5 parasta asiaa yksin matkustamisessa

Ostolakossa yksin matkustaminen Virve Fredman Pariisi

Tykkään matkustaa yksin. Toisin kuin joku ehkä olettaa, ei se kuitenkaan tarkoita, ettenkö haluaisi matkustaa esimerkiksi mieheni kanssa. Nautin aivan mielettömästi myös hänen kanssaan matkustamisesta, sillä on ihanaa nähdä ja kokea asioita yhdessä, mutta nautin myös siitä, että matkustan välillä yksin.

Onneksi tämä ei ole juttu, jossa minun täytyisi valita vain toinen vaihtoehto, vaan voin matkustaa sekä yksin että yhdessä tilanteesta, matkasta ja matkan tarkoituksesta riippuen.

Ostolakossa yksin matkustaminen Virve Fredman Pariisi

Tälle kuukauden kestävälle Pariisin reissulle yksin lähteminen oli tavallaan oma valintani ja tavallaan myös pakon sanelemaa.

Oli täysin oma päätökseni lähteä heti töiden loppumisen jälkeen tekemään jotain uutta ja jännää, sillä minusta tuntui, että tarvitsin siihen rakoon jotain sellaista, mikä saisi minut odottamaan uutta elämäntilannettani vain ja ainoastaan pelkällä innolla. Muuten olisi se vaara, että vain hyperventiloisin muutoksen myötä startannutta uutta elämänvaihettani sohvan nurkasta.

Oli myös selvää, että jos töiden loppumisen jälkeen lähtisin jonnekin, täytyisi minun juuri nyt tehdä se yksin, sillä miehelläni oli meneillään töissä erittäin kiireinen jakso ja juuri nyt olisi täysi mahdottomuus, että hän voisi lähteä minnekään – eikä hän juuri nyt edes halunnut, sillä hän nimenomaan oli valinnut saada olla mukana soittamassa uudessa musikaalissa, joka oli juuri samassa ensi-iltaansa Tukholmassa.

Ostolakossa yksin matkustaminen Virve Fredman Pariisi

Vaikka romanttinen Pariisi olisikin ihanaa kokea puolisonsa kanssa täytyy myöntää, että olen nauttinut siitä tämän reissun ensimmäisen viikon aikana paljon myös yksin. Tämä on neljäs reissu, jonka viimeisen parin vuoden aikana olen tehnyt yksin ja yksin matkustamisessa on minusta jotain sellaista aivan erityistä, mitä suosittelen jokaista kokeilemaan.

Aloinkin eilen Pariisin katuja ristiin rastiin kävellessäni miettiä, mitkä ovat niitä asioita, joista yksin matkustamisessa itse aivan erityisesti pidän. Lopputuloksena syntyi tällainen viiden kohdan lista:

Ostolakossa yksin matkustaminen Virve Fredman Pariisi

1. Täysi vapaus päättää omasta reissuohjelmasta

Tämä kohta on se listan itsestäänselvyys, mutta ylivoimaisesti yksin matkustamisen parhaita puolia. Yksin matkustamisessa on minusta ihanaa juuri se, että voin päättää täysin itse, mitä haluan tehdä, minne haluan mennä ja kauanko haluan siellä olla ilman, että ketään muuta tarvitsee huomioida.

Kun matkustaa jonkun toisen kanssa, on olennainen osa yhteistä matkaa tehdä asioita yhdessä ja siksi myös kuulostella, mitä kumpikin milloinkin haluaa. Koska on okei käydä vielä yhdessä Sephorassa, käydä viidennen kerran samassa puistossa tai mennä museoon. Yksin matkustaessa saa kuitenkin olla totaalisen itsekäs, sillä jokainen matkan minuutti on vain itseään varten.

Ostolakossa yksin matkustaminen Virve Fredman Pariisi

2. Spontaanit muutokset

Voin suunnitella etukäteen haluavani tehdä jotain, mutta keksiä sitten aivan yllättäen haluavani tehdä jotain ihan muuta. Saatan suunnitella, että vietän päiväni kävelleen paikkaan X, mutta matkalla sinne saatan nähdä niin monta kiinnostavaa juttua, että päädynkin lykkäämään alkuperäiseen määränpäähäni menoa seuraavalle päivälle.

Yksin matkustaessa on ihanaa, ettei asioita välttämättä tarvitse suunnitella ja kaiken voi tehdä oman fiiliksen mukaan. Ei tarvitse ajatella, pettyykö matkaseura, jos emme teekään, kuten oli etukäteen sovittu. Viime hetkellä voi päättää, ettei haluakaan maksaa sisäänpääsystä jonnekin tai ettei joku juttu sittenkään kiinnosta. Voi pyörähtää kurkistamaan sille kiinnostavalle sivukadulle, vaikka oikeasti oli tarkoitus kävellä katua suoraan määränpään luokse. Voi myös päättää, ettei tänään haluakaan tehdä yhtään mitään ja se on täysin okei.

Ostolakossa yksin matkustaminen Virve Fredman Pariisi

3. Oman vuorokakausirytmin sanelu

Olen iltakukkuja ja aamunukkuja, joka lähtee käyntiin vasta puolen päivän jälkeen. Reissussa on mukavaa saada pitää valoja päällä myöhään yöhön ja sitten taas rauhassa nukkua juuri niin pitkään kuin itseään nukuttaa. On mahtavaa, ettei kukaan ole kyselemässä, että mihin aikaan noustaan ylös, koska ollaan lähdössä ja voisiko valot jo sammuttaa.

Vastaavasti taas on ihanaa, jos joskus sattuukin heräämään poikkeuksellisen aikaisin eikä enää saa unta ja voi vain pompata sängystä ylös ja päättää, että sen päivän rytmi onkin ihan erilainen. Ei tarvitse odotella, että myös toinen herää ja on valmis nousemaan.

Ostolakossa yksin matkustaminen Virve Fredman Pariisi

4. Ruokailu

Moni kammoksuu yksin matkustamisessa yksin syömistä, sillä se tuntuu ajatuksena usein jopa kiusalliselta. Sitä miettii, että mitä ne kaikki muut minusta ajattelevat, kun syön yksin ja näyttääkö se säälittävältä. Kun sitten kuitenkin kerran sitä kokeiltuaan tajuaa, ettei ketään ihan oikeasti kiinnosta tippaakaan, syökö joku yksin, löytää uudenlaisen vapauden.

Minulle itselleni ruokailujen vapaus on yksin matkustaessa aivan erityistä, sillä olen todella pihi matkailija enkä useinkaan raaski käyttää eurojani ravintolaan, vaan ostan mielummin kaupasta ruokaa ja syö sitä silloin kun huvittaa.

Painajaiseni on matkaseura, joka tahtoo rytmittää ruokailuaan säännöllisesti kellon kanssa, vinkuu nälkää ja heikkoa oloa tai on muuten vain hankala ja nirso syömistensä suhteen. Tykkään syödä, mutta en kestä, jos asiat pyörivät liikaa syömisen ympärillä.

Menen matkustaessa itse ruokakauppaan ja etsin, mitä sieltä saa halvalla. Jos sieltä ei saa mitään tarpeeksi halvalla, lähden pois ja menen toiseen ruokakauppaan. Jatkan tätä niin kauan kuin löydän jotain sopivaa edullisesti. Aloitan ruuan katselun ajoissa, jotta nälkä ei iske pahana yhtäkkiä ja sovitan kauppapyörähdykset päivän reitilleni.

Jos olen reissussa jonkun muun kanssa, en voi leikkiä tätä leikkiä, sillä silloin minusta tulisi se hankala ja nirso. Silloin sanon, että mennään minne vaan ja kaikki käy. Voin maksaa hyvässä seurassa syödystä ateriasta aina välillä, mutta jatkuvasti en laita paljon rahaa ruokaan.

Ostolakossa yksin matkustaminen Virve Fredman Pariisi

5. Itsevarmuus lisääntyy

Kun matkustaa jonkun toisen kanssa, voi aina turvautua toiseen. Karttaa ei ole pakko katsoa ihan niin tarkasti, kun voi luottaa, että toinen ehkä tekee niin tai jos ei tee, voi eksyä yhdessä ja löytää sitten taas yhdessä perille.

Kun matkustaa yksin, on kaikesta huolehdittava itse. Uudessa maassa ja uudessa kulttuurissa voi tuntua turvallisemmalta matkustaa yhdessä toisen kanssa, sillä kun ei esimerkiksi ole täysin varma käytöskoodista jossakin tilanteessa, voi siitä keskustella matkaseuran kanssa ja jos jotain menee pieleen, voi hihitellä nolona yhdessä. Ei tarvitse tuntea olevansa yksin se ainoa hölmö.

Yksin matkustaessa huomaa, kuinka sujuvasti selviääkään monista tilanteista ihan itse. Sen huomaaminen tuo tietynlaista itsevarmuutta ja vahvuutta, joka ei vain näy matkustaessa, vaan jää evääksi myös muualle elämään. Kun täytyy itse keksiä, kuinka erilaisista tilanteista selviää, saa siitä paljon varmuutta.

Ostolakossa yksin matkustaminen Virve Fredman Pariisi

Mitä enemmän itsensä asettaa oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja huomaa, että selviää asioista ihan hyvin, sitä laajemmaksi oma mukavuusalue kasvaa ja sitä varmemmaksi itsestään sekä kyvystään hoitaa asioita ja pärjätä tulee.

Minulle tämä jälkimmäisin on erityisesti naimisiinmenon myötä tullut yhä tärkeämmäksi. On niin helppoa vain ajatella, että se oma puoliso hoitaa aina tietyt jutut, joten niitä ei tarvitse itse tehdä. Matkustaessa kaikesta joutuu kuitenkin aina vastaamaan itse ja on hyvä muistutus itselleen, että voi itsekin tehdä kaiken eikä ole riippuvainen toisesta. Ikävimpien tehtävien hoitamisen myötä muistaa myös paremmin olla kiitollinen siitä, että toinen arjessa hoitaa ne jutut.

Yksin matkustaminen antaa siis muistutuksen siitä, että parisuhteen ja avioliiton myötä minä en ole korvautunut täysin meillä.

Ostolakossa yksin matkustaminen Virve Fredman Pariisi

Tykkäättekö te matkustaa yksin?

Lue myös: Määmatka – miksi yksin matkustaminen kannattaa

 

 

10 kommenttia

Lue myös nämä