Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Ensifiiliksiä minitalossa asumisesta

Kerroin joitakin viikkoja sitten, kuinka olimme päättäneet muuttaa minitaloon ja valmistelimme muuttoamme.

Nyt siitä on reilu viikko aikaa, kun kannoimme tavaramme sisään uuteen pieneen taloomme, eli tämä on täydellinen hetki kertoa ensifiiliksiä pieneen taloon muuttamisesta.

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Talomme on virallisesti tosiaan 19 neliötä, mutta siihen kuuluu lisäksi yhden neliön ulkovarasto sekä 14 neliön parvi. Parven kattokorkeus on 1,90 metriä, joten mahdumme hyvin seisomaan siellä.

Parvella on lisäksi erillinen huone, jota tulemme käyttämään sekä tavaroiden säilytykseen että mieheni työhuoneena.

Yhteensä käyttökelpoisia asuinneliöitä on siis 33 neliön verran ulkovarasto poislukien.

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Myönnän, että kun muutimme tavaroita taloon, koin pieniä kauhun tunteita.

Sekalaisissa kasoissa olevat tavarat levittäytyivät kaikkialle alakertaan terassia myöten ja pohdin hetken, olimmeko olleet aivan hulluja, kun olimme ryhtyneet tähän.

Mitäs jos kaikki tavarat eivät mahtuisikaan tänne ja eläisimme keskellä tavararöykkiöitä, jotka täyttävät kotimme kaikki nurkat ja saavat aikaan ahdistuneen olon?

Jotenkin kaikki tavarat ovat kuitenkin alkaneet pikkuhiljaa asettua pitkin kotia ja aloimme nopeasti nähdä, että mahdumme tänne ilman muuta.

Itseasiassa nyt tilaa tuntuu jo olevan reilusti ja olemme molemmat sitä mieltä, että meillä on aivan riittävästi neliöitä omiin tarpeisiimme.

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Olisi tietysti ihanaa jo tässä vaiheessa voida näyttää valmiiksi sisustettua pikkutaloa, mutta rehellisesti sanottuna elämme toistaiseksi vielä täydessä keskeneräisyydessä ja tulemme elämään siinä vielä varmasti viikkoja.

Saatoimme ottaa uuteen taloomme mukaan vain muutamia tänne mahtuvia huonekaluja (sängyn, lipaston, työpöydän ja ruokapöydän tuolit sekä mieheni toimistotuolin) emmekä ole sisustaneet kotiamme vielä ollenkaan.

Kovin montaa muuta huonekalua emme tosin omistaneetkaan, mutta esimerkiksi isoon avaraan tilaan hankitulle sohvalle ei ole minitalossa tilaa.

Olemmekin toistaiseksi tilanneet tänne tasan yhden huonekalun eli pienen sohvan Ikeasta. Sen piti tulla viikko sitten, mutta toistaiseksi Ikea ei ole ilmoitellut, koska tulemme oikeasti saamaan sohvamme.

Sohvaksi valikoitui Vallentuna-sarjan kaksi säilytystilallista modulia, joita voi käsinojien paikkoja vaihtamalla tyylitellä erilaisiksi.

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Kodissamme on tällä hetkellä siis melko tyhjää lukuunottamatta yläkerran huonetta, jonne puolisoni on nostanut tavaransa.

Vanha asuntomme on tällä hetkellä myynnissä ja mieheni puuhaa sen kunnostamisen parissa, joten hänen tavaransa etsivät paikkaansa vasta myöhemmin.

Olemme ylipäätään vain vasta nostelleet tavaroita pois laatikoista ja laittaneet ne paikkoihin, jotka ovat tuntuneet sillä hetkellä käytännöllisiltä, mutta millään tavaroilla ei ole vielä vakiintunutta paikkaansa – ei edes sängyllä.

Juuri nyt sänky on ainoa löhöilyyn kelpaava huonekalu sohvan puuttuessa, joten se on asetettu seiniä vasten sohvamaisen fiiliksen tuojaksi.

Ruokapöydänkin virkaa toimittaa alakerrassa näin ensihätään työpöytä, joka tulee lopulta päätymään yläkertaan.

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Kotimme parhaita puolia ovat sen suuret ja valoisat ikkunat, jotka tuovat tilan tuntua ja valoa, mutta odotamme ikkunoihimme mittatilaustyönä tehtyjä kaihtimia, jotka saamme vasta parin viikon päästä.

Elämme siis toistaiseksi kuin akvaariossa ja vaikka talomme sijaitseekin taloyhtiön oman tien loppupäässä, riittää sillä silti jonkin verran uteliaita ohikulkijoita, joiden katse kiinnittyy uusien asukkaiden verhottomiin ikkunoihin helposti.

Myöskään näköalamme ei sekään ole tällä hetkellä kummoinen: katselemme nimittäin multaista rinnettä, roskalaatikoita ja taloyhtiön autotietä, sillä kotiamme ympäröivälle pihalle istutetaan nurmikkoa ja näkösuojaa kasvaessaan tuova tuija-aita vasta muutaman viikon kuluttua.

Emme ole myöskään hankkineet vielä yhtäkään puutarhakalustetta. Nekin on harkittava tarkkaan, sillä niitä ei ole mahdollisuus ottaa talveksi sisälle säilytykseen.

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Ylipäätään kaikkialla vallitsee siis pieni epäjärjestys, kun käytännön säilytysratkaisuja ei ole vielä mietitty:

Ulko-oven vierustaa reunustaa kenkärivi, josta kulkeutuu epäkäytännöllisesti pieniä kiviä kotiin, kylpyhuoneessa pyyhkeet ja pyykkikori hakevat paikkaansa, keittiön kaappien järjestystä ei ole suunniteltu vielä kovin tarkasti, ruokavarastoja on hieman liikaa kodin tilaan nähden ja kodin kierrätysjätteet lajitellaan pitkin lattioita seilaaviin pusseihin.

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Moni pieni asia pienessä talossa asumisessa yllättää ja opimme pienesti elämisestä jatkuvasti lisää.

Opettelemme myös käyttämään kodinkoneitamme, joista jokainen tuntuu olevan huipputekninen – esimerkiksi pyykinpesukoneemme sähköinen ohjauspaneeli kaikkine ominaisuuksineen näyttää siltä kuin se olisi Nasan kehittämä ja kuuluisi avaruuteen ja astianpesukoneen pesuohjelmaa voi säätää kännykällä vaikka kesken pesun.

Emme ole myöskään vielä hahmottaneet, kuinka riittoisa 50 litran lämminvesivaraaja on, kuinka optimoida ilmalämpöpumpun käyttö tai oppineet, kuinka älyttömän nopeasti induktiolevymme lämpeneekään.

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Pienessä tilassa yksityiskohdat ja käytännöllisyys ovat kuitenkin erittäin tärkeä asia, joten päätimme tällä kertaa palkata avuksi ammattilaisen, joka suunnittelee kotimme sisustusratkaisut.

Ennen tämä olisi ollut minulle aivan vieras ajatus, mutta kun laitoimme vanhan asuntomme viikko sitten myyntiin ja palkkasimme ammattilaisen stailaamaan sen ennen myynti-ilmoituksen kuvien ottoa ja asuntoesittelyjä tajusimme, mistä olimme jääneet paitsi, kun olimme valinneet itse vastata sisustuksesta.

Kun ammattilainen hoiti asuntoomme sinne täydellisesti sopivat huonekalut ja muut sisustusratkaisut, oli asunnossa aivan uudenlainen tunnelma.

(Vanhan asuntomme myynti-ilmoituksen kuvineen voi katsoa täältä.)

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Uudessa asunnossamme halusimme siis ehdottomasti, että asuntomme stailaa jo heti aluksi ammattilainen, jolla on silmää yksityiskohdille ja joka osaa ehdottaa sopivia käytännön ratkaisuja säilytyksen suhteen – juuri ne ovat nyt tärkeimpiä.

Menee varmasti kuitenkin viikkoja ennen kuin tämäkään asia etenee (odotamme tällä hetkellä vastausta sisustussuunnittelijalta, johon otimme yhteyttä).

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Vaikka ympärillämme vallitsee keskeneräisyys, tuntuu pikkutaloon muutto silti edelleen erinomaiselta valinnalta.

Alakerran korkea katto luo tilan tuntua ja avaruutta, uudessa asunnossa saa paljon paremmin omaa rauhaa kuin vanhassa, lähes kolme kertaa isommassa loft-asunnossamme sai ja ylipäätään tuntuu, että tähän pieneen taloon mahtuu kaikki se, mitä tarvitsemme.

Kylpyhuonekin tuntuu jopa isommalta ja avarammalta kuin vanhassa kodissamme.

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Odotamme siis innolla, että kesän myötä kotimme alkaa pikkuhiljaa tulla tarpeitamme palvelevaksi ja kotoisaksi pesäksi, jossa tulemme viihtymään tulevat vuodet.

Emme kuitenkaan pidä kiirettä sen sisustamisen kanssa, sillä haluamme harkita valintamme tarkasti.

Koska asumme kaupungin ulkopuolella eikä meillä ole autoa käytössä, on jokaista hankintaa harkittava erityisen tarkasti.

Vikaostoksista ei ole täällä helppoa hankkiutua eroon kätevästi, vaan jokaiselle reppua isommalle tavaralle täytyy löytää paikallinen ostaja, joka voi hakea tavaran kodistamme.

Pienemmät tavarat täytyy nekin jokainen raahata mukanaan kaupunkiin ja viedä siellä second hand -liikkeeseen.

Vanhalla asunnollamme tämä oli helpompaa, sillä asuimme parin sadan metrin päässä bussipysäkiltä, jolta pääsi bussilla parin sadan metrin päähän second hand -liikkeestä.

Olen jo pidemmän aikaa pyrkinyt olemaan tarkasti ostoksensa harkitseva kuluttaja, mutta nykyisessä kodissamme asuminen pakottaa harkitsemaan jokaista hankintaa erityisen tarkasti.

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Vaikka uusi asuntomme ei siis ole millään muotoa vielä alkanut edes hakea tyyliään ja tavarat on lähinnä vain nosteltu sisään ja laskettu ensin mieleen juolahtaneille paikoille, halusin silti jo päästä vilauttamaan kotiamme hieman ja kertomaan ensifiiliksiä.

Juuri nyt odotamme molemmat tosiaan kaikkein eniten sitä, että saamme verhot ikkunoihin.

Päädyimme tekemään yhteistyötä suomalaisen kaihdinvalmistaja Visorin kanssa, jonka kahdesta suunnasta säädettäviä kaihtimia olimme harkinneet jo vanhan asuntomme kattoikkunaan, mutta joita emme koskaan saaneet aikaiseksi hankkia.

Vanhalla asunnollamme pärjäsimme ilman niitä ongelmitta, mutta uudessa asunnossa, jonka isoista ikkunoista valoa tulvii joka suunnasta on selvää, että tarvitsemme kaihtimet mahdollisimman pian, jos mielimme saada yhtään yksityisyyttä.

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Valitsimme kahtimiksi valkoiset kahtimet, jotka tuovat näkösuojan, mutta eivät kuitenkaan pimennä asuntoa.

Sisustussuunnittelija saa myöhemmin auttaa meitä valitsemaan niiden rinnalle pimentävät verhot, jotka voimme vetää ikkunoihin silloin, kun haluamme sekä näkösuojaa että pimennystä.

Pelkät pimentävät verhot tai kaihtimet eivät kuitenkaan olisi olleet hyvä valinta, sillä vaikka kaipaammekin kotiimme jossain määrin näkösuojaa, menisi isojen ikkunoiden ilo täysin, jos ainoa tapa saada sitä olisi pitää niiden edessä kokoajan pimeyttä tuovia verhoja tai kaihtimia.

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Kun kotimme ja pihamme kuitenkin pikkuhiljaa alkaa löytää muotoaan, esittelen valitsemiamme ratkaisuja täällä tarkemmin.

Jos teillä on mielessä jotain pienessä talossa asumiseen liittyviä aiheita, joista toivoisitte kuulevanne tarkemmin, niin kertokaa ihmeessä kommenteissa!

Pikkutalo tiny house minimalismi Virve Fredman

Muita, jotka asuvat tällä hetkellä vielä muuton jäljiltä keskeneräisessä kodissa?