Muutto Thaimaahan – paperiasiat kuntoon

Thaimaahan muuttoon on aikaa melko tarkalleen kuukausi ja erinäisten käytännön asioiden järjestely on ollut viimeaikoina hyvin ajankohtaista.

Kävimme viikonloppuna hankkimassa muuttoa varten tarvittavat rokotukset. En edes muista, mihin kaikkiin rokotuksiin sanoin kyllä, mutta sain molempiin käsivarsiini yhden piikin ja mukaan vielä suun kautta otettavan rokotteen. Mottonani oli tuttuun tapaan tässäkin asiassa, että mielummin överit kuin vajarit. Yksi rokotteista oli hepatiitti A:n ja B:n yhdistelmärokote, joka täytyy vielä käydä uusimassa juuri ennen matkalle lähtöä ja reissusta palattaessa, jotta molempia vastaan saa pitkäkestoisen suojan.

Muutto Thaimaahan Ostolakossa - 1

Koska aiomme oleskella Thaimaassa pitkään, tuli meidän järjestää kuntoon myös viisumiasiat ja voin kertoa, että viisumin hankkiminen vaati yllättävän paljon papereiden järjestelyä.

Thaimaassa voi viettää ilman viisumia korkeintaan 30 päivää ja viisumilla 60 päivää, minkä jälkeen on mahdollista käydä vielä anomassa paikallisilta maahanmuuttoviranomaisilta 30 päivää lisäaika. Käytännössä maassa voi siis oleskella kerralla korkeintaan kolme kuukautta ja sen jälkeen täytyy käydä esimerkiksi naapurimaassa anomassa uutta viisumia.

Muutto Thaimaahan Ostolakossa

Toinen vaihtoehto, johon itse päädyimme, oli hankkia useamman maahantulon salliva viisumi samantien. Myös tällä viisumilla saa yhdellä maahantulokerralla samalla tavalla viettää maassa vain 60 päivää tai lisäaikaa anomalla yhteensä 90 päivää, minkä jälkeen maasta on käytävä poissa. Erona tavalliseen viisumiin on kuitenkin se, ettei meidän tarvitse enää uudelleen käydä missään anomassa  uutta viisumia, vaan saamme tulla usean maahantulon sallimalla viisumilla maahan takaisin niin monta kertaa kuin haluamme sen voimassaoloaikana (6 kuukautta).

Useamman maahantulon sallivan viisumin hakemista varten tarvittiin melkoisesti dokumentteja. Thaimaan Tukholman suurlähetystöön oli toimitettava varsinaisen viisumianomuspaperin lisäksi oma passini ja sen kopio, kaksi värillistä valokuvaa, lentolippu maahan ja hotellivarauksen tiedot sekä myös lentolippu, joka osoittaa, koska maasta on poistumassa siellä oleskelun sallivan 60 päivän aikana. Monet varaavat tässä yhteydessä mahdollisimman halvan lentolipun naapurimaahan ennen 60. maassaolopäivää, mutta jättävät sen   käyttämättä ja menevät maahanmuuttoviranomaisten juttusille anomaan 30 lisäaikaa maassaoleskeluun.

Muutto Thaimaahan Ostolakossa

Useamman maahantulon sallivaa viisumia varten minun oli toimitettava myös työnantajani kirjoittama vapaamuotoinen todistus, josta kävi ilmi työnantajani tiedot, työnimikkeeni ja palkkani sekä koska työnantajani odottaa minua saapuvaksi takaisin töihin. Miehelläni on oma yritys, joten hänen oli puolestaan toimitettava yrityksensä rekisteröintiasiakirjat. Lisäksi minun tuli vielä toimittaa tiliotteet viimeisen kuuden kuukauden ajalta niin, että niistä saattoi todeta minulla olleen koko tuon ajan jokaisen kuukauden lopuksi tililläni vähintää 6000 euroa osoituksena varallisuudestani. Minun oli lisäksi toimitettava vielä virkatodistus, joka on siis todistus Ruotsin väestötietojärjestelmässä olevista henkilötiedoistani.

Dokumentteja oli paljon, mutta onneksi niiden järjestäminen oli helppoa. Viisumihakemuksen käsittelyyn menee täällä Tukholmassa tällä hetkellä vain kolme arkipäivää, joten homma on mukavan nopeaa. Thaimaan suurlähetystö sijaitsee Tukholmassa vieläpä hyvin kätevästi lähes työpaikkani nurkilla, joten siellä asiointi sujuu helposti.

Muutto Thaimaahan Ostolakossa - 1 (2)

Nyt meillä on jäljellä enää asuntomme laitto vuokrakuntoon ja vuokra-asunnon löytäminen Bangkokista. Olemme jo aloitelleet noista molempia ja toivon, että myös jälkimmäinen noista tulee sujumaan ilman tuskaa  ja harmaita hiuksia. Tulen varmasti postaamaan vielä aiheesta tarkemmin. Pidetään kuitenkin peukkuja, että asunto löytyy helposti!

Muutto Thaimaahan Ostolakossa

Onko joku muukin puuhaamassa muuttoa ulkomaille tällä hetkellä?

9 kommenttia artikkeliin ”Muutto Thaimaahan – paperiasiat kuntoon”

 1. Kiitos, näistä kokemuksista! Me ollaan tällä kertaa vain menossa lomalle Thaimaaseen, mutta toiveena on , että voisimme jatkossa viettää siellä pitempiä jaksoja.. 2-3 kk talvisin.

  Vastaa
 2. Teidän muuttoa on kiva seurata muitten blogijuttujesi lisäksi, itteäkin houkuttanut muuttaa ulkomaille jo kauan ja paikkavaihtoedot on pysynyt suht samana mut saapa nähdä. Ootko miettinyt saastetilannetta ja säteilyä sielläpäin? Niistäkin olisi kiinnostava kuulla.
  Onnea muuttohommiin sekä iloista joulunodotusta! 🙂

  Vastaa
  • Kiva kuulla, että muuttoa on kiva seurata! Yritän ympätä siitä näitä ekstapostauksia mukaan blogiin. 🙂

   Olen itseasiassa miettinyt noita juttuja paljon ja tulevat varmasti olemaan postauksien aiheina. Pääseepähän myös nyt sitten kunnolla testaamaan erilaisia aurinkosuojatuotteita! 😀

   Ihanaa joulunodotusta myös sinne! <3

   Vastaa
 3. Siis pitääkö oikeasti olla tilillä joka kuun lopussa ollut vähintään 6000 €? 😮 Teillä molemmilla? Entä jos on yhteinen tili? Ei onnistuisi multa… 😀 Lasketaanko tähän mukaan esim osakkeita tai rahastoja? Tää oli ihan uus juttu mulle!
  Kiva kuulla tällaisia käytännön asioitakin vaikken itse mitään tällaista suunnittelekaan 🙂

  Vastaa
  • Useamman maahantulon sallivaa viisumia varten tarvitsee tosiaan olla se 6000 euroa tilillä osoituksena siitä, että on vakavarainen. Jos hakee vain yhden maahantulon sallivaa viisumia niin sitten tulee olla vain 600 euroa tilillä. Tuo 6000 euroa jokaisen kuun lopuksi puolen vuoden ajan on molemmilta, eli jos matkustaisimme perheenä (ja vaikka meillä olisi pari lasta) niin yhteisellä tilillä on täytynyt olla siinä tapauksessa 12 000 euroa jokaisen kuun lopuksi viimeisen puolen vuoden ajan. Tämän tilin täytyy olla tavallinen säästö-/käyttötili.

   Tätä voi kuitenkin kiertää hankkimalla yhden maahantulon salliva viisumi ja poistumalla sitten naapurimaahan pariksi päiväksi hakemaan uutta. 🙂

   Vastaa
 4. Hei =) vielä kysymys tuohon pääomaan. Koska menette molemmat puoleksi vuodeksi, jolloin se lasketaan että menette perheenä niin ymmärtääkseni teillä pitäisi olla 12000e tilillä viimeisen puolen vuoden aikana? Kiitos sullle ku valaiset mua hieman tästä asiasta 😀
  ys, Tuan

  Vastaa
  • Joo, meidän piti tosiaan toimittaa tuota useamman maahantulon sallivaa viisumia varten printit tilitiedoista (käytännössä siis printtasin vaan ulos viimeisten kuuden kuukauden tiliotteet nettipankista). Meillä on erilliset tilit (yhteisen arkipäivän juttujen tilin lisäksi), joten haettiin viisumit samaan aikaan mutta ei mitenkään ”perheenä”, vaikka naimisissa ollaankin. Molemmilla piti siis olla esittää tiliote, josta näkyi, että viimeisten kuuden kuukauden aikana on ollut joka kuussa se 6000 euroa omalla tilillä.

   Jos tuota tahtoo kiertää niin ottamalla useamman maahantulon sallivan viisumin sijaan yhden maahantulon sallivan viisumin (voi olla 60 päivää ja hakea sitten maahanmuuttovirastosta 30 päivää lisäaikaa, eli yhteensä 90 päivää, mutta sitten pitää käydä esim. jossain naapurimaassa hakemassa taas uusi viisumi). Siinä riittä että on osoittaa, että on ollut 600 euroa joka kuukausi puolen vuoden ajan tilillä tai 1200 euroa jos perheenä hakee.

   Todella kiva tosiaan kuulla, että joku muukin on samojen suunnitelmien kanssa kuin me! 🙂

   Tämä Thai Embassyn sivu onkin varmaan jo tuttu, mutta linkitän tänne siltä varalta, että voisi hyödyttää jotain muuta. 🙂

   Vastaa
   • Yep =) Mun vaimolla on kaksoiskansalaisuus (thaiman ja suomen) niin tavallaan me ei tarvita ku 6k vaan. Meillä olisi tarkoitus lähtee nyt lokakuussa ja tulla huhtikuussa takas, onneksi tässä on hyvin aikaa niin ehtii hyvin ottaa selvää asioista. Olisi tarkoitus tutustua puolet ajasta Bangkokkia ja puolet ajasta Pattayaa, jotta tiedettäis mistäpäin kannattaa ostaa asuntoa tulevaisuudessa. Ehkä keksittäis jotain pientä bisnestäki, mutta ainakin ekat vuodet olisi tarkoitus lähtee talvea pakoon siinä syyskuusta aina siihen huhtikuuhun ja takas suomeen sorvin ääreen.

    Vastaa

Jätä kommentti