Suuntana Thaimaa – maa, johon ei noin vain muuteta

Kuten alkukesästä kerroin, päätimme miehen kanssa hieman repäistä ja muuttaa Bangkokiin. Vaikka suunnitelmissamme on muuttaa sinne vasta puolen vuoden päästä tammikuussa 2018, tykkään silti alkaa laittaa asioita järjestykseen jo hyvin ajoissa – hommaan liittyy kuitenkin niin paljon käytännön juttuja, jotka on parasta pistää kuntoon, jotta välttyy stressiltä.

Virve Vee Ostolakossa Bangkok

Minulla tulee lokakuussa virallisesti täyteen kaksi vuotta Ruotsissa asumista. Oikeasti irtisanoin Suomen asuntoni ja muutin tänne jo yli kaksi vuotta sitten huhtikuussa, mutta aikuiskoulutustuen, laivalla yhä virallisesti työskentelyn ja opintovapaani sekä muiden juttujen vuoksi pysyin kirjoilla Suomessa työharjoitteluni loppuun asti kunnes aloin työskennellä vakituisesti elevenillä ja aloin saada sieltä palkkatuloja. Olisihan siinä voinut käydä vielä niinkin, etten olisi työllistynyt ja voihan melko tuoreessa parisuhteessakin mennä vaikka sukset ristiin.

Pohjoismaalaisena voin saada Ruotsin kansallisuuden asuttuani maassa kaksi vuotta (muille viisi vuotta), joten aion välittömästi tuon ajan täytyttyä hoitaa asian kuntoon. Pohjoismaalaisena minun ei tarvitse hakea kansallisuutta, vaan voin vain ilmoittaa lääninhallitukselle haluavani sen. Homman pitäisi olla helppoa ja hoitua ihan vain Internetissä lähetettävällä lomakkeella.

Virve Vee Ostolakossa Bangkok

Ruotsin kansalaisuus helpottaa esimerkiksi Bangkokiin muuttoa. En ole vielä hankkinut uudella, naimisiin menon myötä vaihtuneella sukunimelläni olevaa passia, mutta jos tahtoisin Suomen passin, olisi minulla kaksi vaihtoehtoa: hankkia se Suomesta tai maksaa reippaasti lisää ja hankkia se Tukholmasta Suomen suurlähetystöstä. Ruotsin kansalaisena voin myös hoitaa viisumiasiani helposti kuntoon yhdessä mieheni kanssa Ruotsissa, joten Ruotsin kansalaisuuden ja sen jälkeen myös Ruotsin passin hankkiminen helpottavat elämääni paljon. Uskon, että Ruotsin kansallisuuden hankkimisella voi myös olla pieni psykologinen vaikutus tsemppaamaan minua ”ruotsalaistumaan” enemmän.

Virve Vee Ostolakossa Bangkok

Yksi hankalimmalta kuulostaneista jutuista Bangkokiin muuttoon liittyen onkin ollut viisumi ja olemme selvitelleet kuviota todella paljon. Menemme maahan käytännössä lomalle, sillä kumpikaan meistä ei aio työskennellä Thaimaassa maahan rekisteröidylle yritykselle, eli tarvitsemme turistiviisumit. (Minä päivitän siellä lomaillessani blogiani ja toiminimeni on rekisteröity Ruotsiin kun taas mies lähinnä treenailee siellä tulevia työkuvioitaan.) Thaimaahan voi matkustaa 30 päiväksi ilman viisumia, mutta pidemmäksi ajaksi tarvitsee jo viisumin. Juttu on kuitenkin niin, että viisumilla maassa voi olla 60 päivää ja paikan päällä maahanmuuttovirastosta voi käydä anomassa vielä 30 päivää lisäaikaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa kuitenkin, että maassa voi olla kerralla 3 kuukautta. Mutta mitäs, jos (ja kun) tahtoisimme olla siellä pidempään?

Virve Vee Ostolakossa Bangkok

Vaihtoehtoja on kaksi:

  1. Poistua maasta 90 päivän jälkeen ja mennä pariksi päiväksi lomalle naapurimaahan ja hakea uutta viisumia sieltä.
  2. Maksaa enemmän ja hankkia useamman maahantulon salliva viisumi. Tämän viisumin kanssa homma toimii samalla tavalla 60 + 30 päivän oleskelun suhteen, mutta 90 päivän kohdalla täytyy käydä ainakin kääntymässä rajalla, jotta passiin saa merkinnän uudesta maahantulosta.

Ajattelimme itse mennä jälkimmäisen vaihtoehdon mukaan, sillä se on vaivattomampi. Jos olemme jo saaneet hyväksynnän useamman maahantulon sallivalle viisumille, ei maahan paluun kanssa pitäisi olla ongelmaa ja pahin mitä voi seurata on, että joku vetää rajalla herneet nenään huomatessaan meidän vain kääntyvän siellä ja merkitsee passiimme, ettemme voi tehdä sitä toiste. Meidän tarvitsee kuitenkin tehdä se puolen vuoden Thaimassa asumisessa vain kerran, joten siitä ei ole haittaa. Suunnitelmissa on joka tapauksessa palata ainakin kesäksi Ruotsiin miettimään, että mitä keksimme seuraavaksi.

Useamman maahantulon salliva viisumi on hieman kalliimpi, mutta toisaalta maasta poistuminen pariksi päiväksi ja uuden viisumin hakureissu naapurimaassa maksavat nekin majoituksineen ja matkoineen, joten jälkimmäinen vaihtoehto kuulostaa helpommalta. Toki Thaimaasta olisi hyvä käydä reissaamassa myös muissa sen naapurimaissa, mutta teemme sen mielummin vapaaehtoisesti kun tuntuu sopivalta hetkeltä emmekä pakon edessä viisumiasiaa stressaten.

Virve Vee Ostolakossa Bangkok

Hommasta tekee ehkä (meidän mielessämme ainakin) kutkuttelevan hullua ja ihanan jännittävää myös se, että emme ole käyneet Bangokissa ja muutamme sinne hieman kylmiltään ja fiilispohjalta. Tuo oli oikeastaan pieni valhe, sillä ainoastaan meistä kahdesta vain mies ei ole käynyt siellä koskaan, mutta minä olen viettänyt siellä viisi päivää 12-vuotiaana perhelomalla. Ainoat muistikuvani ovat kuitenkin vain valtava liikenne, jonka vuoksi ei päässyt kadun toiselle puolelle ja saunalta tuntuva ilma. En siis laske tätä nyt kauhean vahvaksi vierailumuistoksi.

Meillä on siis käsitys, mitä tulossa on, mutta muuttopäätöksemme ei pohjaudu sellaiseen tavanomaiseen ”kävimme siellä ja ihastuimme paikkaan” -ajatukseen. Ratkaisevana tekijänä onkin ollut vain löytää edullinen Aasian suurkaupunki, jossa on minulle blogin kannalta monipuolisesti sekä länsimaalaista että aasialaista kosmetiikkaa ja että se sopii miehen suunnitelmiin. Lähdemmekin matkaan siis seikkailumielellä.

Virve Vee Ostolakossa Bangkok - 1

Olemme tutkineet Bangkokin asuntotarjontaa ahkerasti ja meille on muodostunut melko vahva käsitys siitä, mistä haluamme asunnon vuokrata. Homma vaikuttaa parhaalta hoitaa niin, että laitamme asunnonvälittäjille jo Ruotsista käsin viestejä ja lennämme paikan päälle sitten  pyhien ja vuodenvaihteen jälkeen majoittuen ensin hotellista, josta käsin voimme käydä tutkimassa asuntoja. (Lupaan postata tästä aiheesta lisää, sillä monia kiinnosti kuulla siitä.)

Suurin kriteerimme on, että modernin asunnon on oltava melko korkealla ja sen isoista ikkunoista on oltava sellainen näköala, että sitä katsellessaan tuntee itsensä inspiroituneeksi ja muistaa, että ”hitto, tänne me nyt sitten oikeasti tultiin voidaksemme tehdä ihan juuri sitä, mitä itse halutaan”.

Virve Vee Ostolakossa Bangkok

Kenen muun elämässä muutto (lähelle tai kauas) on ajankohtainen juttu juuri nyt?

19 kommenttia artikkeliin ”Suuntana Thaimaa – maa, johon ei noin vain muuteta”

  1. Ruotsin kansalaisuus ei auta sua Thaimaan-viisumin hakemisessa. Voit hakea sitä suomen passilla Tukholmassakin, niitä ei kiinnosta onko Suomen vaiko Ruotsin passi, kunhan. Ite oon hommannut Thaimaan viisumin suomalaisella passilla Saksassa 🙂

    • Aah, no minulla olikin sitten mennyt termit sekaisin ja tietoni liittyi vaan johonkin tietyn tyyppiseen viisumiin ja olin käsittänyt asian väärin. Kiitos, että sanoit, täytyykin selventää näitä kuvioita siis vielä. 🙂 Itse koen lähinnä, että Ruotsin passin hankkimiseen on nyt hyvä syy, kun sukunimen vaihdon myötä passi pitäisi kuitenkin uusia ja tarvitsen vähän myös sellaista henkistä tuuppausta ruotsalaistumiseeni… 🙂

  2. Huh, kuulostaa kyllä niin upealta suunnitelmalta, ja hienoa että pystytte ”repäisemään” muuttamalla toiselle puolelle maailmaa 🙂
    Mulla on tulossa syys-lokakuussa muutto miehen kotimaahan Belgiaan. Hänellä on työt siellä ainakin vuoden loppuun asti, oma sopparini taas loppuu elokuun loppuun enkä halua ko. työssä jatkaa pidempään. Toiseen EU-maahan muuttaminen nyt sinänsä on melko vaivatonta, vaikka kaikenlaisia juttuja onkin saanut selvitellä. Ehkä eniten huolettaa työkuviot – joita ei siis todella ole tällä hetkellä. Osaan ranskaksi ehkä ostaa tomaatteja torilla, joten ranskankieliseltä puolelta on vaikeaa saada töitä. No, onneksi on ainakin Bryssel, missä tietenkin kilpailu on kovempaa. Kova paikka, koska tämä independent woman -juttu on ihan mun juttuni, enkä missään nimessä haluaisi olla kenenkään elätettävänä… 🙂 paljon saa miettiä ja käsitellä asioita, kieltämättä. Ja perhettä tulee varmasti ikävä, vaikka olen ennenkin kaukana asunut (myös siellä maailman toisella puolella), mutta siitä ei vaan koskaan pääse yli. Oisko tästä jotakin rohkaisevaa postausta, koti-ikävästä tms.? 🙂

  3. Olen lähdössä kuukauden päästä vaihtoon loppuvuoden ajaksi Madridiin. Vietin siellä muutama vuosi sitten lukion jälkeisen välivuoden aupairina, josta jäi enimmäkseen huonoja muistoja, joten tarkoituksena on uudistaa ne hyviksi! Jännittävämpää tästä kerrasta tekee se, että tulen suorittamaan sekä opintoni, että työharjoitteluni espanjaksi ja se, että Suomessa odottaa tällä kertaa poikaystävä ja oma vuokrayksiöni. Kielitaitoni on vähän ruosteessa ja sormet ja varpaat ristissä toivon, että tuo neljä kuukautta vahvistaa parisuhdettamme 🙂 Jännittää, tosin tällä kertaa tiedän, mitä vastassa on. Viimeksi lähdin matkaan täysin ilman odotuksia tai tietoa tulevasta, irtisanouduin työstäni, asunnostani ja parisuhteestani. Nyt jätän kaikki nämä odottamaan. Tsemppiä teidän muuttojärjestelyihin!

    • Onko tosiaan iso ero sillà onko Suomen vai Ruotsin passi? Itse olen asunut Italiassa kohta 16 vuotta eikà kansalaisuuden hankkiminen ole kàynyt mielessànikààn, ainoa lisàetu siità olisi vain se, ettà voisin àànestàà isoissa vaaleissa. Suomessa kàyn kuitenkin sàànnòllisesti, joten passin uusinta ei ole ongelma.

      • Ei sillä yleensä väliä ole, mutta itselleni lähinnä psykologinen juttu olla Ruotsin kansalainen ja siis ihan vain sekin takia, että nyt kun vaihtui sukunimi naimisiin menon myötä enkä käy Suomessa liiemmin, niin tulee halvemmaksi hankkia ruotsalainen passi Ruotsista kuin maksaa ekstraa, että saa Suomen passin suurlähetystöstä. Tavoitteena muutenkin ainakin toistaiseksi jäädä tänne, joten otan enemmän sellaisena ”why not” -juttuna. 🙂

    • Kuulostaa huikealta jutulta. Todella rohkeaa ja varmasti saat mielettömän kokemuksen, joka opettaa paljon! Tsemppiä sinnekin uuteen maahan, toivottavasti kaikki lähtee heti rullaamaan hyvin! 🙂

  4. Hei! Tämä varmaan onkin teillä tiedossa, mutta sanon varalta: nykyään useamman maahantulon viisumia hakiessa on oltava vankka matkasuunnitelma ostettuine lentoineen, todisteena että todella poistutte maasta ennen jokaisen 90 päivän jakson umpeutumista.

    Lisäksi on hyvä muistaa, että naapurimaissa vieraillessa (vaikka viisumia olisi kuinka paljon jäljellä) Thaimaahan palatessa alkaa aina uusi 90 päivän jakso, eli esim. kolmen maahantulon viisumin saa helposti ”haaskattua” lyhyessäkin ajassa jos matkustelee naapurimaissa.

    • Joo, tuosta matkasuunnitelman esittämisestä ollaankin luettu paljon ja siitä löytyy vähän vaihtelevaa tietoa. Moni sanoo, että fiksuinta varmuuden vuoksi vain ostaa joku superhalpa lentolippu Thaimaasta jonnekin, vaikka ei edes aikoisi sitä käyttää. Tuo oli hyvä muistutus, että jos matkustelee niin voi ”haaskata” viisumin lyhyessäkin ajassa. Mies on tosin niin kiinni hommissaan, ettei itseasiassa edes haluaisi keskeyttää niitä hetkeksikään matkustamalla mihinkään, eli pääosin Thaimaassa varmasti pysytään. 🙂

  5. Tosi mielenkiintosta kyllä seurata tätä ”projektia”, innolla odotan kaikkea tulevaa, aivan huikeeta!

    • Kiva kuulla, että projekti kuulostaa kiinnostavalta seurata! Minusta tämä muutto on nimenomaan ihana ottaa juurikin ”projektina”, jossa on eri vaiheita, jotka täytyy hoitaa kuntoon, että lopputulos on hyvä. 😀

  6. Kannattaa selvittää myös etukäteen ,jossei jo tiedä, joitain tapoja, jotka meillä on ihan normia, ei Thaimaassa olekaan. Esim päähän ei saa koskea ( pientä lasta taputetaan yleensä päähän),mutta Thaimaassa ei päähän saa koskea. Työkaverina oli Thaimaalainen ja hän kertoi, että mieluimmin pepulle voi taputtaa. Aatteles,ny jos koto-Suomessa taputat lasta pepulle!
    Työkaveri (Thaimaalainen) nauroi aina kaikille asioille, myös järkyttäville ja vakaville. Pidemmän päälle se alkoi ärsyttämään. Tiedäthän, kun kysyt jotain saat vastaukseksi hehheee… Tekonaurua. Ja vastauksen jälkeen hehhetellään lisää.

    • Joo, näihin täytyy kyllä paneutua tarkasti, hyvä pointti! 🙂 Jonkun verran tullut jo lukeneeksi (esim. että jalkapohjia ei saa näyttää kenellekään, koska pidetään likaisena kehon osana ja todella epäkunnioittavaa, eli kannattaa huomioida mm. istuessa ettei huomaamattaan tee epäkohteliaita juttuja), mutta täytyy ottaa loppuvupdesta intensiivikurssi. 🙂

  7. Moikka Virve!

    Kiitos ihanasta blogista! Ai sitä tunnetta, kun huomaat uuden postauksen ilmestyneen ja pääset hakemaan sieltä paljon uusia tuotevinkkejä ja tietoa sekä inspiraatiota! Tämä kysymys ei liity nyt mitenkään uusimman postauksesi aiheeseen, mutta yritin äsken käydä blogin arkistoa läpi, sillä muistelen, että olisit tehnyt vertailua/pohdintaa kosteusvoiteista postauksen muodossa. Olenko nähnyt unta vai olitko tehnyt tällaisen joskus? Olisin todella kiitollinen jos voisit laittaa linkin minulle, jos tällainen postaus on olemassa, sillä varsinkin korealainen ihonhoito kiinnostaa valtavasti ja olen varma, että voisin saada postauksestasi ideaa uuden tuotteen hankkimiseen ja apua rutikuivalle iholleni! 🙂

  8. Muutto ei ole ajankohtainen juuri nyt, mutta kaksoiskansalaisuus sen sijaan on, sillä aivan äskettäin hankin Alankomaiden kansalaisuuden melkein 17 vuoden asumisen jälkeen. Olen jo ehtinyt tekemään uudella passilla ekan reissunkin. Ja kun palasin Schipholille niin passintarkastaja toivotti minut iloisesti tervetulleeksi kotiin. Joku tunneside siihen Suomen passiin kuitenkin on, kun tuntui vähän oudolta matkustaa toisen maan passilla. Suomen passia en kuitenkaan todennäköisesti enää uusi joten tähän täytyy tottua.

  9. Opintojen perässä muutto on ajankohtaista. Matka on 160km, mutta tuntuu ihan jäätävältä. Kaikkihan on suhteellista 😀 Mä olen koko ikäni asunut samalla alueella ja viimeiset 20 vuotta samassa pikkukaupungissa, enkä muusta tiedäkään. Luulen että tämän jälkeen kynnys pidempään muuttomatkaan laskee jonkin verran, eihän sitä tiedä mistä itsensä löytää valmistumisen jälkeen. Tuntuisi aika kummalta palata tänne. Kiva paikka asua mutta työllistymisen kannalta huono. Kosmetologin opinnot kutsuvat 🙂

  10. Täälläpäin muutetaan nykyään enää paikallisesti kun koti käy (taas) pieneksi perheenlisäyksen myötä:) Onneksi olen saanut nuorempana elää melkein riittävästi nomadielämää niin ei tarvitse sitten tekarivaiheessa miettiä että jäikö jotain tekemättä. Muuttokutina iskee ajoittain mutta mies on toistaiseksi ollut haluton. Ja toisaalta näin vanhemmiten on ihan kiva olla paikallaankin:) Seurailen silti innolla teidän muiden seikkailuja. Onnea matkaan kaikille tuleville expateille!

Kommentointi on suljettu.