7 vinkkiä finnien ja epäpuhtaan ihon hoitoon

Saan paljon kysymyksiä liittyen epäpuhtaan ihon hoitoon ja sille sopivien tuotteiden valintaan. Oma ihoni voi tällä hetkellä hyvin, mutta ei ole todellakaan tehnyt sitä aina. Olen käynyt elämäni aikana läpi muutamat aknen hoitoon määrätyt antiobioottikuurit, lätrännyt iholle joukon sekä reseptillä saatavia että reseptivapaita lääkevoiteita, popsinut ehkäisypillereitä ihan vain sadakseni ihon tasapainoon ja syönyt jopa kahdesti roaccutan-kuurin sekä muuten vain taistellut epäpuhtauksien kanssa – viimeksi vuosi sitten, kun ihoni räjähti stressin vaikutuksesta ja sille puski kipeitä, ihonalaisia patteja.

Voin siis sanoa, että minulla on hyvinkin paljon omakohtaisia kokemuksia epäpuhtaan ihon hoidosta ja itseasiassa juuri sen kautta alunperin kiinnostuinkin ihonhoidosta. Koska aihe kiinnostaa monia, kokosin yhteen kaikki parhaat vinkkini, joiden avulla rasvoittuvan ihon epäpuhtauksia voi vähentää.

Jos iholla siis esiintyy epäpuhtauksia, mutta asian kanssa ei vielä halua kääntyä ihotautilääkärin puoleen, suosittelen kokeilemaan näitä juttuja:

Lumene SISU Deep Clean Purifying Cleansing Oil -puhdistusöljy

1. Kaksoispuhdistus

Moni rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon kanssa tuskaileva välttelee puhdistusöljyjä, sillä uskoo niiden vain olevan haitaksi iholle, jolla on öljyisyyttä jo omasta takaa. Tosiasiassa puhdistusöljy on aivan täydellinen tuote syväpuhdistamaan rasvoittuvaa ihoa, sillä samanlainen liuottaa samanlaista, eli puhdistusöljy irrottaa iholta liiallista talia erityisen hyvin.

Kun puhdistusöljyllä on ensin poistanut ihon pinnalta meikin ja liiallisen talin, pääsee sen jälkeen käytettävä puhdistusvaahto vaikuttamaan siellä, missä rasvoittuva iho sitä nimenomaan tarvitsee, eli syväpuhdistamassa ihohuokosia.

Rasvoittuvalla iholla on tärkeää valita ohut puhdistusöljy, joka huuhtoutuu iholta helposti vedellä. Tällaisia ovat esimerkiksi aiemmin blogissa esittelemäni Whamisa Organic Flowers Cleansing Oil, Skin79 Cleanest Rice Cleansing Oil sekä The Face Shop Rice Water Bright Light Cleansing Oil.

Jos epäilyttää, että puhdistusöljy voisi tukkia rasvoittuvaa ihoa, suosittelen lukemaan tämän aiemman postaukseni, joka selventää, miksi se ei voi sitä tehdä, jos tuotetta vain käyttää oikein ja käytössä on omalle iholle sopiva koostumus. Jos kaksoispuhdistus ei ole ihan tuttu konsepti, voi sen perusteet kerrata tästä aiemmasta postauksestani.

2. BHA-happoa sisältävä kasvovesi tai hoitoneste

BHA-happo on epäpuhtaan ihon parhaita kavereita, sillä toisin kuin vesiliukoiset, ihon pinnalla vaikuttavat AHA-hapot, kykenevät öljyliukoiset BHA-hapot imeytymään ihohuokosiin ja puhdistamaan niitä sisältäpäin. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että ne kuorivat ihohuokosia auttaen ehkäisemään, ettei tali ja kuollut ihosolukko voi muodostaa niihin finninä tai mustapäänä näkyvää tukkeumaa.

BHA-happo on varsin hellävarainen ainesosa, jota monien iho sietää päivittäin tai jopa kahdesti päivässä käytettynä, kun tuotteessa on muuten hellävarainen koostumus.

BHA-haposta ihonhoidossa voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani. 

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% kokemuksia Ostolakossa Virve Vee

3. Niasiiniamidi

Niasiiniamidi on loistava ainesosa epäpuhtaan ihon hoidossa, sillä se auttaa ehkäisemään tulehduksia ja rauhoittamaan ihoa. Sen on kerrottu auttavan ihoa paranemaan nopeammin sekä häivyttämään epäpuhtauksien jättämiä jälkiä. Se myös auttaa vahvistamaan iho luonnollista suojamuuria, minkä ansiosta kosteus säilyy iholla paremmin, jolloin iho tuntuu pehmeämmältä ja iho on vastustuskykyisempi.

Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei niasiiniamidi itsessään varsinaisesti ole epäpuhtauksia ehkäisevä ainesosa, eli suosittelen itse käyttämään sitä muiden aktiiviaineiden rinnalla hoitamassa nimenomaan iholle jo ilmestyneitä epäpuhtauksia ja niiden aikaansaamia jälkiä.

Suosituimpia niasiiniamidia sisältäviä tuotteita on aiemmin esittelemäni The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% -hoitotiiviste, josta löytyy lisäksi 1% sinkkiä.  Myös sinkki tunnetaan ihoa rauhoittavista ja tulehduksia ehkäisevistä ominaisuuksistaan.

Monet käyttävät sinkkiä myös sisäisesti ja syövät sinkkitabletteja helpottaakseen aknen oireita. Korkeita annoksia sinkkiä ei kuitenkaan kannata syödä jatkuvasti vaan mielummin vain kuuriluontoisesti. Aiheesta löytyy googlettamalla paljon lisätietoa.

The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion kokemuksia Ostolakossa blogi Virve Vee

4. Retinoidit

Retinoidi on A-vitamiinista saatava ainesosa, jonka voimakkaimpia muotoja on saatavilla aknen hoitoon vain lääkärin määräyksellä. Sen miedompia muotoja kuten retinolia ja retinyylipalmitaattia käytetään kosmetiikassa reseptivapaasti. Retinoidit auttavat tehostamaan ihosolujen tuotantoa ja nopeuttamaan siten ihon pinnan uudistumista. Paitsi että niiden avulla voidaan auttaa häivyttämään ihon pinnalta  aknearpia, voivat ne myös auttaa tasapainottamaan liiallista talintuotantoa.

Koska retinoidituotteet auttavat nopeuttamaan ihon uudistumista, voi epäpuhtauksiin taipuvaisella iholla ilmetä aluksi ongelmia näppyjen muodossa. Tämä johtuu siitä, että ihon tehostetun uudistumisen myötä myös ihon pinnan alla lymyävät epäpuhtaudet voivat nousta nopeammin ihon pinnalle. Retinoidi itsessään ei siis aiheuta näppyjä, mutta se voi auttaa nopeuttamaan niiden näppyjen ilmestymistä, jotka muutenkin olisivat parin viikon sisällä kohoamassa iholle. Tämä puhdistusmisprosessi kulkee englanniksi nimellä ”purging” ja siitä voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Retinoideja sisältävien tuotteiden käyttö kannattaa aina aloittaa varovasti, sillä ne voivat aluksi aiheuttaa ihon punoitusta, kuumotusta, kuivumista ja hilseilyä. Pahimpia virheitä onkin alkaa käyttää tuotetta välittömästi päivittäin. Iho on hyvä totuttaa ja siedättää tuotteille aloittamalla niiden käyttö esimerkiksi kerran viikossa ja lisätä käyttökertoja vähitellen, jotta ikäviltä sivuvaikutuksilta vältytään.

Retinoidit ohentavat aluksi ihoa, mutta niiden jatkuva käyttö puolestaan saa ihon vahvistumaan ja sen myötä jopa paksuuntumaan kollageenintuotannon tehostumisen vuoksi. Ne sopivat parhaiten iltakäyttöön ja on hyvin tärkeää, että iho suojataan tuotteita käyttäessä hyvin auringon UV-säteilyltä.

Suosituimpia retinoidituotteita on The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion, josta voi lukea aiemmasta postauksestani täältä. Olen nähnyt useita varsin vakuuttavia ennen ja jälkeen -kuvia epäpuhtaan ihon hoidosta tällä tuotteella.

Ostolakossa Rosehip Oil Ruusunmarjaöljy kokemuksia - 1 (1)

5. Ruusunmarjaöljy

Antioksidanttinen ruusunmarjaöljy (rosehip oil) sisältää runsaasti välttämättömiä rasvahappoja, C-vitamiinia sekä  A-vitamiinia. Ruusunmarjaöljyssä on myös polyfenoleja, jotka voivat auttaa ehkäisemään tulehduksia. Ruusunmarjaöljy auttaa pitämään ihon kimmoisana ja tukemaan ihon uudistumista, minkä vuoksi sitä käytetään epäpuhtauksien aikaansaamien arpien hoidossa.

Ruusunmarjaöljy ei itsessään ehkäise epäpuhtauksien muodostumista samalla tavalla kuin vaikkapa ihohuokosia sisältäpäin kuoriva BHA-happo voi tehdä, mutta auttaa hoitamaan epäpuhtauksien jättämiä jälkiä ja arpia tukemalla ihon uudistumista. Ruusunmarjaöljy auttaa myös heleyttämään ja kirkastamaan ihoa. Ruusunmarjaöljy ei kuulemma tuki ihoa, joten se sopii siksi myös epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle.

Ruusunmarjaöljyä voi käyttää iholla iltaisin ja vuorotella esimerkiksi käyttämällä joka toinen ilta sitä ja joka toinen ilta retinoidiemulsiota. Ruusunmarjaöljystä ihonhoidossa voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani, jossa kerron myös omia kokemuksiani sen käytöstä.

6. Sininen LED-valo

LED-valon käyttö ihonhoidossa on melko uusi juttu ja eri väristen, tietyllä aallonpituudella olevien valojen on osoitettu voivan vaikuttaa ihoon. Sinistä LED-valoa käytetään nimenomaan epäpuhtaan ihon hoidossa tuhoamassa tulehduksia aiheuttavaa aknebakteeria.

Aknebakteeria on iholla luonnostaankin, mutta ongelma syntyy, kun ihohuokoseen erittyy liikaa talia ja propionibacterium acnes eli p. acnes -bakteeri alkaa lisääntyä aiheuttaen tulehduksen. Tietyllä aallonpituudella oleva sininen valo absorboituu kuulemma aknebakteerien tuottamaan porfyriiniin, minkä seurauksena bakteeri tuhoutuu. Sininen LED-valo ei siis kuivata jo olemassa olevaa finniä, vaan nimenomaan rauhoittamaan finnin tulehdusta ja siten nopeuttamaan sen paranemista.

Erilaisia LED-valoa hyödyntäviä ihonhoitolaitteita on tullut viimeaikoina paljon myyntiin erityisesti Aasiassa. Itse olen käyttänyt blogikokeiluun saamaani FOREO ESPADA -ihonhoitolaitetta ja vaikuuttunut sen tehokkuudesta täysin. Laitteesta voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani. Laite on erityisen kätevä yksittäisten, iholle juuri tuloaa tekevien finnien hoidossa.

Saatavilla on myös koko kasvot peittäviä laitteita, jotka käsittelevät kerralla laajempia ihoalueita.

 

7. Bentsoyyliperoksidi

Siinä missä muut postauksen tuotteet ovat saatavilla tavallisista kosmetiikkaa myyvistä liikkeistä, on tämä tehoaine saatavilla vain apteekeista, mutta reseptivapaasti. Asiantuntijat ympäri maailmaa sanovat varsin yksimielisesti sen sisältämän aktiiviaineen olevan kaikkein tehokkain reseptivapaa apu epäpuhtauksien hoitoon.

Tehoaine on nimeltään bentsoyyliperoksidi (Benzoyl peroxide) ja sen teho perustuu sen kykyyn tuhota aknebakteereja sekä sen ihoa kuorivaan vaikutukseen. Ainesosa auttaa irrottamaan iholta huokosia tukkivaa kuollutta ihosolukkoa ja liiallista talia, minkä ansiosta ihohuokoset eivät tukkiudu. Erinomaista ainesosassa on sen nopeavaikutteisuus, eli se voi jo viikossa saada iholla aikaan todella selkeän muutoksen.

Tehoaine voi kuulostaa taivaanlahjalta, mutta omistakin kokemuksistani voin sanoa, että se oli varsin tuskaista.  Se tehosi loistavasti, mutta sen ihoa kuoriva vaikutus sai kasvot hilseilemään. Kuoriutuminen saa myös ihon ohentumaan, mikä voi saada ihon punoittamaan, kuumottamaan ja ärtymään. Kun kuivalle, hilseilevälle ja ohentuneelle iholle levitetään kuivuuteen apua tuovaa kosteusvoidetta, saattaa iho lehahdella. Lisäksi se myös värjäsi tyynyliinoja.

Mikäli aktiiviaineen kokeilu kinnostaa, suosittelen kokeilemaan apteekeissa melko edullisesti myytävää Basiron AC -geeliä. Lisää juttua siitä ja omista kokemuksistani bentsoyyliperoksidin käytöstä voi lukea tästä aiemmasta postauksestani.

Millaisilla ihonhoitotuotteilla te olette saaneet avun ihon epäpuhtauksiin?

PS. Jos päädyt valitsemaan käyttöön useita aktiivianeita, suosittelen aina ennen niiden hankkimista googlettamaan, sopivatko ne käytettäväksi yhtä aikaa ja kuinka ne kannattaa toisiinsa yhdistää. Aktiiviaineiden yhdistelystä löytyy juttua myös tästä aiemmasta postauksestani.


Lue myös:

Parhaat tuotteet finnien hoitoon

Tehotuote finniarpien välttämiseen

Finnejä selässä ja rinnassa? Tämä tuote auttaa

 

Jos haluat oppia lisää ihonhoidosta, tilaa kirjani Täydellinen iho täältä.

 

9 kommenttia artikkeliin ”7 vinkkiä finnien ja epäpuhtaan ihon hoitoon”

 1. Hei! Kiitos postauksesta! Itse olen jo lähes 4kymppinen ja silti epäpuhtauksia tulee. Milloin enemmän milloin vähemmän. Minulla on ollut/on käytössä kaikki mainitsemasi tehoaineet. Käytän tarpeen mukaan.
  Basironia noin kerran kuussa. Se kuivattaa ihoa niin paljon, että ei kannata ruveta leikkimään tai koko naama hilseilee ja on punainen!
  Kyllä niitä silti tulee ja oma ongelmani on paikoin pienet ihohuokoset/pintakuivaiho =epäpuhtaus jää ihon alle eikä sitä voi puristaa/sinne mene mikään aine. Kyllä ne sieltä sit joskus tulee, mut ihon pinta on paikoin epätasaisen näppyläinen. Siellä missä ennen oli mustapäitä on ne lähes kadonneet tehoaineiden käytön myötä. Ehdottomasti ennaltaehkäisy on se tärkein juttu ja tärkeää on myös, että ei epätoivon-hetkelläkään lähde raiskaamaan naamaa tujuakin tujummilla aineilla:)

  • Ihon alla lymyävät epäpuhtaudet ovat kyllä hankalia! :/ Minulla niihin on ollut suurimmaksi avuksi sininen LED-valo, joka auttaa nimenomaan tuhoamaan ihon alla lymyäviä aknebakteereja ja siten ehkäisemään tulehduksia, jolloin epäpuhtaus parantuu nopeammin. Työn alla onkin juuri postaus LED-valoterapiasta ihon hoidossa. 🙂

 2. Uskaltaako Niasiiniamidia ja The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsiota käyttää yhtä aikaa esim joka toinen ilta toista ja joka toinen toista? Voisko siitä olla hyötyä? Kannattaako noista molempien alla käyttää hyaluronia sisältävää hoitonestettä?:) Kiitos muuten näistä sun ihonhoitopostauksista, eipä oo ennen ihonhoito tuntunut kiinnostavan suomalaisia näin paljon kuin tänä päivänä!

  • Joo, ihonhoidosta on tosiaan tullut trendikästä ja monia kiinnostavaa! 🙂 Käyttäisin itse retinoidia illalla ennaltaehkäisemässä uusia epäpuhtauksia ja niasiiniamidia sitten aamulla hoitamassa epäpuhtauksia. 🙂

 3. Itse olen jo pahimmat aknevuodet käynyt ja nelikymppisenä vieläkin kärsin oireista mutta ihan eri tavoin, osa syynä on nykyajan paljon parempi ihonhoidon tuntemus (aina välillä tuijotan jotain aknearpeani ja mietin että olisinpa silloin tiennyt kaiken sen minkä tiedän tänään). Mun ihon pelastaja on BHA mutta nyt suureksi yllätyksekseni löysin öljyn joka selkeästi auttaa: tamanuöljy. Oli edullinen ja päätin kokeilla, ja mikä teho! AInoa jännä puoli on öljyn vihreä väri (ei värjää ihoa saati tyynyliinaa) ja pähkinäinen haju.

 4. Miksi et suosittele käyttämään retinoidiemulsiota ja ruusunmarjaöljyä samaan aikaan vaan vuorottelemaan?

 5. Täytän vuoden päästä 50v, ja kärsinyt koko ikäni talivuotoisesta ihosta. Nuorempana ihollani oli runsaasti mustapäitä ja finnejä, myös syvällä ihossa olevia suuria, kipeitä ja kuumottavia finnejä. Edelleen iho erittäin rasvainen/talivuotoinen. Iän myötä mustapäät oikeastaan jääneet, ja tilalle tullut talirauhasten liikakasvua (Sebaceous hyperplasiaa) + edelleen syviä kipeitä ”finnipaiseta” + hormooninäppylöitä leukalinjassa.
  Sebaceous hyperplasiaan verrattuna finnit ja mustapäät ovat kuitenkin kuin ”lasten leikkiä”.
  Finni kuivahtaa ajanmyötä itsekseen pois, ja mustapäätkin lähtee kosmetologilla. Talirauhasten liikakasvu ei lähde kuin ihotautilääkärin laserilla! On erittäin kiusallinen, stressaava ja epä esteettinen vaiva. Itselläni näitä on tälläkin hetkellä kymmeniä kasvoissa. ( Viimeisimmästä laseroinnista aikaa alle vuosi).
  Välillä tuntuu, että uusia putkahtelee kasvoille kuin sieniä sateella..
  Mistään ei löydy tietoa miten kyseistä vaivaa hoidetaan. Tai mikä aihettaa talirauhasten liian kasvun.
  Ihotautilääkäritkin tuntuvat olevan taudin kanssa kädettömiä. Ilmeisesti melko harvinaista, sillä apua ei tunnu löytyvän juuri mistään. Oletko törmännyt kysesiseen vaivaan? Osaatko neuvoa miten tämäntyyppistä ihoa tulisi hoitaa, jotta uusien näppylöiden ilmaantumista voisi edes hieman hillitä? Auttaako led valo tähän vaivaan?

  Vuosien varrella on tullut syötyä monen monta antibiootti + Roa-kuuria. Nämä ovat auttaneet vain kuurien keston ajan. N. 20 vuotta kävin myös säännällisesti 1xkk kosmetologien puhdistus hoidoissa, ja testattu on kotikäytössä monen monta ammattisarjaa rasvoittuvalle iholle, mutta eipä ole oikein mikään erityisesti säväyttänyt/tuonut todellista tulosta. Myös monet marketti, sekä apteekkisarjat testattu.
  Olen vegetaristi. Myös pelkkää raakaravintoa, eli elävänravinnon vaikutusta ihon kuntoon on tullut testattua.

Kommentointi on suljettu.