Antiperspiranttia yöksi

Kesäkuun LivBoxi kuljetti minullekin Rexonan  Maximun Protection -antiperspirantin, jonka käyttöohjeiden tutkiminen herätti heti yhden kysymyksen: miksi antiperspiranttia voi olla kannattavampaa laitta illalla kuin vasta aamulla?
Maalaisjärjellä ajateltunahan se ei kuulosta yhtään fiksulta. Eikö yö ole juuri sitä aikaa, kun kainaloiden kerrankin voisi nukkuessa antaa kunnolla kostua ja valua? Miksi hikoilu pitäisi estää yöllä?
Tässä ei kuitenkaan ole kyse siitä, että yhteiskunta painostaisi meitä olemaan täydellisen hikoilemattomia yli-ihmisiä ympäri vuorokauden vaan jostakin ihan muusta. Joskus antiperspiranttia voi nimittäin olla kannattavampaa laittaa jo illalla kuin vasta aamulla.
Siinä missä deodorantti vain pyrkii pitämään kainalot raikkaan tuoksuisina vaikuttamatta mitenkään hikoilun määrään, pyrkii antiperspirantti nimenomaan estämään hikoilun tukkimalla kainaloiden hikirauhasia. Hikirauhaset ovat päivällä aktiivisimmillaan meidänkin ollessamme sitä, mutta rauhoittuvat jälleen yöllä hetkeksi meidänkin rauhoittuessamme.
Kun hikirauhasten toiminta aktivoituu yön jälkeen, ei antiperspirantin laittaminen aamulla olekaan välttämättä tehokkainta. Jotta tuote pääsee vaikuttamaan tehokkaasti täytyy sen päästä imeytymään iholle ja aktivoituneet kainalot saattavat estää tuotetta imeytymästä parhaalla mahdollisella tavalla. Siinä vaiheessa kun osa tuotteesta vielä yrittää imeytyä iholle, alkavat kainalot jo hikoilla sitä pois ennen kuin se on edes ehtinyt täysin imeytyäkään.
Tästä johtuen antiperspirantin käyttö voikin olla jopa tehokkaampaa yötä vasten leviettynä, sillä silloin tuote pääsee imeytymään iholle paremmin hikirauhasten jo rauhoituttua hieman. Kannattaa kuitenkin muistaa, että antiperspirantin iltakäyttö hyödyntää vain niiden tuotteiden kanssa, jotka lupaavat pitkäaikaista vaikutusta. Jos tuote ei lupaa edes 24 tunnin pitoa (tässä postauksessa muuten lisää noista antiperspiranttien pitoasioista) voi sen laitto olla illalla turhaa, sillä siinä tapauksessa se pettää mitä luultavimmin jo vähän turhan aikaisin.
Käytän itse edelleen tyytyväisenä antiperspiranttia aamuisin, mutta koska veikkaan, että moni voisi kaivata antiperspirantiltaan hieman lisätehoja halusin jakaa tämän jutun teidän kanssanne.
Kummin menee, aamuisin vai iltaisin?