Tule jo, aurinko! (Vai tulisitkohan sittenkään…)

Valmistautuminen auringon tuloon ja vaatteiden vähentämiseen on alkanut:

Sain Clarinsilta koulutuslahjaksi Sun Care Spray Oil-Free Lotion Progressive Tanning suihkeen suojakertoimella 15 sekä Sun Care Cream High Protection voiteen suojakertoimella 30.

Voide lähtee ehdottomasti käyttöön, mutta suihke epäilytti aluksi. Siinä on nimittäin veden jälkeen heti toisena aineosana alkoholi ja minä ainakin olen ymmärtänyt, että alkoholi ja aurinko ovat huono yhdistelmä, joka voisi aiheuttaa iholle maksaläiskiä. (Okei, onhan esimerkiksi hajuvesissä jopa n. 70-80% alkoholia mikä on varmasti huomattavasti suurempi määrä, mutta silti…)

Selvitin kuitenkin asiaa oman mielenrauhani turvaamiseksi ja selvisi, että alkoholia on aurinkotuotteissa hyvin pieni määrä ja alkoholia käytetään tuotteiden liuottimena silloin, kun niille halutaan hyvin kevyt koostumus (muuten käytetään erilaisia rasvoja). Alkoholin pitäisi kuitenkin haihtua iholta hyvin nopeasti jo tuotetta iholle levittäessä, jolloin iholle jäävät vain suoja-aineet. Epäilyttää silti hieman kyllä…

Mutta asiasta aurinkoon: Kuten varmasti olen kertonutkin (ja kuten varmasti voitte värityksestäni itsekin päätellä), en pahemmin ota aurinkoa. Olen lähes poikkeuksetta varjossa ja minulla on kasvoilla talvisinkin voide (tai ainakin meikkipohja), joka antaa iholleni aurinkosuojan.

Olen paasannut paljon auringolta suojautumiselta, mutta näin aurinkoisten päivien (toivottavasti!) lähestyessä (ja välillä jopa jo ollessa täällä), on lienee hyvä hieman kerrata.

Yksinkertaistettuna auringon UVA-säteily on siis se, joka rypistää ja UVB-säteily se, joka polttaa. Aurinkovoiteiden suositus on, että UVA-suoja olisi vähintään 1/3 UVB-suojan suuruudesta, mutta UVA-suojan korkeutta ei taida olla tuotteissa esillä muuten kuin mahdollisilla merkinnöillä +, ++ tai +++. Pakkauksissa lukeva SPF30 tarkoittaa siis vain UVB-suojan korkeutts.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kun iho palaa, se vaurioituu. (Itseasiassa jo ruskettuminenkin on merkki siitä, että iho on jo vaurioitunut ja yrittää puolustautua.) Ja jokainen esimerkiksi kätensä ihon uuninpeltiin polttanut tietää, että ihoon todennäköisesti jää jälki. Auringonpolttamista jää harvoin yhtä selkeä jälki, mutta vuosien saatossa ja auringon kärvistellessä ihoa lisää iho vaurioituu kokoajan kevyesti. Tämän tai UVA:n vanhentava vaikutus ei näy iholla nuorena selkeästi, mutta vaikutus kulumoituu takuuvarmasti ja kun ikäsi alkaa olla 40 tai 50-vuotta, ovat ahkerat auringonpalvomisen vaikutuksen usein jo selkeästi näkyvillä: rypyt, epätasainen ihonväri…

Olen jatkuvasti kehottanut suojaamaan kasvoja auringolta, joten se ei ole uusi juttu. Nyt kun aurinkoiset päivät kuitenkin tosiaan lähestyvät tahtoisin huomauttaa eräästä ihoalueesta, jonka suojaaminen helposti jää, mutta joka kärsii ja kovasti: dekoltee.

Dekoltee on ihoalue kaulasi ja rintojesi välissä. Iho on tältä kohti ohuehko ja todella alttiina UV-säteilylle kesätoppien ja muiden avonaisempien vaatteiden vuoksi. Tuota aluetta olisi ehdottoman tärkeä suojata jos toivoo, että voisi vielä kypsemmälläkin iällä esitellä dekolteetaan. (Kypsemmällä iällä mahdolliset allit tahdotaan kätkeä, vatsa piilottaa ja hameetkin pitenevät, joten edes dekolteen näyttäminen antaa jo asulle hieman seksikkyyttä. Ja huomio: dekolteen ja rintojen näyttäminen eivät ole sama asia!)

Jos siis tahdot, ettei rintavakosi ole ryppyinen ja jatku ryppynä kaulallesi asti tai ole jatkuvasti punakka ja epätasaisen värinen maksaläiskineen ja luomineen, ala suojata dekoteetasi ajoissa. Dekoltee on juurikin se alue, joka poltetaan helposti, sillä se pysyy yleensä läpi päivän esillä kesäisin.

Itse asion ehdottomasti käyttää aurinkovoiteeni dekolteeni suojaamiseen. Olen yläasteikäisenä polttanut dekolteeni pari kertaa ja uskon, että iho olisi ehdottomasti sileämpi ilman näitä vauruota. Enempää en taatusti enää ota riskejä, sillä minulla tulee ainakin tulemaan vielä 80-vuotiaana mieletön rinnusta, vaikkeivät sitä muut näkisikään!

Suojaatteko te dekolteenne auringolta?

Moni muuten pohtii aina, mitä suojakerroin itseasiassa tarkoittaa. Suojakerroin kertoo, kuinka suuri määrä UV-säteilyä (eli UVB-säteilyä) ihollesi imeytyy. Pois blokkautuvan säteilyn määrän voi laskea helpolla kaavalla:
SPF X = 1- (1/X) (X on suojakertoimen suuruus)

Suomeksi siis…

SPF 10= 10 % säteilystä pääsee iholle
SPF 15= 6,7 % säteilystä pääsee iholle
SPF 30=3,3 % säteilystä pääsee iholle
SPF 50=2,0 % säteilystä pääsee iholle

Kuten huomaatte, ei yli 30 mentäessä suojausteho enää kasva valtavasti, eli jos pelkäät kemikaaliövereitä, tyydy suojakertoimeen 30.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jotta suojakerroin oikeasti vastaisi pakkauksessa annettua kerrointa, täytyisi aurinkosuojaa käyttää kunnon kerros. Kasvoilla tämä tarkoittaisi noin puolta teelusikallista eli 2,5 millilitraa ja aikuisen ihmisen vartalolla 40 millilitraa. Tavallisen 200 millilitran aurinkovoide tuubin pitäisi siis olla tyhjä viiden käyttökerran jälkeen, eli turha sanoa, että voidetta jäi edelliseltä kesältä! (Ja tavallisen suojakertoimellisen 50 ml päivävoiteen alle kuukaudessa, eli turha edes väittää, että käyttäisit tarpeeksi voidetta.) Tämä annostelu kuitenkaan harvemmin toteutuu, joten kannattaa pelata varman päälle ja ottaa aina se kunnollinen suojakerroin, jolloin tehon lasku ei ole niin vaarallista. (Lisää vinkkiä suojakertoimen valintaan tästä taulukosta.)

Huomioi myös, että jos läträät itseesi suojakertoimella 12 olevasta pullosta vaikkapa 30 ml suositellun 40 ml sijaan, ei suojakerroin silti ole välttämättä 75% pullossa annetusta suojakertoimesta vaan voi itseasiassa olla vain puolet. Tämä kun on nähkääs kemiaa eikä matematiikkaa!

Myös puuteri ja rasvaisuutta imevät puuteripaperit yms. saattavat vaikuttaa aurinkosuojan tehoon kasvoilla, sillä puuterin rasvaa itseensä imevät partikkelit eivät valikoi, mitä rasvoja itseensä imevät ja saattavat imeä itseensä alla olevan aurinkosuojatuotteen liuottimia ja sitä kautta myös itse suoja-aineita omien hiukkastensa pinnalle, jolloin aurinkosuoja ei enää olekaan välttämättä niin tasaisesti asettunut. Jos aurinkotuotetta kuitenkin on kasvoilla kunnolla, on puuterimaisten tuotteiden vaikutus todennäköisesti mitätön. (Ja toki aurinkotuotteen päällä oleva meikkikin tekee jo jonkun näköistä suojaa itsessään iholle. Mutta toki ohut valkoinen t-paitakin päästää lävitseen UV-säteilyä ja on suojakertoimeltaan korkeintaan vain noin SPF 5 -luokkaa…)

Kannattaa myös muistaa, että erilaisten aurinkosuojatuotteiden kerrostaminen iholle ei lisää suojan tehokkuutta, vaan saattaa jopa laimentaa sitä (kaikki aineet eivät ole keskenään sopivia ja kosmetiikassa on aina kyse kemiasta). Esimerkiksi 8 + 10 ei ole 18 eikä välttämättä edes sitä kymmentä, sillä alla oleva kahdeksikon voide saattaa laimentaa kympin tehoja ja suoja-aineet voivat muutenkin levittyä epätasaisesti toisen päälle levitettäessä. Kun siis otat aurinkoa, älä laita oman suojakertoimesi päälle tunnin kuluttua lisää voidetta kaverin pullosta vaan käytä sitä samaa omaa pulloasi, jota aiemminkin käytit.

Joko teitä on peloteltu tarpeeksi?

Auringosta tuli muuten vielä mieleeni, kuinka peräänkuuluttelin joku aika sitten uutta seuraajaa Diorin Hydraction Visible defence -linjan lopetetulle silmänympärysvoiteelle, jossa oli SPF 20 (Clarinsin ja Biothermin aurinkopuolen silmänympärystuotteet kun eivät minulle kelvanneet.) Eräs lukijani vinkkasikin minulle Shiseidolta löytyvän muutenkin kohtuu hyvällä sisällöllä varustetun silmänymärysvoiteen, jossa on suojakerroin 25.

Jätin nuukuuksissani Shiseidon vielä harkintaan ja onneksi jätinkin, sillä läysin kelpo korvaajan huomattavasti halvemmalla.

Korvaaja löytyi paikallisen Tokmannin konserinin edustajan (Tarjoustalo, Säästötalo Robinhood, Vapaa Valinta…) hyllyltä:

Tuote on Eveline Cosmeticsin Anti-Wrinkle Eye Cream ja suojakerroin on 15.

30 ml (!!!) tuubilla on normaalisti hintaa muistaakseni 7,90 euroa, mutta tämä sattui olemaan helmikuun ajan tarjouksessa vain 5,90. Ei paha diili ollenkaan (eikä edes normaalihintaisenakaan)!

Tämä on kiva kevyt kosteuttaja ja jättää ihan mukavan tuntuisen pinnan, jolle myös mineraalimeikki levittyy hyvin. Tämä olkoot oma ensiapuni kevätauringon säteitä vastaan suojautuessa. Kesäksi sitten hankin sen Shiseidon.

(Vaikka tuote onkin ”Anti-Wrinkle”, käy tämä vallan hyvin myös nuoremmille, jotka tahtovat suojata silmänympäryksensä. Eniten ryppyjä vastaan tässä kun on vain tuo aurinkosuoja.)

Aikooko joku kipittää kauppaan hakemaan tämän löydön?