Tämän vuoksi tukkasi ei kasva pitkäksi

*Sis. mainoslinkin

Paitsi että olen ollut jo parin vuosikymmenen ajan kiinnostunut kosmetiikasta, ovat myös hiukset kiinnostaneet minua paljon. Tukka ei kuitenkaan ole ollut kiinnostukseni kohde siinä mielessä, että olisin halunnut vaikka alkaa opiskella kampaajaksi, sillä aivan kuten en tykkää meikata muita tai tehdä muille hoitoja, en myöskään ole innostunut leikkaamaan ja laittamaan muiden hiuksia.

Hiukset kiinnostavat minua kuitenkin teoriassa paljon ja olen halunnut ymmärtää niitä paremmin. Toki kosmetologikoulussa ja estenomin opinnoissa on käyty läpi hiuksia jossain määrin teoriatasolla, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että olisin varsinaisesti oppinut ymmärtämään hiuksia siltä kannalta, miten niitä kannattaa hoitaa, mitkä ainesosat ovat niille parhaita tai ylipäätään pääsemään paremmin sisään hiusten sielunelämään.

Otin kuitenkin jo kesällä yhden ratkaisevan askeleen tätä kiinnostustani kohti, kun laajensin aiemmin viime vuonna alkaneita luonnonkosmetiikan tuotekehittämisen opintojani Formula Botanicalla ja poimin loppukesästä kurssitarjonnasta itselleni luonnonmukaisten hiustuotteiden valmistukseen opastavan kurssin.

Alkuinnon jälkeen kurssin läpikäynti jäi hieman muiden juttujen täyttäessä elämää, mutta vuodenvaihteessa päätin, että alan taas opiskella luonnonkosmetiikan valmistusta enemmän ja jatkan hiuksiinkin syventymistä.

Olen vasta kurssin alkumetreillä, mutta kurssi on jo nyt ollut hyvin kiinnostava. Olen poiminut sen sisällöstä jo useita aiheita, joista haluan blogiinkin kirjoittaa, sillä uskon niiden kiinnostavan monia.

Lue myös: Näin hoidan hiuksiani – 10 vinkkiä

Kuinka pitkäksi tukka voi kasvaa Virve Fredman

Yksi mielenkiintoinen aihe on ollut kysymys siitä, voiko jokainen saada pitkän tukan.

Jos itsellään on pitkä tukka, toteaa helposti, että tottakai jokainen voi saada pitkän tukan, sen kun vain kasvattaa sitä kuten on itsekin tehnyt. Oikeasti tämä ei kuitenkaan ole näin helppoa, sillä hiustenkasvu ei ole kiinni vain omasta päätöksestä tai tahtotilasta, vaan geenit ovat siinä suuressa roolissa.

Hiukset kasvavat tyypillisesti 1 – 1,5 cm kuukaudessa. Toisten tukka kasvaa nopeammin kuin toisten, mutta kasvunopeus ei suoraan itsessään vielä määritä sitä, voiko juuri oma tukka kasvaa pitkäksi.

Hiusten elinkaari muodostuu kolmesta vaiheesta. Ensimmäinen vaihe on kasvuvaihe, jossa hius kasvaa, kun sen tyveen muodostuu uutta hiusta. Jokainen hius ei kuitenkaan ole jatkuvasti tässä kasvuvaiheessa.

Elinkaaren toisessa, pari kolme viikkoa kestävässä vaiheessa hiuksen kasvu pysähtyy, minkä jälkeen hius siirtyy elinkaarensa viimeiseen vaiheeseen eli lepotilaan. Tämä vaihe kestää tyypillisesti kolmesta neljään kuukautta ja tämän kasvuttoman kauden jälkeen hius irtoaa, minkä jälkeen alkaa jälleen uuden hiuksen kasvuvuoro.

Koska hiukset ovat jatkuvasti elinkaarensa eri vaiheissa, ei päässä myöskään ole kaljuja läikkiä. Koko tukka ei siis kerralla kasva ja siirry pysähtymisvaiheen kautta lepotilaan irtoamaan kerralla.

Lue myös: Ohoh, hiusten luonnollinen kuivuminen vaurioittaa hiuksia föönausta enemmän

Kuinka pitkäksi tukka voi kasvaa Virve Fredman

Se, kuinka pitkäksi hius pääsee kasvamaan riippuu täysin hiustenkasvun ensimmäisen vaiheen kestosta. Tyypillisesti hiuksen kasvuvaihe kestää 3-5 vuotta, mikä tarkoittaa, että tukka voisi hiusten kasvunopeudesta riippuen ehtiä kasvamaan 36 sentistä 90 senttiin.

Jo tässäkin voi siis olla iso ero. Jos hius kasvaa sentin kuukaudessa ja sen kasvusykli on vain kolme vuotta, ei se ehdi kasvaa 36 senttiä pidemmäksi ennen kuin se jo irtoaa. Jos taas tukka kasvaa vauhdilla eli 1,5 senttiä kuukaudessa, voi se ehtiä samassa ajassa kasvaa 54 senttiä. Jos taas kasvusykli on pidempi, voi tukka kasvunopeudestaan riippuen ehtiä kasvamaan 60 senttiä tai jopa 90 senttiä.

Kolmesta viiteen vuotta kestävä kasvuvaihe on kuitenkin vain tyypillisin esimerkki siitä ajasta, jonka hiukset ovat kasvutilassa. Joillakin kasvuvaihe voi olla tätäkin pidempi ja toisilla taas jopa lyhyempi. Käytännössä omien hiusten kasvuvaihe voi siis olla mitä tahansa yhden ja kymmenen vuoden väliltä. Tämän vuoksi jotkut voivat päästä ennätystenkirjaan parimetrisillä kutreilla toisten tuskaillessa jo pelkän yli hartiamitankin pääsyn haastavuutta.

Kun vielä ottaa huomioon, että hiuksia käsitellään ja monet muutkin ulkoiset tekijät rasittavat niitä, minkä vuoksi hiusten latvoja täytyy myös säännöllisesti leikata, voi mahdollisuus pitkiin hiuksiin rajoittua entisestään.

Jos siis tukka kasvaa pitkäksi, on siitä kiittäminen geenejään. Toisaalta hiusten pituus ei millään tasolla määrittele mitään ja minkä tahansa pituiset hiukset voivat olla upeat. Itseasiassa pitkä tukka on minusta usein jopa hieman hankala, sillä sen laittaminen voi olla työlästä ja siksi se usein vain on, kun taas lyhyemmän ja keskipitkän tukan kanssa voi olla enemmän mahdollisuuksia sen keveyden vuoksi.

Lue myös: Arganöljy ihon ja hiusten hoidossa – kaikki arganöljystä

Kuinka pitkäksi tukka voi kasvaa Virve Fredman

Voiko hiusten kasvuun vaikuttaa?

Jos hiusten kasvuvaiheen pituus kerran on geeneissä määritelty, niin voiko sitten edes hiusten kasvunopeuteen vaikuttaa ja yrittää sen kautta ”ehtiä” kasvattamaan tukkaa pidemmäksi ennen hiusten irtoamista?

En ole aiheen asiantuntija, mutta omalla kohdallani hiusten kasvua vauhditti huomattavasti biotiinilisän käyttöönotto. En ole enää hetkeen syönyt tuota lisää, mutta kun aloin syödä sitä koin, että tukkani kasvaa aiempaa nopeammalla vauhdilla ja sain kuulla siitä usein myös tutuilta, joita en ollut esimerkiksi muutamiin kuukausiin nähnyt. Minulta kysyttiin monet kerrat, olinko ottanut hiuksiini pidennykset.

Kaikilla biotiini ei tehosta hiusten kasvua, mutta olen kyllä kuullut monilta samansuuntaisia kokemuksia kuin mitä itselläni on ollut. Itselläni biotiinin syöminen tehosti paitsi hiusten, mutta myös kynsien kasvua. Jos biotiini kuitenkin tehostaa omaa hiusten kasvua, on se joillakin kuulemma sen myötä myös vaikuttanut hiusten paksuuteen. Oma tukkani on luonnostaan varsin paksu, joten en ole itse kiinnittänyt tähän asiaan huomiota.

Biotiinin syöminen ei kuitenkaan näy varsinkaan hiuksissa kovin nopeasti muuten kuin ehkä tosiaan tehostuneena kasvuvauhtina. Moni hehkuttaa, että on syönyt biotiinia kuukauden tai pari ja jo siinä vaiheessa tukasta on tullut paksumpi eivätkä kynnetkään enää lohkeile, mutta tämä on tietysti pelkkää kuviteltua vaikutusta.

Jos biotiini tekee omille hiuksille tai kynsille jotain, voi se tehdä vain niille osille, jotka vasta valmistuvat näkymättömissä ja saavat biotiinista vahvistusta. Hiusten kasvutahdista riippuen menee siis kuukausia tai jopa vuosia, että voi todeta, onko biotiinin käyttö saanut oman tukan vaikkapa kasvamaan vahvempana.

Sormien kynnet puolestaan kasvavat tyvestä kärkeä kohti edeten keskimäärin vähän alle 3,5 mm kuukaudessa, eli omien kynsien kasvunopeudesta ja kynsien pituudesta riippuen menee silti tavallisesti ainakin kolmisen kuukautta, jotta biotiinin mahdollisesti vahvistama kynsimassa on mönkinyt kynsien kärkiin asti ja auttanut vähentämään kynsien liuskoittumista ja lohkeilua.

Itse söin yli kolme vuotta apteekissa myytävää *Helein Strong Biotin+ Kauneusravintolisää, joka sisälsi biotiinin lisäksi myös sinkkiä. Aiemmat biotiiniin liittyvät blogipostaukseni voi lukea täältä.

Jos siis tuntuu, että oma tukka ei kasva pitkäksi, vaikka kuinka yrittää sitä kasvatella tai korkeintaan saavuttaa aina vain jonkun tietyn pituuden, voi tosiaan olla, että asia on juuri niin ihan geneettisistä syistä eikä sille vain voi tehdä mitään – paitsi turvautua halutessaan hiustenpidennyksiin.

Lue myös: Kumpi on parempi, Cloud Nine vai ghd?

Kuinka pitkäksi tukka voi kasvaa Virve Fredman

Kasvaako teillä tukka helposti?