7 syytä, joiden vuoksi viihdyn Torreviejassa

Postasin vähän aikaa sitten taustatarinaa sille, miksi päädyin lähtemään pidemmäksi aikaa nimenomaan Espanjan Torreviejaan enkä johonkin muuhun maahan tai muuhun Espanjan kaupunkiin.

Minulla on ollut Torreviejassa juuri niin hyvä olo kuin toivoinkin täällä olevan – tai jos rehellisiä ollaan, niin oikeastaan vielä monin kerroin parempi.

En nimittäin muista, koska minusta olisi viimeksi tuntunut näin hyvältä.

Lue myös: Tämän vuoksi päädyin Torreviejaan

Torrevieja kokemuksia Virve Fredman

Ennen kaikkea voisin sanoa, että pidän siitä ihmisestä, jollaiseksi tämä paikka on minut tehnyt.

Se ihminen on saanut takaisin uupumuksen myötä kadonneen elämänilon ja uteliaisuuden sekä yllättävää kyllä löytänyt jopa aivan uuden sosiaalisen vaihteen ja tehnyt sen myötä tuttavuutta monien ihmisten kanssa.

Hyvä olo rakentuu tosiaan tietysti monista tekijöistä, joista useimmat tulevat sisältäpäin, mutta kun ulkoiset puitteet ovat suotuisat, on hyvää oloa usein helpompi kokea.

Olenkin miettinyt täällä nyt toista kuukautta oltuani, mitkä ovat niitä tekijöitä, jotka saavat minut voimaan hyvin juuri täällä.

Pieniä yksittäisiä osatekijöitä on paljon, mutta kokosin tähän postaukseen seitsemän asiaa, joiden vuoksi olen rakastunut Torreviejaan:

Torrevieja kokemuksia Virve Fredman

1. Yleinen rento ilmapiiri

Rakastan Torreviejan yleistä ilmapiiriä ja rentoutta. Tällainen leppoisa ympäristö on juuri sitä mitä olen tarvinnut.

Täällä on helppoa viikata suorittajan viitta sivuun ja vain nauttia olemisesta.

Täällä kiireettömyys on ennemminkin sääntö kuin poikkeus ja sellaisessa ilmapiirissä on helppoa sallia se itselleenkin.

Täällä ei tunnu, että kokoajan pitäisi olla tekemässä, näkemässä ja kokemassa jotain, minkä ansiosta itselleen löytää helposti aikaa vain olla.

En edes muista, koska olisin osannut olla näin hyvin tekemättä mitään.

Täällä on ollut helppoa vain istua ulkona meren edessä penkillä ilman kirjaa, puhelinta tai mitään. Vain katsoa merta, hengittää ja olla omien ajatuksiensa kanssa.

Pidän näin korona-aikaan myös siitä, että aivan kuten ei Ruotsissakaan, ei täälläkään kukaan tunnu kyttäävän muita, vaan jokainen vain keskittyy itse toimimaan parhaaksi kokemallaan tavalla yleisten säädösten puitteessa.

Lue myös: Näin kirjat auttoivat minua toipumaan uupumuksesta

Torrevieja kokemuksia Virve Fredman

2. Aktiviteetteja riittää loputtomiin

Toisaalta olen itse nauttinut täällä myös siitä, että jos vain haluaa, riittää aktiviteetteja kyllä aivan loputtomiin.

Käyn itse mm. suomalaisen seurakunnan kanttorin vetämässä lauluryhmässä ja meksikolaisen eläkeläisrouvan luotsaamassa espanjan keskustelupiirissä.

Muutaman kerran viikossa pelaan shakkia muutaman vanhemman suomalaisen eläkeläisherran pystyynlaittamassa remmissä.

Lisäksi irrottelen irlantilaisen eläkeläisporukan kanssa kerran viikossa karaokessa ja pidän kehoa vetreänä espanjalaisrouvan vetämässä eläkeläisten aamujumpassa rannalla.

Nämä ovat vain esimerkkejä siitä, mitä olen itse innostunut tekemään säännöllisesti.

Muuta tekemistä riittää täällä aivan loputtomiin kaiken ikäisille.

Tarjolla on tekemistä niin paikallisissa aktiviteeteissa kuin monien muidenkin kansalaisuuksien järjestämässä toiminnassa.

Joinakin viikkoina olen innostunut erilaisista menoista niin kovasti, että lähes jokaiselle päivälle onkin yllättäen ollut buukattuna jotain.

Toisinaan onkin pitänyt muistaa iskeä jarruja päälle ja vetäytyä aktiviteeteista omaan rauhaan, sillä introvertti mieleni kaipaa edelleen myös paljon omaa aikaa.

Lue myös: Olen introvertti – enkä aio enää hävetä sitä

Torrevieja kokemuksia Virve Fredman

3. Luonto

Rakastan sitä, kuinka Torrevieja itsessään on melko pieni ja kompakti kaupunki, mutta aivan luonnon ympäröimänä.

Ensinnäkin jo se, että kaupunki on meren rannassa tuottaa minulle suurta iloa. Istun meren rannassa päivittäin nauttimassa aaltojen kohinasta ja raikkaasta ilmasta.

Erilaista luontomaisemaa riittää täällä runsaasti ja rantaa voi kävellä kymmeniä kilometrejä siitä nauttien.

Sen lisäksi lähistöllä on vuoria (niillä en ole vielä käynyt) ja pyöräteitäkin on kuulemma runsaasti, minkä vuoksi moni harrastaa täällä pyöräilyä.

Iloitsen myös sitä, että kaupungissa on kaikki, mitä tarvitsen, mutta kuulen silti siellä linnun laulua.

Torrevieja tuntuukin täydellisen kokoiselta kaupungilta minulle, joka rakastan kaupunkielämää, mutta haluan silti päästä helposti luontoon.

Lue myös: Vuoden 2022 teema: Eat, pray, love – Omaa tietä etsimässä

Torrevieja kokemuksia Virve Fredman

4. Yhdistelmä eri maista tulevia ihmisiä

Yksi parhaita asioita Torreviejassa on mielestäni alueen kansainvälisyys.

Torreviejassa on pysyvästi kirjoilla hieman alle 90 000 ihmistä ja heidän lisäkseen täällä on tietysti runsaasti niin lyhyen kuin pidemmänkin aikaa lomailevia sekä aurinkoa kaipaavia talvehtijoita.

Kesäisin alueen väkimäärä kuulemma nelinkertaistuu, kun lomailijat ottavat kaupungin haltuunsa.

Luin juuri, että vuonna 2021 kaupungin  virallisesta väkiluvusta n. 43% on muualta kuin Espanjasta tulevia ja se tekee kaupungista aivan huikean eri kansojen sulatusuunin.

Väestölaskennan mukaan kaupungissa on espanjalaisten lisäksi erityisesti brittejä, venäläisiä, ukrainalaisia, kolumbialaisia, marokkolaisia, romanialaisia, bulgarialaisia, ruotsalaisia, belgialaisia, saksalaisia, italialaisia, kiinalaisia, algerialaisia, norjalaisia, brasilialaisia, puolalaisia, suomalaisia, argentiinalaisia, ranskalaisia, intialaisia, liettualaisia ja alankomaalaisia.

Kaikki nämä kansallisuudet näkyvät tietysti kaupungin tarjonnassa esimerkiksi ravintoloiden ja ruokakauppojen muodossa.

Sen lisäksi eri kansalaisilla on tietysti omia aktiviteettejaan, joten jos vain rohkeutta riittää ja yhteinen kommunikoinnin väylä löytyy, voi itse valita, mihin seuraan hakeutuu.

Rakastankin täällä juuri sitä, että voin fyysisesti olla Espanjassa ja nauttia espanjalaisesta arjesta, mutta ottaa siihen koska tahansa elementtejä ja jopa ihmisiä muistakin maista.

Täällä siis oikeastaan tuntuu, että voin napsia eri kulttuureista arkeeni juuri niitä parhaita paloja.

Lue myös: Kotona maailmalla

Torrevieja kokemuksia Virve Fredman

5. Turvallisuus ja rauhallisuus

Torrevieja on todella turvallinen ja rauhallinen paikka, eli täällä ei tarvitse pelätä tulevansa ryöstetyksi tai mukiloiduksi sen enempää kuin Suomessakaan.

Toki omaisuuden kanssa kannattaa aina noudattaa maalaisjärjen mukaista varovaisuutta, mutta täällä ei esimerkiksi tarvitse pelätä, että joku nappaa lennosta käsilaukkusi tai vie puhelimesi ja lompakkosi jos et ole kokoajan tarkkana.

Toki niinkin voi tietysti tapahtua aivan kuin Suomessakin voisi, mutta se ei ole mitenkään yleistä.

Pidän myös siitä, ettei kukaan jatkuvasti yritä kaupitella minulle jotain ja ole huutelemassa ”mitä kuuluu, kukkuluuruu” -fraaseja, yrittämässä saada minua sisään ravintolaan, huijaamassa rahojani tai saa minua ahdistumaan kaupassa tyrkytyksellään.

Näin talviaikaan ainakin kaupunki myös hiljenee iltaisin melko aikaisin, eli kaduilla on tyhjää ja rauhallista.

Käyn itse kerran viikossa irlantilaisessa karaokeillassa ja kuljen sieltä kotiin yhdentoista aikaan. Yksin liikkuvana naisena en koe tarvetta pelätä kotiin kävellessäni (joskin jälleen sanon, että järki kannattaa pitää mukana kuten missä tahansa liikkuessa).

Täällä ei nuorena vaaleana naisena tarvitse myöskään kohdata ahdistelua, jolta monissa maissa on mahdotonta välttyä.

Lue myös: Tämän vuoksi rakastan kirjastoja

Torrevieja kokemuksia Virve Fredman

6. Hintataso

Jos puhutaan asuntojen hinnoista ja vaikkapa vuokratasosta, olen kuullut, että Torrevieja olisi esimerkiksi suomalaisten vielä Torreviejaa enemmän suosimaa Fuengirolaa noin 30% halvempi.

Asuntojen hinnan lisäksi myös muu elämä voi olla täällä hyvinkin edullista jos siitä tekee sellaista.

Toki täälläkin voi elää kalliisti eikä kauppa- tai ravintolalasku automaattisesti ole Suomea edullisempi, mutta jos haluaa, on täällä helppoa syödä ja elää halvalla kun vain on perillä asioista.

Monista paikoista saa kymmenellä eurolla (tai jopa halvemmalla) päivän lounaan (menú del día), joka on Espanjassa yleinen juttu.

Lounaan hintaan kuuluu tyypillisesti alkuruoka, salaatti, leipää, lasillinen viiniä, olutta tai jotain alkoholitonta, pääruoka, jälkiruoka ja joissakin paikoissa vielä kahvikin.

Yleensä ruokavaihtoehtoja on monia, joten näillä aterioilla vatsansa saa todella täyteen.

Torreviejassa suotuisa hintataso näkyykin minusta juuri siinä, että pienet, edulliset asiat voivat parantaa elämänlaatua reilusti.

Kahvilaan tai oikeastaan baariin voi mennä keskellä päivää ottamaan esimerkiksi lasillisen viiniä kahdella eurolla tai kahvin 1,50 eurolla.

On siis edullista lähteä ulos tapaamaan tuttuja tai tekemään tuttavuutta uusien, aivan tuntemattomienkin ihmisten kanssa.

Ulkona voi syödä ja juoda edullisesti, eli pienellä budjetilla elävä voi nauttia sosiaalielämästä täällä täysin rinnoin.

Itse esimerkiksi käyn baarissa pelaamassa viikoittain muutamia tunteja shakkia ja voin juoda siellä eurolla tai kahdella limsan tai kahvin siinä samalla.

Kun menen irlantilaiseen karaokeiltaan, käytän siellä kolmetuntisen karaokeillan aikana tyypillisesti kolme euroa: kaksi euroa yhteen lasiin viiniä ja euron pullolliseen vettä.

Nuo illat irlantilaisten eläkeläisystävieni kanssa lukeutuvat ehdottomasti viikkoni kohokohtiin ja on mahtavaa, että tuollainen sosiaalisuus onnistuu edullisesti.

Lue myös: Mitä eroa on rahan säästämisellä ja kituuttamisella?

Torrevieja kokemuksia Virve Fredman

7. Ilmasto

Torreviejassa on nyt ilmeisesti huonoimpia aikoja vuodesta ja silti rakastan tätä paikkaa ja tämän paikan ilmastoa.

Yleisesti Torreviejassa on vuodessa yli 300 aurinkoista päivää, eli auringosta ei ole puutetta.

Tähän aikaan vuodesta viralliset sääraportit voivat kertoa, että lämpötila on päivällä vaikka vain 12 astetta, mutta kun taivas on sininen ja aurinko porottaa, on auringossa todella lämmin olla.

Tyypillisesti kuljen itse kevytuntuvatakissa kuten useimmat muutkin täällä näin talvella tekevät, mutta auringon paahtaessa otan sen pois ja olen pitkähihaisessa paidassa.

Esimerkiksi rannalla aamujumpassa aloitan jumpan usein takki päällä, mutta kun aurinko paahtaa, tulee takin kanssa nopeasti kuuma, vaikka erityisesti eläkeläisille suunnatun (mutta kaikille avoimen) maksuttoman aamujumpan liikkeet ovatkin mukavan kevyitä.

Kun sitten kävelen kotiin ja kuljen kaupungilla talojen välissä varjossa, tuo takki mukavasti lämpöä.

Ulkona kahvilassa istuessa ja shakkia auringossa pelatessa takki voi jälleen olla turha.

Olen nyt ollut täällä seitsemän viikkoa ja tänään oli ensimmäinen varsinainen sadepäivä, jollaisia saattaa ensiviikolla olla tiedossa muutama lisää.

Aiemmin on joinakin päivinä ollut muutama sadekuuro, mutta muuten säät ovat suosineet minua.

Oma lukunsa Torreviejan leudon välimerellisen ilmaston lisäksi on sitten tietenkin Torreviejan terveellinen mikroilmasto, jonka saavat aikaan alueen suolajärvet.

Torrevieja sijaitsee Välimeren ja suolajärvien välissä ja sen ansiosta ilmassa on runsaasti suolahiukkasia.

Yhdessä lämmön kanssa syntyy niin hyvä ilmasto, että Maailman Terveysjärjestö WHO on luokitellut Torreviejan yhdeksi terveellisimmistä paikoista elää koko maailmassa.

Alueen ilmaston ansiosta kuulemma astmasta, reumasta ja erilaisista ihosairauksista kärsivät ihmiset saattavat saada täällä helpotusta oireisiinsa, joten ei siis todellakaan ole ihme, että varsinkin niin moni eläkeläinen hakeutuu tänne.

Miellyttävä sää ja puhdas ilma auttavat toki muutenkin parantamaan terveyttä ja elämänlaatua, kun ulkona on miellyttävä sää liikkua.

Itselläni kertyy päivittäin keskimäärin lähes 15 kilometriä kävelyä ihan vain siitä ilosta, että tässä ilmastossa on niin mukavaa olla ja ulkona on niin paljon kiinnostavia paikkoja.

Ei siis tosiaan varmastikaan ole mikään ihme, että kaikkien näiden tekijöiden edesauttamana olen alkanut voida täällä erityisen hyvin!

Lue myös:Näin aloin nauttia liikunnasta, jota ennen inhosin

Torrevieja kokemuksia Virve Fredman

Jos siellä on muita Torreviejaan rakastuneita kuulisin mielelläni, mistä te täällä erityisesti pidätte?

Arkeani Torreviejassa voi seurata lisää Instagramissa.