Passiiviset tulot: vinkkejä ja ideoita

Löydät tältä sivulta tietoa siitä, mitä pasiivisilla tuloilla tarkoitetaan sekä vinkkejä, jotka antavat ideoita, esimerkkejä sekä usein myös konkreettisia valmiita polkuja passiivisten tulojen luomiseen.


Mitä passiiviset tulot ovat?

Passiiviset tulot ovat taloudellisia voittoja tai tuloja, jotka ansaitaan ilman jatkuvaa aktiivista työtä tai päivittäistä panostusta.

Ne muodostavat usein vastakohdan aktiivisille tuloille, jotka saadaan vastineeksi suoritetusta työstä tai palveluista. Passiiviset tulot voivat tulla erilaisista lähteistä ja ne ovat usein tavoiteltavia, koska ne mahdollistavat rahan tienaamisen ilman jatkuvaa läsnäoloa työtehtävissä.

Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei passiivisia tuloja saadakseen tarvitse vaihtaa aikaa rahaan, vaan tuloja tulee, vaikka ei itse tee mitään työtä. Parhaimmillaan passiivisia tuloja syntyy, kun itse esimerkiksi nukkuu, syö tai viettää aikaa harrastustensa ja läheistensä parissa.

Passiiviset tulot ovat olleet oma pääasiallinen tulonlähteeni noin vuodesta 2017 lähtien ja viimeisten vuosien aikana ne ovat olleet ainoa tulonlähteeni.

Passiivisia tuloja voi luoda itselleen monella tapaa verkossa ja varsinkin tekoäly on tuonut lukuisia uusia mahdollisuuksia. Voikin sanoa, ettei passiivisten tulonlähteiden luominen ole koskaan ollut yhtä helppoa kuin mitä se on tällä hetkellä.


Mistä passiivisia tuloja voi saada?

Passiivisia tuloja voi saada lukemattomilla tavoilla ja verkko on täynnä ideoita niiden hankintaan. Ajankohtaisimpia tapoja voi saada googlettamalla ideoita suomeksi tai englanniksi.

Varsinkin jatkuvasti kehittyvä tekoäly tuo kokoajan uusia tapoja ja mahdollisuuksia passiivisten tulojen hankintaan.

Vaikka passiivisilla tuloilla tarkoitetaan tuloja, jotka syntyvät ilman, että omaa aikaa vaihdetaan suoraan rahaksi kannattaa kuitenkin huomioida, että usein passiivisten tulojen saanti edellyttää vähintään jonkinlaista alkupanostusta (ajallista ja/tai rahallista) ja usein myös ylläpitoa (hallinta ja seuranta).

Passiiviset tulot eivät siis ole suoraan riippuvaisia työstä, mutta esimerkiksi vuokranantajana toimiminen voi edellyyttää työtä vuokra-asunnon ostamiseen, kunnostamiseen ja vuokralaisen löytämiseen liittyen. Vastaavasti myös e-kirjan tai verkkokurssin valmis tuote voi tuoda passiivista tuloa vuosia, mutta se on alunperin voinut vaatia kovaakin panostusta syntyäkseen.

Tässä lista muutamista ideoista, joilla passiivisia tuloja voi esimerkiksi hankkia:

 1. Osakesijoitukset ja osinkotulot
 2. Kiinteistösijoitukset ja vuokratulot
 3. Rahastot ja indeksirahastot
 4. Patentit ja keksinnöt
 5. Tekijänoikeudet ja rojaliteetit
 6. Myyntivoitot sijoituskiinteistöistä
 7. Käyttöoikeussopimukset
 8. Sähköisen kirjan myynti ja e-kirjat
 9. Digitaalinen sisällöntuotanto ja mainostulot
 10. Online-kurssit ja koulutusmateriaalien myynti
 11. Sijoitusasunnot ja Airbnb-vuokraus
 12. Korolliset talletukset säästötilillä
 13. Blogi ja mainostulot
 14. YouTube-kanava ja mainostulot
 15. Podcast ja mainostulot
 16. Verkkokauppa ja verkkokauppatuotot
 17. Affiliate-markkinointi ja komissiot
 18. Myynti Amazon FBA:n kautta
 19. Digitaalinen omaisuuskauppa, kuten verkkotunnuksien myynti
 20. Tekoälyn tuottaman taiteen myynti verkossa

Passiivisia tuloja verkossa

Tässä on ideoita siitä, kuinka voi saada passiivisia tuloja verkossa ilman sijoittamista tai asuntosijoittamista.

Monet näistä ideoista ovat aluksi aktiivista työtä, niistä voidaan luoda passiivisia tuloja tai ne voivat sisältää passiivisen osuuden.

Ne voivat myös mahdollistaa joustavuutta ja ansaintamahdollisuuksia, jotka puolestaan voivat vähitellen muuttua passiivisemmiksi, kun käytetään oikeita strategioita ja investoidaan aikaa ja vaivaa liiketoiminnan kehittämiseen.

Älä siis hämäänny siitä, että jokin idea voi aluksi kuulostaa ajan vaihtamiselta rahaan, sillä aiheeseen syventymällä voit helposti saada ideoita siihen, kuinka tulonlähde voi ajan myötä ja oikealla taktiikalla muuttua passiivista tuloa tuottavaksi.

1. Affiliate-markkinointi: Mainosta muiden tuotteita tai palveluita omalla verkkosivustollasi tai sosiaalisessa mediassa ja ansaitse komissioita jokaisesta myynnistä, jonka ohjaat.

2. Luova sisällöntuotanto: Luo ja myy digitaalisia tuotteita, kuten valokuvia, grafiikkaa, äänitiedostoja tai käsikirjoituksia.

3. Verkkokauppa: Avaa verkkokauppa ja myy omia tuotteitasi, kuten käsintehtyjä esineitä, taideprojekteja tai printtejä.

4. Verkkokurssit: Luo ja myy verkkokursseja omasta osaamisalueestasi tai harrastuksestasi.

5. Kirjoittaminen ja e-kirjat: Julkaise e-kirjoja ja myy niitä eri sähköisillä alustoilla, kuten Amazon Kindle.

6. Verkkokauppiaiden kumppanuusohjelmat: Osallistu eri verkkokauppojen kumppanuusohjelmiin ja ansaitse provisioita suosittelemalla tuotteita.

7. Freelance-työ: Tarjoa omia taitojasi verkossa freelancerina, kuten kirjoittamalla, suunnittelemalla tai koodaamalla hyödyntäen uudelleenkäytettävää sisältöä ja automaatiota. Voit myös tarjota konsultointipalveluja, jotka sisältävät etukäteen valmistettuja materiaaleja tai työkaluja.

8. Mainostulot blogista tai YouTube-kanavasta: Rakenna blogi tai YouTube-kanava itseäsi kiinnostavasta aiheesta, hanki siihen seuraajia ja ansaitse mainostuloja.

9. Dropshipping: Luo verkkokauppa, mutta varasto ei ole sinun, vaan kolmannen osapuolen vastuulla.

10. Verkkotunnuksien myynti: Etsi ja osta potentiaalisia verkkotunnuksia ja myy ne eteenpäin voitolla.

11. Sisältösuunnittelu: Suunnittele ja myy digitaalisia tuotteita, kuten e-kirjoja, verkkokursseja, mallipohjia tai työkaluja, jotka liittyvät sisältösuunnitteluun. Näitä tuotteita voi myydä toistuvasti ilman suurta päivittäistä työtä.

12. Webinaarit ja live-lähetykset: Järjestä maksullisia webinaareja tai live-lähetyksiä omasta asiantuntemuksestasi. Tämä voi kuulostaa aktiiviselta työltä ja ollakin sitä aluksi, mutta voit tallentaa webinaarisessiot ja live-lähetykset ja myydä tallenteita maksullisina latauksina (esim. verkkosivuston kautta) osallistujille tai muille henkilöille, jotka eivät voineet osallistua tapahtumaan reaaliajassa. Voit myös käyttää webinaarisisältöä pohjana maksulliselle verkkokurssille.

13. Sähköpostimarkkinointi: Rakenna sähköpostilista ja myy tuotteita tai palveluita tilaajillesi.

14. Online-kirpputori: Myy käytettyjä tavaroita tai vintage-esineitä verkossa.

15. Tietokonepelit ja sovellukset: Kehitä mobiili- tai tietokonepelejä ja myy niitä sovelluskaupoissa.

16. Kuvien myynti: Myy omia valokuviasi kuvastoihin ja ansaitse rojaliteetteja. Tekoälyn ansiosta sinun ei tarvitse itse välttämättä edes ottaa valokuvia, vaan tekoäly voi luoda kuvia puolestasi.

17. Verkkomarkkinointi- ja mainostoimisto: Tarjoa verkkomainontapalveluja ja kampanjoiden hallintaa yrityksille.

18. Verkkokurssien alusta: Luo alusta, jolla muut voivat palkkiota vastaan myydä omia verkkokurssejaan.

19. Freemium-sovellukset: Luo sovellus, joka tarjoaa ilmaisen perusversion ja maksullisia lisäominaisuuksia.

20. Verkkosovellusten suunnittelu ja kehitys: Kehitä ja myy verkkosovelluksia.

21. Tuotesuunnittelu ja myynti markkinapaikoilla: Luo omia digitaalisia tuotteita (joita voit luoda tekoälyn avulla) ja myy niitä markkinapaikoilla, kuten Etsy-sivustolla.

Tekoälyn jatkuva kehitys luo päivittäin uusia mahdollisuuksia passiivisten tulojen ansaitsemiseen verkossa, joten ajankohtaisimpia ideoita passiivisten online-tulojen luontiin saa esimerkiksi YouTubesta. Kokeile laittaa hakusanaksi vaikkapa ”passive online income ideas 2023” ja katso, mitä löydät – todennäköisesti saat lukuisia ideoita ja jopa yksityiskohtaisia ohjeita niiden toteutukseen.


Kuinka passiivisia tuloja verotetaan?

Passiivisista tuloista tulee maksaa veroja samalla tavalla kuin mistä tahansa muustakin tulosta.

Passiivisia tuloja voi saada lukuisilla eri tavoilla ja niitä voidaan käsitellä verotuksessa eri tavoin. Jotkut passiivisen tulon muodot voivat sujua parhaiten yrittäjänä (esimerkiksi toiminimen kautta laskutettuna, jolloin myös tulonhankintaan liittyvät kulut on mahdollista vähentää verotuksessa), osa taas sujuu helposti ihan yksityisenä henkilönä.

Jos esimerkiksi saat tuloja myymällä omia tai muiden tuotteita verkosta, lasketaan saadut tulot työtuloksi ja ne tulee ilmoittaa verottajalle sellaisina, jotta ne voidaan huomioida omassa verotuksessa. Jos passiiviset tulot puolestaan tulevat sijoittamisesta, verotetaan niitä sen mukaisesti.

Olennaista on aina selvittää, kuinka tulot ilmoitetaan verottajalle, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.


Miksi passiivisia tuloja kannattaa olla?

Passiivisissa tuloissa mahdollisuudet tulojen lisäämiseen ovat suuremmat kuin aktiivisessa työssä, sillä jos työtulo on sidonnainen omaan aikaan, ei työtunteja ole käytettävissä loputtomasti. Vaikka tuntipalkkansa saisi nostettua korkeaksi, on jokaisella vuorokaudessa silti vain 24 tuntia.

Monissa kirjoissa passiivisia tuloja lähestytään ajatuksesta, että niiden ansiosta henkilö voi vapaasti matkustella maailmalla olematta sidoksissa yhteen paikkaan, jossa pitäisi työskennellä.

Tämä on toki yksi asia, jonka passiiviset tulot mahdollistavat, mutta haluan kuitenkin korostaa, ettei jokaisella tarvitse olla passiivisten tulojen suhteen samanlainen tavoite.

Joillekin passiiviset tulot voivat olla pientä lisätuloa, joka mahdollistaa arjessa sellaisia asioita ja hankintoja, joihin päivätyön tulot eivät riitä.

Joillekin passiiviset tulot voivat puolestaan olla tuloa, joka kattaa osan tavallisesta arjesta ja mahdollistaa sen myötä lyhyemmän työviikon tekemisen päivätyössä, jotta aikaa jää enemmän muihin itselleen tärkeisiin asioihin.

Joillekin passiiviset tulot voivat olla pääsääntöinen tai jopa ainoa tulonlähde, jonka myötä ei enää ole tarvetta saada tuloja esimerkiksi päivätyöstä.

Itselleni passiiviset tulot ovat mahdollistaneet vaurastumisen ja sen, ettei minun ole enää ollut pakko vaihtaa aikaani rahaan käymällä töissä, vaan olen saanut runsaasti taloudellista liikkumavaraa.

Tämä puolestaan on mahdollistanut sen, että olen voinut käyttää aikani minua innostavaan tekemiseen ilman painetta siitä, että sen täytyisi tuoda minulle tuloja.

Merkittävä osa ajasta menee puhtaasti vapaa-aikaan, mutta useat vapaa-ajan aktiviteetit päätyvät lopulta hyödyttämään muita ja tuomaan minulle sen myötä uusia passiivisia tulovirtoja.

Vakituinen työ ja sen kautta saatava palkka mielletään usein ”varmaksi tulonlähteeksi”, mutta jos koko oma talous rakentuu vain pelkän aktiivisesta työstä saatavan palkan varaan, on aina olemassa riski, että oma talous voi kaatua: työstä voi joutua irtisanotuksi, työnantaja voi mennä konkurssiin tai itselleen voi sattua jotain, mikä estää tekemästä työtä.

Useampi tulonlähde vähentää taloudellista riskiä ja passiiviset tulot mahdollistavat siksi verrattain helpon tavan saada tuloja jopa useasta eri lähteestä.


Kirjoja passiivisista tuloista

Jos haluat lukea kirjoja, jotka käsittelevät passiivisia tuloja sekä antavat ideoita ja jopa yksityiskohtaisia ohjeita passiivisten tulojen saamiseen, katso sivuni, joka listaa parhaat lukemani kirjat passiivisita tuloista.