Thaimaassa henget juovat punaista Fantaa

Muutimme tammikuussa puoleksi vuodeksi Thaimaahan ja mitä enemmän tutustun thaimaalaiseen kulttuuriin, sitä enemmän se viehättää minua.

Ei varsinaisesti kuitenkaan siinä mielessä, että haluaisin omaksua kaikkia yleisiä tapoja itselleni, mutta ne ovat kiinnostavia ja haluan oppia niistä lisää.

Thaimaa henkien talo - 1 (10)

Yksi kiinnostavimmista asioista ovat thaimaalaiset uskomukset.

Lähes 95 % thaimaalaisista on buddhalaisia, mutta maassa on pitkät juuret animismiin, jonka mukaan kaikilla olioilla on sielu.

Thaimaalaiset uskovat kaikkialla olevan henkiä ja että nämä henget on pidettävä tyytyväisinä.

Thaimaa henkien talo - 1 (2)

Käytännössä tämä näkyy siten, että lähes kaikilla rakennuksilla on oma nukkekotimainen henkien talo, eli  tyypillisesti pieni temppeli tai ulkonäöllisesti jopa lähes suorastaan palatsi.

Oli kyseessä sitten poliisilaitos, ostoskeskus, sairaala, koulu, huoltoasema, kerrostalo tai yksityinen asuinrakennus, löytyy sen tontilta oma henkien talo.

Tyypillisesti pylvään päällä nököttävässa talossa saattaa usein olla nukkemaisia ihmis- ja eläinhahmoja, jotka tekevät siitä hyvin yksityiskohtaisen.

Usein henkien talo löytyy tontin kulmalta, mutta tiivisti rakennetussa Bangkokissa se voi myös olla sijoitettu rakennuksen katolle.

Thaimaa henkien talo - 1 (5)

Henkien talo pystytetään ihmisten talon rakennusvaiheessa, jotta usein jopa varsin oikukkaat tontilla asuneet henget voivat heti muuttaa asumaan sinne eivätkä ne tule ihmisten taloon tekemään kiusaa ja pahojaan.

Mitä prameampi itse varsinainen talo on, sitä mahtipontoisempi tulee myös henkien talon olla ja esimerkiksi erilaisten virastojen ja hotellien pihoilla näkee valtavia henkien taloja.

Yksityisasunnoissa henkien talo kuulemma vaihdetaan aina, kun taloon muuttavat uudet asukkaat.

Thaimaa henkien talo - 1 (12)

Henkien talon avulla lepytellään ilkikurisia henkiä ja pyritään pitämään ne tyytyväisinä tarjoamalla niille ruokaa, juomaa, herkkuja, kukkia ja muita lahjoja, joita asetellaan talon edustalle tavallisesti jopa päivittäin.

Lahjojen joukossa voi olla esimerkiksi pieniä tanssivia hahmoja, joiden tarkoituksena on viihdyttää henkiä tai elefantteja ja hevosia, jotka vastaavat henkien kuljetuksesta.

Bangkokissa olen nähnyt temppeleissä jopa pikkuautoja. Henkien taloon asetetaan myös suitsukkeita palamaan ja talon asukkaat tai siellä työssä käyvät ihmiset pitävät pitkin päivää huolta, että henkien talon henget ovat tyytyväisiä.

Thaimaa henkien talo - 1 (8)

Ylivoimaisesti mielenkiintoisinta on henkien juomatarjoilu.

Jos hengille tarjotaan juomaa pullosta, tulee pulloon aina laittaa pilli, jottei henki juodessaan putoa pulloon ja jää sinne jumiin.

Erityisen suosittu juoma on punainen mansikanmakuinen Fanta, jota näkee pillin kera lähes jokaisen henkien talon edustalla.

Thaimaa henkien talo - 1 (3)

Jonkun kuulemani tarinan mukaan tarjoilujuomaksi on valikoitunut nimenomaan punainen Fanta, sillä sen väri kuvastaa hengille uhrattavien eläinten verta eläinuhrauksien ollessa nykyään kiellettyjä.

Veri symboloi thai-kultuurissa elämää ja sen on myös uskottu tuovan onnea, minkä vuoksi eläimiä uhrattiin aikoinaan talon hengille.

Toiset taas sanovat henkien olevan puhtaasti kasvissyöjiä ja Fantan olevan henkien herkkua vain sen siirappisen makeuden vuoksi.

Thaimaa henkien talo - 1 (7)

Punaista Fantaa myydään Thaimaassa kuulemma valtavat määrät eikä sen omistajalla Coca Colalla itsellään ole markkinoinnin tai muiden tekijöiden kautta mitään tekemistä sen kanssa, että nimenomaan sen juomaa on alettu jo vuosikymmeniä sitten tarjoilla hengille.

Luin jopa, että punainen limu yhdistetään Thaimaassa niin vahvasti henkiin, etteivät paikalliset välttämättä edes rohkene juoda sitä itse, sillä siitä saattaisi seurata lähipiiriltä vitsailua siitä, luuleeko henkilö olevansa itse henki.

Thaimaa onkin kuulemma Fantan neljänneksi suurin markkina-alue ja jopa USA:ta ja Kiinaakin isompi.

Thaimaa henkien talo - 1 (6)

Kaikella ruoka- ja juomatarjoilulla sekä muilla hengille tarjotuilla viihdykkeillä ja hyödykkeillä pyritään pitämään henget tyytyväisinä, sillä kun henget ovat tyytyväisiä, suojelevat ne tontin asukkaita ja heidän omaisuuttaan.

Talon edessä vietetään pieniä hartaushetkiä ja niiden aikana toivotaan onnea sekä siunausta.

Kun hengistä huolehtii hyvin, voi niiltä voi myös pyytää mitä vaan terveenä pysymisestä lapsen koulumenestykseen tai hyvään liikenneturvaan.

Jos henkiä loukataan tai niistä ei huolehdita, eivät ne enää suojele taloa ja lähtevät jopa lätkimään.

Tästä seuraa ongelmia kuten riitoja kotona, tavaroiden katoamista sekä jopa sairastumista ja muuta epäonnea.

Thaimaa henkien talo - 1

Koska erilaisia suojeluhenkiä on yhdeksän, on niille rakennetun talon sovittava niiden henkien vaatimuksiin, joiden siellä halutaan asuvan.

Kaikkein tärkein näistä hengistä suojelee kotia ja lähes yhtä merkittävässä roolissa on kukista, hedelmistä ja muusta luonnosta huolehtiva puutarhaa ja ympäristöä suojeleva henki.

Oma henkensä on jopa myös porteilla ja portaikoilla.

Tämä henki asuu kynnyksen sisällä, minkä vuoksi thamaalaisen säännön mukaan kynnyksen päälle ei saa koskaan astua.

Henkien talon rakennus vaatiikin ammattitaitoa eikä kuka tahansa voi pystyttää niitä.

Henkien talon sijainti täytyy suunnitella tarkasti ja paikalle kutsutaankin siksi brahmaanipappi, joka myös suorittaa henget niiden uuteen asuntoon kutsuvan seremonian.

Thaimaa henkien talo - 1 (4)

Henkien taloissa voi olla esillä varsin upeita esineitä eikä niistä siitä huolimatta varasteta mitään, sillä hengiltä varastamisen uskotaan tietysti tuottavan epäonnea.

Päivän päätteeksi hengille varatut juomat kaadetaan pois ruuat  voidaan lahjoittaa esimerkiksi vähäosaisille.

Thaimaa henkien talo - 1 (13)

Hengistä ja niihin liittyvistä kokemuksista puhutaan Thaimaassa hyvin arkisesti ja ne ovat tietysti täyttä totta ihmisille.

Thaimaalaisten henkiin uskominen on hyvin kiehtovaa ja mielenkiintoista, sillä omalle länsimaalaiselle ajattelulleni se tuntuu jotenkin hyvin noh, uskomattomalta.

Thaimaa henkien talo - 1 (11)

En väheksy henkiin uskomista enkä missään tapauksessa naura asialle, mutta kyseessä on ehdottomasti minusta asia, johon täytyy pääsääntöisesti ainakin kasvaa uskomaan.

Silloin se on epäilemättä luonteva asia, jota ei edes tule kyseenalaistaneeksi.

Näin täysin toisenlaisesta kulttuurista tulevana minun olisi suorastaan mahdotonta kuvitella, että alkaisin yhtäkkiä huolehtimaan pihallani asuvista hengistä, jotta ne eivät tulisi asuntooni tekemään kiusaa.

Thaimaa henkien talo - 1 (1)

Tällaiset pienet, mutta toisaalta myös varsin suuret arjen asiat tekevät thaimaalaisesta kulttuurista varsin kiinnostavan ja tihrustelenkin aina uteliaana erilaisia henkien taloja kävellessäni niiden ohi.

Alla oleva henkien talo on meidän 29-kerroksisen asuinrakennuksemme etupihalta löytyvä henkien talo, jossa on varsin huikeat ja yksityiskohtaiset koristelut.

Thaimaa henkien talo - 1 (9)

Ovatko henkien talot tuttuja jollekin?

11 kommenttia artikkeliin ”Thaimaassa henget juovat punaista Fantaa”

 1. Tuttua ei ole nimenomaisesti Thai-kulttuurin kontekstissa, mutta tiedän kyllä jotain pahojen henkien todellisuudesta. Raamattu mainitsee selvästi pahuuden henkivallat, samoin ’maailman alkeisvoimat’, joita pakanat yrittävät lepytellä uhrein ja rituaalein.
  Raamatun mukaan Jumala on selvästi sanonut selvät sävelet näille voimille: Jeesus, lihaksi tullut Jumalan poika, on kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan voittanut nämä epelit. Siksi Jeesuksen kristuksen omaksi lukeutuvan ei tarvitse pelätä tai yrittää lepytellä näitä otuksia 🙂
  Tämän on kokenut myös moni buddhalaisuudesta, hindulaisuudesta tai muusta henkiuskonnosta kristinuskoon kääntynyt.
  Kristinuskossa on myös ajatus kodinsiunauksesta, missä oma koti vihitään / siunataan Jeesuksen nimeen (ja halutaan sanoutua irti kaikesta pahasta, joka haluaisi tulla häiriköimään). Näin teen itsekin aina uuteen kotiin muuttaessani, haluan kotini olevan Jumalalle omistettu ja pyhitetty, rauhan tyyssija 🙂

 2. Kiehtovaa! Tykkään eri kulttureista kertovista jutuista, niistä oppii aina jotain uutta. Ja nuo kuvat on tosi ihastuttavia ja hyviä.

  • Joo, minustakin on mielenkiintoista kuulla ja oppia pieniä juttuja muista kulttuureista! 🙂

 3. …Uskon kyllä. Meillä niistä ei ole huolehdittu ja nyt meille on sitten muuttanut sitkeääkin sitkeämpi Känkkäränkkä.

  • Hhmm, ehkäpä pitäisi Ruotsissa sittenkin alkaa harkita omaa henkien taloa! 😀

 4. Olen kyllä nähnyt henkien taloja Thaimaassa vieraillessa, muttenn perehtynyt sen tarkemmin.
  Enkä ole myöskään huomannut, että heille tarjoillaan punaista
  limpparia. En juo limppareita, joten punaista tai ei, välttelisin joka tapauksessa.
  Näitä tälläisiä juttuja on mukava lukea!

  • Täällä näkyy jokaisen talon edessä punainen limppari, harvinaisempaa jos ei ole. 🙂

 5. Onpa veikeä perinne, tuli itse asiassa mieleen miten Suomessa on aikanaan jätetty ruokaa tontuille 🙂 Meillähän on myös ollut vahva uskomus siihen, että tontut suojelevat taloa, saunaa, tallia yms ja ne täytyy pitää tyytyväisinä

 6. Henkien talo on myös Laosissa, Kambodzassa; ja Japanissa on buddhan pienoistemppeleitä omakotitaloissa ulkona, asunnoissa sisällä, ortodokseilla on oma ikonostaasi kotona, katolisilla kotona. Sama asia, muoto eri.
  Suomalaiset ennen uskoivat tonttuihin ja maahisiin – kotitonttu, saunatonttu jne. Sama asia, muoto eri. Tänä aikana kun tiedonsiirto – kuvat, teksti, puhe – tapahtuu ”näkymättömästi” radioaaltoja pitkin, on varmaan entistä helpompi usko, että on myös semmoinen maailma joka ei näy pelkällä silmällä.

Kommentointi on suljettu.