Mitä Sun Silk -hoitoaineeni on syönyt?

Kuten eilisessä postauksessa kerroin, ostin ihan omatoimisesti kaksi Sun Silkin hoitoainetta ihan vaan voidakseni postata niistä.
Tarina alkoi siitä, kun tarvitsin nopeavaikutteisen ja hiuksia tehokkaasti siloittavan pikahoitoaineen. Koska ihmiset hakevat hoitoaineeltaan nimenomaan siloitusta, ovat kaupallisimmat hoitoaineet hiuksia silikonien avulla tehokkaasti siloittavia ja takkuja avaavia ja juuri sellaista minäkin nyt hain. Välittömästi hyvältä tuntuvaa lopputulosta on usein helpointa hakea isoilta massabrändeiltä ja päätin itse kääntyä huvikseni Sun Silkin puoleen.
Hylly oli täynnä erilaisia merkin hoitoaineita, joiden pakkauslupauksia tavailin hetken. Yksi lupaili olevansa NutriKeratin-teknologiallaan vahingoittuneiden hiusten tehoapu, joka korjaisi hiuksia jo ensimmäisellä pesukerralla.
Toinen puolestaan lupasi paitsi korjata hiuksia, myös suojata niitä lämpökäsittelyiltä. 
Kaksi hieman samanlaisia lupauksia esittävää tuotetta, joiden kuitenkin olettaisi olevan sisällöiltään erilaisia?
Niin, niinhän sitä luulisi. Mutta kun minusta on vaan aina niin hauskaa vertailla tuotteiden sisältöjä. On nimittäin aivan se ja sama mitä tuotteet lupaavat, INCI-lista kannattaa aina lukea ja katsoa, täsmääkö se omiin tarpeisiin.
Ihmekös etten osannut päättää kumman hoitoaineen ottaisin. Näissä kun ei nimitäin oikeastaan ole sisällössä mitään eroa. 
Kun pitkän INCI-listan tavaa loppuun asti huomaa, että ero on vain ja ainoastaan INCI-listan viimeisimmässä aineissa, jotka vaikuttavat tuotteiden tuoksuun. Lisäksi toisen INCI-listan loppupäässä on yksi liuotin enemmän.
Vaikka INCI:n alkupään aineosat ovatkin yleensä niitä ratkaisevimpia, voi pieni määrä myöhemmin INCI:ssä olevaa ainetta silti vaikuttaa suurestikin tuotteeseen. 
 
En siis voinut vastustaa kiusausta ostaa molemmat hoitoaineet itselleni kokeiluun päästäkseni kokeilemaan, olisiko tuotteiden sisällöissä käytännössä eroa. Joskushan koostumukset voivat nimittäin olla erilaiset samanlaisesta INCI-listasta huolimatta ja toisessa tuotteessa voi olla jotain aineosaa enemmän kuin toisessa, mutta koska aineosat on esitetty INCI-listassa suhteessa toisiinsa ja yhdenkin aineosa määrän muutos voi vaikuttaa muiden aineiden INCI-järjestyksiin ja pitoisuuksiin en vain jaksa uskoa, että näissä halpistuotteissa olisi nähty suurta vaivaa vaan menty helpoimman kautta.
Kiinnostuin tuotteista alunperin, koska niiden INCI-listat vaikuttivat lupaavilta. Hiuksia pehmentäviä aineita, hiuksia siloittavia ja pehmentäviä silikoneja, hieman korjaavia ja ryhtiä antavia keratiineja sekä jopa muutamia mukavia öljyjä. Juuri passelia päälleni, ajattelin.
Tein tuotteilla paljon kokeiluja pesten niillä vuorotellen hiuksiani ja jopa käyttäen toista tuotetta toisella puolella päätä ja toista toisella puolella päätä. Yllättyykö kukaan jos kerron, ettei eroa oikeastaan ollut? Kuten INCI-listakin kertoo, tuoksuivat hoitoaineet tietysti erilaisille. Jos hommaa oikein analysoi, oli toinen koostumukseltaan ehkä ihan hitusen toista tömäkämpää, mutta ero ei ollut kovin selkeä. 
Lopputuloskin oli minusta aivan samanlainen. Hiukset aukesivat kiharoiden jälkeisestä takkutilastaan pestessä helposti ja tuntuivat kuivuttuaan perussileiltä, mutteivät lättäniltä. Molemmat hoitoaineet olivat hyviä perushoitoaineita, joiden jälkeen hiukset olivat ”ihan kivat” joskaan eivät mitenkään erityiset. Tuotteet ajoivat kuitenkin asiansa hyvin.
Loppujen lopuksi en voinut kuin nauraa hyvin onnistuneelle tuotteiden kategorisoinnille. Tottakai kannattaa tehdä erilaisiin tarpeisiin hoitoaineita! Toisilla voi olla värjäyksen vaurioittamat ja paljon lämpölaittteilla käsitellyt hiukset ja toisenkin hiukset voivat olla vaurioituneet, mutta hän ei muotoile niitä lämmön kanssa. Kun nämä kaksi kuluttajaa menevät kauppaan, hakevat he tietysti erilaisilla teksteillä varustettuja tuotteita ja tottakai molemmille  on löydyttävä omansa. Vaikkei tuotteiden erona olisikaan muu kuin niiden tuoksu.
Mitäs tuumaatte tästä?
PS. Herkimmille ihmisille en näitä muuten suosittele. Tuotteiden INCI-listoilta löytyy (kosmetiikassa toki yleisesti käytettyä) monia allergisoivaa formaldehyvin vapauttajaa DMDM Hydantoinia sekä Kathon CG:tä (methylisothiazolinone sekä methylchloroisothiazolinone), joka sekin on todella allergisoivaa.