Uusia tuulia: hain opiskelemaan!

Olen sitä ihmistyyppiä, joka tykkää, kun suunnitteilla on jatkuvasti joku isompi juttu, sillä koen, että sen myötä teen jotain, mikä tuo elämääni muutosta. Henkilökohtainen painajaiseni on nimittäin päivästä toiseen samanlaisena jatkuva murmelielämä, johon ei ole tiedossa muutoksia.

Jos jokin suunnittelemani asia ei kuitenkaan onnistu, en jaksa jäädä märehtimään sitä kovin pitkäksi ajaksi, vaan mielummin alan ideoida, mitä voisin sen sijaan tehdä. Minulle ei ole ongelma tehdä totaalista suunnan muutosta, jos päähäni juolahtaa jokin sillä hetkellä hyvältä vaikuttava idea. Itseasiassa jopa nautin yllättävistä muutoksista, sillä ne tuovat arkeen mukavaa jännitystä.

Virve Fredman matkustaminen Vietnamiin

Kuten tiedätte, meidän oli mieheni kanssa tarkoitus huhtikuun alussa lähteä reput selässä kiertämään Aasiaa alun perin vuodeksi. Sitten mieheni saama loistava keikkatarjous lyhensi reissuamme puoleen vuoteen, minkä jälkeen puolestaan tuli korona, joka sitten laittoi stopin koko hommalle vain muutamia viikkoja ennen lähtöämme.

Tuntui tylsältä ajatukselta, että jäisin Ruotsiin vain odottamaan, mitä tapahtuu. Vaikka toki teenkin päivittäin itsenäisten opiskelujen kautta paljon sellaisia asioita, jotka vievät minua elämässä eteenpäin tuntui silti, että tarvitsen tähän väliin jonkun vähän isomman “projektin”, jonka voin tuntea vievän minua eteenpäin. Jotain sellaista, minkä tiesin vievän minua eteenpäin.

Samoihin aikoihin kun vahvistui, että suunnitelmiamme oli vaihdettava, oli sopivasti käynnissä ammattikorkeakoulujen yhteishaku, joten päätin, että hyödynnän tämän tilanteen ja haen opiskelemaan koulutusohjelmaa, joka on kiinnostanut minua kovasti. Nyt siihen olisi täydellinen tilaisuus!

Olen koulutukseltani estenomi ja muutamia vuosia sitten tarjolle on vihdoin tullut paljon kaivattu estenomin ylempi AMK-tutkinto, joka kulkee nimellä Kosmetiikka-asiantuntijuuden kehittäminen ja johtaminen. Valmistuttuani olisin Master of Beauty and Cosmetics, mikä kuulostaa minusta oikein mukavalta.

Tässä yhteishaussa minulla oli vihdoin riittävän monen vuoden työkokemus estenomiksi valmistumiseni jälkeen, jotta saatoin hakea suorittamaan ylempää AMK-tutkintoa, joten päätin laittaa hakupaperit menemään.

Virve Fredman testieläke Ostolakossa Minimalismi

Noihin aikoihin Suomea suljettiin jo, joten ensin epäröin, teinkö nyt toukokuulle ajottuvien pääsykokeiden kannalta typerästi jäämällä Ruotsiin. Toisaalta kuitenkin arvasin, ettei pääsykokeita voitaisi välttämättä pitää normaalisti, joten laitoin hakupaperini sisään. Katsotaan, mitä käy.

Nopeasti kävikin ilmi, että pääsykokeet toteutettaisiin tänä vuonna minulle oikein mieluisalla ja kaikille hyvin käytännöllisellä, poikkeuksellisella tavalla: hakijat suorittaisivat pääsykokeen sijaan verkossa yhden viiden opintopisteen kurssikokonaisuuden, jonka opinnot olisivat joka tapauksessa alkavana syksynä olleet valituilla edessä ja valinta koulutukseen tehtäisiin kurssimenestyksen perusteella. Jos ei päässyt sisään, mutta suoritti kurssin hyväksytysti, saisi siitä silti suoritusmerkinnän avoimen ammattikorkeakoulun puolella.

Pääsykoekurssi oli minulle erittäin mieluinen, sillä sen nimi on Kosmetiikka-alan oikeudellinen sääntely. Kurssi siis käsittelee kosmetiikan lainsäädäntöä ja sen kommervenkkejä, jotka ovat minusta ainakin välillä todella haastavia.

Suureksi onnekseni olen kuitenkin suorittanut niistä yhden kurssin Laureassa estenomiopinnoissani ja niiden aikana Lontoossa vaihdossa ollessani toisen, aivan älyttömän perusteellisen opintokokonaisuuden, joka todellakin auttoi huolehtimaan, että kosmetiikan lainsäädäntö oli (ainakin vielä siinä vaiheessa) täysin kirkkaana mielessäni.

Koska olen päässyt työelämässä myös paitsi työskentelemään kosmetiikkaa jakelevassa yrityksessä, mutta siellä ollessani myös valmistuttamaan pari kosmetiikkatuotetta, joiden valmistusprosessi ja sen myötä lainopillisen puolen noudattaminen olivat vastuullani, on aihetta todellakin tullut pyöriteltyä monella tavalla.

Aihe on siis periaatteessa hyvinkin tuttu, mutta siihen on tehnyt todella hyvää sukeltaa jälleen perinpohjaisesti, sillä uusia päivityksiä tulee jatkuvasti, jotain saattaa aina unohtua ja ihan kaikkea ei välttämättä ole edes tullut ajatelleeksikaan.

Virve Fredman 6 kirjaa jotka muuttivat elämäni

Viime päivät olen siis syventynyt tuohon valintakoekurssiin, tutkinut sen aineistoja, tehnyt muutamia niihin pohjautuvaa osaamista mittaavia testejä sekä työstänyt pääsykoekurssin tehtäviä.

Täytyy myöntää, että vaikka kurssin aihe onkin tuttu, on testien tekeminen on ollut hyvin kuumottavaa ja saanut minut aina välillä epäilemään, olenko ihan varmasti järkeillyt asiat oikein, mutta ilokseni olen nyt noin kurssin puolivälissä ja tähän mennessä kaikki testit ovat menneet loistavasti. Se on antanut uskoa siihen, että hyvä tästä vielä tulee, vaikka välillä pieni epävarmuus onkin kalvannut mieltä.

Loppujen tehtävien pisteitä en usko tulevani näkemään ainakaan kovin pian niiden palauttamisen jälkeen, joten saan sitten jäädä odottelemaan heinäkuuta, jonka puolivälin paikkeilla pääsykokeiden opiskelijavalinnat paljastetaan. 

Pääsykoekurssia on aikaa suorittaa toukokuun loppuun asti, joten palloillen nyt loppukurssin kanssa yrittäen päättää, paahdanko sen siihen intensiivisesti keskittyen läpi lyhyemmässä ajassa, vai hommaa pikkuhiljaa pidemmällä aikavälillä hoitaen. 

Pääsykoekurssin erityisen mahtavana bonuksena tuli kuitenkin se, että sain pääsyn valtavaan virtuaalikirjastoon täynnä kiinnostavia kirjoja sekä mahdollisuuden syventyä hurjaan määrään erilaisia kosmetiikkaan liittyviä tutkimuksia. Olen ollut myös näistä aivan innoissani, eli vaikka en pääsisikään sisään, on jo hakuprosessissa mukana olemisesta valtavasti hyötyä minulle.

Jos pääsykokeet kuitenkin menevät hyvin, alkavat YAMK-opintoni syyskuun lopulla ja jatkuvat 1,5 vuotta. Opinnot on suunniteltu niin, että lähiopetuspäiviä on kuukaudessa muutama peräkkäinen päivä, joten mikäli matkustamisen kanssa ei siinä vaiheessa ole ongelmia, onnistuu opintojen suorittaminen täältä Ruotsista käsin loistavasti  – ne kun kestäisivät sopivasti juuri sen verran aikaa, kun miehenikin on kiinni siinä kiertuekiinnityksessä, jonka vuoksi meidän pitikin Aasiasta lokakuussa Ruotsiin palata.

Tavoitteena on siis, että pääsen syksyllä opiskelemaan, sillä haluaisin YAMK-opintojen myötä löytää uutta kipinää kosmetiikka-alaan ja päästä tekemään jotain sellaista, mihin en ole vielä keksinyt ryhtyä. Katsotaan, mitä tulee vastaan tai pitääkö tätäkin suunnitelmaa muuttaa, mutta pidän ainakin peukut pystyssä ja teen parhaani, jotta voisin lähteä etenemään tämän suunnitelman mukaan.

Anna Mennä Lennä Lyrics Mikko Harju Virve Fredman Ostolakossa

Kuka muu haki kevään yhteishaussa jonnekin opiskelemaan?

4 kommenttia artikkeliin ”Uusia tuulia: hain opiskelemaan!”

  1. En hakenut tänä vuonna, mutta olen aikaisemmin suorittanut YAMK-tutkinnon eri alalta. Aikaa oli siihenkin suunniteltu kuluvan 1,5 vuotta, minulla meni kymmenisen kuukautta, joista osa oli itse asiassa odottamista. Minulla ei ollut työtehtäviä juurikaan tänä aikana joten tein kouluhommia myös arkisin. Aloitin opinnäytetyön vai mikä gradu se on tekemisen heti ensimmäisenä opintokuukautena. Osa luokastani valmistui sitten ajallaan, osa myöhässä ja osa jätti opinnot kesken. Mieleeni on omista opinnoistani jäänyt eräs lauantaipäivä, jolloin kirjoitin puhdasta tekstiä oppariin 17 sivua. Käytin koiran ulkona, majoitun makuuhuoneeseen, kolusin verkkokirjastoa ja kirjoitin. Silloinen puolisoni teki ruokaa ja hälytti syömään välillä.

    Luulen, että riippuen opintojen rakenteesta, valmistut alle vuodessa. Tietysti jos sille viimeiselle vuosipuolikkaalle on vielä yhteisiä pakollisia kursseja, tämä ei ole mahdollista, mutta jos viimeinen 6 kk on varattu opparille kuten meillä oli, valmistumisesi varmaan tapahtuu hyvin nopeasti. Pidän itsestään selvänä, että läpäiset valintakurssin niin hyvin, että opintosi alkavat syksyllä.

  2. Minäkin uskon, että pääset heittämällä sisään. Aika täydellinen ajoitus tälle haulle nyt! Saattaa olla, että syksylläkin vielä etäopinnot rulettaa, mikä varmasti sopisi sulle hyvin. 😊

  3. En ole hakenut, mutta nyt alkoi kiinnostamaan 😆
    Miten käytännön puoli, maksaako opiskelu ulkomailla asuvalle ja mahtaako siihen saada tukea csn:ltä? Tsemppiä opiskeluun! 🤩

    • Opiskelu ei maksa omalla kohdallani ainakaan mitään, EU-maiden välillä näissä on aina hyvä tilanne ja varsinkin kun on opiskelumaan kansalainen. En ole selvitellyt tukiasioita, sillä toivon, että voin opiskeluaikanakin rahoittaa elämäni yritykseni kautta. 🙂

Kommentointi on suljettu.