Korealainen ihonhoito – vaihe 1: puhdistusöljy

*Sis. mainoslinkkejä

Puhdistusöljy on loistava tapa puhdistaa kasvot meikistä ja epäpuhtauksista, sillä se pesee kasvot hellävaraisesti, mutta tehokkaasti. Öljy liuottaa iholta rasvoja ja öljyjä, minkä vuoksi niin meikkivoide, aurinkosuojatuotteet, liiallinen tali kuin öljyliukoiset epäpuhtaudetkin liukenevat puhdistusöljyyn helposti ilman, että ihosta tulee natisevan puhdas.

Puhdistusöljyn etuihin kuuluu myös sen monipuolisuus: moni poistaa puhdistusöljyllä kasvomeikin lisäksi myös silmämeikin, jolloin erillistä silmämeikinpoistoainetta ei tarvita. Hyvä puhdistusöljy sulattaakin usein vaivatta pois sekä vesiliukoisen että vedenkestävänkin silmämeikin ripsiväri mukaanlukien.

Kaikki puhdistusöljyt eivät kuitenkaan sovi silmämeikin puhdistukseen ja usein ratkaisevaa on myös se, kuinka herkät omat silmät ovat. Silmämeikin poistoa kannattaa siis kokeilla puhdistusöljyn kanssa varovasti.

Korealaisen ihonhoidon ja erityisesti kaksoispuhdistuksen myötä puhdistusöljyistä on tullut supersuosittuja tuotteita. Korealaisessa ihonhoidossa puhdistusöljyä käytetään kaksoispuhdistuksen ensimmäisessä vaiheessa, mutta puhdistusöljy sopii myös käytettäväksi ihonpuhdistuksen ainoana tuotteena.

Puhdistusöljy voi monista kuulostaa pelottavalta tuotteelta, joka jättää iholle rasvaisen ja jopa suorastaan likaisen tunteen. Tosiasiassa kosmetiikkamerkkien puhdistusöljyt sisältävät öljyjen lisäksi myös emulgaattoreita, joiden ansiosta ne puhdistuvat kasvoilta vesipesulla eikä iholle jää öljyistä pintaa niiden käytön jälkeen.

Ihon öljypuhdistustukseen ei kannata valita puhdasta luonnonöljyä, sillä pelkkä öljy ei liukene veteen ja voi siksi olla haastavaa saada iholta pois. Luonnonkosmetiikankin puolelta löytyy kuitenkin myös puhdistusöljyjä, joiden koostumus on tehty emulgoitumaan veden kanssa, minkä ansiosta ne huuhtoutuvat iholta helposti pois.

Myynnissä on toki myös tuotteita, jotka sisältävät vain öljyliukoisia ainesosia ja jotka eivät siksi huuhtoudu iholta pois pelkällä vedellä. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi kiinteät puhdistuskakut. Nämä tuotteet on tarkoitettu poistettavaksi kasvoilta konjac-sienellä tai kostealla puhdistusliinalla, jollainen esimerkiksi musliiniliina on.

Puhdistusöljyn sijaan käyttöön voi myös valita kiinteän puhdistusbalmin, joka sulaa iholle hierottaessa. Puhdistusöljyn sijaan iholla voi myös käyttää puhdistusemulsiota, mutta puhdistusemulsiota valitessa kannattaa tarkastaa, kuinka tuotetta suositellaan käytettävän. Jos käyttöohjeissa neuvotaan pyyhimään tuote iholta pois, ei se todennäköisesti liukene vesipesulla puhdistusöljyn tapaan Kuivaihoisia tämä ei välttämättä haittaa, mutta rasvoittuvalla iholla ihonpinnalle jäänyt rasvakerros voi tuntua epämiellyttävältä.

Kuinka puhdistusöljyä käytetään?

Puhdistusöljyt on tavallisesti suunniteltu käytettäviksi kuivalla iholla, jolle ne hierotaan kuivin käsin. Jos puhdistusöljyä alkaa hieroa kostealle iholle tai kosteilla käsillä, alkaa se emulgioitua veden kanssa jo ennen kuin se ehtii tehdä tehtävänsä ihon puhdistuksessa.

Tavallisesti puhdistusöljyä on hyvä ottaa kämmenille yhdestä kahteen pumppausta, kämmeniä voi hieroa hieman yhteen ja tämän jälkeen puhdistusöljy hierotaan kasvojen iholle. Puhdistusöljyä iholle hieroessa on hyvä muistaa käsitellä kasvoja hellävaraisesti, jotta niiden ihoa ei tule venyttäneeksi turhaan.

Puhdistusöljyä kasvoille hierottaessa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että puhdistusöljyä hieroo kaikkialle kasvoilla. Esimerkiksi nenänpieliin muodostuu helposti epäpuhtauksia, joten ne on hyvä puhdistaa puhdistusöljyllä huolella.

Puhdistusöljyä kasvoille hieroessa ei kannata hutiloida ja hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että öljyä kannattaa hieroa kasvoille minuutin ajan. Jos kasvoilla on ollut runsaasti meikkiä, voi puhdistusöljyn antaa vielä tämän jälkeen vaikuttaa kasvoilla hetken esimerkiksi hampaiden harjaamisen ajan.

Lopuksi puhdistusöljy pestään kasvoilta pois vedellä. Kasvoit voi huuhdella juoksevalla vedellä tai puhdistuksessa voi halutessaan käyttää apuna esimerkiksi vedellä kasteltua konjac-sientä, musliiniliinaa tai kestovanulappuja.

Puhdistusöljy ei tuki ihoa

Puhdistusöljy itsessään ei saa aikaan epäpuhtauksia. Jotta epäpuhtauksia voi muodostua, täytyy ihohuokosen tukkeutua. Tyypillisesti tämä tarkoittaa, että ihon pinnalla on jotain, mikä ehkäisee kuolleen ihosolukon ja talin vapaata pääsyä pois iholta.

Kun ihohuokosessa on jumissa reilusti talia, pääsevät myös iholla luonnostaan olevat bakteerit lisääntymään tukkeutuneessa ihohuokosessa ja aikaansaamaan tulehduksen. Yksi avaintekijä ulkoisten tekijöiden aikaansaamien epäpuhtauksien ehkäisyssä onkin pyrkiä varmistamaan, ettei iho pääse tukkeutumaan.

Jotta puhdistusöljy voisi siis tukkia ihon tarkoittaisi se, että sitä on jäänyt iholle vielä ihonpuhdistuksen jälkeenkin. Jos ihonpuhdistus on tehty huolella ja oikein, on olemassa vain melko minimaalinen riski, että iholle voisi olla enää jäänyt sen jälkeen puhdistusöljyä, joka tukkisi ihoa.

Puhdistusöljyjä on saatavilla erilaisia ja osa niistä on toisia täyteläisempiä, osa taas ohuempia. Jos iho tukkeutuu helposti, on puhdistusöljyksi hyvä valita ohut tuote, joka myös liukenee iholta helposti.

Kasvot on hyvä huuhdella puhdistusöljystä puhtaiksi vedellä huolella ja kiinnittää huomiota erityisesti nenänpielien, hiusrajan ja muiden sellaisten ihoalueiden huuhteluun, joihin epäpuhtauksia ja puhdistusöljyä voi helposti jäädä. Ihonpuhdistuksen avuksi kannattaa myös ottaa käyttöön esimerkiksi konjac-sieni, joka auttaa puhdistustuotetta ja epäpuhtauksia irtoamaan iholta paremmin.

Parhaan lopputuloksen saa, kun puhdistusöljyn yhdistää korealaiseen tapaan puhdistusvaahtoon ja iholleen tekee kaksoispuhdistuksen. Kaksoispuhdistuksesta voi lukea lisää tästä postauksestani. 

Lue myös: Tarvitseeko iho kaksoispuhdistaa aamuisin tai jos iholla ei ole meikkiä?

Sopiiko puhdistusöljy kaikille ihotyypeille?

Puhdistusöljy on mitä parhain ihonpuhdistustuote aivan kaikille ihotyypeille aina kuivasta ihosta rasvaiseen ja epäpuhtaaseen ihoon. Puhdistusöljyn etuna on, että sen rasvat liuottavat kasvoilta talia ja öljyliukoisia epäpuhtauksia erittäin tehokkaasti, mutta iho puhdistuu silti hyvin hellävaraisesti.

Puhdistusöljy onkin itseasiassa paras puhdistustuote jokaiselle ihotyypille, sillä se ei pese kuivaa ihoa liikaa ja liuottaa rasvaisen ihon ylimääräisen talin vaivatta pois. Tärkeintä on vain huomioida, että puhdistustuotteen koostumus sopii omalle iholle: kuiva iho voi pitää täyteläisemmästä koostumuksesta kun taas rasvoittuva iho voi kaivata jopa lähes vesimäisen ohutta puhdistusöljyä.

Hyviä puhdistusöljyjä

Puhdistusöljyn valinnassa ratkaisevat omat mieltymykset ja ihotyyppi. Oma suosikki löytyy usein helpoiten kuitenkin kokeilemalla. Suosittelen testaamaan esimerkiksi näitä suosittuja puhdistusöljyjä, joita monet ovat kutsuneet parhaiksi puhdistusöljyiksi:

Lue lisää korealaisen ihonhoitorutiinin muista vaiheista:

2. Vesipohjainen ihonpuhdistustuote

3. Kuorinta

4. Kasvovesi

5. Hoitoneste

6. Seerumi

7. Kangasnaamio

8. Silmänympärysvoide

9. Kosteusvoide

10. Aurinkosuoja (päivällä) / Yövoide (illalla)

Huomioithan, että vaikka korealainen ihonhoitorutiini esitetään tyypillisesti kymmenessä vaiheessa, ei jokaista vaihetta ole tarkoitus tehdä päivittäin. Kymmenen vaihetta on ennemminkin vain niin sanottu tarjoiluehdotus, josta poimitaan ne vaiheet, jotka omalle iholle kulloinkin sopivat. Voit lukea aiheesta lisää tästä postauksestani.