. Pikkumusta mekko. Jokatilanteen pelastaja, joka on ollut suosikkivaatteitani jo useamman vuoden. Tätä voi käyttää niin monella tavalla, että tämä sopii päälle aina. Mekon ohut alusmekko tuplaa reissussa tehtävänsä yöpukuna.

20. Kellohelmainen pikkumusta mekko. Tämä vieläkin tyttömäisempi mekko menee myös sekä arjessa että juhlassa. Tämäkin 19 euron H&M-mekko on ollut lemppareitani jo useamman vuoden.

21. Musta trikoomekko. Tämä on yksi niistä neljästä vaatteesta, jotka olen reissusta ostanut. Mekko sattui eteeni parilla eurolla ja näytti niin monipuoliselta, että ostin sen heti. Olen käyttänyt tätä paljon ja tämä tulee varmasti olemaan työkäytössä kotiin Ruotsiin palatessani.

22. Tummansininen trikoomekko. Myös tämä oli parin euron heräteostos, johon ihastuin sen edestä lyhyen ja takaa pitkän leikkauksen vuoksi. Kävelin mekon ohi kadulla sattumalta, ostopäätös syntyi 10 sekunnissa ja mekko oli täydellinen.

23. Beige kesämekko. Tämä pari vuotta vanha mekko on ihanan kevyt Bangkokin kuumuudessa, mutta tahriintunut ja rikkoutunut jo sen verran, että tulee varmasti lentämään roskiin ennen kuin palaan Ruotsiin.

24. Viininpunainen mekko. Hankin tämänkin heräteostoksen Malesiasta sen hypättyä eteeni. Mekko näytti ihanan monipuoliselta ja näin sen heti työuniformunani, joka toisi vaihtelua tavalliseen pikkumustaani.

25. Punainen trikoomekko. Myös tämä pitkän etsinnän jälkeen muutamilla euroilla viime kesänä Singaporesta löytynyt mekko sopii niin arkeen kuin juhlaan ja rakastan sen punaista väriä.

26. Treenitoppi. Tätä käytän välillä muulloinkin kuin treenatessa, mutta en julkisella paikalla, sillä minulla ei ole muita tähän sopivia rintaliivejä kuin rinnat totaalisen lyttyyn työntävät superahtaat treeniliivit.

27. Treenitrikoot. Totuus on, että treenaan hyvin vähän, joten nämä eivät päädy jalkaani usein.

28. Ohut takki. Tätä en ole vielä tarvinnut, mutta sen kosteutta hylkivä ja kevyt materiaali sopisi hyvin myös trooppisiin sadekuuroihin.

29. Miniuntuvatakki. Tämän olemassaolon olin jo unohtanut. Uniqlosta ostettu kevyt ja ohut untuvatakki rullautuu pussiinsa niin pieneksi ja kevyeksi, ettei se vie liiemmin tilaa. Tämä minulla oli päällä tammikuun pakkasilla Ruotsista Thaimaahan lähtiessä.

30. Bikinit. Yhdet bikinit riittävät minulle hyvin, sillä uin melko vähän ja auringossa en makaile koskaan.

31. Viidet rintaliivit. Minulla on yhdet treeniin sekä kolmet erilaiset tummat ja yhdet vaaleat. Käytän pääostin tummia liivejä ja kuumassa Aasian ilmastossa rintaliivejä saa olla pesemässä tavallista useammin, joten en haluaisi elää vähemmällä määrällä.

32. Alushousut. Näitä minulla on mukana noin kahden viikon tarpeisiin. Vähemmälläkin pärjäisi, mutta alusvaatteet eivät ole sellainen asia, joita haluaisin vähentää vain vähentämisen ilosta. Näistä monet alkavat tosin näyttää kuntonsa puolesta siltä, etteivät ne palaa mukanani Ruotsiin.

33. Sukat. Minulla on mukana neljä paria sukkia enkä käytä niitä muuten kuin treenatessa tai lentokoneessa pitkillä lennoilla istuessani, eli varsin harvoin.

34. Lenkkarit. Minulle lenkkarit ovat yhtä kuin treenikengät ja koska treenaan harvemmin, eksyvät lenkkaritkin jalkaani vain harvoin. Ne eivät istu tyyliini millään tavalla enkä tunne oloani kotoisaksi niissä.

35. Varvassandaalit. Minulla on tullut viimeisten viikkojen aikana varvassandaalityyppi, joka läpsyttelee kaikkialle sandaaleissaan. Tavalliset matalapohjaiset kenkäni menivät pilalle ja päätin kokeilla, selviäisinkö pelkillä varvassandaaleilla. Nyt olen läpsytellyt niillä paitsi läpi Bangkokia myös Vietnamin katuja, viidakkoja ja jokiristeilyjä, joten taitaa olla, etten enää hanki Thaimaassa käytettäviksi muita kenkiä.

36. Korkkarit. Olen ollut ehdoton korkkari-ihminen ja toimistolla uhkaavasti lähestyvä korkojen kopina on lähes poiukkeuksetta peräisin minusta. Minulla on korkeat korot lähes aina, mutta sen jälkeen kun tammikuun alussa lähdin Ruotsista, en ole jostain syystä vetänyt korkkareitani kertaakaan jalkaani. Katsotaan, tulenko käyttämään niitä täällä ollenkaan.

37. Oma läppäri. Oma tietokoneeni on kevyt ja kätevä sekä pitää sisällään koko elämäni, joten ilman tätä en voisi olla tai pitää blogia.

38. Työläppäri. Työläppärilläni on ohjelmia, joita omalla läppärilläni ei ole sekä aivan mieletön akun kesto. Halusin myös lähteä matkaan kahdella läppärillä siltä varalta, että toinen sattuisi hajoamaan tai sille kävisi jotain muuta.

39. Suomi-puhelin. Minulla on käytössä kännykkä, jossa pidän edelleen suomalaista puhelinnumeroa. Puhelin on puolisen vuotta sitten hankittu iPhone 8 Plus, joka on kaikella tapaa niin erinomainen, etten voisi elää ilman sitä.

40. Kakkospuhelin. Thaimaassa on kätevää olla myös paikallinen numero ja erityisesti netti kännykässä. Ostin Thaimaasta supersuositun kiinalaisen Oppo F5 -puhelimen uteliaisuudesta sitä kohtaan ja se on ollut hauskaa vaihtelua iPhonelle.

41. Entinen kakkospuhelin. Alkuperäinen kakkospuhelimeni oli kolme vuotta vanha iPhone 6 Plus -puhelimeni, joka alkoi kuitenkin käydä niin hitaalla, että halusin vaihtaa sen toiseen. Puhelin on silti minulla vielä siltä varalta, että jommalle kummalle puhelimistani käy jotain, mutta en käytä sitä.

42. Laturit. Kaksi erilaista puhelimen laturia, yksi laturi läppäreille sekä pari kosmetiikkalaitteiden latausjohtoa.

43. Lisäakku mobiililaitteille. Sain tämän kaupan päälle uutta puhelinta ostaessani ja se on ollut kätevä.

44. Olympus E-PL7 -kamera, kameran akku ja akun laturi. Bloggaajalle kamera on välttämättömyys, jota ilman ei voi tehdä työtään. Henkilökohtaisesti voisin kuitenkin hyvin elää ilman kameraani ja kuvaustarvikkeitani.

45. Kameran objektiivit. Minulla on mukana yhteensä neljä erilaista objektiivia.

46. Kameran jalusta. Jalusta vie tilaa ja tuo matkalaukkuun painoa, mutta on niin kätevä apuväline, etten halua luopua siitä.

47. Selfie-keppi. Tätä ei tule liiemmin käytettyä. Sain tämän lahjaksi uuden kännykän ostaessani.

48 Kuulokkeet. Näitä on mukana paritkin, sillä eri laitteissa on erilaiset liitännät.

49. iPad. Käytän iPadia tällä hetkellä melko vähän, mutta se on silti kätevä kaveri esimerkiksi kirjojen lukemiseen. 

50. LED-valaistu kännykän kuori. Tämä iPhoneen sopiva kännykänkuori helpottaa Instagram-sisällön tuottamista. Kuoressa on lisäksi sormipidike, joka helpottaa puhelimen käyttöä monella tapaa.

51. Tweezerman-pinsetit. Tweezerman 4-ever! Näiden kohta jo 10 vuotta täyttävien pinsettien terävät kärjet nappaavat karvat niin tehokkaasti, etten voisi olla ilman näitä.

52. Epilaattori. Tykkään poistaa karvani epilaattorilla, sillä iho pysyy sileämpänä höyläystä pidempään.

53. Karvanpoistojousi. Tartun tähän kätevään apuvälineeseen lähes päivittäin kun rullailen sillä pois ihokarvoja kasvojen eri osista.

54. Tangle Teezer -hiusharja. Tangle Teezer on ainoa harja, jonka tarvitsen, sillä sen avulla voi sekä selvittää että tupeerata.

55. Ponnarit ja pinnit. Kotona Ruotsissa minulla on valtava määrä kotiin kertyneitä ponnareita ja pinnejä, mutta täällä minulla on ollut mukana vain pari pinniä ja Invisibobblea, jotka ovat kaikki suureksi hämmästyksekseni pysyneet tallessa.

56. Hiusturbaani. Tämä on niin kätevä juttu hiuksia kuivatessa, etten halua luopua tästä.

57. Vartalopyyhe. Minulla on vain yksi pyyhe, jonka pesen tarvittaessa aamulla ja iltaan mennessä se on jo kuiva.

58. Glamcor RIKI Skinny -meikkipeili. LED-valoilla varustettu meikkipeili helpottaa sekä arkea että bloggausta niin paljon, että sekin on jo suoranainen välttämättömyys minulle.

59. Nurse Jamie Beauty Bear -tyyny. Vuosi sitten paljon naurua ja jopa pientä pilkkausta herättänyt ryppyjä ehkäisevä tyynyni on välttämättömyys, jota ilman en halua enää olla. Jätin tyynyn Bangkokiin reilun viikon Vietnamin matkan ajaksi, mitä en enää koskaan tee. Lopputuloksena oli päänsärkyä aiheuttanut niskajumi, jota en halua enää takaisin.

60. FOREO LUNA -kasvoharja. En voisi elää ilman silikonista kasvoharjaani, joka auttaa pitämään ihoni puhtaampana ja heleämpänä.

61. FOREO ESPADA. Unohdin pakanneeni tämän finnien nitistyslaitteen mukaani, mutta nyt kun muistin sen olemassaolon, on se ollu korvaamaton apu viimeaikoijen finnitaistelussani ja todellakin toiminut. Tästäkään en enää luopuisi.

62. Paperisia kuvaustaustoja. Olen hankkinut Bangkokista halvalla erilaisia taustapapereita, joita voin täällä käyttää tuotekuvia ottaessani.

63. Dyson Supersonic -hiustenkuivaaja. Dysonin hiustenkuivaajani on laite, josta en luopuisi enää koskaan, sillä se nopeuttaa hiusteni kuivaamista niin paljon. Fööni on ahkerassa käytössä myös miehelläni, mutta hän epäilemättä pärjäisi ilman sitä.

64. Muotoilurauta. Olen käyttänyt muotoilurautaani viimeaikoina melko vähän, mutta se on silti aina välillä tarpeellinen. Ruotsalaisessa arjessani käytän sitä kuitenkin lähes päivittäin.

65. Vihkisormus. Valkokultaisella sormuksella on arvoa sekä esteettisenä esineenä että tietysti erityisesti sen vuoksi, mitä se symbolisoi.

66. Kihlasormus. Kultainen kihlasormukseni on vihkisormustani sirompi ja käytän sitä aina välillä vihkisormuksen sijaan.

67. Hopeanväriset korvakorut. Nämä pienet parin euron halpiskorvikset mätsäävät vihkisormukseni kanssa, mutta niillä ei ole mitään rahallista arvoa tai tunnearvoa, joten ei haittaa, vaikka ne häviäisivät.

68. Kullanväriset korvakorut. Sain nämä kauniit korvakorut muistaakseni viitisen vuotta sitten reissutuliaisena pieneltä veljentyttäreltäni, joten niillä on tunnearvoa. Nämä sointuvat kihlasorukseeni ja ovat niiden saamisesta lähtien olleet eniten käyttämäni korvikset.

69. Rannekoru. Olin itseasiassa jopa unohtanut kokonaan, että olin pakannut korun mukaan ja muistin sen vasta tätä listausta tehdessä. Korua on siis käytetty melko vähän.

70. Passi. Tämä on välttämätön dokumentti, joka nyt vain on oltava maailmalla mukana.

71. Kotiavaimet. Myös nämä ovat tietysti välttämättömyys.

72. Maksuvälineet. Käteinen ja maksukortit ovat nekin kiistatta välttämättömyyksiä.

73. Lääkkeet ja ravintolisät. Syön päivittäin yhtä lääkettä ja ravintolisää, joiden lisäksi meillä on matkassa mukana tietysti yhteiseen käyttöön tarkoitettuja lääkkeitä kuten Buranaa sekä kuumemittari.

74. Aurinkolasit. Näitä unohdan aina käyttää, mutta Aasian auringossa ne ovat tarpeen. Guccin aurinkolasini ovat entisessä työssäni saatu kilpailupalkinto, jotka omistan lähinnä vain siksi, että ne ovat toimivat merkkilasit, jotka olen sattunut saamaan ilmaiseksi. Vietän auringossa niin vähän aikaa, että täytyy jopa myöntää, että aurinkolasien esteettisyys tai sen puute ovat minulle sivuseikkoja.

75. Pesupussi. Tykkään pestä rintaliivini helposti pesukoneessa, joten niiden pesuun kehitetty vahvistettu pesupussi kuuluu välttämättömiin mukavuuksiini,

76. Ilmankostutin. Ilmankostuttimeni on pienen pieni vekotin, joka tuo iholleni todella paljon helpotusta ilmastoinnin kuivattamassa sisäilmassa työskennellessäni.

77. Sähköhammasharja. En palaisi enää tavalliseen hammasharjaan, eli tästä en luopuisi.  

78. Matchavispilä. Käytämme tätä mieheni kanssa molemmat, mutta minä tämän tänne hankin. Tämä on ainoa keittiötarvike, jonka olen kokenut välttämättömyydeksi hankkia tänne ja joka lähtee mukanani myös Ruotsiin. Rakastan matchaa!

79. Meikkisiveltimien kuivausteline. Ostin tämän kompaktin telineen Bangkokista ja se on ollut kätevä.

80. Meikit. Kosmetiikka on tässä pelissä se oma ”vapaakorttini”, jonka niputan yhdeksi kokonaisuudeksi. En tietenkään tarvitse kaikkea minulta löytyvää kosmetiikkaa ja pärjäisin varmasti hyvin parillakymmenellä tuotteella, jotta tavaroideni määrä rajautuisi oikeasti sataan, mutta minulle kosmetiikka on työväline ja muutenkin nautintoa tuova asia, jota en halua vähentää vain vähentämisen vuoksi. Meikit mahtuvat kuitenkin yhteen reiluhkon kokoiseen, matkassa mukana olevaan meikkipussiin edelleen.

81. Ihonhoitotuotteet ja hiustuotteet. Näiden kanssa on sama juttu kuin meikkien, mutta nekin mahtuvat edelleen yhteen toilettilaukkuun. Jaan niistä osan myös miehen kanssa, joten ne eivät ole kaikki täysin omiani. Totuushan on tietenkin, että minulla on Bangokissakin kappalemääräisesti enemmän kosmetiikkaa kuin koko muuta omaisuutta, mutta niin kauan, kun saan kaiken pakattua ongelmitta 1.7. mukanani takaisin Tukholmaan en koe asiaa ongelmaksi. Toisaalta laskin listaukseen mukaan paljon kauneudenhoitotarvikkeita, jotka voisivat mennä myös vapaakorttini alle, mutta jotka päätin kuitenkin eritellä.

(Uskoisin, että tässä tuli lueteltua kaikki mukanani oleva henkilökohtainen omaisuuteni, mutta voi tietysti olla, että jostain laatikosta hyppääkin esiin vielä jotain muuta, jota en ole tajunnut tätä listausta tehdessäni ajatella.)

Oma lukuni oli lopulta 81, mikä tuntui mukavalta. Kaikkein parhaalta tuntui kuitenkin, että laskin tavaramäärän päässäni Vietnamin matkan aikana ja kun tänään tulimme kotiin ja tarkistin, unohdinko listata jotain, en keksinyt mitään listauksen ulkopuolelle jäänyttä. Oli mukavaa elää vain omaisuudella, jonka jokaisen esineen saattoi helposti muistaa laskea.

En ollut hionut tai miettinyt tavaramäärääni erityisesti ennen reissuun lähtöä ja napsin mukaan niitä juttuja, jotka koin tarpeellisiksi pitäen vain tärkeimpänä kriteerinä, että ne kaikki mahtuvat mukaan. Näin jälkikäteen listausta katsottuna ja tavaroita laskiessani näen tietysti, että minulla on mukana esimerkiksi turhan paljon laukkuja ja pärjäisin tarvittaessa vähemmälläkin ongelmitta. En siis tietoisesti miettinyt missään vaiheessa tavaroideni kappalemäärää ennen kuin alettuani uteliaisuuttani nyt laskea sitä. 

Reissuni aikana roskiin on päätynyt kaksi Ruotsista mukaan pakkaamaani shortsihaalaria, jotka päällä olen elänyt suurimman osan aikaani ja jotka siksi kuluivat rikki sekä yhdet reissuun mukaan ottamani ja toiset reissusta ostamani kengät, jotka ovat molemmat menneet käyttökelvottomiksi. Sotkin myös yhden mukaan pakkaamani valkoisen topin etumuksen huulikiillolla, joka ei lähde vaatteesta millään irti, joten sekin muuttui käyttökelvottomaksi, mutta jota en ole oikeasti kyllä vielä heittänyt roskiin…

Otin mukaan myös yhden englanninkielisen kirjan, jonka luin juuri loppuun ja jonka jätin talomme kirjastoon muiden luettavaksi sekä ruotsinkielisen lehden, jonka luovuin sen luettuani.

Ostolakossa Thamaa ruoka

Meillä on asunnossamme käytössä yksi setti vuodevaatteita, joka ehtii pesun jälkeen kuivua päivän aikana. Lisäksi meillä on käytössä yksi yhteinen pyyhe tiskien kuivaukseen ja molemmissa vessoissa yksi pyyhe käsien kuivaukseen. Nämä tekstiilit eivät tosin ole omaa omaisuuttamme, eli ne (kuten vartalopyyhkeenikin) jäävät asuntoon meidän muuttaessamme sieltä pois.

Keittiössämme on mikro, mutta ei ruuanlaittovälineitä. Thaimaassa on helpointa ja usein jopa edullisinta syödä ulkona, sillä 1-1,50 eurolla saa hyvän ja monipuolisen aterian. Saimme käyttöömme kuuden hengen ruokailuvälineet, joihin sisältyvät haarukat, vaitset, lusikat, isot ja pienet lautaset sekä syvät lautaset, mutta olemme jättäneet niistä suurimman osan koskemattomiksi ja pelaamme vain muutamilla ruokailuvälineillä, joita tiskaamme käsin.

Tavaramäärän pitäminen alhaisena on tietysti helpompaa täällä reissun päällä kuin Ruotsissa, jossa tarvitsen esimerkiksi erilaisia ulkoiluvaatteita eri vuodenaikoina, satunnaisesti juhlamekkoa tai haluan säilyttää lapsuuden päiväkirjani. Henkilökohtaiseen omaisuuteni lukeutuu mukaan kuitenkin myös paljon työhön liittyviä tavaroita, joita en ilman työtäni itselläni pitäisi. Tällaisia ovat esimerkiksi erillinen työläppäri, kaikki valokuvaamiseen liittyvät asiat sekä osa kosmetiikastani.

Koska kotimme Ruotsissa on kuitenkin nyt muuton vuoksi tyhjennetty ylimääräisistä tavaroista, ajattelin yrittää pitää sinne varastokomerosta takaisin kannettavien tavaroiden määrän jatkossa alle sadassa. Mitä niitä turhaan keskelle omaa arkea ottamaan, jos ne voi pitää poissa silmistä ja samalla myös poissa mielestä. On tietysti eri asia tietää, että tavaran saa halutessaan haettua varastokomerosta kuin olla kokonaan ilman sitä, mutta jostakin on silti hyvä silti aloittaa. Meillä onkin mielessä myös jo pitkä lista tavaroita, joista hankkiudumme heti Tukhomaan paluun jälkeen eroon.

Ostolakossa koti Virve Vee Tukholma

Ketä muuta kiehtoo ajatus vähäisellä tavaramäärällä elämisestä?


Lue myös:

Vinkit minimalistiseen vaatekaappiin

Tavarankylväjän tunnustuksia

Saako minimalisti omistaa valtavasti kosmetiikkaa?

8 kommenttia artikkeliin ”Puoli vuotta alle sadalla tavaralla?”

 1. Tulipas jotenkin myötätyytyväinen ja hyvä mieli tätä juttua lukiessa. Itsekin pyrin pikkuhiljaa karsimaan turhuuksia kodistani ja ajatus siitä, että muistaisin jotakuinkin jokaisen omistamani tavaran, kiehtoo paljon. Ehkäpä tästä inspiroituneena teen taas pienen karsintaiskun johonkin jemmaan tai otan askeleen eteenpäin vain tarpeellisia, kestäviä käyttövaatteita sisältävän vaatevalikoiman kokoamisessa. Hyvä Virve!

  Vastaa
  • Minuakin tosiaan kiehtoo tuo ajatus kovasti. Ehkä jonain päivänä se ihan varsinainen kotikin olisi sellainen, mutta sitä kohti voi mennä pikkuhiljaa. Monille tekee hyvää tosiaan jo ihan yhdenkin osa-alueen karsiminen! 🙂

   Vastaa
 2. Täällä ilmoittautuu yksi tulevaisuuden minimalisti. Alunperin suunnnittelin muuttavani toiseen maahan syksyllä 2018, mutta opiskeluiden takia jumitun Englannissa vielä pari vuotta. Pinterestissä on kuitenkin ollut jo pari vuotta kokoelma kuvia joiden perusteella alan karsimaan kamaa – tavoitteena on kombo matkalaukku-reppu-käsilaukku, jolla sitten jatketaan tulevaisuuteen!

  Vastaa
  • Kiva kuulla, että muillakin on samoja haaveita! Minullakin on Pinterestissä paljon erilaisia inspiraatiojuttuja, joita on kivaa selailla. 🙂

   Vastaa
 3. Kyllähän tuo ajatuksena kiehtoo, ei siitä pääse mihinkään. Luulen, että mulla tulee toteutuksessa ongelmia sitte senkin eestä. Väsyttää ajatuskin, että kävis esim. kaikki mun paperit läpi, jotka on yhessä isossa muovilaatikossa. 😀 Välillä saan kyllä raivauskohtauksia. Kävin viime viikolla läpi mun kirjat ja vien ison kassillisen divariin. Ehkä tavaran vähennys onnistuu, ku pikkuhiljaa vaan käy läpi tavaroita, eikä kiirehi.

  Vastaa
  • Minuakin ajatus on kiehtonut kohta jo kymmenen vuotta, mutta toteutus on ollut vähän kehnohkoa. Hitaasti, mutta varmasti etenevä taktiikka on usein se paras. 🙂

   Vastaa
 4. Minimalismi kiehtoo täälläkin, ja sun juttuja aiheesta olisi kiva lukea enemmänkin.

  Itsekin olen jo aloittanut tavaran vähentämisen ja esim. vaatteiden kenkien ja laukkujen suhteen ollaan hyvällä mallilla, mutta kosmetiikka on minunkin ”ongelmani”. Toisaalta työskenetelen kosmetiikan parissa, joten minullekin on välttämättömyys omistaa sitä ja todella harvoin ostan itse mitään.

  Vastaa
  • Kiva kuulla, että aihe kiinnostaa! Siihen liittyviä tekstejä on kivaa kirjoittaa, kun asia on paljon mielessä monella tapaa. 🙂

   Niinhän se tosiaan on, että toisia osa-alueita on helppoa karsia, mutta toisten kanssa on haastavampaa. Toisaalta itse koen, ettei mitään tarvitse karsia vain karsimisen vuoksi, eli karsimisen tarkoitus on vain luopua siitä, mistä ei saa iloa ja minulle ainakin kosmetiikka tuo paljon iloa, joten sitä ei siksikään tarvitse kauheasti rajoittaa. 🙂

   Vastaa

Jätä kommentti