*Sis. mainoslinkkejä
Löydät tältä sivulta vinkkejä kirjoista, jotka käsittelevät passiivisia tuloja ja antavat vinkkejä passiivisten tulojen saamiseen. Olen valinnut jättää tältä sivulta pois kirjat, jotka käsittelevät passiivisia tuloja sijoittamisen kautta.
Olen itse lukenut kaikki tällä sivulla esittelemäni kirjat ja olen valinnut mukaan vain sellaisia kirjoja, joiden koen olevan relevantteja nykyhetkessä ja suomalaiselle lukijalle (vaikkakin kirjat ovat lähes poikkeuksetta englanninkielisiä, sillä aiheesta on julkaistu suomeksi todella vähän kirjoja).
Jos haluat lukea enemmän siitä, mitä passiiviset tulot tarkoittavat ja kuinka passiivisia tuloja voi saada, löydät aiheesta lisää tietoa passivisia tuloja käsittelevästä artikkelistani.
Kirjoja passiivisten tulojen saamisesta
*Rich Dad Poor Dad
Rich Dad Poor Dad -kirjaa voisi kutsua passiivisten tulojen mindset-raamatuksi, sillä sen perusajatuksena on saada lukija näkemään, kuinka turvatonta pelkän palkkatyön tulojen varassa eläminen on.
Kirja herättelee ymmärtämään, kuinka eri tavalla ”rikkaat” käyttävät rahaa tavallisiin kuluttajiin verrattuna: yleistettynä oikeasti rikkaat käyttävät rahansa asioihin, jotka tuovat heille lisää tuloa, kun taas tavalliset kuluttajat hankkivat rahoillaan asioita, jotka paitsi maksavat hankintahetkellä, mutta myös saavat aikaan lisää kuluja.
Tämä kirja ei niinkään anna konkreettisia vinkkejä passiivisten tulojen tienaamiseen, mutta ohjaa lukijan oikeaan mielentilaan ja näkemään, miksi passiivisiin tuloihin fokusoituminen on niin tärkeää oman talouden ja ennen kaikkea vaurastumisen kannalta.
Kiyosakin fokuksena on erityisesti asuntosijoittaminen, minkä hän nostaa tässä kirjassa (ja muissa teoksissaan) esiin menemättä kuitenkaan sen syvemmin aiheeseen. Kirja auttaa kuitenkin näkemään, miksi asuntosijoittaminen voi olla loistava tapa alkaa rakentaa omaa vaurautta ja passiivisia tuloja.
Kirjasta on tehty suomenkielinen käännös nimellä Rikas isä, köyhä isä, mutta uutta painosta ei ole otettu aikoihin, joten sitä on vaikea (ellei lähes mahdotonta) saada ostettua uutena mistään. Vanhaa painosta on saatavilla lainaan monista kirjastoista, mutta usein kirjaan voi olla jopa kuukausien jono.
Jos englanti taipuu, kannattaa kirja suosiolla lukea englanniksi.
Tämä kirja oli ensimmäinen teos, jonka luin passiivisista tuloista ja täysin erilaisesta mindsetista rahan suhteen. Luin kirjan toukokuussa 2019 ja se muutti ajattelutapani totaalisesti istuttaen mieleeni ajatuksen, ettei palkkatyössä oleminen ehkä sittenkään ole se järkevin vaihtoehto.
Kaksi kuukautta tämän kirjan lukemisen jälkeen irtisanouduin päivätyöstäni ja neljä kuukautta myöhemmin lopetin työt. Nykyään suosittelen tätä ja muita Kiyosakin kirjoja kaikille, jotka haluavat alkaa nähdä oman taloutensa uudesta kulmasta ja ymmärtää, miksi esimerkiksi oma asunto ei ole sijoitus vaan kuluerä – minkä kuuleminen suorastaan jopa ärsyttää monia, sillä meille suomalaisille on iskostettu vahvasti mieleen tuo ajatus.
*4 tunnin työviikko, Timothy Ferriss
Siitäkin huolimatta, että kerroin artikkelin alussa ottaneeni tähän listaukseen mukaan vain sellaisia kirjoja, joiden koen olevan relevantteja nykyhetkessä, venytin tätä lupausta tämän kirjan kohdalla hieman.
Passiivisista tuloista puhuttaessa tuntuu nimittäin suorastaan väärältä olla mainitsematta tätä klassikkokirjaa, joka käytännössä aloitti koko ilmiön toistakymmentä vuotta sitten.
Alunperin vuonna 2007 julkaistu kirja oli omana aikanaan varsin mullistava, sillä se esitteli käytännön vinkkejä siihen, kuinka internet mahdollistaa passiivisten tulojen saannin verkossa.
Nyt, yli 16 vuotta myöhemmin, monet kirjan käytännön vinkeistä ovat jo täysin vanhentuneita erityisesti tekoälyn tuomien loputtomien mahdollisuuksien vuoksi, mutta koen silti, että tämä kirja on loistavaa luettavaa oman mindsetin muuttamiseen ja mahdollisuuksien näkemiseen.
Monista klassikoiksi muodostuneista kirjoista on tehty uusia, päivitettyjä painoksia, mutta en koe, että tämän kirjan kohdalla sisällön päivittäminen nykypäivään olisi enää edes mahdollista, vaan lopputuloksena syntyisi jo täysin uusi kirja.
Kirjan perusidea ja ajatukset ovat kuitenkin edelleen täysin valideja, vaikka konkreettiset vinkit käytännön toteutukseen ovat hieman aikansa eläneitä. Tämä kirja antaa kuitenkin verkossa passiivisten tulojen tienaamiseen hyvän pohjan, jota voi jatkojalostaa päivetetymmällä tiedolla nykyteknologian tuomista mahdollisuuksista (esimerkiksi sisällön tuottaminen tekoälyn avulla sen sijaan, että sen ulkoistaisi Intiaan maksulliselle assistentille).
Kuuntelin itse kirjan englanniksi äänikirjana ensimmäistä kertaa vuonna 2019 ja vaikka jo silloin monet kirjan käytännön vinkeistä olivat hieman vanhentuneita, herätti kirja minut näkemään työelämän aivan uudella tavalla.
Kirja oli siis osaltaan vaikuttamassa siihen, että vuonna 2019 uskalsin lopulta kokonaan lopettaa päivätyöt (mikä on ollut elämäni paras päätös) ja että nykyään elän vain passiivisilla tuloilla. Ennen tätä kirjaa en edes tiennyt, että sellainen voisi olla minulle, ihan tavalliselle ihmiselle mahdollista!
*Build a Money Machine: Make Money Online, Escape the 9-5 and Live an Awesome Life, Peng Joon
Yksi tapa luoda passiivisia tuloja verkossa on erilaisten informaatiotuotteiden (oppaat, e-kirjat, verkkokurssit, videot yms.) luominen ja tämä kirja on todella kattava opas siihen.
Malesialaisen nuoren miehen huumorilla höystetty kirja on melko kevyttä luettavaa, mutta täynnä todella hyödyllistä tietoa ja konkreettisia vinkkejä siihen, kuinka passiivista tuloa tuovia informaatiotuotteita voi luoda.
Kirja auttaa löytämään aihealueita, joista informaatiotuotteita voi luoda,
Pohjalla on ajatus siitä, että useimmilla meistä on kiinnostuksen, ellei jopa suoranaisen intohimon kohteita ja on hyvin todennäköistä, että maailmassa on olemassa muitakin ihmisiä, joita kiinnostavat samat asiat ja jotka haluavat sen myötä tehdä jotain paremmin, nopeammin tai helpommin.
Jos ihmiset ovat valmiita laittamaan rahaa harrastukseensa ja mielenkiinnonkohteeseensa on hyvin todennäköistä, että he ovat myös valmiita maksamaan informaatiosta, joka auttaa heitä olemaan siinä parempia.
Kirjassa on todella paljon hyviä vinkkejä ja se on itseasiassa kirjoitettu ennen tekoälybuumia (kirja on julkaistu 2016). Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun tämän kirjan opit yhdistää tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin, nousee tämän kirjan sisällön arvo eksponentiaalisesti.