Tämän vuoksi toisten hiuksilla kestää ikuisuus kuivua

Kerroin vähän aikaa sitten, että laajensin luonnonkosmetiikan tuotekehityksen opintojani ihonhoidosta hiustuotteisiin. Opintoni ovat olleet täynnä mielenkiintoista tietoa ja juuri sellaista infoa, jota olen jo pitkään halunnutkin hiuksista saada.

Hiukset ovat nimittäin kiinnostaneet minua kovasti teorian osalta, mutta eivät niin paljon, että olisin koskaan halunnut oikeasti opiskella kampaajaksi. Minua kiinnostaa teoria ja se, kuinka hiuksia esimerkiksi kannattaa hoitaa, mutta ei niinkään hiusten leikkaamiseen ja värjäämiseen liittyvät teknikkat. Olenkin ehdottomasti enemmän teorian kuin käytännön ihminen mitä tähänkin asiaan tulee.

Lue myös: Näin hoidan hiuksiani – 10 vinkkiä

Hiusten huokoisuus High porosity Low Porosity Virve Fredman

Yksi erityisen mielenkiintoinen hiuksiin liittyvä opintokokonaisuus, jonka vähän aikaa sitten kävin liittyi hiusten huokoisuuteen. Olin lukenut aiheesta Curly Girl -villityksen myötä kyllä jonkin verran, mutta ihan täysin selvää minulle ei ollut, mitä hiusten huokoisuus itseasiassa on ja kuinka se nimenoman juuri omaan elämääni vaikuttaa.

Opintojeni myötä minulle kuitenkin selvisi, että itseasiassa hiuksten huokoisuuteen liittyvät jutut ovat nimenomaan niitä, joiden vuoksi tukkani aiheuttaa minulle jatkuvasti kirjaimellista päänvaivaa.

Hiusten huokoisuuden ymmärtää parhaiten, kun hiuksen pintaa ajattelee kävyksi, sillä hiussuomut asettuvat hiuksen pintaan käpymäisesti. Toisilla hiussuomut ovat tiiviisti toisiaan vasten, jolloin hiukset eivät ole kovin huokoiset. Toisilla taas hiussuomut eivät ole yhtä tiiviisti hiusten pintaa vasten, jolloin hiukset ovat rakenteeltaan huokoisemmat. Useilla hiukset ovat kuitenkin luonnostaan jotain näiden ääripäiden väliltä.

Hiusten huokoisuus määräytyy pitkälti geenien mukaan, mutta myös ulkoiset tekijät voivat vaikuttaa siihen ja tehdä hiuksista huokoisemmat. Esimerkiksi hiusten muotoilu lämpölaitteilla, aurinko ja erityisesti hiusten värjäys ja vaalennus sekä muut kemialliset käsittelyt voivat tehdä hiuksista huokoisemmat. Myös mekaaniset rasitukset kuten hiusten harjaus voivat tehdä hiuksista huokoisemmat.

Lue myös: Mistä Curly Girl -metodissa on oikeasti kyse?

Hiusten huokoisuus High porosity Low Porosity Virve Fredman

High Porosity Hair – Korkeahuokoiset hiukset

Koska korkeahuokoisissa hiuksissa hiuksen pinnalla olevat hiussuomut eivät ole tiiviisti toisiaan vasten, tuntuu hius sormien välistä vedettäessä hieman karhealta. Huokoiset hiukset voivat tuntua kuivilta ja myös näyttää hieman elottomilta, sillä niissä ei tavallisesti ole paljon kiiltoa. Huokoiset hiukset ovat usein hieman pörröiset ja takkuuntuvat helposti.

Koska hiuksen pinta on huokoinen, pääsevät aineet helposti imeytymään hiukseen, mutta vastaavasti ne myös lähtevät sieltä helposti pois, kun mikään ei ole pidättelemässä niitä siellä. Huokoiset hiukset voivat imeä vettä jopa puolta painoaan vastaavan määrän vettä. Huokoiset hiukset voivat helposti tulla pörröisiksi siis myös ilmankosteuden vaikutuksesta.

Kosteus kuitenkin haihtuu huokoisista hiuksista pois nopeasti, sillä hiussuomut eivät ole pidättämässä sitä hiuksissa. Näin ollen huokoiset hiukset kuivuvat pesun jälkeen usein melko nopeasti.

Huokoiset hiukset kaipaavat tehokkaasti hoitavia hoitoaineita ja tehohoitoja, jotka auttavat pitämään hiuksissa kosteutta sekä tuomaan niille kiiltoa ja sileyttä. Lisäksi huokoiset hiukset voivat kaivata lisää suojaa.

Erityisesti hiusten vaalennus ja muut rankat käsittelyt voivat tehdä hiuksista hyvin huokoiset ja sen myötä myös helposti vaurioituvat. Myös esimerkiksi hiusten käsittely kuumilla kihartimilla ja muotoilulaitteilla voi saada aikaan hiussuomujen avautumista.

Hiusvärit tarttuvat huokoisiin hiuksiin helposti, mikä voi olla hyvä asia, mutta esimerkiksi nopeasti haalistuviksi tarkoitetut suoravärit saattavatkin joskus napata huokoisiin hiuksiin kiinni yllättävän tiukasti. Hiusten huokoisuuden vuoksi voi myös käydä niin, että kestoväriksi tarkoitettu väri haalistuu hiuksista helposti.

Lue myös: Nainen värjäsi hiuksensa pinkiksi – seurauksena kotirauhan rikkominen

Hiusten huokoisuus High porosity Low Porosity Virve Fredman

Low Porosity Hair – Vähähuokoiset hiukset

Huokoisten hiusten täysi vastakohta ovat vähähuokoiset hiukset, joiden hiussuomut asettuvat tiiviisti toisiaan vasten. Tämä saa hiuksen pinnalle aikaan todella tehokkaan suojan, mikä vaikeuttaa aineiden imeytymistä hiuksiin. Toistensa päälle tiiviisti asettuvat hiussuomut saavat aikaan sen, että hius tuntuu sormia sen ympärillä juoksuttaessa erittäin sileältä.

Koska hiussuomut ovat niin tiiviisti toisiaan vasten, ei kosteus pääse kunnolla sisään hiuksiin. Näin ollen esimerkiksi kostea ilma ei tee hiuksista samalla tavalla pörröisiä kuin huokoisista hiuksista. Samalla se kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että jopa hiuksia hoitavien aineiden on haastavaa päästä imeytymään hiuksiin. Vähähuokoisia hiuksia on myös haastavaa saada värjättyä, sillä väri ei vain pääse niiden sisään yhtä helposti kuin huokoisempiin hiuksiin.

Jos hiukset ovat vähähuokoiset voi tuntua, etteivät tuotteet tosiaan millään imeydy hiuksiin, vaan asettuvat vain hiusten pinnalle. Tällaisissa hiuksissa voi jopa tuntua, että tuotteet vain kerääntyvät hiusten pinnalle.

Paitsi että vähähuokoiset hiukset eivät päästä kosteutta helposti sisäänsä eivät ne myöskään päästä sitä kovin helposti ulos, mikä sekin voi saada aikaan haastetta. Vähähuokoisten hiusten kuivuminen voi tämän vuoksi kestää hyvinkin pitkään. Vesiroiskeet voivat jäädä vähähuokoisten hiusten pinnalle pisaroina, jotka eivät imeydy hiuksiin, kun taas korkeahuokoiset hiukset imevät hetkessä vesipisarat.

Vähähuokoisille hiuksille sopivatkin usein kevyeltä tuntuvat hoito- ja muotoilutuotteet. Jos vähähuokoiset hiukset ovat käsitellyt, on hoitotuotteissa hyvä olla kosteutta sitovia humektantteja, jotka voivat auttaa houkuttelemaan kosteutta hiuksiin.

Vähähuokoisten hiusten kihartaminen voi olla haastavaa, sillä muotoilutuotteet jäävät niiden pinnalle, kun taas huokoisiin hiuksiin voi käyttää enemmän muotoilua tukevia ja kiinnittäviä aineita ilman, että hiukset latistuvat, jolloin kiharatkin voivat pysyä niissä paremmin. Jos hiukset ovat luonnostaan suorat ja vähähuokoiset, katoavat kiharat niistä helposti ja nopeasti.

Lue myös: Tämän vuoksi hiuksesi eivät kasva pitkäksi

Hiusten huokoisuus High porosity Low Porosity Virve Fredman

Omat hiukseni ovat näiden yhdistelmä

Siitä on jo kuukausia kun olen viimeksi käynyt leikkauttamassa hiukseni ja vaikka trimmailenkin niitä aina välillä kotona tässä aiemmassa postauksessa esittelemälläni hyvin kätevällä taktiikalla tiedän, että hiusteni latvat eivät ole kovin hyvässä kunnossa. Tiesin, että ne ovat todellakin kärsineet ja sen myötä myös huokoiset, sillä kaksihaaraisia ilmestyy helposti ja hiusteni latvat olivat kuivat.

Sen vuoksi olinkin ollut hieman hämilläni aina väitteestä, että huokoiset hiukset muka kuivuisivat nopeasti. Minulla kun oli kärsinyttä tukkaa vaikka muille jakaa, mutta se ei todellakaan kuivunut pesun jälkeen nopeasti ja jos en föönannut sitä kuivaksi, saattoi helposti mennä jopa viisi tai kuusi tuntia, että tukkani olisi kuiva. Yhtälö ei vain toiminut.

Tämän teoriaosuuden opiskelun jälkeen tajusin kuitenkin yhden merkittävän jutun. Hiuksissani oli kyllä kuivia ja kärsineitä latvaosia, mutta jos olin oikeasti tarkkana saatoin huomata, että juuri ne osiot itseasiassa kuivuivat varsin nopeasti kuten huokoiset hiukset yleensäkin.

Se, miltä osin tukkani ei kuitenkaan kuivunut nopeasti oli tukkani tyviosa ja erityisesti takaraivon alue sekä muutenkin paksun tukkamassan alaosat.

Olin ajatellut, että kaikilla hiuksillani menee aina tunteja kuivua kunnes tunnistin, että itseasiassa vain juuri nämä ovat niitä osia, joiden kuivuminen kestää, kestää ja kestää ja saa välillä jopa tuntumaan, että hiusten tyvi on suorastaan pakko föönata kuivaksi, tai muuten kosteus vain muhii siellä loputtomiin ja saa pahimmillaan jopa hiuspohjan hilseilemään.

Vaalensin hiuksiani viimeksi vähän yli vuosi sitten, kun niihin laitettiin runsaasti raitoja ja sävyä kirkastettiin. Sen jälkeen en ole vaalentanut tai värjännyt tukkaani, mutta koska tukkani kasvaa vain parisenkymmentä senttiä vuodessa, on pitkien hiusten latvoissa paljon värjäyksen, auringon ja muun elämän kuluttamia hiuksia.

Päässäni on kuitenkin runsaasti käsittelemätöntä hiusmassaa, joka ei puolestaan ole ollenkaan niin huokoista. Koska nämä hiukset ilmeisesti ovat keskivertoa vähemmän huokoisia, eivät ne myöskään päästä imemäänsä kosteutta kovin helpolla ulos. Tämä selitti täysin sen, miksi tukallani kestää aina ikuisuus kuivua ilman fööniä.

Tajusin myös, että huomaan hiusteni tyven lähes olemattoman huokoisuuden jo suihkussa hiuksia pestessä. Olen aina pessyt tukkani pää alaspäin, sillä minusta tuntuu muuten, että en saa hiusteni tyveä kunnolla kastumaan. Olen aina ajatellut sen johtuvan siitä, että minulla on melko paljon hiuksia, mutta itseasiassa juuri hiusten vähäinen huokoisuus saa aikaan sen, etteivät ne kastu kovin helposti ja pesemällä hiukset pää alaspäin saan niiden tyven kastumaan paremmin.

Lue myös: Tämän vuoksi pesen hiukseni aina pää alaspäin

Olen myös tottunut aina vaahdottamaan hiukseni kahdesti. Ensimmäisellä vaahdotuksella tuntuu, ettei hiusten tyvi vain peseydy riittävän hyvin ja nyt tajuan, että se johtuu nimenomaan siitä, etten saa shampoota levittymään tukassa kunnolla, kun se ei ole vielä kunnolla märkä, vaikka olenkin aina valuttanut siihen oikein kunnolla vettä. Vasta toisella vaahdotuskerralla saan shampoon levittymään paremmin kaikkialle ja tukkani puhdistumaan kunnolla.

Tämä huokoisuusasian pohtiminen oli minulle mullistavaa, sillä se tosiaan selitti täysin sen, miksi tukallani kestää ilman fööniä ikuisuus kuivua.

Lue myös: Hiuspohjan kaksoispuhdistuksesta en luovu

Hiusten huokoisuus High porosity Low Porosity Virve Fredman

Mistä tietää, kuinka huokoinen hius on?

Luettelin aiemmin esimerkkejä siitä, miltä korkeahuokoinen tai vähähuokoinen hius voi tuntua tai näyttää. Tavallisesti tilannetta on siis helppoa arvioida hiuksia kokeilemalla ja katselemalla.

Monien hiukset ovat jotain näiden väliltä, eli käytännössä ne voivat toisinaan olla hieman kuivan, mutta koska ne imevät ainesosia melko hyvin itseensä, on niiden kosteustasapainoa myös helppoa palauttaa.

Hiusten huokoisuuden selvittämiseen on kuitenkin myös yksi kätevä kikka. Hiuksen voi nimittäin laittaa vesilasiin ja katsoa, mitä sille tapahtuu parin minuutin aikana.

Jos hius on korkeahuokoinen ja imee sitä ympäröivän kosteuden helposti itseensä, uppoaa se vesilasiin. Jos hius taas on vähähuokoinen ja lähes hylkii kosteutta, ei se uppoa vesilasin pohjaan yhtä helposti.

Testi kannattaa tehdä parilla eri puolelta päätä napatulla hiuksella ja mielellään puhtaalla sellaisella, sillä muotoilutuotteet voivat muuten vaikuttaa lopputulokseen.

Tein itsekin testin pariin otteeseen ja oli hauskaa katsella ison, läpinäkyvän vesilasin läpi, kuinka pitkän hiussuortuvani latvaosa tosiaan aina ensimmäisenä lähti uppoamaan lasin pohjaan ja saavutti sen, kun hiuksen tyvi vielä pysytteli vedenpinnan tuntumassa – siitäkin huolimatta, että koko hius oli asetettu veteen samaan aikaan tai joissakin tapauksissa hiusten tyvi oli jopa laitettu veteen ensin.

Ei siis ihme, että hiusten tyvellä on parempikuntoisilla osioilla voi mennä useita tunteja kuivua!

Lue myös: Ohjeita hiustenkuivaajan ostajalle

Hiusten huokoisuus High porosity Low Porosity Virve Fredman

Kuinka huokoiset hiukset teillä on?

5 kommenttia artikkeliin ”Tämän vuoksi toisten hiuksilla kestää ikuisuus kuivua”

 1. Mulla on sama juttu, ja toinen lapsistani on perinyt tämän ”vesi valuu kuin hanhen selästä” -kuontalon. Ei meinaa pikku poika saada tukkaansa puhtaaksi pesemällä, kun ei saa sitä helposti kastumaan. 😁

  Vastaa
 2. Tämäpä mielenkiintoista uutta tietoa! Luulin aina, että huokoisuus on tulosta käsittelyistä eikä luontainen ominaisuus. Hyvä tietää, että se voi olla kumpaakin.

  Omat hiukseni, luonnonkiharat kun ovat, pörheentyvät kosteudesta aivan älyttömästi, mutta myös niiden peseminen onnistuu kerralla aivan vaivatta, tosin se on usein kiinni myös shampoosta ja sen pesevyydestä.

  Vastaa
  • Minäkään en itseasiassa ollut ajatellut sitä, että hiukset voivat luonnostaan olla hyvinkin huokoiset vaan ajattelin samalla tavalla, että nimenomaan käsittelyt tekevät niistä sellaiset. 🙂

   Vastaa
 3. Itse oon tuskaillut puoli elämää tän tukkani kanssa, ihmetellen että miksi nää Joicot, Lanzat ja Redkenit yms. kampaamotuotteet ei tunnu tekevän mun hiuksille yhtään mitään vaikka kuinka niillä läträän, opin viime kesänä että se johtunee siitä että mulla on tää ”low porosity hair” ja se ei vaan vastaanota sille tarjoamiani tuotteita, joten voin lopettaa niihin kalliisiin merkkeihin törsäilyn (jee! :D).

  Hassua muuten et sen jälkeen oon löytänyt tän Garnierin kuuluisan banaaninaamion, ja se onkin ehkä eka naamio joka oikeasti tuntuu pehmentävän mun lasimaista hiusta, eikä ees maksa paljoa, tupla-jee! 😀

  Vastaa
 4. Oho, olisikohan tää syy sille, miksi mun hiuksia on erittäin vaikea värjätä? Sitä on kampaajatkin tuskailleet, kun ei väri ota vain tarttuakseen. Tästä saattaa saada mua ihmetyttänyt ja hauskuuttanut ilmiö myös selityksen. Mun lapsen hiukset ei kastu! Niihin saa lorotella vettä todella paljon ennen kuin ne suostuvat kastumaan. Näyttää siltä, kuin vesi vähän niinkuin jäisi helmeilemään siihen pinnalle, vähän kuin DWR-käsiteltyyn kankaaseen, ja sitten vain valuu pois. Olen monesti ihmetellyt että miten voi olla vettä hylkivä pää mutta ilmeisesti voi 😀

  Vastaa

Jätä kommentti